- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
hiperFizikus #6483 üzenetére
Nem pikkel rád, csak ő a topikgazda. És ez a fórum azért jött létre, hogy matematikai problémák megoldásában (és megértésében) segítsünk egymásnak.
Te viszont a saját szórakoztatásodra gyártasz elképzeléseket és módszereket, ami önmagában még nem lenne baj. Viszont ez a topik nem ezek reklámozására való. Ez a probléma. -
lev258
veterán
válasz
HUTCHDB #6337 üzenetére
Nem lehet, hogy csak szimplán ideges volt, izgult? Átnéztétek azóta a kisérettségit nyugodt környezetben, hideg fejjel?
Elég nehéz elhinni, hogy egy ilyen jó tanulónak el kell magyarázni a dolgokat, beleértve a megoldókulcsot is (a köztes lépéseket).
Mivel Budapesten laksz, így a matematikus/mérnök/fizikus egyetemisták között talán van esélyed találni valakit, aki a kritikus pontokat elmagyarázhatja. De az idő rövidsége miatt szisztematikus gyakorlásra nem látok esélyt, csak a gyenge pontokra érdemes fókuszálni. -
lev258
veterán
válasz
HUTCHDB #6333 üzenetére
Elnézést kérek, amiért ezt mondom, de szerinted van bármi, ami ennyi idő alatt segíthet?
Nem hiszem, hogy találsz olyan óraadót, aki lelkiismerettel elvállalná ebben a szűk időkeretben. A legtöbb, amit tehettek, hogy a korábbi évek feladatait gyakoroljátok, ahhoz van megoldókulcs is fenn. -
lev258
veterán
Hát nem tudom. Így érzésre még mindig kisebb munka, mintha betűnként elemezgetve derítenéd ki. Mert az a másik lehetőség. Megnézed, hogy az ABC szerint első betű után hányféle permutáció lehetséges. Ezt folytatod, amíg a megfelelő kezdőbetűt eléred. Onnantól viszont egyenként kell az egyes betűkön (illetve egyéb permutációkon) végigmenni, mielőtt eléred a számodra megfelelő betűsort. Nem tudom, érthető-e.
-
lev258
veterán
Nem tudom, hogy az utolsó műveletet valóban lehet-e algoritmizálni (képletbe gyúrni). Én végigmennék a rendezett listán szóegyezést keresve, közben meg számolnék.
A probléma az, hogy a kiinduló szó lényegtelen, csak a betűi fontosak. Így aztán a kérdés valójában az, hogy egy adott permutáció (ami bármelyik lehetne) hanyadik helyet foglalja el a rendezés után. -
-
lev258
veterán
válasz
Micsurin #6085 üzenetére
Előzőleg, (i)-ben belátta, hogy k!>3^k. Vagyis k!*(k+1)-ben k! kicserélhető erre, így egy kisebb összefüggést kapunk. A (k+1) pedig lecserélhető 3-ra, újabb, még kisebb összefüggést adva. Mintha a lépések mögötti logika nem lenne tiszta neked. Mint írtam, az egésznek a célja, hogy (ii) bal oldalától eljussunk valahogy a jobb oldalig, mert ezt akarjuk megmutatni, bizonyítani.
-
lev258
veterán
válasz
Micsurin #6077 üzenetére
Annyira nem vészes.
(i)-ben belátja, hogy igaz k=7 esetén
(ii)-ben belátja, hogy k+1-re igaz; a lényeg csak annyi, hogy mindig valami kisebbet ír fel, mint a kifejezés (nem vele egyenlőt) és végül eljut oda, ahova akart (k+1 mindig nagyobb lesz, mint 3, így 3-at írva a kifejezés biztosan kisebb)
(iii)-ben csupán egyesíti a két állítást: igaz k-ra és k+1-re (ebben az indukcióban a k-ra teljesülést is igazolnunk kellett) -
lev258
veterán
válasz
zsolti1debre #6018 üzenetére
Én veled értek egyet. Használhatott volna más kifejezést, de a "szomszédot" használta. Az pedig egyértelműen kizárja a 30-at és 40-et. A "nem kisebb", "nem nagyobb" kifejezések megoldása lehetne az.
Nem kizárt, hogy az elmúlt évek tankönyvi "átalakításainak/újraírásának" hatása ez. Viszont a tanárnak ezt kell elfogadnia, amennyiben a megoldókulcs is ezt mondja.
Viszont kiválóan alkalmas az értelmezési képességek rontására. -
lev258
veterán
válasz
moleculez #6001 üzenetére
Ezzel csak az a baj, hogy a "tudom mit kell alkalmazni" nem szokott elegendő lenni, ha eredményt kell produkálni. És a Wolframalpha nem szerves része az engedélyezett tanulói eszköztárnak.
Egyébként data scientist-ként könnyen belefuthatsz majd numerikus deriválás, integrálás témakörébe és ott a legkisebb hozzáértési bizonytalanság óriási gondokat okozhat. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Micsurin #5873 üzenetére
Csak felületesen.
Azt kell belátnod, hogy ha a k+1-ediket úgy írod fel, hogy k-adik képlete + (vagy épp x) valami, az meg fog egyezni a k+1-edikre felírt képlettel. A k-adik ekkor már bizonyított, tehát ha a reláció fennáll, akkor a k+1-re is igaz a képlet. Remélem elég világos. -
lev258
veterán
válasz
bozsozso #5786 üzenetére
Én sem értem.
De ha az lenne a cél, hogy annak arányában osszuk szét, amennyivel eredetileg rendelkeznek (akár a kosárban, akár a gyomorban), akkor rögtön az jön ki, hogy nem egész darabszámok lesznek.
Szerk.: Az a baj, hogy semmilyen utalás nincs arra, hogyan kellene szétosztani. Kitalálni meg bármit lehet. Így nem általános, hanem tetszőleges számolás végezhető. -
lev258
veterán
Az a baj, hogy én objektíven nem tudom megítélni. Vajon ki tudja?
És egy online petíció manapság már nagyon kényelmes dolog bárkinek, függetlenül attól, mennyit készült az érettségire. Persze a másik oldalon ott van, hogy a természettudományos oktatás erősen leszálló pályán mozog, a tanárhiány ott nagyon érződik.
Ebben a topikban ennyit tennék hozzá. -
lev258
veterán
válasz
K1nG HuNp #5656 üzenetére
A nevezéktant annyira most nem látom át, de a "teljes differenciál" szerintem a komponensenkénti (parciális) deriváltakat jelenti, mondjuk egy vektorba rendezve. Szerintem ebben csak az számít, hogy létezzenek.
Mondjuk ettől még a "teljesen differenciálható" kifejezés jelenthet "totálisan deriválhatót". -
lev258
veterán
válasz
gordonfreemN #5639 üzenetére
Az általad vázolt derékszögű háromszög átfogója nem 8 cm. A test háromszög oldallapjának két szára annyi.
-
lev258
veterán
Az első ábrádhoz visszatérve. A sebességvektor egy adott pontban az abban a pontban érintő kör sugarára lesz merőleges (görbületi sugár). Tehát ezt kell meghatároznod minden pontban és abból tudsz a sebességvektor irányára (szögre) következtetni. Ennek a körnek természetesen a középpontja is folyamatosan változik.
-
lev258
veterán
Fizikus szemmel nézve a "v" vektor az adott pontban az érintő irányába mutat. Tehát inkább a sebességgel van kapcsolatban, mint a megtett úttal. Ha jól gondolom.
A B az valami fix pont és A és B távolsága (vektora) van az alfa mellett?
Jó lenne tudni, mi az eredeti kérdés/feladat és mit gondoltál eddig hozzá. -
lev258
veterán
válasz
ReSeTer #5571 üzenetére
Ne haragudj, de szerintem elég nagy baj, hogy ezt nem látod át. És komoly problémáid lesznek még a későbbieknek, ha bármilyen matekkal lesz dolgod. Ennek a készségnek már régen meg kellene lennie.
Egy oldalra teszed a (2x+50)^2-t tartalmazó két tagot. Aztán kiemeled azt a részt a két tagból. -
lev258
veterán
válasz
ReSeTer #5557 üzenetére
2 derékszögű háromszöged van lenn (én csak az alsó résszel foglalkozok, mivel leírásod alapján a felső ugyanaz), egy kicsi és egy nagy. Ha felírod rájuk, amiket írtam, kiesnek az ismeretlenek (az egyenletrendszer miatt meg lehet csinálni). Csak egy marad a végén, amire másodfokú egyenleted lesz.
-
lev258
veterán
válasz
ReSeTer #5554 üzenetére
Ezt az elején mondhattad volna. Szóval a megadott adatok is hasraütésre jöttek. Még jó, hogy nem jön ki belőle semmi.
A megoldás módja röviden: felírod a Pitagorasz-tételt a háromszögekre, valamint az összefüggéseket a szög szinuszára, koszinuszára. Ezekből kijön (+ másodfokú egyenlet megoldóképlete), ha a kiinduló adatok létező sokszögeket írnak le. -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #5542 üzenetére
Wikipédián ezt találtam:
"The region of the plane between two concentric circles is an annulus, and analogously the region of space between two concentric spheres is a spherical shell." -
lev258
veterán
válasz
DeathBat666 #5538 üzenetére
Ne haragudj, de ha ez valami pótzh miatt fontos, akkor volt rá fél éved, hogy a témával foglalkozz. Nem most kellene.
Ha nem így van, elnézést kérek. -
lev258
veterán
válasz
f(x)=exp(x) #5487 üzenetére
A valós részt az x-tengelyen, míg a képzetest az y-on értelmezed. Onnantól "sima" egyenes egyenlete.
pl. az x-tengelyt 0=6a+8 helyen metszi (y érték, vagyis b ekkor 0) ==> vagyis az x-tengely -8/6=-4/3 pontjában (ez az ábrán is látszik, ha megnézed) -
lev258
veterán
A megoldókulcs a helyes.
A te logikádban ott van a bibi, hogy egyetlen érmének is két kimenetele van, azonosan 1/2 valószínűséggel. Nálad ez sehol nem jelenik meg, "fix" állapotaid vannak. A 4 érme mindegyike pedig a többitől független eseményt jelent, a valószínűségek szorzódnak.
Más nézőpontból: igaz, hogy az F I I I sorrendje lényegtelen, viszont több módon is kijöhet, így nagyobb valószínűségű. -
lev258
veterán
válasz
BenQhunria #5411 üzenetére
Lehet csak én érzem így, de így hirtelen nemcsak hogy nem látom át, de fogalmam sincs arról, mi volt a feladat/kérdés.
-
lev258
veterán
válasz
K1nG HuNp #5407 üzenetére
Szívesen.
A másik út pedig, amit te is felírtál: a^2 + y^2 = 4
Mivel érintő a cél, így teljesülnie kell, hogy y csak és kizárólag egy értékű lehessen az érintésnél (érintés csak egy pontban történik). Mivel a négyzeten van az egyenletben, így ennek feltétele az, hogy +- szám nem lehet (az már két érték lenne). Marad a 0. Ha pedig y=0, akkor a^2=4. -
lev258
veterán
válasz
K1nG HuNp #5400 üzenetére
Akkor ne haragudj, de ez eléggé belépőszintű feladat. Épp ezért kellene erőltetned a probléma-felismerésen agyalást. Nem bántásból mondom, de a matek az egyik olyan tárgy ott, amivel kiszűrik (kidobálják) az embereket az első félévben. És ne számíts arra, hogy tanítják is (biztos van kurzus, de ott egyrészt nincs idő megérteni, másrészt a többi tárgynál már aktívan fogják használni a "még meg nem tanult" dolgokat is).
-
lev258
veterán
válasz
K1nG HuNp #5398 üzenetére
Van rendes megoldása.
Csak a megközelítése más a tiédtől. Én rögtön kétféleképpen is meg tudom oldani. Az egyik egy grafikus megközelítés (mit is jelent a kör egyenlete), míg a másik koordinátageometriai. Az, hogy felírtad a-ra, az is egy megközelítés, de hiányzik a következő lépés, pedig ott vannak az információk. A kolléga egyébként nem próbálgatással helyettesít be, hanem meg tudja mondani, melyik a jó. De ha nem látod át a problémát, akkor a behelyettesítés gyorsabb módszer (még ha nem is pártolom személy szerint).
Egyébként mi a cél az érettségivel, hogy meglegyen, vagy hogy később építs is arra a tudásra? -
lev258
veterán
válasz
K1nG HuNp #5395 üzenetére
Szerintem hasznosabb lenne, ha kicsit gondolkodnál rajta, mint várni a választ. Az se baj, ha ide beírod a gondolataidat, még ha netán hibásak is, de legalább agyalj rajta. Mert az eddigiek alapján ez nem megy neked (az általános probléma-felismerés és a kezdő "szikra" megtalálása).
-
lev258
veterán
válasz
Golyobis #5369 üzenetére
A kérdés önmagában elég érdekes, nem tudom, mit szeretnél ezzel.
Az univerzális megoldás menetének az alapja, hogy hatalmas mennyiségű háttértudást halmozol fel és nagyon sok különböző nézőpontot sajátítasz el. A probléma esetén, miután kiválasztod az ehhez legjobban illeszkedő nézőpontot, a megoldás menete már valóban tekinthető "azonosnak". -
lev258
veterán
válasz
zsolti1debre #5126 üzenetére
Egyszerűsíteni mindig lehet, osztani már csak feltételek mellett. A kikötés (vagy kikötések) csak a nevezőre vonatkoznak, viszont az egyszerűsítés által kicsit lazul (két kikötés helyett csak egy lesz).
Új hozzászólás Aktív témák
- Need for Speed: Rivals
- Battlefield 1
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Milyen légkondit a lakásba?
- EAFC 25
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Thomson Streaming Box 240 TV okosító / Számla / Garancia /
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Új Asus 14 Zenbook WQXGA IPS Retina i9-12900H 5.0Ghz 14mag 32GB 1TB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- TOP PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest