- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz
TESCO-Zsömle #17758 üzenetére
a szó eredetileg a német "Winkelschleifer" szóból ered, ami az eszköz leírására szolgáló szavak összetételéből keletkezett: Winkelgetriebe Schleifscheibe azaz ~ szögben meghajtott csiszoló tárcsa, amit a köznyelv sarokcsiszolóként ismer, de az biztos, hogy a koronggal sarkot csiszolni elég nehéz
több infó itt: LINK -
imibogyo
veterán
válasz
Én ezt tudom. Csak arra utaltam, hogy amit ő "flex" alatt ért, az a sarokcsiszoló az én szövegemben. Vagyis, hogy egyszer már leírtam amire ő kérdezett.
(#17764) vand küldj privit és megbeszéljük. De csak akkor, ha nem sürgős a munka. A mostani hétvégémre már van/volt két munkám. A következő hétvége pedig kuka. Szóval legkorábban az utána való hétvége jöhet szóba. Persze csak ha neked is jó.
-
tvamos
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #17762 üzenetére
Persze! Nálunk azt mondja a szaki, hogy hozd ide a bos flexet. Nem gond neki!
Amikor a kis flexemet vettem is azt mondam az arusnak, hogy kis flex kell, es rigton dekodolta, hogy 115 mm-es sarokcsiszolot akarok. (De Walt-ot adott, nagyon szeretem.)
De teljesen igazad van, azer tettem szmajlit.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Flex az, meg hilti furo, esetleg blekkendekker, meg mondjak meg, hogy hozzad a sterimot, ami nalunk karker.
Szeretnek egy ilyen gyujtemenyt... -
ZetorGumi
addikt
válasz
Nevezzétek sikítónak, vagy ordibátornak, és megoldódik a szőrszálhasogatós probléma.
-
válasz
TESCO-Zsömle #17735 üzenetére
Ramses07 kollégát keresd meg ez ügyben, nemrég még hirdette a méhsejt rácsot méretre szabva. Hátha van még neki...
-
qisqaqas
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #17735 üzenetére
Lehet beszállnék egy olyanba
-
válasz
TESCO-Zsömle #15321 üzenetére
A jolly-joker 555-ösel lehet megoldani:
Építesz egy astabil multivibrátort, amit a termisztor vezérel. A kalibrálhatóság miatt érdemes még egy potit is beszúrni...
-
PHM
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #14896 üzenetére
Erre válasz az a hozzászólás, amire válaszolni bátorkodtam.
(#14898) TaaT: Például.
De van kismillió, biztosan talál a kolléga az ízlésének megfelelőt közöttük. -
kroy83
tag
válasz
TESCO-Zsömle #14890 üzenetére
DDDDDDDD ezen jót röhögtem
-
kroy83
tag
válasz
TESCO-Zsömle #14885 üzenetére
-
Wind-Storm
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #13501 üzenetére
A RAM modulra ragasztanád az SMD LED-eket?
Van itt valami: [link]
VSS vagy VDD lesz valószínűleg, majd a többiek esetleg megmondják.
-
Undoroid
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #10339 üzenetére
Szia TESCO-Zsömle
KOMOLY elektronikai ismeretek, rengeteg türelem és drága szerszámok együttes megléte kívántatik meg! Elég bonyolult a dolog...felejtős! Inkább használtan vásárolj egy 15' TfT-t és azt gányold át!
...szerintem...
-
Kvazár
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #10185 üzenetére
Nos erre is van ötlet.
Veszel egy fel/le számlálót és azt lépteted fel/le. Meg a kimenetet kell még kikapuznod és kész.Sokan programoznak annak ellenére, hogy nem tudnak. Nem értem neked miért akadály.
-
Kvazár
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #10183 üzenetére
Hmm, kezdem érteni mit szeretnél elérni. 2 ötletem is lenne rá:
1.: A legtöbb játékban a sebességváltást nem csak számokkal, hanem +/- gombokkal is meglehet oldani. Ezért inkább arra állítanám, és akkor csak simán két nyomógomb kell a szekvenciális váltód alá.
2.: Ez bonyolultabb, de a végén vagányabb lesz.
Az alap elektronika egy Digitális hangerőszabályzó lenne, melynek működését és a kapcsolását a 2003/1-es Hobby Elektronika magazinban megtalálod. Ez egy folytatásos írás volt gondolom az utána lévőkben meg a többi részét találod meg.
Az eszköz a végén egy 7 szegmenses kijelzővel felszerelt, 10 lehetséges állapottal rendelkező kapcsoló lesz, mely egy + és - gombbal lesz vezérelhető. A gombokat a váltókarodhoz értelemszerűen beszereled. A kijelzőt meg a kormány tetejére teszed és ott minid mutatni fogja majd neked, hogy melyik sebesség fokozatban vagy.
Mivel alapvetően ez egy hangerőszabályzó ezért a bemenetére kell adnod valami referencia feszt. A kimenetére meg egy A/D áramkört és megkaptad a 10 különböző kimeneti pontot.Elsőre talán kicsit bonyolult, de hirtelen nem jut jobb az eszembe, ha nem akarsz programozni.
-
Kvazár
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #10179 üzenetére
Azt hiszem kezdelek érteni.
És ezt az elektronikát a gépben hová szeretnéd kötni? Egy billentyűt szeretnél meg hackelni, vagy valami spéci cuccot csinálsz USB-re?
Nem beszólás miatt, de a kapcsolós kuplung totál felesleges.
A kuplung használatnak van egy technikája, amit kapcsolóval leszimulálni nem lehet.
Pl.: egy drift esetén, vagy csak sima le/fel váltás esetén.: [link], [link], [link] -
Kvazár
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #10177 üzenetére
Azt, azért inkább ne!!! Bár matematikailag okés, de villamoságtanilag a tápod a 7 V-ot nem fogja kultiválni.
A te kérdésedre a válaszom meg még mindig az, hogy nem értem a célod.
Egy H váltót szeretnél csinálni, vagy szekvenciálisat, vagy van valami hasonlód és annak a jelét akarod kikapuzni?
A kuplung meg nem egy kapcsoló. Az ugyan olyan analóg potenciométer mint amilyen a gázpedálban van, vagy a fékpedálban van. Csak az egyes pedálok keménysége az eltérő. Különben nem tudnád csúsztatni sem. (Játszottam már olyan szimulátoros játékkal, ha nem csúsztattad a kuplungot, akkor nem tudtál kijönni a kavicságyból. ) -
Kvazár
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #10170 üzenetére
Multiplexerekkel, reed relékkel, és komparátorokkal megvalósítható amit szeretnél szerintem.
(Ha valamiért a multiplexer fordítottja kéne neked, az a demultiplexer.) -
kukinyo
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #10147 üzenetére
Na végre a Bronzker-be találtam megfelelőt.
Köszi a tippet még egyszer. -
kukinyo
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #10147 üzenetére
Köszönöm
Utána nézek. -
mr_ricsi
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #10132 üzenetére
Az első a kikapcsolást, a második a bekapcsolást késlelteti.
-
And
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #9071 üzenetére
Még mindig nem írtad le, hogy mit jelent pontosabban az az 'időben változó teljesítményű' villanymotor, magyarul, hogy alkalmanként mekkora energialöketet kellene kiszedni a pufferkondenzátorból. A kapacitás csak ennek (feszültség, áram, időtartam) ismeretében határozható meg, de arra számíts, hogy - mint már többen is említettük - lehet, hogy óriási kapacérték jön ki, amely a gyakorlatban ésszerűen nem megvalósítható. Igen, léteznek 0,1 / 1 / 4,7F értékű kondenzátorok, de ezekkel több probléma is van: általában igen alacsony a tűrési feszültségük (Goldcap: 5,5V), és nem arra vannak kitalálva, hogy óriási áramokat adjanak le, sokkal inkább minimális energiafelvételű berendezésekben használatosak relatív rövid idejű (legfeljebb pár órás..napos) áthidalásra, akkumulátor helyett.
#9072: Ha nincs gyakorlatod az USB-re illeszthető kontrollerek / interfészek világában (vagy nem találsz erre kész kapcsolást, aminek kicsi a valószínűsége), akkor elég nagy fába vágnád a fejszédet. Lehet, hogy egy USB-s billentyűzet átalakítása sokkal járhatóbb út, a teljes áramkör megtartásával, és a fizikai billentyűzetmátrix megfelelő módosításával. Fogod a 12 gombot (pl. 3x4 -es elrendezésben), áramkörileg beilleszted az eredeti billentyűk helyére, a célprogramban meg megtanítod, hogy melyik gomb milyen funkciót aktiváljon. -
jaja1981
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #9069 üzenetére
Mert a kondi csak nagyon rövid impulzusokat tud kiegyenesíteni.
Pl ha arra kéne, hogy a motor okozta áram tüsskéket simítsa az oké, de hogy tápláljon egy motort, az azért sok.
Vagy akkora lenne a kondid, mint egy 0,5tl-es pet palack.
Az erősítőmben van 100.000uF 60V kondi, ami 4 db 5cm ventit tud forgatni kb 3 sec-ig.
Utána meg egy csomó energiát vesz fel a feltöltésekor.Mekkora kondira gondoltál? Méretben.
Akkor hamar el tudjuk dönteni, hogy létezik-e olyan, vagy sem.
Mert ha a lítium aksik is nagyok, akkor a kondik még nagyobbak. -
jaja1981
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #9066 üzenetére
Hát ez az.
Kondi nem lesz jó. -
jaja1981
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #9064 üzenetére
Akkor a hidrogén celláról töltessz jóféle lítium akksikat, és arról a motort.
Az aksik gyorsan tudnak aránylag nagy áramot, a cella meg szépen töltegeti őket.
Nos?
A kondi nem jó mert gyorsan sül ki magától, nem tud energiát hosszasan tárolni. -
And
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #9061 üzenetére
Mondjuk leírhatnád, ahogy azt is, miféle jellegű lenne a kérdéses terhelés..
#9058: a mélynyomó és az erősítő közé legfeljebb csatoló kondenzátor kell, a bazinagy puffert pedig az erősítő tápjába szokás kötni. -
14adam
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #9056 üzenetére
Igen,életképes.Az autókba is a mélyláda és az erősítő közé is egy nagy kondit betesznek, hogy ne a generátort terhelje le hírtelen,mert ha nincs ott és egyszercsak megszólal a mély akkor akár a fordulatszám is visszaesik,vagy csak a lámpák villognak...
-
nemethati
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #8977 üzenetére
Arra biza' de már kilogikáztam hogy jó
-
moha21
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #8977 üzenetére
Ja LOL ! nézem nem értem mit akarsz mondani nekem, most esett le
-
Kvazár
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #8968 üzenetére
Na ezt az ábrát értelmezd: [link]
-
Kvazár
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #8968 üzenetére
Hát ez jó kérdés.
Nem hiszem, hogy egy sima inverter elég lenne a szenzor mögé.Viszont, ha 2x is megfordítod a szenzort benne?
1x hanyatt, 1x meg hátra és kész!Érted mire gondolok?
-
Kvazár
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #8966 üzenetére
Jah
, ok.
Passz.Talán valamit lehet szoftból ügyeskedni.
De, hogyan akarsz lézeresből hanyatt egeret?
Hogyan fogod mozgatni? -
Kvazár
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #8964 üzenetére
Talán, ha az adót és a vevőt a rovátkázott tárcsa másik oldalára rakod.
Mert azon a részen a fel fele irányú mozgás lefele van. -
shteer
titán
válasz
TESCO-Zsömle #8792 üzenetére
fülhallgatóhoz kell
és itt van a szomszéd utcában -
aleister
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #8294 üzenetére
Értem. Köszi!
Akkor már csak arra kell rájönnöm, hogy a tápkábeleim UV reagensek e. Ha nem, akkor szerintem nem vállalom be a lilát.
Van egy régi kvarclámpánk valahol. Az tudtommal UV-t bocsát ki. -
Cthulhu Dawn
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #8186 üzenetére
Köszi, ezt kerestem.
-
válasz
TESCO-Zsömle #8178 üzenetére
hát azt jól leírták... mindenhol az szerepel, hogy CPU-fan control supported, másról szó sincs. a csatlakozó tűkiosztásán meg ott pislog az egyik system fan esetén is, hogy +12V / Control. amúgy az egyik házventillátor arra a csatlakozóra van kötve, és azt nem sikerült a speedfannal szabályozni, úgyhogy vszleg a lábkiosztás ábra rossz.
no mindegy, marad a fanmate2. köszi még 1x a segítséget!
-
jaja1981
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #8175 üzenetére
Ja-ja.
Ezért kell kipróbálni.
Ezt javasoltam én is. -
jaja1981
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #8173 üzenetére
Én is azt mondom, hogy fesz alapú a szabályozás.
Csak azt hittem, eddigi tapasztalatomból, hogy szoftveresen csak 3 eres ventiket lehet szabályozni, mert kell a lapnak fordsz jel, hogy mit csinál a venti.
Mert akkor lehet, hogy olyan mértékig le tudod venni a feszt, mondjuk 3V-ra, hogy nem forog a venti.
Ezért gondoltam. -
jaja1981
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #8171 üzenetére
Miben különbözik a VGA és az alaplap venti vezérlése, valamint az egy és több vezérlése?
-
jaja1981
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #8169 üzenetére
Akkor jó. Ezért írtam a próbát. Nem lehet tudni.
Ez ami nem mindig működik.
Én is láttam már ilyet, pl VGA-knál.
Lehet szabályozni 2 eres ventit is, csak arról nincs visszajelzés, hogy forog, nem forog, vagy éppen mennyivel. -
jaja1981
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #7653 üzenetére
2mm-es nem jó?
-
PHM
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #7449 üzenetére
Két cellás lítiumakksi + step-up konverter.
Más korrekt megoldást nem tudok hirtelenjében. -
kutyatm
tag
válasz
TESCO-Zsömle #7449 üzenetére
olomaksi egy kétkerekü mociból? azok viszonylag kicsik és van energia is bennük? és nem annyira kényesek mint a LiIon aksik..és viszonylag olcson beszerezhetök.
-
PHM
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #7447 üzenetére
Ha 4 cellás (14,4-14,8 V) akkuban gondolkodsz, akkor
olyan töltőt csinálj hozzá, ami legalább 16,8 V-ot tud.
Szünetmentes tápnak én inkább a zselés ólomakkut ajánlom.
Ott arra kell vigyázni, hogy az akku kapocsfeszültsége ne
haladja meg a 13,8-13,9 V-ot.
Ez egy megfelelően beállított stabilizátorral megoldható.
Ezen kívül persze nem árt egy védő elektronika
a mélykisütést megakadályozandó.
Nem tudom pontosan, de kb. 11 V-ig lehet a zselés akkukat kisütni. -
PHM
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #7445 üzenetére
A Li-ion akkuk töltő (és védő) elektronikája mindig az akkuba van beépítve.
Részben ezért is olyan drágák.
A lítium cellák töltési végfeszültsége 4,2-4-3 V, kisütni pedig
általában 2,7 V-ig lehet őket.
Ez alapján, ha nem érzékeny a táplálandó elektronika az
alacsony feszültségre, esetleg meg lehet próbálkozni egy
3 cellás lítium akkuval is. -
gelencser26
tag
válasz
TESCO-Zsömle #7443 üzenetére
Lehet, hogy tévedek, de szvsz a töltő elektronika a laptopban van...
Nem régen ázott el az egyik ismerősöm laptopjában és nem is olcsó mulatság (13-14 ezer Ft külföldről rendelve)! -
04ahgy
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #7132 üzenetére
Akkor segítek. Nem kell semmilyen +20kV elektród. Még csak fix -20kV elektród sem kell, ami az ionizációt okozza.
Elég egy egyszerűbb blocking-oszcillátor, valamint egy megszakításos gépkocsi gyújtótrafója. Ennek primerén kapcsolgatod a 12-24V egyenfeszt, ~80-150Hz frekvenciával. Ekkor a kimeneten, a szekunder hegyén már alapból a tápfeszültséggel javarészt ellentétes (átmeneti tranziensektől eltekintve), de nagyfeszültségű impulzusok jelennek meg. Tehát a javarészt egyenpotenciál, ha időben változva is, de fennáll.
Az ionok leröpítésére meg neked semmit nem kell tenned! Megoldja a fizika maga. A csúcs épp teszem azt, - polaritású a földhöz képest. A levegő molekuláit ionizálja, egyforma mértékben keletkezik + és - töltésű ion. A - töltésűt a - csúcs azonnal, lórúgásszerűen eltaszítja, a + iont meg tárt karokkal rántja magához egy ölelésre... Ott az elektronfeleslegből kapva rekombinálódik, és semleges töltésű atom lesz belőle, mely újra tud ionizálódni, és bezárul a kör.
Hogy az ionkoncentráció ne csak a csúcs környezetében legyen magas, egy nagyon kis térfogatáramot biztosító (pl. 5V-ról hajtott 12V-os 12cm-es) ventilátort tehetsz oda, hogy a levegő mozgatását megoldja, de a koronakisülést a légáramlás ne akadályozza.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #7130 üzenetére
Milyen messze akarod tenni azt a "lerántja" +20kV-os elektródot a másiktól?
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #7128 üzenetére
Minek neked az a 2*20kV? Ráadásul földszimmetrikus egyenfesz formájában? Gyanús vagy te nekem, valamit te forgatsz a fejedben...
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #7101 üzenetére
+ / G / - ---> szerintem kettős polaritású áramellátáshoz lett kialakítva, de az oszcillátora berezeg így is. Legtöbbször ezek hegyes tűimpulzusok, valamint a primer oldali induktivitás által visszarúgott lökések, vagy csak akár a kapacitívan parazitacsatolt kimeneti nagyfrekvenciás magasfeszültség visszajut a tápoldalra.
Az inverter szerintem gépkocsiakkumulátoros üzemre lett tervezve, ott ez nem gond. (Habár akkor meg nem kettős táplálású... Érdekes. Szét kellene szedni, és hozzáértő szemnek árulkodik már a panel.)Hogy a számítógép táp ne rázzon, köss egy LC szűrőt az invertered elé...
A csúcshatást egy nagyobb injekciós tűvel tudod jócskán megnövelni.
Irányítható az ionizált nyaláb, csak pozitív töltésű fémlemezt kell a közelébe helyezni. Vagy negatívot... Ugyanis a plazmában ugyanannyi töltésmennyiségben van negatív és pozitív ion.
HGyu
-
shtml
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #7124 üzenetére
Meg is lepődtem volna, ha nem 12V-ról menne. Na de akkor miért kérdés, hova kell kötni a kerámiakondenzátort? Természetesen a +12V és a GND (0V) közé.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
TESCO-Zsömle #7101 üzenetére
Valaki esetleg??
-
v.tom
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #7110 üzenetére
Már szemeztem a juli@ karival. Baromi szimpatikus egy cucc, csak hát ~45k. Mondjuk ezt is csak egyszer kell megvenni, mert nem hinném, hogy hatalmas késztetést érezzek utána, hogy lecseréljem egy "jobbra". Az onkyo kariról még nem hallottam eddig. kicsit utánanéztem, de nem lehet egyszerű beszerezni, és tuti hogy aranyárban mérik.
A xonar-ról meg még nem láttam bolti adatot sajnos. Köszönöm szépen a tippeket!
-
v.tom
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #7108 üzenetére
Én is csak sztereoba nyomnám, de valahogy többre vágyom, mint amit az integrált nyújtani tud. Az erősítőm jobbat is tudna. Volt egy Trust hangkarim, a jó öreg cmi801-es chippel. Nagyon meg voltam vele elégedve, de el kellett adnom. Most gondolkodok egy kicsit komolyabb beruházáson. Audiofil vagyok
-
v.tom
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #7106 üzenetére
Előfordulhata vga is. Az az igazság, hogy ilyenkor végig kéne mindent próbálgatni. Mivel indul el, és mivel nem.
Sajnos a te probblémádra nem tudok választ adni, nem értek hozzá.
De egy kérdésem lenne. Láttam az konfigodnál, hogy Asus Xonar hangkarid van. Én is nagyon szemeztem vele egy darabig. Neked mi a véleményed róla, mint felhasználó?
-
Bivaly
tag
válasz
TESCO-Zsömle #7103 üzenetére
Most vettem az egyik szettet, elvileg nem lehet zárlatos.
De van otthon három Revoltec inverter is, s mindegyikkel ezt csinálja.Meg, ha zárlatos lenne, akkor miért csak a kapcsolástól van fagyás?
-
Daemon09
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #6872 üzenetére
És hogy kezdjem el? Valahol ki kell vágni valamivel, hogy beleférjen a fűrész.
-
shtml
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #6891 üzenetére
Erre jó lesz a Circuit Maker, az egész nincs 30MB, ha jól emlékszem. Majd át kell verni picit a programot, mert az általad használt nyomógombok és kapcsolók biztos nem lesznek benne az adatbázisában, márpedig onnan szedi ki az alkatrészek méreteit.
Ha nincs meg neked, pár nap múlva utazom haza Budapestre és el tudom küldeni neked a próbaverzióját. :wink: De lehet, a neten is megvan valahol.
-
shtml
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #6886 üzenetére
Én csak olyat tudok, amely kapcsolási rajz - pontosabban netlist - alapján végzi el ugyanezt. Régebben használtam a Circuit Maker nevű programot, de annál nagyon oda kellett figyelni, mert hajlamos volt elrontani a NYÁK-ot, megfeledkezett egyes alkatrészek összekötéséről, de nem is figyelmeztetett erre. Egyszerűbb kapcsolásokhoz azonban jól használható.
Van még egy Altium PCB Designer nevű programom is, ed azt még nem használtam, tudtommal ez a Circuit Maker alaposan bővített változata.
Hacsak nem akarsz valami igen bonyolult kapcsolást készíteni, az OrCAD szerintem az ágíúval verébre esete.
-
TazLeacher
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #6668 üzenetére
-
Undoroid
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #6668 üzenetére
Hinni pedig a templomban kell. Ez itt a REAL-LIFE!
-
TazLeacher
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #6664 üzenetére
Mi vaaaan?
Forrasztgatni? Azt hittem valamit kipattintok-bepattintok, kicsi a hely, sokáig tart, ezért lehet bonyolult.
Ezt azért még megrágom...
-
shtml
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #6661 üzenetére
Bármely villanyszerelési boltban kapsz. A biztonság kedvéért vigyél magaddal mintát.
-
TazLeacher
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #6661 üzenetére
thx
Konéztem az új CM házat a HAF 932-t, de nem tetszik az első 23-as piros venti. 23-as ventit meg nem lehet kapni minden sarkon...
-
Undoroid
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #6462 üzenetére
Szia!
Igen,erre a reakcióra céloztam Én is!
Undoroid
-
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #6462 üzenetére
Nem mindegy, a sósav ugyanis olyan intenzíven akarja a vizet, hogy ha akár 1-2cm3 vizet is belecsöppentünk a sósavas-üvegbe, abból hevesen fröcsög elő a sav.
Csak a kénsav ilyen morc. -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
TESCO-Zsömle #6401 üzenetére
-
04ahgy
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #6424 üzenetére
Biztosan jártál már esős-ködös időben nagyfeszültségű távvezeték alatt. Ilyenkor hallani, hogy "zizeg". Ez azért van, mert a hatalmas feszültségtől átjárt vezeték felületi görbülete kis térrészben nagy. Ott az elektromos térerősség is nagy, és így kisülés keletkezik. Persze a távvezetékeknél ezt épp csökkenteni igyekszenek, azért vannak sokszor kerek gyűrűk az élesebb töréseknél, kapcsolódásoknál.
A másik fele a dolognak meg az, hogy ha szándékosan készítesz hegyes felületet, akkor azt ha nagyfeszültséggel járatod át, a csúcsnál oly hatalmas lesz a térerősség, hogy önkéntelenül is kisül. Ennek több fokozata is van, az első a koronakisülés. Ionizátorban ez a kívánatos. Még nem, vagy csak alig látható, viszont termeli a negatív töltésű ionokat, amik a csúcsról nagy sebességgel lerepülnek.
A második fokozat a plazma. Ez már látható, komolyabb, süvítőbb a hangja, és igen forró. következésképp tűzveszélyes is. Plazma hangszóróknál van jelentősége. Ionizátornál már nem megfelelő, mert sok ózont és nitrogén-oxidot termel, melyek az egészségre károsak. Épp ezért az ionizátorokat úgy kell belőni, hogy csak gyenge, fényjelenséggel nem kísért, csendes kisülés legyen a csúcson.
A harmadik fokozata a dolognak az elektromos ív. Akármilyen hihetetlen, még ez is létezhet két pólus nélkül. Tulajdonképpen rokon a plazmával, csak nem egy kiterjedt térfogatú képződmény, hanem karcsú és hosszú. Mint egy kis villám. Teljesen ionizált, zárt csatornaként fogható fel a levegőbeni ív.
Az itt elmondottak nagyon jók még rovarölőnek is. Beállítasz egy koronakisülést a csúcson. körbeveszed földelt fémmel, hogy ne üssön át. Mögéteszel egy UV csövet, azt tudjuk, mennyire szeretik az ízeltlábúak. Az UV csőhöz csak akkor jut el, ha a csúcs környezetén áthalad. Ekkor a bogár kapacitása torzítja a szimmetrikus erőteret, és egy szép kövér ív csap bele a bogárba/rovarba, mely aláhull a gyűjtőbe.
A villanypásztor az teljesen más úton működik. Nem folyamatos, statikus nagyfeszültségre van szükség, hanem nagyenergiájú, nagyfeszültségű impulzusokra. Ott ezt a Lenz-törvényen alapuló berendezésekkel, tekercsekkel állítják elő leginkább.
Egy link, ha plazmát és ívet szeretnél nézegetni: [link]
HGyu
-
shtml
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #6405 üzenetére
Ha jól emlékszem - igen régen volt, hogy ionizátort szedtem szét -, a test nincs bekötve, vagy ha mégis, akkor elég távol a tüskéktől, amelyekre azt az egy kimenetet kötöd. Nincs szükség másik pólusra, mert az ionokat a csúcshatás repíti le a tüskék hegyéről.
De tévedhetek, mert rég volt.
-
didyman
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #5915 üzenetére
A drive circuit alatt valami nagyfrekis generátor leledzik, mögötte egy feszültségsokszorozó. Azért a generátor rajza, trafó paraméterei eléggé sokat segítenének
-
Undoroid
őstag
válasz
Szia!
Kit szeretnél ezzel az áramkörrel megtréfálni?
Vagy villanypásztort akarsz összehozni?
Bocs az OFF-ért!
Undoroid
-
tomyoy
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #5981 üzenetére
aham én is arra gondoltam valami strobi szett...de azt a vezérlést hogy kellene megoldani?
ilyen hangvezérlős stroboszkóp 2db jobb és ball oldalra...majd csinálni valami zeneszerkesztőben egy jelet ami elindítja...és megszerkeszteni a villogást...vagy ez hülyeség?
-
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5959 üzenetére
Elég valószínűtlennek tartom, hogy házi gyártmányú anyaggal ezen a téren elfogadható eredményt érhetnél el. Szerintem válassz valami kerülő utat.
-
nyunyu
félisten
válasz
TESCO-Zsömle #5964 üzenetére
HQ-Video
-
mobbo
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #5949 üzenetére
rovid velos valasz
koszi
sose lattam meg ilyen kabelt, de kereseknem kell fosnom a megnovekedett aramfelveteltol? (ez a kabel a fordulatszamszabalyzast engedi mukodni? nem fog osszeadodni a 2-3 venti fordulata?)
-
gsc73
aktív tag
válasz
TESCO-Zsömle #5944 üzenetére
Én marha....(a fától az edőt) hát persze hogy a sorrend nem lehet más....
Köszi
g.
u.i.: kipróbáltam, nem megy.....
lehet hogy rossz?)
-
04ahgy
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #5917 üzenetére
Levegő-ionizálásra neked csak egyenfeszültség megfelelő? Mert ha nem, akkor kínálja magát a Tesla tekercs. Én most csináltam egyet, már 5cm-es szikrái vannak. Többszáz kHz-es nagyfrekis váltóáram. A terhelhetősége is elég komoly, néhányszáz watt. A feszültség az 100kV-okban mérhető. Ez tuti, hogy ionizál.
[link] - Itt nézd meg a képeket...HGyu
-
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5921 üzenetére
Kezdek gondolkodni a dolgon...
Nézd, engem nem nagyon lehetne rávenni, hogy 20kV-al vacakoljak, ha 10k körül kompakt cuccot kapok, táppal, érintésvédelemmel, kutyafülével... -
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5917 üzenetére
Yeah. Szóval majd' minden mindegy, csak nagy fesz legyen
A legnagyobb gondod a nagyfesz-tekercs és a feszültségsokszorozó lesz. Ekkora feszültségnél már az is számít, hogy zsíros kézzel fogtad-e meg a drótot, diódákat. A trafó is olyan, hogy ha nem akarsz túl nagy méretet, akkor nagy lesz a menetfeszültség, és nagyon könnyen átüt, menetzárlatot kap.
A primer igazából nem ügy. Használhatsz akár egy TL949 alapkapcsolás-variánst is, de megcsinálhatod valami önrezgő tranyó/trafó izébigyóra is - volt kéznél egy megfelelő kapcsolás, de most nem találom, kis türelem...
-
Rive
veterán
válasz
Kevés az info. És az is selejtes. Az 'open circuit' pont azt jelenti, hogy nem folyik áram. Szóval igazából gőzöm sincs, mi kéne. 50uA mellett 20kV, vagy OC 20 kV? Nagyjából stabilizált, vagy csak 'nagy', és meg is vagyunk?
A feszültségsokszorozót meg a trafót te akarod csinálni, vagy pl. sorkimenőt használnál?
-
Pubszon
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5908 üzenetére
Jaja, tényleg, nem néztem meg megink a képet.
-
ToBeY
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #5787 üzenetére
Volt ott mail írtam nekik hogy mennyiért csinálnák meg.
-
ToBeY
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #5785 üzenetére
Én nem láttam ott a mérete vágás árakat...
-
ToBeY
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #5783 üzenetére
És kb mennyi lehet egy kör kivágása, és négy luk kifurása a csavaroknak,ha mondjuk viszek plexit?
Mert nekem az is megfelelne ha mostani 9cm kör venti helyét, kitágítanák 12 vagy 14cm-re...Vagy talán OBI-ba olcsón tudnék venni plexit. -
válasz
TESCO-Zsömle #5757 üzenetére
Ki kell, hogy javítsunk.
Ha egy ventin csökkented a feszültséget, csökkenni fog a rajta átfolyó áram is.
A LED meg más mint a venti. A LED-en annyi áram fog folyni, amennyit beállítasz neki az előtét ellenállással. LED-eknél kb. 2-3V feszültség esik típustól függően.
Pl. 10mA-t akarsz folyatni a LED-en, 12V-on.
Ha a LED-en esik kb. 2V, akkor az ellenállásra jut kb. 10V.
10V/0,010A=1kOhm.
Tehát 12V-on egy 2V-os LED elé 1kOhm kell, hogy 10mA áram folyjon. -
válasz
TESCO-Zsömle #5753 üzenetére
Sztem meg minnél kisebb ellenállást teszek elé, annál nagyobb áram fog rajta folyni ugyanazon a feszéltségen...
-
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5743 üzenetére
SAjna nem hiszem, hogy egy nap alatt már eredményt is hozna a dolog... De ha lesz valami, beírom
-
Rive
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #5738 üzenetére
De-de
Egy könyvespolcunk vaksötétben:
Ui.: na igen, az orientációval még vannak gondok
-
CounterBoci
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #5695 üzenetére
van igazságod benne, csak az a baj nem értek hozzá. tápot még tudnék építeni hozzá, de ha nem működne valami oknál fogva nem tudnám mit kezdjek vele. csináltam már tdaxxxx ic-vel előerősítőt, de nem szólalt meg -> kuka. uaa180-al kivezérlésjelzőt, annál szétrobbant az egyik led, majd kiverte a szemem
és ez? [link]
-
Daemon09
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #5672 üzenetére
Itt egy kép az erősítőről. Nem értem, hogy miért csinálja ezt. Lehet, hogy szerelő lesz belöle.
mod : Nem tud valaki megoldást USB-s LCD kijelzőte? Nincs LPT a lapomon.
-
Daemon09
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #5672 üzenetére
Hát ez az. Holnap küldök képet. Egyszer már szétszedtem, kiporoltam. De akkor is csinálja. Utálom a sony-t, de ez volt jó áron.
-
Daemon09
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #5668 üzenetére
Nem. Akkor már kisebb hangerőn is kikapcsolna.
-
ToBeY
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #5660 üzenetére
Mivel 3pines a primecooler venti csatlakozója,nem lehet egyből rádugni a lapra simán?
-
ToBeY
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #5655 üzenetére
A primecooler oldalán azt írja 3pines csatija van,és akkor átalakítóval dugtam a tápra hogy 4pines legyen
-
ToBeY
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #5655 üzenetére
Gyárilag állította mert odaadtam a haveromnak, és nála állítja.Ebből következik nem tudom már feláldozni, mert nincs meg.De haverom régi hűtőét el tudom kérni,
az így néz ki (a csatija ugyan az szerintem).[link]És ezt beáldoznám a cél érdekében.
Kérdés az hogy tudja vezérleni a primecooler-t vga rendesen, mert picit más fordulaton megy mint a gyári szerintem. -
ToBeY
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #5653 üzenetére
-
jenei92
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #5649 üzenetére
Kábelből miylen színű kéne?
Villamos boltba venném meg és hogy tudjak valamit mondani.
A kapcsoló megvan!
Kössz -
jenei92
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #5647 üzenetére
Zsömi:Ha megkérlek segítesz nekem majd Következő Klubon megcsinálni a venti szabályzást?A radiátoromra szeretnék majd egy ventit és nagyon tesztett modding klubbon a megoldásod 5v és 12 voltos kapcsolos megoldás.Elmondod mit kell beszereznem hozzá és ako megveszem a hozávalokat,és májusba szánsz rám egy kis időt hogy összerakjuk?
(jenei vagyok radikalról)
-
Klemens
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #5644 üzenetére
Ha rákötöm az 5V-ot a ventire, akkor megy, de nem a max fordulaton.
Pont ez a lényeg benne. Így halkabb lenne a venti.
Sajnálattal hallom, hogy nincs ilyen csati.
Majd megoldom valahogy.
Lehet, hogy majd egyszer benézek a közeljövőben abba a klubba.
Csak én baromira nem értek az ilyen elektronikás dolgokhoz.
Össz-vissz a gépházam tudnám felmutatni, azt moddingoltam házilag.
Nekem tetszik, de még nincs kész. Még 24db csavar kell hozzá és kész.Azért köszike!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- LEGO klub
- OLED TV topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Honda topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- EA Sports WRC '23
- LED világítás a lakásban
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged