Hirdetés
- Apple iPhone 17 - alap
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Motorola Moto G06 Power – nagyfater új zakót vett
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
-
Mobilarena
Pár mondatban a Lenovo ThinkPad sorozatú laptopjainak a jótállásáról:
Új hozzászólás Aktív témák
-
LZs?!
aktív tag
válasz
MrRL19
üzenetére
Pont előtted eggyel irtam 80-90 között itt, az aprón mire lehet számítani: [link]
Kollága felvetése jogos: ez TP specifikus topik; mindenesetre a fenti ársávban találsz Lenovo ThinkPad-et, Ideapad-et...és más gyártóktól a kategória megfelelőit: Dell, HP, etc. A Lenovo valemivel drágább (gondolom a köztudat miatt), mint a többi, de nem szignifikáns a különbség. Amit én javasolnék: Lenovo vagy Dell (mindkettőre jó a támogatás), egyébként pedig azt vegyél, ami leginkább tetszik.
Ahogy írtam is: tipikusan Intel 8th gen, AMD 3rd gen platformok esnek az ársávba.
Én most keddig használtam (*) egy AMD 3700-zal szerelt T495-öt egy 4K-s monitorra kötve, gyönyören vitte a 4K YT videókat (~15% CPU, ~65% VGA terhelés), de file-ból (VLC) azért küzdött a CPU 'beletekeréskor', de folyamatos lejátszáskor sima volt. A videóvágás passz részemről.
(*) Lecseréltem egy ThinPad P15-re, itt írtam, hogy miért nem vált be nekem: [link]
-
válasz
Reggie0
üzenetére
Windows alatt is fagyi van.
Most kivettem a ramot es agyergorcsot is kaptam, h nem fagy azonnal, de reggelre meghalt. Ujrainditottam, kb 30percen belul megint.
Kiderult, h nem premium cares, ugyhogy ma felhivom valamelyik szervizt. 4ig vagy duna elektronika, nador rendszerhaz, inter computer a valasztek. Melyiket erdemes hivni? -
Reggie0
titán
válasz
tomazin
üzenetére
Nekem regebbi amd-n (2700u es 3700u)-n ezt csinalta. Szimplan fos driver, winfossal jol megy. Mostjon az uj amd-s gepem, majd kiderul. Megprobalhatod, hogy wayland-rol attersz x11-re, ott jobb a helyezet, nem fagyogat ugy.
Amdgpu drivernek lehet kernel parameterben konfigolni automatikus resetet hibanal, meg ilyesmi ,azokat kiprobalgathatod. Ha azok nem segitenek, akkor probalkozhatsz downgradelni/upgradelni verziot, hatha jobb lesz masik verzional.
Egyebkent ilyenkor a gep meg mukodik, csak a grafika hal meg teljesen. Ha masik geprol be SSH-zol a laptopodra, majd utana dugod ra a laptopodra a monitort, akkor kozben nezheted a logokat, hogy mi tortenik. dmesg-el kezdj, 99%-ra teszem, hogy ott meg is talalod a hibat.
-
lócitrom
őstag
válasz
MrRL19
üzenetére
nem azért, de mi az, hogy 4K film meg hdmi ,14” felfelé? pláne, hogy ez nem a Milyen notebookot vegyek? fórum, ahol bármilyen márkát javasolnának. de ahogy látom ott se nagyon sikerült kifejteni. mindenesetre ennyi pénzért maximum FHD felbontásra számíthatsz és marhára felesleges 4K felbontású filmek nézésére 13-17 colos gépeket használni. már ha egyáltalán tényleg érted mi az a 4K. ennyiért dokkolható konfig sincs, ami ne izzadna folyamatosan pusztán a 4K megjelenítés miatt.
-
CharlieDrop
veterán
-
MrRL19
senior tag
Csao sziasztok !
Keret: 70-80k kb
Felhasználás : 4K film / netflix és társai , PS , yt , kisebb videó vágás
hdmi ,14” felfelé , SSD
Mit tudnátok ajánlani milyen szériát keressek bármilyen márkabol ?
Köszönöm előre
-
LZs?!
aktív tag
válasz
spuros
üzenetére
80-90e között 8. generációs vagy 3. szériás AMD platformok vannak, mindkettő hivatalosan W11 kompatibilis.
Lehet némi szórás, én pl. T495-ből (AMD 3xxx) vettem az elmúlt két hónapban kettőt itt, az aprón: az egyiket 66e-ért, a másikat 90e-ért - eladófüggő. Mindkettő ugyanolyan jó állapotban volt.
Ami általában mozgatja az árakat ajánlatok között: háttértár (256-512-1000) és memória (8-16-32). A felszereltség maradék része 90%-ban ugyanaz a sztenderd, bár néha előfordulnak opciózott/upgradelt darabok, pl. jobb CPU, nagyobb felbontás, touchscreen, AX wifi kártya, etc.
-
spuros
őstag
Sziasztok!
Venni szeretnék egy ThinkPadot 14" körül. Árban 80-90K a tető (tudom nem sok), tehát használt piacban gondolkodom. Win11 lakna rajta tehát modernebb CPU előny és az IPS sem lenne rossz (vagy led, de ne TN).
Nézegettem itt hardveraprón és van pár jelölt, de érdekelne a véleményetek ebben az árszegmensben. Van egy X230-am és imádom. De mennék tovább egy kicsit modernebb irányba is.Tudtok adni jótanácsokat? Mire figyeljek?
-
P51 BIOS update-re ezt kapom:

És nem hajlandó elkezdeni a folyamatot. Nem jogosultság problémája van, de egyéb infót nem ad ki magáról.
A Lenovo Vantage meg azt mondja nincs újabb BIOS. Közben meg 1.60-on állok és van 1.65. -
lócitrom
őstag
válasz
tomazin
üzenetére
valószínűleg hardveres hiba ezek után. lehet ezeket már végig zongoráztad, de akkor a hardvereket rendezd az eredeti állapotba. tehát ha azóta szereltél be valamit, azt vedd ki. aztán nézd meg simán külső kijelzők nélkül. meg még talán egy bios reset nem árthat. persze ha ezek megvoltak már, akkor tényleg mehet a garanciáztatás. egyébként hőmérsékletek rendben vannak? nem mér valamelyik érzékelő kiemelkedően magas értéket? AIDA-val vagy HWiNFO-val még érdemes lehet megfigyelni.
-
válasz
totron
üzenetére
Az lett, nem volt kedvem megint szetszedni, ugyhogy legyalultam a felig belakott rendszert. Megprobaltam felrakni a legfrissebb biost, ami szerinte mar fent van, ugyh direktbe leszedtem es elinditottam. Self healing...
Most otthagytam ejszakara, hogy produkal-e valamit. -
totron
addikt
válasz
tomazin
üzenetére
Egyszerre csak egy változtatást, különben nem tudod minek a hatását élvezed, ne adj isten az új kettős közös anomáliáját, harmadikként.
#126073HosNyul, Driver cserékkel lehet próbálkozni, bár ha jól emlékszem nem oldotta meg. Egy ilyen ki-kihagyás nagyon idegesítő tud lenni, ha vársz egy kicsit magától is újra működik vagy ha megkocogtatod a mindenkori koppintásnál valamivel erősebben, akkor megindul várakozás nélkül is, gondolom, nálam így volt, félmegoldások. Hosszú távon viszont táncol az idegszálakon, nem jó. Olyan nem volt, hogy újraindítás után sem. Kijelentkezés, altatás. Javulni nem fog.
-
carr
őstag
urak! Az AMD bug vagy feature, hogy fájlkezelőben jobbklikkelek, akkor kb 30mp csak homokórázik? Újraindítás után is ua.

-
HosNyul
csendes tag
Üdvözletem!
Két dologgal kapcsolatban kérném a segítségeteket:
HDD/SSD keret
A T420-as gépembe szeretnék ilyen 2.5-es HDD/SSD keretet, csatolom a képeket [kép] [kép]. Tudnátok segíteni, hogy ennek mi a pontos neve? Esetleg megbízható helyet, ahonnan lehet rendelni? Elküldtem már egy boltnak is a kérdésem, de egy CD/DVD olvasó helyébe tehető (tehát 5 1/4-es) caddy-t írtak, hogy az jó lesz nekem :-( .
Touchpad
Valamint olyan problémám szokott lenni, hogy időnként nem működik a touchpad. Van mikor elég, ha újraindítom vagy csak egy altatás (Fn+F4) és utána megint működik, de van, hogy többszöri újraindítás után sem jó. Ez nem biztos, hogy hardveres hiba, amúgy LinuxMint van rajta, csak gondoltam hátha hallottatok már hasonlóról.
Köszönöm szépen. -
CharlieDrop
veterán
Sziasztok!
kicsit kiestem évek alatt a Thinkpad témából. Most lecserélnék egy Asus Zenbookot mert amikor videót rögzítek, akkor nagyon Thermal Throttlingol.
Az lenne a kérdésem, hogy melyik ThinkPad ajánlott kb. 400 ezres kategóriában, aminek megfelelő a hűtése és bír napi 10-12 óra munkát? (Nem akkuról) Lehet régebbi is, ha még van (lehet) rajta gari.
köszi -
LZs?!
aktív tag
válasz
LZs?!
üzenetére
A tegnap felvetett gondjaimra re. T495 azt hiszem megtaláltam probléma forrását az első pontra. Gondoltam, megosztom, hátha jól jön valakinek.
Szóval ma dél óta bekapcsolva hagytam a laptopot a monitorra kötve (lecsukva szoktam használni BT egér-billenyűzettel és a monitoron a kép), de tettem-vettem napközben, elvolt magában; amikor leültem elé, akkor sem volt semmi gond, de cca. két óra után, éppen ahogy itt, PH-n olvasgattam a Google Pixel 9-ről, amikor is elment a kép.
Első lépésként bedugtam a tápját, majd lehúztam a monitorról és felnyitottam, de percekig nem adott képet a beépítette képernyőn sem, szóval kinyomtam és újra bekapcsoltam. Ahogy betöltött, nekiálltam a szokásos esőtáncomnak, t.i. monitor USB-C be, táp USB-C ki...de a 6. kör után sem változott semmi, csak küzdött a váltogatással.
Második lépésként nekiálltam átnézni a monitor beállításokat, ahol a külső nem is látszott, és közebn ott megakadt a szemem azon, hogy a beépített képernyőt is 'generic wired display'-nek hívta. Ezután inkább az AMD Adrenaline-on keresztül is meg akartam nézni, de az indításkor kiírta: GPU driver (nem a GPU!) nem támogatott. Mire én: He? Szóval Device Manager-t elindítottam, és ott látom: a grafikus illesztő 'disabled'. Aham. OK. Szóval megnyitottam az eszközt, aktiváltam (értsd: rányomtam a főoldalon nagybetűs 'Enable' optcióra), újraindítottam és azóta megint minden rendben.
TL;DR - a grafikus illesztőt (nem az eszközt!) vagy az AMD hülyesége (trehány driver a chipset, VGA vagy en bloc az APU frontján) vagy a Microsoft hülyesége (kár lenne vizslatni...) miatt ezek szerint a Windows 11 letiltja (eldobja?) random módon - azt nem hiszem, hogy HW probléma lenne, mivel egyébként tűzön-vizen át remekül megy...amíg egyszer csak nem.
Ez kissé emlékeztet arra, ahogy a Windows 11-et először az R7 5800H-val szerelt Lenovo Legion 5 laptopomon próbáltam ki, ahol is remekül működött minden addig, amíg átállás után egyszer töltő nélkül használtam és cca. fél óra után a gép eldobta billenytűzetet és touchpadot - külső egér/billentyűzet kombóval remekül ment tovább. Elsőre azt hittem egyedi probléma, de konzisztensen csinálta minden alkalommal - szóval a végén visszaálltam Windows 10-re. Mindenesetre ma már a Windows 11-nek maradnia kell, ergo a gép mibenlétén kell lamentálnom egy sort.
-
lócitrom
őstag
válasz
tomazin
üzenetére
értem. létezik az úgynevezett Windows To Go, de fogalmam sincs, hogy az megcsinálja-e a firmware/EC frissítéseket. viszont ha nincs kimondottan akadálya annak, hogy emiatt feltegyél egy Windows-t, akkor a hibák megfejtése idejére én mindenképp javaslom a telepítést. egyrészt kiderülne kb. azonnal, hogy csak szoftveres jelenség-e, amit Linux alatt tapasztalsz. másrészt az a tapasztalatom, hogy Windows esetében ezek a frissítések egyszerűen jól működnek. az fwupd nálam még soha semmit nem talált meg secure boot aláírásokon kívül. pedig nem egy relatíve aktuális Lenovo gépem van.
-
válasz
lócitrom
üzenetére
Siman lehet teljesen fals iranyban vagyok, csak probalok talalni gondolatokat, mert logokban nem latok semmit.
Wayland volt beallitva, koszonom a tippet kiprobalom x-el.
Nincs letiltva semmi, sajat, uj gep. Bios frissiteshez mindenkeppen kell win install? (Ahogy nezem windowsnal is letezik olyan, h csak bootolom, de nem telepitem) -
lócitrom
őstag
válasz
tomazin
üzenetére
eléggé irreálisnak hangzik, hogy az Intel illesztő miatt fagyna. az AMD konfigurációs dolog pont nem támaszt alá semmit. Wayland vagy X? meg mondjuk mindkettővel érdemes lenne megnézni. az X köztudottan nem szereti az ilyen helyzeteket. a régebbi Wayland meg simán lehet bugos. azért az Ubuntu nem egy rolling release. egyébként meg kellene nézni Windows 11 alatt mit produkál. azzal normálisan le lehetne frissíteni BIOS-t (már ha nincs letiltva persze).
-
lócitrom
őstag
válasz
mahi1
üzenetére
ez csak egy sidenote tőlem, de annyit hozzátennék, hogy bár jobb kártya már valószínűleg nemigen lesz PCIe foglalatba, mint az AX210, de ha a megrendelt router csak simán wifi 6-os, akkor az AX210 képességeit nem feltétlenül fogod tudni teljesen kihasználni. a 6-os szabvány nem használja a 6 GHz-es sávot ellenben a 6E-vel, amit az AX210 meg használna, mivel az 6E kompatibilis. nyilván ez akkor érdekes, ha az ember érti mi a különbség és a felhasználási szokásai/körülmények adottak.
-
Bogyi007
veterán
Találtam ezt a gépet az Ebyte oldalán.
Lenovo E14 Ryzen 5 4500U /8GB/240GB NVMe SSD/CAM 14,1" FHD +Win
+ 8 GB RAMot vennék hozzá. Képeket hétfőn kapok róla a cégtől.
Az X260-as is tökéletesen működik, azt megkapják a szülők netes és videóhívásos gépnek.
-
Tim82
félisten
válasz
LZs?!
üzenetére
Erre azért nem tudok mit mondani, mert a saját T495-ömet Linux Minttel használom, nem Windowsszal és Mint alatt nem tapasztalok semmilyen röccenést, lassulást. Igaz, én csak egy i7-1165G7 procis T14s Gen 2-vel tudom összevetni, mint erősebb géppel, azon szintén Mint fut. Érzésre nincs gyakorlatilag sebesség-beli különbség.
-
Sziasztok!
Sikeresen eljutott vegre hozzam egy e16 g2 intel gep. Felment ra az ubuntu, elkezdtem beallitgatni. 1-2x kifagyott mikozben otthagytam magara, de mivel meg nem ezen dolgoztam igy nem zavart. Aztan felajanlotta, h 1.14-es biosrol frissitsunk. Nosza hajra. Meg is csinalta (1.15re), majd amikor kesz volt es ujraindult a gep akkor bejott, h bios self healing, es visszarakta az 1.14et. Itt mar elkezdtem volna hasznalni, de random fagy ugy is ha csak az os megy, sot, neha a login screenbe is belefagy.(semmire nem reagal, kikapcsologombot hosszan nyomva kell ujrainditani)
Nekifutottam a bios updatenek megegyszer, de ugyanugy self healing. Eszerint 1.16 a legfrissebb bios. (Bar nem ertem egy biosnal mi relevanciaja van az osnek)
Probaljam meg ezt felrakni?
Memtestet futtattam, az rendben van.
Elore is koszonom az otleteket. -
LZs?!
aktív tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Sziasztok,
Pár hete vettem az aprón egy T495-öt (Ryzen7 Pro 3700U 4C/8T / 32GB / 512GB nVme / HU). Nem mai model, de összességében minden OK, még az akksi is 99%-os; Win11 Pro-val használom.
Viszont két 'kényelmetlenséggel' kapcsolatban lennének kérdéseim:
1) USB-C PD/DP protokoll - egy LG 43UN700-B 60W@PD monitorral használom a monitorhoz mellékelt gyártói kábellel, 10-ből 8-szor semmi gond, viszont teljesen random jelleggel előfordul, hogy a gép megborul csatlakoztatáskor: átadja a képet, visszaveszi folytatólagosan, időnként üzen is a Windows, hogy USB eszközzel nem tud mit kezdeni és a tápellátást pedzegeti (sohasem tudtam rendesen végigolvasni...); ilyenkor két dolog segít: néha elég, ha gépen lévő két USB-C között átdugom, de legtöbbször csak az, ha a töltöjét is bedugom - utána pár perccel már ki is tudom húzni, és laptop rendesen megy a monitorral (kép és töltés). Nem vettem észre különbséget abban, hogy lemerülve vagy teljesen feltöltve csatlakoztatom a monitorra, ahogy abban sem, hogy a gép indításakor vagy az OS-be való bejelentkezést követően dugom rá. A alvó módot kerülöm, az összes driver (Lenovo support) és egyéb csinglingi telepítve / frissítve van.
Igyekeztem már utána járni a neten, de semmi konkrétat nem találtam a témában. Még fél éve egy Inteles Lenovo Thinkpad L14 modellt használtam pár hónapig ugyanígy, és soha ilyen problémám nem volt.
Erre van valami általános megoldás vagy egyedi probléma lehet?
2) Döcögős - nem tudom jobban megfogalmazni, valahogy minden applikáció lassan reagál indításkor, a böngésztől kezdve, a File kezelőn keresztül a Task manager-rel bezárólag...és így tovább. Indulás után már rendben megy, de nem kapkodósan. A power management-ben kitoltam mindent maxra (fix Power Mode), de csak a melegebb lett, ergo a hűtés lett hangosabb, a gép ugyanabban a tempóban intéze a dolgait.
A viszonyítási alapom egy P15 Gen 1 (Intel 10850H / nV T1000 / 1TB nVme), amit munkára használok párhuzamosan, és az sokkal simábban és pattogósabban jár; de AMD vonalon is használtam még egy éve is egy Lenovo Legion 5 - 5800H 8C/16T / RTX3060 / 1TB nVme laptopot és azon is szépen, simán futott minden.
Ezzel tudok valamit kezdeni, vagy ez ilyen és kész?
-
totron
addikt
válasz
donjohnson
üzenetére
Köszi a választ. Inkább úgy kérdem, hogy van-e olyan matrica ami nem ragadósban végződik, mert ugye megint ki fog kopni vagy olyan, ami nem kopik ki. Tökéletesen megfelelne a kopott állapot is, nem is elkerülhető, nem is elvárás, de máshol, máskor ez fényességben, mégnagyobb csuszmat-faktorban végződött, itt meg ellenállásban&ragadásban. Havonta cserélgetni vicc lenne.
Szerk.: nem egyről beszélünk, 540-et linkeltél, azon még egyszer sem láttam ilyen fajta kikopást, mint a 450/470-nél, de lehet, hogy csak kevés a minta. -
totron
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Csak a kopott részeken érzéketlen?
A NOS T450-et 1 hó alatt sikerült kikoptatni, bejött ez a körkörös görgetés, elég faszányos, sokkal kézkímélőbb, mint vertikálisan legyintgetni végtelenül. Ezen a modellen meg különösen jó, sokkal könnyebb levenni a touch jobb oldaláról, aktiválni a gesztust, mint az elődöknél. Később ez a cirkuláris opció visszajön valamelyik modell driverében? Most olyan, mintha kikopott a ponton Piroska szörp ömlött&száradt volna rá, lekopott a bőre, meg lassan az enyém is. Megoldása van ennek?
-
mahi1
csendes tag
Itt is írtam már róla, hogy az előző AX210-es wifi kártyám csúfos véget ért (letörtek a csatlakozói), így Tim82 kollégának köszönhetően visszatettem egy gyári 8260NGW Intel kártyát.
Most viszont érkezik a házhoz egy gyors Wi-fi 6-os router, így újra kelleni fog egy AX-es kártya, ezért belemélyedtem a témába, a megszerzett tudást megosztom, hátha valakit érdekel.
T460-ba fogom tenni a kártyát és tudom, hogy működik, mert előtte már volt ilyenem T560-ban. Semmit nem kellet letölteni hozzá, felismerte a Windows 10.
Azt sajnos nem tudom, hogy a T460/T560-on kívül, melyik Thinkpad használ PCIe csatlakozót a wifi kártyához.
AX200, AX201, AX210, AX211 néven futnak a wifi 6-os kártyák, de ezekből a T460-as PCIe csatlakozója miatt (lásd az összehasonlító képet) csak az AX200 és az AX210 jók:

Az AX200 a régebbi, ezért az nálam kiesik.

Az AX210 (teljes nevén AX210NGW) viszont 2 féle változatban létezik:
- 002 verzió 5.2 bluetooth egységgel,
- 006 verzió 5.3 bluetooth egységgel.
Kívülről nem tudom, mi a különbség, ha a kártya specifikációjában BT 5.2 szerepel, akkor az a régebbi, 002 verziós kártya.Feltúrtam a netet, de csak egy Rasberry Pi-s oldalon találtam valami kis infót az AX210NGW verzió váltásról. A bluetooth-on kívül nem tudom, hogy változott-e valami.
2023 szeptemberben jött ki az új 006-os kártya, sok hirdetésben csak új hivatkoznak rá, hogy a "2023-as 006-os új verzió BT 5.3-mal".

Nem akarok cégeket, oldalakat reklámozni, itthon 7-10ezer egy ilyen kártya újonnan, Kínából pedig 5-6ezer Ft.
Itthon sok webáruházban még a 002-es (BT 5.2-es) kártya kapható, Kínában pedig már szinte csak az újabb (BT 5.3-as).
Keresőszó: AX210NGW -
Anaconda
tag
Sziasztok!
A T480-omnak a touchpadja nem mindig érzékelt. Vettem rá egy másikat és az is ugyan ezt csinálja. Trackballt is letiltottam hátha az nem jó, a touchpad érzékenységével is játszottam.
Megfigyeltem, hogy ha minden igaz, amikor nem érzékel akkor mindig a touchpad kopott részén nem érzékel.
Van ilyen típushibájuk? Vadi új touchpadot vegyek rá? Már elég bosszantó... -
gg72
veterán
Sziasztok! Thinkpad X1 Carbon Gen 2 20A7/20A8 laptophoz keresnék új akksit, mert nem indul el a gép, sokáig volt kikapcsolva, korábban is állandóan lemerült már. Hol tudnék venni hozzá megfelelőt?
-
donjohnson
addikt
válasz
Beethoven
üzenetére
nem kezeli rendesen a gyorsindítást, ami feléleszti.
kapcsold ki a gyorsindítást (vedd ki a pipát) a vezérlőpultban és akkor normálisan leáll, normálisan bekapcsolódik. -
Beethoven
tag
Helóka!
Az driver probléma vagy mi lehet, hogy első indításkor nem működik billentyűzet csak miután újraindítom a gépet? (T480, 20L6)
-
lócitrom
őstag
válasz
donjohnson
üzenetére
muszáj. más is belefuthat. na meg ha esetleg én felejteném el megint, akkor jól jön. van itthon ennél újabb Legion gép, de abban nincs ilyen beállítás annak ellenére, hogy hasonló generáció. és mivel azt használom gyakrabban, így nem is kerestem vagy gyanakodtam arra, hogy ezt anno én magam limitáltam érthető okokból. legjobb, hogy ez most csak egy lépcső volt valamihez, amit hetek óta nem tudok megoldani, és hát most ez sem vitt igazán előre...
-
Tikakukac
titán
válasz
donjohnson
üzenetére
Hibás billentyűzet volt a felállás, egér jó, bill nem. Zsír új drága Logi cucc, mondom az para, ha instant garis.
2 szett jött, mondom megnézem a másikat, hátha megy az én gépemmel és akkor csak a Mac lesz a ludas. Erre gépelnék, nem jó. Ellenben hallom, hogy a Mac viszont nyávog valamire a távolban és olyan ütemben ahogy verem a billzetet. Mikor kibontották őket, felcserélték a billzeteket, ezért nem ment aza dott kombó, mivel az nem az ő párja volt...
Szóval igen, triviális megoldások mindenre.
-
lócitrom
őstag
válasz
lócitrom
üzenetére
ah, rájöttem. nem vagyok hozzászokva, hogy minden teljesen előredefiniált és amikor telepítés után véglegesítettem a boot sorrendet, akkor mindent kihúztam a listáról, ami felesleges. mert persze van vagy 10 gyári bejegyzés. feltételeztem, hogy az újonnan csatlakoztatott eszközök azok mindig megjelennek... szóval USER ERROR.
-
lócitrom
őstag
válasz
Tim82
üzenetére
sosem volt. azaz rutinból kikapcsolom miután tudom, hogy több gondot jelent nem Windows only felhasználásnál, mint előnyt. szóval úgy kezdődött, hogy BIOS-ban mindent kilőttem, ami a dual boot útjában állhat. aztán windows 11 telepítés, majd ubuntu 24.04. megy mindkettő, boot menüben látszik is maga az SSD bejegyzése, valamint a két OS bejegyzése. de most a napokban meg akartam nézni valamit egy Fedora live rendszerrel és végül az derült ki, hogy semmilyen külső rendszerindítóval rendelkező eszközt nem lát
-
lócitrom
őstag
az mi miatt lehet, hogy egy T14s fogja magát és egyszer csak nem észleli a telepítő médiumokat? azokat sem, amikről felkerült rá a rendszer. legyen az Windows vagy bármilyen Linux, egyáltalán nem jelenik meg az adathordozó a boot menüben.
-
Wolfskin
őstag
válasz
donjohnson
üzenetére
Még az is lehet, nem tudom. De szerintem igen. Köszi!
A régi TP-on volt egy program, azt a Lenovo oldaláról lehetett letölteni, és mindent tudott. Most meg... Microsoft Storte... még nem is hallottam róla. Mondjuk a MS dolgait kerülöm is ha lehet.
Mi a különbség a Lenovo Vantage és a Lenovo Commercial Vantage közt?
-
Wolfskin
őstag
@#126029donjohnson A gyorsindítás már ki van kapcsolva. A hibernálás nincs, de mindig power off, tehát kikapcsolva teszem el.
Always on usb - ezt hol lehet kikapcsolni?
Milyen app az? én nem hallottam róla eddig. Think vantage és az app store-ból lehet letölteni.. Ennyit tudok róla, de mindig elakadtam, ha megpróbáltam megkeresni...
-
libesz
csendes tag
-
donjohnson
addikt
válasz
Wolfskin
üzenetére
kapcsold ki a gyorsindítást (vedd ki a pipát) a vezérlőpultban és akkor nem fog lemerülni.
-
carr
őstag
-
Wolfskin
őstag
Sziasztok, a t480s (Win 10) 1-2 hét pihenés után 0%-ra merül. Szinte sosem tudom használni spontán módon, csak töltőn. Az aksi 60-70%, feltöltve kb 3 órát elmegy. Mi merítheti le?
A régi Thinkpadhez volt egy aksi menedzselő program, ahol mindent is lehetett állítani. Valami appstorból lehet letölteni, de a nevére nem emlékszem. Ebben tudnátok segíteni? És esetleg egy linket, hogy mi az az Appstore...?
-
totron
addikt
Touchpadet honnan, kitől érdemes venni? T470
-
Reggie0
titán
válasz
vicze
üzenetére
Sok USA allamban 0% a tax, nyilvan onnan lenne a csomag is atiranyitva.
Egyszeruen azert nincsen vam, mert a laptop vammentes termek EU rendelet alapjan. Az AFA nem izgat.
Amugy a szamitogepes periferiakra is 0% a vam...Tavaly olyan 100...150 millanyi arut importaltam a cegemben, azt hiszem van valami tapasztalatom a teren...
-
vicze
félisten
válasz
Reggie0
üzenetére
Még egyszer az nem 1300. US árak ÁFA nélkül vannak feltüntetve és arra jön az adott állam minden adója fizetéskor. Ezért se rendelheted máshova, csak US-be vagy adott országba.
Hogy jó fenébe ne lenne rá vám messze értékhatár felett van, nem csak vám, de áfa is van, max. a US 5-10%-ot esetlegesen visszaigényelheted, de menne rá az 27% magyar + vám + kezelézi költség. -
Reggie0
titán
válasz
donjohnson
üzenetére
Valoban, nemeteknel meg jobb is egy fokkal, gondolom a kisebb afa miatt.
-
yodee_
őstag
Nekem van egy szép állapotú 14es T60

-
vargas0502
tag
válasz
Tikakukac
üzenetére
Én ezt annyival megfejelném, hogy még csak képen láttam 14"-ost T60-ban.

Monjuk az is igaz, hogy jóval magasabb volt anno szerintem a piactereken az eladó használt T60-as 15"-os modelleknek a száma mint a 14"-osnak. Én legalábbis nem sok 14"-ost láttam anno. Azt nem tudom, hogy azért mert nem nagyon vették vagy azért mert annyira szerette akinek olyan volt, hogy nem nagyon akart megválni tőle... -
vargas0502
tag
válasz
Tikakukac
üzenetére
Lehet, hogy nem ártana,de sajnos ez rám is elmondható. A minap összeraktam magamnak egy fullos W500-at. Abba most ne menjünk bele, higy miből és miért. Mire végeztem ezzel a folyamattal elkezdtem pakolgatni a dolgokat itthon és még volt egy másik W500-is ami j lett volna donornak és akkor nem kellett volna szétkapni kettő gépet, hogy legyen belőle egy. Na mind1.
Lassan nekem is el kell adni egy párat mert a 7db W500-ból mert kezdek besokalni.
Mindig tudnak itthon. meglepetést okozni ezek a 75 literes műanyag dobozok... -
Tikakukac
titán
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Szerintem nekem a lakásban sem volt még 14" T60

-
válasz
Tikakukac
üzenetére
14" T60-am amúgy sose volt.
Ugyanakkor volt nálam, és nagyon szerethető tárgy, jó érzés a fedlapjához érni, ellentétben a 15" model esetén.
Csak hát nincs IPS=kuka.
De ha lett volna, kétség sem fér hozzá hogy azt napiztam volna, nagyon szupi form factor, illetve a játszós gépem is az lenne, nem a 15". -
Tikakukac
titán
Na megjött az ominózus T60p is.
5k-ért azt mondom megérte. 1200-as panel ofc, kasztni meglepően jó, zsanérok kiválóak, palmrest repedt, ahogy sajnos a legtöbb kocka gépen, all in all, ennyiért ez jó deal volt anno.
Így 7 darabos lett a T60 flotta, na ebből le kell adni vagy 2-3-at minimum most már
-
zsoltip
őstag
Copilot gombot, hogyan tudom átállítani egy website megnyitásáta, pl. https://chat.openai.com/ ?
-
vicze
félisten
válasz
zsoltip
üzenetére
Amit te keresel az ez. Nem mezei usernek van kitalálva. A TCG-OPAL nem éppen egyszerű.
Annyit megjegyeznék, hogy a több gyártó implementácioja miatt, a SED-ek különböző sérülékenységekkel bírnak, és nem ajánlott. Illetve a Bitlocker XTS-AES-e miatt biztonságosabb alapból. Ez jelenlg a hivatalos MS ajánlás.
A többiek által ajánlott BIOS-ban állitás az legacy ATA jelszó(nem OPAL), ami aktiválja a SED-et, pontosabban az üres kulcsot le cseréli rendesre, a SED mindig aktív.
-
donjohnson
addikt
válasz
zsoltip
üzenetére
én ennyit értettem meg:
opal - hardveres - thinkpad bios-ban tudod bekapcsolni, ahhoz kellett múltkor a jelszó (ha múltkor beállítottad bios-ban)samsung magician - hardveres - a samsung saját titkosítása
bitlocker - windows sajátja - lehet szoftveres vagy hardveres
minek neked ennyifajta titkosítás?

nem elég egyfajta?nézd meg ezzel a paranccsal (admin-ként megnyitott cmd ablakban), hogy most fut-e a bitlocker:
"How do I know if BitLocker is hardware or software?To determine whether BitLocker is using hardware-based encryption or software-based encryption: -Run "manage-bde.exe -status" in an administrator command prompt. -If the "Encryption Method" starts with "Hardware Encryption", then BitLocker is using the self-encrypting disk's hardware-based encryption implementation."
itt ki is fogja írni a cmd ablakban, hogy hardveresen fut-e, vagy hogy egyáltalán be van-e kapcsolva a bitlocker.
-
válasz
zsoltip
üzenetére
Bitlocker-hez nem kell opal meghajtó, se magician.
Az opal (sed) meghajtó az a Thinkpad saját hardveres titkosításához kell.
Menj be a bios-ba és válassz számodra megfelelő titkosítási módot!
Nem szokott kelleni újratelepítés, de azért javaslom, ha elérhető, akkor egy másik meghajtóval ismerd ki a működését, a bios kézikönyv is segítség! A titkosítást secure vipe-vel tudod majd visszfejteni, ha nem megfelelő számodra. -
zsoltip
őstag
válasz
zsoltip
üzenetére
Adott Lenovo ThinkPad T16 G3 / Samsung 990 EVO 2 TB SSD / Win11 Pro 24H2 rendszerrel.
Direkt az OPAL titkosítás miatt vettem ezt az SSD-t, hogy a BitLocker hardveresen tudjon futni, de szoftveresen a CPU-t, meg mittom'énmit' terhelve.
---------------------------------------------------------------------------------
Nem volt még ebben tapasztalatom, de gondoltam, megadjuk a módját. Nos... rendszer telepítve, 2 hete belakva, mostanra fainul működik minden. Gondoltam, akkor mehet a BitLocker.Számítógép konfiguráció → Felügyeleti sablonok → Windows-összetevők → BitLocker meghajtótitkosítás → Rögzített adatmeghajtók VAGY Operációsrendszer-meghajtók
- Engedélyezve (Enabled)
- "Vedd ki a pipát" (disabled) a "BitLocker szoftveralapú titkosításának használata, ha a hardveres titkosítás nem érhető el" beállítást.Nos, mint kiderült ez sem elég... Samsung SSD --> Samsung Magician ---> Encrypted Drive
Ha ezt Enable-re teszed, Secure Wipe (SSD formatálása) --> Na akkor tudod használni az OPAL adta HW-es titkosítást.
Nemár....

---------------------------------------------------------------------------------
1.) Szűz rendszertelepítés esetén, erre nincs is lehetőségem, hogy szabályozzam. Ergo midnenképp Samsung Magician ---> Encrypted Drive állítáásval kell kezdenem a követekző telepítést, ha és amennyiben hardveres megoldást akarok a BitLockerre?
Ez furán hat, hogy nincs más megoldás, oprendszer nélkül, előtt... Ergo veszer egy faja SSD-t, majd csak azért telepítesz egy rendszert, hogy telepítsd az Samsung Magician-t, hogy be tudd kapcsolni, hogy aztán formatáld az SSD-t és INNEN kezdődik a rendszertelepítés ténylegesen? No way....
2.) Nincs más megoldás/megkerülés arra, hogy hardveres titkosítást tegyek rá?... ok, klónozhatom az SSD-t, majd secure wipe, majd visszaklónozás.
De ezen kívül nincs más tippem...
Nektek?
Ha marad ez a knlónozós verzió, mivel 1 db 2 TB SSD van benne, de csak 107+560=667 GB foglalt, így egy kisebb, pl 1 TB-os SSD-re is klónozhatom? Ha igen, mi ennek a menete? Valaki kiokosítani pls?
Azért bosszant mert csak ezért lett ilyen OPAL supported SSD vásárolva...
--------------------------------------------------------------------------------- -
iFriend77
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy T480. BatteryInfoView szerint két újszerű akksival de a windows valmiért nem ismeri fel őket, így nem is töltődnek. Volna rá mód életre kelteni őket valahogy?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Vostro 5620 - i5-1240P I 8GB I 256SSD I 16" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3515 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i5-6GEN I 8GB I 128SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP Pavilion 15 - i5-4GEN I 8GB I 750GB I 15,6" HD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 3190 - Intel N3350 I 4GB I 64-128SSD I 11,6" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- 0% THM 4 havi részlet, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- 27% - HEIGAOLA MiniPC - / 10.1" Érintőképernyő! Intel J4125 / 8GB RAM /128GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic8 Lite / Honor Magic8 Pro
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone SE 2020 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4594
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
és YouTube pl 1440p beállítás gond nélkül fusson. Video vágás nem szükséges ! Arra van itthon igazából, maximum egy CapCut gondoltam