- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Fotók, videók mobillal
- Honor 200 Pro - mobilportré
Hirdetés
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
lócitrom
őstag
értem. az alap konfig az valóban bontatlan persze. csak mivel az nem 100%-ban világos, hogy a modell az elírás vagy a konfig, ezért említettem meg a dolgot.
az SSD-t egyébként lehet alapból is érdemes cserélni, mert az OEM SSD-k jellemzően DRAM-less SSD-k. bár látom, hogy itt a vezérlő olyan megoldást alkalmaz, ami cserébe a RAM-ot foglalja be. de ez sem teljesítményben, sem élettartamban nem ugyanaz. a TBW kb. a fele a 990 Pro-nak mondjuk. ha jól tippelem az az elképzelésed, hogy a 990 Pro-t használnád és a gyárit meg tükrözésre megtartod. ez amúgy nem rossz ötlet, de ha az adatvesztés elkerülése a cél manapság nem feltétlenül szükséges. ez csak az én véleményem meg tapasztalatom. a hűtőbordás amúgy valószínűleg nem fér bele. érdemes lehet megnézni egy szétszerelős videót. ugye ezek a gépek eléggé vékonyak. valószínűleg nincs túl sok hely az M.2 foglalatnál. általában csak felfekszik az SSD az alaplapra és annyi. mivel nemrég pasztáztam a T14s-em és az SSD-t is próbáltam csitítani, így kb. tudom mennyi hely van alul-felül. alatta kb 0,5 mm. felette meg 1 mm (szintén 990 Pro btw). így raktam rá hővezető padot. gyanítom az E14-ben sincs több hely. úgyhogy egyedül ilyen módon lehet elvezetni hőt. nálam így a hőmérséklete átlag 30 °C, ha ez érdekes lehet.
-
lócitrom
őstag
hát ez ilyen íratlan tervezési hiba, hogy mivel nem sok hely van a kijelzőnek, meg azt hiszem fémből van minden kupak, ezért esélyesen karcolni fogja a kijelzőt. emiatt én kétlem, hogy cserélni akarnák valaha is. de nyilván az számít javítandó hibának, ami a rendeltetésszerű használat ellenére történik. hűtéssel kapcsolatban még talán van esélyed, ha nyomatékosítod, hogy folyamatosan pörög és vagy melegszik üresjáratban vagy minimális terhelés mellett.
-
lócitrom
őstag
válasz
donjohnson #126330 üzenetére
nem igazán. sőt, az akksi kimondottan szolidnak tűnik. inkább az alaplap felöl jön jelentős hő.
-
lócitrom
őstag
az mitől lehet, hogy T14s Gen 1 töltés közben érzékelhetően felmelegszik? mintha valami terhelni kezdené. de közben meg nem. a hűtés karbantartott, tehát azzal nem kellene, hogy gond legyen.
-
lócitrom
őstag
válasz
zsoltip #126309 üzenetére
abszolút. ha nem akarsz különösebben utánajárni, akkor kb. ezekkel az előnyökkel jár:
- nagyobb sávszélesség
- gyorsabb válaszidő (legyen az valamilyen szerkesztőprogram vagy játék)
- kvázi jobb terhelhetőség
- összességében stabilabb működéspersze nyilván ennek az észlelhetősége attól is függ, hogy mennyire memóriaigényes alkalmazások futnak és hogy egyidejűleg mennyi. akár tesztelni is tudod vásárlás előtt. például az AIDA memóriasebességet tud mérni (meg persze van még pár ilyen program). kipróbálhatod magad is, hogy most az egyik modult kikapod, aztán lefuttatsz egy mérést. aztán visszateszed és ismét lefuttatod. számszerűen látni fogod a különbséget.
tl;dr: igen, mindig dual channel a jobb. és ha engedik az anyagiak, akkor szerintem össz. 32 GB eléggé jövőálló egy laptopban.
-
lócitrom
őstag
válasz
zsoltip #126285 üzenetére
bár ezt a modult/kitet(?) nem ismerem és nem találom, mert vélhetően pont a típusszámot hagytad le, de dual channel konfiguráció javasolt. lehetőleg mindkét modul ugyanolyan legyen. tehát ha az a terv, hogy az egyik gyári Samsung mellé beteszel egy modult, akkor gatya. két azonos modult kellene beszerezni és ejteni a gyárikat.
ez most árban meg minőségben is teljesen jó. ez egy kit, tehát párban van:
Crucial 32GB (2x16GB) DDR5 5600MHz CT2K16G56C46S5jelenleg az allegro olcsón adja, de inkább az alzánál venném, mert tudtom szerint az allegro rizikós. pláne, hogy a volt mall.hu-ról van szó, ami egy.... szóval árban így is jobb, mint az általad fentebb leírtak.
-
lócitrom
őstag
válasz
ginola #126228 üzenetére
nem akarok vészjósló lenni, de ahogy olvasgattam szúrtam ki az SSD-t. a 970 EVO Plus az nem laptopba való. a következő csak egy lábjegyzet, de lehet nem haszontalan.
elméletben van benne thermal throttling, de tapasztalatból mondom, hogy nem éreztem sosem a hatását. anno egy Legion gépben használtam. felhasználás függvénye, de nyáron (minimum) heti egyszer kifagyott a gép miatta, mert hiába az izmosabb hűtés meg az állítólagos vezérlés, én ennek ellenére állandó túlmelegedésbe hajtottam. mire jelentősen visszafogta volna a firmware már kifagyott a picsába a gép. pár perces nagy sebességű letöltés pl. simán 60-65 fok köré melengette. az üzemi hőmérsékletet annak ellenére sikerült meghaladnom gyakran, hogy találtam még olyan hűtőbordát is, ami elfért a laptopban. érdemes lenne megnézni azt is terhelés alatt, mert bár a Samsung élen jár, de ekkoriban még nem volt túl sok és megbízható SSD, ami hűsen üzemelt volna. az OEM darabok kivételt képeznek, mert azok jellemzően lassabbak és nevetséges kapacitásúak, így azokat nem lehet rendesen hajtani meg túlmelegíteni. szóval azért érdemes elgondolkodni egy cserén, ha az jön le, hogy nagyon melegszik, mert akkor használat függvényében nem kizárt, hogy egy kazán lesz a gép. a 980 Pro már jól operál borda nélkül laptopban is. a 990 Pro pedig kis túlzással, de a legjobb eddig. ezt mind tapasztalatokra alapozom, mert mindegyikből van itthon pár darab laptopokban meg asztalikban.
-
lócitrom
őstag
válasz
Benito187 #126212 üzenetére
a 400 nites FRU-ja 5D10V82366. ez nem érintős. az 500 nitesnek pedig 5D10V82446 az FRU-ja és ez érintős. szóval FRU alapján lehet keresgélni. vagy valamelyik hazai szervizpartnert lehet megkérdezni. és igen, járható. de lehet akkor tényleg érdemes szervizpartnerrel csináltatni az egészet.
-
lócitrom
őstag
válasz
lorcsi #126126 üzenetére
akkor végképp jobb ötlet előrébb lépni. kolléga közben írt egy részletes listát, amik megfelelnek ennek az elvárásnak. ha itt hardveraprón nézel gépet, akkor elér rászűrni mondjuk sorozatra (thinkpad, vagy ha valami más széria is belefér ideapad, yoga). vagy esetleg az említett modellekre. aztán a találatok többségénél szerencsére már a címben jelölik a hirdetők, hogy milyen generációs, vagy konkrétan miféle processzor van a gépben. intel alapon valóban mindig az első szám jelöli a generációt. tehát 8xxx.
#126127 Tikakukac
én ezt nem vonom kétségbe. egy 6300U-val szerelt gépet használtam munkára. általában elvolt, de érezhetően a modern internet is kezdi néha rágni. már nem future proof azért, hogy egy webes valami ne kezdje el feleslegesen pörgetni. úgymond ebbe már nincs tartalék. ellenben egy gen 8-ban még bőven. és akkor pár évig tényleg nem kell ezzel foglalkoznia. ha jól értem eleve felügyelet nélkül szeretné, hogy elzötyögjön stabilan még jó ideig a gép. -
lócitrom
őstag
válasz
lorcsi #126122 üzenetére
van itthon egy eléggé hasonló gépem, szintén ugyanilyen procival. 6. generációs, U szériás.... papíron előrébb van a Core 2 Duo-nál, de azért ez se fogja szeretni a teams-t igazán. nem tudom mennyire tervezel előre, viszont szerintem 8. generáció alá nem érdemes már menni. de ez csak az én véleményem.
-
lócitrom
őstag
válasz
lorcsi #126114 üzenetére
na akkor végképp. a teams egy retek. ahogy kolléga említette a signal is egy opció. de telegram, whatsapp, viber. etc. gyanítom ami még windows 7 kompatibilis az elmegy majd a gépen. nem használok teams-t semmilyen formában, de ha tippelnem kellene, akkor egy electron alkalmazás az is. az meg zabál rendesen. mivel van itthon egy R61-em, így ezt fixen megerősíthetem.
-
lócitrom
őstag
válasz
MrRL19 #126089 üzenetére
nem azért, de mi az, hogy 4K film meg hdmi ,14” felfelé? pláne, hogy ez nem a Milyen notebookot vegyek? fórum, ahol bármilyen márkát javasolnának. de ahogy látom ott se nagyon sikerült kifejteni. mindenesetre ennyi pénzért maximum FHD felbontásra számíthatsz és marhára felesleges 4K felbontású filmek nézésére 13-17 colos gépeket használni. már ha egyáltalán tényleg érted mi az a 4K. ennyiért dokkolható konfig sincs, ami ne izzadna folyamatosan pusztán a 4K megjelenítés miatt.
-
lócitrom
őstag
válasz
tomazin #126084 üzenetére
valószínűleg hardveres hiba ezek után. lehet ezeket már végig zongoráztad, de akkor a hardvereket rendezd az eredeti állapotba. tehát ha azóta szereltél be valamit, azt vedd ki. aztán nézd meg simán külső kijelzők nélkül. meg még talán egy bios reset nem árthat. persze ha ezek megvoltak már, akkor tényleg mehet a garanciáztatás. egyébként hőmérsékletek rendben vannak? nem mér valamelyik érzékelő kiemelkedően magas értéket? AIDA-val vagy HWiNFO-val még érdemes lehet megfigyelni.
-
lócitrom
őstag
válasz
tomazin #126065 üzenetére
értem. létezik az úgynevezett Windows To Go, de fogalmam sincs, hogy az megcsinálja-e a firmware/EC frissítéseket. viszont ha nincs kimondottan akadálya annak, hogy emiatt feltegyél egy Windows-t, akkor a hibák megfejtése idejére én mindenképp javaslom a telepítést. egyrészt kiderülne kb. azonnal, hogy csak szoftveres jelenség-e, amit Linux alatt tapasztalsz. másrészt az a tapasztalatom, hogy Windows esetében ezek a frissítések egyszerűen jól működnek. az fwupd nálam még soha semmit nem talált meg secure boot aláírásokon kívül. pedig nem egy relatíve aktuális Lenovo gépem van.
-
lócitrom
őstag
válasz
tomazin #126063 üzenetére
eléggé irreálisnak hangzik, hogy az Intel illesztő miatt fagyna. az AMD konfigurációs dolog pont nem támaszt alá semmit. Wayland vagy X? meg mondjuk mindkettővel érdemes lenne megnézni. az X köztudottan nem szereti az ilyen helyzeteket. a régebbi Wayland meg simán lehet bugos. azért az Ubuntu nem egy rolling release. egyébként meg kellene nézni Windows 11 alatt mit produkál. azzal normálisan le lehetne frissíteni BIOS-t (már ha nincs letiltva persze).
-
lócitrom
őstag
válasz
mahi1 #126047 üzenetére
ez csak egy sidenote tőlem, de annyit hozzátennék, hogy bár jobb kártya már valószínűleg nemigen lesz PCIe foglalatba, mint az AX210, de ha a megrendelt router csak simán wifi 6-os, akkor az AX210 képességeit nem feltétlenül fogod tudni teljesen kihasználni. a 6-os szabvány nem használja a 6 GHz-es sávot ellenben a 6E-vel, amit az AX210 meg használna, mivel az 6E kompatibilis. nyilván ez akkor érdekes, ha az ember érti mi a különbség és a felhasználási szokásai/körülmények adottak.
-
lócitrom
őstag
válasz
donjohnson #126040 üzenetére
muszáj. más is belefuthat. na meg ha esetleg én felejteném el megint, akkor jól jön. van itthon ennél újabb Legion gép, de abban nincs ilyen beállítás annak ellenére, hogy hasonló generáció. és mivel azt használom gyakrabban, így nem is kerestem vagy gyanakodtam arra, hogy ezt anno én magam limitáltam érthető okokból. legjobb, hogy ez most csak egy lépcső volt valamihez, amit hetek óta nem tudok megoldani, és hát most ez sem vitt igazán előre...
-
lócitrom
őstag
válasz
lócitrom #126038 üzenetére
ah, rájöttem. nem vagyok hozzászokva, hogy minden teljesen előredefiniált és amikor telepítés után véglegesítettem a boot sorrendet, akkor mindent kihúztam a listáról, ami felesleges. mert persze van vagy 10 gyári bejegyzés. feltételeztem, hogy az újonnan csatlakoztatott eszközök azok mindig megjelennek... szóval USER ERROR.
-
lócitrom
őstag
válasz
Tim82 #126037 üzenetére
sosem volt. azaz rutinból kikapcsolom miután tudom, hogy több gondot jelent nem Windows only felhasználásnál, mint előnyt. szóval úgy kezdődött, hogy BIOS-ban mindent kilőttem, ami a dual boot útjában állhat. aztán windows 11 telepítés, majd ubuntu 24.04. megy mindkettő, boot menüben látszik is maga az SSD bejegyzése, valamint a két OS bejegyzése. de most a napokban meg akartam nézni valamit egy Fedora live rendszerrel és végül az derült ki, hogy semmilyen külső rendszerindítóval rendelkező eszközt nem lát
-
lócitrom
őstag
az mi miatt lehet, hogy egy T14s fogja magát és egyszer csak nem észleli a telepítő médiumokat? azokat sem, amikről felkerült rá a rendszer. legyen az Windows vagy bármilyen Linux, egyáltalán nem jelenik meg az adathordozó a boot menüben.
-
lócitrom
őstag
egy T14s gen1 aljáról próbálnék lehámozni valahogy egy sorozatszámos matricát. milyen módon lehetne leszedni sértetlenül? egyáltalán lehetséges-e?
-
lócitrom
őstag
honnét lehet beszerezni gyári új alkatrészeket, ha az ember maga akarja rendbe rakni a kis thinkpad-jét? magyar lenovo honlapon lehetetlen. a többi régiós oldal meg gondolom nem szállít másik országba. ilyenkor mit tud tenni a mezei állampolgár?
-
lócitrom
őstag
válasz
FoxiestFox #116644 üzenetére
eh.. hozod a formád x év online jelenlét után is, lexyboi
-
lócitrom
őstag
válasz
FoxiestFox #116642 üzenetére
tehát akkor a saját gépben meglévő minden elektronikára nyugodtan rádughatom a donort nem hal meg?
-
lócitrom
őstag
válasz
Tim82 #116638 üzenetére
szétkaptam a donort is. viszont ebben eltérő panel van. ilyenkor mit kell még cserélni, hogy beépíthető legyen a saját masinába? jól sejtem, hogy a panel alatti vezérlőt (ha jól értem az az akar lenni)? ez ugye az eredeti panel.
-
lócitrom
őstag
válasz
Tikakukac #116628 üzenetére
ha jól sejtem a kézügyesség számít ennél a műveletnél leginkább. az meg nekem van. buherálok telefonokat is. fogjuk rá, hogy van némi rutinom. persze ha látom miről van szó és kétséges természetesen nem fogok bele feleslegesen. mindenesetre, ha megértem a lényeget a régi panelnek úgyis mindegy. tehát azzal kísérletezni így is tudok. ha elbuknám a donort meg nem bolygatnám. szóval csak emiatt merült fel bennem. meg hát ez a szerencsétlen gép vagy két éve hever darabjaiban. ha már összerakom végre valahára gondoltam legyen minden pöpec, ha már a teljesítménye is ki lett maxolva.
#116629 Tim82
köszi. ilyen LED-es megoldások ezekhez a régi vasakhoz amúgy léteznek vagy rendesen lecsúsztam róla? -
lócitrom
őstag
válasz
Tim82 #116607 üzenetére
azt hiszem sikeresen kibontottam a repedt panelt. ha a donor azonos jelölésű, akkor elégséges csak ezt cserélni vagy kellhet bármi a donorból még?
egyébként a donornak talán kicsit viseltes a világítása. nem vagyok benne egészen biztos. ha jól emlékszem ezekben valamilyen "cső" adja a megvilágítást, de lehet tévedek. azt érdemes lehet megcserélni?
-
lócitrom
őstag
válasz
Tim82 #116605 üzenetére
na, ez pöpec megoldás. erről nem hallottam eddig. megoldhatónak tűnik. ha esetleg mégsem, akkor kizárólag a panel hátulján lévő infóra lehet alapozni? valamint teljesen nem tudom hogy kell kibontani a panelt. rémlik, hogy van valami IBM szerelési segédlet az interneteken valahol?
-
lócitrom
őstag
válasz
lócitrom #116493 üzenetére
közben sikerült találnom egy donort, aminek ép a panele. mivel kozmetikai állapot szempontjából viszont nem éppen a legszebb ezért csak a panelt használnám fel, ha ez kivitelezhető. de honnét tudom pontosan, hogy tényleg megfelelő hozzá anélkül, hogy nekilátnék kibontani? a két vas elméletben mindkét esetben 1834-S4G. egyetlen eltérést látok ránézésre és ez a wifi. a saját masinámban van wifi, míg a donoréban nincs. szimpla wifi, nem daughter card.
-
lócitrom
őstag
egy darabjaiban tárolt R50E-t raknék össze, amiről közben persze most kiderült, hogy a velem élő négylábúak valamelyike elég nagy valószínűséggel sikeresen hozzáfért és a panel felett lévő kb 10 centi magas helyen nagyon fontos dolga akadhatott és betörte azt a szerencsétlen LCD-t. sajnos nem tudom mindig mindenem páncélszekrényben tárolni, ez nyilván hiba. viszont nemigen látok már régi vasakat hirdetve. ez a gép célszerszám lenne és nem nagyon válnék meg tőle már csak az állapota miatt sem. valaki esetleg tud valamilyen érdemi forrást?
-
lócitrom
őstag
válasz
FoxiestFox #115253 üzenetére
most már abszolút nem értem mi van. először megpróbáltam a javaslatod alapján csesztetni a csatlakozót. nem volt eredmény. hozzáteszem BIOS/EC frissítés utoljára akkor volt, amikor beszereztem a gépet. akkor kapott middleton-t. azóta semmit nem változtattam rajta.
na de gondoltam végső megoldásként megnézem egy Linux rendszerrel. mivel debian alapú rendszerre nem igazán tudok normális alternatívát TPFanControl-ra, így jó ideje nem kísérleteztem. ettől függetlenül van egy beállított Zorin az egyik SSD-n. elindítottam azzal és azzal meg hibátlanul működik a kimenet. egyértelműen észleli a rendszer, hogy van-e füles vagy nincs és szól mindenhogy. egyszerűen nem értem. visszaváltva Windows-ra ugyanúgy kussol. nagyjából egyetlen normális illesztő létezik hozzá, azt eleve a Windows frissítésekkel felteszi. azzal ment eddig gond nélkül Vista-tól felfele. szóval nem értem.
-
lócitrom
őstag
válasz
FoxiestFox #115251 üzenetére
ez hogyan deríthető ki egészen biztosan? meg mi lenne rá a megoldás? az a fura, hogy ez a gép lényegében 12 éven át csak hevert egy raktárban tartalékként és lényegében csak egy bő éve van valójában használatban. ennek ellenére ilyen könnyedén lehalna?
-
lócitrom
őstag
a drága jó R61-emmel pár napja valami történhetett. eddig zavartalanul használtam, de egyik nap feltűnt, hogy mintha nem szólna a hangszórója. mivel kompatibilitási okok miatt megesik, hogy más-más rendszerrel használom, így egyetlen dolog ami változni szokott az az éppen benne lévő SSD. minden más konstans. egy bluetooth fülessel használom az esetek többségében, így nem tűnt fel, hogy egy ideje egyik rendszerben sem adott hangot a gép. tesztelgetés után az jön le, hogy a hangkártya vélhetően működik, mindegyik rendszer felismeri. viszont csak a mikrofon működik valamiért. egyaránt észleli a beépítettet és azt is, ha egy külső mikrofont rácsatlakoztatok jack-en. a hangkimenet meg kuka. nem szólal meg egyáltalán semmilyen módon sem.
ez egy 8933WEZ build, a hangkártya pedig egy Conexant Cx20549. mi okozhatja vajon ezt a hibajelenséget
-
lócitrom
őstag
válasz
FoxiestFox #110976 üzenetére
érdekelne, hogy ennek mi pontosan a menete?
-
lócitrom
őstag
válasz
FoxiestFox #110898 üzenetére
„Tökmindegy, rajta van-e. Az összes régi szaron lebomlott már, ha neked jobban tetszik szivaccsal, szabdalj össze egy mosogatószivacsot és ragaszd oda csíkban, jobb esetben csomagokban található alapból vékony szivacsot is használhatsz. Porvédelmi jelentősége van csupán.”
kókányolni nem akarok csak kihozni belőle, amit lehetséges. a por bőven elég gond, ezért ha lehet csak megóvnám tőle a vasat, mert eleve látszott az alaplapon, hogy a környékére kezdett beszivárogni. ezért gondoltam, hogy azért jó lenne valamit kezdeni. de ha nincs valami közismert megoldás, akkor lehet valamit kitalálok rá végül.
„Fogsz egy CR2032 tokot ebayről (vagy bontasz működésképtelen PC alaplapról), és ráforrasztod a vezetékre. A gépben bőven lesz hely bedugni valahová.”
ez csak simán egy foglalat vagy van esetleg olyan, amihez van csatlakozó is eleve? csak mert ez, hogy magamnak itthon hegesztek ez nem úgy van ám azért. tehát oké, hogy valakinek mindenhez van minden eszköze, de nem egy műhelyben élek. így ha esetleg van rá kész megoldás, akkor olyat keresek. ha nincs, akkor marad az, hogy szerzek be utángyártottat és remélem, hogy kibír mondjuk egy évtizedet.
-
lócitrom
őstag
mivel elkezdtek szállingózni az alkatrészek elkezdtem bontani az R50e-t.
eddig egy 1,4 Ghz-es Celeron ült benne, ezt váltotta a 2 Ghz-es Pentium. gondolom ez azzal jár, hogy jobban is fog fűteni a vas. a gyári hűtő állapota ránézésre jónak tűnik. amennyire lehetett kiporoltam. gondolom ezt sehogy sem lehet a ventillátorig bontani a forrasztás miatt. felmerült bennem, hogy van-e értelme kompletten kicserélni? zajosnak nem zajos, de biztos gyakrabban fog felkapcsolni ezután. ugyanakkor ha van értelme megpiszkálni vagy más hűtést beleszuszakolni arra is hajlandó lennék. de ha elég megtartani a meglévőt talán azt valahogy jó lenne megoldani, hogy a rajta lévő szivacs valahogy pótolni lehessen. ugyanis ezek eléggé elöregedtek. egyben vannak, de ha hozzáérek többnyire mállik. látszik, hogy itt-ott megolvadt a hő miatt meg megnyomorodott. ezzel ugye leginkább az a baj, hogy az alaplapra is bejut a por. lehet ezt valahogy pótolni vagy van rá valami univerzális okosság?
aztán problematikus ez a CMOS elemcsere. látom, hogy lehet venni kompletten ilyen OEM elemet nem is éppen olcsón. de nincs erre valami jobb megoldás, hogy ne kelljen kompletten megvenni egy ilyen ponthegesztett, bebugyolált alkatrészként? van itthon egy rakat bontatlan gombelemem, csak ugye emiatt nem tudom használni. nincs valami felhasználóbarát megoldás erre, hogy utána csak simán magát az elemet lehessen cserélni?
valamint ha már szétbontom teljesen érdemes valamire figyelni esetleg vizsgálni/cserélni/kezelni ezen felül? akár tuningolni, ha van benne valami nagyon elavult, amit jobb ötlet feljavítani valami modernebb megoldással.
-
lócitrom
őstag
válasz
Tim82 #110624 üzenetére
na, ez nekem teljesen új. teljes mértékben megfelel nekem ez a megoldás. kezd kikopni az mSATA, ezért erre eleve nem gondoltam. de még beleférhet. kinéztem egyet a célra. azt nem látom, hogy hol van szó vajon TRIM-ről. hogy érdemes rákeresni vagy van-e esetleg ismert darab, ami tudja önmagát rendezni?
-
lócitrom
őstag
válasz
FoxiestFox #110623 üzenetére
játékhoz nagyon nem is akarnám használni. bár mondjuk Worms simán elmenne rajta. alkatrészeket már elkezdtem beszerezni hozzá, amiknek az összege nem vág földhöz. az 1,4 Ghz-es Celeron helyére érkezik egy 2 Ghz-es Pentium pont emiatt. azzal azért ellesz a vas, nem?
-
lócitrom
őstag
válasz
Tim82 #110609 üzenetére
ezt megpróbálom átnyálazni, hátha nem barmolom szét. részben már nem tudtam várni, mert már van egy elképzelésem, hogy mit cserélek/bővítek és elsőként tudni akartam, hogy lehet-e érdemben memóriát szuszakolni bele. 1 GB-ot már kapott is a tervezett 2 GB-ból. tehát van értelme foglalkoznom vele. itt-ott azt olvastam, hogy nem minden esetben megy el jobb időzítésekkel, mint amit az FSB bír. mondjuk azt sajnálom, hogy nem maxon ketyeg. ránézésre egész okosan vannak összerakva ezek a gépek a nagy átlaghoz képest. ilyen állapotnak örvend egyébként. külsején vannak itt-ott karcok, de azok nem jelentősek meg gondolom nemigen lehet velük mit kezdeni. billentyűzet alatt az vékony por alatt ilyen állapot van jelenleg.
a legjobb az volna, ha sikerülne közel gyári állapotot elérni főleg esztétika terén. ha akad bontott vagy bontható tartozék pesten azt szívesen fogadom, még valamilyen reális összegért honorálnám is. nem vagyok ezeknek a gépeknek guruja, de azt már látom mi pótolandó. a HDD fedél is hiányzik hozzá, talán ez még a hiányosság, amit eddig látok. a belét meg a napokban nézem át remélhetőleg. az ODD-nél ez lenne a hiányzó csavar helye.
ez pedig a zsanér. minta valamivel megtolták volna és oldalról látszik, hogy így a fedél ezen az oldalon előrébb van. érdekes módon ettől eltekintve nincs rajta látható sérülés.
jól értem, hogy van valamilyen PATA átalakító? ilyesmit mondjuk nem kerestem meg nem tudom hogy az egyáltalán milyen. nem hallottam még róla. alapesetben én sem akarnám kivenni az ODD-t főleg, hogy jól jön azért. a lényeg igazából az volna, hogy valamelyik buszon keresztül kihajtsam a maximumot lehetőleg egy SSD-ből és caddy valóban nem nagyon van vagy én keresek sz@rul, de csak ezt a kettőt találtam (ezt meg ezt, bár mindkettő eléggé gyanús nekem).
valószínűleg a tervezett bővítéseket követően valamilyen Linux fog elsődlegesen futni rajta főleg meg Windows 7, mert amolyan munkagép lesz meg böngészésre lesz elsődlegesen használva. viszont mivel régi architektúra és ezen felül pont az a célom vele, hogy régi telefonokat buheráljak vele szükség lesz régi régebbi rendszerekre. tudnak kárt okozni ezek az SSD-ben? nem tud valamit a caddy-ban lévő elektronika teszem azt, ami ezt kiküszöbölné? egyé. egy ilyet tervezek venni egyébként.
bocs amúgy, hogy ilyen hosszúra nyúlt ez is
#110610 FoxiestFox
neked is köszi a felajánlást. egyelőre még várok a dologgal, ha sikerült szétkapnom egészen a zsanérig és esetleg a kolléga alkatrészei nem lennének jók valamiért. -
lócitrom
őstag
szert tettem egy R50e-re és látok némi lehetőséget benne az állapota okán, ezért szeretném buherálni. felmerült pár dolog, remélem még van itt olyan, akinek akad pár ötlete. nem akarnám kukázni, eléggé megtetszett.
először viszont a problémákra keresnék valamillyen megoldást. az egyik fő probléma, hogy az egyik zsanér nem feltűnően, de befelé dől. egyelőre nem akartam még szétszedni, mert annyi időm még nem volt, de úgy tűnik a felső rész dől kizárólag. szerkezeti problémát nem tapasztalok, robosztus a zsanér, nem inog nyitogatáskor. viszont nem tudom hogyan lehetne helyére igazítani. az már biztos, hogy nem puszta kézzel. na de mivel lehetne akkor "megigazítani"?
a VGA kimeneten az egyik csavar nincs meg. sérülésnek nyoma nincs, tehát nem kitépték vagy nem letörték. nem hinném, hogy speciális, de ha mégis, honnét lehetbe szerezni? bármilyen vasbol kioperált jó bele?
aztán egy másik apróság, hogy egyetlen egy darab hiányzik az ODD alatt. legalábbis külsejét elnézve ez az egyetlen hiányosság eddig. bontani való gépet csavakor miatt nem keresnék, ha nem muszáj. érdemes volna használtan keresni alkatrészeket vagy esetleg valahol lehet találni/rendelni szetteket hozzá?
és végül az utolsó dilemmám, egyelőre: terveim szerint ha minden probléma megoldására van reális esély, akkor kerülne rá valamilyen Windows 9x, XP vagy 7, és valami Linux. utóbbival nem lesz gondom ez már szinte könyvelhető. viszont bármilyen Windows esetén felmerült bennem, hogy lehetne-e ezt valamilyen foglalattal SSD-vel bővíteni vagy sem? HDD-k terén otthon vagyok, de nem tudom, hogy egy SSD-nek lenne-e értelme, okozna-e a felsorolt rendszereknek problémát, degradálná-e az SSD-t bármelyik Windows vagy sem? mondjuk caddy-t is alig találok, na de ha találnék...?
bármilyen ötlet jól jön. előre is kösz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ROG Strix G16 G614JIR 16" FHD+ IPS i9-14900HX RTX 4070 32GB 1TB NVMe gar
- Thinkpad T14 Gen2i 14" FHD IPS i7-1185G7 16GB 512GB NVMe gar
- ROG Zephyrus G14 GA403UV 14" 3K OLED Ryzen 9 8945HS RTX 4060 16GB 1TB NVMe IR kam gar
- T14 Gen2i 14" FHD IPS i5-1135G7 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- X1 Carbon 12th 14" FHD+ IPS Ultra 5 135U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3027
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Gamer Notebook! Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU! 17,3Col! I7 9750H / GTX 1660Ti / 16GB DDR4
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest