- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Új hozzászólás Aktív témák
-
TESCO-Zsömle
titán
Nincs valakinek fölösbe hatszögletű rácsa?
Próbáltam keresni, de mindenhol csak ilyen 2nm-es táblákat árulnak, az meg azért sok lenne...
Úgy 60*25cm kéne.
Előre is köszönöm.
-
TESCO-Zsömle
titán
Üdv!
Tud valaki kapcsolást/nyáktervet olyan elektronikához, ami képes kőmérséklet alapján PWM-jellel vezérelni 4-lábú ventilátorokat?
Köszi.
-
TESCO-Zsömle
titán
Na, akkor ide is tolok egy kérdést.
Csak kíváncsiságból kérdem, hogy a DDR3-as RAM-nak (a 204 közül) van olyan lába, amiről büntetlenül tudnék egy kis feszt lopni? 2, max 4db SMD-LED-et hajtanék vele.
Előre is köszönöm.
-
TESCO-Zsömle
titán
Sziasztok.
Mi kéne ahhoz, hogy egy laptop (Acer 1410) kijelzőjét működésre bírjam D-Sub vagy DVI bemenettel?
Előre is köszönöm.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Kvazár #10184 üzenetére
1 - Ezt próbálom elkerülni. Sima szekvenciális üzemmódban automatikus a kuplungolás, és két sebességfokozat tényleges kapcsolása közt akár 2-3mp is eltelhet, míg ejti a fordulatot. Ez veszteség, melyet azért raktak a játékba, hogy a valódi H-váltó okozta késést (míg fizikailag sebességet váltasz) kompenzálják.
2 - Az eredeti elképzelésben is benne van a kijelző, meg még pár egyéb dolog is, de nem akartam fölöslegesen bonyolítani a leírást. Én konkrétan a teljes kapcsolás egy részletére próbáltam megoldást kérni, mert a többi már megvan, csak a fickó, akivel ezt eredetileg el kezdtem tervezni, eltűnt.
Szóval én nem komplett megoldást keresek, hanem egy részét. Egy áramkört, ami 5V-ról megy, és ezt a tápfeszt tudja kapcsolgatni 8 vagy 9 csatorna közt. Ennyi.
Lehetőleg minél egyszerűbben.
A helyzet meg az, hogy nem "nem akarok programozni", hanem nem tudok programozni...
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Kvazár #10178 üzenetére
Csak említettem egy megoldást, amit sokan alkalmaznak.
Egy szekvenciális váltót szeretnék, ami egy H-váltót szimulál.
Én két gombot nyomok (le-fel váltás), az elektronika pedig kuplungolva váltogat a 8 fokozat közt. Ennyi.
Hogy ennek mennyi értelme van, és mire jó, abba ne menjünk bele. Konkrétan egy bizonyos játék miatt készül az egész, ami messze áll a tökéletességtől és még messzebb a szimulátoroktól...
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Kvazár #10174 üzenetére
Adott egy elektronika, ami a tápot 8 helyre kapcsolgatja (1-8) és két gombbal lehet léptetni a 8 hely között egymás után oda-vissza. Pl 1 -> 2 -> 3 -> 4 -> 3 -> 2 -> 3 -> 4 -> 5 -> 6 -> 5 -> 4 -> 3 -> 4 -> 3 -> 4 -> 5 -> 6 -> 7 -> 6 -> 5 -> 4 -> 5 -> 6 -> 7 -> 8 -> 7 -> 6 -> 5 -> 4 -> 3 -> 2
Ezekre a kimenetekre kerül 9 relé. 8 a sebességfokozatokat kapcsolja (R-1-2-3-4-5-6-7) egy pedig kuplungol. Egy gamepad gombjait fogják a relék zárni.
-
TESCO-Zsömle
titán
Lehetne kicsit részletesebben?
Sajna nem konyítok annyit az elektronikához, mint amennyit szeretnék.
Kapcs-rajz alapján bármit összerakok, de kb ebben ki is merül a tudományom.
sz: Leírom konkrétan, mihez is kell.
H-váltót szeretnék szimulálni kuplunggal együtt, szekvenciális működéssel.
Én csak le/fel váltanék, az meg lépkedne egyesével a sebességek közt.
-
TESCO-Zsömle
titán
Üdv megint.
Két kapcsolás érdekelne.
Az első egy amolyan léptető. Az 5V-os bemeneti feszt 8-9 csatornán lépteti oda-vissza két gomb segítségével.
A másik meg az, ami lehetővé teszi, hogy a kimenetekről reléket és LED-eket hajtsak meg.
Mindezt lehetőleg "kész" elemekből, mert nem tudok PIC-t programozni/égetni.
Előre is köszönöm.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
kukinyo #10136 üzenetére
Talán megnézhetnéd egy fémkereskedésben... Bronzker, Metalloglobus, XXL-METAL, stb.
Csak rákeresel Google-ban, hogy "színesfém kereskedés" és ontja a találatokat országszerte.
ui: Ilyen barkács-trutyikba meg csak akkor vásárolj, ha túl sok a fölös pénzed, mert olyanok, mint a nagy műszaki áruházak. Mindent megkapsz olcsóbban, ha a megfelelő helyen keresed...
-
TESCO-Zsömle
titán
Sziasztok.
Érdekelne, hogy lehet legegyszerűbben megoldani két relé késleltetését.
Az egyiknél az a cél, hogy betápolás után egy kicsivel kapcsoljon, a másiknál az, hogy áramtalanítás után még tartson.
Mindkét esetben 50-150ms-ról van szó.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
jaja1981 #9065 üzenetére
Nem kell neki hosszasan tárolni. A cella meg akkora, mint az akksi. Minek hurcolásszak két energiaforrást? A motor ereje nem nő tőle, viszont a súly több mint duplázódik.
Én nem az akksi mellé szeretném a cellát, hanem helyett. Viszont önmagában a cella nem ad akkora teljesítményt, mint egy akksi, ámbár 4-5x addig tart.
-
TESCO-Zsömle
titán
Sziasztok.
Van egy akksim, ami elég sok energiát tárol, de nem bírja a hirtelen nagy energiafelvételt. Megoldás lehet a problémámra, ha a körbe az akksival párhuzamosan bekötök egy combosabb kondit? Így elvileg az akksi folyamatosan tölt a kondira, aminek -tudtommal- nem jelent gondot a hirtelen nagy áramfelvétel.
Életképes az ötletem?
-
TESCO-Zsömle
titán
Nem akarok szoftvereset, mint írtam elektronikai megoldást várok. Ha bedugom egyből működjön és úgy, ahogy kell.
Ugyanúgy, ahogy a sima optikai hanyattegerek meg vannak oldva. A szenzor nem a padlót, hanem a golyót figyeli. Amúgy meg új egértestet készítenék.
Nem áll szándékomban (használat közben) mozgatni.
-
TESCO-Zsömle
titán
Sziasztok!
Van egy faxa USB-s egerem. Azt szeretném tudni, van-e mód a tengelyek fizikai (elektronikai) úton történő invertálására.
Hanyattegeret szeretnék belőle csinálni, és ahhoz ugye mindkét tengelyt invertálni kell a golyó miatt...
Köszönöm!
-
TESCO-Zsömle
titán
KáCsa Audio. Itt kapsz olyan aljzatokat meg dugókat, hogy a szemed gúvad tőle... Na meg a pénztárcád is.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
aleister #8293 üzenetére
Kiszerkesztettem az előzményét, az a mondat ottmaradt véletlenül...
A lényeg az, hogy szerelhetőség szempontjából kétféle inverter van. Az egyiken a csatik merőlegesek a nyákra (ebből következően csak az inverter-ház szétszedése után lehet lehúzni/rádugni a kábelt), a másikon párhuzamosak (és itt az inverter-házon vannak is kivágások a csatik számára).
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
aleister #8290 üzenetére
Valamennyi vénycső (fényforrás) egy bizonyos szín-tartományt fed le.
Az UV (vagy Ultra Viola) a Violán túli színskálát, illetve a viola egy részét fedi le. Utóbbit vagy tecnikai okoból, vagy hogy szabad szemmel látható legyen, hogy műköik. Az UV-reagens cuccok a violántúli sugárzás energiájára reagálnak.
Az ár kb semmit nem számít, mivel kb ugyanott gyártják mindet, nagyjából ugyanazokból az alkatrészekből, csak a csomagolás más.Kb ilyen apróságok vannak, meg persze az ár. Én ajánlom a világoskék invertereket a könnyebb szerelhetőség végett.
Külön felhívnám a figyelmed, hogy neon-nal nem könnyű dolgozni. Értem ezalat, hogy lehetőség szerint a neont úgy kell takarni, hogy a kívánt részeket bevilágítsa, de a házból kifele ne világítson. Ha kavülről tekintve látszik maga a neon, akkor az "elvakítja" a szemlélőt, aki ettől kevésbbé látja majd a megvilágítani kívánt részt.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Cthulhu Dawn #8185 üzenetére
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
jaja1981 #8172 üzenetére
A probléma a fordulatszám alapján történő szabályozás és az eltérő típusú ventik esetén van.
Ha fordulatszám alapján szabályzol az azt jelenti, hogy az adott hőmérsékletekhez nem kimenő feszültséget, hanem mért fordulatszámot rendelsz. Ehhez nélkülözhetetlen a (pontos) fordulatszám visszajelzés. Itt azonban problémák lehetnek, ha a gyári venti 1200-6000-et forgott és te beraksz egy 300-1200-ast. Gyakorlatilag 100%-on fog pörögni a venti, hiába alacsonak a főmérsékletek.
A másik ok, amiért ritka a fordulatszám alapú szabályzás, hogy sokkal egyszerűbb beállítani egy kimenő feszültség skálát és ahhoz rendelni min/max hőfokot.
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Sürge keresek 2db 23c11cm-es karcmentes, 5-ös plexilapot.
-
TESCO-Zsömle
titán
Hi all!
Lehet valahogy szűrni az UV-ledet, hogy a látható ibolya tartomány ne jöjjön ki??
Köszi!
-
TESCO-Zsömle
titán
Nekem stabil 12V-ra van (volna) szükségem, arra könnyebb alapozni. Ugyanez áll rendelkezésre is, ha tölteni akarok. Nincs más.
Elsőre én is Ólomaksira gondoltam, de kicsit aggódok a mérete miatt.Namármost kicsit elmegyek, megszótárazom a számomra idegen szavaidat, aztán hátha okosabb leszek...
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
gelencser26 #7444 üzenetére
Hát általában a töltő-rész bene szokott lenni a Li-Ion sussokba, mivel eléggé érzékenyek.
-
TESCO-Zsömle
titán
Sziasztok!
Szeretnék egy szünetmentes tápforrást a gépbe, fényeknek, meg hasonlóknak. Ti mit javasoltok??
Én elsőre Li-Ion Notebook aksira gondoltam. Azokban benne van a tölő-elektronika is, csak meg kell őket tápolni. A gond, hogy azok 14,4V-osak általában, nekem meg 12V kell.
-
TESCO-Zsömle
titán
Nem tudom, nem értek a lovakhoz...
Bóklászom, mint fáradt ló a kamillásban. Elmondtam mit szeretnék elérni, és hogy mi az elképzelésem a dolgokról. Utóbbi hsz-ed alapján nagyon mellétrafáltam. Légyszives segíts rajtam!
Azóta megjött a levél Uni-Ser-től ,ahol azt mondta az ügyeletes, hogy jobban járok anyagilag, ha magam csinálom. Nem nehéz, minden alkatrész könnyen beszerezhető, de ha felveszi munkalapra, ott leszek, mintha megvenném boltba az Ionizálót.
-
TESCO-Zsömle
titán
Szétszedésre én is gondoltam, hogy majd én leágazok onnan, ahonnan a második kimenetet elfelejtették lekötni, de a gonosz kínaiak teleöntötték műgyantával a dobozt.
sz: Elkezdtem tárgyalni az uni-ser kft-vel, akik tervezéssel/gyártással foglalkoznak, hogy tudnának-e ilyet készíteni, de nem nem tudok megfelelő információt szolgáltatni.
Én csak annyit tudok, hogy bemenetnek 12V-os PC-tápot akarok, kimenetnek meg egy
-20kVDC-s és egy +20kVDC-s kimenetet.Tudnál ebben segíteni??
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
TESCO-Zsömle #7101 üzenetére
Valaki esetleg??
-
TESCO-Zsömle
titán
Akkor Egosistems (ESI) Juli@ a te kártyád!
Vagy inkább Onkyo PCI-SE200, de azt beszerezni nem egyszerű, viszont audiofil körökben ódákat zengenek róla.
Esetleg érdemes lenne megvárni Asus Xonar Essence-t.
-
TESCO-Zsömle
titán
Én még arra is gonoltam, hogy nem a tápnak, hanem a VGA-nak tesz be az inverter. Ugyanis a modern VGA-k PCIe-Power-csatijában van egy sense tüske is. Hogy mi célt szolgál, nem tudom, de GX2 pl el sem indul, ha nem olyan ágra van dugva, ami neki tetszik. Lehet, hogy a tápnak semmi baja vele, erre utal az, hogy elindul a rendszer ha rá van dugva, mert mikor beröffen a sys, akkor az ilyen ketyere-védelmek még alszanak.
sz: Bivaly: Ha van a VGA-n bármivéle hiba-visszajelző-LED, sasold, mikor bekapcsolod az invertert! Meg a VGA hangját is. Hajolj hozzá jó közel.
Én problélámra esetleg??
-
TESCO-Zsömle
titán
Hi all!
Visszatértem némi problémával.
Volt (és van) nekem egy Ionizáló-trafóm, aminek bemeneti oldalon 3 csatlakozása van (+), (-) és (G), kimenei oldalon pedig max -20kV-ot állít elő max 35kHz-es frekin.
A mai napon én ezt kipróbáltam. Bekötöttem egy PC-tápra. A (+)-ot a 12V-ra, a (-)-ot és a (G)-ot egy-egy feketére. A trafó ugyan működött, hallottam (és éreztem) ahogy süvít a levegő a -20kV-os vezeték vége felől, de a tápegység háza és a 12V-os kábel is igencsak rázott tőle.
A kérdés az volna, hogy mit tehetek ellene, illetve, hogy jól kötöttem-e be. A (-)-at köthettem volna a táp -12V-jára? Vagy eleve oda kellett volna??
A másik, hogy erősíthető-e a csúcshatás? Esetleg egy tűt forrasztva a vezeték végére.
Illetve irányíthatók-e valahogy a csúcshatás következtében lerepülő elektronok, hogy ne össze-vissza menjenek, hanem egy adott irányba.
Köszönöm!
-
TESCO-Zsömle
titán
Hát egy előlapi panlet készítek, rajta Alfanumerikus LCD-val, 4 USB-vel, egy FireWire, nyomógombok meg kapcsolók. Ezeket kéne összefognia egy nyákra, amiről szallagkábelekkel (illetve sokeres körkábálek szalakábel csatikkal) vinnám tovább a dolgokat az alaplapig rendezett formában.
Csak aliatt gondoltam progi bevonására, mert szeretném összenyomni a NYÁK-ot olyan kicsire, amekkorára csak lehet, ugyanis szűkében vagyok a helynek.
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Hi!
Bocs hogy ide, de itt megfordulnak olyan elvetemült emberek is, akik talán tudnak segíteni.
Szóval. Érdekelne, hogy hol tudnék (lehetőleg pesten) nagy méretű ALU-bordát venni. 25x25cm-es, fél centis talpvastagsággal és max 5cm-es lamella-magassággal.
Köszönöm!
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
TazLeacher #6666 üzenetére
Lehet, hogy ilyen nagy méretnél pattintós van, de nem hiszem, mivel nem érdeke a gyártóknak a cserélhető LED! Nekik az az érdekük, hogy igény esetén vegyél egy más színű ventit. Nem utolsósórban pedig tartósabb a forrasztás.
Hinni pedig a templomban kell. Ez itt a REAL-LIFE!
-
TESCO-Zsömle
titán
jer1cho: Ezzel semmit sem mondtál. Életemben nem láttam még olyan ventit, mint ami a HAF-ba van. A mérete miatt valszeg könnyebben megoldható, mint egy 8cm-esnél, de ha SMD van benne (amit erősen kétlek, mert minek drágítsák) akkor elég macera a csere. Amúgy csak forrasztani kell tudni.
shtml:
-
TESCO-Zsömle
titán
Hali!
Ismer vki olyan boltot, ahol a tápegységekhez is használatos rézkábelt tudok venni??
Köszönöm!
sz:
jer1cho:Lehet! Hogy mekkora macera, az a ventit múlik...
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
TESCO-Zsömle #6401 üzenetére
-
TESCO-Zsömle
titán
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ.
1-2 kérdés azért felmerült.
Mövelhető a leadott hasznos teljesítmény a csúcsok/földek számának/felületének növelésével??
"Csúcs" helyett alkalmazható feszes vezető-drót?? Ha igen, lehetőleg milyen legyen??
Az anyagokra lennék kíváncsi, hogy miből érdemes az Ionizáló részt megépíteni. Mire kössem a -20kV-ot meg a Grundot??
A linkelt oldalon van jópár naggyon szép felvétel. Ha negyobb lenne 1-2 háttérképnek se volna rossz!
-
TESCO-Zsömle
titán
Üdv mesterek!
Feltenném ismét régi kérdésem, azonban most kiegészíteném ezekkel:
Több kédrésem is volna,. Az egyik, hogy a második (alsó) kimeneti szál helyettesíthető-e a bemeneti negatívval (föld).
A második, hogy a kiegészítéssel elkészíthető-e az elektronika??
Előre is köszönöm!
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Üdv mindenkinek!
Keresek egy olyan embert, aki segíteni tud nekem.
Az a kérdés, hogy milyen anyagba lehet (hővezető) mikroport keverni, ami aztán enég
keményre és vízállóra köt hogy vízhűséd-hez blokk alapanyag legyen.Én Epoxy-ra, vagy műgyantára gondoltam első körben.
A második kérdés, hogy milyen tömeg%-ban keverjem hozzá a port, hogy a lehető legjobb hővezetést érjem el, viszont a szerkezeti integritás ne csökkenje a kritikus pont alá??
Aki tud segíteni kérem tegye meg!
-
TESCO-Zsömle
titán
-
TESCO-Zsömle
titán
Az áramkört "elvileg" a levegő zárja. Ez egy levegő ionizáló egység. A "beszívó-nyításnál" a -20kV negatív töltést ad a levegőnek, ami áramlani kezd a kifújó-nyításnál elhelyezett föld felé. Ezzel létrejön az ion-szél, a szoba pedig megtelik a szervezet számára hasznos negatív töltésű (ionizált) levegővel.
-
TESCO-Zsömle
titán
Nah mesterek! Feldobom a labdát!
Ez alapján a kép alapján vki meg tudja csinálni a pontos (részletes) kapcsolási rajzot vagy magát az elektronikát??
Összes adat: Generates -20 kv open circuit at 50 uamps. 12 vdc input
Szóval??
-
TESCO-Zsömle
titán
Obiba csak drágábban kapsz plexit. Meg minden mást is.
Én 8m 10x10-es tömör ALU-rudat akartam ott venni. 1300FT volt métere. Elmentem szinesfém kereskedésbe és 3600-ért vettem 9m-t.
Ugyanez áll minden másra. Elmész, kiszeded a kukájukból, és lehet ki is vágják némi pézért. Árak az oldalon.
-
TESCO-Zsömle
titán
MKI Plexi. Méretre vágják és belevágják a kört is. Vagy ugyanennek a cégnek a konténeréből kukázol egy megfelelő méretű/vastagságú darabot, amit dremel-el, lombfűrésszel v dekopírral vágsz, tűreszelővel reszelsz finomra és kis méretű szúró lángú gázlámpával óvatosan melegítessz víztisztára élmentén, ha az is fontos...
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
forceberg #5754 üzenetére
Akkor mért van az, hogy ha egy 2W-os ventit 5V-ra kötök 12 helyett lassabban forog??
Felvehetne 4ampert is a 0,166 helyett, mert a táp 30-ig bírja... Mi akdályoza meg a ventit, hogy a névleges éramerősségénél többet vegyen föl?? Szerény szakvéleményem még mindíg az, hogy a fogyasztókak a felvett áramerőssége fix, és a feszültség változhat.
De javítsatok ki, ha tévednék.
-
TESCO-Zsömle
titán
Csak nem élyszakai vadászat van készülőben??
-
TESCO-Zsömle
titán
Nem esznek azok sokat. Konkrét értéket nem tudok, de a piaci Adapterek 1A-t adnak le -papír szerint- minden feszen. DE! Ha ilyet alkalmazol, akkor érdemes 2dolgot megejteni! Az egyik, hogy 1.5V-on indítassz, és addig lépkedsz felfele, míg neked megfelelő lessz a fényerősség, vagy beiktatsz egy 12V-os feszstab IC-t. Mindezt azért, mert ha nincs meg az 1A terhelés, ezek a precíz eszközök 12V-os állásban leadják ám 22V-ot is... Persze tápja válogatja.
Ha nagyon barkács kedvű ember vagy, akkor "lophatsz" tápot a monitorból is. A legtöbb LCD/TFT stabilizált 12V-ot kap a beépített tápegységből...
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
ggf8600gts #5708 üzenetére
Hogyne volna! Semmi sem tart örökké.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
CounterBoci #5694 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Energiaital topic
- Vicces képek
- Építő/felújító topik
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged