- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Mobil flották
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Köszönöm szépen!
Ha jól értem, akkor az a probléma, hogy a nyitáshoz kis feszültség kell csak neki, és az említett tipúsok viszont csak nagyobb fesszel mennek?
Ergő ha nem passzol, akkor igazándiból elfűstölni nem fog a lap, meg a fet se, csak épp nem nyit ki,vagy nem eléggé.. tehát nem vezérli majd rendesen a ventiket.
Áramban ez nem jelentkezik? tehát a lapra elvilg nem "terhel" be. Értem ez alatt, hogy a vezérlő áram nem lesz nagyobb.. gondolom azt úgyis valami ellenállásos osztó vagy valami állítja.. (áram-fesz...) ejj..de rég tanúltuk már ezeket.. ilyen power fet dolog meg nem is tom volt-e -
And
veterán
Az említett típusok közül határadatok, csatornaellenállás és tokozás alapján mindegyik bőven megfelel a célnak, mivel 'jobbak', mint az eredeti. Viszont belátom, túl hamar írtam le azt, hogy az eredetinek nincs különlegessége, pedig az alacsony vezérlőfeszültségű működés egy powerfet-nél nagyon is az. Viszont az a három fajta sajnos nem olyan. Hogy ez jelent-e gondot, azt nem tudom, mert ugye attól függ, hogy milyen jelszintű vezérlést kapnak az alaplapon. Lehet, hogy gond nélkül mennek majd, de erre mérés nélkül nem vehetünk mérget. Ha biztos szeretnél lenni a dologban, akkor meg kell nézni pár másik árlistát, vagy más, de nagyon hasonló tokozással (pl. TO-251) keresni olyat. Sajnos kifejezetten logic level P-csatornás teljesítményfetet nem találtam hasonló paraméterekkel
, de azért a felsoroltakat is meg lehet próbálni..
Mod: egyébként nem javítok alaplapokat. A sajátomat még csak megpróbálnám, ha muszáj lenne, az már amúgy is kisiskolás korba lépett. Pont az ilyen nagyobb felületű (mint annak a fetnek a drain-kivezetése, ami egyben hűtőfelület is lehet) forrasztásokat nehezebb leszedni az átlagnál, ha a páka teljesítménye nem megfelelő, a környező nyákfelület meg jó nagy, mert az csak úgy 'viszi' a hőt.
-
Nagyon szépen köszönöm! "Isten" vagy!
Te személy szerint melyiket vennéd bele?ui: javítasz is lapokat? (ha jól látom, ez nem nagy ördőngőség.. a két lába van felüllről megforrintva, meg esetleg a "füle".. vagy szoktak ezek "alá" is rakni egy kis vékony réteget?
Veller pákám van.. azzal megoldható ahogy nézem... -
And
veterán
Az AP3310GH típus biztosan helyettesíthető egy csomó másik P-csatornás típussal, mivel szerencsére nincs semmi extra tulajdonsága (mod: mondjuk eléggé alcsony Ugs-feszültséggel hajtható, logic level típus). Határadatok és tokozás alapján például:
- NTD2955: Lomex 86-01-89, bruttó 71 Ft,
- IRFR9024N: Lomex 86-01-34, 96 Ft,
- IRFR5305: Lomex 86-01-62, 106 Ft. -
Helló mindenkinek!
Kérdésem az elektronikában jártas, esetleg alaplapot szerelőkhöz szólna elsősorban.
Voltam olyan hülye, és matattam az alaplapom egyik venti csatijánál(bekapcsolt állapotban), és persze sikerűlt rövidre zárnom(+ -).
Ezt egy kis szikra, kis csatt, majd pici amperszag, illetve a többi ház venti csatin lévő, venti fordulatszám növekedése követte. (7.xx volt lett a pluszon).Mivel anno müszerésznek tanúltam(akkor mit matatsz hülyegyerek fesz alatt a gépben?!,) gondolván, hogy ennek az amper szagnak nyoma kell hogy legyen, jóóól végigpásztáztam az alaplapot.. háát meg is találtam az áldozatot. (jah.. gép frankón ment, megy azóta is.)
Jobban körbenézve, találtam mégegy ilyen jószágot, a Proci venti csati közelében.
Ez mégjobban megerősített abban, hogy jó helyen tapogatózok.. meg is tettem.. bár nem kellett volna.. nem kicsit volt forró...Szal elösször arra gondoltam, hogy valami kis fesz. stab ic, mint mondjuk a 78xx sorozat...
Rákerestem googlén, ezt találtam.. [
L:http://www.datasheet4u.com/download.php?id=633356]3310GH adatlap pdf[/L]"P-CHANNEL ENHANCEMENT MODE POWER MOSFET" a mosfet még rémlik is, de ilyen tipus nem nagyon.. no meg már rég (13-14éve) tanúltam, azóta nem foglalkoztam nagyon elektrónikával.. csak kicsit...
Szóval kérdéseim!
- Valakinek van valami tapasztalata eme alkatrészel?
- Hol lehetne venni vajon? (lomexet majd megkérdezem, esetleg az itt írt RET-et, bár őket nem ismerem)
- Esetleg mivel lehetne helyettesíteni?
Ugyanis arra gondoltam, hogy ki kellene cserélni. Ez nem lenne olyan nagy kunszt, ha lenne.. és talán más alkatrész nem szállt el.
Lévén a gép még azóta is megy.. igaz, nem állítottam még le, nem volt restart.. ettől még tartok kicsit, bár a környékén nem láttam semmi pörkölődés nyomot, a rá kötött két venti is megy.. (bár ha még csatlakoztatok még egy ventit, lejjebb megy a fordulatuk..)Gondolom túl nagy gondot nem okozhat ha ez elpatkol, feltételezem valami soros korlátozo eszköz lehet..
Vagy ezek már impulzus vezérelt okosságok lennének...
Még pár képKöszi: Laci
-
stork13
aktív tag
Itt például étolajat használnak.
Itt pedig babaolajat.
Szóval széles a választék. -
TomiLi
addikt
Szia! Itt írnak valamit arról az olajról, amit a videón használnak.... Csak én nemtom angolul
Ha le tudod fordítani, akkor lehet vannak olyan infók benne, amik alapján hasonlót lehet itthon is kapni....Amúgy nagyon baba dolog, nekem tetszik, nagyon!!!! Sok sikert hozzá!!!!
-
stikyo
tag
válasz
jaja1981 #8090 üzenetére
Na igen. Ez itt a nagy kérdés most számomra: az ásványi olaj és ásványi olaj közötti különbségeket kell megtudnom. A belinkelt videó egyfajta orvosi célokra használt olajat ír, ezzel megy a gépük már több mint 2 éve (ha lehet hinni ennek a forrásnak). Ha jól értelmeztem, akkor azt az olajat lovaknak adják hashajtó gyanánt. (!) (
) Természetesen sok minden másra is lehet használni, de Ők ezt hozták fel példának, állatorvosnál jutottak hozzá ilyen mennyiséghez. Sajnos a pontos típust nem írják. És ez a bökkenő: a transzformátorokban is ásványi olajat használnak, és az a fajta megtámadja a műanyag részeket, ahogy írtad. De akkor melyik ásványi olaj a jó? Eddigi "kutatásom":
1. Ásványi olaj kell hozzá (nagyon sok helyen ezt javasolják, növényi nem jó, mert hamar megromlik)
2. Trafóolaj nem jó, mert tönkreteszi a nyákot
3. Alacsony viszkozitású kell a forgó alkatrészek kímélésére
4. Gyógyszertárban nincs
5. Állatpatikában nincsEz a szilikon olaj, amit mondasz milyen formában szerezhető be? Ideje jobban utánanéznem a kémiának
-
jaja1981
addikt
stikyo:
Hát ez jó kérdés.
Az ásványit nem javaslom, mert megtámadhatja a műanyag részeket.
Valami szilikon olajat tudok elképzelni, az elég barátságos.
A hővezetés csak másodlagos, mivel a levegőnél minden olaj jobban vezeti a hőt.
A levegő az hőszigetelő anyag.
Valami speckó helyen érdeklődj, de elég extrém. -
szgabe
csendes tag
sziasztok! segítséget szeretnék kérni! szeretnék venni egy ventilátor szabályozót, ki is néztem itt PH-n egy REVOLTEC RL018-t! láttam h ebbe a fórumban is ment erről a tanácskozás. valaki legyen szíves és magyarázza el mi az a PWM, h ez olyan-e, és az mire szolgál, és milyen ventilátort jó hozzá?? KÖSZI
ÜDV szgabe -
stikyo
tag
Sziasztok!
Tudna esetleg valaki abban segíteni, hogy pontosan milyen ásványi olaj jó az olaj-PC készítéshez? Erre gondolok: [link]A trafóolaj állítólag szétszedi a NYÁKot. Az orvosi célú olaj a jó? Hol lehet ilyet beszerezni nagyobb mennyiségben?
Üdv!
-
Đ@v3
csendes tag
Vannak olyan UV festékek is amikben nincsenek +szinezve a pigmentek azaz szintelen...halványabban világit mint a szinezett pigmentbázisu...de sztem a szintelen sokkal stylosabb..
énis ezzel fogom kifesteni házat belülről.:... de én uv zöldben gondolkodom...
(ha vizhütésben is gondolkosz akk érdemes vizálló festéket venni...;) )sztem felvitel az márkától függ... én még nem de spanom már kifujt vele 2 házat régit olcsó nonammel...mostanit pedig vmi márkásabb cuccal...láccik a külömbség....azért érdemes előtte jól körülnézni mert azért ez nem olcsó cucc...
-
TomiLi
addikt
válasz
jaja1981 #8082 üzenetére
úgy gondolod? Lehet igazad van.... És a feketéből, hogy lesz kék???? Alapból azok a világító hasábok feketék, vagyis inkább sötét szürkék.... Mindenesetre nem átlátszóak....
Ezeknek a hasáboknak milyen anyagól kell lennie a világító résznek, hogy alapból egy sötét, nem áttetsző matt felülete legyen, melyet, ha hátulról megvilágítanak szép egyenletes kék fényt ad.... Belülről lenne uv kékkel fényezve ???? Nem volt még uv festékem, nem tudom, hogy néz ki, de lehet vele olyan szép egyenletes fedést adni, hogy ne legyen foltos a megvilágított terület?????
Hát ez nekem nagy fejtörést okoz, de ki akarom deríteni..... -
TomiLi
addikt
válasz
Simon István #8078 üzenetére
hali! lehet, de alapból, ha nem világít akkor matt fekete
ezt hogy csinálják????
-
TomiLi
addikt
Szerintem sokan láttátok már ezt a gépet!
Szóval, arra lennék kíváncsi, hogy miből készűlt az a 4db kéken világító cucc....
És mivel van megvilágítva, hogy olyan szépen egyenletesen, "matt" fénnyel világít....
Van ötletetek? -
TomiLi
addikt
válasz
[CM]Crusher #8075 üzenetére
Köszi szépen!
Kíváncsian várom a fejleményeket, remélem én is el tudok készülni a versenyre
-
[CM]Crusher
senior tag
Itt ebben a topikban találsz mindig friss infókat: [link]
Meg érdemes nézni a főoldalt is, mert ott is jön néha egy-egy infó
Hamarosan a helyszínt is kihirdetjük, amit egyenlőre még nem szabad elárulni mert titok
, de abban biztos lehetsz, hogy komoly helyen, komoly körülmények közt lesz megtartva.
-
TomiLi
addikt
válasz
[CM]Crusher #8073 üzenetére
Jó estét Uram!
Akkor Veled beszéltem telón
Hát sajnos ez van, még az 1mm különbség mellett a profilja is más a kettőnek...
Nem is rossz ötlet, hogy lecsórjam másik, rossz tápról a sarut.....Az október végi versenyről vannak fejlemények??? Nem tudod?
Köszi még1x, üdv:ceaser
-
[CM]Crusher
senior tag
Szívesen segítettem
Ezek szerint ez is 1mm-el kisebb mint ami neked kéne, kár érte.
Ami a tápon van az mindig az anya (Lyukas)
Ellendarab az apa (hegyes)
Sokan azt csinálják, hogy kikukázott alaplapról leszedik és ugyan így vga-ról.
Egy más téma: Akinek mond valamit a Microsoft Surface azt talán érdekelni fogja a hd minőségű vágott interjú róla. Akinek nem mond semmit, az már csak kíváncsiságból is megnézheti
Ugyan ez kicsiben, mondjuk gépház oldalában, tetejében, elég komoly mod lenne
-
TomiLi
addikt
Még mindig saru téma
Felhívtam a computermode-ot Nagyon segítőkészek voltak!!!! A srác lemérte nekem az ő általuk forgalmazott sarukat 15mm hosszú.... Hát az én 24pines csatimban meg 16mm hosszú van....
Az ami az elektronikai üzletekben és a computermode-ban van, ugyanolyan mint ami az én tápom VGA csatlakozó saruja....Azt nem lehet felhasználnia 24 pinhez?
Jah voltam LOmexben - szintén dettó... ott is csak a VGA-s kivitel van - semmi nincs ami a számítástechnikában alkalmazott ..... Gondolok itt a vga táp műanyag csatlakozókra, 8pin 24pin alaplapi csatlakozó.... annak ellen darabja....(anya)Hát még megvárom a ret-ben mit mondanak....
-
TomiLi
addikt
Az elöző hsz-ből kihagytam a linket, ami a sarukra utal:
[link] -
TomiLi
addikt
válasz
jaja1981 #8067 üzenetére
Értem!
Eléggé, furcsa alakúak lettek a saruk... szerinted kicseréljem az összeset?
Jah, beszéltem egy eladó sráccal ahol vettem a sarukat... Azt mondta, hogy nem nagyon fogok ugyanolyan sarut találni, mert minden gyártó direkt másikat használ, főleg a számítástechnika területén..... És persze ugyan olyat nem fog találni az ember....
Ő is megerősített, abban, hogy az az egy mm hossz különbség nem számít, attól még rendesen érintkezik a tüskével a saru....
Itt találtam még sarut, de szerintem ez semmiben - árát leszámítva - nem különbözik az elektronikai üzletekben kapható saruktól..... -
TomiLi
addikt
Hát "készen" lettem....Nem vagyok elájulva magamtól....
Lettek benne szarvas hibák, amik elcsúfítják egy kicsit, de az szerencsére nem lesz szem előtt... Úgy csináltam meg, hogy a 24pines fix kötegre húztam egy harisnyát, majd az utolsó 15 cm-en meg szálanként lett harisnyázva.... Na ennek a kettőnek a találkozása, ne túl profi..... A nagy zsugőr cső alol, kilóg a szálankénti harisnya zsugorcsöve....Ez nem tetszik,....lehet holnap szét szedem, de attól félek, nem bírják, majd a saruk
-
TomiLi
addikt
válasz
jaja1981 #8061 üzenetére
Hali! Lehetne mégegy kérdésem?
Lassan elkészülök (tényleg jó kis pepecs), de sajnos (amit nem értek) a 24pines csatlakozóban vannak olyan vezetékek, ami egy sarura van két vezeték rápréselve.... Na most megint sikerült egy ilyen sarut kinyírnom.... De az újat nem sikerül rátennem, úgy hogy két vezetéket fogjon össze a saru..... Ezért a két vezetéket össze kapcsoltam egybe (rendesen zsugorcsővel.... ) és így ahol két vezeték ment a saruba, most effektív csak egy.... Szerintem ez így jó, de erősíts meg légyszíves.....Nem értem miért így csinálják, hogy a saru fogja össze a vezetéket , és nem előtte van összecsatlakoztatva, mert sokkal szellősebb is lenne az elrendezése is gyárilag.... ????
Ennek van valami fontos funkciója (amit józan paraszt ésszel - nem hinnék...), vagy csak egyszerűbb így legyártani....
Köszönöm...
-
Üdv!
A képen látható cucc mire való? a 3 kábelfogató érintkezésben van egymással? Vagy megoldhatom vele azt, hogy a 3 nyílásból egyben a táp felől, és a venti felől érkező test kábelt fogatom össze, a másikkal meg a a 10v-ot? Tehát úgy használni mint egy "csokit", csak itt egyfelől van a nyílás? Vagy ez nem jó ugy?
-
TomiLi
addikt
válasz
jaja1981 #8055 üzenetére
Sajnos a ret-ben szabin vannak....
Én az Üllői úton találtam egy üzletet, ott vettem a sarukat. Biztos hogy érintkezik, mert szerintem egy saru legalább 5-6 mm hosszan érintkezik a tüskével, hát akkor ez most 4-5 , ahogy nézegettem.... Megszívtam, mert vettem VGA csatikat is ami elsőre úgy tünt passzol a számítástechnikában alkalmazott csatikhoz is.... Hát nem !!!!Megvárom, amíg visszajönnek szabiról
és elmegyek a ret-be
-
TomiLi
addikt
válasz
jaja1981 #8052 üzenetére
Azám! De egész szép lett - még nincs teljesen kész .és sajna nem is az a kimondott murderbox minőség, de nekem tetszik
Sajnos volt két sarun, hogy az egyik oldalán letört a rögzítő fül....
De szerencsére egy is megfogja, már egy párszor leellenőríztem....
Viszomt egy saru teljesen odalettAzt kicseréltem, de az nem egészen ugyanolyan... 1 - 1,5mm-rel rövidebb a csúszó része, ami az alaplap tüskéjével érintkezik.... Szerinted ez gond lehet????
Köszönöm
-
canniball
nagyúr
válasz
jaja1981 #8052 üzenetére
"Az ATX tápnál a zöldet kell testre zárni, hogy elinduljon."
Tehát ha jól értem az úgy nem működik, hogy megnyomom a ház bekapcs. gombját és elindul a gép? Mindenképpen meg kell piszkálni a 20/24pines csatit?"...vagy külső tápellátás."
Számomra az lenne a legoptimálisabb, csak nem értek ezekhez a műszaki dolgokhoz, a kérdésemre pedig még nem nagyon kaptak rá a szakik. -
jaja1981
addikt
Igen-igen.
Én kis csavarhúzóval csinálom.
Először az egyik, utána a másik oldali kis fület kell visszahajtani.
Összeszereléskor ne felejtsd el újra kihajtani a fülét, mert különben kiesik a csatiból.
Jó kis szórakozás!canniball:
Igen, elvileg csak a 4pines P4 tápcsati elég neki, vagy külső tápellátás.
Az ATX tápnál a zöldet kell testre zárni, hogy elinduljon.
Hol és mennyiért szereztél egy ilyen kis konfigot?
Engem is érdekelne.
Ideális letöltő gép. -
canniball
nagyúr
Amikor bekapcsolom a gépet a(z ATX) táp melyik részét zárja rövidre? Ti. ehhez a laphoz nekem csak a +4pines csatira lenne szükségem (ha jól értem a manualt* - 42. old.), a 20/24pinesre nem, működni fog így?
* Internal Power Supply – the board can alternatively be powered via an ATX12V
2 x 2 power connector -
Simon István
csendes tag
Pukkk.
-
TomiLi
addikt
válasz
Simon István #8047 üzenetére
Jep - jep -Jeppara !!!
Dankeschön!!!!
Bontsunk pezsgőt - sikerült
-
TomiLi
addikt
válasz
Simon István #8047 üzenetére
Próbálkozom!!!
-
TomiLi
addikt
válasz
Simon István #8045 üzenetére
Hát én vagyok a béna esküszöm, de nekem nem fér be egyszerre kettő tű
És elvileg egyszerre kellene a két kis lábacskát összenyomni a sarun, hogy kijöjjön, nem?
Elnézést, de nem megyen..... -
TomiLi
addikt
válasz
Thommyboj #50 üzenetére
Sziasztok!
Help, please help!!!! Nagy bajban vagyok.... Adjatok tanácsot, hogy mi a fenével tudom kivarázsolni az atx 24pin csatlakozóból a sarukat.... A szerszám hozzá aranyáron van....
Semmivel nem férek hozzá, úgy hogy a műanyag csati ne sérűljön..... Mondjuk nem igazán tudom, hogy aza szerszám is hogy férne be a saru és a műanyag csati közé.... -
TomiLi
addikt
válasz
jaja1981 #8038 üzenetére
Köszönöm Uram!!!
Azt esetleg nem tudod megmondani, hogy kimondottan a számítástechnikában alkalmazott ilyen jellegú csatikat árulnak-e... Amit belinkeltem sajnos nem teljesen ugyanaz mint ami pl egy vga-n van....Ha nem vettél még tőlük, nem érdekes, mert holnap felhívom őket! -
And
veterán
válasz
jaja1981 #8032 üzenetére
Én is mértem: adott egy névleg 0,25A-es venti, amely a valóságban csak kb. 0,16A-t vesz fel 12V-ról. A gyárilag hozzáadott soros potméter ténylegesen 100Ω-os, annak végállásában 5,2V jut a ventilátorra. Ha ellenállásosztóval számolom ki (a ventilátor valós áramát alapul véve), akkor minimumra kb. 5,14V-ot kapok, ami lássuk be, elég jó eredmény a mért értékek fényében.
Úgyhogy nálad többféle oka is lehet a durva eltérésnek. Mert ha egy valóban 0,45A-es (12V-on relatív nagyáramú) ventilátorral egy 68Ω-ot kötünk sorba, akkor számítás szerint kisebb, mint 3,4V jut a ventilátorra, ha pedig annak nincs lassító hatása, akkor ott valami nem stimmel a kiinduló adatokkal. Leginkább a ventilátor árama gyanús, ennyire ugyanis szinte biztos nem nonlineáris a venti feszültség-áram karakterisztikája. Soros 120Ω hatására pedig már forognia sem nagyon kéne, hiszen a ventifesz 2V körülire jönne ki. Ilyenkor az van, hogy megejthetnél néhány mérést, hogy tényleges adatokat lássunk: mérhetnéd első körben a ventilátor áramát 12V-on (lehetőleg kis belső ellenállású árammérővel vagy árammérős labortáppal mérve), ill. a venti feszültségét soros 68Ω-os ellenállással. -
TomiLi
addikt
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen csatlakozókat lehet kapni, magyarországonvalamelyik elektronikai üzletben? Ennél a cégnél, mivel nem magyar, csak 1400 pénzért szállítják ki
Még az lenne a kérésem, hogy meg tudnátok mnondani azoknak a tüskéknek a nevét, ami az említett csatiba valók? Mind a fiú, mind a lányé érdekelne...Köszönöm!!!!! -
csimav
őstag
Sziasztok!
Valamennyire hűtés, valamennyire modding...Tudjátok van az a Crossbow nevezetű cucc, amit az alaplap hátuljára kell ragasztani és fel lehet fogatni vele a CPU Coolert. Szerintetek, ha azt leszedem hátulról, akkor feltudom még tenni egy másik lapra? Nem tudom, hogy milyen ragasztási technikát alkalmaz, talán 2 oldalú ragasztó.
-
-
harry
veterán
válasz
Simon István #8028 üzenetére
Tetejére, a nyákkal szembe? Jelenleg most ott van a 12cm-es.. vagy mire gondolsz? Erre mondtam, hogy így magas a táp, mivel 25mm magas csak a venti.
-
harry
veterán
A nyákhoz vagy az alkatrészekhez semmiképp sem nyúlnék, a 230-as aljzatot hoznám közelebb a többi cucchoz, tehát lényegében igen, egy kisebb házba raknám át, de a belvilágához nem nyúlnék.
Lehet úgy csinálnám, hogy a 'teteje' (nyákkal szemközti rész, most itt van bent a venti) egy rács, vagy nagy lyukakkal perforált lemez lenne, és ez elé kerülne a venti, vagy valamilyen csatornába raknám, ahol mondjuk előtte van a vinyó, stb. és a csatorna végén a táp 'teteje'. De ez tervezést igényel, így eléggé át kell gondolni. De egy kisebb házba lehet átrakom. Valamikor. Majd erről lehet még kérdezek -
Én a helyedben elektronikához nem nyúlnék. Én is akármikor kötök bármit, készítek tápot valaminek, stb, 1000x leellenőrzöm, pedig nem egy pc-s táp szintű kapcsüzemű tápról van szó nálam. Elkezded hajlítgatni a fémeket, pakolni a belsőt, stb, véletlenül összeérnek dolgok, aztán nézel.
Amit egyedül megcsinálnák pc-s táppal, hogy az elektronikát kiveszem 1:1-ben, és rácsavarozom (persze megfelelő távolság betartásával) más helyre, megfelelő földeléssel. -
harry
veterán
No lefotóztam a tápomat belülről - ugye az volt a téma, hogy a doboz méretét le lehetne-e csökkenteni valahogy. A nyák egyik irányban teljesen lefedi a lapot, de mellette van ~2cm hely, azt az oldalt beljebb lehet hozni (ez a hátulja, ahol a 230v-os rész is van). A magassága pedig kb. a doboz magasságának felének felel meg, tehát mindhatni félbe lehetne vágni - na de mi legyen a hűtéssel? Most egy 120as venti van rajta, ami még talán maradhatna is Szél*Hossz tekintve, de a magassága... Nem tudom, lehetne-e ezzel kezdeni valamit. Esetleg nem direktbe hűteni a tápot, hanem a házon útfújó levegőből kapna? (Természetesen nem szabvány házra gondolok, hanem egy igencsak lapos, egyedi változatra, még nincs konkrét terv).
-
UdVi86
aktív tag
válasz
Simon István #8022 üzenetére
Aha, sejtettem. Végülis jó, csak nekem az előlap (egyben a váz) a zöld vonal, a rögzített lemez meg a fekete vonal. Ezzel nincs is gond, ez megoldható, csak a nyomógomb és kupak viszonyát lenne jó tudni, h összeilleszthető-e vagy sem. És ha nem, akkor hogyan áll meg a lyukban.
-
Simon István
csendes tag
-
UdVi86
aktív tag
válasz
Simon István #8019 üzenetére
A ragasztás is egy jó megoldás lehet. A ház szerkezetes részt nem igazán értem vagyis sejtem, h mire gondolsz, de a lényeg nálam az, h nincs külön előlap. Van egy x cm × y cm-es lemez és az van 3 helyen hajlítva és hátul lent összefogva, egyszóval egy kockává van hajlítva. Ezért kell a lemez az előlap (ami egyben a váz is) mögé, felfogatási helynek. Vagy valóban ragasztásos módszert alkalmazok.
Amit írsz, h "Van egy furat abba benne a gomb rajta a gomb kupakja"..., tehát a gomb és a kupak valahogy "szorul" egymáson? Mert én úgy látom a képek alapján, h a kupak csak a gomb előtt van és mikor megnyomod, akkor érintkezik vele és nyomja meg. Bocs, h láma vagyok, de nem tudom, hogyan is képzeljem el ezt.
Köszi amúgy a tippet.
-
Simon István
csendes tag
Szerintem úgy is megoldható lenne, hogy az előlapon kifúrod a lyukat a nyomógombot meg egyszerűen felragasztod...belülről. Én gépembe is úgy van megoldva vagy hát hasonlóan. Van egy furat abba benne a gomb rajta a gomb kupakja és ennek a gombnak nagy a felülete fel tudtam szépen ragasztani belülről úgy, hogy kívülről csak a gomb volt. Vagy akár a ház szerkezetére is csinálhatsz egy furatot amibe belerakod a gombot rá kupak és az előlapon meg csak a gomb látszódik.
-
UdVi86
aktív tag
válasz
jaja1981 #8015 üzenetére
Na, hogy látható is legyen. Ilyesmit szeretnék: [kép1], [kép2]. Igaz itt van egy levehető előlap, ami mögött lehet csavarozni a lemezre. Ennél viszont nincs: [kép3]. De valószínűleg itt is dupla lemez van és össze van ragasztva vagy pattintva. Én úgy oldanám meg ezt a lemez dolgot, h egy lemezcsíkot, mondjuk 3-4cm szélest felrögzítenék a hdd keretre és így erre lehetne csavarozni a nyomógombot vagy tenni a nyákot. E lemez és a ház előlapi lemeze között meg lenne mondjuk 1-2 cm-es hézag. És az előlapon vágott lyukon illeszteném be a sapkát. De ezt valahogy úgy kellene, h azért ne is essen ki onnan. Vagy olyan gomb kell, amit linkeltek, csak keskenyebb peremmel. Ezt vajon hogy oldják meg ezeknél a házaknál?
Egy kis mórickarajz:
-
And
veterán
válasz
jaja1981 #8012 üzenetére
Maga a leégés nem tudom, mennyire reális, de az igaz, hogy nem egészséges dolog a ventilátort teljesen leállítani. Ezért sem értettem sosem a ragaszkodásod a relatíve nagy ellenállásértékű potméterekhez: a venti teljes leállítása nem cél egy kapcsoló nélküli, csupán potméteres vezérlésnél. A gyári ventilátorokhoz sem olyan potikat adnak, amelyekkel azok leállíthatóak lennének. Ennek pedig több oka is van, a belinkelt írás is említ ilyeneket: az egyik, hogy a megállási és az újraindulási feszültség nem azonos, vagyis előfordulhat, hogy a júzer jól lelassítja a ventilátort (és persze úgy is hagyja), de a következő bekapcsolásnál az már nem indul, és az amúgy is teljesen néma működés miatt a dolog észrevétlen marad. A másik, hogy kisebb minimális feszültségnél (ami a nagyobb potméter-végérték egyenes következménye) az ellenálláspálya kisebb szakaszán disszipálódik nagyobb hő, ami a potméter túlterheléséhez vezethet. Arról pedig már volt szó, hogy a PC-s brushless ventik nem közönséges DC-motorok, hanem elektronika által vezérelt tekercseket tartalmaznak.
Tehát: sokkal célszerűbb, ha a ventivel a kiszámolt végértékű potmétert kötünk sorba, és - amennyiben ez a cél - egy kapcsolót is teszünk a körbe, hogy a venti megállítható legyen. De lehetőleg ne a potméterrel akarjuk megállítani a ventit, mert az a fenti okok ill. az írás alapján nem egészséges. Egy csomó esetben viszont egyáltalán nincs is szükség a megállításra, csak a ventilátor kellő lelassítására, halkítására. -
Olvastam már azt az írást, csak azért tettem be ide a poti adatait, mert nekem ilyen számok nem mondanak semmit
Meg van itthon egy rakat nemhasznált elektronikai cucc, és ha már egyszer egyikben találnák egyet-kettőt, ami jó, mégsem kellene költenem rá.Holnapra összeszedem ami van, és jövök megint
-
jaja1981
addikt
Meg még egy kérdés.
Én eddig 470ohm-os potikat használtam.
Vettem már 220ohm (azt hiszem ez a következő lefelé), de van olyan venti, ami forog vele.
Tehát 220ohm bekötve sorba, és a venti forog.
Ha csak mint az írásban 68ohm-ot kötök elé, még vígan süvít.
Vagy ez csak ilyen fura venti? Otthon megnézem a paramétereit. -
UdVi86
aktív tag
+jaja1981: Köszi az infot. A csavarostól azért tartok, mert nem akarom fogatni az előlapra. Ott ne legyen csavarfej. Nem igazán látom a linkelt képen, h hol is kell azt csavarozni. És azért a design is fontos lenne. Nem igazán tetszik, h van egy keret is, ami látszik. Csak ha a benyomandó gomb látszódna, úgy lenne a jó. Az összeszerelés viszont valóban nem nagy ügy akkor.
-
jaja1981
addikt
Érdekes írás.
Ezeket én is számoltam.
Viszont egyet nem értek.
Hogy tud leégni egy venti, ha olyan kicsi feszt kap, amin nem kezd el forogni.
Értem a villanymotor működési elvét, de ha teszem azt be van elé kötve egy 300ohm-os ellenállás, akkor nem forog a venti, de olyan kicsi az áram, hogy nem okoz gondot nem? -
And
veterán
válasz
Barthezz2 #8005 üzenetére
A második az 470Ω-os (0,47kΩ). Nagyon kicsi áramú (<80..100mA) ventihez megfelelő lehet, de a teljesítménye valóban nem az igazi. Egy 100Ω /1W-os potméter kábé 0,18..0,25A-es ventilátorokhoz jó választás lehet, egyéb tekintetben lásd shtml kolléga írását a témához: [link].
-
jaja1981
addikt
-
Üdv!
Találtam itthon két potmétert, de nemtudom milyenek, valaki ezek alapján tudja?
Egyiken ez van: P7653, 2K2A
A másikon ez: P7653, K47AJók lennének ezek arra a célra, hogy ventiket szabályozzak velük 12 és 5 volt között?
(tudom, pontos méretezés is kell hogy a ventik mekkora árammal dolgoznak stb.., de ugy elsőre gondoltam, hogy jók lehetnek, vagy teljesen felejtsem el)
-
jaja1981
addikt
Az a gomb nem a legszerencsésebb.
Olyat kellene keresned, ami becsavarozható, könnyebb lenne rögzíteni.
Nyák nem kell feltétlenül.
A gombjaid két lábára ráforrasztod a két vezetéket, amit rádugsz az alaplapra. Polaritás mindegy.
Ledhez is csak ráforrasztod és feldugod.
Polaritás itt is mindegy, de csak egyik irányba fog világítani, ezt vagy kikísérletezed, vagy megnézed a lapodon, hogy a led lábainál melyik a plusz.
A leden a rövid láb a - és a hosszú a +. -
UdVi86
aktív tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Akarok készíteni egy számítógépházat és ugyebár kellene hozzá egy bekapcsoló és egy reset gomb. Namost a következőket néztem: [nyomógomb] + [sapka]. Kell még egy nyák gondolom, de valami kicsi. 2 db ledes dióda sem ártana. Ezen felül mi szükséges még? És hogyan kell ezt összeállítani? A számítógép előlapján csak egy lyuk lenne, a sapka jó lenne ha rögzülne valahogy a nyomógombhoz.
Üdv
-
harry
veterán
válasz
Simon István #8000 üzenetére
Ha jól emlékszem, a nyák talán nem volt akkora, mint a táp egyik oldala... amúgy 12es venti, de az nyilván ugrana. De holnap megnézem, mennyire érdemes foglalkozni ezzel...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- EAFC 25
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Asustor NAS
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Androidos tablet topic
- Medence topik
- 3D nyomtatás
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest