- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pazolini
senior tag
válasz
Wind-Storm #14392 üzenetére
Pedig jó játék a találgatás...
-
Pazolini
senior tag
válasz
Wind-Storm #14389 üzenetére
220V-on működik a glimm, gépben led kellene, de leddel szerelt 2 áramkörös billenő nincs a piacon...
-
Pazolini
senior tag
válasz
Wind-Storm #14383 üzenetére
A nagyobb típusban van, igen, a kisebb típusban csak zöld és piros.
HDD-t akarsz ki-be kapcsolgatni vagy más célod van vele? -
Pazolini
senior tag
Üdv Mindenkinek!
Nyáron vettem egy Freezer Xtreme CPU hűtőt, éppen hogy befért a házba (midi), de a nagy bordás RAM-ok miatt le kellett fűrészelnem a műanyag X-ből, ill. a lamellákat el kellett hajlítanom. De akkor ez még csak a 2. slotot érintette, az első üres volt. Most, hogy vennem kellett még RAM-ot, kicsit elferdültek a bordák, miközben a RAM modulok egyenesen állnak a helyükön. (Így összeér mind a 4 RAM bordája + 2 másik hűtő: GPU, CPU egymással - lehet, h ez pont jó hatással van a hőmérsékletekre...
)
Szerintetek oké így, nem lehet gond? Vajon úgy vannak eleve tervezve a bordák, hogy ezt a nyomást elviseljék?
Így mindenesetre működőképesek, gond nincs - egyelőre... -
Pazolini
senior tag
válasz
mr_ricsi #13762 üzenetére
Így egy soros kapcsolást vettünk ki a rendszerből /HDD, mert ugye nem kell levennem a TÁP molexeit
, s a HDD-be is kell a csati.
- vagyis nálam most 3 tag van, a te megoldásoddal 2.
Hosszúságban is épp jó vagyok a HDD-khez, tehát nem tudom mennyit nyerek, mennyi feszültségesést küszöbölök ki vele, max. a bizonytalan, meghibásodásveszélyes érintkezéseket spórolom meg vmennyire a csatiknál, azt is csak 1x/HDD...
Szereljek? -
Pazolini
senior tag
válasz
Wind-Storm #13766 üzenetére
Az mé' baj, ha arrafelé néz??? -
csak a szélén lévő csavarhelyek érintkeznek a szivaccsal.mr-ricsi:
a lehúzás-vissazdugás így is megoldott előlap leszerelése nélkül szerelgetés esetén, csak a sarukhoz nem férek hozzá a nélkül, de ez meg a kapcsolók helyzetéből adódik, így is rengeteget véstem, reszeltem, fúrtam-faragtam az acélvázt, hogy legyen a saruknak és a kábeleknek/kondiknak befelé elég útjuk... -
Pazolini
senior tag
válasz
Pazolini #13764 üzenetére
liksoft szakértő kolléga egyáltalán nem híve a kapcsolásnak:
"Drága lesz az a spórolás!" - mondja. -
Pazolini
senior tag
válasz
mr_ricsi #13754 üzenetére
Ebben abszolút igazad van. De ha jól van megcsinálva, nem lehet gond.
Még valami, mivel saruztam, a kettő kábel is alig fért be, a te egyszerűsített megoldásoddal pedig be kellett volna súvasztanom 3-at is egy-egy saruba. Jó, miért nem forrasztottam a billenőre??? Mert azt meg más okból nem ajánlották? Dilemma volt. Ez tűnt a legjobbnak. Átalakítók/hosszabbítók megszakítása...Amúgy a te verziódban hogyan kellett volna a testvezetékeket a HDD-khez vezetnem? Ez még nem világos.Szóval szerinted mindenképpen biztonságosabb is lett volna a HDD-k állapotára nézve a te megoldásod???
Még átnyargalhatok rá...
A hátsó HDD egy patás Seagate, 100%-os kondival és teljesítménymutatóval.
A 3.5-ös rekesz alján lévő satás Seagate szarakodott, s neki jelzett a sentinel felpörgésproblémával, 100%-os teljesítmény mellett 73%-os kondíciót. Azt hiszem, annak sincs semmi baja. -
Pazolini
senior tag
válasz
mr_ricsi #13744 üzenetére
Nem mértem, hiszen nyilvánvaló volt, hogy az eltérő színek más-más feszt jelentenek, mivel öszekötő kábeleket szakítottam meg a kapcsolóknál...
Ha jól gondolom, elektromosság szempontjából mindegy, hogy én forrasztgatok párhuzamos kapcsolással a billenőkhöz egyetlen molexből, vagy a táp által párhuzamosan kötött molexeket, ill. satákat használom fel. Esztétikailag nem mindegy, de azt hiszem, nem lett csúnya. Majd linkelem a képeket.
Egyébként rosszul írtam, két molexes szarakodott, úgyhogy a narancsszín kábelnek nincs jelentősége. Adatkábelgondjai voltak az egyiknek, a másik nem tudom miért verte ki a tápot, de kiszedés után, újrapróbálva már oké volt. Vagyis a forrasztások, kötések a helyükön voltak.
-
Pazolini
senior tag
válasz
Wind-Storm #13741 üzenetére
Igen, már tegnap játszogattam azzal, hogy átdugtam őket: lényeg, hogy a kábelekkel lesz a gond, egyik vsz nem kap tápot, másik el lett kötve... Majd szétszedem újra... ...hamarosan.
Pedig nagyon figyeltem. Ideges is voltam, meg meleg is volt. Majd a mai hidegben rányúlok... -
Pazolini
senior tag
Sziasztok!
Hogy bírjátok ezt a hőséget? Vízhűtéssel?***
Megcsináltam a hotswapos-billenőkapcsolós HDD ki-bekapcsolást.IDE eszköz (hátlapi, 5. billenőkapcsoló) simán leválasztható. De ami a legdöbbenetesebb: ezzel az eszközzel (hotswap) THX to sab.tam kolléga, úgy hotswapolható, akár egy sata eszköz (lehet, azért, mert a BIOS SCSI-nek látja?
)
Másik négy SATA-val nem ilyen egyszerű a helyzet (előlapi billenők 1-4.):
- 2 gyönyőrűen megy;
- 1 be sem kapcsol;
Ez az egyetlen kapcsoló, amit végig sata vezetékeken vittem végig:
TÁP sata tápvezetéke > sata-sata hosszabbító (ez van megszakítva) > végül sata-sata Y kábel a HDD-hez. Lehet, hogy a 3,3V-os (narancssárga) vezeték miatt van ez? Mert azt, ugye, nem szakítottam meg... Megy tovább, mint a test-vezetékek (feketék )Meg kellett volna szakítanom???
- 1 pedig levágja a tápot
, de úgy, hogy ki kell húznom a kábelt ahhoz, hogy újra tudjam indítani a rendszert (természetesen a gondot okozó billenő "0" állása mellett)
Mi lehet a gond? -
Pazolini
senior tag
válasz
Wind-Storm #13701 üzenetére
Ott van az. A piros alatt, takarásban...
-
Pazolini
senior tag
válasz
szab.tam #13627 üzenetére
Bocs, srácok, hogy vissza-visszatérek erre a satás-hotswapos-billenőkapcsolós buzerára, de muszáj.
szab.tam korábbi posztjára reagálok, ahol képpel illusztrálta saját hotswapos megoldását.
Az enyém is hasonló, molex átalakítót szakítanék meg én is. Épp ez a probléma:
Wiki szerint az ilyen átalakítók, mivel nem rendelkeznek 3,3V-os érrel (narancs kábel) nem teszik lehetővé a csatlakoztatott sata-eszköz hotplugját.
Idézem:"Átalakító segítségével a 4 tűs Molex csatlakozót SATA csatlakozóvá lehet alakítani. Azonban a 4 tűs Molex csatlakozó nem tud 3,3 V-ot előállítani, ezek az átalakítók csak 5 V-os és 12 V-ot képesek előállítani és a 3,3 V-os csatlakozót szabadon hagyják. Így ilyen átalakítóval 3,3 V-ot használó eszközöket nem tudunk használni. Részben ezért a legtöbb gyártók kerüli a 3,3 V-os ág használatát. Ilyenkor használhatatlan a hotplug, amelyet az előző paragrafusban említettünk."
Akkor szab.tam kollégának hogyan sikerülhetett? -
Pazolini
senior tag
válasz
mr_ricsi #13683 üzenetére
Sajnos későn jött az infó. Korábban 25-30V-ot írtál, én 680nF-osat vettem, 5mm-es raszterral, 63V-osat.
De mindegy a méret, mert saruval dolgozom, és a saruk másik oldalába csúsztatott kis kábeldarabbal kötöm a kondikat (forrasztással)Remélem, így is oké lesz. Megpróbálok majd szépen dolgozni.
Köszönöm! -
Pazolini
senior tag
válasz
mr_ricsi #13675 üzenetére
Ha jól olvasom a kottát, mr_ricsi,
akkor a négy billenőt rajzoltad, s valóban, az érintkezőik közé kell forrasztani a kondikat, én azt hittem szab.tam posztja alapján, hogy HDD-k elé (is lehet).
Nos, értelemszerűen 8 db-ra lesz szükségem.Kicsit kuttam itt:
(ha nem fárasztalak benneteket) segítsetek, hogy melyik lenne jobb:
Hála és riszpekt: -
Pazolini
senior tag
válasz
szab.tam #13673 üzenetére
Vettem. Természetesen ott publikálom. Az összefoglaló topik címe ("Hűtés, ...") miatt éreztem még kevésbé OFFnak, meg aztán a hűtőlamellák (VGA és CPU) kinézete miatt MODDINGba tartozónak hittem, de rendben.
[...]
Más. Holnap cserélném a kondikat, fenti kérdésemre tudnál egy megerősítő választ adni: nyilván ugye sárgára és pirosra is kötnöm kell őket, vagyis HDD-nként 2 kell nekem -
Pazolini
senior tag
válasz
szab.tam #13668 üzenetére
Pár napja meg azzal küzdöttem, hogy ebbe a 17cm séles midi házba betegyek egy ArcticCooling Xtreme ikertornyot egy Sapphire Radeon Ultimate 5760-as (silent) és egy dual hűtőbordás memóriapár közé. Ha kifelé fújatás irányába állítottam volna, beleütköztem vona a VGA hűtőrácsába, másik direkcióban meg a memória miatt nem tudtam betenni.
A videókártyát nem akartam átalakítani (féltem is tőle), így hát a CPU-hűtő tornyait összefogó és a ventit tartó műanyag "X" elemből fűrészeltem le egy 1 cm-es sávot, az alatta levő lamellákat pedig lefelé elhajlítottam,(így már befért)
nagyban:[link] -
Pazolini
senior tag
válasz
szab.tam #13668 üzenetére
Kösz, szab.tam!
Két usb2 helyet, ill. 2 alaplapi audiokivezetés helyét adjusztáltam meg. Előzőleg elfüstölt az usb-panel, amikor egyszerre dugtam föl 2 usb3-as merevlemezt rájuk. Akkor gondoltam rá, hogy ki lehetne használni azt a kis felszabadult területet.
A piros dominál: a coolermaster HDD-dockjában egy piros ledes venti dolgozik (alig, de látható); lentebb erős fénnyel világít (ez is állítható) a Xilence ventiszabályozója.
A billenők ledesítését egyelőre kihagyom. Kár, hogy nincs a piacon 12V-os, ledes, 2 áramkörös billenőkapcsoló... -
Pazolini
senior tag
válasz
mr_ricsi #13636 üzenetére
Ilyen lett a gépem frontja (ledekkel nem szarakodnék):
[url=http://kepfeltoltes.hu/view/120724/DSC_7602pro_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/120724/DSC_7602pro_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/url]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url]
A ragasztószalag ideiglenesen volt csak rajta...A kondikat jól elméreteztem (ezt ajánlották a Nagyenyed utcában, ill. 2x ekkorát): amire "lealkudtam", az is 470 helyett 4700-as
[url=http://kepfeltoltes.hu/view/120724/DSC_7604pro_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/120724/DSC_7604pro_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/url]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url]
Gondolom: csere lenne ildomos.Először fogok forrasztani életemben
, kondikhoz sem értek (azt tudom, hogy tárolja a töltést, s egyenletesen adja le a másodperc töredéke alatt, pl. ki-bekapcs.-kor)
Ezért kérlek, mr. ricsi, hogy úgy magyarázd el léci nekem, mintha a kicsi fiad lennék, vagy hülyegyereked a suliban, akit fizikából korrepetálsz: hogyan történik a bekötése. (???)Amit én tudok/érzek:
ahány HDD, annyi kapcsoló, annyiszor 2 kondi (egy a sárgára, egy a pirosra); kondinak van egy "+", meg egy "-" vége, hogy el ne szálljon, nem mindegy az áramkörben elfoglalt helyzete/iránya. Szóval, tényleg kezdő vagyok, nyugodtan bánjatok is velem úgy. Megérdemlem... -
Pazolini
senior tag
válasz
szab.tam #13627 üzenetére
Szép kis "hálózat", jó pókember vagy...
A ">" a hardvereszközök sorrendjét akarja mutatni.
Én is a molex/sata átalakítót akarom megszakítani, úgy, hogy a táp molexeit használom, s a megszakítás után már sata-sata hosszabbítóval megyek el a HDD-hez.Szóval a molexszel nincs semmi baj???
Vagy inkább az eredeti satás tápot hosszabbítsam meg?
Vagy mindegy???Akkor viszont elismerem, nem értettem a korábbi sztorit a molex ráncigálásakor történt HDD-halálról...
Gondolom, nem a molexszel magával volt gond, hanem a huzigatásból adódott a probléma az elektronikán. (???)
-
Pazolini
senior tag
válasz
szab.tam #13622 üzenetére
Húúú...
Elég durva történet. Az ember tényleg tud hülyeséget csinálni. Adatmentés sem jött össze???
[...]Az alábbi volt a tervem, de most jókor jött még a postád.
Szóval:
táp>molex>molex-sata tápadapter (megszakít>kapcsoló)>
>sata táphosszabbító>HDD
[ez 3x]
táp>sata meg megmaradt volna alternatív kikötésnek (eredeti megszakítatlan kapcs.)posztod alapján inkább így akkor (?):
táp>sata>sata táphosszabbító (megszakít>kapcsoló)>HDDegyébként a négy billenőt már beaplikáltam 3,5-ös frontpanelek mellé. Már csak a kábelezés, saruzás lenne hátra...
-
Pazolini
senior tag
válasz
szab.tam #13614 üzenetére
Ez a progi nagyon hasznos kis jószág. Köszönöm.
Makacskodni fogok:
Kondi nélkül is ráereszthetem a HDD-kre a billenőket?
Gondolom szikramentes, legszéfebb változat a kikapcs>átállít>bekapcs verzió, de az nem hotswap...
Már azzal is nyerek, ha nem kell kinyitogatnom a házat és le/visszahúzogtnom kábeleket...
De legbaróbb az lenne, ha kapcsolóba nyulkálgatás (kondenzátor beiktatása) nélkül is menne a dolog...
Mindenesetre beszerelem, max. nem használom "on-line" hotswapként. -
Pazolini
senior tag
Mielőtt belevágnék a szerelésbe, lenne pár kérdésem az urakhoz (hölgyek vannak itt???):
Cél: 4 belső merevlemez (3 sata, meg 1 pata) online ki-bekapcsolgatása, igény szerint.
(sw-es windowsos megoldás kontrollálhatatlan, idegesítő, önjáróan ki-bekapcsolós félmegoldás volt)
HW eszközök: 4 billenőkapcsoló (2 áramkörös, 3-6A-es), megfelelő saruk, összehúzódó kábelvédő, külső panelrész, amin kialakítom a kapcsolók helyeit, hosszabító kábelek, amiket elvágok;
SW eszközök: AHCI mód hotswaphez.Kérdések:
- legfontosabb: - nem károsíthatja-e a HDD-k elektronikáját a beavatkozás?
ha mehet dolog:
- jól tudom-e, hogy a piros, meg a sárga vezetékeket kell megszakítani a tápkábelen?
- nem fog-e bezavarni a patás lemez kikapcslása, ill. (figyelmetlenségből) visszakapcsolása a windows logikai lemezkezelőjébe, bootsorrendbe stb. [nyilván patát, hogy újra lássa, reboot kell minden esetben];
- másképp közelítve: - belső idés cuccot vhogy nem lehet hotswapolni? mondjuk külső panel segítségével (usb porton keresztül), mintha külső rackből figyelne??? A panelnak biztos kellene vmi táp, gondolom???Kösz a választ előre is!
-
Pazolini
senior tag
-
Pazolini
senior tag
Köszönöm mind2töknek,
sw: sztem tovább pörögnének, ennék az áramot,meg melegítenék a rendszert...
hw lekapcsolás lesz, én is úgy látom. Tehát piros és sárga vezeték megszakítása kell, ha jól tudom???(1 IDE PATA is van a rendszerben, AHCI-ban ezt is swapolhatom??? vagy csak a SATÁkat?)
-
Pazolini
senior tag
Kedves fórumtársak,
pár napja tökölök egy problémán, optimális és költségkímélő, ha lehet, nem nagyon tré megodást keresek.
5 hdd-m ketyeg a pc-ben, le akarok manuálisan állítani 4-et, pontosabban ki-bekapcsolni (AHCI mód élesítve);
a sw-es megoldás, az indexelő típusú szolgáltatások miatt (állandó, kontrollálatlan ki-bekapcsolgatás miatt nem megoldás - próbálkoztam vele)
ötleteim a hotswapra:
- sata táphosszabbító kivezetése a gépen kívülre: lehúz-visszadug
- külső sata hub, ha volna ilyen (esataról tudok)
- 4 mobilrack és/vagy dokkoló: túl drága
marad az első verzió, az meg rendkívül gagyi lesz (kinézetre)
Tudnátok valami használható ötlettel segíteni???
Üdv. P.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- KERESEM! Thermaltake The Tower 300, 500
- Új INTEL LAMINAR RM1 (LGA1700/1851) nullperces, rézmagos hűtők! GAR/SZÁMLA! A LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- Mars Gaming ML-LCD240 2x ARGB 120mm FDB Fan LCD Display (Alkatrésznek) INGYEN FOXPOST
- SilentiumPC Signum SG1 TG
- GARIS! Lian Li HydroShift !!!! LCD !!!! 360TL (RGB)
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Asus Rog Strix G16
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest