- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- iPhone topik
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovisoft
őstag
Az első esetben a nevezőben van már egy 4-edik hatvány és egy köbgyök és ennek vesszük a reciprokát, ezt a 3 hatványozást valóban lehet egyszerűsíteni egyetlen -4/3-ik hatványozássá.
A második esetben a nevezőben nincs hatvány, ezért semmit nem egyszerűsít az, ha az 1/x-et átírod x-nek a -1-edik hatványára. Deriválhatod az eredeti formában hányadosként vagy deriválhatod -1-edik hatványra átírva szorzatként, de az utóbbi esetben összetett függvényként kell deriválnod a -1-edik hatványt.
-
Micsurin
nagyúr
Köszi, bakker este már nagyon zokni voltam.
Én végül az OE-n ücsörgök mérnökinfón nem menne rosszul ha nem akartam volna az Anal1-et mindenképpen kipipálni... ami nem jött össze így magával rántotta a Prog1-et amire nem lett időm végül én hülyeségem ez van. Sebaj az jön velem VK-n max csúszok egy évet. Igaz kettőt... felső éves/végzős haverok jelezték lesz az Archi1 amit értelmezzek úgy, hogy mindenség+1 vagy N+1 év minden hallgató esetében.
-
orc88
őstag
Időközben megválaszoltam magamnak, végiggondolva egyértelmű, hogy tetszőleges sorrendben hajthatom végre a lépéseket.
(Máskülönben a baloldali univerzális és jobb oldali egzisztenciális kvantorra vonatkozó szabályoknak nem lenne sok értelme)
-
TDX
tag
Kicsit általánosabb megoldás: az 1, 2, ..., m számok közül szeretnél kiválasztani n darabot úgy, hogy semelyik kettő ne legyen szomszédos.
Ekkor ha 1<=a_1<a_2<...<a_n<=m egy jó kiválasztás pontosan akkor, ha a szomszédosak különbsége legalább kettő, tehát pontosan akkor, ha 1<=a_1<a_2-1<a_3-2<...<a_n-(n-1)<m-(n-1)=m+1-n.
Legyen b_i=a_i-(i-1) i=1, 2, ..., n-re. Ekkor a b_1, ..., b_n-et (m+1-n) alatt az n féleképp választhatjuk ki. Minden b_i sorozathoz van egy megfelelő a_i-nk, és minden a_i-hez van b_i-nk, tehát ugyanannyi a_i illetve b_i sorozat van, szóval (m+1-n n) sorozat van.
Ez a te esetedben m=12, n=4, tehát (12+1-4 4)=(9 4)=126.
-
Jester01
veterán
Ez nagyon gonosz kérdés. Az addig rendben van, hogy (12 4)=495 az összes lehetőség. Ezen belül rossz eset ha 2x2 könyv van egymás mellett, 3 könyv van egymás mellett vagy pontosan 2 könyv van egymás mellett és a másik kettő nem. Az első kettőt ki tudom számolni: (10 2)=36 illetve 8*7+2*8=72. Na de azzal, hogy pontosan kettő van egymás mellett nem tudok megbírkózni egyelőre.
Biztos van rá jobb ötlet is.
-
axioma
Topikgazda
Tipikus eroltetes... az elso ranezesre 2*(16^n)+3, a zarojelben barmi van 6-ra vegzodik, ketszer plusz 3 az meg 5-re...
Amugy teljesen jo a masodik is, igy kell, legfeljebb a jelolestechnika lehetne kifinomultabb, de hat az orai alapjan nem varja el a tanar a formalizmust. -
axioma
Topikgazda
Nezd, nagyon hozzaallas kerdese is. Es nem is irtad melyik egyetem, de alapvetoen tetelezzuk mar fel, hogy ott is _tanitanak_, ha bejarsz eloadasra, gyakorlatra, akkor meg fogod tudni tanulni. De ha barhol elakadsz, nyugodtan gyere ide kerdezni!
(En nemet speces voltam azaz nem volt semmibol faktom, es matematikus szakra mentem Szegeden, nem volt hatranyom - igaz az regen volt mar.) -
axioma
Topikgazda
Nem epitenek a faktos matekra, ha emiatt akarnal elore tanulni. A programozas algoritmikus reszhez leginkabb a diszkret matek kell (grafelmelet, kombinatorika), de azert van ott derivalas-integralas alapjai is. Szerintem mar abbol hogy megkerdezted merek tippelni arra, hogy te siman kovetni fogod menet kozben!
-
Szia!
Az 5/11 azért nem jó, mert a prím összegeket és sima összegeket nem azonos mennyiségben tudod előállítani.
2: 1+1
3: 1+2, (2+1)
5: 1+4, 2+3, (3+2, 4+1)
7: 1+6, 2+5, 3+4, (4+3, 5+2, 6+1)
11: 5+6, (6+5)
Itt a klasszikus érettségis megoldási menet:
Az 1+1 eset kivételével mindegyik összeg kétféleképpen valósulhat meg, így az
A eseményt 15 elemi esemény valósítja meg
Az összes elemi esemény 6x6=36,
ezért P(A)=15/36 -
skoda12
aktív tag
Ez a kedvező eset / összes eset képlet csak addig működik, amíg minden elemi eset azonos valószínűséggel fordul elő. Itt nem ez a helyzet (mármint úgy értve, hogy nem az az elemi eset, hogy pl X az összeg), már érzésre is megmondod, hogy a 11-et nehezebb kidobni, mint a 7-et. Ha elkezded írogatni, hogy 11 = 5 + 6 és 7 = 1 + 6 = 2 + 5 = 3 + 4, akkor látszik is, hogy a 7-et nagyobb gyakorisággal sikerülhet összehozni, mint a 11-et.
Továbbá, ha nem veszed figyelembe a sorrendet, akkor a 2 és 3 lőfordulási esélye ugyanannyi lenne, mert egy-egy fix számpár összegeként állnak elő, de valójában a 3 gyakrabban fordul elő, mert a 3-at 1 + 2 = 2 + 1 alakban is tudsz dobni a kockákkal.
Amit te szeretnél, az akkor működne, ha egy 11 oldalú szabályos homogén testtel dobnánk, ahol mindegyik oldalára azonos eséllyel esik a test. A valóságban viszont kétszer dobsz egy 6 oldalú kockával, így számít a sorrend.
Új hozzászólás Aktív témák
- HÁZIMOZI / HIFI / TV beárazás
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Autós topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Milyen TV-t vegyek?
- iPhone topik
- További aktív témák...
- HP ProDesk 400 G5 DM Mini PC, Intel Core i5-9500T Processor, 8GB DDR4, 256GB SSD Win 11, Számla, 2
- HP Z240 PC, Intel Core i7-6700 Processor, 8GB DDR4, 256GB SSD, Win 11, Számla, 2 év garancia
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC V51 - i5-14400F - RTX 4060Ti - 16GB RAM - 1TB SSD - www.olcsogamerpc.hu
- Dell Precision 5540, Workstation, mobil munkaállomás, 15,6" FHD IPS , Xeon E-2276M , 16GB DDR4, 256G
- HP Pavilion 14-dv0xxx, 14 FHD IPS, I5-1135G7 CPU, 20GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, Számla, 1 év garanci
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3038, 94% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3034, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2985
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest