- Kikristályosodik a Razr 60
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egon
nagyúr
válasz
Jester01 #6593 üzenetére
Vagy a 100-as sorozatok eredményét összesítve kell meglegyen az összes változat?
Igen, tehát az a cél, hogy mondjuk 80%-os valószínűséggel legyen meg az összes változat, színenként (nyilván lila golyóból jóval előbb meglehet az összes verzió, mint feketéből). Ehhez hány százas sorozatra van szükség?
-
Egon
nagyúr
válasz
garga pista #6591 üzenetére
Üdv!
Egy gyakorlati példát szeretnék matematikai módszerekkel megközelíteni, amennyiben lehetséges.
Adott egy játék, melynek keretében golyókat kell húzni, három zsákból. A golyók 1-től 15-ig vannak megszámozva, és háromféle színűek (fekete, lila és kék). Értelemszerűen minden zsákban azonos színű golyók vannak. Egy sorozatban 100-szor kell húzni, húzás után a golyó színét és számát felírni, majd a golyót visszadobni, és újra húzni (előtte a zsákot megrázni). A 100-as sorozatból 80-szor a lila, 15-ször a kék, és 5-ször a fekete golyókat tartalmazó zsákból húzhatunk.
A kérdés az, hogy (a gyakorlatban előforduló szabálytalan eloszlást figyelembe véve) hány 100-as sorozat szükséges ahhoz, hogy az egyes golyókból minden variációt (tehát az 1-től 15-ig számozottak közül az összeset) kihúzzuk legalább egyszer, mondjuk 50, illetve 80%-os valószínűséggel? Lehet ezt matematikailag modellezni (mármint hogy várhatóan nem lesz egyenletes az eloszlás, és lehet hogy mondjuk a 7-es számú lila golyót már tízszer kihúztuk, de a 12-es számút egyszer sem)? -
Egon
nagyúr
Köszi!
Én abból indultam ki, hogy ha a fiúkat betűkkel (A-tól F-ig), a lányokat számokkal (1-től 4-ig) jelölöm, akor 24-féle vegyespárost lehet felállítani (A1-től F4-ig), de ott elrontottam a számolást, hogy A1-nek nyilván nem lehet ellenfele az A2 páros, hiszen akkor a fiútag ugyanaz lenne...
Egyébként mást is megkérdeztem, hogy miképp számolt, és talán a legegyszerűbb levezetés (számomra) az volt, hogy az első páros kiválasztására 6*4=24 variáció van, a másodikra már csak 5*3=15; 24*15=360 meccsvariáció létezik, de mivel jelen esetben ha A1 játszik B2-vel, az ugyanaz mintha B2 játszana A1-gyel (nincs "hazai" csapat), így a 360-at osztani kell kettővel, és így is kijön a 180... -
Egon
nagyúr
Üdv!
Van egy matek feladat, az alábbi szövegezéssel:
Adott 6 fiú és 4 lány teniszező. Hányféle variáció van egy vegyespáros meccs lebonyolítására? A megoldás is meg van adva: 180. A levezetésre lennék kíváncsi, mert nekem, nagyon nem ez jön ki...
Előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Meggyi001: RTX 5060 - Az új népkártya?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kikristályosodik a Razr 60
- PlayStation 3
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro / Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 88% akku
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest