- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- One mobilszolgáltatások
- Kikristályosodik a Razr 60
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
orc88
őstag
Sziasztok!
Kalkulus tárgyból elkezdtem gyakorolni az féléves dolgokat. Eddig elég biztosnak éreztem a differenciálszámításos feladatokat, de most elbizonytalanított egy matekinges feladatsor, és annak megoldása, magyarázata:
Mindkét feladatot úgy oldottam meg, hogy a nevezőt teljes egészében átvittem a számlálóba és negatív hatványra emeltem. A megoldás szerint ez az első esetben jó lépés, de a második példához azt írja, hogy nem lehet ezt úgyanígy végrehajtani
Nem lehetne egyszerűen az egész nevezőt (-1)-re emelni és szorzatként deriválni? -
orc88
őstag
válasz
Micsurin #5861 üzenetére
Bocsi, esti unaloműzésként néztem be a topikba és csak a Gauss részre pillantottam rá.
x3 = 1/8 stimm, viszont x2-nél rosszul helyettesíted be. (3-mal szorzod 2 helyett)
Így elvileg ki kell jönnie.Off:
Én is most tudtam le az első félévem az egyetemen (DE-IK proginfó) és *kopp-kopp* amennyire féltem a matekos résztől ahhoz képest nagyon jól sikerült a kezdés. Dimat 2zh: 98% és 88% 5ös megajánlott jegy.Logika itt a buktató tárgy nálunk, minden évfolyamon a 150 emberből kb. 60-80nak jön össze egyáltalán az aláírás amivel vizsgára jelentkezhet...
De végül ez is meglett sok gyakorlás árán.
Hajrá!
Szerk.:
Nekem ez az oldal sokszor segített visszaellenőrizni a dolgokat ha valami nem volt kerek a végeredményben. -
orc88
őstag
Időközben megválaszoltam magamnak, végiggondolva egyértelmű, hogy tetszőleges sorrendben hajthatom végre a lépéseket.
(Máskülönben a baloldali univerzális és jobb oldali egzisztenciális kvantorra vonatkozó szabályoknak nem lenne sok értelme)
-
orc88
őstag
Sziasztok!
Nem épp "klasszikus" matek, de szerintem itt van a lejobb helyen.
Matematikai logika:
Ha a Gentzen-féle szekvent kalkulus levezetése során több szabály is alkalmazható egy adott sorban, akkor mindegy hogy melyiket hajtom végre először?Így is kijönnek az axiómák ha logikai törvény a formula/szekvent, csak más (atomi) formulák fognak a tablázat tetején állni, ez sem baj?
-
orc88
őstag
válasz
Jester01 #5807 üzenetére
Tényleg, átsiklott a figyelmem ezen. Köszönöm a segítséget!
Igazából a tanár gyakfeladatai között nincsen olyan vészes feladat mint amit először küldtem, szóval remélhetőleg megoldom majd valahogy zhn is.
Az első zhn is a saját példatárához hasonló feladatokat rakott bele, jól is sikerült. -
orc88
őstag
válasz
Jester01 #5805 üzenetére
Egy másik példa:
10 különböző korú személy hányféleképpen állhat egymás mellé úgy, hogy a legfiatalabb és a legidősebb nem áll egymás mellett?
Gyakon az jött ki, hogy 10! - 9!*2Itt azon akadtam meg, hogy ezt szerintem rosszul csináltuk, mert 10! az összes eset, de ha ki akarom vonni azokat az eseteket amikor egymás mellett ülnek akkor a 2 ember helye fix --->
A teljes sor permutációja: 2*1*8*7*6*5*4*3*2*1 ez pedig ugye 2*8!.
Vagy rosszul gondolom? -
orc88
őstag
Sziasztok!
Kombinatorika témában a tipusfeladatok általában mennek, viszont pl. ennél a feladatnál a "józan paraszt ész" módszerrel sem megy...
12 könyv van a polcon, hányféleképpen tudok levenni 4db-ot úgy, hogy ne kerüljön le 2 közvetlenül egymás mellől?Vagy az is jó lenne ha tudnátok ajánlani ezekhez valami szuper szakirodalmat / összetettebb feladatokat részletes kidolgozással, szájbarágósan ami nektek is bevált.
-
orc88
őstag
Sziasztok!
Teljes indukciós bizonyítással kapcsolatban lenne kérdésem, azon belül is egy oszthatóság bizonyítása. Képként szúrom be az átláthatóság miatt:
Megj.: n=1-re ki lettek próbálva, n=k és n=k+1 szerepel csak a képeken.Ezt órán vezettük le, ez alapján egy másik feladat, aminél a 9-cel való oszthatóság a kérdés:
A második jó így? Teljes indukció jól van alkalmazva, illetve helyes az, hogy szorzatból így csinálok kvázi "összegeket" a végén?
Remélem érthetően írtam le.
-
orc88
őstag
Értem, vegülis csak azért vagyok kicsit megijedve tőle mert van 1-2 ismerősöm akik fakton voltak és belenéztek az integrálás, deriválás témakörökbe, én meg ugye ebből kimaradtam. No meg olyan tapasztalatokat hallottam / olvastam, hogy erős (gimis) matekosok is könnyen elhasalnak ezen a szakon.
-
orc88
őstag
Sziasztok!
Szeptemberben kezdek Programtervező szakon. A prog részére felkészültnek érzem magam, viszont matekból kicsit rá kellene hangolódni.
Középiskolában nem volt különösebb gondom vele, ha nem is elsőre de magyarázat/levezetés után megértettem a dolgokat, viszont nem voltam faktos (sajnos)Tudnátok esetleg olyan anyagokat ajánlani amit ha átnézek a maradék 1 hónapban legalább egy kis segítséget adna az induláshoz? (Vagy ez felejtős?)
Köszi!
-
orc88
őstag
Így már világos, köszönöm mindkettőtöknek!
-
orc88
őstag
Sziasztok!
Egy érettségi, logikai-kombinatorikai feladatról lenne szó:
"Egy dobókockát feldobunk kétszer egymás után. Mekkora annak a valószínűsége, hogy a dobott számok összege prímszám?"
Mennyi lesz a kedvező esetek száma?
Ti figyelembe vennétek azt, hogy a 3-at pl ki lehet dobni egymás után úgy is hogy 1+2 és 2+1, vagy csak a végeredmény a lényeg, azaz hogy 3?Én, mivel a feladat úgy fogalmaz, hogy "számok összege prímszám" nem foglalkoznék a különböző kombinációkkal, csupán az összeget vizsgálnám. Így a kedvező esetek száma nekem 5, az összes eset 11. (mer 11 különböző összeg dobható ki 2 kockával)
Remélem érthető a dilemmám, és meg tudjátok magyarázni, hogy mi a helyes eljárás ebben az esetben.
Új hozzászólás Aktív témák
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 3
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Gitáros topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X +RX 9060XT/9070/9070XT +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!!!
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: RYZEN 5 8400F/9600X +RX 9060XT/9070/9070XT +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!!!
- Asus X299 TUF / Beszámítás OK!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 7 5700/5800X +RX 9060XT/9070/9070XT +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!!!
- HP ChromeBox G2, olcsó pici gép internetezésre.
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro Plusz
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3041, 96% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest