- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Egy hét múlva érkezik a Honor Magic V5
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
totron
addikt
válasz
ricsip #125008 üzenetére
Ez még mindig korrektebb annál mint mikor a 2x1.2 GHz retróra is felszenvedi Üzletember Margit/Béla a Win10-et, ami pedig csak fényképen mutat jól. Az egyszeri ember viszont pont vizuális annyira, hogy ez elég legyen a jóhoz. Azt se felejtsük ki, hogy több példány esetén az erősen leharcolt fedlapú fotófolyamába egy makulátlan, másik tetejét kell becsempészni.. ésatöbbi. Egyébként kedvezőbbek az árak/állapotok, mint hardveraprón?
Vagyis itt legalább a hardver-szoftver szinergia vállalható és valid. -
konyi79
addikt
válasz
ricsip #124911 üzenetére
Nem.
Van 4 wifi hálózat. Abból egy 2,4GHz-es.Mondom, határozottan emlékszem pár éve valahol itt a PH fórumon oldották meg nekem ugyanezt a problémát, csak még W10 (7?) alatt, hogy prioritásba kellett az erőforrást állítani a bt vagy egérnek, az a baj fogalmam sincs már és nem is találom.
-
válasz
ricsip #124852 üzenetére
Mondjuk árban nem volt annyira vészes egyik sem, és legalább van rá garim (mondjuk érzésem szerint a hajamra kenhetem ha úgy alakul, maximum ha teljesen letérdelne akkor érek valamit) de fentebb Reggie0 írta, hogy neki a gyári is egy hulladék volt.
Jelenleg meg ez a 2 akku volt br 43K, ennyiből a nagy kapacitású elvileg gyári nem jön ki. -
-
Gondwana
addikt
válasz
ricsip #124744 üzenetére
Mi ez a feltétlen bizalom a corporate reasonability nevű fantáziában? Egy update után nem lehetett se akku-állapotokat látni, se töltési küszöböt állítani, most már valamicskét visszaadtak. T480-on már mindkét akkuhoz megint lehet töltési limiteket állítani, de adatokat listázni csak a belső akkuról tud, a külső akkut csak linux alatt látom. Batterz Gauge Reset nincs többet. Hamarosan úgyis "új" T480-at pakolok össze magamnak, azon majd megnézem, mit tud a Vantage Commercial.
-
HSM
félisten
válasz
ricsip #124737 üzenetére
Nem a ciklusszám a lényeg, így nem áll meg az érvelésed. 0-100% közötti merítésekkel valószínűleg el sem jutott volna 378 ciklusig... Két töltés 20% és 70% között éppen ugyanúgy egy ciklusnak számolódik, mint egyetlen 0-100%, (vagy akár két 50%-100% töltés) az akku szempontjából mégis töredéke az igénybevétel.
-
Ogard
tag
válasz
ricsip #124555 üzenetére
Betárazni nyilván nem érdemes, de ha valaki esetleg cserélne még utoljára akkut benne, akkor azt lehet, hogy most van értelme.
Ezek az x60t x61t tabletek nem olyan kultikus gépek mint a pillangós 701, szerintem nem lesz belőlük old-timer gép, ki fognak pusztulni a használatból, ahogy a 600E vagy az t20-40 és az x20-40 széria, de annak, aki ragaszkodik hozzá, 4-5 év még lehet benne (utolsó 4:3 as tablet, korához képest viszonylag jó ips képernyővel, ami szinte bármilyen pozícióba állítható, és van hozzá wacom toll.)
(Most még fel-fel bukkannak donor példányok alkatrésznek, de ahogy nézem, lassan azok is el fognak tünedezni.) -
Tim82
félisten
válasz
ricsip #124434 üzenetére
És szerinted - tekintve, hogy amúgy az egész thread arról szól, hogyan lehet egy Thinkpad T43-at felpimpelni - ez azt jelenti, hogy akkor innentől az autók fejegységei vagy a thread-be és tooikba illő noti kapcsán beszélgetünk a PATA SSD-kről?
Költői kérdés lesz persze.
-
Tim82
félisten
válasz
ricsip #124426 üzenetére
Elvesztettem a fonalat, hogy mit is szeretnél pontosan mondani, illetve miért is nem számít szerinted a trim, illetve garbage collection megléte, de biztosan igazad van.
Én csak azt tudom, hogy használtam PATA SSD-t (X41 tabletben, ami ugyanaz a generáció, ugyanolyan SATA-PATA bridge-el, mint a T43), még Win 7-tel, még csak nem is kínai Kingfast, hanem gyári Samsung volt, ami 1-2 éven belül irgalmatlanul belassult. Az IDE adapteres mSATA SSD meg nem produkált ilyesmit.
-
donjohnson
addikt
válasz
ricsip #124403 üzenetére
szerintem, fel tud venni többet a dokkolón keresztül, igen. vicze írta is a 90-et erre a gépre.
itt például írják is a maximum charging-ot 100-nak a 135-össel, nagyobb gépekhez gondolom: [link]"Output Power
65W with 90W power adapter connected,100W with 135W power adapter connected"egyébként meg egyszerű kideríteni.
mérd le dokkoló nélkül 65-össel, aztán a dokkolón a nagyobb töltővel töltve. -
donjohnson
addikt
válasz
ricsip #124400 üzenetére
azt hogy gyorsabban tölti magát mint egy sima T480.
"Integrated Li-Polymer 50Wh battery, supports Rapid Charge (charge up to 80% in 1hr) with 65W AC adapter"
ha a t480-nak 2 óra kellett a 80%-hoz, akkor most a t490-nek 1 óra kell a 80% eléréséhez.
vehetsz hozzá 95 Watt-os usb c töltőt, ha ez a kérdésed: [link]
mert úgyis belassul a töltés, ha túlmelegszik a 65-ös vagy ha pörgeted közben a cpu-t a 65-össel, akkor nem lesz meg az 1 óra. -
Reggie0
félisten
válasz
ricsip #123593 üzenetére
Nem annyira, a 70%-os is gyorsan elparolog, viszont a vizes ipa goz ugyanannyira karos lehet egyes elektrodakra(pl. ezust), mint a viz, csak a gyorsabb parolgas miatt rovidebb az expozicio.
Nem veletlen elektronikai iparban mar ott helyettesitik az IPA-t ahol lehet, mert azert sok vele a problema,csak egy nagy elonye van: olcso.
-
válasz
ricsip #123536 üzenetére
Igen, a gallium / indium beleeszi magát a rézbe (század, max tized mm), szóval csak olyan hűtőre szabad felvinni amelyiknél elég vastag, hogy ne lyukadjon ki a heatpipe / vapor chamber. Illetve újra kell majd kenni 1-2 év múlva.
A Thinkpad P16-ban egyébként úgy tűnik csak a komolyabb VGA-val szerelt változatokat szerelik hőkamrás hűtéssel, az enyém az sima egyszerű hűtés. Persze így is elég jó.
-
Francia91
veterán
válasz
ricsip #123536 üzenetére
"A folyékony fém hővezető paszta gyakori összetevői közé tartozik a gallium és az indium, amelyek könnyen reakcióba lépnek az alumíniummal, amitől a könnyűfém rideggé, törékennyé válik. Réz felületen lehetséges használni folyékony fém hővezető pasztát, de előfordulhat, hogy beleivódik a rézbe, ezért még egy réteget fel kell vinni belőle. A folyékony fém paszta használatának legjobb módja az, ha nikkelezett felületre visszük fel, ahol a nikkelréteg védi a hűtő talpának felületét, ugyanakkor jó a hőtáadása. "
-
zsolti75
senior tag
válasz
ricsip #123461 üzenetére
A tömörítési szintet jelöli. Ennyit tudok, de nem vagyok a téma szakértője.
-
-
-
Tim82
félisten
válasz
ricsip #123320 üzenetére
A windows-ban sosem fogod tudni ezt beállítani, mert ez annál alacsonyabb szintű hardveres kérdés. Régebben BIOS-ban lehetett állítani azokon a laptopokon, amikbe korrektül belerakták ezt a lehetőséget.
Nagyjából 2004-2005 óta volt Power Manager, azután meg Vantage, amikben lehet Windows alól töltésküszöb-értékeket állítani. Linuxra meg hosszú ideje van tlp (és annak is vannak alternatívái, amik tudják ezt).
De ha úgy értetted, hogy segédprogram nélkül, alapból nem tud ilyet a Windows, az igaz.
-
HSM
félisten
válasz
ricsip #123322 üzenetére
Az a kérdés, mekkora üzemidőre van szükséged, amikor leveszed a töltőről. Ha sokra, akkor a tiéd jó beállítás lehet, de ha csak az asztalon van, és legfeljebb a másik szobáig viszed, akkor mondjuk egy 45% alsó és 55% felső határérték kíméletesebb az akkunak.
Nálam 55% az alsó, 65% a felső határ, mert ennyi töltésből minden mobil igényemet kiszolgálja az AMD-s T14 G2.
-
válasz
ricsip #123183 üzenetére
A gyári akkukban biztos van hőmérséklet-szenzor, amiket szétszedtem az utóbbi 15 évben, mindegyikben volt, a cellák közé tapasztva is, és a kontroller mellett is szokott lenni.
Utángyártottat egyszer szedtem szét egy 9 cellás Patonát (T60 gen szintén) abban is volt.Ugyanakkor a Greencell nem reklamált, amikor olvadt a burkolata, a gép működött (merítettem épp, játékkal, tehát sok áramot vett fel akkuról azokban a percekben), így nem tudom, mire jó a szenzor, pl lekapcsolja-e a gépet, ha gáz van, de nem úgy néz ki.
Persze azóta sok minden változott akkukban és vezérlésben is.
-
-
-
-
-
-
-
Fr3eWar
őstag
válasz
ricsip #123112 üzenetére
Nekem P1 Gen6 van, redditen találtam a megoldást, ott másnaki is ezzel a géppel meg 2023-mas T14-el (gondolom Gen3) Carbon Gen9-el meg hasonlókkal oldotta meg ezt 20-25 sec után kikapcsol a kijelző dolgot.
Ezért írtam az új generációkat.Módfelett idegesítő volt, hogy fél percig máshova nézel utána basztatni a tapipadot bejelentkezni a gépbe hogy nézd a dokumentumot rajzot akármit, aztán fél perc múlva megint lezárt ha nem nyúltál hozzá...
Ez volt maga a fő probléma, és hiába állítottál energia sémát, vagy 5-10-40 perc múlva kapcsoljon ki a kijelző vagy bármit, ha akkuról ment a gép akkor 30 másodperc után lezárt a pics@ba.
-
válasz
ricsip #123096 üzenetére
Köszi válaszod, néztem de sajnos nem tudom görgetni. Próbáltam az ablakot is átméretezni full screen-ről ablakba, hátha csak az UI okozza, de sajnos semmi...
Nálam a következő verziók vannak:
Intel UHD 620 driver version: 30.0.101.1122
Intel Command Center version: 1.100.5390.0Ha jól látom, Nálad egy picit minden újabb, megnézem hátha tudok frissíteni. (Lenovo Vantage-ot használok, rábíztam mit tesz fel.)
-
válasz
ricsip #123075 üzenetére
Szia!
Köszi a részleteket, ez a megoldás engem is érdekelne, mert - ahogy Te is tapasztaltad - a legújabb Intel Command Center-ből eltűnt ez a beállítás. Sajnos például nálam nem látható az a menüpont, amit írtál. (T480s, Windows 10 Pro, 22H2)Már sok dolgot próbáltam amit javasolnak szerte az Interneten, de sajnos semmi sem működik
Van aki még esetleg hasonló cipőben jár? -
-
-
HSM
félisten
válasz
ricsip #122873 üzenetére
Nálam T14 G1 AMD és G2 AMD-n is működik, van sleep lehetőség, és teszi is a dolgát az elvártnak megfelelően. Igaz, én sosem bootoltam be ezt a rendszert úgy, hogy lett volna modern verzió engedélyezve.
#122874 donjohnson : A "linuxos" beállítás az sima S3. Hogy miért nem lehetett nevén nevezni...
-
-
embe
nagyúr
válasz
ricsip #122522 üzenetére
Barátomnak rendeltem korábban Hilti gépekhez akkumulátorokat, van amit 7-8 éve, és hibátlanul működik most is.
Most rendeltem egyet, 21eFt. 2. töltésnél meghalt. Kicserélte, az új alapból hibás volt. Az Amazonon is megtaláltam ezt az eladót, és olvasva kiderült nem ritka ez. Pedig ez a Trade-Shop korábban kiváló akkukat küldött. Igazán nem találni normális utángyártott akkut. -
Laca0
addikt
válasz
ricsip #122519 üzenetére
Azért vannak még megbízható helyek és 15-17k forintot megér egy ilyen jó kis gép élete végének 2-3 éves kitolása. Főleg, ha mindene működik. Az USB portok kicsit már lötyögősek, de jól működnek, csak kicsit figyelni kell rá, hogy a kábel ne feszüljön. De arra amúgy is mindig figyelek.
50-60k körül lehet használtan venni ilyeneket, de ki tudja, hogy milyen állapotúak. -
HSM
félisten
válasz
ricsip #122073 üzenetére
A legtöbb itt felmerülő kérdést pedig jól megválaszolja, azaz melyik gépen és melyik dokkolón milyen felbontás érhető el. Sajnos az tény, hogy nem minden létező kombináció van felsorolva, de kiindulási alapnak megteszi.
Sajnos óriási a fejetlenség USB-C téren, az elmúlt 10 év sajnálatos trendjének megfelelően senki nem ír világos és egyértelmű technikai specifikációt, se dokkoló, se notebook tekintetében, ennek megfelelően marad a plug&pray, vagy végtelen mennyiségű utánajárás.
#122074 FoxiestFox: A szomorú ebben az, hogy maga a koncepció szuperjó lenne. Márka és évjárat független dokkok, amik ráadásul egyetlen egyszerűen csatlakoztatható vezetéken csatlakoznak.
A felhasználóbarátsághoz két "apróság" hiányzik csak:
1.: Értelmes specifikáció, melyik gép és melyik dokkoló PONTOSAN mit tud és mit követel meg ehhez a vezeték másik feléről
2.: Firmware/szoftver/driver szintjén igényes kivitelezés már a megjelenéskor. Pl. ne végtelen support ticket és hosszú hónapok kelljenek, hogy az elvárható szinten teljesítsen a dokk. Mert maga a technológia szögegyszerű, egy USB-C dokk gyakorlatilag egy DisplayPort MST HUB, egy USB-HUB-al és integrált USB-s hálózati és hangkártyával, megspékelve USB-PD töltéssel. Ez azért nem űrtechnika bonyolultságú.#122087 Tim82 : Nem elég csak a TB3 vezérlő ROM csipjét cserélni?
-
Tim82
félisten
válasz
ricsip #122085 üzenetére
Használattól függ, ha pl. heteken-hónapokon át volt USB C dokkolóra/töltőre dugva, kihúzás nélkül, akkor ugye nem nagyon volt mit logolni a TB kontroller flash memóriájába.
Én se túl régen vettem egy használt T480s-t, annak se volt kinyírva a TB chipje, pedig én frissítettem fel a TB firmware-t rajta. (Hogy legyen ellenpélda is, van nálam egy X380 Yoga, amin csak a TB chip cseréje fog segíteni.)
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
ricsip #122015 üzenetére
és ezzel el is érkeztünk a probléma gyökeréhez, hogy a SaaS modellt ott kell irtani ahol éri az ember.
ha az ember ilyen okosvackokat használ, az üzembehelyezés előtti mínusz egyedik lépés kell hogy legyen teljesen függetleníteni minden olyan infrastruktúrától amit nem te kezelsz. -
Tikakukac
titán
válasz
ricsip #122015 üzenetére
Észreveszik, persze.
Mindent meg lehet oldani. Mondom, odakint mivel az alap brutális, ezért mindenbe is belerakják a hajtást és faragnak át kocsikat totál másra. Nem lesz Tesla szerveren keresztül semmid. Na és akkor. Csinálsz sajátot és megy azon. Okosotthon ment volna a kínai szerveren át. Hipp-hopp kis fw update és máris megy itthonról, saját kiszolgálóval.
Ennyike
-
Tikakukac
titán
válasz
ricsip #121998 üzenetére
Senki sen resetel ki semmit. Szimplán használták a gépet évekig, nem érdekelte őket, hogy 25%-nál lekapcsol a gép. Te megvetted, resetelted, így már tudja az akku, hogy amúgy a valós kapacitás csak 75%, mert kritikus az akkufesz xWh felzabálása után.
Eladás előtt te nem kérdeztél rá erre, aki eladta jobb esetben teljesen fogalmatlan volt vagy csak nem érdekelte. Mindegy is, ezen ne pörögj, van amikor ez sokkal rosszabb.
-
HSM
félisten
válasz
ricsip #121998 üzenetére
"Mert gyanús nekem h. hirtelen így lement volna a kapacitása, hogy előtte meg 100%-nak írta UEFI-ban is"
Könnyen tud ilyen kialakulni olyan gépeknél, ahol be van állítva töltési küszöb, és sosem merítik/töltik az utolsó 20%-on túl/alá. Akkor az akku vezérlő csak tippel, hol járhat az akku, és évek távlatában elég durván el tud csúszni a valós kondíciótól pozitív és negatív irányba is. Ebből adódnak az olyan meglepetések is, amikor egyik pillanatban még mondjuk 40% töltöttséget mutat, a következőben viszont már csak 5% és töltőért kiált.
Én pl. 60%-osan vettem egy gépet, ami reset és pár ciklus után 93%-os lett. [link]
A mai napig nem csökkent valószínűleg 60%-ra: [link] . -
-
-
ricsip
addikt
válasz
ricsip #121805 üzenetére
Kipróbálnám a Vantage battery calibration funkcióját: azt írja dugjam rá töltőre, hagyjam feltöltődni 100%-ig (az esetlegesen aktivált akku töltéskorlátozást ilyenkor figyelmen kívül hagyja és valóban teljesen feltölti 100%-ig), majd automatikusan lemeríti 5% alá. Majd onnan megint feltölti 100%-ra, és ezen ciklus alapján megtippeli milyen tartalék van még az akkuban.
Namármost ha végig töltőn van a gép, hogyan fog lemerülni 100%-ról 5%-ra? -
-
HSM
félisten
válasz
ricsip #121805 üzenetére
Nem, a Vantage nem "szervíz" alkalmazás, hanem végfelhasználói. Azaz akku mérő kalibrációt tudsz csak csinálni, ami megméri az akku aktuális állapotát és a paraméterekkel frissíti az akku vezérlőjét. Azaz, ha megcsinálták eladás előtt csak jól jársz, mert pontosabban fogja visszajelezni az aktuális kondícióját.
A "durvább" beavatkozásokhoz nem tudom, mik állnak rendelkezésre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen légkondit a lakásba?
- Demót kapott a Stellar Blade PC-s kiadása
- PlayStation 5
- Hardcore pizza és kenyér topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Fotók, videók mobillal
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Dell G3 Gamer laptop (2TB SSD, 32GB Ram, 4GB Videókártya, FullHD kijelző, szép állapotban)
- Thinkpad T14 Gen5 14" FHD+ IPS Ultra 5 135H 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- ACER Aspire 3 15,6" FHD IPS // 11 GEN // MX350 2GB VGA // 8GB DDR4 // WIN11 // 256GB Nvme SSD
- HP Elitebook 840 G6, 14" FULL HD IPS, I7-8665U CPU, 16GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 11, 1 év garancia
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest