- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
SzalaiG
addikt
Sziasztok!
T560-hoz magyar nyelvű , világítós billentyűzetet hol lehet Magyarországon kapni úgy, h bemegyek érte és van? Vajon mennyi idő alatt lehet kicserélni? -
Tim82
félisten
válasz
megott #125155 üzenetére
Egyeztettem közben egy moderátorral privát csatornán, elviekben nincsen akadálya.
Muszáj leszögeznem, hogy semmilyen formális IT-s végzettségem nincs, csak felszedett tudásom, tehát "érdeklődő felhasználóként" írom, amit írok - lehet, hogy szakmai szemmel bele lehet kötni az általam használt kifejezésekbe, de remélhetőleg így is érthető és követhető lesz.
Szóval, rövid előtörténet: vettem relatíve olcsón itt Hardveraprón egy Thinkpad T495-öt, aminél a kedves eladó elfelejtette akár a hirdetésben feltüntetni, akár privátban közölni vásárlás előtt, hogy amúgy BIOS, pontosabban supervisor jelszavas. A gép külső hibáit tudta dokumentálni, azok nem voltak gondok (annak tudatában vettem, hogy törött a palmrest és a kijelző, ezekhez voltak cserealkatrészeim). Tehát a fenti apróság miatt ugye használhatatlan a gép, mert még bootsorrend állításhoz is jelszót kér, ha újra akarnám telepíteni. Természetesen jeleztem az eladónak, aki röviden annyit válaszolt, hogy nem tudja a jelszót. Gondolkodtam azon, hogy kétes kimenetellel, de veszekszem egy sort (negatívval fenyegetés, hirdetés jelentése, visszaküldés stb.), de úgy döntöttem, nem éri meg, ha van rá más megoldás és szerencsémre van (a linkelt Badcaps fórumon a #24-es hozzászólás).
Nagyon summázva:
1. le kell menteni a jelszavas "eredeti" BIOS-t,
2. fel kell flashelni egy, a fentebb linkelt fórumból (regisztráció megléte esetén) letölthető moddolt BIOS-t, de hogy ne kelljen onnan, feltettem ide (Dropbox) - zippelve, nyilván ki kell tömöríteni a használathoz,
3. ezután be kell kapcsolni a T495-öt, gyorsan belépni a BIOS-ba, üres supervisor jelszót beállítani és törölni a TPM tartalmát, menteni, kikapcsolni a gépet
4. visszaflashelni a jelszavas "eredeti" BIOS-t, ami így már elviekben nem lesz jelszavas.Ehhez CH341A flasher, annak 1.8 V-os adaptere, valamint a SOIC8 csipesz kell természetesen. Ezzel én rendelkeztem, de a szett hosszú távú kölcsönben volt fatpingvin kollégánál, valamint emlékeim szerint a csipesz nem volt már valami megbízható. Mindenesetre visszakértem és rendeltem is egy új szettet Aliexpressről - kettőnk eltérő menetrendjének leegyeztetésével és a meglepően gyors postázásnak köszönhetően azt hiszem, egy nappal előbb kaptam vissza a kölcsönadott szettet, mint megjött az új.
Ha valakit érdekel, akkor a CH341A használatáról, azzal történő BIOS flashelésről itt egy jó útmutató. Mivel javarészt saját gépeimen Linux Mint-ezek, ami a szoftveres részét illeti, egyszerűen a flashrom parancsot alkalmaztam.
A T495 esetében a BIOS IC az alaplapon a memóriafoglalat jobb széle alatt (a jobb felső CPU-hűtő csavarhelytől jobbra) található meg, tehát arra kell illeszteni a csipeszt.
További előkészületként az akkut magát természetesen lehúztam a gépről, még mielőtt magát a csipeszt is rátettem volna a BIOS IC-re, a CMOS-t viszont nem.
A lépések hosszabban, ahogy én csináltam:
1. Először nagyon erősen javasolt, hogy legalább két, de inkább 3 példányban készítsen backupot az emberfia az eredeti BIOS-ról.
sudo flashrom --programmer ch341a_spi -r backup.bin
(A CH341A ugye egy USB-s eszköz, ezt kezeli a flashrom, az -r kapcsolóval olvas/másolatot készít egy backup.bin nevű fájlba. Az én esetemben, mert óvatos voltam, 3 ilyen másolat készült, backup1.bin, backup2.bin, backup3.bin nevekkel. Ezek után a biztonság kedvéért összevetettem a hash-eket, erről nem írnék külön, Linux alatt erről van szintén nem egy jó leírás, én éppenséggel ebből indultam ki.)
2. A következő lépésként flasheltem az "üres" (alaplapi serial number-t stb. nem tartalmazó, a Badcaps fórumból fentebb linkelt) BIOS-t:
sudo flashrom --programmer ch341a_spi -w t495OriginalDumppatchfinal.bin
(A -w kapcsoló természetesen arra szolgál, hogy írjunk ezúttal a BIOS IC tartalmába.)
3. Ezután leszedtem a csipeszt, megfordítottam, majd bekapcsoltam a gépet és F1-gyel beléptem BIOS-ba (mivel jelen állapotban nincsen supervisor password, ez sikerült is). Ha esetleg kiírna a BIOS-ba belépés előtt egy olyasmi hibaüzenetet, hogy "bad checksum/UEFI variable", az elviekben természetes.
BIOS-ba belépés után az első szembetűnő dolog, hogy nem jelenik meg a BIOS összegzőképernyőn az alaplap sorozatszáma. Nem gond, a Security fülön kell a supervisor password-öt úgy üresre állítani, hogy megad az ember egyet - mondjuk anélkül, hogy beírna bármi karaktert, Entert üt és ezt ismétli megerősítésként. Ezek után kell még a biztonság kedvéért ugyanott a Clear TPM chip opciót választani. Ha ezek megvannak, F10 (Save and Exit), kikapcsolás.
4. Ismételten csipeszfelhelyezés a BIOS IC-re, a másik gépen én a biztonság kedvéért megint kiadtam az 1. pontban már írt parancsot (valami olyan fájlnevet megadva, amivel az így nyert, csak a teszt kedvéért kreált állományt nem keverem össze a meglévő backupx.bin-ekkel), csak hogy biztos legyek abban, hogy olvassa is újra a CH341A a BIOS IC-t. Ha ez megvan, akkor ezúttal nálam így ment vissza az "eredeti" BIOS:
sudo flashrom --programmer ch341a_spi -w backup1.bin
Ezután természetesen megint csipesz eltávolítása, T495 összerakása, bekapcsolás, BIOS-ba belépéssel tesztelés, hogy egyrészt eltűnt-e a supervisor password, másrészt megvan-e a BIOS-ban az alaplapi sorozatszám. Ha az első alkalommal így megint van a 3. pontban már említett "bad checksum/UEFI variable" hibaüzenet, az még oké, akkor lenne gond, ha ezután is maradna.
Megjegyzések:
- maga a fenti folyamat szerintem 20 perc alatt megvolt (minden működött elsőre), cserébe az, hogy összevadásztam a szükséges információkat, elolvastam és értelmeztem az útmutatókat, fejben összeraktam, mit, hogyan, milyen sorrendben kell csinálnom, munka és család mellett 2-3 nap alatt volt meg
- azért mertem bevállalni ezt az "üres" BIOS-os módszert, mert az említett Badcaps-fórumtémára rátalálva, több ember visszajelzett, hogy ez működik
- ettől még nem biztos, hogy ez univerzális megoldás minden T495 esetén supervisor password-feloldásra, csak feltételezem, hogy mivel a T495-ök között nincsenek nagy hardveres különbségek (kb. annyi, hogy Ryzen 3 vagy Ryzen 5 vagy Ryzen 7 3xxxU az APU, minden más csak "extra"), ezért jó lehet más T495-ök esetében is
- de ez egy eddig egyszer végigvitt metódus a részemről, szóval disclaimer: csak saját felelősségre!
(A poén kedvéért egyszer majd a szervizgépnek használt Thinkpad E130-ról is írok, amit a fórumlakók egy része ugye bottal se..., pedig meglepően jó és egyben masszív gép, kijelzőcserével teljesen élhető.) -
S_x96x_S
addikt
válasz
FoxiestFox #125191 üzenetére
> A többi kényszervékonyított modellnek viszont továbbra sem fogom.
Éljenek a örömmel-vastagított modellek!
"BeastPad T9000"( via )
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #125190 üzenetére
Annyira új, hogy már rendelhető
1 289 999, Ft -ért nálunk is.
( 32GB, OLED, Intel Core Ultra 7 258V, Gen5 SSD ) 980 gMarketinges video: https://www.youtube.com/watch?v=HgCr4UTe_x8
Adatlap: https://support.lenovo.com/ch/hu/solutions/HT516929
( Eredeti közzététel dátuma:11/14/2024 )
- Akár 2 TB PCIe Gen 5 SSD (2280) teljesítmény
- Intel Arc™ Xe2 GPU >60 TOPS-szal
- 32G LPDDR5x 8533MT/s forrasztott, kétcsatornás
----------------És a Gen5 SSD tényleg gyors ...
"ThinkPad X1 Carbon Gen 13 Aura Edition / PCie Gen5 SSD"
https://x.com/thehikaku/status/1864232113018687842
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #125190 üzenetére
LOL, hogy ez mekkora kamu...
Né má mi van 2024-es modellben...És mi van a 2021-es ben?
Ez a ma született báránynak minden vicc új kategória. Mai mindent a lehető legnagyobbra felfújunk, csak mert kell a click világ eredménye. Csak a szokásos full kamu "hírek", meg a nagyon fárasztó értelmetlen hangulatkeltés.
-
-
S_x96x_S
addikt
A jövő "lapostestű" gépeiben a Gen5 melegsége olyan,
mint egy forró kávé a hűvös laborasztalon.--------------
Lenovo’s ThinkPad X1 Carbon “Aura AI” Is The First Laptop With Gen5 SSD Implementation, Adopts Lunar Lake SoC
https://wccftech.com/lenovo-thinkpad-x1-carbon-aura-ai-laptop-lunar-lake-soc-gen5-ssd/
"Faster PCI-E 5.0 SSD but covered with a heatsink, the Lenovo ThinkPad X1 Carbon laptop comes with some serious upgrades including a Gen5 SSD"
-
S_x96x_S
addikt
esetleg nézd meg ezt az issue-t:
"X1 Carbon 7th Gen - (Type 20QD, 20QE) Laptop (ThinkPad)"
"Battery may discharge when system is powered off or in a sleep state - ThinkPad, ideapad"
https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/thinkpad-x-series-laptops/thinkpad-x1-carbon-7th-gen-type-20qd-20qe/solutions/ht509457-battery-may-discharge-when-laptop-is-powered-off-or-in-a-sleep-state-thinkpad-ideapad"there are two possible reasons: 1) fast startup is enabled, or 2) power off charging is enabled."
+ még általános tanácsok:
- bios frissítés
- figyelni arra, hogy a laptop valóban leállításra kerül, nem pedig alvó vagy hibernált módba.
- az akkumulátor diagnosztika és kapcsolatos hardveres problémák kizárása
- ...+ még
X1 Carbon 7th Gen - (Type 20QD, 20QE) Laptop (ThinkPad)
-----> How To's' : Battery, Power, Boot
https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/thinkpad-x-series-laptops/thinkpad-x1-carbon-7th-gen-type-20qd-20qe/solutions/ht063051 -
CMR
tag
X1 Carbon gen7-ben cseréltem aksit, zsír új gyárira.
Azt vettem észre hogy ha áll a gép akkor is nagyon merül a gép.
Bekapcsoltam egy hét után és már csak 20%-on volt, 100%-os töltésrőlMi lehet a baja??
-
vicze
félisten
Mindegy, hogy mennyire használod, a conroller ugyan annyira fog melegedni. A idle 35-40C körül van SSD modelltől függően. A SSD limitje 85C körül van, de előtte be fog lassulni, ahogy a CPU-k is.
A SSD hője a pár modellt kivéve(legújabbak kapnak végre extra hűtést), egy hőpaddal van átvezetve a föld rész rétegre a NYÁK-ban.
Gyári SSD? Lett cserélve? Került hőpad az SSD alá?
-
carr
őstag
skacok! Ebben az A485 csodában milyen megoldás van az ssd hűtésre, ha a gyári nem kielégítő? néha 50-60C°-ra melegszik, pedig csak másolok róla pls usb pendrive-ra. :s
köszike (most van rajta 1mm vastag hővezető pad) de inkább levenném, és tennék rá valami alternatív megoldást, pl alu bordát. stb -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
FoxiestFox #125180 üzenetére
akkor ez rövid életű volt;
érdekes módon a másik 3 országot nem húzták le a listáról.
- "Now available in Bulgaria, Czech Republic,Hungary, and Romania!"A hungarian keyboard még elérhető:
https://frame.work/products/keyboard?v=FRANBKEN0M -
válasz
FoxiestFox #125179 üzenetére
Habár:
-
-
donjohnson
addikt
válasz
magyarzoltan #125176 üzenetére
értem, akkor az jó.
bios default settings-t megpróbálhatsz még vagy windows 10-et feltenni, hátha csak a 11-el csinálja. -
magyarzoltan
tag
válasz
donjohnson #125175 üzenetére
Erre gondoltam én is végső soron, beéptett akku 98 fő akku 87%-os
Holnap kideritem, bent melóban van egy dokkolóm meg itthon egy 135-ös slim töltőm, azzal össze hozom aztán kiderül
-
SNor
tag
válasz
magyarzoltan #125173 üzenetére
Akksi van benne?
-
magyarzoltan
tag
válasz
donjohnson #125171 üzenetére
65W, erre gyanakodtam én is, de lenovo oldalán is eztirják hozzá. Igen Win beállitásokban minden IS max performance
UI: most nézem elirtam P52s a páciens
-
donjohnson
addikt
válasz
magyarzoltan #125170 üzenetére
hány watt-os tápod van hozzá?
az óra melletti battery ikonon a teljesítményt felhúztad maximumra? -
magyarzoltan
tag
válasz
Atos23 #125169 üzenetére
szia, ugye a 11-ben van lehetőség a gépházban dedikálni a kártyát is, autómatikus, integrált vagy nvidia. Namost, az integrálttan szebben fut mint az Nvidia-n. amúgy szépen a quatro-n megy alapértelmezetten, feladat kezelőben láttszik is a 100% GPU terhelés, de rohadt gyanús hogy nem megy 70 fok fölé és nem indul a venti
-
Atos23
senior tag
válasz
magyarzoltan #125168 üzenetére
Talán buta kérdés, de minden Utility felkerült, ami a két videókártya közti automatikus váltást elintézi? Véletlenül nem integrált kártyán nyűglődik a gép, átváltás nélkül?
Küldj rá egy Passmark-ot Te is, és mutasd a képetMindemellett a Passmark futtatás közben fogod látni, hogy melyik kártyát használja éppen a gépben.
-
magyarzoltan
tag
Hello mindenki.
A napokban került hozzám egy P53s, de komolyan agyérgörcsöt kapok már tőle....W11-el a world of tanks blitz ami kb full grafikai beálltáson futott egy 1000 éves W540-en 30 fps fölé nem akar menniBenchmark konfig I7 4810 M1000 quadróval ez a csoda meg I78650 P500-al, CPU max 2,3ghz de 100% kiterhelés, P500 meg 100% és 70 fok, venti nem hajlandó felpörögni és olyan mintha throtlingolna az egész rendszer. Bios frisstés és minden megvolt, ráküldtem a stressz tesztet is de az istennek nem hajlandó fellforni ez a csoda. Szépen minimál ventivel 100%-on elpörög minden. Mi lehet a gond?
-
S_x96x_S
addikt
Ha valaki tud már müködö thinkpad-es keyboard -ot - Frame.work -höz,
majd jelezze!mivel:
- Framework is now available in your country
- Now available in Bulgaria, Czech Republic, Hungary, and Romania!
- És az árak is Ft -ban vannak. -
OberMotz
aktív tag
Sziasztok, sikerült megtörni a T480s-sem kijelzőjét - tudtok ajánlani szervizt vagy itteni kollégát aki foglalkozik kijelzőcserével? FullHD / matt / notouch kijelző van most benne.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Bélabácsi #125159 üzenetére
elnézést.
> Ebből hogy derül ki, hogy pl. a "Lenovo Ltd. - Firmware - 1.0.0.0" tétel mire vonatkozik?
valószínüleg ezeket látja:
https://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=thinkpad+t480s&scol=DateComputed&sdir=descitt a listában látszik :
Lenovo Ltd. - Firmware - 1.0.0.0
Last Modified: 12/3/2019 Size: 428 KB
UpdateID: 86427513-0a59-4506-92e6-7fac167a4d4e
Company: LenovoDriver Manufacturer: Lenovo Ltd.Driver Class: FirmwareDriver Model: ThinkPad T480s STM TPM Firmware 73.20 (from 73.4)Driver Provider: Lenovo Ltd.Version: 1.0.0.0Version Date: 12/3/2019----------
1.58.0.0 - ból van kettő isLenovo Ltd. - Firmware - 1.58.0.0 Last Modified: 7/30/2024 Size: 5.2 MB
UpdateID: 888321dc-58fe-4c0d-b30e-6d7db54ff8d0Lenovo Ltd. - Firmware - 1.58.0.0 Last Modified: 7/30/2024 Size: 5.2 MB
UpdateID: 4d1ee6cf-edf8-425b-b61b-52f114b3d985
-----------bele kellene nézni a cab file-okba, hogy pontosan mit tartalmaz.
---------
ennél többet nem tudok segíteni. ( A T480s -en Linux-ot használok régóta )
-
Francia91
veterán
Sok helyen olvasom, hogy a T500 és W500 BIOS-a ugyanaz. Mennyire vannak erről információk? Csak mert a T500-amhoz készült modBIOS még mindig megvan, és a W500-ba lehet, hogy tennék egy AX-es WIFI 6 kártyát
W500 modBIOS-t viszont egyelőre még nem találtam, de fórumokban azt írják, hogy a T500-asé egyezik vele -
válasz
S_x96x_S #125157 üzenetére
Köszi válaszod, de sajnos nem jött át az üzenet
Ez a BIOS release notes egy részlete, a gépen a legújabb UEFI BIOS és az ECP verziók futnak (1.58 és 1.23)
Ebből hogy derül ki, hogy pl. a "Lenovo Ltd. - Firmware - 1.0.0.0" tétel mire vonatkozik? Sajnos még azt sem tudom, melyik hardverelemre vonatkozik. A "Lenovo Ltd. - Firmware - 1.58.0.0" az lehetne akár az UEFI BIOS verziója is, de az már a legújabbon fut. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Bélabácsi #125156 üzenetére
> Van esetleg valakinek tapasztalata, hogyan lehetne kinyomozni,
> hogy pontosan mire vonatkoznak ezek a "Firmware" típusú frissítések?a T480s gyári oldalról -> erre irányít át;
https://download.lenovo.com/pccbbs/mobiles/n22uj38w.htmlamiben ez van: / Version Information :
"""
Summary of ChangesWhere: < > Package ID or Package version
UEFI: UEFI BIOS version
ECP: Embedded Controller Program version
[Important] Important update
(New) New function or enhancement
(Fix) Correction to existing function<N22UJ38W>
UEFI: 1.58 / ECP: 1.23
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2024-29979, CVE-2024-29980.
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2024-24853.
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2023-45236, CVE-2023-45237.
- (New) Updated the Diagnostics module to version 04.35.000.
- (New) Updated the CPU microcode.
(Note) Above update will show "Self-Healing BIOS backup progressing ... xx %"
message on screen during BIOS update process.<N22UJ37W>
UEFI: 1.57 / ECP: 1.23
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2023-45229, CVE-2023-45230,
CVE-2023-45231, CVE-2023-45232, CVE-2023-45233, CVE-2023-45234, CVE-2023-45235,
CVE-2023-45236, CVE-2023-45237.
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2023-27504.
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2022-21894, CVE-2023-24932.
- (New) Updated the Diagnostics module to version 04.33.000.
- (Fix) Updated some BIOS Setup help messages.<N22UJ36W>
UEFI: 1.56 / ECP: 1.23
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2023-5058.<N22UJ35W>
UEFI: 1.55 / ECP: 1.23
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2023-35841.<N22UJ35W>
UEFI: 1.55 / ECP: 1.23
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2021-38575.
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2021-38578.
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2021-42299.
- (New) Updated the Diagnostics module to version 04.31.000.<N22UJ34W>
UEFI: 1.54 / ECP: 1.23
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2018-0739.
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2022-38087.
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2022-40982.
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2022-37343,CVE-2022-44611,
CVE-2022-27879,CVE-2022-38083,CVE-2022-43505.
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2023-28005.
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2022-36763,CVE-2022-36764.
- [Important] Enhancement to address security vulnerability,CVE-2022-36765.
- (New) Updated the Diagnostics module to version 04.30.000.
- (New) Updated the CPU microcode.<1.53>
UEFI: 1.53 / ECP: 1.23
- [Important updates] Enhancement to address security vulnerability, CVE-2017-5715, CVE-2022-33894,
CVE-2022-34301, CVE-2022-34302, CVE-2022-34303.
- (New) Updated the Diagnostics module to version 04.28.000.
- (Fix) Fixed an issue where some monitor might not connected properly.
....
"""" -
Sziasztok!
A véleményeteket szeretném kérni: adott egy ThinkPad T480s és egy L480 noti és mindkettőn a következő látható a Windows 10 / Update / Optional Driver Updates menüben (csak a verziók különböznek valamelyest):
• Van esetleg valakinek tapasztalata, hogyan lehetne kinyomozni, hogy pontosan mire vonatkoznak ezek a "Firmware" típusú frissítések?
• A Lenovo Vantage Commercial szerint minden naprakészpl. rákukkantva a UEFI BIOS és az ECP verziókra, mindkettő a legújabb verzión van.
• Milyen firmware frissítés lehet az, amit nem talál meg a Vantage?
• Mennyire biztonságos ilyen firmware frissítéseket közvetlenül a Windows Update-ből elvégezni? -
Atos23
senior tag
válasz
Yellow73_a #125153 üzenetére
Szépen muzsikál
Lehet rosszul látom az Intel dokumentáltságát, de kicsit még nekem ködös, sőt, kérdéses, hogy az Intel hogyan informálja a usereket a használt grafikus magról. Az persze meg van, hogy melyik CPU generációhoz mi tartozik (UDH, XE, ARC), de pl. az ARC mag típusainál már elvesztem.
Engem kifejezetten zavart, hogy amikor gépeket keresgéltem, akkor az Intel weboldalán csak ennyit olvashatunk: "Intel® Graphics". Eleve az sincs kiírva, hogy "Arc", pedig elméletileg az van benne. Na persze ott van mellette az órajel, amiből lehet következtetni valamire, pl. Ultra 125U esetében 1.85GHz, 155U-nál 1.95GHz, de azt már nem látod, hogy ez most A370, A770, B850, B870 magos.
-
Yellow73_a
tag
Még mindig költözködöm a T14 Gen4-re, de én is csináltam egy PassMarkot:
i7 1360P Iris Xe 96 iGPU; 2x16 GB RAM (egyik alaplapi forrasztott); 2TB Kingston SSD. -
milan26
senior tag
Sziasztok!
Az x390-hez lehet usb-porton keresztülk ethernet kábelt csatlakoztatni, vagy csak a saját mini ethernet portja működik?
-
Francia91
veterán
Jól emlékszem, hogy a T500/W500 a 2Rx8 felépítésű modulokat eszi meg előszeretettel 2x4 GB esetén?
-
Atos23
senior tag
válasz
FoxiestFox #125142 üzenetére
Három év garit kaptam rá, ez alatt remélem kijön az ilyen jellegű hiba.
Mindenesetre netezés közben a ventilátor szinte be sem indul.
-
Tim82
félisten
Van-e rá igény, illetve szabályzatba nem ütközik egy rövidebb leírás közreadása a topikban T495 supervisor password eltávolításáról?
-
barnam_
nagyúr
válasz
Yellow73_a #125143 üzenetére
Pontosan én sem tudom mennyi a különbség, de a teljesítménye közel van az AMD 780M-hoz, vagyis ez már képes játékokat futtatni FHD-ben.
-
donjohnson
addikt
válasz
Yellow73_a #125143 üzenetére
az intel ark oldalán meg tudod nézni pontosan, hogy milyen integrált gpu van bennük.
Intel® Core™ i7-1360P Processor
Intel® Core™ Ultra 7 Processor 155H
utána visszamész a notebookcheck-re: [link]
első cpu igpu-ja 332. hely.
második cpu igpu-ja 204. hely.
igen, kell a dual channel ram a max gpu teljesítményhez. -
Yellow73_a
tag
válasz
donjohnson #125133 üzenetére
A barnam_ által említett Intel Core Ultra 7 155H iGPU-jára gondoltam, szemben mondjuk egy core i7 1360P Iris Xe - hez képest.
Ezekben a core ultrákban sok helyen csak annyit írnak, hogy Intel Graphics iGPU, ami nekem nem mond sokat, de a beszélgetésből kiderült, hogy a 155H-ban Arc van.
Nem mellesleg pedig a 11-13. generációs intel gépekre ráírják, hogy Iris Xe, de azt sokszor elfelejtik megemlíteni, hogy ahhoz mindenképpen Dual channel memória konfig kell. -
-
-
Atos23
senior tag
válasz
barnam_ #125139 üzenetére
Köszi a Passmark riportot, jó kis összehasonlítási alap!
Ha jól sejtem, a tiéd 550-600k-s kategória, és Intel Arc.
A napokban volt nálam egy Zbook Fury 15 G7, ezzel a speccel: i7-10850H, Quadro RTX3000, 32GB DDR4, 1TB Samsung PM981. Sajnos képernyőkép nem készült, de felírtam magamnak a Passmarkot:
Passmark: 7024
CPU: 13842
2D: 376
3D: 12279
Memory: 3516
Disk: 20973Néhány dolgot kifelejtettem az E14 tapasztalatokból:
- Hangszórók sokkal jobbak, mint a T14, vagy T480 esetében, a Youtube nem csak nézhető, hanem hallgatható is vele
- Főleg a fedlap nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat
- Nálam pro érv, hogy a saját E14 változatomban a ventilátor hátra fúj, nem a kezemre (pontosabban a kijelzőre fúj felfelé, így a jégtelenítés garantált)
-
Atos23
senior tag
Hazahoztam ma az E14 G6-ot, ezzel a konfiggal, egy ki tapasztalatmegosztás:
- Billentyűzeten a gépelési élmény ugyanolyan jó, mint a T14 G2 és a T480 esetében
- Ha a gépet kézbe fogom, semmivel sem rosszabb a minősége, mint a T14-nek, nem nyeklik-nyaklik, nem csavarodik, masszív érzetet ad
- Ebben az "olcsó kijelző" van, a fényere nekem elég, így is a maxról egy fokozattal visszavéve használom. A fehér nem igazán fehér, kicsit olyan mint amikor a telefonon szemkímélő éjszakai módot kapcsolunk be, de engem ez sem zavar, sőt, én mindenen mániákusan bekapcsolom az éjszakai módot. Összességében sokkal jobb a kijelző, mint a tesztektől vártam, csak akkor veszem észre a különbséget, ha mellé teszem a T14-et
- Szétszedni nehéz, úgy van egymásba csúsztatva a palmrest és az alsó burkolat, mint a Kinder tojás két fele, mindenképpen kell hozzá bontó szerszám (kapott még RAM-ot és plusz egy SSD-t). Nálam az is eleve egy pro érv, hogy két M2 foglalat van benne, és két RAM slot (gyárilag nem soldered a RAM)
- Az eloxált alu palmresttől félek kicsit, az órámat egyelőre levettem, mert a fém csatt hozzáért a palmresthezÖsszességében 299.9k-t nekem megért, sajátomnak érzem, ez tuti nem megy vissza a boltba. Viszont ha pár tízezressel drágább lett volna, akkor már valószínűleg nem emellett döntök.
Végül egy Passmark riport:
-
Reggie0
félisten
válasz
Yellow73_a #125132 üzenetére
Mas
-
vicze
félisten
válasz
donjohnson #125133 üzenetére
Xe-ből rengeteg opció van CPU-tól függően, akár 2x teljesítmény különbséggel.
-
donjohnson
addikt
válasz
Yellow73_a #125132 üzenetére
melyik két integrált intel gpu-ra gondolsz?
a processzor típusától függ, hogy melyik van benne konkrétan.
egyébként itt egy lista a rangsorról: [link]
az iris xe a 350. körüli helyen van. -
Yellow73_a
tag
Az Intel Graphics iGPU milyen az Iris Xe-hez képest?
-
barnam_
nagyúr
válasz
Atos23 #125122 üzenetére
E14 G6 van nekem Intel Core 155H-val.
Teljesen jó gép, nincs panaszom a minőségére, bár nyilván egy T széria más ligában játszik.
Nekem a nagyobb felbontású 100% sRGB panel van benne, azzal meg vagyok elégedve. A FHD 45% NTSC kb. az elmegy kategória. Olyan van a P14s-ben amit munkára használok, nincs gond vele. Csak akkor látom a különbséget, miután leültem a monitorhoz vagy egyéb jobb kijelző eléÉn a kijelző és iGPU miatt vettem az Intel-el, a megadott kettő közül én is az AMD-t választanám. Kivéve, ha nagyon kell USB4, mert akkor az Intel az egyetlen opciód.
Alapból 1 év gari van rá, én vettem hozzá bővítést 3-ra.
-
Yellow73_a
tag
válasz
Atos23 #125121 üzenetére
Bocs, valóban.
Én az AMD-re szavaznék, szerintem nem ér 40k pluszt az Intel.
Nem tudom, az E14-ek milyenek, de az E480-asom teljesen rendben van, leszámítva, hogy én is mindenhová hurcolászom, és sokszor kap ütést a táska alján, ezért a gép bal oldalán mind az alsó, mind a felső borítást már megtörtem kicsit, sajnos a zsanérnál is el van repedve, de még tart. Meg a H betűm ugrott le úgy, hogy az egyik pöcök letörött róla.
5 évig kapott hideget-meleget, jól vizsgázott. Most váltok T-re, kíváncsi vagyok, hogy hosszú távon jobb lesz-e.
Apropó, kapok valahol csak H billentyűt valahol? Mert szerintem aliról vagy ebayről rendelek alsó-felső burkolatot, de eddig csak olyan boltot találtam, ahol többezret elkérnek egy billentyűért. -
Atos23
senior tag
válasz
Reggie0 #125123 üzenetére
Ez is igaz, nem félek a kijelzőcserétől
Valószínűleg az lesz, hogy holnap beugrok a Rádiumos srácokhoz, hátha van nekik bemutatóban kirakva E14 polcra, és ott meg tudom nézni a kijelzőt. Nem akarom őket azzal szívatni, hogy elhozom a gépet, aztán 14 napos elállással visszaviszek nekik egy felbontott, már nem szűz laptopot.
-
Reggie0
félisten
válasz
Atos23 #125122 üzenetére
T480-at eleg sokfele kijelzovel arultak, szoval siman lehet, hogy csak rosszabbat fogtal ki.
De nem egy nagy dolog ezekben kijelzot cserelni, ha megsem tetszik. Foleg, ha rugalmas vagy. Enyeben is egy N140HCG-GQ2 van, ami T490/T495-be valo, nincsen rogzitofule. Siman odaragasztottam a hatlaphoz es kesz. -
Atos23
senior tag
válasz
Atos23 #125121 üzenetére
Apropó, valaki használ itt E14-et? A belépő változatok legnagyobb gyengeségének a kijelzőt írják, érdekelne, hogy valóban gázos-e a helyzet?
Saját tapasztalatom T480-al, és T14 G2-vel van, ilyen volt / van még itthon. A T14 G2 egészen kiváló, a T480 viszont nagyon gyenge fényerővel rendelkezett a a T14-hez képest. -
Atos23
senior tag
válasz
Yellow73_a #125119 üzenetére
Ahogy donjohnson kolléga írta, a linken megtalálható minden részlet. A procin kívül csak a DDR5 memória órajelében van különbség, ott az Intel nyer.
Az általad linkelt oldaltól sokkal korszerűbb dolog Googlebe beírni az összehasonlítást, ott az AMD nyer az Intellel szemben. Magad is kipróbálhatod, írd be, hogy 7535HS vs 125U, tök jó oldalak vannak már összehasonlításra.
Nálam elsődleges szempont a hordozhatóság, rendszeresen utazik a gépem velem hátizsákban, de ennek a kritériumnak mindkét gép megfelel.
300k-ból valóban lehet venni aprón pl. T14 G3-mat, de nem ez volt az eredeti kérdés.
Az érdekel, hogy E14 esetében megéri-e a 40k felárat az Intel procis változat, amely ráadásul összehasonlításokban egy hangyányival gyengébb az AMD-től.
-
donjohnson
addikt
válasz
Yellow73_a #125119 üzenetére
ott van mindkét konfiguráció részletei, ha rákattintasz a linkre.
-
Yellow73_a
tag
válasz
Atos23 #125118 üzenetére
Mondjuk nem ártana tudni a konfiguráció részleteit, meg hogy mire szeretnéd használni A processzortól eltekintve minden másban azonosak a gépek? És hányadik generációs procik, valamint, hogy üzemidőre, vagy teljesítményre kihegyezett gépet szeretnél?
A helyedben körülnéznék pár alig használt notebookot áruló cégnél is. T14 G3-G4 gépeket is találhatsz annyiért, mint új E14-et
Itt össze tudod hasonlítani "az összes" processzort:
https://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmark-List.2436.0.html
Itt is van egy elég jó összehasonlítás:
https://www.digiprime.hu/laptop-processzor?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAr7C6BhDRARIsAOUKifhNg9iEhd-YqIa9V8qYazZoHLc0Q3z_ZTBFwhcSTAEg0fMsbT4z5Y0aApwvEALw_wcB -
Atos23
senior tag
Sziasztok,
Lenovo T480 lecserélése miatt egy Thinkpad E14-et vennék újonnan boltból, szerintem elég jó áron van 299k-ért az AMD, illetve 340-ért az Intel.
Egyelőre az AMD-t tettem kosárba, bár sohasem volt még AMD gépem. Úgy tűnik, Hardveraprón sokkal hamarabb elkelnek az AMD procis E14-ek, mint az Intelesek
.
Részetekről volna valami kontra érv esetleg, hogy +40k-ért miért az Intelt vegyem?Amit ki tudok emelni a reviewk olvasása után, hogy Gen6 esetén az AMD combosabb, emiatt az akkut jobban eszi a tesztek szerint.
-
válasz
Bélabácsi #125013 üzenetére
Sziasztok!
A fenti T480s touchpad kopással kapcsolatos hozzászólásomhoz: végül sikerült leszednem az összes, még a felületen lévő fóliát, de mivel alatta elég fényes a felület, így nem éppen a legkényelmesebb tapizni. Az az ötletem támadt, hogy mi lenne ha méretre vágnék és ragasztanék a felületre valamilyen fekete színű autófóliát? Van esetleg valakinek ilyesmivel tapasztalata? Bár nem biztos, hogy jó ötlet a felületre karbon fóliát tenni, de lehet kapni sokfélét amiben nincs semmilyen olyan réteg, ami gondot okozhat ilyen felületen, pl. valamilyen matt fekete színű. Vagy lehet jobban járnék egy touchpad öntapadóssal az Aliról ?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #125112 üzenetére
"ENGINEERING DEEP DIVE: NEW Framework Laptop Webcam Module (2024)"
privacy switch: https://www.youtube.com/watch?v=k6AsIqAmpeQ&t=1021s -
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #125104 üzenetére
"egy hálószobában hagyott laptop mindenkinek ideális"
Bárcsak lenne minden laptopnak egy olyan funkciója, hogy le lehetne takarni a kamerát egy mozdulattal, mondjuk ha fedlapok kecsukhatók lennének. Talán egyszer eljut oda a technológia...Remélem telefonodon is leragasztottad asz összes kamerát és kiforassztottad a mikrofont, az elővigyázatosság kedvéért.
Továbbra is ott tartunk, hogy a szenzáció hajász címeken kívűl nem olvasol utána, egyáltalán hogy miről is van szó.
A robot porszívók esetén több különböző sérülékenység volt, de mind lokális, és nem távoli támadások. Videót eleve nagyon kevés modell küld ki, többnyire ez exta funkció, és kikapcsolható.Értem én, hogy ha nyiva hagyod az ajtót és ablakot, akkor az ajtó hibája, hogy beenged bárkit, de lehet, hogy zárni kéne?
Bár félni és félelmet kelteni egyszerűbb, mint ésszerű használatra tanítani. -
-
Yellow73_a
tag
válasz
totron #125030 üzenetére
A pöcök valóban sz@rabb lett. Ha erősebben teszem rá az ujjamat, kattan egyet, mintha lenne egy kattintás funkciója is, ráadásul nem mindig egyenletes a mozgása, de lehet, hogy ezt még szoknom kell.
Touchpadre nem igazán tudok mit mondani, mert azt alig használtam/használom. -
-
Francia91
veterán
válasz
FoxiestFox #125107 üzenetére
Nem fogom OC-zni, marad full gyári állapotban mindene, ha kraft kell, ott van a Precision M6800-asom, most kapott Quadro P4000-es kártyát
-
válasz
Francia91 #125106 üzenetére
Ne feledd kitaposni a belét, általában bírják a tuningot mint állat.
Enyém 800/880 MHz GPU/VRAM-ot bír a gyári 600/700 helyett, ráadásul alacsonyabb feszültségen.
Vantage GPU score 976-ról 1403-ra.
Mindehhez hűvös. Egy ilyen gép után az ember hajlamos megbocsátani a T61p-t -
Francia91
veterán
válasz
FoxiestFox #125105 üzenetére
Akkor majd megcsinálom valahogy, nem emlékszem már a sorrendre, talán IntelHD, és aztán a Switchable Graphic driver, mintha ez rémlene.
Holnap érkezik a kicsike.... -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #125103 üzenetére
> Aha. Életemben nem fogom megérteni, hogy valakinekek a webkamera
bár vannak olyan kultúrák, mint például a hollandok, akiknél még függöny sincs az ablakon, de azért nem biztos, hogy egy hálószobában hagyott laptop mindenkinek ideális. Ki tudja, mikor sétál be valaki a családból, mondjuk lengén öltözve? És itt nem csak feltétlenül a bugyiban rohangáló gyerekekről van szó, hanem bármilyen véletlen, amit talán nem akarnál a világhálón látni viszont.
( persze a kamerás robotporszívók is hasonló problémát jelentenek, vagy még nagyobbat mert eleve gyüjtik a képeket az AI tréninghez:
Ecovacs Robotics AI: ""Therefore, we first cooperated with many institutions to collect data from all over the world."" ) De amúgy bővebben : https://dontvacuum.me/és persze nem árt a belső mikrofont is megszakítani, mert úgy teljes.
Amúgy én azért örülök, hogyha megvan a döntési szabadságom.
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #125097 üzenetére
Aha. Életemben nem fogom megérteni, hogy valakinekek a webkamera a legnagyobb problémája, mikor valakinek teljes fozzáférése van a gépéhez. Vagy csak nén csinálok rossz dolgokat a gép előtt...
11éves gépre meg aztán tényleg nagy szám, mondjuk szegény csávó a Linux kernel exploitjaival nem kerül a hírekbe.By the way gen 9 azaz 6éve minden ThinkPad-on van webcam csúszka. Kb. arra jó, hogy ne nyomja be meetingen véletlenül a kamerát, csak ha már beállítottam.
-
ricsip
addikt
válasz
S_x96x_S #125097 üzenetére
Emlékszem amikor ment a Snowden-botrány 2014-ben, volt valamelyik gyártónak nagy promója, h. az ő webkamerájukat aztán tutibiztosan nem lehet majd így meghekkelni, mert a tápvonalra kötötték be fixen a piros led-et: amint a kamera altivizálódik, a led köteles világítani, semmilyen szoftveres trükkel nem megkerülhető módon. Ez az x230 talán még korábbi konstrukció.
Csodálkozom miért nem terjedt el ez a dizájn az elmúlt 10 évben... -
Francia91
veterán
Amiket anno lementettem ThinkPad T500-ashoz a működő verziószámú drivereket Win7-re, azokból a Switchable Graphic Driver jó W500-hoz is, jól rémlik?
Valamint már nem emlékszem, hogy mi a helyes telepítési sorrend a videokártyáknál, hogy rendesen működjön a kézi váltás. Meg tudná ezt nekem valaki írni?
Előre is köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- Legion 5 15ACH6 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3050Ti 16GB 500GB NVMe magyar vbill gar
- HP Elitebook 745 G3 érintőképernyős laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD)
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged