- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Yettel topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Tim82
félisten
válasz
megott #125155 üzenetére
Egyeztettem közben egy moderátorral privát csatornán, elviekben nincsen akadálya.
Muszáj leszögeznem, hogy semmilyen formális IT-s végzettségem nincs, csak felszedett tudásom, tehát "érdeklődő felhasználóként" írom, amit írok - lehet, hogy szakmai szemmel bele lehet kötni az általam használt kifejezésekbe, de remélhetőleg így is érthető és követhető lesz.
Szóval, rövid előtörténet: vettem relatíve olcsón itt Hardveraprón egy Thinkpad T495-öt, aminél a kedves eladó elfelejtette akár a hirdetésben feltüntetni, akár privátban közölni vásárlás előtt, hogy amúgy BIOS, pontosabban supervisor jelszavas. A gép külső hibáit tudta dokumentálni, azok nem voltak gondok (annak tudatában vettem, hogy törött a palmrest és a kijelző, ezekhez voltak cserealkatrészeim). Tehát a fenti apróság miatt ugye használhatatlan a gép, mert még bootsorrend állításhoz is jelszót kér, ha újra akarnám telepíteni. Természetesen jeleztem az eladónak, aki röviden annyit válaszolt, hogy nem tudja a jelszót. Gondolkodtam azon, hogy kétes kimenetellel, de veszekszem egy sort (negatívval fenyegetés, hirdetés jelentése, visszaküldés stb.), de úgy döntöttem, nem éri meg, ha van rá más megoldás és szerencsémre van (a linkelt Badcaps fórumon a #24-es hozzászólás).
Nagyon summázva:
1. le kell menteni a jelszavas "eredeti" BIOS-t,
2. fel kell flashelni egy, a fentebb linkelt fórumból (regisztráció megléte esetén) letölthető moddolt BIOS-t, de hogy ne kelljen onnan, feltettem ide (Dropbox) - zippelve, nyilván ki kell tömöríteni a használathoz,
3. ezután be kell kapcsolni a T495-öt, gyorsan belépni a BIOS-ba, üres supervisor jelszót beállítani és törölni a TPM tartalmát, menteni, kikapcsolni a gépet
4. visszaflashelni a jelszavas "eredeti" BIOS-t, ami így már elviekben nem lesz jelszavas.Ehhez CH341A flasher, annak 1.8 V-os adaptere, valamint a SOIC8 csipesz kell természetesen. Ezzel én rendelkeztem, de a szett hosszú távú kölcsönben volt fatpingvin kollégánál, valamint emlékeim szerint a csipesz nem volt már valami megbízható. Mindenesetre visszakértem és rendeltem is egy új szettet Aliexpressről - kettőnk eltérő menetrendjének leegyeztetésével és a meglepően gyors postázásnak köszönhetően azt hiszem, egy nappal előbb kaptam vissza a kölcsönadott szettet, mint megjött az új.
Ha valakit érdekel, akkor a CH341A használatáról, azzal történő BIOS flashelésről itt egy jó útmutató. Mivel javarészt saját gépeimen Linux Mint-ezek, ami a szoftveres részét illeti, egyszerűen a flashrom parancsot alkalmaztam.
A T495 esetében a BIOS IC az alaplapon a memóriafoglalat jobb széle alatt (a jobb felső CPU-hűtő csavarhelytől jobbra) található meg, tehát arra kell illeszteni a csipeszt.
További előkészületként az akkut magát természetesen lehúztam a gépről, még mielőtt magát a csipeszt is rátettem volna a BIOS IC-re, a CMOS-t viszont nem.
A lépések hosszabban, ahogy én csináltam:
1. Először nagyon erősen javasolt, hogy legalább két, de inkább 3 példányban készítsen backupot az emberfia az eredeti BIOS-ról.
sudo flashrom --programmer ch341a_spi -r backup.bin
(A CH341A ugye egy USB-s eszköz, ezt kezeli a flashrom, az -r kapcsolóval olvas/másolatot készít egy backup.bin nevű fájlba. Az én esetemben, mert óvatos voltam, 3 ilyen másolat készült, backup1.bin, backup2.bin, backup3.bin nevekkel. Ezek után a biztonság kedvéért összevetettem a hash-eket, erről nem írnék külön, Linux alatt erről van szintén nem egy jó leírás, én éppenséggel ebből indultam ki.)
2. A következő lépésként flasheltem az "üres" (alaplapi serial number-t stb. nem tartalmazó, a Badcaps fórumból fentebb linkelt) BIOS-t:
sudo flashrom --programmer ch341a_spi -w t495OriginalDumppatchfinal.bin
(A -w kapcsoló természetesen arra szolgál, hogy írjunk ezúttal a BIOS IC tartalmába.)
3. Ezután leszedtem a csipeszt, megfordítottam, majd bekapcsoltam a gépet és F1-gyel beléptem BIOS-ba (mivel jelen állapotban nincsen supervisor password, ez sikerült is). Ha esetleg kiírna a BIOS-ba belépés előtt egy olyasmi hibaüzenetet, hogy "bad checksum/UEFI variable", az elviekben természetes.
BIOS-ba belépés után az első szembetűnő dolog, hogy nem jelenik meg a BIOS összegzőképernyőn az alaplap sorozatszáma. Nem gond, a Security fülön kell a supervisor password-öt úgy üresre állítani, hogy megad az ember egyet - mondjuk anélkül, hogy beírna bármi karaktert, Entert üt és ezt ismétli megerősítésként. Ezek után kell még a biztonság kedvéért ugyanott a Clear TPM chip opciót választani. Ha ezek megvannak, F10 (Save and Exit), kikapcsolás.
4. Ismételten csipeszfelhelyezés a BIOS IC-re, a másik gépen én a biztonság kedvéért megint kiadtam az 1. pontban már írt parancsot (valami olyan fájlnevet megadva, amivel az így nyert, csak a teszt kedvéért kreált állományt nem keverem össze a meglévő backupx.bin-ekkel), csak hogy biztos legyek abban, hogy olvassa is újra a CH341A a BIOS IC-t. Ha ez megvan, akkor ezúttal nálam így ment vissza az "eredeti" BIOS:
sudo flashrom --programmer ch341a_spi -w backup1.bin
Ezután természetesen megint csipesz eltávolítása, T495 összerakása, bekapcsolás, BIOS-ba belépéssel tesztelés, hogy egyrészt eltűnt-e a supervisor password, másrészt megvan-e a BIOS-ban az alaplapi sorozatszám. Ha az első alkalommal így megint van a 3. pontban már említett "bad checksum/UEFI variable" hibaüzenet, az még oké, akkor lenne gond, ha ezután is maradna.
Megjegyzések:
- maga a fenti folyamat szerintem 20 perc alatt megvolt (minden működött elsőre), cserébe az, hogy összevadásztam a szükséges információkat, elolvastam és értelmeztem az útmutatókat, fejben összeraktam, mit, hogyan, milyen sorrendben kell csinálnom, munka és család mellett 2-3 nap alatt volt meg
- azért mertem bevállalni ezt az "üres" BIOS-os módszert, mert az említett Badcaps-fórumtémára rátalálva, több ember visszajelzett, hogy ez működik
- ettől még nem biztos, hogy ez univerzális megoldás minden T495 esetén supervisor password-feloldásra, csak feltételezem, hogy mivel a T495-ök között nincsenek nagy hardveres különbségek (kb. annyi, hogy Ryzen 3 vagy Ryzen 5 vagy Ryzen 7 3xxxU az APU, minden más csak "extra"), ezért jó lehet más T495-ök esetében is
- de ez egy eddig egyszer végigvitt metódus a részemről, szóval disclaimer: csak saját felelősségre!
(A poén kedvéért egyszer majd a szervizgépnek használt Thinkpad E130-ról is írok, amit a fórumlakók egy része ugye bottal se..., pedig meglepően jó és egyben masszív gép, kijelzőcserével teljesen élhető.) -
válasz
megott #118148 üzenetére
Jaja, ez is nagy viszkozitású cucc. Jó sűrű, de idővel szépen beszivárog mindenhová ahová szükséges.
Kísérleteztem régebben folyósabb műszerolajokkal, de volt, amivel fél év múlva újra zörgött a fan.
(Ez egy annak idején nasként használt gép volt, úgyhogy folyamatosan ment valami nagyon elborult időt, kikapcsolva csak olajozásra volt, ill. egyszer tettem bele nagyobb HDD-t ) -
-
qwertly
addikt
válasz
megott #116617 üzenetére
Szia!
Ez sem jó....
Mivel hiábba állitom le a win10 ahogy írtad nem engedi,hogy a módositsak a boot sorenden.
Ugyanilyen notebookoknál beléptem a windows gépházban és ott lehettt beállitani,hogy uefi induljon ell. És ott a betudtam állitani a boot sorendet. DE mivel itt nem tudok a win10 belépni. Ez nem müködik. -
-
-
-
-
Gondwana
addikt
-
Tim82
félisten
válasz
megott #114905 üzenetére
Nem vettem gyanúsítgatásnak, csak jelezni akartam, hogy ha van, személyes tapasztalat, ha nincs, akkor azért utánaolvasás alapján írok ilyeneket.
A topikban volt arról szó, hogy mi lehet a különbség a T470 és T570 csatlakozója között ([link]), szóval abban biztos vagyok, hogy a T470-nél kisebb eséllyel fordul elő... csak épp rákeresve csak az utóbbi fél éven belül a topikban 2 sztori biztosan van a "T470 nem látja az NVME SSD-t" témában és azt hiszem, egyikre sem volt megoldás. Az egyiket linkeltem már, a másik meg ez: [link]
Ha nem lennének ilyen tapasztalatok, én is bevállalnék T470-et (főleg, mert azt sokkal egyszerűbb "T25-re átmoddolni", mint a T480-at), de így inkább nem.
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz
megott #114748 üzenetére
Nem ugyanaz egyébként Video/Type-c kimenetek tekintetében az S és a sima? Én eddig úgy tudtam, csak a Carbon kapott "okosabb" Thunderbolt 3 portot a generáción belül, a többi a tudomásom szerint ugyanazt tudja. Kivéve a fehér holló GPU-s T480, az lehet, hogy "okosabb", de nem vagyok benne biztos.
És ami szerintem érdekes, a gyári dokkok elvileg a T480s-en sem tudják ezt, pl. a legokosabb Type-C-s 40AS is hivatalosan csak 1440P-t tud 60Hz-en egyetlen monitorral is, ezért vettem más márkájú dokkot (bukva a bekapcsoló gombot), ezzel a HP-val vidáman hajtottam a 120Hz-es 1440P-t a T480s-ről.... -
HSM
félisten
válasz
megott #114729 üzenetére
A Thunderbolt 3 dokkon elvileg kimegy két 1440P jel. Illetve a jobb belerakós dokkokon is, bár ha jól emlékszem azok is a két Type-C-ből veszik.
Amúgy nálam "nagysebességű" HP USB-C dokkal ment T480s-en a WQHD 120Hz egy vezetéken. Tehát elméletileg sávszélesség az megoldható lenne dual WQHD 60Hz-hez még így is, érdekes, hogy a legtöbb dokkon ez nincs megoldva. Valahol azt írták azért van, mert nem egyforma mennyiségű sávot foglal el a különböző dokkok USB3 kapcsolata. -
kpepe111
csendes tag
válasz
megott #114722 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm a hozzászolásokat.
megott
Úgy fest ez a táblázat sem pontos, mert az egyik monitor legalább megy a natív felbontásonivana
Kipróbáltam 2 DP kábellel is, sajnos úgy sem jó. Egy fórumon olvastam valakitől, hogy az illetőnek is ilyen gondja volt, és mikor T14 gen1-et kapott, akkor lett jó mindkét külső monitor.
Sajnos nem tudok daisy chainelni, csak 1 DP és 2 HDMI port van a monitorokon, és ha jól értem ez csak DP-vel működik. Mindkettő Gigabyte M27Q egyébként.HSM
Ezt is próbáltam, de érdekes mód amikor a dokkoló be van dugva a laptopba type-c-vel, akkor a laptop HDMI kimenetén nem ad képet, sötét marad a monitor. -
Dare2Live
félisten
válasz
megott #114544 üzenetére
nem volt.
@vicze1 Ez lehet egyszeri eset?
Miután kikapcsolt akármiért kivettem aksit, visszaraktam és azóta is megy.A problémám, hogy heti szinten fixen vannak olyan munkáim amikor ha meló közben megadja magát az céges szinten sokba kerülhet nekem meg baromi nagy stressz. Néha melókra annyira kevés időt kapunk, hogy már ha közbe eldobja magát kifuthatok az időből és brutális kötbérek vannak. Kéne kérnem egy laptop cserét vagy lehet ez egyszer volt és ennyi?@Tikakukac Nekem a régi BBS / modemes hangok jutottak eszembe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen NAS-t vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hálózati / IP kamera
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Yettel topik
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Wise (ex-TransferWise)
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- További aktív témák...
- Precision 3480 27% 14" FHD IPS i7-1370P 32GB 512GB NVMe magyar vbill IR kam gar
- Precision 3580 27% 15.6" FHD IPS i7-1360P RTX A500 32GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Latitude 5530 27% 15.6" FHD IPS i7-1265U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- Precision 5550 15.6" 4K+ IPS érintő i7-10750H Quadro T1000 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Új Latitude 5550, 15.6" FHD IPS, Ultra 5 135U, 16GB, 512GB NVMe, Magyar vbill, ujjolv, IR kam, gar
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest