Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz forceberg #4433 üzenetére
Kicseréltem ezt az épp jó méretet egy másik cipőre, ez is GTX.
A cipő kezelésére jó az elvileg ruhákhoz való Nikwax TX.Direct® Wash-In ?
Ilyenem van, ez ugye beáztatásra való, de nem hinném, hogy cipőre más anyag kellene, így arra gondoltam, hogy ebből csinálnék fújható löttyöt, az jó lesz cipőre?
Fújóka van itthon, ha meg ez is jó, akkor minek vegyek NIKWAX FABRIC & LEATHER PROOF-ot?http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
veterán
-
lorcsi
veterán
A teli szunetben szeretnenk elmenni a szalajka volgybe nehany napra
milyen egyszerubb turautvonalak vannak a kornyeken, amit a 3 eves kisfiammal is konnyebben meg tudunk valositani ?kb 2-3… orast gondoltam, kozepesen meredek
nyilvan idojarasfuggoeneladó: vadi új soundcore motion+
-
veterán
A Gore-Tex mennyire tartós, mennyire bírja, ha nem kicsi a cipő, de viszonylag passzentos? Rendeltem egy félmagas Merrell GTX-et, de fél számmal kisebbet küldtek. Korábbi felpróbálás miatt rendeltem a 46-os helyett 46,5-est, hogy kicsit nagyobb legyen... A 46-os igazából nem kicsi rám, a lábujjak előtt van elég hely, de attól tartok, hogy úgy járnék vele, mint pl. a Columbiával, hogy kényelmes a cipő, de a kisujjam kidörzsölte az anyagot, így odalett a vízállósága.
[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
J.C.G.
aktív tag
Köszönöm, kipróbálom.
Bár emlékeim szerint volt már telepítve csak sokalltam a navik számát a telefonon.Alg.
Én még csak egyszer próbáltam ki, az ősszel fent aludtunk Dobogókőn az erdőben. De amúgy én is tervezem hogy sátorral is fogok teljesíteni pár olyan szakaszt amelyek nehezen megközelíthetőek. Sátrat is még csak most készülök venni év elején valamikor. Aztán jó lenne valami bicós kalandba is belevágni. -
Alg
veterán
Más téma:
Valaki csinált már kéktúrát vagy bármi egyéb kalandot Magyarországon vadkempingezve? Ha jól értem, a turistautak mentén, egy éjszakára, nyilván "hátrahagyott nyom nélkül" (no trace) mentalitással megengedett.Kicsit bevásároltam most feleslegesen jó kempingcuccokból és jó lenne ha nem csak az évi 1-2 alkalommal (Fjallraven Classic+ 1-2 hétvégi overnighter az Alpokban) használnám...
Szerk: Ez alapján
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
BagyiAti
tag
Mapy-t senki nem használja rajtam kivül? Volt hogy a túratársnak nem volt roamingja, és hazafelé autós navigálásra is azt használtuk. Nyilván nem tudhatom mivel tud többet a Locus vagy az Outdooractive, de én anno humap-ról álltam át mapy-ra, és azóta se hagyott cserben.
-
J.C.G.
aktív tag
Nekem egy bajom val a Locussal, sose találom, hogy hol lehet leállítani a navigálást.
Alapból nem ezt hanem a komoot prémiumot és a Stravat meg Garmint használom, de kéktúránál a pecsétek helyére ezzel navigálok és olyankor jó lenne, ha egyértelműen rátalálnék a stoppra.[ Szerkesztve ]
-
psion2101
tag
Nagyon szépen köszönöm az ajánlasokat.Meg fogom nézni őket
-
nagyúr
válasz forceberg #4419 üzenetére
Én pont azért szeretem az Oruxmaps-ot, mert maga készít offline térképrészletet az adott helyről, amit te akarsz.
Illetve tényleges turistatérkép, illetve tudja kezelni az openstreetmaps csomagokat is.
openandromaps -t nem ismerem (még)
B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
veterán
válasz cappa72 #4417 üzenetére
A Locusra is van pl. az openandromaps offline-ra.
+ fizetősre:
Nekem van Outdooractive Pro előfizetésem, évente 30€.
Weboldal + app (letölthető offline-ra az útvonal)
Ez pl. egy jó funkció, hogy jelölve vannak az utak nehézség szerint is:
[link]http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
Lacerta
aktív tag
Minden rendes térképes alkalmazás tudja menteni és mutatni a bejárt útvonalat, ez nem Strava exclusive feature.
Ugyanakkor a Strava kódolása elég f*s, bizonyos típusú telefonok üzemszerűen kinyírják futás közben, szóval az életemet nem bíznám rá. Ha feltétlenül QOM/KOM-okat akar valaki gyűjteni, akkor Locusból is be lehet exportálni a tracket. -
nagyúr
válasz psion2101 #4414 üzenetére
Részemről az Oruxmapx javasolt, van offline térkép készítés is benne, és a turistautak.hu térképét használja. Valódi turistatérkép.
(Ettől persze még az előbb említettek is rendben vannak, de zsebben offline térkép az mindent visz)B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
jjeahh
nagyúr
válasz psion2101 #4414 üzenetére
OsmAnd (Android), hogy ne tévedj el, Strava, ha mérnéd és mentenéd a túrákat. Többször rájöttem, hogy a Strava akkor is hasznos, ha eltévedtem, mert mutatja a bejárt nyomvonalamot a térképen és vissza lehet találni vele a kiindulóponthoz.
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
psion2101
tag
Sziasztok!
Biztos volt már párszor,de lusta vagyok vissza keresni.Teljesen kezdő túrázó vagyok,de szeretném csinálni.
Milyen applikációk ajánlottak Magyarországra?Lehet fizetős is csak hasznos legyen.
Mi várható el egy jó apptól? -
INTELligent
senior tag
Koszonom szepen (amugy pont azaltal jutottam el ebbe a topikba, hogy visszakerestem az egyik hsz-ed linkjet a sved turad kapcsan, amit a futos topikban linkeltel ).
Az alapvetoen nem zavar, ha ki kell obliteni a ruhat, mert ket hetre ugy sem tudok (meg nem is akarnek) elegendot vinni - ehhez van ez a jo kis trukk, hogy hogyan lehet "felgyorsitani" a szaradast egy torolkozovel.
Ilyen listam pont van, mert altalaban mindig tul sok cuccot pakolok . Azt nem irtam, van kompresszios pakolotaskam is - viszont a hengeres konstrukciot nem ismertem.Blog: https://path2phd.substack.com/ || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok
-
Alg
veterán
válasz INTELligent #4411 üzenetére
A kérdés nem az hogy mire van szükséged, hanem hogy mire nincs szükséged. Mindig változó hogy éppen mennyi/milyen ruha kell... ennyire általánosan nem hiszem hogy tudsz érdemi infót találni.
Amúgy hogy valami ötlet is legyen: a kompressziós zipzáras pakolótáskák nekem sokat segítenek minimalizálni a térfogatot, és ezekben olyan borzasztóan nem is gyűrődik a ruha.
Ha nem baj a gyűrődés, akkor vannak olyanok is amik hengeresek mint egy hálózsák/sátor tartó, és hevederrel lehet őket tömöríteni.Ha városba mész hosszabb időre kevés csomaggal és nem ugyanabban a ruhában akarsz lenni 2 hétig, akkor egyetlen megoldás keresni egy mosodát, vagy legalább az alsó réteget kézzel kiöblíteni...
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
INTELligent
senior tag
Sziasztok!
Van valami ajanlott olvasmany/blogposzt/hsz, hogy tajekozodjak azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet utazashoz a csomagot ertelmesen minimalizalni? Nem feltetlen turarol lenne szo az esetemben. Inkabb ket het egy kezipoggyasz meretu hatizsakkal jellegu varosi utakrol van szo (a munkam miatt sokat utazok konferenciakra).
Par alap dolog megvan (merinoi cuccok, sporttorolkozo, kompakt toltoadapter), de tuti nem gondoltam egy csomo dologra. Koszonom szepen elore is!Blog: https://path2phd.substack.com/ || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok
-
Hi!King
őstag
válasz forceberg #4409 üzenetére
Nagyon lutri, hogy mi van december végén, tavalyelőtt és azelőtt olyankor kimondottan hótalpazni mentünk Ausztriába, nem arra a részre, hanem Karintiába, és 2000 méter fölött is volt ahol csak foltokban volt hó. Ebből az egyik évben január közepén voltunk a Schneebergen, és még akkor is alig volt hó.
Tavaly nem Ausztriában voltunk, de akkor sem lehetett túl sok hó Ausztriában, mert ugyan a december sok havazással kezdődött, de Karácsony környékén már nagy olvadások voltak.
-
veterán
Aki a téli Ausztriában jártas, a Mondsee-Wolfgangsee környékén mi az a magasság, ami dec. végén általában még hótalp nélkül túrázható?
-
jjeahh
nagyúr
válasz Casseius #4406 üzenetére
Csakaz Odlo . Nem próbáltam mondjuk sokfélét, van wedze, van rysel, kipsta, tcm, ezeket verik az odlók, de sajnos sokkal drágábbak is. Lesd meg esetleg a pepco-s aláöltözőket, engem a poliamid zoknijukkal megleptek és az aláöltözőn is azt írja, hogy 100% poliamid. Már megvettem volna, ha lenne belőle S-es, sajnos M a legkisebb.
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Alg
veterán
válasz Casseius #4406 üzenetére
A szellőzésnél inkább a külső rétegek fontosabbak, nem annyira az aláöltöző...
Én valami viszonylag melegebb, merinói aláöltözőt szoktam ilyenkor használni, hogy kevesebb réteget kelljen rávenni - hegynek fel akár magában vagy egy vékony polárral elég is ha nincs szél, aztán ha kevésbé fűt az ember fel lehet venni a széldzsekit/mellényt.
Másik megoldás lehet valami jobb fajta, vékony, szűk szabású polárpulcsi (pl. Polartec Power Stretch) + softshell kabát.
Zajo-nál vannak jó akciók, régen vettem tőlük ruhákat de azokkal mind elégedett vagyok, tartós, jó minőség (volt akkor, most nem tudom).
Most próbálok amúgy építeni egy kimondottan könnyű, meleg, szellős rétegezést, az idei Fjallraven túrán tapasztaltak alapján (rengeteget kell ott öltözködni):
- Merinó rövid ujjú aláöltöző
- OMM Core hoodie: Primaloft Active, kb. ugyanaz mint a Polartec Alpha Direct amit az amerikai gearhead-ek istenítenek most, könnyű, meleg, szellős.
+ széldzseki, vagy ha több szellőzés kell egy sun hoodie külső rétegnek."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Casseius
tag
Sziasztok,
Vékony aláöltözőt keresek -5 +5 fok környékére jó szellőzéssel mert eléggé izzadós vagyok, heti szinten hazai hobbitúrákon (20-25km 600-900 szint) használnám, bármi ötlet?Don't Worry, Be Happy
-
Hi!King
őstag
Az a baj a Hoka terepfutó cipőkkel, hogy ugyanaz a túlépítettség jellemző rájuk, mint a Hoka utcai futócipőkre, vastag, puha és széles talp. Ami még elmegy könnyű terepen, de sziklás terepen már nem, vagy csak egy szűk rétegnek, akik erre esküsznek, nyilván nem egyforma a lábunk.
Egy ilyen túrára hómentes időszakban én leginkább a La Sportiva TX4-emben mennék, de ha futom a nem láncos részeket, a La Sportiva Bushido II GTX is megtenné. De mások meg bakancsot mondanának, nekem bakancs az téli túrára vagy nyári, de havas-jeges túrára játszik.
Szombaton voltunk a Raxon, Wildes Gamseck-en fel, Heukuppe, majd Gamsecksteigen lefelé, a TX4 annyiban nem volt ideális, hogy volt fent némi hó, de szerencsére nem sok, ha kicsit több van, már fentről beázik. De baromi jó volt, odafent szép napsütés, jó kilátás, és okés viszonyok a sziklás szakaszon.
Szerk.:
Ja meg akkor már pár kép:
[ Szerkesztve ]
-
drzozo
senior tag
Október elején lenyomtuk másodmagammal a Láncra vert sziklavilágot a Tátrában, mondjuk az Apple Watch szerint 25km lett a vége, mert lentebbről indultunk, nem ahonnan a link jelzi.
Egy Hoka Anacapa 2 Mid GTX volt rajtam, de a túra után el is adtam.
Elképzelni nem tudom, hogy egy terepfutó cipőben egy ilyen túra, hogy lehet valakinek kényelmes, pedig volt speedgoat 5 mid gtx-em is, amit itthon használtam, de kavicsos utakon teljesen elfáradt benne a talpam.
Az Anacapa-val ugyanez volt a Tátrában is, ez a belépő Hoka rettentő kevés volt oda.
Most azon gondolkodom, hogy veszek egy egy all-in-one La Sportiva Aequilibrium LT GTX-et, amit el tudok vinni Szlovákiába és Ausztriába is, gyakorlatilag bármilyen túrára, oda nem lesz overkill, itthonra fix az lenne.
Úgyhogy itthonra veszek inkább egy Hoka Kaha 2-t, vagy a MID-et vagy a LOW-ot haladósabb túrákra.
A Dockyardban próbáltam egy Quest 4-et valamelyik nap, de két lépcső után szétnyomta a lábfejem, úgyhogy az 10 másodperc alatt kiesett.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz xemelon #4402 üzenetére
Mosógépben simán: Nikwax tech wash + rögtön utána száradás nélkül mehet egy kör Nikwax TX Direct, és olyan lesz mint az új
-
xemelon
tag
Sziasztok! Van egy ilyen softshell kabátom, amibe rendesen beleizzadtam és hát elég kellemetlen szaga lett, amúgy tiszta teljesen, semmi szennyeződés nincs rajta. Kimossam ezt valamivel, vagy nem lehet esetleg szagtalanítani mosás nélkül?
[link] -
jjeahh
nagyúr
Tegnapi kutyasétáltatós:
Meglepett, de a Mammut Ducan Mid GTX angora zoknival elég meleg volt és a talpa is tapadt sárban, hóban is. Pedig vizes sziklákon-gyökereken nagyon csúszik. Lehet, hogy ha High verziót vettem volna, nem kellett volna mellé téli bakancsot is vennem.
-
Hi!King
őstag
válasz forceberg #4399 üzenetére
A Kékesről és az Ágasvárról lefelé, valóban az a két legnehezebb szakasza a túrának csúszós időben, egyik évben sártenger volt, mi a szervezett busszal szoktunk menni a rajtba, ami az indulás utolsó negyedórajában ér oda, így mire a Kékesről lefelé szakaszra értünk, már úgy széttaposták az ösvényt, hogy célszerűbb volt mindenfelé kerülni az erdőben, ahol épp tapadósabb felületet találtunk. Ágasvárnál lefelé meg taknyoltam egy nagyot hátra, nyakig sáros lettem.
De egyébként alap esetben nem kimondottan nehéz túraút.
Osztrákoknál a fekete jelzés sokmindent lefedhet, nem feltétlenül hegymászás kategória, de nagyjából a mérsékelten nehéz turistaúttól a C-s Klettersteigig, illetve az UIAA II mászóútig terjed (ami abban a műfajban könnyű, túrázásnak meg nehéz). Viszont a Tátrában nagyrészt az osztrák piros alsó kategóriája a jellemző, mert nagyon szépen kiépítik ezeket, a nagyobb emelkedőkön meg nagyon szerpentinezik. Nyilván a Sas út meg fekete lenne Ausztriában, de a Liptói-havasokban is a láncos gerincút.
De egyébként a hegymászás és a túrázás között nincs éles határ, ha mondjuk felmész a Fadensteigen a Schneebergre, az melyik, de ha egyértelműen túra, akkor a Novembergrattal mi a helyzet, illetve mi a helyzet ugyanezekkel az útvonalakkal télen. A puhább-keményebb talp meg si
-
veterán
válasz Hi!King #4398 üzenetére
Az osztrákoknál, ha jól tudom, a piros jelölésű utak a "simán" járhatók. A feketék a technikásabbak. De továbbra is, ez már hegymászás, főleg, ha az kerül szóba, hogy a széles talp hátrány... Persze, 5 centis sziklaélekre lépdelve mindenképp, de az már nem túrázás. Mindenki keresse a kívánalmainak, de főképp a képességeinek és felszerelésének megfelelő utakat. Mi nem teljesítményre, hanem a kilátópontokra "gyúrunk".
Ha már említetted a Mátrabércet, mi nem járunk teljesítménytúrázni, de az útvonalán már több részletben, körtúrák által végigmentünk.
Épp most voltunk a Mátrában pár napot wellness+túrázni, a bércen a Markazi-kaputól fel a Disznókőre, majd vissza a Domoszlói-kapuig. 3 elég jó veszélyes lejtő volt ebben, tele minden levéllel. A Mátrabérc túra ezeken felfelé megy, de fordított irányban. Azon ha jól emlékszem a copatós lejtők a Kékesről lefelé a S sáv elhagyásáig, majd az Ágasvárról le. Nedves, vagy levelekkel teli időben ezek veszélyesek lehetnek.#4391jjeahh
Flexi gél pillanatragasztót kapott, de ráér, tavaszig van ideje megkötnihttp://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
Hi!King
őstag
válasz forceberg #4396 üzenetére
Egyén és terep függő, igazából sokan könnyű terepfutócipővel mennek fel a 2-3 ezres hüttékig, a Tátra legtöbb turistaútjánál jóval nehezebb terepen, láncos, via ferrata-s szakaszokon is, majd ott váltanak hegymászó bakancsra, ami könnyebb terepen kényelmetlenebb lenne.
A Tátra amúgy kirívó példa a Sas-út és néhány más láncos szakaszt leszámítva nagyon kényelmesre épített turistautak vannak, más hasonló magasságú és szikás hegységben sokkal nehezebb a közlekedés a kijelölt turistautakon is. Ezért lehet a legegyszerűbb olcsó cipőkben is túrázni a Tátrában, bár nem ajánlott.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Én aszfaltos futócipőket 2000 km-ig használom, mert a legtöbb gyártó 800-1000-et ajánl, és ennek dupláját lőttem be, ezt is a biztonság kedvéért, mert nem érzem hogy olyan nagyon romlana a csillapítás. Igaz jellemzően nem hiperpuha cipőket használok. Mondjuk megjegyzem, az utóbbi néhánynak a külső talpa jelentősen lekopott ekkora távnál.
Túracipőnél és terepfutó cipőnél a mintázat 1000 km után már nem az igazi, de még párszáz km-ig oké. A magasabb kategóriásakat lehet talpaltatni, most van olyanom, amit majd fogok is. Volt egy Hanwag Belorado II Tubetec GTX cipőm, azon konkrétan 1200 km után nagyon kicsi volt a mintázat, az első részén majdnem rendesen lekopott, tavaly volt 2 taknyolásom ami összefüggött vele, akkor vettem rá magamat, hogy lecseréljem, de ez a cipő más pontokon is kezdett szétmenni, így újratalpalás ott nem jött szóba.
-
veterán
-
Hi!King
őstag
válasz evilskati #4392 üzenetére
Feleségemnek épp az tetszett, hogy egészen kemény volt a talpa a kategóriájához képest, és ő ehhez képest még keményebb talp felé ment tovább azóta, tavaly még a második Quest-je a komfortcipője volt pl. Mátrabérc teljesítménytúrához, hogy könnyű terep de nagy táv, ezért a kemény Aku bakancsa nem lett volna alkalmas neki (én ugyanott könnyű rövidszárú túracipőben voltam).
-
Hi!King
őstag
Nem csak arról van szó, hogy melyik mennyire erős, hanem ha túl széles a talpa egy cipőnek, az egyrészt a pontosság rovására megy, másrészt a képeiden lévő terepen ugyan jók tudnak lenni, de ugyanezeket képzeld el meredekebben és részben vagy egészben oldalazóan, ott extrém szívás a túl széles talp, főleg ha puha is.
Általánosságban véve minél nehezebb a terep, annál keményebb és keskenyebb talp kell, de futócipőnél persze nincs tökéletes, mert futáshoz jobb csillapítás kell és van ahol plusz kényelmet ad a szélesebb talp is, illetve egyén függő, hogy mennyire van értelme keskenyíteni, nekem pl. a tájfutó cipők talpszélessége már nem oké, de a Hoka terepfutó cipőké meg nagyon széles, a kettő között félúton ideális. Pl. van egy La Sportiva Bushido II-m, az jó középút ezen a téren terepfutásra.
Túrázásnál ugyanez van, csak ott el lehet menni nagyon kemény talpig is, ha a terep indokolja. -
szebe
addikt
válasz Hi!King #4388 üzenetére
A 800km-t környékét azért szokták írni a futócipőkre, mert utána már nem csillapít annyit (pongyolán fogalmazva, összetömöríted a talpát). El nem kéne fogynia a talpnak, ahogy szétesnie sem illene, aztán hogy manapság milyen a minőség, az más kérdés.
Én egy Nike Pegasus trail 3-at vettem kirándulósnak májusban (mert futáshoz a "sima" Pega bejött), a sarokrész belül már megy szét. Pedig szeretem, kényelmes, stabil.
Előtte decathlonban vett Columbia Redmond 2 volt, azt meg tényleg addig használtam (a végén már csak rossz időben kutyasétáltatáshoz), hogy nem maradt "profilmélység" a talpán.[ Szerkesztve ]
"ha ledobsz a Mecsekbe egyszer késsel, meg egy banki terheléssel, én megiszom a h*gyomat, megeszem a lárvát, de akkor is fizetem a villanyszámlát"
-
evilskati
aktív tag
Egy Salomon Quest 3 GTX-em nekem is volt, de rá kellett jönnöm, hogy nem járok olyan terepen ahol szükségem lenne ilyen cipőre. Túl merevnek éreztem a talpát, túl kötöttnek a benne lévő mozgást. 1 szezon alatt kezdett az orr résznél elválni a ragasztás, úgyhogy visszavittem és cseréltem talán pont a Sagacross-ra.
Mondjuk a Salomon 2 éves jótállását szeretem emiatt, ha nincs elkopva a talp, de van valami hiba a felsőrésszel vagy a ragasztással, akkor gond nélkül cserélik vagy levásárolható az ára.Jjeah képein lévő terepen én elvagyok a Sagacrossal, még élvezem is, hogy a talp leköveti a sziklákat, masszírozza a talpam, talán a tapadás is jobb valamivel, persze hosszabb távon fárasztóbb, mint egy merevebb cipőben. Ezen a cipőn nincs kimondott lábfejvédelem, de az elején vannak előre néző bütykök, olyanok mint a talpán, ezek elég védelmet adnak.
Ez a QuickLace nagyon megosztó, nekem például annyira tetszik, hogy nem is vennék enélkül már cipőt, kivéve, ha a kényelem el nem csábít a Salomontól.
A Sagacrosson kívül eddig az összes Salomonom felső részével volt probléma, általában megtört és feslett a felsőrész ahol hajlik a lábfej, vagy itt elvált a ragasztás. Ekkor a talpuk még teljesen rendben volt, ennél viszont a felső rész rendben van, a talpán a bütykök a belső oldalon szinte gyári magasságúak, a külső oldalon viszont csak negyed akkorák, lassan laposra kopnak. Valószínűleg enyhén szupinálva járok, 75 kg vagyok, nem gondolnám, hogy extrém terhelésnek vannak kitéve.
-
jjeahh
nagyúr
válasz forceberg #4390 üzenetére
Ja, én az ON-al jártam így, azt a rugós teleszkópos talpat iszonyat instabilnak éreztem terepen, féltem, hogy a lyukakba beleakad egy ág vagy szikla és leszakad az egész, a kavicsokat is gyűjtötte. Pedig aszfalton okés. Salomonnal én amúgy nem vagyok elégedett, igaz, hogy Lowákkal kezdtem a túrázást és magasra tették a lécet, de hogy miért követik el ugyanazt a hibát ezer év óta újra és újra, azt nehéz felfogni. A felső részen a hajlításnál gyakran marhabőrt vagy velúrt imitáló bevonatos műanyagből vannak, ami villámgyorsan elkezd hámlani, vagy kemény műanyagból, ami nem bírja a hajlítást és eltörik. 3-ik Salomont nyúzom és ebből kettő szenvedett ettől a hibától, egyedül az Authentic Ltr Gtx-el voltam nagyon elégedett, mert az az említett helyeken valódi velúr volt. Haveroknál is ezt látom, egymásután vedlik le az eltörött, hámlott Salomonokat.
Levált talpra ajánlom a Pattexet, legalább annyira jó, mint a gyári ragasztás
-
veterán
Valószínűleg gyengébbek is, de az extra kényelem és mobilitás megéri. Már akinek jó a bokája és nem kell a magasított szár. Amit írtál az igaz, hogy futócipőből nem a legpillébbeket kell választani.
Kiindulási alapnak ez a cikk és benne a videó jó lehet:
[link]
Ami nekem talp ügyileg nem jött be, az a Salomon Sense Ride 4, utcára kényelmes, de valahogy túrázni nem szeretem annyira.
Ilyenekre érdemes figyelni, minthogy pl. a Peregrine 8-nak nem teljes a talpa, van benne 5db hosszanti vágás. A kényelme remek, még 110 kilóval is.
A legutóbb abban voltam a Krivánon, de a jelölt résznél levált a talp a középtalpról.
Nyilván nem egy alkalom alatt vált le, mert nem épp új cipő már.
Pirossal jelölve a képen:
[kép]http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
jjeahh
nagyúr
Túracipőkhöz szokott szemmel amúgy a legtöbb Hoka és mixed terrain, vagy enyhe terepre való futócipő nekem is gyengének tűnik, a Horizon RB9X-el is attól félek, hogy a sziklák szétszedik a puha középtalpat és nincs elég lábujjvédelem sem. De ezek a cipők ilyenek és egyelőre meglepően jól bírja, pedig próbáltam olyan terepen, ami már valszeg sok neki: [kép] [kép] [kép] . Túrázós nézőpontból inkább a durvább terepre vagy sárba szánt cipők tűnnek a könnyebb túracipőkhöz hasonlóan robusztusnak, ha maradunk az Icebugnál, pl. ezek: [link] [link] . De szerintem egy velúr Lowa után ezek is filigránnak tűnhetnek...
-
Hi!King
őstag
válasz evilskati #4384 üzenetére
Nekem sosem volt Homa cipőm, de nem is lesz, mert nagyon ne. tetszik a talpuk, túlépítettek és túlszélesített a talpuk, komolyabb terepen ez egyértelmű hátrány.
Viszont a 600-800 km szerintem nagyon kevés, nekem nem volt olyan túracipőm és terepfutó cipőm, amelyik 1000 km-nél kevesebbet bírt volna. De ez egyéni dolog, láb függő, van akinél hamarabb tönkremennek.
Nekem van és volt jópár túracipőm, Hanwag, Lowa, La Sportiva, Quechua. Könnyű túracipőből a Lowa vált be legjobban, Könnyű bakancsból Hanwag, terepfutócipőből, valamint hegymászó bakancsból éa beszálló cipőből a La Sportiva.
Feleségemben sokáig volt Salomon Quest GTX 4D-je, kettő is, mindkettőbe 2000+ km-t beletett, és elégedett volt vele, de olyan 5 éve lehet, hogy komolyan downgrade-elték a modellt, felpróbálta, és azt mondta többet ilyet nem vez. Van egy Salomon terepfutócipője, de annak meg az a madzag cipőfűzője van, és szív vele, mostanában csak kevés Salomon cipő van aminek nem ilyen van.
-
Alg
veterán
válasz evilskati #4384 üzenetére
Mindkettő felső katergóriás (terep)futó márka, jellemzően a talpa hamarabb elfogy mielőtt szétmenne a felsőrész. Függ persze attól is mit csinálsz benne.
Nyilván egy könnyű terepfutó cipő sosem lesz olyan tartós mint egy túrabakancs. A 800-1000km átlagos kb., addigra elfogy a talpról a minta."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
evilskati
aktív tag
Sziasztok!
Van esetleg valakinek tapasztalata On-running vagy Hoka cipők tartósságáról? Túrázásra szeretnék új cipőt vásárolni, és ezek ára kezd összeérni a Salomonéval, amiket eddig hordtam. Felpróbáltam egy Hoka Challanger GTX-et, és úgy éreztem, hogy még egy szinttel feljebb van komfortban, mint a Salomon.
Salomonok nálam olyan 600-800 kilométert bírtak eddig, egy alacsonyszárú X Ultra 4 GTX után kipróbáltam egy terepfutó cipőt, a Sagacross GTX-et, tetszett, hogy dinamikusabb és szabadabb mozgást ad. A Salomon jobban párnázott Elixir szériája viszont nem tetszett mikor felpróbáltam.
Esetleg La Sportiva, Salewa?
-
Hi!King
őstag
Bottal én másképp vagyok, mert az lehet része az egyensúlyozásnak is, tehát az hogy a kezemben van, a mozgásomat nem akadályozza, míg az esernyő akadályozná. Nyilván van az a terep, ahol nem használok botot, meg én amúgy főleg csak felfelé szoktam használni, kivéve jeges, havas terepen, ahol le és síkon is.
@Pá
A hardshell kabátot meg nem feltétlenül csak az eső idejére veszem fel, tehát nem biztos, hogy fel kell vennem, mikor jön az eső, lehet hogy már helyből rajtam van előtte és utána is, főleg ha a szél előbb jön, mint az eső.Én egyébként kezdő túrázóknak sem poncsót ajánlanék, hanem valamelyik olcsóbb 2 rétegű esőálló kabátot (van Decathlonos is), mert pont egy eső nagyon el tudja venni a kedvét a kezdőknek a túrázástól, akkor meg már jobb ha kényelmesebb viseletben vannak, nem olyanban ami be tud akadni, akadályozza a mozgást, stb. Persze a régi típusú, vízhatlan, műanyag esőkabátoknál a poncsó is jobb...
[ Szerkesztve ]
-
Pá
addikt
Fura, hogy ennyien leszóljátok a poncsót. Pedig megvan a helye.
Szerintem nagyon kényelmes könnyebb túrákon, ilyen tavaszi jellegű időjárásban, amikor 1-2 óránként elkezd esni, majd eláll, megint rákezd stb.<1 perc alatt bele lehet bújni majd ugyanennyi levenni és lehet is menni tovább. Védi a zsákot is és 5-10e forintért lehet venni használhatót. Casual túrázóknak tökéletes és nem is kell több.
Nyilván, aki profi és kint van egész nap szakadó esőben és/vagy még tempót is megy emellé, annak nem alkalmas. De pont ez a réteg az, aki tudja magától is, hogy mire van szüksége és nem is sajnál rákölteni 50-100ezret.
A többieknek tökéletes egy dechatlonos poncsó (+egy vízálló cipő), botorkálni pár órát változékony időjárásban.
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
J.C.G.
aktív tag
Nekem ismerősöm az esernyőt szereti mivel nem izzad bele. Gondolom van kabátja is de azt még sose láttam, kérdezni meg nem kérdeztem.
Én nem tudom elképzelni hogy esernyővel járkáljak, mert zavar a kéz használatban, botot se haszálok e miatt. Poncsót jjeahh jól leírta, hogy miért nem használom, maradt az esőkabát. Jelenleg egy Rockrider 3 rétegű kabátot használok ami be is vált. Két bajom van vele. 1, Nagyon szűk 2, 500 g a súlya. Ezért kezdtem el nézegetni a 2.5 rétegű kabátokat amik 300 g körül mozognak és 20k mm eső és légáteresztést tudnak. Lasportiva nagyon furcsa méretű ezért nem mertem megvenni. Volt még egy olasz márka ami 150 euro körülre akciózta le, de sokat vakaróztam és kifogyott a méretemben.
Köszönöm freelanced.[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Quechua, Simond is tud jó lenni ismerőseim szerint, de nekem nem volt még velük tapasztalatom (Simond pehelykabáttal viszont igen).
Viszont elég nagy szórás van ezek a hardshell kabátok között, azok között is, amelyek mind goretex-esek vagy goretex pro-sak, és nem az árral van arányban ez, én például elsőre egy nagyon rossz Mountain Equipment kabátot fogtam ki, amelyiknél esőben belülről kicsapódik a víz, feltehetőleg azért, mert a külső réteg nem szellőzik. És még drága is volt... Mammut hardshell kabáttal eddig feleségemmel együtt 3/3 a megelégedési arányunk (neki kettő van, egy ugyanolyan mint az enyém, meg egy drágább, Mammut saját membrános, ami hegymászó szabású), Mountain Equipment 2/0, Columbia 3/2 - feleségemnek nem vált be, nekem kettő is igen, The North Face 1/0 - feleségemnek volt, az ő saját membránjuk, és beázott.
(Regatta és Dare2b (ugyanaz a gyártó - 2 márkanév) cuccaink más célúak vannak, és minddel elégedettek vagyonk.)
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz Hi!King #4376 üzenetére
Nem mindegyik drága, nekem is membránosok vannak, egy drága Haglöfs, egy Salewa és van két olcsóbb is, amik ugyanolyan jól működnek, csak gagyibbak: egy Tresspass és egy Quechua. Megfizethető márkák még pl a CMP, Hi-Tec, Regatta, de a személyes kedvenc ár/érték bajnok márkám eddig a Mountain Warehouse. A lényeg tényleg az, hogy 2-3 rétegű membrános kabát legyen, lehetőleg összehúzható derékkal, állítható ujjakkal, fejmérethez igazítható kapucnival és az sem árt ha vannak kicipzározható szellőzőnyílások hónaljnál.
Utolsó bekezdésedre óriási +1, egyetértek. Bár lehet poncsóban, műanyag esőkabátban is túrázni, ha nagyon lassú vagy, de én szeretek dinamikusan, sportosan haladni, ami izzadással jár. Plusz rühellem, ha a ruházatom bő, lobog, beleakad mindenbe, szélben vitorlaként funkcionál stb.
-
Hi!King
őstag
Ja, még esővel kapcsolatban az a tapasztatatom, hogy egy dolgot nem szabad csinálni: megállni. Menedékbe menekülni csak akkor van értelme, ha még a legelején sikerül, ha már kívülről vizes vagy, akkor is ha nem ázott át a ruhád, sokkal nagyobb szívás egy esőbeállóban dideregni, mint menni tovább folyamatosan az esőben. Mert a megnőtt páratartalomban hiába nem esik rád közvetlenül, nem fogsz megszáradni, cserébe a legtöbb eső hőmérséklet eséssel is jár, ami a magas páratartalommal kombinálva sokkal mélyebbre ható hidegként érződik. Nyilván ha kocsmát, hüttét találsz, ami nyitva van, vagy akár egy fűtetlen, de zárt winterraumot, akkor érdemes betérni, amennyiben van esély, hogy az esőnek vége szakad hamarosan, és amúgy is időben vagy.
-
Hi!King
őstag
Az esernyővel az a gond, hogy hogyan használod akkor, amikor erős szél van, ami gyakran van esőben, illetve még egy átlagos túraterep is csúszóssá válik, amikor esik, így jó ha szabadon tudod tartani a kezeidet egyensúlyozáshoz, vagy ha mégis taknyolsz, az épséged védelméért.
Nekem az a tapasztalatom, hogy előbb-utóbb mindenki beruház egy esőálló héjkabátra, mert az összes többi megoldás csak kényszermegoldás. Egyébként nekem hazai terepen a kétrétegű Columbia kabátom is elég, nagyobb tátrai esőben persze simán átázna, de egyébként ugyanilyen kabátot használok, csak másik példányt munkába kerékpározásra is esőben vagy szélben.
-
Hi!King
őstag
válasz freelanced #4367 üzenetére
Sajnos a tényleg jó, túrázásra jól használható esőkabát baromi drága. Mert egyszerre kell szellőznie és nem szabad átáznia. Tehát kell egy goretex vagy egy más gyártó hasonló rétege, amelyik vízzáró, de képes bentről szellőzni. Meg kell ezen felül egy külső vízlepergető réteg is, ami egyébként normál mosásnál vagy sok használat, sok ázás után elveszíti ezt a tulajdonságát, ezért a gyártói előírások szeritn újra kell impregnálni vagy aktiválni ezt a réteget. A hónaljnál meg a jobb modellek cipzárosak, kibonthatóak.
Nekem egy Mammut márkájú van, Goretex-es, 2.5 rétegű (ebből egy a külső védőréteg, utána a goretex, a belső félréteg meg belül védi a goretex réteget - a legdrágábbak 3 rétegűek, az olcsóbbak 2 rétegűek + belül hálóval vannak ellátva), és jó tapasztalataim vannak vele, de 200 eurótól kezdődik az ilyen. Viszont teljes mértékben alkalmas arra, hogy ha elkezd esni, simán folytatható a túra anélkül hogy alatta vizes legyek akár az esőtől, akár az izzadságomtól vagy a belső kicsapódástól.
A poncsó számomra ugyanaz a kategória mint az esernyő. Nem alkalmas túrázásra, mert nem lehet vele normálisan mozogni. Arra való, hogy hétköznapokban esőben gyalog eljuss A-ból B-be, ennyi.
-
Alg
veterán
Nálam kb így néz ki:
Gyenge eső, köd, pára, szitálás -> softshell, (illetve:"leszarom, majdmegszárad")
Komolyabb de rövid eső, változékony időjárás, nem túl szeles -> poncho, esetleg + kamáslival (szar dolog ha a nadrágszár+zokni vezeti be a bakancsba a vizet). Itt figyelni kell hogy olyan legyen ami hátizsákra van szabva, nem csak egy négyszög alakú tarp egy lyukkal a közepén mert különben hátszélben a seggedig elázik a nadrág.
Komolyabb egész napos eső, esetleg erős széllel párosítva -> héjkabát, héjnadrág, esőhuzat, és lassított tempó hogy ne izzadjak bele annyira. Hátizsákban a fontos cuccok nálam + vízálló tasakban vannak, ez több napos túrán fontos hogy száraz maradjon az alvós cucc.
Egy napos, városnézős, laza kirándulás meleg+eső kombóval -> esernyő
-
Orgi
addikt
válasz freelanced #4371 üzenetére
Nekem van egy eső-nadrágom, kabátom és hátizsákra huzatom, vmint egy poncsóm. A ruházatban azt utálom, hogy bele rohadok 5 perc alatt és ha elkezd szemerkélni, akkor cipő le, eső-nadrág felrángatva, kabát fel, huzat fel. A poncsót meg csak felkapom és ha eláll, akkor 1 mozdulat és kibújtam belőle, sokkal gyorsabban megy. A lábat is egész jól védi, ha nem telibe szakad, hanem csak úgy eseget....
-
freelanced
addikt
Igen, ezekkel egyetértek alapból, nem utálom annyira én sem, de legutóbb azért a kezem fázott a Tátrában nagyobb esőzés után. Nem volt kibirhatatlan, de azért nem is volt a legjobb. Plusz a hátizsákra is van esőhuzat, nyilván a poncsó jobban védi valamennyire, van előnye, hátránya is szerintem.
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
Orgi
addikt
válasz freelanced #4369 üzenetére
Én se szerettem a poncsót, de a Tátrában szoktam rá, ott gyakran elkaptam ilyen egész napos hatalmas esőket és tökéletesen vizsgázott. Nagyon nagy és főleg ha mászni kell, még zavaró is tud lenni, de befér alá az 50 literes hátizsák és egész napos esőben is oké, ráadásul vmennyire szellőzik is, pont a kezes dolog miatt.
-
freelanced
addikt
válasz forceberg #4368 üzenetére
Köszi, igen, én is külön esőrétegre gondolok, poncsó van, de annyira nem szeretem mert nagyon nagy, plusz kilóg a kezem is belőle.
Mármint a széldzsekit konkrétan szél miatt szeretném, az esőkabát külön téma.
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
veterán
válasz freelanced #4367 üzenetére
Én inkább a külön esőrétegre szavaztam. Nekem ez elég jól vizsgázott, igaz nem túl intenzív, de folyamatos esőben. [link]
Vagy a másik megoldás a poncsó.http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
freelanced
addikt
Üdv,
Valaki próbálta esetleg ezt a Decathlonos széldzsekit? Ha igen, mennyire lélegzik?
Más:
Esőkabát terén mit ajánlanátok? Nem találtam semmit ami szimpatikus, nem szeretnék bélést, nem szeretném, hogy túl sok extra anyag legyen, lehetőleg legyen relatíve kicsi, meg megfelelően vízálló. Amit eddig néztem, próbáltam az nem igazán működött jól. Ami még jó lenne, az a szellőzőzseb hónalj tájékon pl. Tudtok ilyesmit? Ki mit használ?Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
J.C.G.
aktív tag
-
kr:sz
tag
Sziasztok! Valaki járt már a Solcava panoráma úton? Hol érdemes megszállni, honnan érdemes esetleg ezt a túrát végig csinálni, akár kisebb etapocban?
-
xXxian
senior tag
Sziasztok,
Nem annyira vág a témába, inkább elkeseredésemben írok ide. Bőr, tartós utcai magasszárú cipőt gyárt még valaki? Illetve nem is utcai a jó kifejezés, inkább "adventurer style".
[link] valami ilyesmire gondolok, csak nem 700 USD-ért.
Ha lehet, még a Panama Jack-nél [link] is olcsóbban.
Eladó ASUS RT-N53 Router (9k)
-
jjeahh
nagyúr
AKU Slope van valakinek? Megnéztem élőben és rohadtul tetszik
-
jjeahh
nagyúr
válasz Mercutio_ #4357 üzenetére
Én az ON cipőkkel éreztem ilyesmit, de minden hosszabb városi séta után is, meg régen volt egy lapos talpú Merrell-em, azzal is. Picit a Mammut cipővel is jobban fáradok, mint kéne, eddig a legkevésbé fárasztó cipőm talán az Icebug. Nem érzem plüssnek, puhának a talpát, csak eltompít mindent és nagyon széles, stabil. Lehet, hogy nálad is tapasztalat dönti el majd ezt, ahány láb, annyiféle. Ja, a Salewa MTN Trainer Lite sem annyira fárasztó, talán túl kényelmes is. Tehát a csillapítás (határozottan nem az ON féle rugózás), stabilitás valszeg segít ezen, gondolom valamennyit egy megfelelő talpbetét is segíthet. Meg persze többet kell gyalogolni
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Alapvetően sima földes-saras terepeken mozgok, ott kevésbé intenzív volt az élmény, inkább a táv számlájára írtam a talp fáradását.
Esetleg egy vibram talp segíthet, vagy szimplán keveset terhelem a talpam azért volt megterhelő számára?
forceberg: Nem lett hólyag, vagy sérülés, szimplán "csak" mintha amikor egy bivalyerős masszőr átgyúrja a hátad, ahhoz hasonló (letépték, majd úgy-ahogy visszaraktak minden izmot és inat ) érzés volt a talpamban lehet a talpbetét lesz a megoldás, bár most is elég passzentos egy melegebb zoknival a bakancs.
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
jjeahh
nagyúr
válasz Mercutio_ #4354 üzenetére
Lehet keményebb, merevebb bakancs kell neked, valamilyen approach vagy rocky terrain cipő. Én szeretem a hajlékony puha-vékony túracipőket, mert sportosabban, gyorsabban lehet bennük túrázni, de megvan az előnyük a merevebbeknek is. A mostani Mammut Ducan Mid GTX cipőmben pl. a kövekből, sziklákból SEMMIT nem érzek, elindulok egyenesen és átmegy mindenen, mint egy tank . De hát sziklás terepre szánta a gyártó is, elméletileg az egész talpában van egy óriási rock plate. Ha új cipőt akarsz venni és gyakran jársz sziklás, köves terepen, én a helyedben könnyű, normál túrázásra is alkalmas approach vagy rocky terrain cipők között néznék szét.
-
veterán
válasz Mercutio_ #4354 üzenetére
Nekem a Redmond (v2 és v3 nem magasított) sosem törte fel a lábam.
A Tamásfalvi-kilátóhoz mentetek fel?
[link]
Én 2 vagy 3 talpbetétet használok, mindnek más a funkciója, de a Redmodnokban mindig 2-t, azokba sosem kellett az alsó extra rugalmas réteg.Remélem bejön a nadrág. + tavasszal az Aldiban is szokott lenni olcsó, de egész jó lecipzározható.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Szakik, véletlenül a ruhás topicba írtam, erről mit gondoltak?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
-
veterán
válasz Mercutio_ #4351 üzenetére
[link]
Ha minden igaz, akkor ilyenem van, mert a címkét kivágtam belőle. Ez sztreccs anyag, nem feszül a térdre. A térden feszülés tényleg xar. Nem elég, hogy kényelmetlen, de minden lépésnél plusz energia is. Én még ebből kaptam középszürkében. Túl sötét nadrágot nem veszek, mert azon nem látnám meg az esetleges kullancsokat.http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
Mercutio_
félisten
Azt pont nem tudtam próbálni, mennyire kényelmes?
Amit felpróbáltam azzal volt az a gondom, hogy ha emelem a lábam (lépcső/emelkedő) minden lépésnél valamennyire feszül a térdemen a nadrág.Mountex-be benéztem, de 31k-nál indult a legolcsóbb nadrág
-
jjeahh
nagyúr
MTN Trainer Lite, most adtam el egyet Vinteden, gondoltam tovább nem koptatom a talpát, mert még 2 szezon és már nem lenne eladható . Így valaki boldog lesz vele pár szezon erejéig és olcsón megúszta. Jó pár cipővel csináltam meg már ezt, Meindl, Lowa, Salomon, Kayland, két ON, Salewa, Lytos, most is fent van egy Lowa, Salomon, S-Karp, meg egy ezek mellett ócska vacak Adidas Samba . A használt, de még okés állapotú cipők árát felpótolva lazán kijön majd két új túrabakancs, mert most pl. épp valami meleg télit is keresek.
Érdemes ezzel kivárni a black fridayt? Ez most mindenkinek szól. Ez a Millet vajon mennyire lehet meleg? Vagy inkább keressek spec téli hótaposót, vagy valami insulated bakancsot?
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Nem merem összeszámolni, ahogy a futócipőket sem
A két Lundhags (Traverse II, eredeti ára 200+EUR) nadrág talán 50EUR/db volt, az osztrák XXL kivonuláskor raktárürítéses akcióban. A Fjallravenek kb. féláron jöttek, a komolyabb túrázós verziókból BestSecreten mindig van, ha az ember kifog egy ideiglenes extra 10-20% akciót azok is benéznek 100EUR alá. Viszont a G1000 az tényleg csak hűvös időben jó, amúgy bele lehet dögleni. Cserébe kb. örök élet.
A Lundhags-ok amúgy jobban tetszenek, már csak azért is mert a szellőzők mögött van egy hálós betét, nem a csupasz/szőrös combját villantja az ember
Haglöfs softshell dzseki, szintén XXL-ből pofátlan áron
Dynafit-től sok cuccom van, nagyon szeretem mindet, a kedvenc a merinó kapucnis polár pulcsi.
Mammut GTX esőkabát, imádom. Ez is nagyon akciós volt anno
Salewa bakancs (MTN Trainer Lite) - ebben+salewa zokniban toltam végig a svéd Classicot, egy darab hotspot sem volt, nem még vízhólyag. Amúgy nálam inkább középkat. felsőbb fele, nem prémium márka semmiképpen.[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
Lundhags cipők nekem nagyon tetszenek, de tényleg drága, Fjallraventől csak ingem van, tetszenek a nadrágok is, de helyben nem lehet kapni és nem tudom milyen a szabásuk, fel kéne próbálni. Én jobban szeretem amúgy poliamid nadrágokat, mert gyorsabban száradnak. Mammut cipőm és ingem van, nem rossz, Dynafittől csak egy futómellényem volt. Kicsit azért irigyellek a nadrágok miatt, neked sem olcsók a cuccaid
-
Alg
veterán
Drága de Nagyon jó és akciósan akár meg is érheti: Lundhags, Fjallraven, Mammut, Dynafit
Annyira horror drága hogy még nem mertem kipróbálni: Martini (És mert 2 Lundhags meg 2 Fjallraven mellett vagy 10 évig most nem kell túranadrágot vennem)Amúgy outletből meglepően jókat lehet lőni Adidas Terrex dolgokat is, de Magyarországon évek óta csak a susogós-fitness-hoodie-lifestyle vonalat tolják
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
Megfizethető, de jó: Northfinder, Mountain Warehouse. Jó: Bergans of Norway. Nagyon jó: Norrona, Salewa. Drága és nem mindíg jó: The North Face. Nekem eddig ennyi a tapasztalatom, Decathonos is van, szerintem az árukat megérik, de többet ne várj.
-
Hi!King
őstag
Mert én 195 centi vagyok hasonló tömeggel, és arányaiban is hosszúak a lábaim. Az L-esek szörnyen rövidek, az XL nagyon bő.
Egyszer Decathlonban végigpróbáltam mindenféle sportcélú nadrágot, hogy télen futhassak benne, de tényleg a futótól a fitness melegítőalsón át a túranadrágokig mindent, és végül az L-es kosaras melegítőalsót vettem meg, ami még mindig egy kicsit rövid, de elmegy, a többinél 5-10 centi legalább kellett volna még. Régen volt egy dekás túranadrágom, akkor inkább 95 kg voltam, úgy nagyon meg kellett húznom az övet és nem volt az igazi, aztán később már túl bő volt.
-
Alg
veterán
válasz Hi!King #4343 üzenetére
Ez érdekes, én is mindig ezzel küzdök, de a dekás "trekking" (MTxxx) nadrágok eddig rendben voltak (185+cm/80-kg/L-es méret) - igaz csak az említett kettővel van tapasztalatom.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Nekem dekások azért nem jöttek be, mert ami bőségre jó, az rövid, túl vékony vagyok hozzájuk.
Trangoworld nadrágok azok, amik számomra kompromisszummentesek, de azok baromi drágák. Viszont tudom ajánlani a Dare2b nadrágokat, azok is jók, de jóval olcsóbbak, pl. Dare 2b Tuned In Pro.
-
Alg
veterán
Dekásból Forclaz MT500-as van nekem, nagyon régóta. Jó, tartós, hamarabb fog lyukasra kopni az anyag minthogy a varrás elengedné valahol.
Most vettem egy 900-ast, az szerintem nem éri meg a felárat, annyiért már kapni jobbat máshol, ha figyeli az ember az akciókat. Bár most pont kifutó akciós, annyiért már jó lehet az is."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
busman
veterán
Túra nadrág mi ajánlott? Decathlonos cuccok milyenek?
I'm not talented, I'm skilled.PS5
-
Hi!King
őstag
Szerintem áprilisban vagy május elején a legjobb. Mert március végéig van a felső tavak zárlata, utána még egy ideig kevés a turista, víz viszont van bőven, és zöldülés is van. Egyszer Húsvétkor voltunk a Krka nemzeti parkban, ami szintén népszerű hely turista szezonban, alig voltak emberek, de mindegyk vízesés látogatható volt, és mindegyik gyönyörű volt a tavaszi növényzettel.
Szerk. De az ősz még elmegy, csak én vagyok nagyon tömegfób, nyáron viszont brutális a tömeg.
[ Szerkesztve ]
-
hatala
tag
Olyan kérdésem lenne, hogy Izlandra melyik évszakban, vagy konkrétan hónapban érdemes utazni? Csak mert látok egész jó áron ajánlatokat az Utazómajmon, de nem tudom hogy a januári időpontban mennyire van értelme Izlandra menni...hóval borított az egész olyankor, azért olcsó ez az időpont..?
Valamint ha valaki volt már innen ott, milyen programokra érdemes elmenni?Köszi előre is!
-
Horec
tag
válasz evilskati #4316 üzenetére
Tapasztalatok a hátizsákról:
Pozitívum:
+ A nagy fő cipzárnál gyorsan tudtam ki be pakolni a kabátot és a pulcsimat.
+ Jól átláthato belső a szinte végig futó cipzár végett.+ Kényelmes, nem volt váll fájásom amit eddig tapasztalatam az alap dechatlonos típusokkal
+ a jobb oldali cipzáros zsebbe pakoltam a telefont és a pecsétes papírt amit elértem levétel nélkül.
+ a hálós hátrész, elég izzadós vagyok és jól jött hogy a hátam hamar tudott száradni
Negatívum:
- a bal oldali zsebből a kulacsot nem érem el levétel nélkül.
- ha fél liternél nagyobb kulacsot tettem az oldal zsebbe azt éreztem hogy nem egyforma az oldalak terheléseA jelenlegi hazai árát nem biztos hogy megéri, de 20 körül egy jó opció.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Nekem csak télen volt tapasztalatom, év legvégén, és akkor tényleg kevesen voltak, de akkor csak az alsó tavak látogathatóak hivatalosan, de ott is nagyon szellős volt, alig volt ember, a hajón 1-2 ember volt. (Mi belógtunk a felső tavakhoz is, olyankor fagyott volt némely padló, ezért hómacskában mászkáltunk rajta).
Ismerősöm volt ősszel, ő azt mondta akkor is nagy tömeg volt, és el sem tudja képzelni nyáron milyen durva lehet. -
Lacerta
aktív tag
Van nekem egy Milo Imac kabátom, ha jól számolom, 21 éves.
Mostanra sajnos megöregedett, lyukasra kopott az anyag a nyakrészén és a belsejéből a fehér bevonat is kimállott.
Ez a kabát nem csak elképesztően tartós volt, de az esőt és a szelet is nagyon jól fogta. Imádtam. Talán Aquatex anyagú, és van hozzá egy bezippzárazható vastag polár pulcsi is ( az is dobja már a szőrét a nyakán ).Valami hasonlót szeretnék venni, a Milo már nem gyárt hasonlót, tudtok valami ilyesmit ajánlani? Lehetőleg 6 számjegy alatt szeretném megúszni.
-
Orgi
addikt
Magában Plitvicében is van szállás, de jelentősen drágább, viszont a környező településeken 10k-tól már akadnak és jár busz is amúgy, ennek is érdemes lehet utána nézni, mikor én mentem sokan szálltak le az épp beérkező helyközi normál buszról... Mert a parkolás ára nem olcsó, 2 euró/óra, na most a 40 eurós nyári jegy mellé még volt 14 euró a parkolás nekem...
-
Orgi
addikt
Helló, én nyáron voltam ugyan most, de igazából tervezek egy őszit vagy télit is. Én Rastokéban (a vizimalmok városa) szálltam meg, ez utazás napjának végén még egy 2-3 órás látnivalót kíván, pont jó és fél óra onnan Plitvice.
Jegyet Plitvicére előre kell neten venni, ősszel már fél áron van, itt:
[link]
2 nagy parkolója van, mindegy melyiket választod, de csak ott tudsz bemenni, 1-es bejárat 1-es parkoló, 2-es 2-es értelemszerűen. Mindenki az egyesbe megy, ez nyáron gond, én a kettesben voltam. Kicsit kaotikus, kis beton placc után (kb reggel 8-kor már teli) az erdőben kanyargó keskeny utak mellett parkolsz össze-vissza, színkódos területekre van osztva a parkoló.
Javaslom előre kicsit megtervezni a dolgot, mert én 7 órát voltam bent, nagy a terület, ha a legfontosabbakat akarod végig járni, akkor is, de van benne 18 km-es útvonal is. A "C" túrát érdemes választani, ha ennyit tudtok gyalogolni.
A tavaknál 3 elektromos hajójárat és busz van, azzal lehet gyaloglást spórolni, én csak a kezdőhelyre jutáshoz használtam a buszt, illetve a tavon hajóval 2* is átmentem.Itt van egy leírás amúgy, ebben kb minden benne van:
[link]
Én nyáron voltam, millió ember volt, de igazából hatalmas a terület, a központi nagy látványosságokon kívül elviselhető volt, bár néha torlódások alakultak ki, mindenki fotózott ezerrel. Mindenképpen vmi normális kényelmes sportcipőt javaslok, ha esős idő van, akár bakancsot, sokszor mész fapallós utakon. Bent több helyen lehet kajálni, én szendvicseket vittem.
Ha bármi kérdésed van, csak nyugodtan Hiába tömegturizmus meg ilyesmik, maga a hely lenyűgözően gyönyörű, én a hegyekért vagyok oda, de így is maximálisan megért minden fillért a hely, csak ajánlani tudom! -
hatala
tag
Sziasztok!
Október végén, november elején gondoltam hogy mennénk gyerekekkel a Plitvicei tavakhoz 2 napra. Őszi szünetben.
Az lenne a kérdésem, ebben az időszakban mennyire lehet ott sok látogató, és mennyire esős már úgy általában? Ajánlott ebben az időszakban menni? Bármi tanácsot szívesen veszek ezzel kapcsolatban.
Köszi! -
MODERÁTOR
válasz flegga92 #4317 üzenetére
Nem elsősorban túrázásra, hanem kutyázásra, madarászásra, vadkeresésre ezt használom, nekem nagyon bevált. Mikor elengedi az oldalán a varrás (használatfüggő, 2 év, másfél év), akkor megveszem a következő ugyanilyet. [link]
Idén lehet, hogy kipróbálok egy drágábbat a gyártótól, nagyon beváltak a cuccaik. -
Alg
veterán
Ez eredetileg sem volt vízálló, csak vízlepergető (bevonatos). Utóbbin a Nikwax TX Direct tud segíteni, én a mosógépes verziót használom (van spricnis is), nálam bevált soft/hardshellek vízlepergető bevonatának felújítására.
-
SOAD19
addikt
Üdv!
Ide is beraknám.
Van nekem egy ilyen HH kabátom (csak egy régebbi modell), akkor még az rendszerről vettem anno akciósan 22-23k-ért. Már első mosásnál is speckó mosószerrel mostam ki és folyékony mosószerrel, de egyáltalán nem maradt, lett vízálló: [link]
Mi lehet a gond? Majd megpróbálom még egyszer kimosni vele, de sok reményt nem fűzők hozzá. -
jjeahh
nagyúr
válasz flegga92 #4319 üzenetére
Esetleg átmenetileg megoldhatja a problémát a Nikwax membrán újraaktiváló szettje, de nem mindenkinél működik. Cserébe több membrános cuccot is kezelhetsz vele. Plusz valamilyen impregnáló spray, de sajnos azok gyakran nem igazán működnek. Nekem most a Bama vált be. Bama nélkül (Scarpa) vs Bamával (Lomer):
Haverom a Scapraban teljesen elázott ezen a túrán, az én lábam száraz maradt. Szvsz akkor is érdemes impregnálót felvinni a cipőre, ha nélküle is működik a membránja.
[ Szerkesztve ]
-
flegga92
senior tag
Kb 1,5 évet bírt, de minden nap hordtam. Ár érték arányban jó volt, mert azt hiszem a legutolsót 18k körül vettem. Egy ilyen áru utcai sportcipőt a zúzott kő kb 3 hónap alatt megevett.
Sajnos sürgős lett a vásárlás, mert a mostanit fél éve vettem, eső pedig nem nagyon volt. De tegnap a szakadó esőben 10 perc séta után tocsogott belül...
Köszönöm az ajánlásokat utána nézek! -
jjeahh
nagyúr
válasz flegga92 #4317 üzenetére
Ennyiért simán kapsz Merrell, Keen túracipőt, csak arra figyelj legyen valamilyen vízálló membrán benne. De ha nem túl sürgős, várnék egy leárazott Lowa cipőre, pl. Sirkos Evo GTX Lo, Renegade GTX Lo stb, én évente 3-4x is látok ilyeneket féláron és óriási a különbség a többi felsorolthoz képest. Oké, ez csak egy cipő, de nem tudom mennyi idő alatt használtál el 4 Quechuát, mégis kb. biztos vagyok benne, hogy Lowából ezalatt még egyet sem sikerült volna tönkretenni. Ez csak személyes vélemény, de szerintem:
Amiket kerülj, ha fontos szempont a tartósság: Salomon, Columbia, Terrex. Ugyanakkor ha nem gáz, ha 1-2 évente levedlesz egyet, a Salomonok gyakran kiemelkedően kényelmesek tudnak lenni.
Ami ár/érték arányban általában jó, de a nagyoktól minőségben elmarad: Merrell, Keen
Amit érdemes akciósan vadászni, mert teljes áron drága, de általában top minőség: Lowa, (állítólag) La Sportiva, Kayland, Meindl, Hanwag... többek között. Hirtelen ennyi jutott eszembe.
-
flegga92
senior tag
Sziasztok!
Ugyan én nem szoktam túrázni csak nagyon ritkán, viszont évek óta túra cipőt hordok, mert a munkám miatt sokat kell zúzott kövön járni illetve napi 3x kutyát setáltatok esőben hóban fagyban, egész évben nagyja részt ebbe a cipőben járok.
Vagy 4 garnitúra Quechua MH500 - at elhasználtam, de tavasszal már az új széria volt és a boltban is szörnyű volt felvéve.
Vettem egy másikat de az meg beázik.
Fontos, hogy vízálló legyen, és egész évben használható legyen.
Árban 30-40k körül gondoltam. -
-
evilskati
aktív tag
Nem tudom volt-e már roll-top-os hátizsákod, de magamból kiindulva, ha az izzadás miatt sokat kell öltözködni, és a ruhák a hátizsákban vannak, akkor nem lesz praktikus és gyors a pakolás.
Nekem ugyan nem roll-top-os van, hanem zsákos (?), felül madzaggal összehúzható, amire aztán ráhajlik egy kis zsebes rész, amin van egy csat, ezzel hozzácsatolható az alsó részhez, mint jjeah utolsó linkjén szereplő. Mindig szívás, ha valamit elő kell venni a táska aljáról, mert minden felette lévő cuccot ki kell pakolni, majd vissza.Következő hátizsákom emiatt tuti inkább valamilyen nagy cipzárral rendelkező, széles szájú valami lesz.
-
Zsmester89
őstag
Sziasztok!
Guido bányban járt valaki? Vannak különböző csomagok, a 10+ korosztályosban azt írja, hogy erőnlétet igénylő...ez mit takarhat? Menni kell, vagy kúszni? Mennyire szűk, stb...
(Csak, mert foglalni kell a jegyeket)[ Szerkesztve ]
A "Hogyan lehetsz milliomos?" c. könyvet egy csomagban árusítják a BTK-val.
-
Alg
veterán
Akit esetleg érdekel: Német amazonon a govee BT-os hőmérő/páratartalom mérőre van 35% kupon egy db, 40% két db esetén. Két darabnál valami 11EUR-re jön ki darabja. Nagyobb mint a Tempe, de mér páratartalmat is és menti automatikusan saját appjába, nem csak mikor tracking van. Rendeltem kettőt, érdekes lesz összehasonlítani a sátrazáskor a külső vs. belső páratartalmat/hőmérsékletet.
-
jjeahh
nagyúr
Ha nagyon spórolni akarnál és használt is játszik, vagy új, garancia nélkül, szerintem Vinteden is érdemes szétnézni . Én is adtam el majdnem makulátlan Dynafit-et és nemrég 3 új hálós Vaude-t is láttam 12k-ért. Természetesen az ilyen extra jó vételeket nagyon hamar elviszik.
-
Horec
tag
Köszi a választ.
Szoktam izzadni tetőtöl talpig rendesen, úgyhogy mindenképp egy jobban szellőző típus kell.
A linkelt vaude egy ezressel még olcsóbb is amazon.de-n, a deuter meg 5ezerrel drágább.
Kicsit még dilemázzok melyik legyen, egyelőre 30nál többet nem költenék.[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
Én ennyiért elkerülném messzire, főleg ha nyáron is használnád és izzadni is szoktál. Hasonló áron már van normális márkától fémvázas hálós hátú, ami kb. ég és föld, sokkal jobban szellőzik: [link] . Vagy ha hozzádobsz még egy picit, akár Deuter AC Lite-ot is kaphatsz, ami szintén hálós. Osprey Syncro lenne a szupertuti szvsz, de az azért már sokkal drágább és a linkeltek sem rosszak, nagyon nem.
-
Horec
tag
QUECHUA Túrahátizsák, rolltop, 22 literes - MH500 Light
Erről a zsákról van tapasztalat?
Egynapos 30-50km túrázáshoz keresek hátizsákot.[ Szerkesztve ]
-
j.bravo
addikt
válasz Mercutio_ #4305 üzenetére
Ja hogy nem konkrét túrára kell, hanem általában... gondoltam, ha mostanában, konkrét túrára, akkor felajánlom használatra, aztán visszakerül a mi padlásunkra - de ha állandóra kell, akkor értem h kilapítható változat kell.
Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
Mercutio_
félisten
válasz j.bravo #4299 üzenetére
Ezt a megoldást ismerem, annó Tokajnál mi is ilyenben tároltuk a cuccainkat, de nincs padlás ahol ilyesmit tároljak , a linkelt cucc ezért, jó, mert lapos, bárhol elfér, közel nulla helyet foglal.
Mi tavaly a tapolcai kifolyótól induló pár órás kenutúrára kaptunk ilyeneket a túraszervezőktől, de nem emlékszem mekkora űrtartalmúak voltak, ezért érdeklődtem itt, hátha...
-
Hi!King
őstag
Utojára zárlaton kívül a Kapor-csúcson voltunk 2019-ben, és akkor hétvégén millionyian voltak, a Kapor-csúcs felé még elviselhetőség határain belül volt az út nagy részén, kivéve a Rysyvel közös szakaszon és a csúcsközelben, mert ott brutális volt a tömeg, csúcsközelben veszélyes is volt hogy sokan voltak, egy nagyobb kő gurult is, de szerencsére nem talált el senkit. A Rysy tömeget meg távolról láttuk, az olyan volt mint ezen a videón.
A téli zárlat alatt meg a Magas-Tátrában eléggé korlátozott hová lehet menni, a Téry-ház, Zbojnicka amik érdekes túrák, pihenőnapon Zöld-tavi ház, meg lehet a Magistrale egyes szakaszain menni, de más Ostrava is téli zárlatos lett. És Téry házhoz azért olyankor is tömegesen mennek, nem annyira durva mint nyáron, na de azért nekem már az is sok. Ráadásul sok magyar túraszervező cég visz oda 30-40 olyan embert, akik életükben nem túráztak nyáron sem, egyetlen vezetővel, nem oda való cipővel, jellemzően meg még hómacskát sem visznek.
Egyébként más szlovákiai hegységekben is van tömeg, de azért leszámítva egy-két gócpontot, ennyira nem.
Igen, hétköznap jobb, de hétköznap azért, mert kevesebb ember ér rá, de mi is kevesebbszer érünk rá. Viszont amikor ráérünk, akkor gyakrabban megyünk távolabbra, mint a Magas-Tátra.
@forceberg
Azok az emberek engem is jobban idegesítenek, de a Tátrában ők is ott vannak. A túraútvonalak viszont osztrákoknál és olaszoknál messze nincsenek annyira tele, mint a Magas-Tátrában, nyilván azért mert sokkal több van belőle. Egyszer voltunk a Drei Zinnennél, és tettünk egy egész napos kört, leszámítva a parkoló közelét és a Paternkofel csúcsközelét, ahol volt némi sorbanállás, azért sokkal szellősebb volt a Tátránál. Ausztriában meg a felvonók közelségét leszámítva sehol sem futottam a Tátráét akár megközelítő tömegbe, még a Rax felvonó és az Ottohaus közötti csorda is szellősebb.Szerk.:
A hétvégén Grosser Buchsteinen voltunk, ami közepesen ismert hegy Ausztriában, de ott van egy normálút ami gyaloglós, egy-két helyen láncos, van egy klettersteig meg jópár mászóút, de mindegyik a Buchsteinhaustól indul (a másik irányból is lehet, de onnan kevesen mennek), így van egy közös szakasza. Mi hajnalban indultunk a háztól és másztunk, de a mászóúttól jó rálátásunk volt az ösvényre a Buchsteinhaus fölött, nagyon szellősen, néha-néha ment pár ember, a csúcson épp nem volt senki, 5 perccel előttünk távozott pár ember, meg 10 perc után jött még egy-két ember. Lefelé a normálúton még láttunk összesen 4-5 embert. Egyébként normálúton vagy klettersteigen egy nap megjárható hegyről van szó, szóval nem a ház kapacitása a korlát.Nos, ez teljesen átlagos túra Ausztriában, mivel szeretjük a kevésbé felkapott hegyeket, ennél kihaltabb élményeink vannak legtöbbször vagy max. ilyen, néha népszerűbb helyeken tömeg van, de közel sem akkora mint a Tátrában.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Engem a Tátra csúcsaira felmenőknél sokkal jobban idegesítenek a felvonók felső állomásaiknál hüttéző, esetleg a hütték körül sétálgatók Ausztriában. + a nevesebb helyek ott is éppúgy túl vannak töltve, ahogy az olaszoknál is. Nyáron/szezonban ez ilyen.
-
Orgi
addikt
Én elég gyakran járok a Magas-Tátrába és mondjuk a július-augusztus kivételével nem vészes a dolog, nyilván hétvégén millióan vannak, de hétköznap más a helyzet. Oké, a két nyári hónap ott is lehet több ember, de téli zárlat alatt is elég sok helyre lehet menni és akkor sem vészes, meg most hogy elkezdődött a suli, most hétköznap sem. Ez a 2 nyári hónap az, amikor igazán tömeg van, de ilyenkor azért máshol is akad, nézzetek meg egy Glavoi rétet a Pádison pl...
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz Hi!King #4300 üzenetére
Ugyanígy vagyok vele - egyszer voltam a Tátrában nyáron, elég is volt. Millió ember, tömeg, erdő a turistautak mentén összeszarva... oda jár egész Kelet-közép EU, és hát finoman szólva nem a skandináv túraetika jellemző.
Inkább bármelyik random csúcs az Alpokban - nekjem mondjuk kényelmesebb is, közelebb is van Bécsből, pláne hogy Ausztriában ingyen vonatozom.
Bár most rákaptam a sátrazásra, na ahhoz merg Ausztria pont nem jó terep, csak sörszagú autós kempingek vannak mindenhol, az egész országban alig lehet valahol legálisan egy éjszakára a természetben sátrazni. Ahol meg lehet, ott is erősen korlátozott (erdőhatár felett -> víz nem lesz, lesz viszont jó eséllyel hideg, meg szél)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Gaming notebook topik
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- ASUS routerek
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- A Moore Threads egy profiknak készült grafikus kártyával bővítette kínálatát
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest