-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mahi1
csendes tag
válasz
totron #126440 üzenetére
Ágyban fekve számomra kényelmesebb a böngészőt a navigációs (nyílas) gombokkal kezelni (fel-le görgetni és vissza, előre léptetni). A touchpadot csak akkor használom, ha nagyon muszáj és nincs is beállítva a suhintós/körkörös működés.
Asztalon meg nem használom a laptopot, akkor megy a dokklóba és külső billentyűzetet/egeret használok. -
mahi1
csendes tag
A 20-as Thinkpad billentyűzet szériáig nagyon szerettem, hogy a jobb alsó sarokban egy gombnyomással tudtam előre-hátra lépkedni a böngészőkben.
Sajnos a 30-as szériától az egy gombnyomásos lépkedést megszüntették, helyette az egymástól távol lévő ALT + nyíl billentyűzettel oldották meg.Találtam egy Chrome és Firefox böngészőkön is elérhető SHORTKEYS nevű kiegészítőt, amivel a böngészők billentyűkombinációi testre szabhatók.
Úgy oldottam meg a navigációs gombcsoport egymás melletti gombjaira definiáltam a lépdelős műveleteket, így kényelmesen egy ujjal, egyszerre nyomhatók a gombok.
Így néz ki a beállítás a Shortkeys kiegészítőn belül:
A billentyűzet konfigurálásra biztosan létezik Windows-on belüli megoldás is, de abba nem mélyedtem bele.
-
mahi1
csendes tag
Itt is írtam már róla, hogy az előző AX210-es wifi kártyám csúfos véget ért (letörtek a csatlakozói), így Tim82 kollégának köszönhetően visszatettem egy gyári 8260NGW Intel kártyát.
Most viszont érkezik a házhoz egy gyors Wi-fi 6-os router, így újra kelleni fog egy AX-es kártya, ezért belemélyedtem a témába, a megszerzett tudást megosztom, hátha valakit érdekel.
T460-ba fogom tenni a kártyát és tudom, hogy működik, mert előtte már volt ilyenem T560-ban. Semmit nem kellet letölteni hozzá, felismerte a Windows 10.
Azt sajnos nem tudom, hogy a T460/T560-on kívül, melyik Thinkpad használ PCIe csatlakozót a wifi kártyához.
AX200, AX201, AX210, AX211 néven futnak a wifi 6-os kártyák, de ezekből a T460-as PCIe csatlakozója miatt (lásd az összehasonlító képet) csak az AX200 és az AX210 jók:
Az AX200 a régebbi, ezért az nálam kiesik.
Az AX210 (teljes nevén AX210NGW) viszont 2 féle változatban létezik:
- 002 verzió 5.2 bluetooth egységgel,
- 006 verzió 5.3 bluetooth egységgel.
Kívülről nem tudom, mi a különbség, ha a kártya specifikációjában BT 5.2 szerepel, akkor az a régebbi, 002 verziós kártya.Feltúrtam a netet, de csak egy Rasberry Pi-s oldalon találtam valami kis infót az AX210NGW verzió váltásról. A bluetooth-on kívül nem tudom, hogy változott-e valami.
2023 szeptemberben jött ki az új 006-os kártya, sok hirdetésben csak új hivatkoznak rá, hogy a "2023-as 006-os új verzió BT 5.3-mal".
Nem akarok cégeket, oldalakat reklámozni, itthon 7-10ezer egy ilyen kártya újonnan, Kínából pedig 5-6ezer Ft.
Itthon sok webáruházban még a 002-es (BT 5.2-es) kártya kapható, Kínában pedig már szinte csak az újabb (BT 5.3-as).
Keresőszó: AX210NGW -
mahi1
csendes tag
válasz
FoxiestFox #125917 üzenetére
De jó! Megnyugtattál, hogy nem csak nekem van gyűjtési szenvedélyem
-
mahi1
csendes tag
Ki a ThinkPad táskákat szereti, rossz ember nem lehet
Úgy kezdődött, hogy a 14”-os T460-asomhoz szerettem volna egy szép táskát és nagyon megtetszett az előző, GEN1-es Professional táska széria.
Találtam is egy teljesen új 14”-os darabot, ám útközben meghízott és már 15,6”-osként érkezett meg hozzám (erről már írtam itt). Édesanyám beleszeretett a nagyobb táskába és elkobozta...
Elkezdem újabb 14”-os Professional táskát keresni, de közben szembejött egy 15,6”-os Professional hátizsák és egy 14”-os (olcsóbbított kivitelű) ECO, de szintén GEN1-es táska, amiket nem tudtam kihagyni.
Aztán végül, nagy nehezen Lengyelországban találtam egy 14”-os Professional táskát is, így „kis családom” teljessé vált :)Összegzés:
14”-os GEN1-es (első generációs) Professional-ból csak Slim (vékony) változat létezik, ami extrém jól néz ki, de annyira szűk, passzentos, hogy az első zsebe nehezen pakolható. Az egyszerűbb ECO változat (a képen balra a sötétebb) jobban hozzáférhető, ezért azt tartom meg.
15,6”-os Professional táskából létezik normál és slim változat is, nekünk a normál (3 zsebes, vastagabb) változat van, ami nagyon jól védi a gépet, Anyukám szerint álom pakolni, nagyon jó konstrukció.
Ugyanakkor - véleményem szerint - a legjobb választás a 15,6”-os Professional hátizsák, annyira átgondolt kialakítású.A Professional hátizsákot és az ECO táskát tartom meg magamnak. A hátizsákot viszem hosszabb utakra, az ECO-t pedig csak városon belül használom gyors kiruccanásokra.
Tárolni is egyszerűen tudom a táskákat, hiszen a hátizsák első zsebébe pont belefér 14”-os kistesó.
A 14"-os Professional Slim táskának pedig könnyes búcsút intek.A GEN1-es Professional táskák gyenge pontja a fül (fogantyú), ami olyan vékony műbőr bevonattal rendelkezik, hogy hamar kiszakad, kireped (tudatos avultatás). A használt táskáknál nehéz kifogni hibátlan fülűt. A Professional hátizsákom füle is repedezett volt, de táskás szagember 2500 Ft-os áron kicserélte minőségi műbőrre, ami mostantól körülbelül örökké fog tartani.
A táskák többi részét nem érheti panasz, minden minőségi anyagból van, a cipzárak befelé fordított, vízálló kivitelűek.
Elmondhatom, megérkeztem a ThinkPad táska Nirvánába
, tovább nem keresek.
-
mahi1
csendes tag
válasz
simonjoe #125685 üzenetére
Köszi a választ!
Annyit megtudtam, hogy ennek a táskának 4X40W19826 cikkszámmal és "Lenovo ThinkPad 14" Professional Slim Topload Case" megnevezéssel van egy 14-es méretű, de egy vékonyabb (slim) kivitele, amiben 1 nagy rekesszel kevesebb van. Akkor valószínűleg ez lehet neked:
https://laptop-taska-hatizsak.arukereso.hu/lenovo/thinkpad-14-professional-slim-4x40w19826-p534034269/#termek-leirasA 15,6"-os Professional verzióból találtam vastag és slim kivitelt is, de úgy néz ki, 14-esből csak slim létezik. Itt látszik a 15.6-os vastag plusz zsebe:
-
mahi1
csendes tag
Sziasztok! Szerintetek a képen látható táskának létezik 14"-os változata?
Rendeltem egy 14"-osnak hirdetett táskát, de útközben megnőtt 15,6"-os méretűre és lötyög benne a T460
Alapvetően szép és jó elrendezésű a táska, jó lenne kisebb méretben.
-
mahi1
csendes tag
Közben utánanéztem ennek az ssd-nek:
- a 870 EVO nem múlt idős, ez a kurrens modell, SATA verzióból nincs újabb,
- 2021-ben jelent meg, tényleg voltak hibái, amiket 2022 novemberben orvosolták a V6 firmware-rel,
- a Samsung Magician szoftverrel is ellenőrizhető a firmware, illetve letölthető innen:
https://semiconductor.samsung.com/consumer-storage/support/tools/ -
mahi1
csendes tag
Az általad kiemelt mondatnak van második fele is: "Kaptak új, 1TB-os Samsung 870-es SSD-ket, így adatvesztéstől sem nagyon kell tartanunk (pláne, hogy a leváltott 850-es SSD-kre biztonsági mentések készülnek rendszeresen)."
Ezen felül a munkafájlokról Cobian Backup-pal készül az 5 legutolsó változatot tartalmazó automatikus mentés is.
Plusz a meghajtók duplán van mentve, ráadásul az egyik mentést nem a lakásban tárolom.
Egyszer volt már adatvesztésem, azóta odafigyelek. -
mahi1
csendes tag
A 20-as széria óta ismerem a ThinkPad-eket, leghosszabban a 30-as szériánál időztünk családilag X230 és T530 társaságban. Volt kis ideig W510 és W530 nálam, de rájöttem nincs szükségem a Workstation-ok nagyobb teljesítményre és 16GB-nál több memóriára.
Kb. 2 éve váltottunk családilag a 60-as szériára.
Azért esett a 60-asra a választás, mert a 40, 50, 60-as évjáratok közül
- az a legfiatalabb,
- a leggyorsabb,
- a leginkább probléma mentes.
Illetve a 60-as szériából még beszerezhetők jó állapotú gyári akkuk.
A 70-es szériát a szalagkábel és a forrasztási hibák miatt messze ívben kerülöm, a 80-as pedig a Win11-es support miatt jóval drágább, a szépekre hamar lecsapnak.
A 60-as szériából nálam eddig egy T560-as teljesített szolgálatot, a családban pedig két T460-as dolgozott.
Előtte nekem sosem volt 14”-os laptopom, valamiért idegenkedtem attól a mérettől, jobban kedveltem a 12,5”-os és 15,6”-os kijelzőket.
Viszont most ahogy foglalkoztam a családi T460-asokkal, olyannyira megkedveltem a 14-es kompakt méretét, hogy elbúcsúztam a T560-tól és vettem 2,5 darab T460-at.
Az egyik gépen dolgozom, a másik tartalékos állományba kerül, a fél gép pedig alkatrészbázis, azt hibás alaplappal és hibás billentyűzettel vettem, de így lett egy jó házam, jó kijelzőm, kábel-szettem és egy teljes magyar világítós billentyűzet gomb készletem.
Pár napja kísérleteztem Windows 11-zel, szerver módban zokszó nélkül felment a T460-ra, a gyári digitális aktiválás is rendben megtörtént, illetve minden funkció gomb is tökéletesen működik.
Windows 11-re majd csak év végén váltunk, addig használjuk a régi Win10-et, mert úgy látom, hogy az új oprendszernek semmi előnye sincs, inkább hátrány a tálcán futó (pl. Lenovo) widegetek és egyéni óra skinek tiltása.
Most 3-4 évig biztosan nem váltunk gépeket, nagyon elégedettek vagyunk a T460-asokkal. Korrekt gépek i5-ös procival, 16GB RAM-mal, full HD kijelzővel és világítós magyar billentyűzettel. Kaptak új, 1TB-os Samsung 870-es SSD-ket, így adatvesztéstől sem nagyon kell tartanunk (pláne, hogy a leváltott 850-es SSD-kre biztonsági mentések készülnek rendszeresen).
Most sok nagy cég szanálja ezeket a gépeket, így viszonylag olcsón, 40ezres áron kaptam kiváló állapotú T460-akat, új SSD-vel is megálltak 70ezerben, ami viccesen alacsony ár 2025-ben a teljesítményhez és a felhasználó élményhez képest.
A gépek kaptak egységes, de más színű matricát, így könnyen megismerjük, melyik kié :) -
mahi1
csendes tag
Sziasztok! A T460-ast árulták 45W és 65W-os töltőkkel.
Szerintetek a 45W-os 2,25A-es töltő elég az i5-6300U processzorhoz? Nem veszi vissza a processzor sebességét? -
mahi1
csendes tag
válasz
FoxiestFox #124718 üzenetére
Elég rutinos vagyok, a család és a barátok gépeit is én tartom karban, kb 100 alkalommal vettem ki és tettem vissza vezeték nélküli kártyákat, de sosem fordult elő ilyen. Ráadásul ez volt az első utángyártott kártya, amivel dolgom volt. Szerintem itt is ugyanaz van, mint a többi utángyártott kínai terméknél: nincs minőségellenőrzés és a gyártó nagy ívben tesz rá, hogy mi kerül ki a kezei közül. Ha elromlik, a vevő vásárol majd egy másikat.
Ha az egyik csatlakozó ment volna tönkre, az lehetett volna az én hibám, de hogy mindkettő kiszakadt, az már egyértelműen arra utal, hogy csapnivaló minőség.
-
mahi1
csendes tag
válasz
mahi1 #124689 üzenetére
Köszönöm a segítségeteket!
Azt történt, hogy az AX210-es wi-fi kártyára gyárilag gyengén forrasztott rögzítő gyűrűi leváltak és beszorultak az antenna-csatlakozók fejébe. Ez által a wi-fi kártya ment a kukába, illetve a wi-fi antenna is használhatatlanná vált.
Segítségemre sietett Tim82 nagyúr és elpostázott nekem egy 8260-as wi-fi kártyát (ilyen volt eredetileg a T560-ban), amiért hálám örökké (és még tovább) is üldözni fogja!
Továbbá az is jól esett esett, többen is felajánlottátok, hogy küldenétek wi-fi antennát.
Antenna küldésre nem lett szükség, mert végül hallgattam azbest kollégára és egy kicsi tű segítségével kipiszkáltam a gyűrűket az antenna-csatlakozók fejeiből. A művelet nem volt könnyű, mert a gyűrűk rendkívül kicsik, csak 1,5mm átmérőjűek.
Az AX210-es kártya „átköltözött” Tim82-hez, remélem meg tudja csináltatni. Én vidéken lakom, itt helyben nem tudtak mit kezdeni vele, pesti javíttatás pedig nem érte volna meg.
Egyébként a használat során (ThinkPad T560) elégedett voltam az AX210-es kártyával, mert ismeri az ax-es router szabványt, illetve a bluetooth is 5.3-as; mindkét vezetékmentes kapcsolttal nagyobb sebességet értem el, mint a gyári 8260-assal.
Tanulság: az utángyártott kártyák kiszerelésénél vigyázni kell, mert ezek szerint nem ugyanaz az összeszerelési minőség, mint a gyárinál.
-
mahi1
csendes tag
válasz
mahi1 #124689 üzenetére
Tegnap írtam, hogy a wifi kártyáról leszakadt a csatlakozók feje és az antenna kábelekből nem tudom kiműteni a beragadt fejeket, tehát azok is kukázandók.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek a mobilinternet antennakábeleit (képen balra) is használhatom a wifi kártyához? Ahogy nézem, annyi a különbség, hogy a mobilinternet antenna kicsit keskenyebb. A mobilinternetes kártyát amúgy sem használom.
-
mahi1
csendes tag
T560-ba rendeltem kínai barátainktól egy AX210-es wifi kártyát, ami hibátlanul működött egészen addig, amíg át nem akartam szerelni az új T460-asomba...
Az óvatos szétszerelés ellenére is leváltak a csatlakozókIlyennel még sosem találkoztam.
Nincsen valakinek elfekvőben véletlenül egy 8260-as kártyája? A T560-asban lévő kártyát odaadtam egy kedves fórumtagnak, nem gondoltam, hogy kelleni fog még. -
mahi1
csendes tag
Sógorom vett egy T540p-t i5-4200 procival. Megőrjíti, hogy időnként rázendít a ventilátor teljes fordulatra, majd pár másodperc után visszaveszi halkra. A neten több helyen panaszkodtak a jelenséggel kapcsolatban, de megoldást nem találtam. Energiagazdálkodáson állogattam, de nem segített. Win 10, a legfrissebb driverekkel. Van valami ötletetek?
-
mahi1
csendes tag
-
mahi1
csendes tag
válasz
Tim82 #117141 üzenetére
Én is a Macrium Reflect Free Edition-t használok költöztetésre és biztonsági mentésre.
Van olyan Windows 10 telepítésem, ami már a 4. gépembe költözött tovább.
Évekkel ezelőtt vettem egy SATA - USB 3.0 kábelt:
Az új gépből kiveszem a vinyót és a régi gépre rákötöm a kábellel, majd átklónozom a Windows-t és kész is a használatra. Az új gépen a Windows Update frissíti a drivereket, de rá szoktam küldeni a Lenovo Vantage-t is driver ellenőrzésre.
Továbbá van egy 500GB-os biztonsági mentéses HDD-m is, amire bizonyos időszakonként backupot készítek a család gépeiről szintén a SATA kábel és a Marcrium Reflect segítségével.
A klónozás egy az egyben átmásolja a meghajtót, míg a backup pedig becsomagolja 1 db kisebb méretű fájllá. A backup is tökéletes, többször állítottam már vissza vele Windows-t.
A SATA kábelnél arra kell figyelni, hogy USB 3.0 legyen (létezik lassabb USB 2.0-ás is). -
mahi1
csendes tag
válasz
Tikakukac #117028 üzenetére
A gépházak vékonyításának esett áldozatul a teljes méretű LAN is, meg a teljes méretű USB csati is.
Az 700e HUF feletti gépeket újonnan megfizetni bíró top menedzser réteget nem hiszem, hogy zavarná a LAN hiánya, hiszen a modern wifi kártyák lassan hozzák a LAN sebességet.
Nekik inkább az a fontos, hogy vékony, trendi legyen a ház, a repülőn/business meeting-en ne legyen kellemetlen elővenni. Ha az irodában LAN-t, belső hálózatot használ, azt meg nem a gépre köti, hanem a dokkolóra.
A vékonyításnak megvannak a hátrányai:
- kevésbé merev váz,
- kevesebb hűtés,
- kisebb méretű belső komponensek, jobban melegedő alkatrészek, javíthatatlanság,
- kevesebb csatlakozó,
- kisebb akku, kisebb üzemidő (gyorsabb töltés - hamarabb elhasználódó akku),
- vezetékmentes töltés miatt még jobban melegedő belső komponensek,
- vezetékmentes adatforgalom: kevésbé biztonságos kapcsolat. -
mahi1
csendes tag
válasz
atesss #117003 üzenetére
A 80-as szériás gépek keresettebbek és magasabbra árazottak a hivatalos Windows 11 támogatás miatt.
A régebbi gépekre a legújabb op.rendszer csak voodoo varázslattal megy fel, ez sokakat elriaszt. Meg az is félelmetes, hogy már csak párat alszunk és szinte napra pontosan 3 év múlva a Windows 10 lehúzza a rolót .
Én nem vagyok félős és nem hatnak rám a Jedi elmetrükkök (Win 11), ezért bátran beruháztam T560-ba, meg majd pár hónap múlva egy X270-be. Szerintem ezek most a legjobb ár/érték arányú gépek a piacon.- Anyu, kinyithatom az ablakokat?
- Igen Bill, csak ne csinálj belőlük rendszert! -
mahi1
csendes tag
válasz
fatpingvin #116991 üzenetére
Legalább őszinték, azt kapjuk, amit ígérnek: UltraFire
De ez nem csak az UltraFire cellákra vonatkozik, az általam kibontott hamisított cellákon pont olyan számsor volt, mint a Panasonic cellákon. -
mahi1
csendes tag
válasz
thibeni #116986 üzenetére
Ugyanígy jártam egy W520-as laptoppal, dettó ezzel a procival, a 90W-os töltő lekorlátozta. Mondjuk a W520-ban dedikált videokártya is volt. Akkumulátoros használat esetén egyébként sem lehet kihozni belőle a legnagyobb teljesítményt, akkor lekorlátoz.
A notebook boltos eladó 90W-os táppal postázta a laptopot és kellett hozzá vennem egy 135W-os töltőt, hogy rendesen működjön.
Viszont a 135W/170W-os töltők fejének kialakítása más, az nem biztos, hogy bele fog menni a T520-as töltő csatlakozódba, lehet, hogy ki kell herélned a töltő fejét, le kell vágnod belülről a 2 pöcköt:
-
mahi1
csendes tag
válasz
fatpingvin #116979 üzenetére
Saját káromon tanultam. Kínából rendeltem az X230-hoz egy Original Panasonic 9 cellás akkut, amivel fél percet ment a lapotop, utána se kép-se hang. Azt gyanítottam a vezérlője szart be. Szétszedtem, hogy a cellákból csinálok powerbank-okat. Aztán kiderült hogy a cellák csak kb 10 grammosak voltak. Egyet szétszedtem, amiben csak 1 db nem újratölthető gombelem volt...
Itt vannak még hasonló finomságok, mikre képesek a gátlástalan hamisítók:
https://www.youtube.com/watch?v=JzzfzGJpUS8
Ilyen cellák töltése esetén garantált a lakástűz. -
mahi1
csendes tag
válasz
fatpingvin #116968 üzenetére
Itthon is vannak olyan cégek, akik használt akkumulátorok megbontásával és cellacserével foglalkoznak. Olyan esetben érdemes a legjobb minőségű és legnagyobb kapacitású Panasonic cellákat tetetni bele. Viszont előtte pontosan, grammra mérd le a teljes akksidat és átvétel után is ellenőrizd.
Ha saját magad oldanád meg a cellacserét, akkor olyan helyet kellene találni, ahol eredeti Panasonic-ot árulnak. Meg ott már azt is tudni kell, milyen mehet bele, a vezérlő mit szeret.Van egy ökölszabály a cellák terén: a súlyuk. A minőségi cellák 48-51 gramm körüliek. 42-47 grammig még átlagos a minőség (az átlagsúly 45 gramm), alatta pedig vélhetően hamis, kukázni való a cella.
Vagyis ha a leadott akksid nehezebb volt, mint az új, akkor előfordulhat, hogy olcsóbb, kisebb kapacitású cellákat tettek bele.
Ez például egy Panasonic cella, 48,5 gramm: -
mahi1
csendes tag
Ez a T560 bekólázott billentyűzetének a hátoldala, a fekete matricát lehúztam róla.
Nem szétszedhető és kifolyócsatorna sincs már benne, a 3 db lyuk a rögzítő csavarok helye.
A képen látható barna foltok jelzik a kóla helyét:
Még szerencse, hogy magyar, világítós billentyűzetről van szó, így a műanyag gombjait el tudom adni aranyáron, mert olyan szinten hiánycikk. -
mahi1
csendes tag
válasz
barnam_ #116954 üzenetére
Még 2017 környékén vettem az X230-hoz Patona akkut, az a mai napig remekül hasít, illetve az egyik géphez használtan kaptam egyet, az is jó. Ezért beépült az agyamba, hogy micsoda szuper márka a Patona.
Aztán tavaly a T530-hoz vettem egy Patona 9 cellásat, ami 5 töltés után megadta magát, vissza is küldtem, azonnal visszakaptam az árát. Majd vettem egy GreenCell-t, ami a gyári kapacitás felét sem tudta, ezt is visszaküldtem, de itt már szívózott velem az eladó, hogy biztos érzéki csalódás, mert a GreenCell egy nagyszerű márka...
Aztán idén a Sony fényképezőgépemhez vettem Patona akksit (amiből azóta van sárga alap, zöld prémium, meg arany extra prémium kivitel). Itt már nem hagytam magam, konkrétan lemértem, hogy a gyári, 2015-ös (7 éves) gyártású akkuval 81 perc 4K videót rögzítettem, míg a szuper extra prémium arany Patonával 37 percet.
A fentiektől függetlenül lehet, hogy jó márkák (vagy jó márkák voltak évekkel ezelőtt) a Patona és a GreenCell, én azt gyanítom, hogy nem feltétlenül valódiak, amit nálunk árulnak (konkrétan a Pantonának nagyon gagyi a csomagolása és a matricája).
Illetve olyan gyermekmeséknek is bedőltem, mint az Aliexpress-en árult Panasonic cellás utángyártott akkumulátor, ami nem hogy Panasonic-ot, de még Sanyo cellát sem látott...
Most meg miután az Aliexpress is kötelezően ráteszi a 27% ÁFA-t a termékeire, szinte nem is éri meg utángyártott akkut venni, 35 USD körül vannak a kisebb akkuk, ami minimum 15ezer Ft. Ennyiért már tök jó gyári, használtat kapok, csak ki kell várni a megfelelőt. -
mahi1
csendes tag
válasz
vicze #116959 üzenetére
Most vettem folyadékkáros T560-at, kb. 1 dl kóla borult rá a billentyűzetre:
- billentyűzet elektronikailag kuka, a hátsó matricát lehúzva látszik a billentyűzet aljában a kóla nyoma,
- folyadéknyomok láthatók a palmrest tetején, a billentyűzet alatti részen,
- a házban is látszanak folyadéknyomok,
- illetve azóta az alaplapi SSD meghajtót nem látja a rendszer.
A belső "vízállóság" annyit tesz, hogy az alaplap 95%-a be van fedve matricával.
Összefoglalva: 1 dl kóla = gazdasági totálkár. Gyanítom, hogy garanciavesztést is jelent az ilyen fürdőzés. -
mahi1
csendes tag
válasz
#72806656 #116934 üzenetére
Az utángyártottak csalódást okozni, sok gépemben próbáltam már őket. Még a régen neves márkák, mint a Pantona sem váltak be, bár aztán lehet, hogy már azokat is hamisítják.
Az Alixexpress-en, Ebay-en árult "Original" akkuk is megtévesztők, azok nem eredeti gyárik, hanem eredeti utángyártottak, teljesen másmilyen kinézetűt kap az ember.
Inkább használt gyári akkut javaslok 80% feletti kapacitással. Mindig felbukkan a használt piacon 1-1 jobb példány, én 80% alattit nem veszek.
Akku FRU cikkszámmal, vagy a laptop nevével is kereshetsz. Érdemes rákeresni több FRU számra is, több cikkszámon is gyártották az akkukat.
A kapacitást és az akku egyéb paramétereit ellenőrizni tudod a Lenovo Vantage programmal. -
mahi1
csendes tag
Vettem bontásra egy i7-es folyadékkáros T560-at. Azt tudtam, hogy "2101 Detection error on SSD (M.2)" hibával indul és onnan nem lép tovább. Viszont USB-ről beötli a Windows-t és minden csatlakozója működik, az összes teszt sikeresen lefut. Az alaplap felületén nem látok folyadék nyomokat. A T570-esnek van ilyen hibája, hogy nem látják az SSD-t az alaplapi csatlakozóval.
Szerintetek érdemes foglalkozni ezzel az alaplappal, lehet az ilyet javítani? -
mahi1
csendes tag
válasz
Bizsu1st #116854 üzenetére
Nem lettünk puszi pajtások az eladó lánykával, de gondolom, hogy nem a Gazdasági egyetemi tanulmányaihoz használja a kék, szuper-modern Win11-es IdeaPadot...
Ismerősi körben is van IdeaPad3 (én telepítettem rá Win-t), de - szerintem - ipari hulladék, normál használatra is alkalmatlanul lassú.
Egyébként én is aktívan gyűjtögetek és javítgatok:
- a legszebb BT egeret használtan, hibásan vettem,
- másik BT egeret hibásan, ajándékba kaptam itteni kedves fórumtagtól (ezúton is csókoltatom),
- 3 db Ultraslim Plus lézeres billentyűzet+egér szettet hibásan kaptam (átvert az eladó, őt nem csókoltatom).
Mindet megjavítottam.
Ami az érdekes: a Lenovo az első szériát sima torx csavarral szerelte, a másodiktól pedig már biztonsági torx csavarral, hogy egy átlagember nehezebb szedje szét és javítsa meg.
Pedig ezek mind javíthatók.
-
mahi1
csendes tag
válasz
fatpingvin #116850 üzenetére
Hát igen. A lány szerint a Windows 10 már nagyon elavult és csúnya rendszer és a T420-hoz kellett volna egy akku, amit megnéztek, 60ezer Ft lett volna.
Lássuk be, mi is így tettünk volna egy ilyen rettenetesen elavult, gazdasági totálkáros géppel
De azért 2500 Ft-ot kiárult a 90W-os töltőből. -
mahi1
csendes tag
válasz
Bizsu1st #116843 üzenetére
A 90W-os töltőt eladó lánykának van egy informatikai szakértő rokona, aki azt tanácsolta, hogy a tíz éves, tönkrement akkus, teljesen elavult T420-ast dobja ki a kukába, de a töltőjét azért hirdesse meg, azért kap pár ezer Ft-ot... A lány vett utána egy kék színű, IdeaPad 3-at, amit meg is mutatott, nagyon elégedett a színével és szerinte a Windows 11 is szebb, mint a Windows 10.
Ja, és a lány tényleg kidobta a T420-at, a gyári ThinkPad hodtáskájával együtt, mert az utóbbiba nem fért bele a 15,6"-os Ideapad. A táskát nagyon sajnálta. -
mahi1
csendes tag
válasz
Bizsu1st #116839 üzenetére
65W-os volt, ami megtörött, viszont itt, a fórumban azt javasolták 90W-osat vegyek helyette, úgy is tettem.
Köszönöm a kábeles tippet, én is néztem. Trükkösek az aliexpresszes alacsony árak, mert drága posta párosul hozzájuk, végül 4 USD körüli a teljes ára, ami kb 1700 Ft és 2 hónapot várhatok rá (jön a karácsonyi időszak). Ehhez képest FB Marketplace-n 5 perc kutatással 2500 Ft-os áron vettem egy gyári 90W-os töltőt szinte új állapotban.
Anyám X230-as gépében is 9 cellás akku van, az is kilóg, de az ágyban használva feszül a töltőcsatlakozó. Az L alakú adapterrel viszont tuti lesz, mert az csak addig ér ki, mint a nagy akksi. -
mahi1
csendes tag
válasz
Bizsu1st #116836 üzenetére
Azért nem dobom ki a régi, 65W-os kerek fejű töltőt, mert még használható, tartaléknak jó lesz. A családban a 30-as szériából 3 db X230-as és 1 db T530-as szolgál, elnyűhetetlen igáslovak, könnyen szerelhetők.
Viszont Anyukám új töltőjéhez rendeltem egy L-alakú adaptert, mert az X230-ason hátul van a töltő csatlakozó ás ágyban használva, adapter nélkül megtörik a kábel a töltőfejnél. Na, most már nem fog megtörni:
-
mahi1
csendes tag
válasz
Tim82 #116829 üzenetére
Köszönöm!
Ha valakit érdekelnek a T560-ba jó Intel M.2-es wifi kártyák különbségei: itt a részletes lista
- AC 8260 - bluetooth 4.2, wifi5, 0.9 Gbps (nálam ez van a gépben gyárilag).
- AC 9260 - bluetooth 5.1, wifi5, 1.7 Gbps.
- AX200 - bluetooth 5.2, wifi6, 2.4Gbps (újonnan 9e körüli áron találtam).
Már rendeltem egy AX200-asat, majd beszámolok a fejleményekről. Nekem a bluetooth kapcsolat sebességgyorsítása (fájlküldés telefonról) és bluetooth zenehallgatás minőségének javítása miatt kell a kártya. -
mahi1
csendes tag
T560-nál az Intel AC 8260-as wifi kártya helyett használható az AC 9260-as vagy az AX200-as? Azt olvastam, hogy a ThinkPad 50-es szériától nincs wifi whitelist a bios-ban.
-
mahi1
csendes tag
Még egy akku dolog, ami előtt értetlenül állok.
Anyukám X230-as gépében lakik egy 9 éves, 9 cellás, gyári akku, ami szépen teljesít a mai napig (nem én használom, de nincs rá panasz a felhasználótól).
A nagy akkukarbantartási-projekt keretében ezt is visszaállítottam és meglepetésemre a 79Wh-s teljesítmény 89Wh-ra javult, ami azért vicces, mert 9 éves, 311 ciklus van benne és ezzel az értékkel csak 5%-kal marad el az eredeti 94Wh-ás kapacitástól.
Elképzelhetőnek tartjátok, hogy egy ilyen öreg, ilyen sok ciklusos és átlagos minőségű SANYO cellákkal készült akku ilyen jó legyen még?
-
mahi1
csendes tag
válasz
donjohnson #116812 üzenetére
Rendben, meggyőztetek: Anyukám kap egy 90W-os tápot és kompenzációként - a gazdasági helyzetre való tekintettel - elveszem a hajszárítóját. A haja magától is megszárad, csak kicsit lassabban
-
mahi1
csendes tag
Anyukám X230-asának töltője kezd szétesni a csatlakozónál, kell egyet szereznem.
Sima i5-ös gépről van szó, főleg romantikus sorozatokat néz rajta, elég lesz a 65W? Ha jól emlékszem, az volt az alap töltő. Most egy 90W-ost használ, de az szerintem felesleges, pláne, hogy sok városban idén már karácsonyi díszkivilágítás sem lesz, ergo neki is spórolnia kellene az árammal -
mahi1
csendes tag
Nálam a kijelző lecsukása ki volt kapcsolva, az nem kapcsol semmit, viszont az Energiagazdálkodási lehetőségeknél bekapcsoltam, hogy akkumulátoros módban tétlenség esetén 2 perc után menjen alvóba. A második merítést pedig úgy kéri a Vantage, hogy ne legyen csatlakoztatott töltő. A Vantage csak egy dolgot kapcsol ki, a töltési küszöbértéket.
-
mahi1
csendes tag
válasz
Tikakukac #116797 üzenetére
Azért nem mertem YT-ot lejátszani, mert azt írta, hogy nem használjam a gépet a visszaállítás közben. Logikusan belegondolva, merítés közben nem számít, hogy mik mennek közben, inkább a töltésnél fontos, hogy pontos képet kapjon, mennyit lehet belepumpálni az akkuba (ebből fogja később kiszámolni/megtippelni a százalékos értéket).
-
mahi1
csendes tag
válasz
Tim82 #116795 üzenetére
Köszi, igazad van! Az Energiagazdálkodási lehetőségeknél jelenleg az van beállítva, hogy bedugott töltővel soha ne menjen alvó állapotba, ugyanakkor töltő nélkül 2 perc után alvóba kapcsol. Na, ezt ki is kapcsolom. Meg azt is kikapcsolom, hogy lehajtott fedélnél alvóba menjen.
-
mahi1
csendes tag
válasz
FoxiestFox #116789 üzenetére
Létezik a Vantage-nél stabilabb és gyorsabb akku visszaállító szoftver Windows 10-hez?
-
mahi1
csendes tag
válasz
FoxiestFox #116789 üzenetére
- Feltöltés 100%-ra: OK,
- lemerítés (csatlakoztatott töltővel): OK,
- feltöltés: OK,
- lemerítés (azt írja, ezt már töltő nélkül kell csinálni): ITT TART MOST,
- meg elvileg kell még egy teljes töltés.
Lecsukott fedéllel zajlik a folyamat, időnként felnyitom és ránézek.
Az utolsó fázisban is folyamatosan csökken a töltöttségi érték, csak marha lassan.
Végül is ez sem annyira nagy gond, mert addig az X230-on dolgozom.
Csak azon gondolkodom, hogy a használtan vásárolt, gyári 48Wh akkuval is megcsináljam-e ugyanezt, ha a 24Wh is ilyen lassú... -
mahi1
csendes tag
Tudja valaki, hogy a Lenovo Vantage az (idegtépően hosszú folyamatú) akkumulátor nullázás után az akksi tényleges kapacitási értékét a Windows-ban tárolja, vagy az akkuba írja?
Azért kérdezem, mert előbb-utóbb újra kellene telepítenem a windows-t és a Vantage a T560-as kicsi, 24-es akksijával is már több, mint 1 napja dolgozik (ilyenkor elvileg nem lehet hozzányúlni a géphez)... Ha a Windowsban van tárolva az akku érték, akkor egyenlőre nem telepítem újra (a T530 SSD-je költözött át Windows-sal együtt a T560-ba és ráférne egy frissítés).Tim82: köszi az észrevételeket. Tudtam, hogy a T530-as az utolsó mohikán, még teljes értékű procis, csak reméltem, hogy a 3 generációval újabb U-s teljesítménye annyival jobb lesz, hogy kiegyenlíti a különbséget, de nem így lett. Egyébként nem gond, hogy hosszabb munkafolyamatban belassulhat az U, mert tartósan nagy erőforrás-igényes szoftvereket nem használok.
A töltő átalakító (erről nem tudtam) hasznos tipp volt, mert még van egy X230-asom is, amit rendszeresen használok. -
mahi1
csendes tag
Sziasztok!
Hosszú évek után T530-ról váltottam: jobb akkuidőt, IPS kijelzőt és szélesebb billentyűzetet keresve. Leírom a tapasztalataimat, hátha valakinek segít.
Sokat nézegettem, olvasgattam a váltás előtt. 80-130ezer Ft volt a keret, T550, T560, T570 és T580-as gépeket céloztam be. Nem volt sürgető a vásárlás, kb 1 hónapig naponta néztem a HA-t, a jófogást és a FB marketlapce-t. T570-ről menet közben, itt a fórumban olvastam, hogy nem igazán jó vétel.
Végül egy szép külső állapotú T560-at vettem 80ezer Ft áron, gyári magyar billentyűzettel és 10%-ot amortizálódott akkukkal.
A T560-at is egy jól belakott Windows 10-zel használom, Lenovo Vantage-vel telepítem és frissítem a gyári szoftvereket, valamint a BIOS-t.
T530 vs T560:
- Windows 10-et mindkettő támogatja,
- Windows 11-et egyik sem támogatja,
- i5 processzor T530-ban érezhetően gyorsabb (10-20% érzésre),
- i5 processzor T560-ban sokkal kevesebbet fogyaszt (hosszú akkuidő),
- akkuidőben T560 sokkal jobb, eredeti gyári akksikat használok,
- T530 összes utángyártott akkujával befürödtem, még a Patona sem vált be,
- memória modul ugyanaz mindkettőben, kompatibilis (régiből áttettem az újba),
- dokkoló nem kompatibilis (T560-ban két féle kapható: buta 40A1 és sok csatlakozós 40A2),
- FullHD IPS kijelző gyönyörű a T560-ban, LCD kijelző horror a T530-ban,
- T560 billentyűzete jobb az oldalsó numpad (szám billentyűzet) miatt,
- T560-ban ritka a magyar, világítós billentyűzet,
- T560 vékonyabb, könnyebb, de kicsit szélesebb,
- T560 maximum 1 db HDD/SSD-t, míg a T530 maximum 3 db HDD/SSD-t fogad,
- T530-ban 3G mobilinternet modem (elavult, már nem támogatott), T560-ban modernebb, használható 4G (LTE) modem van,
- bluetooth mindkettőben v4, de fájlátvitel a T530-ban érezhetően gyorsabb (szerintem jobb a T530 BT modem antennája),
- dedikált, gyorsabb videokártyás változat mindkettőben elérhető (de nagyon ritka és drágább is), többet fogyaszt és a nagyobb, minimum 90W-os töltő kell neki,
- nálam az i5 procis és alap Intel HD videokártyás változat bevált mindkét gépben, mindkettőhöz 2 db 65W-os töltőt és 1 dokkolót vettem (külső monitorhoz, hangfalakhoz, billentyűzethez),
- töltők nem kompatibilisek,
- akksikat a Lenovo Vantage-ben korlátozom 60-85% közötti töltésre állítva.
T550 vs T560:
- árban megegyeznek,
- T550 kilőve, mert idősebb,
T560 vs T570:
- árban megegyeznek,
- T560 kevés eladó példány, T570 sok eladó példány,
- dokkoló mindkettőhöz ugyanaz, 40A1 vagy 40A2,
- T560 maximum 1 db HDD/SSD-t, míg a T570 maximum 2 db HDD/SSD-t fogad,
- T570-ben az egyik HDD/SSD csatlakozó általában rossz,
- T570 a hibás burkolati konstrukció (tönkreteszi a HDD csatlakozót) és a gyenge alaplapi forrasztások miatti előbb-utóbb GTK várható, ezért kilőve (pedig jó lett volna a 2 db SSD slot).
T560 vs T580:
- Windows 11-et csak a T580 támogatja,
- T580 használtan nem nagyon, vagy aranyáron kapható, így ezért sajnos kilőve. -
mahi1
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket kérném.
Lenovo-nál a harmadik generációs Intel vonalnál álltam meg, mai napig egy IPS kijelzős X230-at használok nagy megelégedettséggel, viszont nagyobb kijelzőre lenne szükségem.
Nem szeretném teleszemetelni a fórumot típus ajánlásokkal, ezért arra kérlek benneteket, legyetek kedvesek dobni egy privát üzenetet, ha van megbízható laptop típus tippetek:
ThinkPad-hoz hasonló (nem feltétlenül Lenovo, lehet például HP vagy Dell is) üzleti kategóriás, 15-17"-os, de szigorúan IPS kijelzős, hivatalos Win10 supportos, i5-i7 gépet keresek max. 200ezres kerettel.
Ha van ötletetek, kérlek ne tartástok magatokban!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- HP Elitebook 840 G8 14" fullHD i5-1145G7 32/512GB Garancia
- ASUS TUF Gaming F15 gamer laptop
- X1 Yoga 8th 2-in-1 14" FHD+ IPS érintő i5-1335U 16GB 256GB NVMe ujjolv IR kam aktív toll gar
- Bomba ár! Siemens Simatic Field PG M5 - i7-6820EQ I 8GB I 1TB SSD I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest