- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Yettel topik
- A Nubia kameratelefon is tiszta dizájnt társít csúcssebességgel
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- iPhone topik
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
justflash
aktív tag
válasz
Lompos48 #19230 üzenetére
A tapasztalataim szerint a hasonló eszközök általában csak sebességben USB2-esek, a kicsit igényesebbek általában 2A-re vannak korlátozva, a noname-ek pedig AS szabvány, láttam már aliról rendelt ugyanilyen motyót amiben simán sorba (!) voltak kötve a portok az adapterrel, mindenféle védelem vagy vezérlés nélkül, Ez sem tűnt sokkal komolyabb dolognak.
(#19232) mckay: Szivargyújtós töltő nem játszik? Egyrészt ugyanannyit tölt, másrészt nincs helyhez kötve vele a futár.
-
Reggie0
félisten
-
McSzaby
őstag
válasz
Lompos48 #18683 üzenetére
Én is úgy gondoltam, hogy először megtanulom kezelni a gépezetet, beleásom magam. Ehhez majd még úgy is kérek segítséget tőletek. A terv annyi volt, hogy 10x1 osztással használnám, így 50V-ig mérnék mindent, amire szükségem van. Előtte egy stabilabb áramforráson gyakorolnék (pc-s táp pl.).
Szerintetek milyen úton induljak el a szkóp megismeréséhez? Alapvető elektro ismereteim vannak, de azért közel sem olyan, mint nektek.
-
superg
senior tag
válasz
Lompos48 #18562 üzenetére
Lehet,ezt azért kipróbálnám kijelző azért nem annyira meleg ,kivülről csak langyosnak érződik inkább csak érzékeny a hőre azért védeném mert így meg azt nyírja ki a hő.mehet felfelé jobbra balra a hő csak a kijelző felé ne
Aida64 szerint a soc 67 fokig melegszik cpu kb 10 perc stressz teszt alatt tovább inkább nem mertem tesztelni.
A fém hátsó meg úgy nézne ki hogy részlegesen lenne csak alu a többi maradna.A középső részébe kell egy "lyukat ütni",és hát mégiscsak egy friss tabletde sztem megoldható
-
superg
senior tag
válasz
Lompos48 #18558 üzenetére
Igen alatta lenne,bár azon is gondolkoztam hogy részben alu hátsót kap.De ez lehet már sok lenne nekem.
Az a helyzet hogy a soc melegszik és közel van a kijelző és ott némi nyoma van a melegedésnek azon kivűl hogy meleg kijelzőt kell tapizni,de csak az egyik oldalán.Szóval a kijelző azon része kissé kivilágosodik melegedés hatására
Működésben nem okoz galibát nem fagy le vagy ilyesmi.szóval a screenről kellene levenni a hőt.De távolabb tenni meg nemigen tudom az egész alaplapot (mert csatik stb vannak rajta) és annak azért ott lenne a helye.
Mivel kínai ezért a visszaküldés is körülményes.
Így néz ki a helyzet belülről. -
-
Pöttön
őstag
válasz
Lompos48 #18408 üzenetére
Köszi szépen a képet!
Túrtam egy PS/2-es kábelt, ennek is egy nyák van a végén, és fel van tüntetve, hogy melyik színű kábel melyik (G D C V).
A kérdésem már csak az lenne, hogy a DIN kábel végén hogy tudnám kideríteni, hogy melyik melyik?
Vágjam le róla a dugót?(#18410) Kernel
Egy 5 pin DIN - PS/2 átalakítóval használtam, és tökéletesen működött vele.
Csak szál töréses a kábele, ami nagyon idegesítő, mert ha megfeszült a kábele akkor nem működött időnként.
Ebből kifolyólag a kábel csere lenne a legfontosabb, és ha már le cserélném a kábelét, akkor már modernebb dugósat tennék rá. -
Pubszon
veterán
válasz
Lompos48 #18028 üzenetére
Töltésre egy CC CV buck-ot használnék.
Az első kép az nem jó, a második viszont szerintem jó lehet. A konvertert beállítom 700mA-re, de mennyi legyen a feszültsége?
A képen:
-A jobb oldali relé kapcsolná a töltést.
-A bal oldali, hogy az arduino melyik forrásról menjen.
-Van 2db feszültség mérő, egyik a hálózati DC24v-ot(áramszünet), másik az akkufeszültséget mérné.
-Egy nagyobb kondi, hogy az arduino ne kapcsoljon ki amíg a relé(k) kapcsol(nak).A reléket az arduino vezérelné, meg a szenzorok értékeit is az figyelné.
A kérdés pedig, hol kapcsoljon le a töltés? Meddig merülhet ez az akku?
Remélem érthető.
-
Pubszon
veterán
válasz
Lompos48 #17798 üzenetére
Az 5 V az tiszta, engem az érdekelne, hogy lehet e mérni egy 40V-os DC motor áramfelvételét vele? Vagy csak AC áramot lehet?
Mert lényegében az sem lesz rossz.
És ha jól értem, akkor az arduino úgy fogja észlelni, hogy 1A az 100mV, amit pedig (0V-5V, az 0-1024 tehát 1024 az) 20-as analóg értéknek felel meg mert 1024/50 az 20. -
dfdfdf
őstag
válasz
Lompos48 #17413 üzenetére
Igen sajnos nem állok műszerek tekintetén sehol
van 4 forrasztóm egy régi lengyel pisztolypáka aminek az izzója epilepsziás(ha megrángatom világít) rhx sima gagyi sárga pisztolypáka egy sima olcsóbb páka és egy 100Wos hodály (ezt találtam egyszer használtam egy hegesztőben kellett forrasztani
) .
fero02 : Nem ismerem a tagot de rendesnek mert segített és érteni hozzá (nálam jobban) én örülök ha segítenek. MEgtennéd átfutsz a tranyók helyettesítésén ha már ittvagy hogy minden jó-e?
köszike
j.bravo : baz*meg ez mia xar? ilyen trehány munkát nem sokat láttam. Én szerintem valami magasabb nyomású mosóba vinném el és jól megfürdetném, remélve a fólia túlélését.
Vagy a gombokat nem lehet kifeszíteni? Eddig mindenből kitudtam szedni bár eddig ilyen forrasztásos bigyót se láttam
Műanyagragasztó pisztollyal lehetne levágás után rögzíteni szerintem. -
dfdfdf
őstag
válasz
Lompos48 #17408 üzenetére
megmondom nekled szar a multiméterem összehasonlító mérésre jó de másra kb használhatatlan pedig vagy 8000Ft volt
. Ezért nem akartam méricskélni egyszer pórul jártam már így. Egy technics tranyós erősítövel minden egyes dolgot kiszedtem és megmértem mert nem találtam hibát. Végén kiderült hogy a műszer által jónak mért tranyók halottak. cserélve a végfokot ment. Inkább már kérdezek és ha olcsó az ilyen minden csere akkor megcsinálom.
-
dfdfdf
őstag
válasz
Lompos48 #17406 üzenetére
De sajnos azt mondták ezzel a hibajelenséggel általában vég és meghajtó trafók is elszállnak és szinte az összes félvezető. 3an is mondták hogy 2 3 gombóc fagyi árával 1-2 óra merev szívást meg lehet spórolni.
Ez az ötlet tetszett merthát alapvetően lusta ember vagyok. Szerintem a mostani gyártástechnológia jobb (elvileg) pontosabb értékekkel hátha szebben és hűsebben fog üzemelni a kicsikém ha használni fogjuk. -
dfdfdf
őstag
válasz
Lompos48 #17389 üzenetére
Külső segítséggel (hobbiel...) kiderítettem hogy rengeteg baja lehet
Első próba hátha a domino tuchel csatlakozónál van a bibi kikötöttem és áthidaltam változás totális semmi.Következő feladatom a tápáramkör átnézése volt de ilyen öreg erősítőnél lehetnek hibák föleg egy vidinél. Ennél 1 tized volt eltérése volt egyenirányítás után a tápnál. Ez jó.
Ezután kiiktattam az előfokot és jelet adtam a végfoknak. Változás : totális semmi így kiderítettem ezzel hogy a végfoknál van a bibi. Ekkor véletlen hozzáértem a 0,47 ohmos huzalellenálláshoz és rájöttem hogy ezt így merülőforralónak is lehetne használni. A kezem sercegéssel konstatálta hogy rossz helyen nyúlkálok. Szép csíkos lett az újjacskám
.
Pár jószándékú ember segített és találtam helyettesítő félvezetőket (ha kiszedem és megmérem egyesével őket akkor nem kellene ennyit cserélni de több idő) és a végeredmény kb 1600Ftos anyagköltséggel mindent ki tudok cserélni a végpaneleken.
Délelőtt kéretem egy előzetes javítási árajánlatot 8-10. EFtot mondtak (annyiért veszek még egy ilyen erősítőt) az állam padlózott. Lényegében ez indította el azt hogy foglalkozzak vele és az hogy egy nagyon kedves öreg szerelőtől kaptam ezt az erősítőt így számomra nagyobb értéke van mint egy jobb állapotú ugyan ilyennek.
még a végén megtanulom a szakmám?
(a vidi hangfal felújításban meg kaptam segítséget na kitől hát attól aki ehhez a legjobban érthet egy hangszóró tervező embertől ) -
dfdfdf
őstag
-
dfdfdf
őstag
válasz
Lompos48 #17385 üzenetére
Nah ezt kipróbálom akkor
Más: Van egy Videoton DC2050E típusú hangfalam hangszórók nélkül. Nézegetem mit vehetnék bele ezek közül melyik lenne a legjobb szerinted?
A magas- és középhangsugárzó az van utángyártott de a mély az már mástészta
HA20-484(8Ohm 55W) vagy HA20-569(8Ohm 80W) én az utóbbit venném bele mert egy Videoton EA6383 hajtaná őket egy alapos újrakondizás után. -
MaTpr0F
senior tag
válasz
Lompos48 #17338 üzenetére
Várj pontosítok, mert változás van
Van egy ébresztőórám ami vagy 2db AAA elemmel, vagy 4,5v-os táppal tud üzemelni.
Na most az a bajom, hogy a 4,5-es táppal annyira világít, hogy nem látom a számokat, mivel az egész kijelző ragyog tőle. Van egy univerzális tápom amit ha 3v-ra állítva rákötök akkor tökéletes a fényerő, csak ezzel az a bajom, hogy bazi nagy meg nem akarnám szétmókolni amikor van itthon 4,5v-os.
Tekintve, hogy ez csak egy óra gondolom az igényelt áramerősség állandó, csak azt nem tudom mekkora. -
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17288 üzenetére
Szuper. Be is rendeltem egy maréknyi vackot 1300Ft-ért.. Mindenből több darabot,hogy ha netán megint kedve támad trimmert,vagy ellenállást füstölni,legyen tartalék,mert még így is drágább a futár,mint a cucc. 3 gyanús tranyó helyett is jön az új,meg ahelyett is,ami forrósodott pillanatok alatt. Pénteken tuti itt lesz,majd jövök. Remélem már tapsolós meg vigyorgós fejecskékkel,hogy feléledt az erősítő,ugyanis kizártnak tartom,hogy van még benne hibás cucc,annyit méregettem már.
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17286 üzenetére
Gondoltam,hogy nem véletlenül csücsül a vég tranyók között,ráadásul 1-1-nek a lábával közvetlenül csatlakozik hozzá.
Rossz helyen kerestem.,szerkesztettem a fentit.Ugye jó lesz az?
Továbbá 330 ohm 0.5W helyére ezt vegyem,vagy inkább ezt, vagy esetleg 2W-osat? Nem tudom,hogy ezeknél jó-e,ha nagyobbat teszek. Ha ezzel kisebb az esélye,hogy elszáll még egyszer,akkor tennék azt,csak nem-e mást nyírna ki akkor hamarabb helyette.
-
Lompos48
nagyúr
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17268 üzenetére
2SD612k, és 2SB632k helyett. Ez egy pár,ha jól tippelek,vagy az egyik az előerősítő egyik oldaláé,a másik a másiké,jó kérdés. De az egyik PNP,a másik NPN
Amit írtál helyette, BD238/BD238 ez mivel ugyan azt írtad le kétszer, mindkettő PNP100V nekem nem baj,csak az erősítőnek ne legyen bajára hogy nem azt kapja ami benne volt
Tápot elárultam én, mondtam,hogy puffer kondin mérve a kisebbiken (ja,ezt nem mondtam) 35V, a nagyobbikon 70VMHz-hez meg nem tudok mit mondani,nem tudom,mi itt a szerepe. Ha jó bele,nekem jó,csak szóljon már ez a vacak.
Egyébként meg a helyükön mérve jónak látszanak,csak gyanúsan néznek ki, szó szerint fekete alattuk a NYÁK,és csak az egyik melegszik ha egy ideig be van kapcsolva. -
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17266 üzenetére
200 helyett 220 ohm az úgy oké?
Tranyók kissé eltérnek az eredetitől,és mindkettő D-s, NPN helyett PNP, 35V helyett 100V, 100MHz helyett 3. Nem akarlak kérdőre vonni,csak gondoltam rákérdezek,hátha valami elkerülte a figyelmed.
Most kapcsolok egyébként,hogy nekem akkor a másik trimmer is halott volt,ha 60k ohm-ot mértem rajta? Én azt hittem az ellenállását lehet állítani,de találtam egy 2.2k-sat, és arra mindenhogy annyit is ír a multiméter.
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17264 üzenetére
Az a baj,hogy a számtalanból sajnos egyet sem tudok,különben keresném.
Most annyit csinál,hogy nagy hangerőn pattan,reccsen a hangszórón. ennek oka lehet a trimmer?Ha igen,még annyit had kérjek,hogy innen segíts nekem találni hozzá trimmert,meg 2SD612k, és 2SB632k helyett megfelelő tranzisztort.
Ezeket még lehet,hogy berendelem,ha nem lesz jó meg földhöz vágom. -
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17262 üzenetére
És mi lehet ennek az oka? A tranzisztor cserélve van, az összes hozzá közelállóval együtt, ellenállás ami szakadt volt cserélve van, egyedül a trimmer ami szinte biztos,hogy nem jó,de a jót meg kinyírta.. már nem tudom,hol keressek hibát,lassan az egész panelt végigmérem..
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17259 üzenetére
+60V van mindhárom lábán,ha az úgy jó,hogy a negatívat az erősítő házához teszem. Pedig most épp nem is melegszik, nyilván megszakadt az a trimmer.
Ha jól mérek,akkor a service manual táblázatát szerintem el kell felejteni,mert kb sehol nem az az érték van,amit az ír. Néhol meg ugye nem is az a tranzisztor,már gyári állapotban sem..
Táblázat szerint B : -0.6V, C : -61.5V, E -1.1V -
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17252 üzenetére
Ideiglenesnek,próbából kellene valami. Ami jó volt,azon 60k ohm-ot mértem.
Csak áttettem a másik oldalra,ahol ugye tudtam,hogy rossz, viszont annak az oldalnak meg jó az előerősítője.
Hát persze,hogy szikrázott egyet,és vége. Most már az az oldal nem csinál semmit,ami eddig valamennyit szólt,hiába tettem vissza a saját trimmerét.
Erős a gyanúm,hogy az a helyettesítő tranzisztor nagyon nem jó oda. Kimértem már mindent a környékén,minden jó. Áttenném a másik oldalak a tranyóit abba az oldalba,amelyiknek jó az előerősítője,csak most meg már nincs jó trimmer.Ha tudnám hogy keressek,keresnék,rendelnék,de gőzöm nincs.
-
BRIKLY
veterán
válasz
Lompos48 #17229 üzenetére
Azért kérdezem,mert ha úgy van,kiforrasztom,és ha minden igaz,kapcsolási rajzon meg kell lenni,hogy milyen értékű. Így akkor kiveszem.
Az lehetséges,hogy a vég tranyók előtti tranyók,azok a picik szinte mind zárlatos,vagy szakadt? Vagy nagyon nem jól mérek.. ez alapján mérek, mindkét irányból,mert ugye nem igazán tudom,hogy PNP, vagy NPN. Bár 001-et sehol sem szabadna mutatni neki ha jól olvasom, vagy 600-650,vagy semmi ( 1 ). Van amelyik ír 2 láb közt 50 körüli értéket,de a másik lábra meg zárlat..
-
BRIKLY
veterán
-
Pubszon
veterán
válasz
Lompos48 #17187 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő, tanulságos választ.
Most kint voltam a garázsba kicsit (jól megfagytam
) tanulmányozni egy tranzisztort és amit az előbb rosszul írtam,amiatt nem jöttem rá a dologra, emiatt egy kis egyszerű rajzot csinálnék neked, ha nem gond és mára be is fejeztem.
A képen látható bekötés működött, sőt, ha a bal oldali lábat megfogtam a középsővel bal és jobb kézzel, még akkor is világított halványan, gondolom a nagy ellenállásom miatt. A középső láb egyébként ugyan az, mint a tranzisztor hátulja a hűtési felülete.
A kérdésem csak annyi, hogy ez PNP vagy NPN, illetve balról jobbra melyik láb melyik?
Köszönöm és jó éjt. -
Pubszon
veterán
válasz
Lompos48 #17185 üzenetére
Köszi a kimerítő választ, közben utánanéztem pár dolognak.
PNP és NPN közötti különbségek nagyjából tiszták.
PNP: Bázist letestelve kiengedi a kollektoron az áramot amit az emitteren kap.
NPN: Bázist feszültség alá helyezve a kollektort letesteli.Ha nem haragszol, csináltam egy gyors rajzot hogy jobban megértsem, kérlek javíts ki ha valamit rosszul tudok.
Tehát a tranzisztorral a GND-t kapcsoljuk le a LED-ektől.
Igazad van, szakkifejezésekben nem vagyok otthon, köszi, de akkor jó volt az elgondolás.
TP120, ezt néztem.
Igazad van, de később akár LED szalagot is tudok vele szabályozni.
Nincs olyan, hogy bázis feszültség? Gondolom van egy minimum feszültség amivel kapcsol.
Akkor az Arduino 5V-ja bőven elég lesz, viszont azt még nem tudom, hogy mennyi áram kell mondjuk a 3 LED 1050mA-éhez? A tranzisztor adatlapján van ez a "szorzó" megadva?
10V-al hajtva el lehet hagyni az ellenállást? Így nagyon kis ellenállású kellene, kevesebb mint 0.5Ohm meg kevesebb mint 0.1W esne rá.
Akkor alkalmazok ellenállást inkább.
-
Pubszon
veterán
válasz
Lompos48 #17182 üzenetére
Tehát a tranzisztorral a GND-t kapcsoljuk le a LED-ektől.
TP120, ezt néztem.
Nincs olyan, hogy bázis feszültség? Gondolom van egy minimum feszültség amivel kapcsol.10V-al hajtva el lehet hagyni az ellenállást? Így nagyon kis ellenállású kellene, kevesebb mint 0.5Ohm meg kevesebb mint 0.1W esne rá.
-
Pubszon
veterán
válasz
Lompos48 #17180 üzenetére
A tápfeszt be tudom állítani pontosan annyira amennyi kell (9.9V), a bázisra kapcsolom az arduino PWM kimenetét egy 470ohm és 1Kohm közötti ellenálláson keresztül.
De melyik láb a 9.9V bemenete illetve kimenete a LED-ek irányába?
Ha jól látom (NPN), akkor a kollektorra kell a +9.9V és az emitterre pedig a LED-ek pozitívja. A GND meg mind az arduino 5V-ja, a 9.9V és a LED-eké is közös.Jók az elképzeléseim?
Illetve ez a tranzisztor ebből az 1W-os LED-ből mennyit bír el hosszú távon?Illetve a célnak megfelelő másik tranzisztor van e ami ömlesztve van az eBay-en fillérekért?
-
Bagira01
veterán
válasz
Lompos48 #16991 üzenetére
Villámcsapás áldozata lett, gépet érte a hálókártyán keresztül és úgy a monitor is kapott a vga bemeneten. Az lcd panel hátulján is van égésnyom, a tápegységné, de azon nincs semmi látható. Bekapcsol, asus logót is látni, de utána vga-n nem veszi a jelet. Egy asus vw193d monitor. Ezen az egy helyen van égésnyom, a diódát pedig sikerült letörnöm a nyáról, de olyan pici, és nincs rajta semmi jelzés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged