-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
LZs?!
aktív tag
válasz
ginola #126194 üzenetére
Ha meg akkuról használom akkor 50 és 80 százalék az optimális.
Igen...Tehát ha használat közben töltőn van 0 százaléktől töltsem és maximum 80? Ha kikapcsolom úgyis levesszem róla a töltőt.
...nem 0-tól, hanem jó az 75%-on, t.i. ha <=0.75 akkor tölteni fog 80-ig, 0-ról is és 74-ről is, ső még 75-ről is. Az az 5% loft azért van, hogy legyen tűréshatára az akksinak némi veszteségre anélkül, hogy az elektronika rákapcsolja a tápot.
-
LZs?!
aktív tag
válasz
ginola #126189 üzenetére
Összeségében jó az a 80%.
Egyébként attól függ, miként fogod használni.
Nagyjábóli 'hüvelykujj-szabály' Li akku esetén: 40% (20) alatt ne nagyon legyen, tartós tárolás pedig töltés nélkül: 80% - így még az önkisülés során sem eshet le túlságosan, de ez max pár hónapot / fél évet jelent ránézés nélkül. Töltés során a fokozott igénybevétel általában 90%-tól felfele van. TL;DR - használd 40% (50) és 80% között és akkor a használati 'érték' és töltési ciklus hányadosa optimális elhasználódás szempontjából.
Ha tudod, hogy fogod használni rendszeresen akksiról, akkor hagyd belátás szerint 90% @max: így van jó pár órád drót nélkül, csak igyekezz 40% felett tartani.
Ha főleg drótón használod, akkor leviheted 60-ra, csak időnként töltsd fel, aztán hagyd használatban visszamerülni.
De (ofc csak szerintem) az egész akkukérdés nem ér annyit, hogy érdemben érdemes legyen foglalkozni vele. Hagyd a default 80% és -5% offset beállításon.
Szerk: [link]
-
LZs?!
aktív tag
válasz
zsolti75 #126150 üzenetére
Köszi szépen a tanácsot.
Tegnap Prim95-tel megdolgoztattam egy thread-en a default test-tel kb. fél óráig, HWiNFO szerint 4.7 körül volt az átlag, és azért sokszor lefordult a 100 fokos plafonról.
Majd egy-két hét múlva, amikor lesz némi szabadidőm, utánaolvasok, hogy mit érdemes berendelni, aztán valamikor szétkapom - bár időszűkében lehet, egyszerűbb lenne elvinni hozzáértőhöz, hogy rakja össze tisztességesen.
-
LZs?!
aktív tag
Egy kérdésem nekem is lenne...
P15 G1 - i7 10850H / T2000
Most használtam terhelve és közben monitorozva.
Egy szálon terhelve huzamosan a CPU 96 fok körül beáll 4.2GHz magasságára - azt tartja folyamatosan, de ugye 100 foknál thermal throttling, így 4.4-ig nem boostol csak pillanatokra, 4.7-4.8-at legfeljebb a task manager-ben látok applikáció indításakor, a nominalis 5.1 maxot pedig soha.
A VGA remekül elvan benne, de majd kipróbálom azt nem terhelve is, hátha akkor a hűtés is jobban bírja a CPU-t magában.
Szóval a kérdés: érdemes lehet feltúrni a hűtést, pasztát és heatpad-eket cserélni, etc. vagy ez normális és ennyit tud?
-
LZs?!
aktív tag
válasz
rgeorge #126144 üzenetére
Én anno P52-be tettem plusz SSD-t, és a kétoldalas ragasztóval felrakható ~2-3mm-es heatsink-jét valószínűleg még rá tudtam volna tenni, de inkább lehagytam, mivel a beszerelőkeretben is volt egy sima heatpad + fólia kombó.
Mindenesetre most rákeresve egy bruttó 1 cm körüli SSD nem biztos, hogy befér - így szemre legalábbis.
Review: [link]
-
LZs?!
aktív tag
válasz
lorcsi #126107 üzenetére
A Teams tenyleg meglehetosen eroforras igenyes, de nem is casual chat app-nak van kitalalva; pusztan az MS-nek egyszerubb es hasznosabb volt azt kitenni Skype potleknak.
A jelenlegi meme altali felkapottsagot felreteve... Signal a Skype helyett?
En evek ota hasznalom, a PC-s kliens egy varrogepen is elfut, viszont fiokot csinalni csak telefonhoz kotve lehet
-
LZs?!
aktív tag
válasz
MrRL19 #126089 üzenetére
Pont előtted eggyel irtam 80-90 között itt, az aprón mire lehet számítani: [link]
Kollága felvetése jogos: ez TP specifikus topik; mindenesetre a fenti ársávban találsz Lenovo ThinkPad-et, Ideapad-et...és más gyártóktól a kategória megfelelőit: Dell, HP, etc. A Lenovo valemivel drágább (gondolom a köztudat miatt), mint a többi, de nem szignifikáns a különbség. Amit én javasolnék: Lenovo vagy Dell (mindkettőre jó a támogatás), egyébként pedig azt vegyél, ami leginkább tetszik.
Ahogy írtam is: tipikusan Intel 8th gen, AMD 3rd gen platformok esnek az ársávba.
Én most keddig használtam (*) egy AMD 3700-zal szerelt T495-öt egy 4K-s monitorra kötve, gyönyören vitte a 4K YT videókat (~15% CPU, ~65% VGA terhelés), de file-ból (VLC) azért küzdött a CPU 'beletekeréskor', de folyamatos lejátszáskor sima volt. A videóvágás passz részemről.
(*) Lecseréltem egy ThinPad P15-re, itt írtam, hogy miért nem vált be nekem: [link]
-
LZs?!
aktív tag
válasz
spuros #126087 üzenetére
80-90e között 8. generációs vagy 3. szériás AMD platformok vannak, mindkettő hivatalosan W11 kompatibilis.
Lehet némi szórás, én pl. T495-ből (AMD 3xxx) vettem az elmúlt két hónapban kettőt itt, az aprón: az egyiket 66e-ért, a másikat 90e-ért - eladófüggő. Mindkettő ugyanolyan jó állapotban volt.
Ami általában mozgatja az árakat ajánlatok között: háttértár (256-512-1000) és memória (8-16-32). A felszereltség maradék része 90%-ban ugyanaz a sztenderd, bár néha előfordulnak opciózott/upgradelt darabok, pl. jobb CPU, nagyobb felbontás, touchscreen, AX wifi kártya, etc.
-
LZs?!
aktív tag
válasz
LZs?! #126054 üzenetére
A tegnap felvetett gondjaimra re. T495 azt hiszem megtaláltam probléma forrását az első pontra. Gondoltam, megosztom, hátha jól jön valakinek.
Szóval ma dél óta bekapcsolva hagytam a laptopot a monitorra kötve (lecsukva szoktam használni BT egér-billenyűzettel és a monitoron a kép), de tettem-vettem napközben, elvolt magában; amikor leültem elé, akkor sem volt semmi gond, de cca. két óra után, éppen ahogy itt, PH-n olvasgattam a Google Pixel 9-ről, amikor is elment a kép.
Első lépésként bedugtam a tápját, majd lehúztam a monitorról és felnyitottam, de percekig nem adott képet a beépítette képernyőn sem, szóval kinyomtam és újra bekapcsoltam. Ahogy betöltött, nekiálltam a szokásos esőtáncomnak, t.i. monitor USB-C be, táp USB-C ki...de a 6. kör után sem változott semmi, csak küzdött a váltogatással.
Második lépésként nekiálltam átnézni a monitor beállításokat, ahol a külső nem is látszott, és közebn ott megakadt a szemem azon, hogy a beépített képernyőt is 'generic wired display'-nek hívta. Ezután inkább az AMD Adrenaline-on keresztül is meg akartam nézni, de az indításkor kiírta: GPU driver (nem a GPU!) nem támogatott. Mire én: He? Szóval Device Manager-t elindítottam, és ott látom: a grafikus illesztő 'disabled'. Aham. OK. Szóval megnyitottam az eszközt, aktiváltam (értsd: rányomtam a főoldalon nagybetűs 'Enable' optcióra), újraindítottam és azóta megint minden rendben.
TL;DR - a grafikus illesztőt (nem az eszközt!) vagy az AMD hülyesége (trehány driver a chipset, VGA vagy en bloc az APU frontján) vagy a Microsoft hülyesége (kár lenne vizslatni...) miatt ezek szerint a Windows 11 letiltja (eldobja?) random módon - azt nem hiszem, hogy HW probléma lenne, mivel egyébként tűzön-vizen át remekül megy...amíg egyszer csak nem.
Ez kissé emlékeztet arra, ahogy a Windows 11-et először az R7 5800H-val szerelt Lenovo Legion 5 laptopomon próbáltam ki, ahol is remekül működött minden addig, amíg átállás után egyszer töltő nélkül használtam és cca. fél óra után a gép eldobta billenytűzetet és touchpadot - külső egér/billentyűzet kombóval remekül ment tovább. Elsőre azt hittem egyedi probléma, de konzisztensen csinálta minden alkalommal - szóval a végén visszaálltam Windows 10-re. Mindenesetre ma már a Windows 11-nek maradnia kell, ergo a gép mibenlétén kell lamentálnom egy sort.
-
LZs?!
aktív tag
válasz
Reggie0 #126053 üzenetére
Sziasztok,
Pár hete vettem az aprón egy T495-öt (Ryzen7 Pro 3700U 4C/8T / 32GB / 512GB nVme / HU). Nem mai model, de összességében minden OK, még az akksi is 99%-os; Win11 Pro-val használom.
Viszont két 'kényelmetlenséggel' kapcsolatban lennének kérdéseim:
1) USB-C PD/DP protokoll - egy LG 43UN700-B 60W@PD monitorral használom a monitorhoz mellékelt gyártói kábellel, 10-ből 8-szor semmi gond, viszont teljesen random jelleggel előfordul, hogy a gép megborul csatlakoztatáskor: átadja a képet, visszaveszi folytatólagosan, időnként üzen is a Windows, hogy USB eszközzel nem tud mit kezdeni és a tápellátást pedzegeti (sohasem tudtam rendesen végigolvasni...); ilyenkor két dolog segít: néha elég, ha gépen lévő két USB-C között átdugom, de legtöbbször csak az, ha a töltöjét is bedugom - utána pár perccel már ki is tudom húzni, és laptop rendesen megy a monitorral (kép és töltés). Nem vettem észre különbséget abban, hogy lemerülve vagy teljesen feltöltve csatlakoztatom a monitorra, ahogy abban sem, hogy a gép indításakor vagy az OS-be való bejelentkezést követően dugom rá. A alvó módot kerülöm, az összes driver (Lenovo support) és egyéb csinglingi telepítve / frissítve van.
Igyekeztem már utána járni a neten, de semmi konkrétat nem találtam a témában. Még fél éve egy Inteles Lenovo Thinkpad L14 modellt használtam pár hónapig ugyanígy, és soha ilyen problémám nem volt.
Erre van valami általános megoldás vagy egyedi probléma lehet?
2) Döcögős - nem tudom jobban megfogalmazni, valahogy minden applikáció lassan reagál indításkor, a böngésztől kezdve, a File kezelőn keresztül a Task manager-rel bezárólag...és így tovább. Indulás után már rendben megy, de nem kapkodósan. A power management-ben kitoltam mindent maxra (fix Power Mode), de csak a melegebb lett, ergo a hűtés lett hangosabb, a gép ugyanabban a tempóban intéze a dolgait.
A viszonyítási alapom egy P15 Gen 1 (Intel 10850H / nV T1000 / 1TB nVme), amit munkára használok párhuzamosan, és az sokkal simábban és pattogósabban jár; de AMD vonalon is használtam még egy éve is egy Lenovo Legion 5 - 5800H 8C/16T / RTX3060 / 1TB nVme laptopot és azon is szépen, simán futott minden.
Ezzel tudok valamit kezdeni, vagy ez ilyen és kész?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sword 16 HX 16" FHD+ IPS i7-13700HX RTX 4070 32GB 500GB NVMe magyar vbill gar
- ZBook Power 15 G10 15.6" FHD IPS i7-13800H RTX A500 32GB 512gb NVMe ujjolv gar
- Újszerű HP Pavilion 14-ec0004nh - 14"FHD IPS - Ryzen 5-5500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Inspiron 5406 2-in-1 14" FHD IPS érintő i5-1135G7 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv aktív toll gar
- Eladó ASUS TUF F15 Gaming laptop i7-11800H RTX 3050 Ti 32GB 1.5TB SSD
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest