Új hozzászólás Aktív témák
-
moha21
veterán
válasz
razorbenke92 #16192 üzenetére
Mivel az ilyen eszközök érintésvédelme csak védővezetővel valósul meg, ezért szigorúan csak földelt aljzatról lehet használni őket.
Ha más nem keresni kell egy kettős szigetelésű tápot, lehet találni bőven 12V-ra.
-
moha21
veterán
válasz
fero02 #15729 üzenetére
Mondjuk nálam már ott nem világos a dolog, hogy van egy villamos motor ami hajt egy generátort és a generátor által termelt villamos energiával akarja tölteni a mobil cuccokat.
1. Mennyire mobil ez? Semennyire.
2. Miért nem a villamos motor hajtására szánt villamos energiával tölti a cuccokat és így rengeteg veszteséget mellőz.
-
moha21
veterán
válasz
Marcika80 #15724 üzenetére
Mondjuk az nem árt ha azért a frekvenciára figyelsz. Nem értem ezt az egyenáram eléri a 100V-ot dolgot....
A töltők egyenárammal töltenek tehát nem látom értelmét a sok konverziónak.A másik dolog meg ami bassza a csőröm, hogy iszonyatosan kevered a feszültség és az áram fogalmát.
-
moha21
veterán
-
-
moha21
veterán
válasz
800.henrik #15483 üzenetére
Ha nem ér bele semmi akkor nem.
-
moha21
veterán
-
moha21
veterán
Üdv kedves fórumtársak! :-)
Van nekem egy erősítőm egy pioneer A-202-es.
Tegnap fáradtan hazajöttem munkából, barátnőm a számítógép előtt volt ( ami egyben a munkaasztalom is ) és nem tudtam addig mit csinálni kínomban, szólt a zene fogtam egy MBcu vezetéket átvezettem az asztal mögött és rákötöttem az oszcilloszkópra abból a célból, hogy az ágyból láthassam a zenét. :-)
Sajnos a kapkodás és fáradság eredménye az lett amit szerintem ti is kitaláltok nevezetesen mivel földelt az oszcilloszkóp az erősítő "kattant" kettőt a hangszóró pukkant kicsit és utána semmi. Tehát alap mérési hibát követtem el.
Primer körrel semmi gond mindenki a helyén van.
Most pedig a kérdés. Mivel én csak minimálisan foglalkozom erősítővel ( erősítő alapkapcsolás ilyenek, de annyira nem érdekelt ) nem igazán tudom azt se, hogy mi az a "kattanás" bekapcsolás után pár másodperccel ami után az erősítő üzemképes. Mert ez a kattanás is megszűnt. Ugyanez az eszköz ( valami relé ? ) felel a zárlatvédelemért, mert anno zártam már össze a két hangszóróvezetéket kattant, majd a zárlat megszűnte után újra ment gond nélkül.
A kérdés tehát az, hogy ez is tönkremehetett vagy egyértelműen a végfok IC-t kell cseréljem. Mert ha az utóbbi, akkor nem kell méricskéléssel bíbelődnöm, hanem egyszerűen rendelek egy másik IC-t ( STK4181 ) és beforrasztom.
Köszönöm a válaszokat előre is!
-
moha21
veterán
válasz
föccer #15304 üzenetére
Mert nem tud valódi effektív mérést ( true RMS ), így leginkább tisztán szinuszos eszközök mérésére alkalmas. a PC kapcsolóüzemű tápja meg tele van mindenféle zajjal ami hibás mérést okozhat. Ilyen alkalmas PC-re
-
moha21
veterán
válasz
Bjørgersson #15284 üzenetére
Szia!
Elméletileg lehetséges persze.
-
moha21
veterán
Én is autóakkut használok. 2 éve tökéletesen működik, pedig az akku elvileg rossz volt mikor kipróbálásra került. Ekkor pont azért raktam rá, hogy vajon csepptöltéssel vajon helyreáll- e. 200 W-os fogyasztást ( DC lakatfogós mérés ) is legalább 20 perig bírta, itt már esett a feszültség, de még ki tudja meddig ment volna ( nem tudom mennyinél kapcsol le a szünetmentes ).
-
moha21
veterán
És ez még megy feljebb is olyan 8 amperig meg picit felé, ha melegszik a VGA.. Ha figyelembe veszem a műszer pontatlanságát [link] ( 40 A -es DC méréshatár ), akkor is túl vagyok a 75W-on.
Az más kérdés, hogy egyébként sorba kötve egy másik árammérőt közel egyforma értékeket mutat DC árammérésnél..
A másik, hogy Prescottnál is mértem 11 A-ert ! sorbakötött árammérővel..
-
moha21
veterán
Üdv!
Látom te foglalkozol PSU-kkal. Van nekem két szerver tápom egy delta dps meg egy hipro ( fejből nem tudom nem is lenyeg ).
Van rajtuk 6 pin-es csatlakozó, azonban csak 5-be van vezeték forrasztva. Érdekes módon gnd-ből van 3, a +12V-ból csak a két szélső, a középső üres. Ez milyen csatlakozó lehet? Illetve kihathat-e a VGA működésére?
Itt arra gondolok, hogy ugye több VRM van a VGA-n és nem tudom, hogy mind terhelve van -e így?
-
moha21
veterán
válasz
intercooler #14852 üzenetére
Igen.
-
moha21
veterán
Hi!
Srácok 24V AC vezérlésű kontaktort DC feszültségről tudok- e használni? Illetve mekkora ez a mennyiség?
-
moha21
veterán
válasz
PumpkinSeed #14624 üzenetére
Mondjuk ez akkor hasznos, ha van rendes EPH hálózat.
-
moha21
veterán
Itt van hogyan kell bekötni.
3-6 láb a rajz szerint egypotenciál, ez alapon "rávezetődik" 2-7 -es lábakra. Amint a tekercs behúz átkapcsol a 4-5 lábakra.
Tehát a fázist kellene a 3-as vagy 6-os lábra kötni és ha behúz a tekercs megjelenik elvielg a 4-5 lábakon a fázis. Nullát direktbe. Viszont sokkal jobb egy olyan ami úgy viselkedik, mint egy kétsarkú kapcsoló, tehát bontja a fázist és a nullát is, mert ha fodítva dugod az aljzatba, akkor a nullát szakítod csak meg. -
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #14307 üzenetére
Nem tudom, hogy ki beszélt csöndről, én annyit látok, hogy azt kérdezték mérhető-e feszültség a speaker lábain. Az a hangszóró pedig elég ritka amelyik feszültség nélkül tud üzemelni.
-
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #14305 üzenetére
"A speaker két lába között meg nem fogsz tudni mérni semennyit sem."
Miért ne tudna?
-
moha21
veterán
válasz
sanyek2 #14279 üzenetére
"Van egy kínai noname műszerem, ami tavaly meggajdult... Egy zárlatos karácsonyi égősort mértem, és volt némi szikra, meg füst, de a műszer azóta nem mér rendesen. Még ha ellenállást is mérek, alapon magas értéket mutat. Ha lehet szeretném megjavítani. Ötlete valakinek?"
2.000 Ft-ért egy új olcsóbb vagy 5.000 körül egy kicsit drágább, de nagyobb tudású. Egyszerűen nem éri meg javítani.
-
moha21
veterán
válasz
Pubszon #14218 üzenetére
Most olvasgatok vissza magára az egész kérdésre.
(#14213) Algol : fórumtárs gyönyörűen leírta, hogy sajna nem éri meg szenvedni vele. Nem úszod meg annyiból az anyagköltséget sem amiből ésszerűen áramgenerátoros módra át tudnád alakítani és akkor az érintésvédelemről nem is beszéltünk.
[link] első keresésre lehet kapni ilyen tápokat hozzá.
-
moha21
veterán
válasz
andrade #14201 üzenetére
Hát pl. usb 3.0-nál 900 mA...
"A unit load is defined as 100 mA in USB 2.0, and 150 mA in USB 3.0. A device may draw a maximum of 5 unit loads (500 mA) from a port in USB 2.0; 6 (900 mA) in USB 3.0."
google első találat. amúgy meg érdemes az usb.org-on elolvasni az idevonatkozó datasheeteket ( battery charging pl. ).
-
moha21
veterán
válasz
Lompos48 #14193 üzenetére
Rendben, oké, de azért rányomni vaktában egy elemre egy LED-et nem életbiztosítás. Persze ki lehet számolni, meg lehet mérni és valóban használják is.
Ugye elvileg feszültséggenerátort sem kapcsolunk párhuzamosan, mégis van buszokban párhuzamkapcsoló, ami a 24 V-os indítás után 12V-ra kapcsolja a 2 akkut.
-
moha21
veterán
válasz
andrade #14186 üzenetére
Azért villant el, mert LEd-et tilos feszültséggenerátorról üzemeltetni. 3V-ról is ugyanúgy tönkremehet egy LED, ha forrásellenállás nagyon alacsony és a forrásfeszültség eléri/meghaladja a LED nyitófeszültségét.
(#14191) Lompos48 : Bocsi! Én arra gondoltam, hogy ugye az alaplapi PWR LED akkor világít, ha be van kapcsolva a gép. Persze ha be van kapcsolva akkor kap feszültséget a 12V-os ágon is, szóval igazad van.
/ egyébként is kell a 12 V a kollektoráramhoz _:_) /Arra az esetre viszont jó, ha HDD seedelését akarnánk 12V-os LED-el nézni, akkor kellene a tranzisztoros megoldás.
Lényeg : valóban egyszerűbb egy ellenállás + 12V-os ág.
-
moha21
veterán
válasz
Lompos48 #14182 üzenetére
Molex csatlakozós tápláláshoz kell egy tranzisztoros erősítés aminek a kollektorára a +12 V-ot adjuk vagy nem ilyesmire gondoltatok? Mert szerintem abban a 12V-os cuccban benne van szerintem is egy előtét ellenállás.
(#14187) Lompos48 : Még én sem mértem, de nemsoká megteszem. :-)
-
moha21
veterán
"- a félvezetők válogatása a nyitóirányú jelleggörbék szerint,
- a félvezetőkkel sorba pozitív hőmérsékleti együtthatójú eszközt (ellenállást,
biztosítót, stb.) kapcsolunk sorba. Mivel a szilíciumdióda vezetési
feszültségesése (egy áramértékig) negatív hőmérsékleti együtthatóval
rendelkezik a melegebb dióda vezetési feszültségesése csökken, így egyre
több áramot vezet és így viszonylag nagy áramosztási aszimmetria jön létre.
Ha a diódával a rajta lévő feszültségesés szempontjából pozitív hőmérsékleti
együtthatójú biztosítót kapcsoljuk sorba (a szelektív védelem szempontjából
is szükséges!) az áramosztási hibajelentősen csökkenthető.
- a sínezést, kábelezést - a lehetőségekhez képest - térszimmetrikusan
alakítjuk ki, ugyanis az egyes sínszakaszokonkon eső feszültség az
áramosztást jelentősen módosíthatja. "Inkább a hegesztőtrafó miatt idéztem ezt ide.
(#14170) Lompos48: Ellenállásméréssel az is kideríthető LED-e nem?
Szerk: nem mégsem :-)
-
moha21
veterán
-
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #14082 üzenetére
Azért a légszállítás, a teljesítmény, a fordulatszám, a méret és a zaj között könnyen lehet összefüggést találni.
-
moha21
veterán
válasz
intercooler #13906 üzenetére
Akarod változtatni a színt vagy miért kell trimmer?
-
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #13591 üzenetére
Az ember nedvességétől ( izzadság ) is nagymértékben függ az ellenállása. ( meg bőrkeménykedés stb.. )
-
moha21
veterán
válasz
atti_2010 #13531 üzenetére
"minél alacsonyabb a feszültség annál vastagabb kábelt érdemes használni mert másképpen rezsó lesz a vezetékből."
Csak akor, ha nagyobb mennyiségű töltést akarsz átvinni a vezetőn. Lásd:áramsűrűség
-
moha21
veterán
válasz
Pazolini #13510 üzenetére
"Glimmlámpa
Ritkított gázban lejátszódó elektromos kisüléssel működő lámpa. A burájában ritkított gázba két elektród nyúlik be: ezek között jön létre a kisülés. Felgyulladásához legalább 40-50 V feszültséget igényel, kicsiny az áramfelvétele (néhány mA), gyenge, rendszerint lilásvörös fénnyel világít."
PC 12V-ról nem fog világítani, szerintem fórumtárs erre gondolt.
-
moha21
veterán
válasz
DeadBullet #13473 üzenetére
Nem tudom ,hogy ezek a szatelitek mekkora impedenciával bírnak, de szerintem 1 oldalra 2-őt sorba kötve érdemes rápakolni. Aztán meg nem szabad nagyon odatekerni az erősítőt és kb. ennyi. Úgyis előbb már hallani a torzítást, mielőtt szétmenne.
-
moha21
veterán
válasz
DeadBullet #13471 üzenetére
"2x25 wattos 8ohmos gyarilag, de meg volt piszkalva es erosebb lett ahogy tudom."
Jó lenne ez alatt kicsit részletesebb információt megadni.
"Van 4x2x15 hangszorom."
Ezek milyen paraméterei
-
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #13394 üzenetére
Semmi baj nincs a GPS-el sem, régi modell a por meg minden elektronikai alkatrész ellensége.
-
moha21
veterán
válasz
szab.tam #12852 üzenetére
Nem értem, hogy milyen fordulatra gondolt. Bolti ellenállás nem forog önmagában, de a ventilátornak is van egy ellenállása. / sőt magának a vezetéknek is van és a csatlakozóknak is /.
Szóval, ha oda ellenállást raksz akkor az fűteni ( meg fogyasztani ) fog. És ennyi.
(#12853) nzozz: Nem akar ventilátort csak x terhelés nélkül nem indul el a tápja.
-
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #12847 üzenetére
A teljesítmény jele P és nem W. A mértékegysége watt [W].
(#12849) nzozz : Oké, hogy beforraszt egy ellenállást, de nem mindegy milyen értékűt.
-
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #12843 üzenetére
Az watt.
(#12844) szab.tam : Megcsinálnám ingyé csak messze vagy.
-
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #12835 üzenetére
Miért ne lehetne feszültséget mérni?
-
moha21
veterán
-
moha21
veterán
válasz
andrade #12771 üzenetére
"Mikor kihúzol egy áram alatt levő készüléket egy fenntartó áramlökés keletkezik "
NEE
Ennél kicsit bonyolultabbak az átmeneti ( tranziens ) jelenségek.
Mod:Itt a kikapcsolási folyamat során az induktivitás leadja a mágneses energiáját, és mint termelő, árama és feszültsége ellenkező irányú . Az energia-megmaradás tövénye értelmében az ellenálláson hővé alakuló munka megegyezik az induktivitásban a kapcsolás pillanatában tárolt energiával.
Az áram pillanatszerűen akkor sem szűnik meg, ha a tekercset megszakításkor nem zárjuk rövidre. Ekkor a kapcsoló szétválasztó érintkezői közt keletkező villamos ív biztosítja az áram folyamatos csökkenését. Ha az ív igen rövid idő alatt szakad meg, a tekercsen igen nagy túlfeszültség léphet fel.
Ez egyenfeszültségre kapcsolva igaz.
Váltakozó áramnál is hasonló a helyzet nyilván fáziseltolásokkal, irányokkal kell számolni.Erre gondolsz fenntartó áramlökés alatt?
-
moha21
veterán
De magán a bordán lehet nem olyan drasztikus a változás, illetve lehet alig hallhatóan nő a ventilátor fordulatszáma ráadásul ez a szabályozás sem lineáris azért.
Azt mondjuk meg lehetne mérni, hogy valamivel nő -e a ventilátor feszültség, ha átviszed egy 15 C-al melegebb szobába.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged