- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pazolini
senior tag
válasz
szab.tam #13627 üzenetére
Bocs, srácok, hogy vissza-visszatérek erre a satás-hotswapos-billenőkapcsolós buzerára, de muszáj.
szab.tam korábbi posztjára reagálok, ahol képpel illusztrálta saját hotswapos megoldását.
Az enyém is hasonló, molex átalakítót szakítanék meg én is. Épp ez a probléma:
Wiki szerint az ilyen átalakítók, mivel nem rendelkeznek 3,3V-os érrel (narancs kábel) nem teszik lehetővé a csatlakoztatott sata-eszköz hotplugját.
Idézem:"Átalakító segítségével a 4 tűs Molex csatlakozót SATA csatlakozóvá lehet alakítani. Azonban a 4 tűs Molex csatlakozó nem tud 3,3 V-ot előállítani, ezek az átalakítók csak 5 V-os és 12 V-ot képesek előállítani és a 3,3 V-os csatlakozót szabadon hagyják. Így ilyen átalakítóval 3,3 V-ot használó eszközöket nem tudunk használni. Részben ezért a legtöbb gyártók kerüli a 3,3 V-os ág használatát. Ilyenkor használhatatlan a hotplug, amelyet az előző paragrafusban említettünk."
Akkor szab.tam kollégának hogyan sikerülhetett? -
Pazolini
senior tag
válasz
szab.tam #13673 üzenetére
Vettem. Természetesen ott publikálom. Az összefoglaló topik címe ("Hűtés, ...") miatt éreztem még kevésbé OFFnak, meg aztán a hűtőlamellák (VGA és CPU) kinézete miatt MODDINGba tartozónak hittem, de rendben.
[...]
Más. Holnap cserélném a kondikat, fenti kérdésemre tudnál egy megerősítő választ adni: nyilván ugye sárgára és pirosra is kötnöm kell őket, vagyis HDD-nként 2 kell nekem -
Pazolini
senior tag
válasz
szab.tam #13668 üzenetére
Pár napja meg azzal küzdöttem, hogy ebbe a 17cm séles midi házba betegyek egy ArcticCooling Xtreme ikertornyot egy Sapphire Radeon Ultimate 5760-as (silent) és egy dual hűtőbordás memóriapár közé. Ha kifelé fújatás irányába állítottam volna, beleütköztem vona a VGA hűtőrácsába, másik direkcióban meg a memória miatt nem tudtam betenni.
A videókártyát nem akartam átalakítani (féltem is tőle), így hát a CPU-hűtő tornyait összefogó és a ventit tartó műanyag "X" elemből fűrészeltem le egy 1 cm-es sávot, az alatta levő lamellákat pedig lefelé elhajlítottam,(így már befért)
nagyban:[link] -
Pazolini
senior tag
válasz
szab.tam #13668 üzenetére
Kösz, szab.tam!
Két usb2 helyet, ill. 2 alaplapi audiokivezetés helyét adjusztáltam meg. Előzőleg elfüstölt az usb-panel, amikor egyszerre dugtam föl 2 usb3-as merevlemezt rájuk. Akkor gondoltam rá, hogy ki lehetne használni azt a kis felszabadult területet.
A piros dominál: a coolermaster HDD-dockjában egy piros ledes venti dolgozik (alig, de látható); lentebb erős fénnyel világít (ez is állítható) a Xilence ventiszabályozója.
A billenők ledesítését egyelőre kihagyom. Kár, hogy nincs a piacon 12V-os, ledes, 2 áramkörös billenőkapcsoló... -
Pazolini
senior tag
válasz
szab.tam #13627 üzenetére
Szép kis "hálózat", jó pókember vagy...
A ">" a hardvereszközök sorrendjét akarja mutatni.
Én is a molex/sata átalakítót akarom megszakítani, úgy, hogy a táp molexeit használom, s a megszakítás után már sata-sata hosszabbítóval megyek el a HDD-hez.Szóval a molexszel nincs semmi baj???
Vagy inkább az eredeti satás tápot hosszabbítsam meg?
Vagy mindegy???Akkor viszont elismerem, nem értettem a korábbi sztorit a molex ráncigálásakor történt HDD-halálról...
Gondolom, nem a molexszel magával volt gond, hanem a huzigatásból adódott a probléma az elektronikán. (???)
-
Pazolini
senior tag
válasz
szab.tam #13622 üzenetére
Húúú...
Elég durva történet. Az ember tényleg tud hülyeséget csinálni. Adatmentés sem jött össze???
[...]Az alábbi volt a tervem, de most jókor jött még a postád.
Szóval:
táp>molex>molex-sata tápadapter (megszakít>kapcsoló)>
>sata táphosszabbító>HDD
[ez 3x]
táp>sata meg megmaradt volna alternatív kikötésnek (eredeti megszakítatlan kapcs.)posztod alapján inkább így akkor (?):
táp>sata>sata táphosszabbító (megszakít>kapcsoló)>HDDegyébként a négy billenőt már beaplikáltam 3,5-ös frontpanelek mellé. Már csak a kábelezés, saruzás lenne hátra...
-
Pazolini
senior tag
válasz
szab.tam #13614 üzenetére
Ez a progi nagyon hasznos kis jószág. Köszönöm.
Makacskodni fogok:
Kondi nélkül is ráereszthetem a HDD-kre a billenőket?
Gondolom szikramentes, legszéfebb változat a kikapcs>átállít>bekapcs verzió, de az nem hotswap...
Már azzal is nyerek, ha nem kell kinyitogatnom a házat és le/visszahúzogtnom kábeleket...
De legbaróbb az lenne, ha kapcsolóba nyulkálgatás (kondenzátor beiktatása) nélkül is menne a dolog...
Mindenesetre beszerelem, max. nem használom "on-line" hotswapként. -
And
veterán
válasz
szab.tam #13449 üzenetére
"így a nyaláb vastagítására, látható hullámhosszra kell rámenni."
A látható hullámhossz gondolom egyértelmű, de az a mélyvöröstől az élénkpiroson, narancson, sárgán, zöldön és kéken keresztül egész az ibolyáig tart, és nem mindegyikhez tartozik olyan lézer, amely alap hullámhosszon tudná ezt (pl. zöld színű félvezető lézer sincs, ezeket infra hullámhosszú alaplézer táplálja, amelyből egyéb kristályos anyagok hoznak létre zöld fényt). A nyaláb átmérőjét viszont szerintem félreértetted: azt nem növelni, hanem csökkenteni kell, hogy a teljesítménysűrűség a kisebb sugárátmérőben megnövekedjen, és így jobban látható legyen. A szokásos pointerek optikái ilyennel nem tökölnek sokat, egyetlen kollimátorlencséből állnak, amelynek a fókusztávolságától és a nyers lézerdióda meglehetősen nagy értékű divergenciájától (a sugár diódából kilépő szögétől) függ a modulból kilépő végső sugárnyaláb átmérője. A nyaláb átmérőjének csökkentéséhez több lencsetag kell, az olcsó cuccokból ezt kispórolják, vagy eleve nem is cél a vékony sugárnyaláb.
Az ár kérdéshez: komplett, nagyobb teljesítményű (1-200mW körüli zöld, vörös és kék) lézermodulok külföldi aukciós oldalakon tizenegynéhány ezer forint körül mozognak, de ezek némelyike sok kívánnivalót hagy maga után: elégtelen hűtés (rövid idejű működés károsodás nélkül), igénytelen kivitel és optika, hűtés hiányában viszonylag rövid élettartam. Nyers, bontott diódák (akár sokszáz mW-os teljesítménnyel) ennél jóval olcsóbban beszerezhetőek, de azokat körül kell építeni meghajtó áramkörrel, optikával és hűtéssel. Ezek költsége pedig a beszerzési helytől és minőségtől függően nagyságrendi különbségeket is mutathat. HA érdekel a téma, keress az eBay-en a laser diode kifejezésre (akár a színt is beteheted a kereső kifejezésbe), és csodákat fogsz látni. Példa: [link].
-
And
veterán
válasz
szab.tam #13447 üzenetére
Az, hogy maga a sugár mennyire látszódik, a következőktől függ:
1.) hullámhossz (avagy szín, van erről elképzelés?), 2.) levegő 'szennyezettsége', pára- és portartalma, 3.) sugár átmérője, 4.) lézer teljesítménye, 5.) egyéb, meg ami még nem jut eszembe.
A hullámhossz csökkenésével a szóródás (Tyndall-effektus) mértéke nő, a kék szín ezért előnyös. Ugyanakkor az emberi szem a zöldre a legérzékenyebb, azonos teljesítmények esetén ezt a színt látjuk legfényesebbnek. Ha nincs 'aktív füstölés', a szóródást okozó lebegő részecskék mennyiségén nem tudsz változtatni. A sugár átmérője optika kérdése, a teljesítmény pedig a nyers lézerdiódáé (mert gondolom, félvezető lézerről lenne szó).
A kihívás az, hogy a fénycsík láthatóvá tétele vagy valóban 'ködösítést' igényel ([link]), vagy pedig elég nagy optikai teljesítményt (minimum 100mW-os nagyságrend), ami pedig meglehetősen veszélyes a szemre. Blu-ray lejátszóból, egyéb helyekről (eBay) hozzá lehet jutni megfelelő teljesítményű diódákhoz, azokkal lehet ilyeneket játszani: [link], [link], [link]. Végső soron: megoldható, annyira nem is vészesen drága vagy nagy fogyasztású, viszont kurvára veszélyes móka. Van 1-2 darab 100mW-os lézerem (vörös és zöld), relatív tiszta levegőben nem húz túl látványos fénycsíkot egyik sem, viszont percek alatt káprázik az ember szeme a visszaverődött fénytől. A szembe jutó közvetlen (akár fényes felületről visszaverődő) lézersugár viszont már ekkora teljesítménynél is pillanatok alatt végleges látáskárosodást okozhat. Egy pár mW-os pointernél ez nem gond, de ilyen teljesítményeknél már nagyon is az. -
Bari
Modder
válasz
szab.tam #12855 üzenetére
Ahogy andrade írta legegyszerűbb terhelés egy 12V-os nagy teljesítményű autó izzó.
Neked hozzá ez a késleltető áramkör lehet a megoldás, a tápfeszültség megjelenése után a beállított ideig még nem húz meg a relé. Az izzót, vagy nagy teljesítményű huzalellenállásokat vagy más terhelést pedig a relé bontó érintkezőire kell kötni. Egyedüli hátránya, hogy a relé a gép bekapcsolt állapotában állandóan meg van húzva (az időzítés letelte után), ez ugyan minimális terhelést jelent, főleg a "100W"-os izzóhoz képest, de olyan relét kell választani, ami bírja a hosszú idejű terhelést is, erről infó a relé adatlapján. -
andrade
senior tag
válasz
szab.tam #12855 üzenetére
100 wattal úgy tudod legegyszerűbben leterhelni a tápot ha egy 12V 100W halogénizzót kötsz be csak az óriási fényt és hőt kell elviselni.Ennél egyszerűbb terhelést nem tudok. Itt csak az a kérdés az adott ág hány A-t bír el estleg kiseb wattszámú izzóval próbálkozni mert az említett izzó üzemben 8,5A-t teljesít de indulásnál akár 15-öt is.
-
moha21
veterán
válasz
szab.tam #12852 üzenetére
Nem értem, hogy milyen fordulatra gondolt. Bolti ellenállás nem forog önmagában, de a ventilátornak is van egy ellenállása. / sőt magának a vezetéknek is van és a csatlakozóknak is /.
Szóval, ha oda ellenállást raksz akkor az fűteni ( meg fogyasztani ) fog. És ennyi.
(#12853) nzozz: Nem akar ventilátort csak x terhelés nélkül nem indul el a tápja.
-
nzozz
aktív tag
válasz
szab.tam #12850 üzenetére
Én is lecsatolhatóra gondolok, már ha jól sejtem, mit szeretnél. Tehát én egy ilyesmi megoldásra gondolok. (ezen még van egy külön ventilátor csatlakozó leág.). A lényeg, hogy a venti felé menő +12V -os ágba sorosan forrasztott megfelelő ellenállással/potméterrel tudod szabályozni a ford.számot. A ventilátorok tápvezetékének a végére molex csatit raksz, és közvetlen, vagy ha szabályozni akarsz, egy kis hosszabbítóba beiktatott ellenállással/potival tudod megoldani. Nos?
Vagy félre értettem valamit, nem hűtőventiket akarsz meghajtani?
Hogy mekkora ellenállás kell, az attól függ milyen fordulatszámot akarsz, teljesítménye legyen legalább egy kicsit nagyobb, mint a ventilátoroké, az ellenállását meg vagy kiszámolod vagy kikisérletezed.OMFG, valamiért a Zalman zöld, duplaventis VGA hűtés jutott eszembe, azt hittem arról van szó. Bocsánat. Amúgy ha kis teljesítményfelvételnél nem kapcsol be a táp (mert remélem már tényleg arról van szó
) lényeg akkor annyi, hogy valami terhelést bekötsz neki, lehet az mondjuk továbbra is teljesítmény ellenállás, de akármi más is, világítás, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- RAM topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Harmadszorra is haladékot adott a TikToknak Trump
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen videókártyát?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Ashes of Creation (MMO)
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest