- Magisk
- Mindenki Z Fold7-et akar
- One mobilszolgáltatások
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Kikristályosodik a Razr 60
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pomorski
őstag
F-ről nem tudok semmit, numerikusan létezik csak. Sok argumentuma van, a legkisebb esetben 15 darab: z_1,z_2,…,z_15. Még ezen legkisebb esetben is a 15-dimenziós tégla -amit végigfutnék a for/do ciklusokkal- szuperszámítógéppel (párhuzamosra megírt kóddal) is reménytelen, rettenetesen sok időt venne igénybe. Ha nem találok semmi okos megoldást (az opkutosokat már kérdeztem), akkor átírom Downhill-szimplex módszer forráskódját valahogy, hogy „megetethessem vele” a problémát. (Csakhát ugye az a rutin is valós argumentumokra van megálmodva, azaz úgy érzem, hogy ezen „megerőszakolás” nemigen lesz jó, de most egyelőre jobb ötletem nincs.)
-
pomorski
őstag
Munkám során a múltban gyakran kellett y=F(x_1,x_2,...,x_n) függvényeknek megkeresni a minimumhelyét/minimumhelyeit, ahol x_1, x_2,...,x_n valós változók. Ezen problémákra többnyire Downhill-szimplex, vagy Powell-módszert használtam, -mivel F általában túl bonyolult volt mindig, azaz analitikus megoldást sohasem tudtam használni... Mostani (home office-os) munkám során hasonló problémába ütköztem. Adott egy y=F(z_1,z_2,...,z_m) "kifejezés" (direkt írok kifejezést függvény helyett!), amiben z_1,z_2,...,z_m egész számok. Kérdés: Hogyan célszerű egy ilyen F-et minimalizálni? Sajnos a "brute force" megoldás nem célravezető még többszálas (openmp-s) programimplementáció esetén sem. ("brute force" alatt azt értem, hogy írok egy m-szeresen egymásba ágyazott do (mások kedvéért for) ciklust és ezekkel végigfutok miden z_i minden lehetséges értékén és "figyelem", hogy milyen konfiguráció esetén találok minimumot.) Ötlet?
-
pomorski
őstag
Hétvégén keresgéltem az arxiv-en ezt-azt és megrökönyödve találtam rá erre a kéziratra: [link]. Ti láttatok már ilyet? Hogy direkt ki van takarva a szerző és az affiliációja? Nem hagyott nyugodni a dolog, és utána is néztem és ezt találtam a forrás LaTeX-ben:
Szokatlan nemde?!
-
pomorski
őstag
Köszönöm szépen gygabor88 fórumtársnak a kompakt tartójú függvényekkel kapcsolatos problémám megoldását!!!
-
pomorski
őstag
És tényleg egy előjellel több esetén nem mell, hanem szív:
-
pomorski
őstag
...Azért első közelítésnek jó volt az ábrám, mivel azt hittem, hogy a kapott képnek "mell formájúnak kell lennie" és az is lett ugyebár... Ezért nem is variáltam az előjelekkel, hiszen és azt hittem, hogy "jó" ábrát kaptam meg. És mellesleg a MAPLE rajzolásához én speciel nem értek annyira, hogy ilyen finomságokat be tudjak állítani, mint pl. a tengelyek skálája... De szerintem első közelítésnek a rajzom jó... Mindegy nem, hogy "mell", vagy "szív" nemde?
válasz Gyb001-nek: Nem ott tanul, ott dolgozik, vagy dolgozott. (Debrecenben tanult.)
-
pomorski
őstag
válasz
pomorski #4553 üzenetére
Egy másik megoldás:
A szummát így lehet felbontani (parciális törtfelbontás segítségével):
\sum_{n=1}^{672} 1/( (3n-2)*(3n+1) )=
=\sum_{n=1}^{672} (1/3)/(3n-2) - \sum_{n=1}^{672} (1/3)/(3n+1)ebből is az jön ki végeredményül, hogy 672/2017
A felbontást így csináltam:1/( (3n-2)*(3n+1) ) = A/(3n-2) + B/(3n+1)
amiből adódott, hogy A=1/3 és B=-1/3 -
pomorski
őstag
Egy ilyen példa megoldásánál szerintem jó lenne tudni, hogy milyen témából adták fel ezt a megoldandó feladatot (netán analízisből, netán számelméletből)?! Mert akkor olyan "eszközzel" lenne praktikus hozzáfogni a megoldáshoz... Én az alábbiakat javaslom (azaz ez egy lehetséges megoldás):
első tag: 1/(1*4) = 1/4
első két tag összege: 1/(1*4) + 1/(4*7) = 2/7
itt az a "sejtésünk támad", hogy a képzési szabály n tag összeadása esetén: n/(3n+1)
Ezen sejtésünket pikk-pakk bebizonyíthatjuk teljes indukcióval! Ha ezzel megvolnánk, akkor mostmár tudjuk, hogy
\sum_{n=1}^{672} 1/( (3n-2)*(3n+1) ) = 672/2017
Ezzel kész is vagyunk, de többféle megoldás is van még...
-
pomorski
őstag
Hát ha egyáltalán nem tanultál ilyet, akkor hogyan adhatnak ilyet fel pluszpontokért?
Mindenesetre én azért léptem be egyszer ide, mert segítséget kértem egy probléma kapcsán. Emlékeztetőül, ez volt az a probléma: [link]. Néha pedig azért lépegetek be mostanság, mert válaszban/megoldásban reménykedem, de mindhiába.
Ebben nem tudna segíteni valaki, akárki, bárki, pl. a topicgazda? Hálás köszönet előre is...
-
pomorski
őstag
válasz
atomchicken #4517 üzenetére
Azért nem tudod kiintegrálni parciálisan, mert azt nem lehet parciálisan... Ránézésre ennek az integrálja erf függvényes lesz. Nem lehet, hogy rosszul másoltad le a feladatot, stb.?
-
pomorski
őstag
Milyen másik kettőre? Vagy úgy érted, hogy a másodikra? Mert én az elsőt oldottam meg, csak "átjelöltem"... A második egyébként nem látszik nehéznek. Ott próbafüggvénynek az Acos(2t)+Bsin(2t) alakot kell választani szerintem, bár én ezt is "átjelöltem"... x-ről y-ra, t-ről pedig x-re, pötty helyett pedig vesszőket szeretek. (Köszönhetően a Daróczy-féle rengeteg Analízis tárgyaknak.)
-
pomorski
őstag
válasz
mrhitoshi #4508 üzenetére
Ha csak gyakszihoz kell, akkor erre én ezt javaslom:
Scharnitzky Viktor: Differenciálegyenletek
(Én is ebből tartottam gyakszikat demonstrátor koromban.)
Ha elméletből kell, akkor ahhoz legpraktikusabb beszerezni egy órai jegyzetet attól, aki ezt tartotta, mert gondolom a vizsgán azt szeretné visszahallani, amit ő leadott.
Ha a fentiek közül egyikhez sem kell, hanem munkához kell, akkor legjobb ráguglizni...
-
pomorski
őstag
válasz
Tothgera30 #4482 üzenetére
Én mindkét linkre ráklikkeltem, de nem tudtam onnan letölteni semmit sem. Linux alatt próbáltam, lehet az a baj?
-
-
pomorski
őstag
Csak azért néztem be, hogy reagált-e valaki a kérdésemre, de mivel senki, akkor én reagálok a máséra...
Van egy tétel számelméletből, mely szerint: Bármely háromnál nagyobb prímszám felírható (6k\pm 1) alakban. Itt a \pm jelöli a plusz-mínuszt (LaTeX-es jelölés). A tételt megtalálod pl. Freud-Gyarmati: Számelmélet c. könyvében.
-
pomorski
őstag
Nagyon szuper ez a topic, kár hogy sajnos még csak ma vettem észre... Úgyhogy segítségeteket is kérném... Ha valaki tud segíteni, akkor PM-et írjon légyszi!
http://kepfeltoltes.hu/view/151013/segitseg_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ja, bocs, hogy máshogy nem tudtam ide beilleszteni a képet, csak így, de mindig azt a hibaüzenetet kaptam, hogy a "A megadott kép nem megfelelő (max. 8 Mpx, 3 MB)!".
Új hozzászólás Aktív témák
- Jelszókezelők 2025-ben: biztonság vagy illúzió?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Formula-1 humoros
- Battlefield 6
- Magisk
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Otthoni IPTV megvalósítási lehetőségek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD
- GeForce RTX 3060 Ti Gaming OC 8GB
- Gigabyte 15 G5 Gamer FHD IPS 144Hz i5-12500H 12mag 4.5Ghz 16GB 512GB Nvidia RTX 3050 Win11 Garancia
- Layer 2 Plus (Layer 3 Lite) Passzív rack switch, 24x1G + 4x10G SFP+ , SFP-kkel FS S3900-24T4S-R
- Eladó/Lenovo X240 Ultrabook/I5-4300U/8GB DDR3/Win 10Pro/12,5"!!!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3040, 96% Akkumulátor
- HP 440 G6 Intel i5-8265U laptop (Bekapcsoló gomb hibás)
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Eladó karcmentes Apple iPhone 11 128GB / 12 hó jótállással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest