- Mindenki Z Fold7-et akar
- Yettel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
- Kikristályosodik a Razr 60
- Google Pixel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
Az első ábrádhoz visszatérve. A sebességvektor egy adott pontban az abban a pontban érintő kör sugarára lesz merőleges (görbületi sugár). Tehát ezt kell meghatároznod minden pontban és abból tudsz a sebességvektor irányára (szögre) következtetni. Ennek a körnek természetesen a középpontja is folyamatosan változik.
-
lev258
veterán
Fizikus szemmel nézve a "v" vektor az adott pontban az érintő irányába mutat. Tehát inkább a sebességgel van kapcsolatban, mint a megtett úttal. Ha jól gondolom.
A B az valami fix pont és A és B távolsága (vektora) van az alfa mellett?
Jó lenne tudni, mi az eredeti kérdés/feladat és mit gondoltál eddig hozzá. -
axioma
Topikgazda
OK, csak azt az elso vagy-ot is &-nek irtad, ezert nem volt egyertelmu.
DeMorgan-okkal:
A+(~A&B)=A+(~(A+~B))=~(~A&(A+~B))=~(~A&A+~A&~B)=~(~A&~B)=A+B
Lehet, hogy nem ez a legrovidebb, most csak irtam egy probalkozast.
Figyelem, a negalas vegig erosebb precedencianak van feltetelezve, mint az & es +!
Annyit hasznal fel, hogy ~(x&y)=~x+~y, ~(x+y)=~x&~y, ~(~x))=x, x+~x=0, 0+x=x. Ja es hogy x&(y+z)=x&y+x&z. Lehet, hogy ez vegulis a teljes paletta -
axioma
Topikgazda
Nem ismerem ezt a jelolesrendszert... egyaltalan, halmazelmelet vagy mat.logika?
De szerintem elirtad, az azonossag amire asszocialtam: A unio (A komplementere metszet B) egyenlo A unio B, mat.logikaban A vagy (nem A es B) egyenlo A vagy B. De nalad az & kicsit megszaladt a bal oldalon (es a zarojel ha ugy lenne, asszociativitas miatt felesleges is lenne). -
TDX
tag
Másik megoldás:
18n-1 27-es maradéka csak n 3-mas maradékától függ, tehát ha az állítás igaz, 10^n-é is. Legyen tehát n=3k+r alakú, ahol k, r nemnegatív egészek, r=0, 1 vagy 2. Könnyen látszik hogy ekkor a feladatban szereplő állítás csak r-től függ, az pedig 3 eset megvizsgálása, ami nem nagyon vészes. -
axioma
Topikgazda
10^n-1 az barmely n-re oszthato 9-cel az trivi, tehat a 9-cel oszthatosaggal nincs gond.
A 27-tel oszthatosaghoz meg pont az kell, hogy az a szam, hogy 1111...1 (n db egyes) -nek a 3-mal adott maradeka es a 2n-nek a 3-ra adott maradeka osszesen 3-mal oszthato. Ez meg szerintem megint latszik (amennyiben tudjuk, hogy nem csak az igaz, hogy tetsz.szam akkor es csak akkor oszthato 3-mal, ha a szamjegyeinek osszege is; hanem ennek az altalanosabb, tok ugyanugy belathato formajat, nevezetesen hogy a 3-mal osztott maradeka pont ugyanannyi a nagy szamnak, mint a szamjegyei osszegenek). -
kispx
addikt
Nem lehet 1-nél és -1-nél inflexiós pontja. -1 ránézésre is rossz. Az 1-et ha behelyettesíted a második deriváltba akkor a 1/(1^4-1) 1/0 lesz, ami nem jó.
A Wolfram Alpha szerint -1.1510 és 1.1510 körül van a második derivált 0 értéke, ami meg megint nem jó.
Biztosan jól számoltad ki a második deriváltat?
Szerk.:
No inflection point found
Nem számoltam utána, régen volt kalkulus -
axioma
Topikgazda
A 11-gyel oszthatosagot ugy neztem, hgoy 12=(11+1), ebbol +1 marad (a tobbi tag oszthato), a 9=(11-2), 8=11-3, 6=2*3
Vagyis a 11-gyel oszthato tagok kidobalasa utan marad
+1 - 2^(10k+5)-3^(10k+5)+2^(10k+5)*3^(10k+5)=
(2^(10k+5)-1)(3^(10k+5)-1),
ahol a masodik =(242+1)^(2k+1)-1 ami ugyanolyan elven oszthato.A masik felet is mindjart nezem.
-
pomorski
őstag
Egy ilyen példa megoldásánál szerintem jó lenne tudni, hogy milyen témából adták fel ezt a megoldandó feladatot (netán analízisből, netán számelméletből)?! Mert akkor olyan "eszközzel" lenne praktikus hozzáfogni a megoldáshoz... Én az alábbiakat javaslom (azaz ez egy lehetséges megoldás):
első tag: 1/(1*4) = 1/4
első két tag összege: 1/(1*4) + 1/(4*7) = 2/7
itt az a "sejtésünk támad", hogy a képzési szabály n tag összeadása esetén: n/(3n+1)
Ezen sejtésünket pikk-pakk bebizonyíthatjuk teljes indukcióval! Ha ezzel megvolnánk, akkor mostmár tudjuk, hogy
\sum_{n=1}^{672} 1/( (3n-2)*(3n+1) ) = 672/2017
Ezzel kész is vagyunk, de többféle megoldás is van még...
-
skoda12
aktív tag
A megoldás 672 / 2017.
Az összeg tagjai 1 / (a * (a + 3)) alakúak, ahol a következő tagban "a" mindig 3-mal növekszik. Ha kiszámolod az első 1, 2, 3 tag összegét, akkor rendre 1 / 4, 2 / 7, 3 / 10 az eredmény. Ebből sejthető, hogy az első n tag összege n / (3n + 1), ami indukcióval belátható. Mivel a teljes összeg 672 tagból áll (kiszámítható abból, hogy az első tag nevezőjének első tényezője 1, az utolsó tagnál 2014 és tagonként 3-mal van növelve), így az eredmény 672 / 2017.A 2016 / 2017 megoldás azért nem jó, mert a beszúrt képen is látszik, hogy a törtekre bontásnál 1 / (a * (a + 1)) alakú számokkal dolgoztak, neked viszont nem ilyen számokat kell összeadnod.
-
Jester01
veterán
Nem azt kell összeadni hányszor van meg benne a 4, hanem hogy hányadik hatványon. Ráadásul az is jó, ha két páros de amúgy nem 4 többszöröse számot szorzol össze. Tehát 2 hatványaival kell számolni aztán a végén felezni.
2: 1
4: 2
6: 1
8: 3
10: 1
12: 2
14: 1
16: 4
18: 1
20: 2
22: 1
24: 3
26: 1
28: 2
30: 1
====
összesen: 26, vagyis 2^26-al osztható ami 4^13. -
Jester01
veterán
Ha négyzetszám akkor:
2011*2013*2015*2017+16=c²
2011*2013*2015*2017=c²-16=c²-4²=(c-4)(c+4)=k*(k+8)Csoportosítgassuk egy kicsit a szorzatot:
2011*2013*2015*2017=2011*(2011+2)*(2011+4)*(2011+6)
=2011*(2011+6)*(2011+2)*(2011+4)
=(2011²+6*2011)*(2011²+6*2011+8)vagyis k=2011²+6*2011 illetve c=2011²+6*2011+4
-
axioma
Topikgazda
Egy masik megoldasi menet, ha a pitagorasz-tetelt leirod a hosszabbik oldal fuggvenyeben (a rovidebb az a terulet per hosszabbik), ebbol kijon x-re masodfokura visszavezetheto (ertelemszeruen a nagyobb x a hosszabb oldal a 2 pozitiv megoldas kozul), es onnan az atloval sima arc cos szamitas.
Termeszetesen a teruletes elegansabb, csak azt a megoldasi iranyt azert meg kell sejteni... azt meg sokan nem szeretik, csak ha sokszor hasznalt lepeseken megy az algo.neko: hat elobb masik sorrend, es abbol epitesz matrixot
Ja meg a valtozok sorrendjet is valtoztathatod, mind1, hogy ax+by+cz vagy by+cz+ax (persze akkor mind3 ebben a sorrendben legyen) es ugy matrix. Valoszinuleg idoben nem mindeyg, kevesebb kuzdes a hosszu kepletekkel amik kozben kijonnek.
-
asuspc96
senior tag
-
neko18
senior tag
Nem biztos hogy jó de leírom én mire gondoltam:
Az tudjuk hogy egy téglalap belső szögeinek összege 360fok, ez felbontható 4*(2alfa+1alfa)
Tehát 360/4*3=30 és ez egyenlő az alfával, vagyis a két alfa 2*30fok=60 fok. A többi már szögfüggvénnyel megoldhatóMivel ha behúzod a 2 átlót csinálsz 2 derékszögű 3szöget
A 2 átló találkozásánál pedig szerintem aránnyal lehet megoldani
-
INTELligent
senior tag
Hát ha az alap x cm, akkor a magasságot úgy kapod meg, hogy a magasság által meghatározott két kis háromszög közül az egyik félszabályos( oldalai z, z/2, gyök3/2 z), a másik egyenlő szárú derékszögű ( y,y gyök2/2 y).
Az alap két része y, x-y; x-y= gyök3/2z ->z/2= (x-y)/gyök3
A magasság minkét kis háromszög oldala: z/2=yy=(x-y)/gyök3 -> (gyök3+1)y=x ->y(ez a magasság)= x/(gyök3+1)
Hát igen, Jester módszerével kicsit egyszerűbb, de msot így jutott eszembe, azért remélem érthető.
-
Jester01
veterán
Ja ha magasságról van szó akkor ott van egy derékszög, azzal már elég információnk lesz.
Még mindig színusztétellel az egyik oldalt ki lehet számolni a nagy háromszögből és aztán a megfelelő kicsi derékszögűből a magasságot.
b = x * sin 30 / sin 105
m = b * sin 45 = x * sin 30 * sin 45 / sin 105 ~ 0.366 -
Dinter
addikt
Inkább leírom a feladatot, a megoldás már megvan, 3-mal kell osztani, csak azt nem értem miért. Már 1000* lerajzoltam a háromszöget, meg is szerkesztettem, mégse látom, miért az a megoldás.
Egy háromszög alapja x centiméter. Határozzuk meg az alaphoz
tartozó magasságát, ha az alapon fekvő két szög 30 és 45 fokos! -
-
Jester01
veterán
Az első egyenlet jó, a második nem mert a második gép további 4,2 óra alatt végzett, tehát összesen 1,2+4,2 órát dolgozott (ugye 1,2 órát az elsővel együtt).
Az első egyenletből 1/x-et vagy 1/y-t a másikkal egyszerű kifejezni azt pedig a második, javított, egyenletbe helyettesítve az eredmény adódik. Ami egyébként nem 4,02 hanem 4,2.
Új hozzászólás Aktív témák
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- Gamer Notebook! Acer Nitro 5! Csere-Beszámítás! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- Samsung Galaxy A04s 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest