- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #126529 üzenetére
A probálgatást nem pozitív dologként írtam. És leginkább magamra értettem, mert van SATA és Nvme SSD-m is hozzá.
De csak, hogy emítsem, a T490-ben használtam B + M Key nvme-t gond nélkül.A probléma onnan jön, hogy B + M Key nvme fehér holló, és nem változik, de az csak a xx70-estől gond, előtte csak SATA volt, ha ment.
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #126525 üzenetére
Csak mondom, hogy főleg újaknál(gen8-9) nem pontos, illetve már 6 évnyi gép hiányzik.
Sajnos én is csak T14 gen2-ig vezettem ezt, de a mivel Lenovo hivatalosan már nem támogat 2. SSD-t, így csak próbálgatni kell sokszor.Az egyik legbiztosabb indikátor, a BIOS szimulátorban, a boot eszközök között van SATA1 vagy nvme1, a 0 mellett. De sajos a SKU különbségek miatt ez se mindig pontos.
-
válasz
zsolti75 #126464 üzenetére
Korábbi melóhelyen egy rakomány T470 akkuval szívtuk meg, ami korrekt helyről jött, de nem töltött egyik sem.
Szóval ezért az érdekel, hogy tud-e valaki olyan eladót a fent említett helyeken, ami tudottan jót szállít. Ugyanis ebay-en van rengeteg ezekhez, csak nem tudom, melyik az ami működik is.
Itthoni bolt linkek se baj, ha jönnek, de nem sürgős, szóval nem feltétlen szívatnám meg magam az itthoni 1,5-2x szorzóval. -
Reggie0
félisten
válasz
zsolti75 #126453 üzenetére
Ha van ra mod akkor jo. Pl. nekem eleg sok nagykapacitasu 2.5"-om volt, es ertelemszeruen vittem magammal a gepekben, amig lehetett, mert minek vegyem meg megegyszer ugyanazt, ha mar megvan. Addig nem is valtottam, amig nem lett nagyobb kapacitasu m.2-es, hogy legyen ertelme is valtasnak. Es ezzel kb. mindenki igy van. Nyilvan aki a 64gb-256gb tartomanyban eli az eletet az nem erti meg, hogy egy felmillas gepbe nem celszeru ujra felmillas ssd-t venni, hanem kell egy kompatibilis gepet keresni.
-
MrSealRD
veterán
válasz
zsolti75 #126192 üzenetére
Egyébként mi van abba a bios-ban amiért megéri 5p-nél többet foglalkozni vele?
Na ez az amire már nem szántam rá 1 percnél többet, mert amíg korábban full history-t láttam a readme-ben, addig most csak az aktuális verziót mutatják és a régebbieket nem látom. 1.60-ról mentem 1.65-re. Én azért nem hanyagolom el a security patcheket sem.
Amúgy ez nem lett volna 1 perc sem ha működik out of the box... de nem működött, így nyilván rászántam az időt, mert amúgy nehezen engedek el nem működéseket... -
LZs?!
aktív tag
válasz
zsolti75 #126150 üzenetére
Köszi szépen a tanácsot.
Tegnap Prim95-tel megdolgoztattam egy thread-en a default test-tel kb. fél óráig, HWiNFO szerint 4.7 körül volt az átlag, és azért sokszor lefordult a 100 fokos plafonról.
Majd egy-két hét múlva, amikor lesz némi szabadidőm, utánaolvasok, hogy mit érdemes berendelni, aztán valamikor szétkapom - bár időszűkében lehet, egyszerűbb lenne elvinni hozzáértőhöz, hogy rakja össze tisztességesen.
-
-
válasz
zsolti75 #124638 üzenetére
Lenovót kell kérdezni miért.
Szándékos termékszegmentáció? Pl a P16v-nél se látok semmi érdemi okot arra, hogy a 7940HS-t akkuról limitálják max 18 wattra, miközben tápról meg ~60 wattot is ehet. Notebookchecknél vannak fura dolgok, de ez nem jelenti azt, hogy mindenben is hibáznak.
P16s G2 vs T16 G2 (mindekettő 7840U procis, mégis más power limitek)
-
McJoker
tag
válasz
zsolti75 #124633 üzenetére
Az fix, hogy a G5-öt anno nem erre a felhasználásra vettem, de az élet ilyen...
Nem véletlenül gondolkozom inkább ebben a kategóriában, csak még nem tartok ott, hogy ne okozzon problémát ennél több pénzt kitenni rá hipp-hopp.
Használtan néztem hardveraprón a kínálatot, elég nagy a szórás, igaz a felszereltségekbe, kijelző stb. nem mentem bele mélyebben.
A "megérit" én úgy kérdezném/érteném, hogy jelentős élménybeli (sebesség) különbséget várjak-e az i5-8300H és pl. egy i7 11. gen között, mondjuk arra számítok a különbségek alapján. -
-
Atos23
senior tag
-
Atos23
senior tag
válasz
zsolti75 #124523 üzenetére
Ezt néztem, szerintem ennyiért instant get, csak erről a példányról lemaradtam.
-
Immy
őstag
válasz
zsolti75 #124417 üzenetére
Sokan azt írják, hogy a PATA/IDE átalakító miatt érdemesebb lenne elgondolkodni, hogy direktbe kössem rá a SATA meghajtókat így:
https://mikejmoffitt.com/articles/0000-t43sata.html
Eseleg csinált már valaki hasonlót? -
válasz
zsolti75 #124321 üzenetére
Köszi. Mivel tesztelted a ramot, meddig? Nálam sok órás terhelés okoz ilyen 80 fokot, szóval azért kell neki idő. Hűtés meg gyárilag pörög ilyenkor, mert hogy meleg a RAM, de semennyire nem hűti. Lehet tényleg ki kéne szedni ezeket az EMI shield takarókat a RAM-okról, mert csak arra jók, hogy melegen tartsák.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
zsolti75 #124312 üzenetére
Értem én az összes racionális érvet, de ez tipikusan az új autó vs. öreg vas vita, az egyik egy darab rozsdás szemetet lát, a másik meg egy műanyag szappantartót. Míg más olvasatban az egyik egy kincset érő ritkaság, a másik meg a problémamentes közlekedés eszköze.
Ja és szép nem lesz az tuti biztos, lehet emlegethetsz itt mindenféle űrtechnikát.
Azért volt már, akinek sikerült. Sok taknyolós dolgot láttam már, de az ellenkezőjét is. Meg lehet csinálni. -
scarbantia
aktív tag
válasz
zsolti75 #124309 üzenetére
Nyilván vannak gépek, amikhez kapsz még új gyártású gyári akkut. Amihez meg nem, ahhoz ez egy jó megoldás lehet. Ha igényes, alapos és türelmes vagy, akkor hibátlanul össze is lehet rakni. Természetesen lehet dróttal forrasztani, meg emiatt félig púposan ragasztóval összerakva taknyolni, de nem kötelező.
Szerintem itt majdnem mindenkinek megvan a céges/nem céges új munkagépe meg mellette a classic/építős/játszós/időutazós cucca. Kéretik nem belepisilni a homokozónkba!
-
scarbantia
aktív tag
válasz
zsolti75 #124252 üzenetére
Akkor erre rosszul emlékeztem. CSOT panelekről mit lehet tudni? Mondjuk a Tianma is ismeretlen nekem.
A jó kijelzőhoz tartozik legalább 10bit színmélység meg egy 16bit-es LUT.
sRGB-nél nagyobb színterű panel szerintem kimondottan hátrány annak, aki nem nyomtat/levilágít, vagy készít olyan filmes tartalmakat ahol ez számít. A windows asztali környezet nem tud vele megbirkózni, egy háttérképnél is trükközve lehet csak normális színeket összehozni. Minden releváns programnál ismerni kell a színmenedzsment beállításokat, különben fals lesz az eredmény. Böngészők egy része nem tud vele mit kezdeni, stb.
Precíz színbeállítások mellett az esetek 80%-ban nem lesz látható különbség egy sima sRGB-hez képest, a maradék esetben az ember megcsodálja, hogy nahát, az AdobeRGB-s tartalmamban szebb a zöld, meg ott egy kicsit tisztább lett a narancs. Igen, a softproof-om precízebb lesz, de így is nagyon nehéz az offline tartalmak színteréhez igazítani színeket. Ettől függetlenül szeretem, főleg a diáról szkennelt anyagaimnál, de igazából nem ajánlanám annak aki nem ezzel foglalkozik. -
scarbantia
aktív tag
válasz
zsolti75 #124241 üzenetére
Az általam ismert egyetlen Thinkpad-ba szerelt valódi IPS panel a P50 4K Sharp LQ156D1JW05 volt, és jó szar is volt egyébként. Biztosan korábbi gépek kaptak IPS-t de nincs naprakész infóm róla.
Ezt követően az összes panel ami "IPS" az PLS, ADS, AHVA, AAS és további számtalan egyéb technológiával készült, és szinte mind jobb mint a Sharp őskori vackai.
Az IPS nem lett az LG bejegyzett védjegye? A többi is IPS csak minden gyártónak megvan rá a maga nevezéktana, illetve némileg továbbfejlesztett paneltechnológiák. Ha jól emlékszem az AHVA volt az egyik legjobb ezek közül, de a maiakat kevésbé ismerem.
Amúgy réges-régen is voltak IPS ThinkPad-ek, R50p, T60, T60p, X60, X61T A30, T43, stb. 15" 4:3 kijelzők Flexview névvel futottak. BOE-Hydis, IDTech panelek. Teljesen korrektek voltak, abban az időben meg pláne, a színtér volt NTSC 45% (~sRGB 60%), de szép látványuk volt. 1400x1050, 1600x1200 és 2048x1536px felbontással futottak, a kisebbek 1024x768.
Itt a lista:
https://www.thinkwiki.org/wiki/TFT_display -
Xantomas
őstag
válasz
zsolti75 #124163 üzenetére
Az a baj, hogy amikor rendeltem, volt rá pár napom, hogy szétnézzek, melyiket vegyem. Innen választ nem kaptam, szervizből kb semmi infó nem jött. Pár 14-es váz alját, ami volt a közelben, leszedtük, s ennyi. Ott pl az l14-esben, látszott a bronz menet, a zsanéroknál kiszedett csavarnál, s az réz alapú RF festékkel lefújt belső fém keret. A zsanér környékén fekete volt a váz, amiből arra következtettünk, hogy az bizony ott műanyag. Viszont ezeken a képeken, egyértelműen látszik, hogy hogyan épül fel a belső, hol milyen anyagok vannak.
Ettől függetlenül kézbe véve, használva ez E16 elég merev, s amúgy problémám nincs vele, azon kívül, hogy a nagy Enter mellett horpad, de pont az előbb említett tapasztalat miatt rendeltem meg inkább az E16-ot mint az L16-ot.
-
-
-
-
-
barnam_
nagyúr
válasz
zsolti75 #123992 üzenetére
Úgy másfél hete fenn van a Win10 22H2 (19045.4529 egészen pontosan), tökéletesen megy.
Érdekes amúgy, hogy a 21H1 és 21H2-nél megjelenik az Ultra 7-155H a listában, a 22H2-ben nem. Mindenesetre semmi gond nem volt vele azon kívül, hogy némely eszköz driverét nem ismerte fel magától (win driver update letiltva). Cinebench R23-at néztem, ugyanazokat a számokat hozza mint Win11-el.
Amúgy ehhez is van új BIOS, de egyelőre várok még, hátha ezt is vissza vonják -
-
HSM
félisten
válasz
zsolti75 #124065 üzenetére
A szakértő erős túlzás, csak kb. 10 évvel ezelőtt meguntam, hogy minden akkum hamar tönkrement, és rászántam az időt utánanézni, miért...
"Limit, nem limit, okos vagy buta elektronika nekem egyre megy."
Annyiból van jelentősége, hogy itt van nálad egy kiírás szerint tök jó kondijú akku, amit mindig 100%-ra töltöttél. De nem tudjuk pontosan, hogyan, és miért élte így túl, vagy egyáltalán pontos-e ez a szám, pedig ez lehetne ebből az igazán tanulságos.Egyébként az egyik dolog, amire rájöttem akku ügyileg, hogy ezt a %-os töltöttség megadást a legjobb elfelejteni, mert rengeteg gyártó szépít különböző okokból a számokon... Találkoztam olyan akkuval is, ami 4.1V-on jelzett 100%-ot, annál például nincs sok értelme ennél lejjebb menni.
A telefonom viszont szemrebbenés nélkül felküldené 4.4V-ra is, ha hagynám.
-
HSM
félisten
válasz
zsolti75 #124062 üzenetére
"Újabb gépeket is hozzál példának, mert én csak azt ismerem."
Újabb gépeknek szvsz annyiból nincs jelentősége, hogy az alkalmazott akku technológia többnyire ugyanaz. Persze, a cellák minősége szerintem is esett, de lényegében ugyanúgy működnek, legfeljebb ha nem figyelsz, még hamarabb romlik le.Sajnos újabban elég keveset használom akkuról a gépeim, így nem tudok többszáz ciklusos statisztikákat megosztani velük.
Az nem túlzottan hasznos, hogy a T14 G2-mben 12 ciklus után még 94% a Celxpert akku, amit ráadásul jó ideje nem is reseteltem...#124063 zsolti75 : Azért az "asztalinak" használt gépnél arra számíts, hogy a mérő majd az első mélyebb merítésnél fog észbe kapni, ha csökkent a kondíció...
Amíg nincs mélyebb merítés, vidáman fog adott esetben a valósnál jobb kondíciót mutatni. Én is azért törekedtem általában akkor megosztani adatokat, miután ki volt mérve az adott akku egy reset által, mert különben elég bizonytalan, amit mutat.
Meglepően jó a kondija egyébként, amit visszajelez. Bár megjegyezném, hogy a 12.33V feszültség az épp a cellánkénti 4.1V, amiről én is beszéltem....
Kérdés, hogy direkt vigyáz-e rá az elektronika, vagy csak ennyi kisült a legutóbbi töltés óta.
Ráadásul ez már Li-Po, ami kicsit magasabb feszültségen üzemel, ha jól tudom. -
HSM
félisten
válasz
zsolti75 #124056 üzenetére
Sajnos csak akkor számol viszonylag pontosan, ha hagyod teljesen lemerülni és feltöltődni időnként. Számomra a töltési limit folyamatos használatának ez az egyetlen jelentős hátránya, hogy kb egy év után már eléggé el tud mászni a mérő. Mondjuk annyiból nem nagy gond, hogy az akku feszültségéből akkor is látom, hogy kb megvan-e a cellánként 4.1V, szóval tudom "kalibrálni" pl. indulás előtt a töltési % beállítást, ne járjak pórul utána a túlzottan nagyvonalú mérő jóvoltából.
#124060 lezso6: Akkor itt az az innováció, hogy már ki sem kapcsolhatod az akku és felhasználó összezavaró módot!?
Szerencse, hogy a T14 G2 AMD nem boldogít ilyesmivel, ott az a %-van, amit beállítok... -
HSM
félisten
válasz
zsolti75 #124052 üzenetére
"de nálam a szinte fix 24fokon nem úgy tűnt."
Sajnos nem a szobahőmérséklet számít, hanem az akku hőmérséklete az adott esetben jó meleg notebookban.
Nálam ez jelenleg 40 fok, jól szellőző helyen lévő T14-en, közepes intenzitású használattal, 25 fokos szobában.
Nekem egyébként igen jó tapasztalataim vannak a max 4.1V-ig töltős módszerrel (ez általában kb 80%), nem is emlékszem, mikor kellett utoljára akkut cserélnem bármiben.Családi tapasztalat pl. T420 (9 cellás) és T430 (6 cellás) Sanyo akkuval van, a 6 cellás többnyire limit nélkül volt használva, 2017-ben 30% körüli kondícióban volt, 400 ciklussal, 2018-ban le is lett selejtezve.
Utána megkapta a T430 a 9 cellás Sanyo-t a T420-ból, amit már többnyire limitekkel használtunk (többnyire 75%, 9 cellával az is bőven jó [link] ), az a mai napig 70% körül van több, mint 660 ciklussal, legutóbb tavaly nézve rá [link]. El lehet dönteni, hogy érdemes használni.
Telefonom ugyanez. 2 év 4 hónap alatt töltve volt bele AccuBattery szerint 43600%, miközben mindössze 7%-ot romlott az akku kondíciója.
Szerintem ez parádés. Bár tény, azt többnyire csak 65%-ig töltöm, mivel ennél ez a kb. 4.1V-os cellaérték.
De takarékos Snapdragon 865-ös, és az akku sincs alulméretezve, így ennyivel is bőven túlteljesít nálam egy teljes napot. (Oneplus 8 Pro egyébként Android 11-es gyári ROM-al. )
#124057 lezso6: Ezt a régiek is tudták, de sosem használtam. Nem láttam értelmét, hogy miután egy kiadósabb akkus nap közepén lemerült, utána két hétig feleslegesen töltse fel a kelleténél jobban az asztalon.
Így én mindig magam paramétereztem a százalékokat a várható igénybevételek mentén.
-
válasz
zsolti75 #124056 üzenetére
Hát, próbál az lenni, nem biztos hogy az.
Közben megtaláltam a Lenovo Commercial Vantage-ben a Device fülön a See Battery Details gombra kattintva ír egy ilyet:
High density battery
To increase battery lifespan, your battery automatically adjusts charge voltage and capacity in response to your personal usage pattern.
- If you use less than 65% of your battery’s capacity for a week or longer, then the battery may temporarily reduce charge voltage and capacity. The reduction in capacity is minor and not noticeable for your usage pattern.
- Full capacity is restored when you discharge your battery below 20% and then fully charge the battery.
- Additionally, if you use less than 10% of your battery’s capacity for 2 weeks or longer, the battery may temporarily reduce charge voltage and capacity further, until such time as 50% of reduced battery capacity is used.
Nekem 56 ciklus van benne jelenleg, és már 27% a wear, szóval 73%-át tudja az eredeti kapacitásnak. Azért ennyire nem lehet rossz...
-
válasz
zsolti75 #124047 üzenetére
Nem lehetséges, hogy egyszerűen próbál okos lenni az akku? Valahol mintha írt volna ilyet a Lenovo, hogy automatikusan nem tölti maxra, ha úgy érzékeli, hogy nem használod. Tök függetlenül a kézi beállítástól, hogy pl csak 80%-ra töltse. Helyette látszólag az elhasználódottság növekszik, de ha párszor lemeríted rendesen, akkor újra nagyobb kapacitású lesz.
-
HSM
félisten
-
donjohnson
addikt
válasz
zsolti75 #124033 üzenetére
akkor ez a régi módszer már nem működik, mint a t400 esetén?
a bootable cd, iso fájlból nem lehet kinyerni valahogy az fl1 vagy rom vagy bin fájlt?lap alján ott vannak: [link]
1.11 (N3FUJ02W) 1.11 (N3FET26W) 1.08 (N3FHT18W) n3fuj02w_v2.exe
n3fuj02w.txt n3fur02w.iso
n3fur02w.txt -
válasz
zsolti75 #124035 üzenetére
Közben az Intel graphics driverben is volt egy LEN-156778 fix, de az nem Lenovo hibája, itt a leírása. Akkor lehet a másik se a Lenovo sara.
-
válasz
zsolti75 #124033 üzenetére
Na ez vicces, a Lenovo Commercial Vantage, avagy System Update talált egy 1.27-es BIOS-t, de az nincs fent a weboldalon, csak az 1.23. Pedig az 1.26 is fent volt anno. Pedig dátum szerint június 17-én jött ki, azaz két hetes. Wtf. Amúgy security fix van benne:
CHANGES IN THIS RELEASE
Version 1.27 (UEFI BIOS)
1.11 (ECP)
[Important updates]
- Enhancement to address security vulnerability,CVE-2024-0762.
- Enhancement to address security vulnerability,LEN-154756.
[New functions or enhancements]
- Updated the Diagnostics module to version 04.34.001.
[Problem fixes]
Nothing.Itt a LEN (azaz Lenovo?) prefixes lehet érdekes, de semmit nem találtam rákeresve. Valamit elcseszhetett a Lenovo, ezért visszavonhatta a P16 Gen1-nél az 1.24, 1.25, 1.26 verziókat.
-
válasz
zsolti75 #124031 üzenetére
Nálam több órás fordítás ment épp. Az elég keményen melegíti a memóriát. Most már mindjárt szétszedem, s kiserélem a két pár modult, hogy van így is a 2x32 melegszik-e jobban.
Hű, a P16 Gen1-nél is eltűntek az új BIOS-ok, 1.23 a legújabb, december 15-ös. Nekem 1.26 van. Megpróbáltam feltenni az 1.23-t, azt írja a BIOS-ban állítsam be, hogy engedjen régebbi BIOS-t felrakni.
-
válasz
zsolti75 #124029 üzenetére
Igen, de valamennyi légmozgást biztos kap, vagy legalább indirekten hűl, különben nem sok értelme van annak, hogy a gyári ventivezérlés figyelembe veszi a RAM hőmérsékletet. Habár takarja az EMI shield vagy mi, szóval izé.
Ha jól tudom 95 fokig oké minden, nálam max 80-85 fokra ment fel.
-
Rossi
addikt
válasz
zsolti75 #124025 üzenetére
Nagyon sokat butítottak, funkcionalitásban is.
Pl. az intelligens akkutöltés tálcai kapcsolhatóságát nem tudom miért kellett kivenni.
Alapvetően nálam be van kapcsolva, hogy 80%-ra töltse csak, de ha megyek egy hosszabb tárgyalásra, akkor fel szoktam tölteni 100%-ra, ehhez most be kell mászni a Vantage menüjébe.
(Más kérdés, hogy ettől függetlenül 3 év alatt kb. feleződött az akkuidő nálam, már igencsak csereérett lett az akksi.) -
Rossi
addikt
válasz
zsolti75 #124019 üzenetére
Nagyon bejön, komolyan öröm rajta dolgozni, este gyerekaltatás után is xbox helyett leültem inkább elé dolgozgatni még egy kicsit.
Hangban sokkal jobb volt az X1 Carbon (sorozatokat nézünk rajta vacsi közben), meg lehetne ebben is 120 Hz-es az oled kijelző, de ezek apróságok.
A kijelzője kalibrált, gyönyörű a képe, masszív, de nem nehéz, jó hordozni is, szóval nagyon meg vagyok vele elégedve.
A dedikált VGA miatt sokkal gyorsabban pörgeti a nagy pdf-eket (tervek), 8-10 GB-os tömörített állományokat is gyorsan kicsomagolja, szóval hardverben is bőségesen elég nekem, egy 4 évig biztosan megtartom, illetve valszeg utána is marad a "családban".
-
Rossi
addikt
válasz
zsolti75 #124016 üzenetére
Nem, kiegyensúlyozotton van.
Az intelligens hűtés is automatikus üzemmódban van.
Lehet semmi, csak már paranoiás vagyok a saját magát megfőző X1 Carbon gen 12 óta.
Telepítés előtt dugtam rá töltőre, attól is lehet?
Core Temp szerint 60 fok körül volt a CPU, most, miközben írom elhallgatott a venti, most 45-50 fokosak a magok. -
-
-
barnam_
nagyúr
válasz
zsolti75 #123989 üzenetére
Meg is találtam:
Supported Operating Systems By the Intel® NPU Driver
"Even if the NPU driver for Windows 11* was installed successfully on the Windows® 10 system, no AI workload (using NPU) can be run on the Windows® 10 system.
Disable the NPU device in the BIOS for Windows 10. Refer to your BIOS vendor for instructions on how to disable the NPU device."Ez alapján AI dolgot nem fog futtatni. Hát szerintem semmi hátrány nem ér miatta
-
HSM
félisten
válasz
zsolti75 #123942 üzenetére
"nem a felhasználó örömét szolgálják, hanem mi éri meg jobban a gyártónak."
Erről beszéltem én is.#123943 Reggie0 : A cache (kis túlzással) éppen azért van a processzorban, hogy ne függjön annyira a ram sebességétől.
#123944 gaborbol : Akárhogy nézem, csak egyszerűbb leszervezni a bővítést, mint átköltöztetni egy komplett új vasra, nem?
Ha arra a 10 percre nem lehet elvenni tőle a gépet, amíg bővíted, akkor hogy van idő a költöztetésre, az új gép megszokására? Ez miért nem itt van, az miért nem úgy működik?! Biztosan ismerős...
#123945 lezso6: Nem hinném, hogy a sávszél lenne kevés. Lásd pl. 12900K sem állt a földbe egy gyors DDR4-el, hiába fele sávszélesség mint egy jó DDR5, és mellé egy bivalyerős CPU... [link]
#123946 azbest : A kevesebb ramcsip inkább csökkenteni szokta a párhuzamosítási lehetőségeket... Pl. dual vs single rank.
#123951 vicze : "a desktop elég rég kullog a laptop RAM sebességek után"
Ez nagyon drámai hangvételű lett, de ha mögé nézel a számoknak mire megy vele? Semmire...Az asztaliba gombokért rakok DDR5-6000Mhz ramokat gigabyte hegyekben, sok sikert ezt pl. LPDDR5X-ből. Gyorsabb is lesz az asztali és olcsóbb is. És még bővíthető is.
#123956 lezso6: Szvsz az OS a kulcs. Illetve a fájlrendszer.
Az NTFS elég durván be tudja ám húzni a féket bizonyos feladatokban.
-
HSM
félisten
válasz
zsolti75 #123836 üzenetére
Értem a példád, de nem jó. Nekem sem kellene egy ilyen kiadatlan rossz BIOS-os kaland után a gép. Ugyanis nem tudjuk, miért volt 100 fok üvöltő ventivel. Mivel a BIOS frissítés megoldotta, így az egyik lehetséges megoldás, ha túlfeszültséget kapott a CPU. Neked kéne ilyen? Nekem nem. Vagy ha nem működött valamelyik limit, pl. az áramfelvételi. Az sem egészséges a CPU-nak. Tehát nem az a gond szvsz, hogy 100 fok volt, hanem hogy miért...
-
HSM
félisten
válasz
zsolti75 #123803 üzenetére
Szvsz ezeknek mennie kellene vissza refurbished gépnek a gyártóhoz.
Azok sem véletlen olcsóbbak.
Én biztosan nem fizetnék ki teljes bolti új árat sem olyan autóra, amit javítgattak, mert szállítás közben megsérült, sem olyan laptopra, ami napokig rendellenesen működött BIOS hiba miatt és utána szerelgettek/javítottak.Azt megvehetném én is a használtpiacon, lényegesen olcsóbban.
Nekem az a teljes árú bolti új termék, amit a gyártó bontatlan dobozban, kifogástalan állapotban leszállított számomra. -
azbest
félisten
válasz
zsolti75 #123803 üzenetére
lehet úgy is, ha beépítik az árba, csak drágább
Azért is fogalmaztam úgy, hogy 72 órás csere garit vállalhatja a cég saját kockázatára (van ahol adnak rá vagy plusz pénzért adnak rá) - de valahol az árban is meg kell jelenjen.#123801 Rossi ha olyan feltételekkel szerződtetek, ahogy írod, akkor természetesen úgy kell eljárjanak. Cégként általában rosszabb feltételek vannak, mint fogyasztóként. Extrém esetben előfordul termékvisszahívás, visszavásárlás, ha olyan a hiba.
-
Rossi
addikt
válasz
zsolti75 #123795 üzenetére
Inkább magasan, mint fordítva.
Mindenesetre a "hisztinek" meglesz az eredménye, lesz egy új gép.
Nekem ez megérte a hisztit.Az, hogy az elektronikai gyártók beidomítottak minket, hogy ha szart kapsz a pénzedért annak is örülj, az nem biztos, hogy megsüvegelendő.
A másik oldalon pedig, mivel én mérnök szolgáltató vagyok, ha leszerződök egy megbízóval, hogy pl. heti egyszer megjelenek egy koordinációs értekezleten, és ez az alapja a díjazásomnak, de csak kéthetente megyek, akkor egyrészt nem várom el a teljes díjat, másrészt ki sem fizetnék.
De persze, ha veszek egy elég drága elektronikai eszközt, akkor az lehet szar, mert miért ne, örüljek, hogy szétszedve, újra összerakva, összetaknyolva, kendácsolva visszakapom...
Egyébként abban az esetben még el is fogadnám, ha mondjuk cserébe a teljes árból jóváírnak egy összeget a kellemetlenségért cserébe (3 napos gépből kiköltözés, másik gépre átköltözés, munka közben órákig laptop nélkül lenni stb.).Az autós hasonlatnál, megnézem azt a prémium autókereskedőt, aki elhajt azzal, hogy a pár napos autóm motorcserés lett gyártási hiba miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Milyen légkondit a lakásba?
- Projektor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- BestBuy topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPhone topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Generációs lemaradásban a Huawei chipek, de a cég kitalált valamit
- További aktív témák...
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- Legion 5 15ACH6 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3050Ti 16GB 500GB NVMe magyar vbill gar
- HP Elitebook 745 G3 érintőképernyős laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E6500 - Intel P8600 I 3GB I 160GB I DVDROM I 15,4" WXGA+ I Garancia!
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Csere-Beszámítás! Olcsó Gamer laptop! MSI Cyborg 15 . I5 12450H / RTX 4050/ 16GB DDR5
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged