- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- iPhone topik
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
Topikgazda
válasz
K1nG HuNp #5738 üzenetére
Szerintem csak orsszul irtad fel az azonossagot, eleve az uniot keresed, a metszet meg nulla...
Masreszt meg az n darab dobasnal egyszerubb kivonni a rosszakat mint szitalni az n szintet. Amit te irtal az annak a valoszinusege hogy _minden_ dobas a keresett esemeny, ok meg azt kerdeztek, hogy mennyi a valoszinusege hogy _egyik sem_ az
(Megjegyzem nem ertem minek P(A) es P(B), eleg ket reszre osztani: P(aa vagy bb dobas)=1/2, ugyanennyi a "nem aa es nem bb dobas"-nak, es ebbol kell az n. hatvany vagy szita.) -
lev258
veterán
válasz
K1nG HuNp #5656 üzenetére
A nevezéktant annyira most nem látom át, de a "teljes differenciál" szerintem a komponensenkénti (parciális) deriváltakat jelenti, mondjuk egy vektorba rendezve. Szerintem ebben csak az számít, hogy létezzenek.
Mondjuk ettől még a "teljesen differenciálható" kifejezés jelenthet "totálisan deriválhatót". -
lev258
veterán
válasz
K1nG HuNp #5407 üzenetére
Szívesen.
A másik út pedig, amit te is felírtál: a^2 + y^2 = 4
Mivel érintő a cél, így teljesülnie kell, hogy y csak és kizárólag egy értékű lehessen az érintésnél (érintés csak egy pontban történik). Mivel a négyzeten van az egyenletben, így ennek feltétele az, hogy +- szám nem lehet (az már két érték lenne). Marad a 0. Ha pedig y=0, akkor a^2=4. -
lev258
veterán
válasz
K1nG HuNp #5400 üzenetére
Akkor ne haragudj, de ez eléggé belépőszintű feladat. Épp ezért kellene erőltetned a probléma-felismerésen agyalást. Nem bántásból mondom, de a matek az egyik olyan tárgy ott, amivel kiszűrik (kidobálják) az embereket az első félévben. És ne számíts arra, hogy tanítják is (biztos van kurzus, de ott egyrészt nincs idő megérteni, másrészt a többi tárgynál már aktívan fogják használni a "még meg nem tanult" dolgokat is).
-
lev258
veterán
válasz
K1nG HuNp #5398 üzenetére
Van rendes megoldása.
Csak a megközelítése más a tiédtől. Én rögtön kétféleképpen is meg tudom oldani. Az egyik egy grafikus megközelítés (mit is jelent a kör egyenlete), míg a másik koordinátageometriai. Az, hogy felírtad a-ra, az is egy megközelítés, de hiányzik a következő lépés, pedig ott vannak az információk. A kolléga egyébként nem próbálgatással helyettesít be, hanem meg tudja mondani, melyik a jó. De ha nem látod át a problémát, akkor a behelyettesítés gyorsabb módszer (még ha nem is pártolom személy szerint).
Egyébként mi a cél az érettségivel, hogy meglegyen, vagy hogy később építs is arra a tudásra? -
axioma
Topikgazda
válasz
K1nG HuNp #5395 üzenetére
Raadasul amig feleletvalasztos, nem is a megoldast kell levezetned, hanem itt konkretan behelyettesited az
a
-ba a lehetseges valaszokat, es megallapitod, hogy az vajon erinti-e (nem mellesleg szerintem ezzel a megkozelitessel a harmadiktol kezdve rajossz, hogy mi a "szabaly", es onnantol meg ki tudod talalni hogy akkor elolrol hogyan vezeted le).
Mas kerdes hogy ehhez jobb ha nem a jo megoldas az elso amire raprobalsz...
(hint: y tengelyt erinti: az x=0 behelyettesitessel kapott egyenletnek pontosan egy megoldasa van y-ra) -
lev258
veterán
válasz
K1nG HuNp #5395 üzenetére
Szerintem hasznosabb lenne, ha kicsit gondolkodnál rajta, mint várni a választ. Az se baj, ha ide beírod a gondolataidat, még ha netán hibásak is, de legalább agyalj rajta. Mert az eddigiek alapján ez nem megy neked (az általános probléma-felismerés és a kezdő "szikra" megtalálása).
-
f(x)=exp(x)
őstag
-
-
axioma
Topikgazda
válasz
K1nG HuNp #5356 üzenetére
Nem forditva volt,
log(n)=1.1
es keresed n-et? Ami 10-es alapu logaritmusnal nem pontosan, de kb. lehetne is 12.31.
(Viszont inkabb hasznaljx
-et ha nem egeszrol van szo, az n-rol eleve egeszre gondolni. Ja es a tizedespont is sokkal konnyebben olvashato folyoszoveg kozepen, mint a vesszo. Lehet, hogy ezek miatt en most pont tok szarul tippelek...)
De akkor nem is logaritmus kell neked, hanem a hatvanyozas. Ugyebar vegigmondod a versiket, aza
alapu logaritmusb
az a szam, amelyrea
-t emelveb
-t kapjuk. Vagyis ha jol tippeltem meg hogy mi volt igazan a kerdes, te a10^1.1
-t keresed.
Ha megsem ez a kerdes, hanem valahogy megisa
alapu logaritmusb
-t akarsz szamolni ugy, hogy nincsa
alapu log a szamologepeden, akkor meg hasznalod az azonossagot, hogylog_a(b)=log_c(b)/log_c(a)
, ahol a c az a (tetszoleges) szam, amire van a szamologepeden logaritmus. -
f(x)=exp(x)
őstag
-
kispx
addikt
válasz
K1nG HuNp #5218 üzenetére
Felírod a két egyenletet és megoldod:
x - y = 7 x-et kifejezve => x = 7 + y
gyök(xy) = 12
--------------
gyök((y + 7) * y) = 12
(y + 7) * y = 144
y^2 + 7y - 144 = 0
másodfokú megoldóképletet használva:
y1,2 = (-7 +- gyök(49 - 4*-144)) / 2
y1,2 = (-7 +- gyök(625)) / 2
y1,2 = (-7 +- 25) / 2
y1 = 9
y2 = -16
y1-hez tartozó x1
x-9 = 7 => x=16
y2-hez tartozó x2
x-(-16) = 7 => x=-9 -
axioma
Topikgazda
válasz
K1nG HuNp #5134 üzenetére
Hat kicsit nemszivesen mondom ra, hogy igen. Mert a gyokvonas valojaban nem igazan muvelet a komplex szamokon (az i - nekem mar csak i marad - es a -i is negyzetgyoke a -1-nek), ebbol a szempontbol en is pongyola voltam. Csak hat ez a szokasos "segito" magyarazat.
A harmadik hatvany persze hogy az. Azzal mar forditva nincs gond: az i kobe a -i. Azert van benne 3. hatvany, mert a z-t mint osszeget kobre emelte (az (a-b)^3=a^3-3*a^2*b+3*a*b^2+b^3 azonossaggal), ezt kerte a feladat.
Egy picit nezz utana a komplex szamoknak, ha egyelore a polarkoordinatas nem is kell (bar abbol gyonyoruen latszik az i^3=-i), de a ketdimenzios ertelmezest mindenkepp. Szerintem wiki is eleg lehet bar most nem neztem ra, de jo lenne ha nem csak az adott feladatot tudnad megoldani, hanem ertened hogy mibol jon ez, miert igy kell ill. forditva, miert lehet igy szamolni ezekkel.Szerk.
Opsz, most latom, nem te voltal a kerdezo. De ha mar kerdes szintjeig erdekel, erdemes ranezni, nem egy hsz-ba belefero tema.
Új hozzászólás Aktív témák
- HÁZIMOZI / HIFI / TV beárazás
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Autós topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Milyen TV-t vegyek?
- iPhone topik
- További aktív témák...
- HP ProDesk 400 G5 DM Mini PC, Intel Core i5-9500T Processor, 8GB DDR4, 256GB SSD Win 11, Számla, 2
- HP Z240 PC, Intel Core i7-6700 Processor, 8GB DDR4, 256GB SSD, Win 11, Számla, 2 év garancia
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC V51 - i5-14400F - RTX 4060Ti - 16GB RAM - 1TB SSD - www.olcsogamerpc.hu
- Dell Precision 5540, Workstation, mobil munkaállomás, 15,6" FHD IPS , Xeon E-2276M , 16GB DDR4, 256G
- HP Pavilion 14-dv0xxx, 14 FHD IPS, I5-1135G7 CPU, 20GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, Számla, 1 év garanci
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN I3 NEO A-Data 650W
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 512GB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Apple iPhone 14 Pro / Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 88% akku
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest