- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Netfone
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Május 27-én Párizsban tart bemutatót a Realme
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ulrik
tag
Ki lehet kapcsolni ezt az automatikus deviza konverziót? Nekem rengeteg pénzt felszámolt az ilyen kis tételek eladásával korrekciójával. Tételenként 1 dollárt levon minden szarért.
-
Simia
junior tag
Hú, régen volt ez...
Azt hiszem portálon tételesen nem látszik, bár mintha ott is lenne külön cash meg settled cash a számlád "balances" szekciójában.IBKR desktopon viszont ha minden igaz a Portfolio -> Balances -> Market value szekcióban devizánként mutatja, hogy mennyi az adott deviza teljes értéke és mennyi abból settled.
-
tlac
nagyúr
-
Gigicuci
senior tag
ahh, ok értem. Furcsa volt, mert rögtön megjelent az egyenlegemen az eur mint szabad összeg, de mégse engedte elkölteni. Ezek szerint akkor ez lehetett az oka.
Automata váltással csináltam idáig de így mindig hagyott egy ~10k HUF-ot a számlán ami zavart. Nagy ráhagyással dolgozik, gondoltam hátha így megtrükközöm, de akkor hagyom az egészet így és kész.
Az elején nem jöttem még rá, hogy lehet tört részvénnyel is dolgozni, így alakult ki ez a HUF puffer, azóta nem tudom lefogyasztani.
-
Gigicuci
senior tag
Valaki tud esetleg gyorsban segíteni?
Váltottam a Currency Converter funckióval HUF-ot EUR-ra, de hiába próbálom elkölteni az EUR-t, a most már nullás HUF egyenlegemre hivatkozik, ahelyett, hogy az EUR-ból költene. Szerintem valamit nem értek. Mit rontottam el?
-
defaultdict
friss újonc
válasz
choozee #2245 üzenetére
Mondok még ide pár érdekességet, bár kicsit megkéstem a válasszal, lehet, hogy már túl vagy a bevallás leadásán.
Nekem is VUSA van és az IBCE-s HTS dokumentumban a 2024-03-27 és 2024-06-26 -es tranzakcióknál nálam nem 28%-os érték szerepel a "Magyar forrásadónál", hanem 15%. Na ezt bógozza ki valaki, hogy nálad miért 28, nálam miért 15%, pedig teljesen ugyanarról a dologról van szó.
Ilyenem volt tavaly is, ott is 15% szerepel nálam a magyar adóknál.
Mindegy, ezzel nem is foglalkoztam tavaly se, "a szolgáltató vonja le és fizeti be címszó alatt."
Ami még érdekesség itt, hogy a 2022-es HTS doksin ez még "Dividend Income and Payment-in-Lieu Income
Osztalékjövedelem és osztalékhelyettesítő jövedelem" volt, és osztalékként is lett bevallva.
Idén egyébként át is szervezem a distributing ETF-eket accumulating-re, ez még régebbről sajnos így alakult, hogy distributed lett accumulating helyett. Meg így egy nagy részét már TBSZ-re viszem be.Az IBIE-es időszakra eső tranzakcióknál már nálam is 0 szerepel mind a külföldi, mind a magyar forrásadó oszlopokban.
Ennél a Gross Amount (HUF) összegét és annak 15% adóját beírtam a "183. Kamatból származó külföldön (is) adóköteles jövedelem és adója" sorba, a 13% szochót pedig a
"293. A magánszemély szociális hozzájárulási adója - Kötelezettség mezőjébe".De itt még nincs vége:
SYEP avagy Income paid by IBKR
Ezt nálam az IBCE az M30 doksin, mint "167. Osztalék címén megszerzett jövedelem és adója" tüntette fel (tavaly is), az adóbevallás tervezetbe már "169. Értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem és adója" sorba került be (tavaly még nem), ráadásul kicsit más értékkel (kb 50Ft különbség). És hát ez inkább tényleg ez, és nem osztalék, szóval ezt hagytam így a bevallásban, meg az értéket is hagytam, nem írtam át arra, ami az M30-on szerepel.
IBIE-nél még nem volt ilyenem.CYEP
Ez az M30-on és a bevallás tervezetben is
"18. Egyéb jogcímen kapott jövedelem" sorhoz került.
De ezt a HTS dokumentum is írja:
"""
A Cash Yield Enhancement Program-ból származó jövedelem (Egyéb jövedelem a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 28. §-a értelmében)
Note: IBCE Zrt. is liable to pay the Social Contribution Tax due on the CYEP income as Other Income.
Megjegyzés: A CYEP jövedelem mint egyéb jövedelem után felmerülő szociális hozzájárulási adó az IBCE Zrt.-t terheli.
"""
Szóval végülis ez ok. Jé, valami azért tud stimmelni is?
IBIE-nél még nem volt ilyenem.Profit & Loss from Equity, Bond, & Commodity Trading
Ez meg, ahogy írták is a "172. Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem és adója" sorba megy.
Ez egyébként az M30-on nincs feltüntetve, de a bevallás tervezetben szerepelt, szóval ez is wtf. -
wanted5
őstag
Huh, hát értem már sokan miért tartanak a befektetésektől.
Év elején nyitottam egy Lightyear számlát, az egyszerű, letisztult, szájbarágós, kb hülyebiztos.Most pedig rászántam magam az IB-re, viszont ez azért nem olyan egyszerű, szóval kérnék egy kis segítséget.
Kész a számla, vagyis megvan az alapszámla és a TBSZ is. Beutaltam 25 ezret, megérkezett az alapszámlára, amit át is vezettem a TBSZ-re.
Kaptam is értesítést, hogy jelentsem be a NAV-nak, ahhoz pedig a nyomtatványt. De ugye kéne a kivonat 25k-ról is, hogy a TBSZ-re érkezett, viszont nem elérhető. Lehet, hogy nem ment még át minden rendszeren a tranzakció és mondjuk holnap már le tudom generálni a pdf-t?Plussz szükségem lenne a számlákról a szerződésekre, amin az adataim és a számlák adatai szerepelnek - kb amit a lightyear emailben elküldött -, ezeket hol találom meg?
-
Gigicuci
senior tag
Sziasztok!
Tegnap nyitottam a TBSZ-t, ma szeretném lejelenteni a NAV-nak, de nem tudok éves vagy vagy havi activity report-ot generálni csak a tegnapit, viszont azon látszik a 25e forint megérkezésre a számlára.
Gondolom ez is megfelelő a NAV-nak, nem?
-
otapi
tag
válasz
Dendytv #2337 üzenetére
Ha nem te léptél be ilyen helyekről, de az IB mégis úgy érzékeli, akkor lehet hogy kikerültek a belépési adataid és hekkerek próbálkoznak. Ilyen gyanús esetekben a te védelmedben zárolják a számlád hogy ne tudják ellopni a pénzed. Persze ha a user nagyon ragaszkodik hozzá, akkor feloldják a zárolást. Nem csak az IB csinálja így gyanús esetekben, hanem minden bank is aminek valamirevaló online biztonsági részlege van. A helyedben jelszót változtatnék meg átnézném a gépet és telefont amiről belépsz hogy nincs-e rajta valami meglepi program (Anydesk, vagy valami kevésbé látható)
-
Dendytv
senior tag
Már kicsit kezd az idegeimre felé menni
Kezdődött azzal, hogy kaptam egy mailt, hogy ha nem nyújtok be lakcím igazolást akkor zárolják a számlámat mert olyan megyéből léptem be többször is ami tiltott (Krím, Harkiv, és minden Oroszország által megszállt megye) beküldtem, de valamiért a rendszer elutasította többedjére is. Hiába írtam az ügyfélszolgálatra nem reagáltak, aztán bekövetkezett a számlazárolás. Érdekes módon ettől kezdve már sikerült beküldeni a kért okmányt csak persze nem reagáltak rá, de útközben volt egy befizetésem ami mint mindig wize-ról történt és persze nem kaptam meg, gondolom a zárolások miatt. 3-hetembe tellett mire folyamatos "zaklatás" után végre válaszoltak egy "Elnézést kérünk a számlát feloldottuk" féle mondattal.
Most már azzal zaklatom őket 1-hete, hogy amúgy merre van a beutalt pénzem amire szintén nem válaszolnak -
RoBos
senior tag
Sziasztok,
ha van egy limit megbízásom aznapi beállítással, de nem teljesül a nap végére és törlődik a nem teljesült megbízás, akkor ennek van vmi díja, ill. annak ha egy megbízást később módosítok akár többször is, új árral? Köszi!
-
bigbuda
aktív tag
válasz
HussarF #2326 üzenetére
Köszönöm mindannyiotoknak az eszmefuttatast, ezen tények tudtával könnyebb dönteni, hogy megéri e parkoltatni a pénzt vagy sem. Nyilván egyszerű a képlet, ha még azelőtt kéne a pénz mielőtt kihozna nullára magát a költségeket tekintve, akkor nem veszünk XEON-t.
Ezzel kapcsolatban annyi kérdés, hogy egy bróker csőd esetén a XEON-ba lévő befektető pénze sincs veszélyben? Az ugye nem a bróker tulajdona, így csődeljárás esetén nincs piszkalva, nem csorbul?
-
avl
senior tag
-
avl
senior tag
persze hogy elérhetö; én nem csak teorizálok [pl. link]
-
avl
senior tag
en igy nézem:
heti hozama momentan 0.05%:meglehetösen linearis is:
a vetel es eladas legalabb 2 x 0.05%, ezt 2 het alatt "termeli" ki
a forgalma nagy, veteli es eladasi spread ennek megfelelöen igen kicsi, most pl.
a 0.01%-ot szinte 1 nap alatt kitermeli,
ennek megfelelöen en sokallom a 18-19-20 napos "break even point"-ot ...ado nélkül!!
az is igaz, hogy en ezt is csak TBSZ-re veszem, adoval azaz TBSZ-en kivül romlik a helyzet, az 1-adoval osztani kell, es akkor siman kijöhet a 18 nap körüli
-
avl
senior tag
válasz
Blaymoira #2308 üzenetére
"hogy tudsz IB-n belül pénzt utalni 2 külön account között?"
nem tudom, hogy lehet-e, egyelöre ki sem próbáltam, jövöre lesz esedékes (igyekszem sosem kapkodni, hanem elöre felkeszülni ;-)
ugye van szamlak közötti lehetöseg ...sajatra, pl. aktualis évi TBSZ-re, es ott lehet masik szamla felé elmenni (talán, esetleg, stb.)
-
bigbuda
aktív tag
Értem, az viszont teljesen jogos, ez nem volt a fejemben egyáltalán. Ezért szeretem ezt a fórumot, köszönöm
Annyi kérdés még, hogy egy bróker csőd esetén ugyanúgy a XEON-ba tartott pénz se alapja az esetleges buktanak? Tehát ez is olyan mint más ETF, hogy azt nem lehet elveszíteni, mert az én tulajdonos?
-
bigbuda
aktív tag
válasz
HussarF #2311 üzenetére
Igen, jogos, az aktuális HUF árfolyamra nem is gondoltam mint tényező. Visszaolvasva a kérdésem valóban nem volt egyértelmű, de lényegében az EUR felőli nullazodas voltam kíváncsi, mert már visszaváltani nem tervezném HUF-ra (legalábbis évekig nem).
Illetve természetesen legalább akkora vásárlás, hogy a minimum díj fedezze.De akkor ezeket figyelembe véve egyébként jól számoltam?
Illetve jelenleg van esetleg EUR parkoltatasra bármi asset IBKR-en, ami többet hozna mint az XEON-os ECB overnight rate ? (ez perpill 2.17%)
-
bigbuda
aktív tag
IBKR-en XEON-ba parkoltatassal kapcsolatba jól számolom, hogy a következő idő alatt leszek nullaba? Tehát vétel + eladás, gondolom mindkettő alkalommal 0.05 % díj (min 1.25 eur). Éves 2% kamattal számolva ez azt jelenti, hogy ~18-19 nap tartás utáni eladasnal leszek nullaba?
Van egy kis pénz amit beutalnek, de spekulatív célból még nem fektetnem be jelen pillanatban, addig parkoltatnam, és csak gondolkodtam mekkora dőn belüli eladassal lenne veszteséges a XEON-os történet.
-
Joe123
senior tag
válasz
Blaymoira #2308 üzenetére
Nekem a múltkor írtak amiatt is, hogy 50 ezrenként utaltam Wise integrációval, hogy magyarázzam már meg miért ennyi részletben, meg hogy én utaltam-e, más hozzáfér-e a számlához, stb. Megírtam, hogy a tranzakciós adó elkerülése volt a cél, aztán írták, hogy ok, köszi, case closed.
-
Blaymoira
tag
Nekem volt egy időszak, amikor compliance reviewn akadtak meg a Wise utalásaim pl. náluk. Miután átmigráltak IBIE-re. Pedig előtte ugyanarról küldözgettem.
Ha integrációval csináltad akkor nem zavarta őket. Azóta úgy regisztráltam a deposit methodot, hogy megadtam a bankszámlát is és azóta se zaklattak.
Elvileg ugye a pénzmosásos dolgok miatt lehet fontos, hogy tudják, hogy ki a beutaló, de elméletileg nem kellene kizáró oknak lennie.
B) hogy tudsz IB-n belül pénzt utalni 2 külön account között?
-
avl
senior tag
kaptatok mar ilyet ?
During a routine review of your IBKR account U...., we’ve detected deposit(s) into your account that appear to be from an individual/entity other than (you) the account holder (i.e., a Third-Party Deposit). IBKR conducts regular due diligence reviews on client deposits that are potentially from someone other than the account holder. Specifically, we are inquiring about the cashiering activity detailed below:
nyilvan megküldtem es azota írták, hogy "Thank you for your response. All information has been acquired and the review is now complete."
bennem felveti a kerdest: mastol IBKR szamlara nem kaphatnánk pénzt ?
..jövöre simán lehet, hogy esedékes lesz nálunk ilyen...persze
A) IB-t is kerdeztem most erröl
B) IB-n belül is lehet penzt utalni IB szamlak között is, az is megoldás lehet -
Gigicuci
senior tag
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy két IB számla között, tehát bankon belül, milyen költsége van egy eurós utalásnak?
Köszönöm!
-
les_polish
csendes tag
USD utalas Revolutrol IBKR-re (korabban ezt wiserol csinaltam, de ott ugye mar koltsege van)
Sziasztok, mivel nem talaltam meg pontosan leirva, igy leirom hatha jol jon masnak is a tapasztalat.
10k USD-t akartam attenni Ersterol IB-re.
1. Kartyas top up Revora
2. IBKR deposit request, banki ref adatok, routing nr.
3. Revo utalas, business receipient, IBKR adatok, a megadott NY banki adatokkal, ACH routingba megy az IBs ABA routing nr
4. Masnap reggel IB message center: transfer confirmationt kernek, h lassak a sajar nevre szolo szamlamrol ment be a penz (leirasuk szerint "non-bank" financial institutiontol kapott penznel mindig, ilyen a Revo)
5. Bekuldom a revos statementet
6. 5 perc mulva valasz, ok, de az ACH-s paymenteknel van 4 nap credit hold, igy csak az 5. Napon lesz jovairva a penz.Udv, lp
-
Simia
junior tag
Elvileg minden balance-od benne van:
What account information is collected?
EU financial institutions will report the income credited to the account (dividends, interest, gross proceeds from the sale or redemption of financial assets and cash-value insurance contracts) and account balances.A részvényeimet én sem hiszem hogy kényszerlikvidálnák.
Igen, igazad van, ilyen finanszírozási vészhelyzetbenvalószínűleg elég nehéz lenne ebből a jelentésből kisillabizálni hogy kinek mije van, és ha közben én magam elköltöm a szabad egyenlegemet, akkor legfeljebb utólag tudnának felelősségre vonni, és még akkor is hazudhatnék, hogy én bizony hamarabb költöttem el a pénzegyenlegemet.
-
axioma
veterán
kerdes, hogy attol hogy van s&p500-am, az miert lenne felsorolva mint deviza... (na nem mintha lenne nekem ibie-n, az csak a nyesz-en van) [arra a "kolcsonkerem" se tul esszeru, mert milyen alapon adatna ezt el, mig az ingatlant meg nem, egyik se penzeszkoz, mindkettot lehet(ne) forintert es devizaert is]
ettol fuggetlenul nyilvan ertem a felteteles modot, csak azon belul jeleztem hogy logikailag nem ugyanaz az ibie befektetesi allomany es a deviza -
kbn
csendes tag
Nem a vagyon eltitkolására gondolok, hanem kötött devizagazdálkodásra, amivel egy fenyegető államcsődöt lehetne kivédeni. (Pusztán teoretikusan - Magyarország most jelenleg ennek szerencsére még csak a közelében sincs)
Tehát tegyük fel, hogy lejár egy adag EUR vagy USD államkötvény, és elszállt az ország iránti bizalom, új kötvényt nem jegyez le senki, sőt az MNB is elégette a devizatartalékot az árfolyam védelmében.
Cégeknél és magánszemélyeknél viszont van annyi deviza, amiből lehetne törleszetni, elkerülve az államcsődöt.
Mit tenne egy ilyen helyzetben a kormány?
- HUF-ot devizára csak engedéllyel, meghatározott céllal válthatsz (és a befektetés egészen biztosan nem lesz köztük)
- ha devizához jutsz (exportálsz, külföldi részvényt eladsz), nem tarthatod meg, hanem kötelezen át kell váltanod HUF-ra a hivatalos árfolyamon (ami nyilván nagyon alacsony lesz)
- meglévő devizabetétet nem lehet kivenni, vagy csak naponta x összeget (az állam a bizalom helyreállásáig gyakorlatilag kölcsönveszi a devizádat, de ha sikeres a stabilizáció, a végén devizát kapsz vissza)
- ha a kölcsönbe vett devizát nem tudják devizában visszaadni, akkor jöhet a kötelező átváltás HUF-ra (nyomott árfolyamon)Tehát ez egy eszkalációs létra, aminek még az 1. lépésétől is messze vagyunk.
DAC2/CRS erre a célra nem igazán használható, mivel ott egy év végi összegyenleget jelentenek le (plusz a hozamot). Ebben lehet részvény, kötvény, és szabad HUF egyenleg is - de az állam nem mondhatja a hitelezőinek, hogy "USD-t ígértem, azt sajnos nem tudok adni, de van Amazon és OTP részvényem, HUF-om, meg német állampapírom"... azt tehát nem tudom elképzelni még a legsúlyosabb helyzetben sem, hogy a külföldi részvényeket kötelezően be kelljen szolgáltatni. Legfeljebb azt, hogy az osztalékot vagy eladásnál a kapott vételárat be kelljen váltani HUF-ra.
Igen, ennél a(z egyelőre) valószínűtlen forgatókönyvnél a magyar számlákat jó eséllyel felmondaná az IBKR, de szerintem előtte a többség már kivenné a devizáját és betenné egy (külföldi) széfbe készpénzben.
-
Simia
junior tag
Igen. Tehát az IBIE nem fekete doboz, és nem tudod ott "elrejteni" a pénzed. Ezt írtad itt #2295kbn:
De eleve, elítélni is csak akkor tudnának, ha az IBKR megmondá, mennyi devizád van - amit nem biztos, hogy megmondana.
Az én állításom, hogy ki fog derülni hogy mennyi vagyon van náluk legkésőbb év végén, tehát doomsday scenárió esetén az IBIE-s számla sem véd meg semmitől (legfeljebb nem a te pénzedet szedik el elsőként)
Egyébként a magyar törvényeket az IBIE végre fogja hajtani. Ha nem tudja végrehajtani (valami jogütközés miatt), akkor meg fel fogják mondani a magyar számlákat, de ez azért már erősen sci-fi kategória.
Új hozzászólás Aktív témák
- Raspberry Pi
- eBay
- Milyen egeret válasszak?
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Horgász topik
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- További aktív témák...
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3! R3 7320U / 16GB DDR5 / 512GB SSD
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest