- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
Új hozzászólás Aktív témák
-
Algol
senior tag
válasz
mr_ricsi #14741 üzenetére
"Márpedig nem tudod pontosan irányítani, mert a lámpa foncsora egy 5mm x 1 mm-es izzószálhoz van kialakítva"
Ez bizony így van. Sőt itt teljesen elfelejthetjük azt, hogy foncsor, meg fókuszpont, hiszen ez a LED kizárólag előre ad fényt, 120°-os szögben. Ennek a fényét csak lencsével lehetne irányítani.
-
Algol
senior tag
válasz
mr_ricsi #14719 üzenetére
Amiket leírtál, azokat én is ismerem. Valamikor régen építettem egy-két akkumulátortöltőt és akkor átolvastam a szükséges irodalmat.
"egy teljesen feltöltött cella terhelés (kisütés) alatti feszültsége 2,13 V"
Ezt kétségtelen teljesen szükségtelen volt leírnom, hiszen töltés alatt ennél nagyobb a cella feszültsége.
"Ezeket úgy alakítják ki, hogy cellánkénti 2,35 V feszültségnél lekapcsoljanak"
Ezt a 2,35 V-ot valóban az ujjamból szoptam, de rémlik valami, hogy az "Akkumulátortöltők építése" vagy mifene című könyvben szerepelt ez mint javasolt küszöbfeszültség, vagy az általam épített töltők ekkor kezdték el csökkenteni a töltőáramot, nem tudom már.
Egyébként logikus érték: 6x2,35V=14,1V; a 2,4V [az intenzívebb gázképződés küszöbfeszültség] 6-szorosa pedig 14,4V. Így ha 14,1V-ot tűzöm ki célnak, akkor még marad 0,3 V-om biztonsági tartaléknak a tűrésekből származó pontatlanságokra, merthogy "századvolt pontosságú töltőrendszert" én sem készítenék. És ezzel majdnem azt a két feszültséget kaptam, 14V-14,4 V-ot, amit te is szabályzási célnak tüntettél fel.
Másrészt azért írtam 14,1V-os értéket a simábban magyarázható 14,4V [gázképződési küszöbfeszültség] helyett, mert állandóan az járt a fejemben, hogy mekkora lehet a rendszer feszültsége, ha egy majdnem teljesen feltöltött akkumulátort jelentős 1C, 1,5C árammal terhelünk és még megy a töltőgenerátor. Tud-e az ilyenkor 14,4V-os feszültséget produkálni? Erre a kérdésre nem tudtam válaszolni. Ezt kompenzáltam azzal, hogy a 14,4V helyett 14,1V-ot használtam, nehogy a rendszer feszültségének túlzott felfele való torzításával vádolhassanak.
Már a számítás megkezdése előtt, azt gondoltam, hogy ez a feladat nem oldható meg egy előtét ellenállás használatával. És minél jobban ingadozhat a tápfeszültség, annál kevésbé. Ezért nem akartam még nagyítani a lehetséges tápfeszültség tartományt.Akkor is, meg most is többet írtam a kelleténél.
Különben is Isten88 ezt írta:
"Szeretnék egy 20W-os LED-et robogóra, az akksijáról hajtva (12V 7Ah) működtetni."
Én ezzel foglalkoztam. Csakhogy közben egy s más kiderült és lehet, hogy az van amit írtál:"Simán elképzelhető, hogy az önindító és a gyújtás megy a 12V-ról, míg a világításnak külön tekercse van a lendkerékben."
Ha meg még az is kiderül, hogy ezen a tekercsen van egy olyan szuper feszültségstabilizátor ami mindig pontosan 12V +- 0,001V-ot szolgáltat, akkor is ha 5 km/h-val cammog a robogó, de akkor is ha 100 km/h-val száguld a lejtőn lefele, mindegy neki, hogy -20°C van vagy +40°C, nem számít hogy terhelve van, vagy terheletlen, akkor bizony 1 darab ellenállással is megoldható a feladat.
-
Isten88
senior tag
válasz
mr_ricsi #14710 üzenetére
Nem, egyetlen egy tompított 15W-os van benne, meg egy helyzetjelző, amiket persze csak járó motornál tud működtetni. Nincs távolsági. Gyárilag. PDF-em van csak róla, de abban sincs szó távolságiról.
"Mások szabálytalankodása nem engedélyezi számunkra, hogy hasonlóképpen tegyünk."
Tudom, de akkor is zavaró...mindegy, ezt a részét ne vigyük tovább szerintem, mert fölösleges. -
Isten88
senior tag
válasz
mr_ricsi #14708 üzenetére
Köszi.
"...a szembe jövők szemébe nem juthat 1 luxnál több fény..." - ezt tapasztalataim szerint - sajnos - minden második, harmadik autós tartja csak be, de ebbe ne menjünk bele.
Az eredeti lámpával - sajnos - semmi gond nincs, ahogy a foncsorral sem, egyszerűen csak ennyit tud. Nem 15/15W-os, csak egy szálon tud 15W-ot, és ennél az izzófoglalatán csak 15W-os van.
Köszi, hogy segíteni próbálsz, de ezeket (a hibakereséseket) már végig jártam. Xenonnal is próbálkoztam, hogy akksiról direktbe menjen, de az meg már annyi hőt termel (foncsoron belül), hogy megolvadna 3-4 perc után a műanyag foncsor. -
sanyek2
senior tag
válasz
mr_ricsi #14267 üzenetére
A sugárzási szöget illetően tévedtél. Sokkal szebb a 120 fokos megvilágítással a teljesen átlátszó venti. Máskülönben miért csinálták volna az egészet átlátszóra... Ha csak a lapátok lennének esztétikusak, a keret fekete lenne...
Az már más tészta hogy zölden hányinger ahogy kinéz a gépem...
Szabályosan undorító... -
Lompos48
nagyúr
válasz
mr_ricsi #14269 üzenetére
Ha berajzolod a tápfeszforrást, akkor megvan a hurok. Kirchhoff (II
pedig kimondá, hogy: "bármely zárt áramhurokban a részfeszültségek előjelhelyes összege zérus.
A feszültségosztás törvénye: "Soros kapcsolásban az egyes ellenállásokon fellépő feszültségek úgy aránylanak egymáshoz, mint az ellenállások értékei."Azért nincs baj az öreg Kirchhoff második elszólásával sem.
-
speed3456
aktív tag
válasz
mr_ricsi #13836 üzenetére
a procit hűti de az automatikának hála rohadt hangos, és fölöslegesen mert a speedfan programmal viszább vettem a fordulatot aztán 1-2 fokkal lett melegebb. Ez sztem PWM-es.
-
intercooler
őstag
válasz
mr_ricsi #13816 üzenetére
Manualt nem találtam, de beszélgettem haverral hogy valószínűleg nincs is szűkség memóriára. Mivel van 3 kivezetése 1 2 3 és a 2 esröl kapcsol az 1 es re vagy a 3asra, ebből gondoljuk hogy váltó kapcsoló vagy is az 1ik ponton kikapcsolt állapotba is zárva van pl az 1-es 2-es pont között. Vagyis ide kellem kötni amit a géppel 1üt indítok. Szerinted?
-
válasz
mr_ricsi #13811 üzenetére
,,Elég gáz, hogy pénzt adsz egy nemolcsó dologért, de arra már nem veszed a fáradságot, hogy a kézikönyvét is áttanulmányozd!"
Nem azért vettem, hogy tanulmányozzam a működését, nem az a dolgom, hogy szakértő legyek, hanem hogy a célt, amire használom, kiszolgálja. Ami különbséget én észrevettem, hogy 1 évig folyamatosan égett, nem vibrált, most viszont idegesítően vibrál, mikor munkára késztetem a gépet, pl filmnézéskor. Játéknál még nem néztem.
-
Pazolini
senior tag
válasz
mr_ricsi #13762 üzenetére
Így egy soros kapcsolást vettünk ki a rendszerből /HDD, mert ugye nem kell levennem a TÁP molexeit
, s a HDD-be is kell a csati.
- vagyis nálam most 3 tag van, a te megoldásoddal 2.
Hosszúságban is épp jó vagyok a HDD-khez, tehát nem tudom mennyit nyerek, mennyi feszültségesést küszöbölök ki vele, max. a bizonytalan, meghibásodásveszélyes érintkezéseket spórolom meg vmennyire a csatiknál, azt is csak 1x/HDD...
Szereljek? -
Pazolini
senior tag
válasz
mr_ricsi #13754 üzenetére
Ebben abszolút igazad van. De ha jól van megcsinálva, nem lehet gond.
Még valami, mivel saruztam, a kettő kábel is alig fért be, a te egyszerűsített megoldásoddal pedig be kellett volna súvasztanom 3-at is egy-egy saruba. Jó, miért nem forrasztottam a billenőre??? Mert azt meg más okból nem ajánlották? Dilemma volt. Ez tűnt a legjobbnak. Átalakítók/hosszabbítók megszakítása...Amúgy a te verziódban hogyan kellett volna a testvezetékeket a HDD-khez vezetnem? Ez még nem világos.Szóval szerinted mindenképpen biztonságosabb is lett volna a HDD-k állapotára nézve a te megoldásod???
Még átnyargalhatok rá...
A hátsó HDD egy patás Seagate, 100%-os kondival és teljesítménymutatóval.
A 3.5-ös rekesz alján lévő satás Seagate szarakodott, s neki jelzett a sentinel felpörgésproblémával, 100%-os teljesítmény mellett 73%-os kondíciót. Azt hiszem, annak sincs semmi baja. -
Pazolini
senior tag
válasz
mr_ricsi #13744 üzenetére
Nem mértem, hiszen nyilvánvaló volt, hogy az eltérő színek más-más feszt jelentenek, mivel öszekötő kábeleket szakítottam meg a kapcsolóknál...
Ha jól gondolom, elektromosság szempontjából mindegy, hogy én forrasztgatok párhuzamos kapcsolással a billenőkhöz egyetlen molexből, vagy a táp által párhuzamosan kötött molexeket, ill. satákat használom fel. Esztétikailag nem mindegy, de azt hiszem, nem lett csúnya. Majd linkelem a képeket.
Egyébként rosszul írtam, két molexes szarakodott, úgyhogy a narancsszín kábelnek nincs jelentősége. Adatkábelgondjai voltak az egyiknek, a másik nem tudom miért verte ki a tápot, de kiszedés után, újrapróbálva már oké volt. Vagyis a forrasztások, kötések a helyükön voltak.
-
-
Wind-Storm
őstag
válasz
mr_ricsi #13710 üzenetére
Ez elég bonyodalmasan hangzik és sérülhet esetleg az IC...
Bocs, de rád bízták a javítását
Mint már írtam/kérdeztem, a típusszám második része le van robbanva róla...
Az előzőt meg javítom: amit te ajánlottál az tulajdonságaiban teljesen megfelelő lenne a régi helyére?A hiányzó része miatt a pontos típust nem tudhatom, így csak a lábkiosztásból és a méretből tudnék csak következtetni a villamos tulajdonságaira, ezért fordultam hozzátok.
-
Pazolini
senior tag
válasz
mr_ricsi #13683 üzenetére
Sajnos későn jött az infó. Korábban 25-30V-ot írtál, én 680nF-osat vettem, 5mm-es raszterral, 63V-osat.
De mindegy a méret, mert saruval dolgozom, és a saruk másik oldalába csúsztatott kis kábeldarabbal kötöm a kondikat (forrasztással)Remélem, így is oké lesz. Megpróbálok majd szépen dolgozni.
Köszönöm! -
Pazolini
senior tag
válasz
mr_ricsi #13675 üzenetére
Ha jól olvasom a kottát, mr_ricsi,
akkor a négy billenőt rajzoltad, s valóban, az érintkezőik közé kell forrasztani a kondikat, én azt hittem szab.tam posztja alapján, hogy HDD-k elé (is lehet).
Nos, értelemszerűen 8 db-ra lesz szükségem.Kicsit kuttam itt:
(ha nem fárasztalak benneteket) segítsetek, hogy melyik lenne jobb:
Hála és riszpekt: -
Pazolini
senior tag
válasz
mr_ricsi #13636 üzenetére
Ilyen lett a gépem frontja (ledekkel nem szarakodnék):
[url=http://kepfeltoltes.hu/view/120724/DSC_7602pro_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/120724/DSC_7602pro_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/url]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url]
A ragasztószalag ideiglenesen volt csak rajta...A kondikat jól elméreteztem (ezt ajánlották a Nagyenyed utcában, ill. 2x ekkorát): amire "lealkudtam", az is 470 helyett 4700-as
[url=http://kepfeltoltes.hu/view/120724/DSC_7604pro_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/120724/DSC_7604pro_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/url]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url]
Gondolom: csere lenne ildomos.Először fogok forrasztani életemben
, kondikhoz sem értek (azt tudom, hogy tárolja a töltést, s egyenletesen adja le a másodperc töredéke alatt, pl. ki-bekapcs.-kor)
Ezért kérlek, mr. ricsi, hogy úgy magyarázd el léci nekem, mintha a kicsi fiad lennék, vagy hülyegyereked a suliban, akit fizikából korrepetálsz: hogyan történik a bekötése. (???)Amit én tudok/érzek:
ahány HDD, annyi kapcsoló, annyiszor 2 kondi (egy a sárgára, egy a pirosra); kondinak van egy "+", meg egy "-" vége, hogy el ne szálljon, nem mindegy az áramkörben elfoglalt helyzete/iránya. Szóval, tényleg kezdő vagyok, nyugodtan bánjatok is velem úgy. Megérdemlem... -
-
-
szab.tam
nagyúr
válasz
mr_ricsi #13634 üzenetére
lassan kell mondani, hogy megértse.
(nem lesz gáz-ár-e-me-lés....)egyszerűbb lett volna úgy mondani, (azaz nem eltt volna egyszerűbb, csak talán jobban megérti), hogy a kapcsoló lábai és a hdd közé akárhová félútra, ötödútra.... - gondolom ezt akartad mondani.
nem véletlenül készítettem a képet az összedugot szettről. lassan, de biztosan...
inkább 3x kédezni meg, mint 1x csinálni rosszul...) -
fo_di
őstag
válasz
mr_ricsi #13547 üzenetére
nagyon köszönöm a segítségedet!, a hét vége felé járok a boltban, aztán legkésőbb jövő héten megcsinálom (bár lehet, megvárom még kínából a végleges usb kábelt hozzá, kb 1-2 hét)
de a végén majd mindenképp jelentkezek az eredménnyel
(hogy ha nem jó az elrendezés, akkor miért úgy van ott megcsinálva? de ez már csak költői elmélkedés...) -
atti_2010
nagyúr
válasz
mr_ricsi #13526 üzenetére
"az áramveszteségen kivül(ami valszeg lesz"
Általánosban, fizika óra alatt hol jártál?
Amennyi elektron belemegy a drótba, ugyanannyi ki is jön belőle, tehát áramveszteség nem lesz. Csak a feszültség esik az ellenállással rendelkező részeken, vagyis a betoldott vezetékszakaszon is.Ennek az áramszolgáltatók nagyon örülnének de jelenleg 1000W elfogyasztott arámért 3000W kell termelni mert a többi elvesztődik a vezetékekben, transzformátorban, minél alacsonyabb a feszültség annál vastagabb kábelt érdemes használni mert másképpen rezsó lesz a vezetékből.
-
Pazolini
senior tag
-
Wind-Storm
őstag
válasz
mr_ricsi #13390 üzenetére
GPS, annál rosszabb!
Aerocool Shark. A táp saját csavarjaival rögzítsd, ne a ventihez adott gumibabákkal.
Ha a további zajcsökkentés a cél, akkor én ezt pont ellenezném, igenis gumival rögzítse, de e módon csak úgy, hogy kihagyja a ventirácsot, mert az turbulenciát kelt és anélkül lenne csak értelme, az esetleges berezonálásról nem is beszélve.
Én is így csináltam meg a nexus tápomatbár ez az én műfajom, ha nektek így veszélyes, akkor rács + csavar aztán szevasz.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
mr_ricsi #13382 üzenetére
Ha tesztelted akkor jó...
Ha nincs melegebb a tápban, akkor miért forgatná gyorsabban a ventit?
Igenis melegebb lesz a tápban. Azzal analóg a dolog, mint amikor szorulni kezd a (gyári) venti.De ezzel a további melegedést megakadályozza, nem mint egy teljesítmény-hűtés arány vezérelt táp.
Pont ezért előnyös a thermal controlled fan, mert nem hagyja túlmelegedni a tápot. -
Wind-Storm
őstag
válasz
mr_ricsi #13377 üzenetére
Minthogy a ventiszabályzás hőmérsékletfüggő, nem a leadott teljesítménytől függ elsősorban.
Már amelyiknél!
Ha hidegben használják a gépet, akkor max terhelésnél is csak kevéssé forog a venti, míg rossz szellőzésű gépben ha még a VGA is forrósítja a levegőt, más kis teljesítménynél is maxon járnak.Itt a pont a hidegnél, nem igényel akkora hűtést, aki pedig a táppal hűtő a házat az magára vessen, nem házhűtésre tervezték a tápokat.
Minthogy a ventik tápfesztől függő karakterisztikája elvileg megegyezik, ezért a venti a teljes fordulatszám-tartományban annyi százalékkal kevesebb levegőt szállít, mint a maximális légszállításuk aránya.
Alacsonyabb feszültségen indul és 9 lapátos, így logikus, hogy alacsonyabb feszültségen többe levegőt szállít.
Ettől viszont melegebb lesz a táp belsejében. Márpedig minden 10°C hőmérséklet növekedés lefelezi az elko-k élettartamát.
Amikor pedig már a maximális légszállítás sem elég, a táp leáll, és vele a gép is.
Én nem hiszem, hogy a táp tulaja szeretné, hogy a még 3 évig működő gépét másfél év múlva már javítani kell majd.Miért lenne már melegebb? Pont ezért jó a thermal control mert a venti fordulatszámát hozzáigazítja a hőmérséklethez.
Végül pedig szerintem a legjobb szerintem az lenne, ha nem is cserélne benne egyáltalán ventilátort, a gyárinál úgy sincs jobban belevaló darab.
(#13378)
Én nem merném ezt ilyen biztosra állítani..
(#13379) Dusee
elég jól hangzik a 94,2 CFM és a 18,2dB
Ez teljesen abszurdum érték lenne bármilyen ventilátortól, illetve az nem CFM hanem m3/h [link] ami úgy 55 CFM körül van.
De amúgy még a nagyobb, PWM-es társát se venném ennek a ventinek tápba a kis légnyomása miatt. -
Dusee
őstag
válasz
mr_ricsi #13378 üzenetére
mr_ricsi & Wind-Storm: köszönöm mindkettőtöknek a válaszokat
esetleg ez a venti nem lenne jó? COOLINK SWiF2-1201
elég jól hangzik a 94,2 CFM és a 18,2dB, csak a színe nem illik a táphoz, de annyi baj legyen, legfeljebb átfújom -
Wind-Storm
őstag
válasz
mr_ricsi #13373 üzenetére
Nem számít, a tápegységek még csúcsteljesítményük közelében sem járatják maxon a ventilátoraikat. A másik meg hogy, ez a ventilátor ugyanazon feszültségen is jobban fújhat mint a táp gyári ventilátora, ha meg nem, akkor a melegedés miatti többletfesz. majd megpörgeti.
-
Mexildos
aktív tag
válasz
mr_ricsi #13257 üzenetére
Azt hiszem kicsit félre értettük egymást.
9 darab nyák van. Minden nyák 5 hdd-t tud fogadni. Viszont mivel multiplier ezért összesen 9 kábel megy a vezérlő kártyákig. Mivel ezek sata multiplier vezérlők. Tehát a HDD-k ötösével vannak vezérelve.
Összesen egy sorban 15 darab HDD van. Tehát kiszámolható, hogy egy sorban 3 darab nyák van. A nyákon van rajta a HDD táp ellátása is.
Mivel olyan nyák nem létezik mely natívban kezelné le mind az 5 HDD-t ezért nekem ilyenre volna szükségem. Ezt kellene megtervezni. Külön szükségesek speciális kábelek is, mert ezek külön nem kaphatóak, amik a táptól a nyákokig mennek. Lényegében speciális HDD dokkolóról van szó. Mivel a HDD-k csak állítva férnek be ezért van szükség egy nyákra melybe rögtön bele állnak. Alul pedig van egy kis hely ahol a nyákhoz futó kábelek vannak behúzva. Így viszont 4U magas HDD házat lehetne létrehozni. A HDD-ket 6 darab ventillátor hűtené 2 oldalról közrefogva. A házban elfér egy alaplap külön és egy boot lemez illetve 2 normál tápegység is.
A hot swap csak ráadás lenne. Az sem lenne rossz.Elnézést ha nyákozok de kicsit ezen a téren eléggé nem ismerem a szakmai fogalmakat. De remélem érthető voltam.
-
eXtase
tag
válasz
mr_ricsi #13198 üzenetére
Te aztán mindenbe belekötsz, de ám legyen...
Nem így van. Egy MP3 lejátszónak nem kell kibírnia a Föld teljes megsemmisülését.
Eeez igen... és akkor még én érvelek rossz stílusban? Sztem itt rajtad kívül mindenki értette amit írok. Értsd pl.: Elektromos berendezés tervezésénél is a legrosszabb eshetőségre kell tervezni és ehhez válogatni az alkatrészeket, egyértelmű, hogy az adott problémára vonatkozik... és nem a föld megsemmisülésére.
Az SM tápnak terhelés hatására gyakorlatilag nem esik a feszültsége.
Vagyis a Switch-mode, azaz kapcsolóüzemű táp esetén ha jól értelmezem...
Igen, a névleges terhelés eléréséig alig!Párhuzamosan kapcsolt feszültséggenerátoroknál a nagyobb feszültségű fogja az áramot áthajtani.
Igen? Ezt jó tudni!Egyébként ez nagyon nem így van... !
Engedd meg hogy idézzem az aláírásodat!
"Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!"
Ez mennyire igaz! -
eXtase
tag
válasz
mr_ricsi #13171 üzenetére
Ha a záró árama kicsi, az azt jelenti, hogy záró irányban is hamarabb kezd el vezetni mint egy SI vagy Ge dióda, tehát hamarabb következik be a letörés!
Minden diódának van egy minimális visszárama mivel egyik sem ideális eszköz, de a schottky -nak alapból nagyobb még ezek fejében...
(azért nem ártana ismerni a schottky felépítését és a működési elvét, karakterisztikáit, felhasználását, stb... )"Ez csak akkor tud így működni, ha a HUB-nak nem kapcsolóüzemű tápja van, hanem valami trafós."
Ugyan miért is?
"Szerintem nem ez a gyári működési elv, hanem hogy külső táp nélkül is működhessen a HUB."
Igen, ez így van, le is írtam, hogy így is működik, de gondold át... tud felvenni áramot ezáltal a PC USB csatijáról is... ha saját tápról ha nem bírja, ott a pluszz... ennyi de ez másodlagos... majdnem felesleges...
-
eXtase
tag
válasz
mr_ricsi #13166 üzenetére
Igen, csak a schottky záróárama kicsi...
De ha schottky kerül bele akkor mindenképpen kell egy kondenzátor utánna (kihagyott furat vele szemben), értéke olyan 47uF16V -tól már megfelel.Egyébként ez a fesz. esés megengedhető szerintem (még TTL szintek esetén is), mivel a PC 5V ágában többet lehet mérni álltalában mint 5V sajnos... (de lehet csak én találkoztam eddig olyan gépekkel ahol az USB -n 5,2V - 5,3 is volt...)
-
Wind-Storm
őstag
válasz
mr_ricsi #12259 üzenetére
És ha meggyilkolja a hardvereket, akkor a "megbukott a teszten" címkét lehet ráakasztani?
Azért az ócska hardverek tesztelése előtt a tápot is letesztelem amennyire tudom, mielőtt rákötnék bármit is.. de ha kinyír valamit is, azért nem lesz túl nagy kár.A nagyobb fesz nem probléma, sőt kifejezetten jó, csak nem biztos, hogy elfér a régi kondi helyén.
Kicsit nagyobb csak, szerencsére, így még bepasszírozható a helyére..
Ma megyek vissza kis kondi ügyben..
-
Wind-Storm
őstag
válasz
mr_ricsi #12253 üzenetére
Vargáné és Tsa. vagy Codegen, annál jobb, hogy most már tudom ezt is..
Tesztelős tápnak lesz, semmi többre nem szeretném használni.
Az asztalom alatt egy üres gépházban van egy nagyon jó kis Nexus 430 Wattos tápom FSP béllel, nem szeretném mindig kivenni ha egy P3 alaplapban tesztelek SD ramot vagy bármi hasonló landol nálam.Kössz a javítást, valóban elírtam, nem a kondin van rosszul
Vettem (volna) az összes kondiból újat a két nagy kivételével, kerek 440 HUF-omba került.
16db helyett 14 darabot kaptam, a maradék 4 pedig nem felel meg pontosan az elvárásoknak.A maradék 10 közül mindegyik 105°C hőtűrésű.
Tehát amik nem pont ugyanolyanok mint voltak:
A 2db 220uF 16V-os helyett az eladó azt mondta, hogy „ennél csak kicsit nagyobb van" és mutogatta persze arról már nem tájékoztatott, hogy 25V-os..... nagyobb lehet, de ennyivel...?
Az 1db 0,47uF 50V-os helyett adott 100 Voltosat
Végül 3 db 10uF 50V-os helyett adott 1 db-ot ami csak 85°C hőtűrésű ráadásul...
De azt a 2*6 forintot azért hozzáadta a végösszeghez mintha meglennének...
Majd amúgy is mehetek vissza reklamálni a hiány miatt... ötlet? -
Wind-Storm
őstag
válasz
mr_ricsi #12250 üzenetére
LM339N
GK55212K
Vb GK CHNMellette is van egy IC aminek a vége a kondi tetejénél látszik, csak a borda kitakarja. Erre meg ez van írva:
UTC SLA1
TL494
cEnnek gépnek nevezhető valaminek nem számít, hogy meg van-e támasztva vagy sem, az eredmény mindig elkeserítő.. nagyon zajos a képe..
-
Wind-Storm
őstag
válasz
mr_ricsi #12067 üzenetére
Ha csak 5 Voltról táplálkozna, akkor miért van akkor neki ott a 4 pines csati (molex)?
A ventilátoroknak mindenképp 12V kell maximális fordulatszámok eléréséhez.
Ha meg már erről van szó, akkor miért ne táplálkozna a panel a 4 pines csati által nyújtott 5 és 12 voltról? -
Lompos48
nagyúr
válasz
mr_ricsi #12021 üzenetére
Bocsánatot kérek, hogy exkluzivitást követeltem a Al2O3-nak. Utána ellenben elfogadtam, hogy lehet más is, keverék stb.
Kösz' az információkat, tanultam ismét valamit. Végülis úgy néz ki: ahány ház, annyi szokás.
Ugyanakkor ismételten előjön ahogy a félvezetőgyárban a pasztát (Compound volt a neve) vákuumos autoklávban két hetes (!) futamú folyamatban gyártották az általam említett összetételben. A cél a lehetőség szerint akár az "utolsó vízmolekulát is eltávolítani", mert az tokon belül a germániumra gyilkos hatással volt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
mr_ricsi #12016 üzenetére
Zink-oxidból gyártották. És ma is abból van a villanyszerelési boltokban kapható, egyszerű, mezei hővezetőpaszta.
Húsz évig a gyártás tövében ettem a kenyeremet...
A Zink-oxidot (magyarul cinkvájsz
) - kérdezd meg nagymamádat - valamikor a tornacipők fehérré varázsolására, meg festésre használták. Lehet manapság használják azt is, ha nem másképp Al2O3-mal keverékben.
Kiegészítésként:
For comparison, the approximate thermal conductivities of various materials relevant to heatsinks in W/mK are:
Air 0.034
Thermal grease about 0.5 to 10
Unbranded grease typically 0.8;[1] some silver-and graphite-based greases claim about 9
Aluminium oxide (surface layer on aluminium) 35
Steel About 40, varies for different types
Aluminium 220
Copper 390
Silver 420 -
rlazol
veterán
válasz
mr_ricsi #11877 üzenetére
próbáltam a vízhűtés nélkül is, illetve úgy is, hogy nem volt ráhúzva, csak rátéve.
a speaker folyamatosan rajta van, de miután a lap a tápot se indítja el, szerintem esélytelen, hogy bármit is csipogjon.
Az éjszaka rádugtam LEDeket a tüskékre, a RESETről világított, a Power SW-ről nem. Valószínűleg annak a pozitív ága van megszakadva. -
rlazol
veterán
válasz
mr_ricsi #11859 üzenetére
nagyon soxor szereltem, de most még egyszer elővettem a haszutmafort és az alapján megpróbáltam. Nem megy. Egész biztos, hogy jó helyre dugom. Egész biztos, hogy a táp jó. Két bekapcsológombbal is próbáltam.Tegyük fel, hogy valahol zárlat van. Hogy tudom, kizárni, hogy tudom felfedezni?
-
rlazol
veterán
válasz
mr_ricsi #11852 üzenetére
mr_ricsi: igen, külön kütyü felügyelte a ventiket. De a BIOS reset után rádugtam a lapra egy prociventit, így se reagál.
"Asustól mit vársz?"
nincs nagy tapasztalatom ezen a téren, de azt hittem ez egy minőségi lap, ami kíbírja addig, amíg le nem akarom cserélni...fero02: nekem is ez volt az elméletem, de akkor mitől döglött meg a lap?
-
-
rlazol
veterán
válasz
mr_ricsi #11848 üzenetére
Pár éve a SATA1 foglalat fekete tokja lejött a kábellel együtt, azóta úgy van, de visszadugható. Kb fél éve azt a foglalatot nem használom, így a tüskék meztelenül álldigáltak.
Néhány hónapja csinálja azt, hogy minden előzmény nélkül "USB device over current status" üzenettel megáll a boot. Ilyenkor némi rimánkodás, csatik lehúzkodása, vagy pár óra áramtalalnítás után hibátlanul működött.
tegnap szétszedtem, hogy kitakarítsam és a léghűtését vízre cseréljem. Szétszedésnél vettem észre, hogy a SATA1 tüskék közül az egyik letört és a lapon fekszik, kiemeltem. Lehet, h már rég úgy volt, lehet h a szétszedéskor törtem ki.
Összeraktam, se kép se hang. -
Gerisz
addikt
válasz
mr_ricsi #11544 üzenetére
Ma remélem megérkezik a csomag és kiderül, előzetes infók alapján jó lesz hozzá.
Wind-Storm: remélem jó lesz azért, akkor lehet csak levágom a Molex szálról a többi vezetéket és csak az egyiket hagyom meg
Bár nem tudom, hogy ez mennyire terheli le? (SSD, 5200-as HDD a ventivezérlő és a led) -
Petzval
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Kuponkunyeráló
- BestBuy topik
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- Tőzsde és gazdaság
- Napelem
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Path of Exile (ARPG)
- E-roller topik
- További aktív témák...
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest