Hirdetés
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Hazai akkumulátorrekordra pályázik a OnePlus 15R
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
En mondjuk Budapestrol a Tatra fele elsosorban mindig az Ipolysag-Zolyom-Besztercebanya, aztan Donovalyn vagy Certovica-n at utvonalat preferaltam elsosorban, mert a Muranyon keresztuli majdnem mindig problemas volt, papiron rovidebb, elvileg van hogy idoben is, attol fuggoen pontosan mi a celpont, de majdnem mindig belefutottam a szerpentinen egy lassu jarmube, pl. faszallitoba, teherautoba, emellett sotetben hazafele a vadveszelyes idoszakban necces, valamennyire persze az ipolysagi is, igy parszor Kassa-Miskolc fele mentunk haza, de az meg joval hosszabb tavban.
Ellenben egyszer voltunk a Muranyi-fennsikon is turazni, az is jo moka volt, meg a Kiraly-hegyen is voltunk parszor, egyszer egy napon Kiraly-hegy + Velky Sokol, es akkor nyilvan Murany fele mentunk.
-
Orgi
addikt
válasz
Viperator
üzenetére
Helló!
Én tegnap késő este értem haza, igaz én a szlovák részből jöttem, Poprádon át. Mivel nincsen országos magyar matricám, általában a határt Somoskőnél lépem át és Tiszolc (Telgárt/Murán) felé megyek, hegyi utakon. Na most ha aktív havazás van, ezt jó szívvel nem tudom ajánlani, azért itt el lehet akadni és én pl nem vagyok profi hólánc-felszerelő sem. Most éppen hó nem volt az úton, de senkinek sem ajánlom estefelé ezt az utat ebben a ködös időben, 3 helyen is volt nulla látótávolság, csak egy fehér falat láttál kb magad előtt, míg az út egyik része néhol szakadék. Persze ha nem késő délután indulsz haza, ez nem gond és igazából ezeket az utakat nem tudod kikerülni teljesen (66-os vagy 72-es pl). Amúgy normál időben ezek tök élvezetes hegyi utak. Szóval én úgy általánosságban azt mondanám, hogy ha szar az idő, Kassa felé érdemesebb menni magyar és szlovák autópálya matricával és lehetőleg még világosban. Ha jó az idő, akkor a hegyi utak sokkal élvezetesebbek vezetés szempontjából.
(ui: 2-3 havonta járok a Tátrába több éve) -
Pá
addikt
válasz
Viperator
üzenetére
Ne bonyolitsd túl, menj amerre Waze küld és kész.
Általában nincs gond az utakkal/forgalommal Szlovákiában, max út munkálatokba futhatsz bele, ahol le van zárva a fél úttest, de azért is jó a Waze, mert ezekkel eleve kalkulál.Tipp: ha szereted a várakat, erdemes megállni Árvavàraljàn megnézni Árva váràt.
-
Sziasztok!
Melyik útvonalon érdemes menni Zakopane-be? (Győr, Budapest indulási pont. Győrben élek) Nem ismerem a szlovák utakat. Ahogy nézem, hogy a két hegy között (fenn északon) is van út, de nem tudom, hogy milyen.
Előre is köszönöm a választ!
Üdv!
-
Sziasztok, a tavasszal már emlegetett Szív Trailről a Turista Magazin legújabb (december - januári) számában is megjelent egy részletes, 6 oldalas (!), fotókkal gazdagon illusztrált cikk
Instagram
Egyúttal örömmel jelentem hogy február közepén teljesítménytúraként is megrendezzük a maratoni és félmaratoni távot, várunk mindenkit szeretettel
-
evilskati
aktív tag
válasz
Rendo84
üzenetére
Szia!
Ha adventi vásár a cél, akkor a környező fővárosok, illetve Krakkó, Boroszló - bár utóbbiakra több éjszakára érdemes szerintem.
Ha olyan helyre vágysz ahol kevesebb ember van, akkor Mariazell.Ausztriai városokat érdemes megnézni, hogy hol mi a program, Graz, Salzburg. Ilyenkor sok helyen van Krampuslauf, ami esetleg érdekes lehet.
-
Rendo84
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani ilyen karácsonyi városnézős kirándulásos jellegű uticélt 2 éjszakára Ausztria, Szlovénia, Horvátországban, hová érdemes ebben az időszakban elmenni?
-
J.C.G.
aktív tag
Már nyáron is lehetnek hidegek az éjszakák azon a magasságon. Én augusztus végén voltam Olaszországban 2000m felett vadkempingeztünk és a hőmérséklet 0 fok körül lehetett éjszaka. Keresd az akciókat! [Ezt a matracot] 40 ezerért vettem és alulról nem fáztam. [A hálózsák] volt határeset, de pehelykabátot felvéve már jól aludtam. Egy problémám volt, de az eléggé zavaró! Nehéz sík terepet találni és állandóan lecsúsztam a matracról. Próba nélkül vittem el ezt a rendszert, így csak ott derült ki, de nem hiszem, hogy lejtős terepen próbáltam volna. Sátorból lehet Naturehike cloud 2 prot venném.
-
Alg
veterán
Ilyennel nincs tapasztalatom, de odafent azért tud zord lenni az időjárás... talán valami kicsikönnyű "koporsó" sátrat néznék, azokból meg lehet úszni olcsóbban is, de ha kint esik halál szívás lesz összepakolni a cuccokat odabent. Haver jött ilyennel West Highland Way-re, nagyon utálta, pedig nem olcsó, márkás darab, de semmi hely nincs belül. Matracból be sem fér a szélesebbik verzió, nem tudom mit szívott aki ezt 2 személyesnek volt képes elnevezni
(talán még mindig eladó, durván ár alatt).
A hálózsák nehezebb történet, ott azért kell egy melegebb verzió, az meg vagy drága lesz vagy nehéz, még jó esetben is. Kb. egy -5fok körüli komfortosat néznék. Plusz egy jó fefújós matrac, az van mondjuk 100EUR körül. -
Alg
veterán
Megérkezett, első benyomás:
A hab a talpán kimondottan kemény, nem olyan mint a futócipők puha középtalpa, egyáltalán nem süppedős érzés.
Kicsit merev az egész cucc, alig tudtam belőle kirángatni a keménypapír tömést - ez talán javul ha "betörik" kicsit.
Elsőre kicsinek tűnt, de nem, hosszra pont jó, viszont mintha szűkebb lenne elől mint a Salewa - ez lehet akár dealbreaker is, vékony zoknival még ok, de vastagabbal már lehet hogy kevés lesz a hely, van rá esély hogy emiatt fogom visszaküldeni. Adok neki egy városi sétát vastagabb zoknival.
A quicklock vagy hogyhívják fúző megoldás elsőre nem jött be, szokni kell - szerintem amúgy felesleges is.
46-os méretben 620g/db, a Salewa-m (MTN Trainer Lite GTX) most 606g, pár gramm hiányzik már a talpáról szóval szinte pont egál. -
Hi!King
őstag
Nekem van egy ehhez hasonló hágóvasam, szerintem nem pontosan ugyanez, mert egy ideig volt Caiman 2 is, és nekem az van. Problémám egyszer volt, és először azt hittem a hágóvas hibája, hogy vegyes, havas-jeges-köves terepen (Wildspitze csúcsközelben) lejött rólam valahogy úgy, hogy kifordult róla az összekötő vas. Később felvettem keményebb talpú bakancsra, és rájöttem, hogy ez azzal nem fordulhatott volna elő, ugyanis nem jó ha nagyon hajlik a bakanca talpa, amire a hágóvast húzzuk, főleg bonyolultabb terepen.
Ezzel együtt van egy Petzl Vasak-om (hátsó kosaram nincs hozzá, automata és félautomata módban tudom használni, de lehet kapni teljesen kötözősen is, mert ebben az értelemben moduláris), ami jobb ha összevetem a kettőt, de drágább is,
Ami fontos, hogy mielőtt választasz, próbáld fel a bakancsodra, főleg nagy lábméret + széles talp kombó tud necces lenni, mert a hegymászó bakancsok jellemzően keskenyebv talpúak a túrabakancsoknál, és a legtöbb hágóvas oldalra nem, vagy csak korlátozottan állítható. Anno a Caiman 2-t épp azért választottam, merr ráment a bakancsomra, a Vasak arra a bakancsra nem.
Téli magashegyi terepre egyébként bölcs döntés hágóvasat venni, a hómacska még nem kimondottan nehéz útvonalon sem mindig elég, ha tapadós hó van, hógolyót képez, ha nagyon jeges, és meredeken mész fel vagy le, sokszor nem tartanak elég jól a karmai, mert nem elég mereven illeszkednek a tapladhoz, elhajlanak. Orrával mászni meredek jeges-firnes lejtőn meg eleve csak hágóvassal lehet (meg egyes hótalpakkal bizonyow meredekségig).
-
Orgi
addikt
Sziasztok!
Egy egyszerű kötözős hágóvasat szeretnék vásárolni. Rendszeresen túrázom a téli Tátrában, főleg szlovák oldalon. Hómacskával mindegyik téli zárlat alá nem eső úton többször voltam probléma nélkül, de másfelé is mennék később, ezért inkább beszereznék egy hágóvasat is. Mivel legtöbb cuccom Decathlonos és jó tapasztalataim vannak a termékeikkel, ez vállalható, vagy esetleg van hasonló árfekvésben megfontolandó másik termék? Előre is köszi!
[link]ui: B tervem:
[link] -
Alg
veterán
BF a létező legkényelmesebb kempingezős alvós cuccokra:
ZenbivyKód: BETTERTHANBLACKFRIDAY -> 25% mindenre
-
jjeahh
nagyúr
Érdekes, hogy úgy sikerült alacsonyan tartani a súlyát, hogy a középtalpat teljesen leburkolták alul a futófelülettel. Nekem a Haglöfs bakancsommal ez a gondom, csak földútra merek benne kimerészkedni, mert a sziklák szétszednék a helyenként pucér puha középtalpat:

Persze nyilván nem is arra való, ez amolyan városi/könnyű túra hibrid, de benyeltem volna azt a plusz 10g-ot még, ha teljesen leburkolják gumival
. Az ON talpa nálam azért kopott gyorsan, mert a gumi futófelület csak egy vékony bevonatszerű kopóréteg volt a középtalpon, ezen a bakancson lehet már rendes vastag gumi van. -
Alg
veterán
Ebben viszonylag kevés a hab, és van benne egy karbon rockplate.
A GTX membrán is védve van, a legtöbb bakancsnál "meztelenül" az a belső réteg, itt van még egy bélés, "szendvicsben" van a membrán.Nyilván nem egy örökélet kétkilós bőr hegymászóbakancs, de nem is olyat keresek.
Gondolkodtam amúgy valami téli bakin is, de nem megyek annyit és annyira hidegben, hogy kelljen. Azt a pár alkalmat megoldom extra zoknival meg melegítőpárnával.
-
jjeahh
nagyúr
Kíváncsi vagyok a tartósságára, mert nálam a sima ON cipők ott véreztek el, túlságosan eltolták a grammozás irányába és a talpuk nagyon gyorsan elkopott. Ami még nem tetszett, az a rugózás, imbolygás, én szeretem az agyoncsillapított cipőket, de ez inkább csak fárasztott. Ahogy elnézem ez is ki van könnyítve rendesen, a Haglöfs L.I.M Mid Proof Eco bakancsom nehezebb nála, de már így sem merem sziklás terepre felhúzni
. Nekem amúgy az a terv, hogy veszek még egy strapabíróbb 3 évszakos Haglöfs bakit is az ultrakönnyű mellé, mert ez a sajátmárkás talpuk teljesen levett a lábamról. A Vibramnak lenne amit tanulnia tőlük ami a talp anyagkeverékét illeti. -
Alg
veterán
Mivel még max. egy szezont adok a Salewa banakcsnak, lecsaptam most BF akcióban egy ON Cloudalpine GTX-re, 130EUR-ért elég megérős.
Rose Anvil teszt is jókat mondott róla, kíváncsi vagyok.
-
Sinu
senior tag
Dec 21-ig BF van Decathlonban
Találtam pár jó cuccot egész szép akcióval, érdemes körülnézni
-
jjeahh
nagyúr
Írtátok anno, hogy a Save The Duck kabi meleg, de biztos voltam benne, hogy annyira nem lehet meleg, hogy én, az extra fázós túlzásnak érezzem. Márpedig ez történik
. 0, +2 fok körül a legvékonyabb merino aláöltözetemmel okés, amíg a városban sétálgatok, nem sietek és nincs emelkedő. Amint a pulzusom elkezd kúszni felfele, belerohadok. Ezt a merinót úgy kell elképzelni, mint egy sima pamut vékony hosszúujjú póló lenne, semmivel nem melegebb. 4-7 fok körül szerintem már túlzás ez a dzseki... arra kíváncsi vagyok még, hogy felénk amikor beköszönt az igazi tél és hetekig -10 ~ -20 fok köré beáll a hőmérséklet, hogyan kell majd aláöltözni. Ahogy arra is kíváncsi vagyok, hogy túrán, emelkedőn, 170+ pulzussal elviselhető lesz-e. Egyelőre nehéz elképzelni, hogy egy ilyen dzseki alá felvegyem az igazán meleg Odlo aláöltözőket, esetleg még egy polárt is
. Olyan egyéneknek, akik rétegezés helyett szeretik egy póló+dzseki kombóval átvészelni az enyhe városi telet, nagyon ajánlom. -
Az egész világ tele van természetes és épített állványokkal.

Szóval én már nem szoktam vinni, meg szoktam találni az állvány nélküli nekem megfelelő pontokat. Persze néha az állvány jobb nézőpontot tudna biztosítani, de én elvagyok nélküle. Régebben volt nálam, de nem érte meg cipelni.
Esetleg két db túrabotnak is használható monopod is meggondolandó. -
Alg
veterán
Van itt pár fotós túrázó fórumtárs (forceberg, jjeahh, ...) - ti szoktatok valamilyen tripodot vinni magatokkal?
Az ilyen 1 kiló körüli carbon megoldásokat nézegetem, Coman/Ulanzi Zero X/Y vagy Fotopro X-Aircross 3 Lite (iletve van hirdetve egy használt Gitzo de az már apróról is jóóóóval drágább)Semmi nehéz cucc nem menne rá - OM-5 + 14-150 vagy 12-60 vagy 9mm. Hosszú záridós csillagfotó, liveComp, ilyesmikre.
-
jjeahh
nagyúr
Save The Duck kabik mennyire szakadósak? Ha egy bokor megtámad, túléli az anyaga? Ez a szintetikus pehely cucc alkalmas izzadós túrára? Esetleg Uniqlo Ultralight-ot próbált valaki?
-
Land
veterán
Üdv!
Hobbi túrázó család vagyunk. Eddig egy sima talpú Adidas Superstarban mentünk, de már ideje venni egy olcsóbb, de túrázásra alkalmasabb cipőt.
Decathlont ajánlották nekem, ott fel is tudom próbálni. 20.000 Ft-ig tudtok esetleg jobb opciót a Decathlonnál?
Szigetszentmiklósról mennénk cipőt vásárolni. Köszi! -
jjeahh
nagyúr
AKU Slope betörve
-
jjeahh
nagyúr
Lowa, ha jól kitalált modell, akkor high end, "prémium", sokkal jobb, mint amennyivel drágább. Karrimor szerintem inkább Hi-Tec, Trespass, Regatta kategória, a lehető legolcsóbb, de már megvehető túracuccok. A minőségük messze elmarad, de cserébe valóbban olcsóbbak. Szerintem ne korlátozd magad a Lowára, sok jó márka van még. Salewa, Meindl, Mammut, Haglöfs, Dolomite, Kayland, Aku, Garmont, Zamberlan, Montura, Danner, Asolo... de ha ezekből nem találsz jó áron masszív modellt, akkor gyakran csinálnak okés cuccokat ezek az olcsóbb márkák is: Olang, Alpina, nekem bevált a Lomer is, a Lomer cipőm szerintem megeszi reggelire a hasonló Scarpamat, pedig szó szerint fele annyiba kerül.
-
Czimby
addikt
Megnéztem sajna nincs a méretemben vinteden Lowa.
Karrmior-ról mi a vélemény? Vibram-ról jutott eszembe.
Most ha menni kell egy kb 10éves Karrmior bakacsot húzok fel, amit kb 5-6 évig csak telente használtam munkába járni, de már leváltottam és azóta az alkalmi túrákat ebben tudom le.
Egyedüli baja, hogy már ki van tágulva, így nem tart és a minta is eléggé lekopott róla.
Azt néztem, hogy kapni most is hasonló modellt, illetve vannak vibram talpasok is a márkából töredéke áron mint egy Lowa. -
Maximum1
őstag
Bokád edződni fog, ne annak vegyél cipőt, hacsak nem vagy 60 felett.
Én terepfutó cipőben vagyok , hóban veszem fel csak a félmagas/MID/ cipőmet, Alpok,Tátra oda már bőbbakiban megyek.
Terepfutó cipőket lehet kifogni 30 körül is, de a tutit ott is 50 környéke, mondjuk abban már illik futni is.
Személyes kedvencem a trabuco 13.
Ez pl egy jó cipő ennyiért, ami hátránya hogy nem vízálló az meg mostanában kelleni fog.
Ez atom jó csuka és vízálló, kérdés mi a méreted, ha van kuponod még jobb. -
jjeahh
nagyúr
Én nemrég kettőt vettem újan, vintedről, az eredeti ár 15-20 százalékáért
. Amikor megjöttek el sem hittem, egyik a gyári dobozában volt, címkékkel, ahogy kell. Mostanában a túranadrágokat is onnan szereztem be, a Decathlonos belépő Quechua nadrágok áráért, sőt, néha a feléért tök jó Bula-t és Norheim-et kaptam, szerintem ezek használtan is legalább 2-3x többet fognak bírni a Quechuánál és sokkal jobban néznek ki. Ha Vinted nem pálya, Decathon a barátod, esetleg Bestsecreten is gyakran akciózzák a nívósabb márkákat. Nekem Mammut, Lowa, Meindl bevált, de nem olcsók, újabban a Haglöfs a kis kedvencem.#4848Czimby: nemrég volt egy eszmecsere arról, hogy Lowa bakancsot kizárólag Vibram talpal szabad venni! Innox Pro kiesik pl.
-
Czimby
addikt
válasz
Maximum1
üzenetére
Fhúú, hát haver még 25 körül vett a decathlonból, persze nyilván azt már nem kapni.
Árban max ilyen 40 nagyon max 50 amire gondoltam.
Mert még csak pár alkalommal voltam, de sima cipőben az sem volt túl jó a bokámnak...
Viszont ha mégsem marad meg a hobbi akkor nem akarok sokat bukni.
Szóval elsőnek inkább valami olcsóbb, és ha tetszik a dolog akkor veszek valami fullossat.
Ezek közül van ami említésre méltó lehet?
-
Maximum1
őstag
Durva árak vannak, még a dechatlonban is 40-50 ezer egy baki, ami azért fasorban sincs ehhez az ikonikus Lowához ami most akcióban éri az árát, ha megteheted akkor ilyet veszel és problem solved évekig.
Teszt videó, írás, de a neten még több száz található.
Még ez is jóféle, ennek magasabb a szára ha olyat akarsz, viszont ez műanyag nem bőr, könnyebb mint a lowa, de nem lesz olyan tartós. -
Czimby
addikt
Sziasztok!
Szeretnék elkezdeni túrázgatni, csak nagyon alap szinten.
Mivel közel a Mátra elsőnek azt járnám be.
Tudnátok ajánlani magasabb szárú bakancsot ami tartja a bokát is valamennyire, belépő árfekvésben?
Illetve túra nadrág is érdekelne amibe nem akad bele annyira a növényzet. -
drzozo
senior tag
Sziasztok!
Tudja valaki esetleg, hogy az idei svéd fjallraven classic belépő mennyibe került? -
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Hi!King
üzenetére
Itt többen ajánlták, de haveroknál a szintetikus anyagú La Sportivák és az Arc'teryx-ek olyan furán mennek szét, hogy nem mertem még olyan drágán megkockáztatni. Aztán lehet bejönne... Salewával egyelőre jók a tapasztalataim, de 10-ből 7 pontot adnék nekük, max 8
. Ízlés és felhasználói szokás kérdése is. Ami mostanában nekem bejött, az a Mammut, nem számítottam rá, hogy ennyire tetszeni fognak, egyelőre kettőt használok rendszeresen, ezeknek ha már pontozok, 10-ből 8-9-et adnék. Nekem a non plus ultra egy jól megcsinált Meindl vagy Lowa volt eddig, Meindl-ből nem is Vibram talpas, hanem valami kék vagy zöld logós szintén olasz cucc, sosem jut eszembe a neve, de marhajó. Columbia nekem már ránézésre eléggé alsópolcosnak tűnt mindíg, ha low budget, akkor Merrell-el vagy Grisport-al kockáztatnék, azokkal is gyakran nagyon mellé lehet nyúlni, de vannak okés cipőik. -
Hi!King
őstag
La Sportiva-t amúgy próbáltad már? Mert talán őket mondanám a legjobb márkának (Salewa esetleg versenyzik velül, Aku csak azért nem, mert sokkal szűkebb a kínálatuk, Scarpa-t meg nem ismerem eléggé, hogy meg tudjam ítélni), még ha vannak mellényúlásaik nekik is (pl. Bushido 3, terepfutócipőjük felsőjét gyengébb anyagból csinálták, mint az elődöt, nekem szerencsére a 2 van), igaz az ő cipőik nagyon drágák, akcióban azért lehet jól kifogni.
A Lowa-s problémához hasonló probléma miatt Columbia még amit nem vennék, feleségem vett régebben egy saját membrános vízálló Columbia cipőt (outdry a technológia neve), nos a cipő harmattól beázik (emellett hosszútávon nem volt neki kényelmes, de az egyedi probléma). Úgy hogy kabátban a Colimbia az OmniTech saját membránt használja, az meg jó minőségű, sok éve járok munkába egy ilyennel, és a legdurvább esőben sem ázott át, és viszonylag jól szellőzik. Érthetetlen hogy cipőre miért nem tudnak normális membránt gyártani.
Szerk.,
A Lowa cipőm sorsa amúgy még nem dőlt el, párszor mostanában is felvettem könnyebb túrákhoz, mert teljesen nem jött le a mintázat, de látszik, hogy le fog, vagy befogom télre munkába kerékpározáshoz, a vízállósága miatt, ivagy megérdezek egy ezzel foglalkozó cipészt, vállalja-e, hogy Vibram talpra cseréli a talpat. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Hi!King
üzenetére
Én hiszek neked, első kommentednél már elhittem, hogy rossz volt a Lowa talpa, viszont tényleg képesek olyan cipőket gyártani, amiknél jobbat nem tudok mondani, kizárólag néhány Meindl közelíti meg azt a szintet. Sőt, a cipőik többsége valszeg nagyon jó. Jó, hogy említetted melyik modell az, mert ezt pont felpróbáltam anno a boltban, de végül nem vettem volt meg, ezek szerint jobban jártam
. Rohadtul tetszett, szuperkényelmesnek éreztem, de pont a sajátmárkás talp miatt nem mertem megvenni, mert egyik cipőjük középtalpa nálam is gyorsan elporladt. Volt még Lowám sajátmárkás talppal, az nagyon sokáig tartott, de vizes-sáros talajon nagyon csúszott. Azóta haveroknak is mindíg azt mondom, hogy a Lowa egyik legkomolyabb túracipőmárka, de kizárólag Vibrammal. Az jó, de az sem tökéletes amúgy, nem értem miért nem képesek a sarkat keményebb, kopásállóbb anyagból megcsinálni, a tavaly egy Vibramos Mammutot egyetlen szezon alatt elkoptattam. -
válasz
Hi!King
üzenetére
Mi amúgy a pontos típus? Egyébként tényleg vannak hajmeresztő, ránézésre xar megoldások, hát még ha az anyag is xar...
Tudom miről beszélsz, nekem is van egy ilyen cipőm, de az egy "gagyi ócsó" Karrimor, amit pár éve kb. 20-25 Fontért csak azért vettem meg, hogy vegyek valamit Skóciában, mielőtt hazajövünk.
[link]
Egy néhány minta már ebből is kiszakadt, a meglévő minták szélei sem szépen kopottak, hanem mintha morzsolódna inkább az anyag. De egyébként nem kényelmetlen, így hazai erdei túrákra használható, amikre kb. egy papucs is megtenné!
-
Hi!King
őstag
Nyilván lehet rossz széria, de akkor úgy rossz széria, hogy véletlenül az egésh szériára rossz talpat raktak (boltban volt egy rakás ugyanolyan), ami valószínűtlen. Nem elöregedés, nem így öregszik a talp, ez az anyag simán gyengének bizhonyult, és ahogy tört le a mintázat, látszott hogy mennyire gagyi.
Én a Mountain Equipment szívásom óta nem hiszek az ilyen véletlenekben, mikor alapjaiban rossz terméket fogok ki, az kivétel lenne. Ott konkrétan a két termék alapján arra is rájöttem, hogy a többivel is ugyanaz a probléma, a hardshell kabátjaik és nadrágjaik külső rétegének 0 a légáteresztése, ezért még ha egy helyben ülsz, és elkezd zuhogni a hideg eső, akkor is vizes leszel belül, mert lecsapódik. És az a durva, hogy ennek ellenére vannak olyan emberek, akik valamiért elégedettek azokkal a kabátokkal, és máig nem értem miért, pedig az ME hardshell kabátnak ugyanolyan anyagú a külső rétege.
-
Hi!King
őstag
válasz
forceberg
üzenetére
De egyrészt az tervezési hiba, a gagyi külső talp viszont nem az, hanem szándékos spórolás egy nem olcsó cipőnél, méghozzá aránytalan spórolás, mert ugyanannak a cipőnek a felsője jó minőségű, a talpa meg a leglja kínai vacakok alsó kategóriája. Nem elrontottak rajta valamit, hanem gagyi talpat tettek rá. Nem a béta termékséggel van ez esetben a probléma, hanem olyan megoldást választottak, ami garantártan nem jó senkinek túráazásra. Míg a te példáidban abból fakad a hiba, hogy nem tesztelték elég lábtípuson, illetve nem vettek figyelembe tervezéskor bizonyos láb típusokat.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Hi!King
üzenetére
Az a Lowa tuti elcseszett széria lehetett, vagy pénteken gyártott darabot fogtál ki, esetleg sokáig ült a raktárban és elöregedett? Salomonnál nem illeszkedés probléma volt, hanem a hajlításnál rendszeresen rossz anyagból rakják össze, olyan helyre szerintem nem szabadna kemény törékeny műanyagot tenni egy cipőre, vagy PU bevonatos műbőrt, ami lehámlik. Az egyetlen Salomon cipőm, amivel teljesen elégedett voltam, pont azért volt jó, mert a hajlításnál valódi velúr bőrt használtak és láss csodát: egy csapásra megoldódott a tipikus Salomon hiba. Legutóbb egy terepfutó övtáskát vettem tőlük, aminek a zsebe extra nyúlós anyagú, hogy beleférjen pl egy kisebb széldzseki. A gond az, hogy erre a nyúlós anyagra merev kemény műanyagból nyomtatták rá a Salomon logót, ahogy telepakoltam az elasztikus zsebet, az kinyúlt, a merev logó meg nem engedett, ezért azonnal megrepedezett és lehámlott róla. Szal az a gyanúm, hogy ez a márka általában teljesen lesz*rja a tartósságot, profitra hajt, nem gondolja át a dolgokat rendesen, nem érdekli őket. Vannak eltalált modelljeik, de gondolom nem szándékosan
. Mivel divatmárka lett, a legtöbb ember úgy használja őket, mint a Nike, Adidas, Vans cuccokat, városban, vezetni, egy szezon után kuka. -
válasz
Hi!King
üzenetére
Ok, de az is tervezési hiba, hogy pl. az orrvédő merevítés ott ér véget, ahol véhetően a felhasználók egy részének hajlik a lába, tehát önmagát fogja szétvágni a cipő.
Vagy kritikus helyen van varrás, ami kidörzsöli a vízálló anyagot.
Nekem pl. kifelé áll a kisujjam, azért nem hibáztatom a gyártót, ha az kidörzsöli az anyagot.Egyébként meg tényleg béta termékeket veszünk, mert kb. max. a sztenderd lábakkal tesztelhetik a cipőket, a többieknél meg majd lesz valahogy. Valószínűleg nem éri meg nekik a bővebb tesztelés, de azért 100+ €-ért nem ezt várná az ember.
-
Hi!King
őstag
Hasonló kategóriás Hanwagról váltottam, és annak nem volt ilyen gagyi a talpa, csak gyorsan kopós. Ezek amúgy úgy "alsó kategóriásak", hogy egyszerű, könnyű túracipők, 150-200 eurós árkategóriában, tehát nem kimondottan olcsók, és ehhez képest a legolcsóbb, 5 ezer Ft-os Decathlonosnál gagyibb külső talp az nagyon nem okés. Azt mellékesen jegyzem meg, hogy ebben az árkategóriában La Sportiva TX4 beszállócipőt lehet kapni, ami nyilván teljesen más jellegű cipő, de azzal havas, jeges terepen kívül mindenen lehet menni, még könnyebb mászóutakon is, és meglepően kényelmesen.
-
Hi!King
őstag
A Salomon nem ugyanabba a kategóriába árazza magát, mint a Lowa, mert a Salomon eleve olcsóbb, és sok más outdoor márkához hasonlóan gyárt divatcipőket, amik nem igazán alkapmasak túrázásra, de azok nyilván olcsóbbak is.
Az ilyen repedős problémák meg bármilyen jó minőségű cipőnél megtörténhetnek, ha nem illeszkedik megfelelően a lábadra. Nwm csak a Salomon, hanem a Hanwag is megosztja az ismerőseimet ezen a téren.
A Lowa cipőm talpa nem ez a helyzet, hanem konkrétan olyan külső talpat tettek rá, ami semmilyen outdoor tevékenységre, de utcai használatra sem teszi alkalmassá, és nem esetleges hogy ez a modell kinél vált volna be, kinél nem, mert egyszerűen túl gyenge anyagból gyártották a talpát és a mintázatát. Ilyen esetben nem gondolom, hogy érdemes lenne új próbát tennem a márkával, mert ez konkrétan sima átverés a részükről (megbízható forrásból vettem, nem hamisítvány), máskor is átverhetnek. A hajlánál megtörő, elrepedő cipő nem ez a kategória. És nem olcsó cipőről van szó.
-
jjeahh
nagyúr
Egy ilyen Salewát én is megettem, tágas, kényelmes, puha, de az átlagnál melegebb, így télen gyakrabban használtam. Szerettem, nekem is a sarka kopott el valamivel hamarabb, mint reméltem és amikor elkopik a mintázat, nagyon vékony réteg futófelület marad a középtalp alatt, így kopottan már necces használni, mert könnyen szétmehet a puha habszivacs.
Egyelőre csak kétszer használtam utcán, de ez a kikönnyített Haglöfs egyelőre meglepett, jobb, mint amire számítottam. Kíváncsi vagyok terepen milyen lesz, ahogy arra is, hogy mennyire hatékony a saját ződ membránjuk.

-
Alg
veterán
válasz
Hi!King
üzenetére
Alsó kategóriás cipők márkától függetlenül mindenhol gagyik leszek, nem hiszem hogy akár egy alsópolcos Hanwag sokban különbözne bármelyik másik hasonló árú (vagy akár olcsóbb) cucctól.
Valahol a középkategória teteje felé van ahol már azért lehetnek eltérések márkák között, hogy csak hangzatos marketinget tesznek bele vagy tényleg megépítik jobban.
A Salewa amúgy nekem eddig bejött ár/értékben is, bár most két év használat után már látszik hogy fogy a talp, a jövő évet még szerintem lehozza de utána csere lesz. A membrán is kezd lassacskán gyengélkedni. MTN Trainer lite GTX, ~150EUR.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Hi!King
üzenetére
Én találkoztam hasonló gagyisággal, sajnos nagyon sokszor és szerintem csak akkor árul el bármit a márkáról, ha rendszeresen így jársz. Vagy akkor sem? Nem tom, mert pl. a Salomonnal a legtöbb tesztben és itt, fórumon is elégedett a többség, nálam meg 4 Salomonból 3 ugyanott repedt el vagy hámlott le. A Dachsteinem saját talpa szó szerint, túlzás nélkül 2-3 városi séta alatt simára kopott. A Keen cipőmmel is megszívtam, hajlításnál eltörött a felső rész anyaga első! rövid sétán. Haverom meg nem tudja tönkretenni a Keen cipőjét 5 éve
. Szerintem legtöbbször két oka lehet ezeknek a gagyiságoknak:1: a gyártók többsége már nem tesztel valós körülmények között, a tervezőasztalról egyenesen gyártásba kerül és béta állapotú terméket kapsz. Ez sajnos nem csak cipőkre igaz, mobilok, laptopok, egyebek is olyan hibákkal kerülnek piacra, amik első használatkor azonnal kiderülnek.
2: profit mindenekelőtt és a felhasználó igényei le vannak sz***a. -
Hi!King
őstag
La Sportiva kivételével szerintem semmit sem érdemes saját talpal venni, de a Lowa esetében nem erről van szó, hanem konkrétan a legrosszabb minőségű saját külső talpot hozták össze, amivel valaha találkoztam, nem csak a túracipőket beleértve. A Hanwag saját talpán is gyorsabban kopott a mintázat, mint a Vibram vagy a Pomoca talpakon. Itt viszont elkezdtek leszakadni a mintázat darabok, illetve repedni, szétesni, láthatóvá téve, hogy nagyon gagyi anyagból van, csak a felületét csinálták meg úgy, mint ha normális talp lenne. Pedig a cipőt nem a nehezebb túrákon használtam.
Úgyhogy a Lowa eaetében nem azt gondolomy hogy akkor mostantól nem veszem saját talppal, hanem innentől kezdve egyáltalán nem tudok megbízni a márkában, mert amelyik gyártó ilyet kiad a kezéből, ott mással is lehetnek gondok. Többi márkával is mellé lehet nyúlni, pl. ismerősi körömben volt akinek Hanwag bakancsa szétment egy ponton, másnak Salomon, La Sportivanál a kezdőknek szánt Tarantula és Tarantulace mászócipő élettartama nagyon rövid - mindenkinél az ismerőseim közül akinek volt, meg nekem is, de ezt a gyagyiságot amivel a Lowanál találkoztam, egyik másiknál sem láttam.
Ruháknál volt olyan márka, ahol egy übergagyi modell után adtam esélyt neki (Mountain Equipment volt ilyen), éa nagson megbántam utólag, nem kellett volna, meet a második ruhadarab is nagyon problémás volt, ezért azóra hallgatok az első tapasztalatomra.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Hi!King
üzenetére
Dachstein-t sem szabad saját talpal venni
. Azt nem kétlem, hogy bármelyik márkával mellé lehet nyúlni. Nálunk a családban 7 Lowa volt, amiből 4 még megvan, 6-al vagyunk elégedettek, egyiknek a középtalpa elporladt, szó szerint. Ha nincs szerencsém és azt az egyet fogtam volna ki, akkor most nem lenne ennyire jó benyomásom a márkáról. Amivel még viszonylag elégedett vagyok eddig az a Lomer és Mammut. -
Hi!King
őstag
Már nem nevezem annak, mert a Lowa cipőm külső talpán a mintázat nagyon hamar szétesett. Persze ha Vibram talpút vettem volna, nem lenne prpbléma, de azért az, hogy az 5 ezres Quechua-nak jobb külső talpa van mint ennek, az elvette a kedvemet a márkától. La Sportivanak például a sajá külső talpa is jó, Hanwagnak nem a legjobb, de azért korrekt.
Feleségemnek volt egy Aku beszálló cipője, meg van egy bakancsa, inkább a keményebb talpú típus, ő mindkettőtt több ezer km-en használta, a cipő már szétesett, de tényleg sok volt benne, és mindkettővel elégedett volt (a bakancs még jó állapotban van 1500 km után)m
-
jjeahh
nagyúr
Hi!King tavaly a Lowa-t, ami a személyes kedvencem, az Aku-val egy szintnek nevezte, akkor szétnéztem Aku fronton és megjegyeztem a Slope-t. Most itt az ősz, így egy Slope micro GTX-et be is húztam és egyelőre tetszik, de... nekem ez nem Lowa liga
Egy masszív tank, de eddig úgy általánosítva egy nagy különbséget vettem észre a német (Lowa, Meindl) és az olasz klasszikusok között: a németeknek még a retró modelljük is annyira tele van tömve technikával, amiről egy külön kisregényt lehetne írni és ezt felhúzva érzi is az ember. Az olaszokból meg az anyagot általában nem sajnálják, a kivitelezés hol okés, hol foghíjas és viszonylag egyszerűek. Mije van egy Aku-nak? Hát pl talpa. Meg gore-tex, hurrá
. Mindeközben a Meindl kockái: [link] . Kíváncsi vagyok az Aku tartósságára... Jött közben egy Haglöfs L.I.M Mid Proof Eco is. -
-
jjeahh
nagyúr
válasz
forceberg
üzenetére
15%-a kávé, a többi szárított hegyikecskesz*r, őrölt Vibram talp, fűrészpor és még szemetelsz is vele. Kinek mi, de annál szerintem már a termoszban cipelt presszó is jobb
. Ha már plikkeskávé, akkor drágább, de hatékonyabb megoldás a koffeines energiagél is, vagy simán bekapsz egy koffeintablettát
.
Az viszont engem is érdekelne, hogy a kis kézi manuális vagy akkus "presszógépek" mennyire használhatóak a valóságban. Nem annyira drágák és praktikusabbnak tűnik, mint a kotyogósban főzögetés. -
Én viszek jóféle nekem ízlő 3 az 1-beneket, és xarok a barista érzésre.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Alg
veterán
válasz
Babetta-X
üzenetére
Aeropress-t használok, a Go verzió még kisebb/könnyebb. Kotyogósnál picit gyengébb, de filternél bőven erősebb kávét főz.
Ha nagyon fancy akarsz lenni vihetsz kézi darálót, pl. egy 1Zpresso Q air-el egy adagot pont le tudsz darálni és belefér a daráló az aeropress "dugattyú" részébe.
Én csináltam már úgy is hogy otthon ledaráltam előre a kávét és adagonként légmentesen kiporcióztam fóliahegesztővel kis tasakokba.
-
Pá
addikt
válasz
Babetta-X
üzenetére
Talán a kávés topicban jobban képben vannak?
De esetleg Aeropress?
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok! Többnapos túra esetén van aki talált már valami ultralight kotyogóst kávé készítésre? Nem szívesen cipelném a normál kotyogóst a súlya miatt, most ilyen filter kávét szoktam főzni, de tök fun lenne valami titánium vagy egyéb extra könnyű rendes főzőt találni. Eddig még nem jártam sikerrel.
-
arcsin
senior tag
válasz
pontyos
üzenetére
Mi anno (covid elött) a renaissance schonbrunn hotelben szálltunk meg, közel volt a metro. Nyár közepén kb féláron voltak a szobák.
Mondjuk jó opció lehet egy ibis, mert van -10% klubtagsági kedvezmény a szállásaikra (regelni kell ingyen) a honlapjukon, ált jó helyen is vannak a szállodáik. Amúgy van Nyaralós topik, inkább ez oda való kérdés. -
pontyos
senior tag
Sziasztok! Bécs kastélyok, nevezetességek túrára szeretnénk menni. A bőség zavarában nem tudtunk szállást választani.
Ha valakinek van, volt tapasztalata belvárosi vagy közel hozzá, esetleg Duna part környékén keresünk szállodát, igényeset, lehetőség szerint half board dal.
Előre is köszi ha van ötleted. Üdv -
J.C.G.
aktív tag
B*romi szép helyen jártál! Grat hozzá!
-
Az idei őszt már szeptember közepén sikerült kimaxolni, ami a szépségdíjas túrákat illeti.
Egy körutazás keretében sikerült eljutnunk a Besseggen Ridgere, a Trolltungára és a Szószék-sziklára. ( Volt több kisebb-rövidebb túra is, de ez a három volt a fő cél, amit sajnálok, hogy kimaradt, az a Kjeragbolten, az nem fért most bele.) Mindhárom túra elázós is volt, a Trolltungáról visszafelé havazott is, a Szószék ködös volt felértünkkor, de háromból kettő jó arány, az esős és szeszélyes időjárás igazából emelt a látványvilágon.
Pár kép ezekről + 1 ráadás Loen felettről.

-
J.C.G.
aktív tag
válasz
Lac-coo
üzenetére
Nemrég vettem egy hosszú ujjú merino felsőt, de olyan puha finom tapintású hogy csak na! Le Col! Aztán van egy Ortovox 120 cool tec pólóm is és az is nagyon finom anyagú. Többiek mikor meglátták a kezemben már mondták, hogy nagyon jó anyaga lehet pedig még meg se fogták. Az Icebreaker aláöltözőm, intenzív izzadások során nem volt komfortos, de egy nagyon könnyű hálós aláöltözővel kombinálva nagyon jó párost alkotnak.
-
Lac-coo
őstag
Nem tudom, nem emlékszem sima gyapjúra.... Kevert szálas volt az tuti... Próbáltam polót is, méregdrágát, azt is 2 perc múlva téptem le magamról ...
Új hozzászólás Aktív témák
- Assassin's Creed: Valhalla
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Filmvilág
- Rogyásig pakolható a Cooler Master Cosmos szériás csúcsháza
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Óra topik
- Milyen egeret válasszak?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 FE / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Katonai Rugged laptopok Panasonic Toughbook és Getac S410 6-11.gen gar.
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 256GB Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3858
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
. Egész évben nem tudtam eltenni a téli dzsekit és a polárt
(talán még mindig eladó, durván ár alatt).

. Amikor megjöttek el sem hittem, egyik a gyári dobozában volt, címkékkel, ahogy kell. Mostanában a túranadrágokat is onnan szereztem be, a Decathlonos belépő Quechua nadrágok áráért, sőt, néha a feléért tök jó Bula-t és Norheim-et kaptam, szerintem ezek használtan is legalább 2-3x többet fognak bírni a Quechuánál és sokkal jobban néznek ki. Ha Vinted nem pálya, Decathon a barátod, esetleg Bestsecreten is gyakran akciózzák a nívósabb márkákat. Nekem Mammut, Lowa, Meindl bevált, de nem olcsók, újabban a Haglöfs a kis kedvencem.
. Mivel divatmárka lett, a legtöbb ember úgy használja őket, mint a Nike, Adidas, Vans cuccokat, városban, vezetni, egy szezon után kuka.