- Erős specifikáció, kompakt formában
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Fényképek a Honor Magic V5-ről
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Mobil flották
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
donjohnson #125935 üzenetére
Ha lesz Strix Haloval szerelt, akkor lehet.
-
válasz
totron #125874 üzenetére
Kell mellé TPFanControl.ini fájl, mert alapból nincs hozzá, de az exe mellett forráskódban van. Sajnos tényleg ostoba megoldás, hogy nem szól semmit, ha nincs fájl, csak szimplán bezárja magát.
Illetve ugye kell hozzá a TVicport driver is, ha egy korábbi TPFC installer nem telepítette.
-
Thinkpad P16v Gen1 AMD-vel nem igazán működik semmilyen ThinkPad Fan Control (TPFC), de úgy tűnik ebből a FanDjango Dual Fan verzióból a 2.3.1 gond nélkül teszi a dolgát.
-
-
válasz
Donki Hóte #125603 üzenetére
HEVC kodek ugye a szoftveres dekódoláshoz való, s ugye a lejátszónak használnia is kell tudni. A hardvereshez nem kell kodek, hisz a maga a GPU végzi. MPC-HC lejátszóban mondjk lehet választani többféle hardveres dekódolási mód között, de ha egyik sem működik, akkor ki lehet kapcsolni, s akkor a CPU dekódol, habár ahhoz kell izom.
Intel GPU driverből kell megpróbálni másikat.
-
válasz
Donki Hóte #125601 üzenetére
A tautológia klub első szabálya a tautológia klub első szabálya.
Tehát akkor lejátssza, csak nincs kép. Ez tipikus hardveres gyorsítással kapcsolatos hiba, valószínűleg driver problémás. Nem valószínű, hogy más lejátszóval működni fog, habár egy próbát megér.
-
válasz
totron #125599 üzenetére
MPC-HC kipróbálását ajánlom, abban minden benne van, amit írsz, plusz rengeteg minden. HDR-t is jó kezeli: passthrough és testreszabható SDR konverzió is van, és a felirat ilyenkor halványabb, hogy ne süsse ki a szemed. A hangnál a 5.1->2.0 keverés is rendesen testreszabható, pl a center hangereje megnövelhető. Meg a felirat a képen kívül fekete sávokba is helyezhető, ami sok lejátszóban nem opció.
-
válasz
Donki Hóte #125592 üzenetére
Mit a jelent a "nem játssza le"? Egyáltalán el sem indul? Akkor az szoftverhiba. Minimum legalább lassúnak kéne lennie. De amúgy meg a HEVC hardveres gyorsítását támogatja a processzorod, szóval simán mennie kell.
Részemről is a K-Lite Codec pack Standard ajánlott, ebben van MPC-HC is, azt használd. Az ilyen VLC és társai elég trágya lejátszók sajnos.
-
válasz
lezso6 #125343 üzenetére
Sikerült végül frissíteni a BIOS-t. Letiltottam (Offline-ra állítottam) azt a SSD-t a Disk Managementben, amin volt még egy picike EFI partíció. Így egyből ment a BIOS frissítés.
Tanulság: hiába volt nagy EFI partíció, ha nem azt akarta használni, ami az OS partíció mellett van, hanem a kisebbet, amin nincs hely. Fuck logic.
-
válasz
fatpingvin #125475 üzenetére
Lehet ezt még folytatni...
Az igazi thinkpados tudja, hogy a Thinkpadon kell hogy legyen Thinklight, szóval 10+ éve nincs igazi Thinkpad!
Az igazi thinkpados tudja, hogy a Thinkpadot csak az IBM gyártott, szóval közel 20 éve nincs igazi Thinkpad!
Az igazi thinkpados tudja, hogy tökéletes Thinkpad sohasem létezett, szóval csakis az Apple Macbook!
-
válasz
bytesizelife #125342 üzenetére
Tökmindegy, ez CLI-t hívogat. Közben találtam egy olyat, hogy az EFI partíció méretével van gondja, ezt most megnöveltem meg át is helyeztem, mert amúgy is rossz helyen volt meg tele volt szeméttel. De így sem megy a frissítés. Úgyhogy vagy nem az EFI partíció volt a gond vagy elcsesztem valamit.
Napló:
2024-12-20 00:07:57.851 <NOTICE> LenovoBiosUpdateTool starting ...
2024-12-20 00:08:06.436 <NOTICE> Driver has been installed successfully.
2024-12-20 00:08:06.436 <NOTICE> Open smiif device success
2024-12-20 00:08:06.958 <NOTICE> System BIOS Version -> N3VET55W
2024-12-20 00:08:06.958 <NOTICE> Applying BIOS Version -> N3VET57W
2024-12-20 00:08:06.959 <NOTICE> System EC Version -> N3VHT27W
2024-12-20 00:08:06.959 <NOTICE> Applying EC Version -> N3VHT28W
2024-12-20 00:08:07.023 <NOTICE> Memory training will take approximately 2 minutes, after which the system will reboot.
2024-12-20 00:08:40.862 <ERROR> Failed to update BIOS (102).
2024-12-20 00:08:40.862 <NOTICE> Retry BIOS update ... (1).
2024-12-20 00:09:13.014 <ERROR> Failed to update BIOS (102).
2024-12-20 00:09:13.014 <NOTICE> Retry BIOS update ... (2).
2024-12-20 00:09:44.897 <ERROR> Failed to update BIOS (102).
2024-12-20 00:09:44.897 <NOTICE> Retry BIOS update ... (3).
2024-12-20 00:10:16.928 <ERROR> Failed to update BIOS (102).
2024-12-20 00:10:16.929 [Flash Error] <ERROR> Write error during flashing.
2024-12-20 00:10:36.543 <NOTICE> LenovoBiosUpdateTool shutting down -
Ilyenkor mennyire aggódjak BIOS update során?
-
válasz
barnam_ #125263 üzenetére
Technikailag nincs semmi gond a Modern Standby-jal. A Microsoft konkrét implementációjával viszont van baj... Lemerítheti az akkut a network connected sleep, mert pl nekiáll frissítések telepíteni. Bár ez is javítható pár registryvel. De ezt out of the box tudnia kéne, rendesen UI-ból kiválasztva.
De nekem nem ez a gondom vele, hanem a bugos BIOS (vagy inkább EC firmware), ami modern standby esetén egyáltalán nem kapcsolja ki a ventit, illetve meghülyül annak vezérlése. Emiatt egyáltalán nem merem lealtatni, mert félek hazavágja a ventilátort.
-
válasz
barnam_ #125254 üzenetére
Ok, nem muszáj próbálni, nem tudom egyventis géppel hogy működik. Sajnos nincs is nálam hozzá most tesztgép.
Pont ezaz, hogy a módosításom modern standby-hoz 0x80-ba teszi a ventisebességet, azaz visszaadja BIOS-nak a vezérlést, ha "lealtatod" a gépet modern standby-ba. Mert különben a TPFC vezérelné, aminek nem tudom a következményeit. Lehet nem lenne gond, de amúgy a franc tudja.
Az én patchemmel egyébként a régi windows support ugrott, Windows Vista a minimum. Sajnos csak így lehet csak detektálni ezt az új modern standby-t, vagy valami ilyesmi, nem tudom már, de muszáj volt hozzá dobni a régi windows supportot.
-
válasz
barnam_ #125251 üzenetére
Én fel sem mertem rakni erre az AMD-s P16v-re a TthinkPad FanControlt.
De lehet kéne, az alvásnál tapasztalt furcsa ventibugot tudnám vele javítani. Csak félek túlmelegedne a gép vagy valamit elcsesznék.
A lezso6 mod nálad működik? Habár az két ventis, de ha baj van vele biztos valahogy megoldható hogy támogassa mindkét esetet. De sajnos nincs rá időm. Githubra se tettem fel azóta se a forráskódot. Amúgy igazi spagettikód már alapból is, s sajnos a C++-hoz én se nagyon értek. Pedig jó lenne valahogy gagyába rázni a TPFC-t. Pl modern standby támogatást már csináltam hozzá.
-
Thinkpad P16 / P16v gépekre melyik trackpoint való? Mármint az idő folyamán változott, ugye többféle van. Meg hol vennétek? Inkább gyorsan kell, mint olcsón.
-
válasz
vicze #125074 üzenetére
A fényerő nem a matt fólia / nanotextúra érdeme. Az Macbookokban csak egyféle kijelző van: nagy felbontású, fényerejű, színterű miniLED. Ez az ami kéne. Megnéztem ezeket a teszteket:
Itt nem írnak semmi extrát, azon kívül, hogy a nano textúra miatt szemcsésedik a kép, de ugyanez a jelenség létezik fóliánál is. Hogy melyiknél milyen mértékben, az más kérdés.
Annyiban mondjuk jobb a nanotextúra, hogy a kijelző előtt így van üveg, legalábbis én olyan matt kijelzőt még nem láttam, ami előtt üveg volt.
-
válasz
vicze #125071 üzenetére
Van erről bármi érdemi információ, hogy az ún. nanotextúra ténylegesen miért jobb, mint az eddigi hagyományos matt megoldás? Már ha egyáltalán van különbség. Csak mert én próbáltam keresni, de nem találtam semmi érdemi infót a szokásos dilettáns rajongáson kívül.
Tök jó lenne, ha tényleg feltalált volna valamit az Apple, de az eddigi információk (hiánya) alapján úgy tűnik, hogy leginkább marketingbullshit a dolog, csak simán engedtek a nyomásnak, hogy legyen már matt kijelző opció. És lett is, csak fizesd meg.
-
Rendes méretűek persze, de mechanikailag gagyi konzumer szint, mint egy átlag laptop. Pedig az újabb M1-M2-M3 Macbookokat próbáltam. Mondjuk az idei évtől legalább kijelzőben van matt opció, habár ezt is úgy adják el, mintha valami extrém high-tech csoda lenne (így drágább is), miközben máshol alap.
De legalább elindultak, jó lenne ha a biznisz felé nyitnának még jobban, mert akkor lehet én is elkurvulnék Mac irányba.
-
válasz
FoxiestFox #125062 üzenetére
Mára kicsit már elmosódott az üzleti és a (prémium) konzumer között vonal. Habár azért a matt kijelző, trackpoint, könnyű szerelhetőség megmaradt. Szerintem a billentyűzet is jó még, pl egy makbúk az borzalom. A fenti dell pedig abszolút kuka kategória, trackpoint hiányáról nem is beszélve. Továbbá üzletinél a support az még elég jó, lásd pl 5 év helyszíni garancia, balesetbiztosítással, így nekem most 2029-ig van egy jó gépem.
-
válasz
Yellow73_a #125059 üzenetére
Ez van, ennyire tojnak az ISO kiosztásra. Jól láthatóan ANSI-ra készült az új, ahol a kb fél cm-rel kisebb szélesség gyakorlatilag észrevehetetlen:
Viszont ISO-nál már kompromisszumos. Mondjuk delléknél meg az enter lett kisebb:
De azok a kurzorok... na az horror, használhatatlan.
-
válasz
Penty #125048 üzenetére
A PrintScreen gomb engem is halálba kergetett. De leginkább azért, mert a Windows 11 felhozza azt a hülye ablakot. Ezt a feature-t szerencsére ki lehet kapcsolni, így csak háttérben fog képernyőmentés csinálni, nem hoz elő semmi ablakot.
Én a P16v mellett használok egy Keychron K2 Pro mechanikus billentyűzetet is, na annak az AltGr billentyűje pont ott van ahol a P16v-n a PrintScreen.
Az elején jó sokszor nyomtam meg azt a PrtSc gombot, de azóta már megszoktam.
-
válasz
Penty #125034 üzenetére
Az
Ő
Ú
Á
Ű
billentyűk azért kesekenyebbek, mert ISO-ban így fér ki. Alapból ANSI (USA) kiosztásnál normális minden "karakteres" billentyű, csak aBackspace
,| \
, egysorosEnter
,Shift
rövidebb, keskenyebb egy picit. Ez egy jó "spórolás" ANSI kiosztásnál, csak hát ISO-nál nem jön ki a matek, a kétsoros enter már túl keskeny lenne, így összenyomták azŐ
Ú
Á
Ű
billentyűket, ez jobb kompromisszum. Szerintem oké, esztétikailag még tűrhető, használatban nem okoz semmi problémát.Az Fn és Ctrl billentyű hardveresen is megcserélhető, ha esetleg úgy szeretnéd látni, habár szerintem aki nem vakon gépel az magára vessen...
A PrintScreen billentyű egy fasság, én Fn2-ként használnám, de még nem néztem utána hogy lehet átállítani.
Fényerő engem is zavar, hogy mindig megy. Amúgy a ThinkLight megszűnése az igazán szomorú.
A kurzornyilak mindig is kisebbek voltak kicsit (pl a 2007-es T61-ben is), de szerintem ez tök oké, abszolút használható, nekem nulla problémám volt vele. Viszont a Dell újabb laptopjainál sikerült a lehető legostobább megoldás megcsinálni azzal, hogy a bal-jobb nyíl normális, de közötte a fel-le az két félmagas gomb. Az ilyen laptopokat legszívesebben felgyújtanám a tervezőjükkel együtt.
Nekem a P16v-ben meglepően jónak tűnik a billentyűzet. Pl a T480s-hez képest sokkal jobb, pedig én legjobb esetben is hasonlóra számítottam, vagy inkább rosszabbra. T420-szal kéne összehasonlítanom, az az utolsó nem szigetes.
-
válasz
vicze #124943 üzenetére
Az AMD Ryzen 7000 szériánál még ennyi különbség sincs az U és a HS között. Csak és kizárólag wattok, de ugye ezt gyártó konfigurálja, így előfordulhat hogy egy U-s verzió gyorsabb mint a HS.
Nálam is 7940HS van a P16v-ben, aminek hivatalosan 35-54 watt TDP-je van, de nálam:
- hálózatról 65 watt körüli a turbó
- hálózatról balanced módban néha bekorlátozza magát 20 wattra
- akkuról nincs turbó
- akkuról balanced módban 15 watt, performance módban 18 watt max#szaráemdé #lezsónaksemmisejó
#csakviccvót
-
válasz
Yellow73_a #124944 üzenetére
A 8000-es U széria az jó. Ott lett mainstream a 4 mag. És nem volt annyira fűtős. Az újabb Intelek viszont tényleg nem valami jók, vagy legalábbis vegyesek. Valamikor nagyon szabadjára engedik a wattokat, valamikor meg vissza vannak fogva.
-
válasz
FoxiestFox #124855 üzenetére
Rosszul fogod.
-
válasz
Albert.Tamas #124813 üzenetére
Nagyon kevés teszt foglalkozik ezzel, notebookcheck az egyik, de ott néztem, nincsenek ezek a konkrét modellek. Más viszont van...
Ez alapján az Intel jobb lesz. Teljesítményben elvileg kb ugyanaz, egy szálon gyorsabb az Intel 5-10% körül, illetve kevesebbet is fogyaszt. Habár itt azért érdemes megnézni, hogy milyen laptopokkal teszteltek.
-
válasz
Albert.Tamas #124802 üzenetére
Konkrét TDP beállításnak kéne utánanézni, hogy mi mennyi. Valamikor visszafogják, vagy nagyon szabadjára engedik. Nekem pl P16v-ben 7940HS van, ami konkrétan a legerősebb Phoenix Point. És akkuról lekorlátozza magát 15 wattra.
Performance módban is csak +3 wattot kapok, tehát 18 wattos a proci. Hálózatról meg 60+ watt turbó van. Mondjuk utóbbinak sok értelme nincs, mert akkuról így kb 30-40% CPU teljesítményt vesztek negyedelt (!) TDP-ért cserébe.
-
-
-
válasz
zsolti75 #124638 üzenetére
Lenovót kell kérdezni miért.
Szándékos termékszegmentáció? Pl a P16v-nél se látok semmi érdemi okot arra, hogy a 7940HS-t akkuról limitálják max 18 wattra, miközben tápról meg ~60 wattot is ehet. Notebookchecknél vannak fura dolgok, de ez nem jelenti azt, hogy mindenben is hibáznak.
P16s G2 vs T16 G2 (mindekettő 7840U procis, mégis más power limitek)
-
válasz
McJoker #124636 üzenetére
A teljesítményre kihegyezett Thinkpadek kategóriák leírva kb:
P16: max teljesítmény DE vastag, nehéz, drága
P1: könnyű, vékony DE lassabb, fűt, kurvadrága
P16v: "olcsó véknyabb, könnyebb P16" DE lassabb, full műanyag
P16s: "olcsó P1" DE jelentősen lassabb, nincs annyira egybenRégen a P1 X1 Extreme néven is ment. A P16s meg gyakorlatilag egy T16, de a tesztek alapján én úgy láttam, hogy a T16-ban jelentősen vissza van fogva a CPU, míg a P16s-ban nincs.
-
-
válasz
vicze #124614 üzenetére
Szerintem jelentés eltérések a konkrét kategóriák között vannak. Tehát pl a 250 nites 60% sRGB alap kijelző és a 400 nites, 100% sRGB Low Power kijelző között lényeges különbség. Vagy kontrasztnál pl 1000:1 és 1500:1 között. Tehát legalább 50%. Persze, ez tök szubjektív.
Ami viszont objektív tény, hogy a 10% fényerőszórás olyan, ami már eleve adott panelon belül is megvan.
Fenti linken 87-94 között van az uniformitásuk a mérés szerint. És ha valaki számára ennyire fontosak ezek a kis különbségek is, akkor miért nem kalibrál?
Illetve azért azt is megnézném, hogy egyforma típusoknál mekkora a szórás, mert nem hinném, hogy plusz-mínusz 5%-nál kevesebb lenne.
-
válasz
vicze #124612 üzenetére
A reddites link egy lelkes amatőr összehasonlítása, nem mond semmit. Kalibrált eredményeket érdemes nézni, nem azt hogy mi zöldes vagy lilás, főleg hogy fotón fehéregyensúly-függő hogy mi lesz fehér, így jól át tud verni.
A második linked az már érdekes, mert rendes mérés. De pont azt igazolja, amiről beszélek: ezek a panelok kis tűréssel tudják a PSREF-ben specifikációt, azaz legyen 100% sRGB (92.2-98.5%) és 400 nit (381-420). A 800:1 kontrasztot pedig bőségesen túlteljesítik, a 1450-1750:1 körüli mért értékekkel. Viszont válaszidőben van komoly szórás, konkrétan 2-3x mértékben, ami tényleg lényeges, de itt nem is volt mit betartani. PWM szintén.
Családban van 3 db T480s + 1 db T490s, majd csinálok én is egy összehasonlítást, hogy melyikben mi van, mert most én is kíváncsi lettem.
A T490s-nél van rá esély hogy esetleg a jóféle panellal szerelt.
-
válasz
FoxiestFox #124601 üzenetére
Ja a CCFL jobb vagy legalábbis kellemesebb melegebb színterű, mint a WLED, ami fehér LED lenne, de inkább kék szokott lenni.
Na meg az is segít a CCFL-en, hogy az elmúlt 10-15 évben volt idejük megsárgulni.
-
válasz
vicze #124595 üzenetére
PSREF szerint ugyanazt vagy legalábbis hasonló a specifikációkat kell teljesíteniük. Erre van bármi forrás, hogy az alap típuson belül ténylegesen nagy különbség lenne? A T490 1080p-s Low Power panelje ugye nem alap típus, hanem már 100% sRGB-t tud, illetve jóval nagyobb fényerrőt.
-
válasz
totron #124590 üzenetére
életellenes színekre
Ez mit jelent? Abortuszpárti a kijelző?
Míg egy TN lehet, hogy nem a valóságot mutatja, de természetben is létező színekkel helyettesíti azt
Ennek így se füle se farka. Ugyanis minden szín létezik a természetben, amit egy kijelző megjelenít, legyen az bármilyen szar. Ha egy kijelző nem tudja a színteret, akkor egyszerűen csak nem elég élénk. Ez az 60% sRGB IPS kijelző konkrétan sokkal jobb, mint kb bármilyen korábbi TN.
T470 is tud 100%-ot.
T470 sosem tudott 100% sRGB-t, ugyanaz a kijelző van benne, mint a T480-ban.
-
válasz
Joco_77 #124584 üzenetére
RAM gyakorlatilag mindegy, mert a fele forrasztott, másik fele modullal bővíthető. Jellemzően 8 GB forrasztott szokott lenni, emellé mehet 16 GB modul vagy akár 32 GB is. Tehát 24-40 GB-ra bővíthető a RAM.
Elvileg létezik belőle NV MX150 GPU-s változat, de én sosem láttam.
De az integrált Intel alap dolgokra elég, régi játékok simán elmennek vele.
Processzorból a lényeg, hogy 8000-es széria legyen, azaz 4 magos. Az i5 és i7 között órajelek alapján nagyon max 20% teljesítménykülönbség lehet, aminek szvsz nincs érdemi jelentősége. Viszont a 7000-es szériát kerüld, mert csak 2 magos, néha szokott lenni ilyen.
Eladóknál a billenyűzetre figyelj, mert szokott lenni ANSI (USA) kiosztású, ami lapos enteres meg nincs Í. Illetve még a töltővel trükközhetnek még, hogy nem gyári 45 vagy 65 wattost adják hozzá, ugyanis bármilyen USB-C töltő jó hozzá. Ez nem feltétlenül baj persze, csak akkor ha kisebb a teljesítménye.
Ezek már nem mai gépek, szóval állapotra simán lehetnek ramatyul, de fényképen általában sokkal rosszabbul néznek ki mint valóságban, így érdemes személyesen is megnézni.
-
válasz
Joco_77 #124582 üzenetére
Ugyanaz az alap kijelző van a T480(s) és T490(s) modellekben is. Annyi a különbség, hogy a T490(s)-t szerelték gyárilag jobbal is fullhd-ből, de elég ritkának néz ki. De az alap fullhd kijelző is csak annyiból rossz, hogy 60-70% sRGB-t tud. Amúgy IPS, s kontrasztja is jó. A 100% sRGB sajnos ma is "luxus", azaz az alap kijelzők csak 60-70%-ot szoktak tudni, kivéve a nagyon csúcs gépek, mint pl Thinkpad P16 vagy P1, ahol minden kijelző tud (legalább) 100% sRGB-t.
T490(s) azért nem ajánlott, mert több helyen visszalépés történt pár mm vékonyításért cserébe. Persze ha nincs más, akkor jó lehet.
-
-
válasz
Atos23 #124522 üzenetére
Szerinted a P16v-nél gagyibb a T14? Csak mert a P16v ténylegesen full műanyag (lásd kép), PSREF szerint PC+ABS, szóval se üvegszál, szénszál, alu vagy bármi. Mondjuk merevnek merev, de szvsz a T480s is jobb érzetű. A P16v ebből a szempontból nem Thinkpad.
Mondjuk legalább alig melegszik, még játék alatt se igazán. Az RTX 2000 Ada 5-10 perc GTA V után is 65 fok alatt maradt a GPU az NV HUD szerint, kb ilyen 35-45 watt között fogyaszt, 1545 MHz-en ment a GPU. Ez ugye egy RTX 4060, de kb harmadolt TDP-vel.
Néztem a 7940HS egy magos fogyasztását, az 5 GHz turbóval kb 20 watt körül fogyaszt maga a CPU. Az 12850HX-nek a 4.8 GHz-hez 40+ watt kellett...
A 13-as széria ebben hogy áll, jobb?
-
válasz
Reggie0 #124511 üzenetére
Ne próbáld, csak ha elvetemült vagy. A Gentoo egy ún. metadisztribúció, gyakorlatilag a legreszelhetőbb linux, minden egyes csomagot forráskódból fordít, te adhatod meg hogy milyen gcc flagekkel vagy csomagszintű feature-ökkel (ún. use flagek). Automatikus telepítője nincs, kézikönyv alapján kell végigzongorázni konzolból. Ugyanígy a csomagok is egy minimális konfigurációval települnek (fordulnak), ami után általában kell kézi konfiguráció. Alapból OpenRC az init system, a systemd opcionális. Ja és természetesen rolling release, nincsenek oprendszer verziószámok, általában minden csomagból elérhető a legújabb. Egyedül annyi van, hogy szokott lenni külön ún. stable és testing verziója a csomagoknak, de ezek vegyíthetők igény szerint, ha kell valamiből a legújabb verzió.
-
válasz
FoxiestFox #124493 üzenetére
Mondanám hogy a duplája, kb 5 kg még poén szinten belefér, de a ötszöröse az nagyon-nagyon sok már. A laptopok előtti hordozható asztali gépeknek volt ilyen súlya.
-
válasz
FoxiestFox #124490 üzenetére
Nehéz mint a sár? A 701C gyárilag kb olyan nehéz, mint egy P16v, 2.25 kg.
Az acél verzió meg valami 11 kg (25 pounds).
-
válasz
FoxiestFox #124486 üzenetére
Kár hogy használhatalanul nehéz acél. Az alumínium lenne érdekes.
-
válasz
Olajka02 #124478 üzenetére
Windows energiabeállítások? Nincs max hatékonyságon? Próbáld ki a kigyensúlyozottal és a max teljesítménnyel is, váltogatva. Ha ez nem jön be, akkor a BIOS-ban érdemes körülnézni, habár nálam csak az Intelligent Cooling Boost van, aminek azt hittem van hatása, de valami más Windows 11 bug lehet, hogy néha beragad 20 wattra a balanced mód, miközben 50-60 wattot kéne engednie.
Ha többet szeretnél, akkor nálam gyors próbára az Universal x86 Tuning Utility működött, mert nálam is akkuról lekorlátoz 15-18 wattra. De még nincs sok tapasztalatom vele.
-
válasz
lezso6 #124465 üzenetére
Na, vettem a gyári Hynix mellé egy Micron chipes Crucial modult, és tökéletesen megy a DDR5 5600 MHz-en dual channelben. Szóval nem kell egyforma márkának lennie, csak a specifikáció számít.
Egyébként a P16v másodszori szétszedése már nem volt olyan kellemetlen, valószínűleg azért, mert már nem szűz.
-
Na, hát ezzel nem számoltam, véletlenül két probléma is megoldódott az AMD-s P16v-vel:
1. Külső monitorral is működik integráltról, nem kapcsol be az NV. Le is tiltható az eszközkezelőben.
2. Dokkolóról nem mosott a HDR...
Viszont a dokkoló egyelőre elég bugos, SDR-HDR váltásoknál rendszeresen elmegy a kép.
-
DDR5 notiramnál a specifikációkon felül muszáj egyformának lennie a ramoknak dual channelhez?
Mármint nagyon régen (sima DDR idők) úgy rémlik volt ilyen hákli, hogy 100% típusazonos RAM kellett, nem volt elég az, hogy pl DDR-400 CL2 és kétoldalas mindkettő. Nem is igazán értem miért lett volna ilyen, sőt, már kételkedem benne, hogy valaha volt. Jól gondolom?
-
válasz
simonjoe #124390 üzenetére
Szvsz azért a legjobb, mert a 80-as széria első ahol 2 helyett 4 mag lett mainstream, így a proci elég erős, de közben takarékos is tud lenni pont emiatt.
A T480s-ból sok szokott lenni, tök könnyű kis gép, 1.3 kg körül, nagyon jól hordozható, jó kompromisszumokkal. 2.5" hely nincs benne, csak NVMe, de ez szvsz inkább előny. 8 GB forrasztott RAM szokott benne lenni, egy slot van csak, így upgradelhető 24 GB-ra, sőt elvileg 40 GB-ra is, ami szerintem igen jó. Az kijelző fullHD, ami általános dolgokra tökéletes, kontrasztja meglepően jó egy IPS-hez képest. Cserébe a színei gagyik, de igény szerint cserélhető. Új akkuval akár 8-10 órát is kibír, ha nem nyüstölöd. WiFi 5 van benne, gyakorlatilag 500 Mbps sebességgel, ami ma is bőven elég.
Újabb T490 és társainál úgy tudom már full forrasztott a RAM sajnos, így felejtősek, prociban meg nem igazán kínálnak többet. Ugye az Intel 6000-10000 széria kis reszeléseket leszámítva gyakorlatilag ugyanaz a processzorarchitektúra átnevezése.
-
válasz
Permet Elek #124382 üzenetére
A carbon csak annyit jelent hogy extra vékony meg könnyű.
T480s bestbuy cucc szerintem.
-
Na, idle 55-60 fok most éppen a RAM, úgy, hogy le van csukva, de meg van emelve a gép hátsó fele 5 cm-rel. Ha megterhelem, akkor:
1 perc után 70°C
5 perc után 80°C
10 perc után 85°C (itt kb platózik)Ez a legmelegebb ram, a többi kb 5-8 fokkal hűvösebb. Terhelés leállítása után kb 1 perc alatt már visszahűl.
RAM elvileg gyári, a 2x16 GB ez, 1 oldalas:
Samsung M425R2GA3BB0-CQKOL
Amit már én raktam bele pluszba az meg tök véletlenül pont egyező típus lett, csak 2x32 GB-os 2 oldalas:
Samsung M425R4GA3BB0-CQKOL
szerk: ha valaki azt gondolná, hogy ha felnyitom, akkor jobbak lesznek a hőmérséletek, de nem, most próbáltam ki.
-
válasz
zsolti75 #124321 üzenetére
Köszi. Mivel tesztelted a ramot, meddig? Nálam sok órás terhelés okoz ilyen 80 fokot, szóval azért kell neki idő. Hűtés meg gyárilag pörög ilyenkor, mert hogy meleg a RAM, de semennyire nem hűti. Lehet tényleg ki kéne szedni ezeket az EMI shield takarókat a RAM-okról, mert csak arra jók, hogy melegen tartsák.
-
válasz
zsolti75 #124056 üzenetére
Hát, próbál az lenni, nem biztos hogy az.
Közben megtaláltam a Lenovo Commercial Vantage-ben a Device fülön a See Battery Details gombra kattintva ír egy ilyet:
High density battery
To increase battery lifespan, your battery automatically adjusts charge voltage and capacity in response to your personal usage pattern.
- If you use less than 65% of your battery’s capacity for a week or longer, then the battery may temporarily reduce charge voltage and capacity. The reduction in capacity is minor and not noticeable for your usage pattern.
- Full capacity is restored when you discharge your battery below 20% and then fully charge the battery.
- Additionally, if you use less than 10% of your battery’s capacity for 2 weeks or longer, the battery may temporarily reduce charge voltage and capacity further, until such time as 50% of reduced battery capacity is used.
Nekem 56 ciklus van benne jelenleg, és már 27% a wear, szóval 73%-át tudja az eredeti kapacitásnak. Azért ennyire nem lehet rossz...
-
válasz
zsolti75 #124047 üzenetére
Nem lehetséges, hogy egyszerűen próbál okos lenni az akku? Valahol mintha írt volna ilyet a Lenovo, hogy automatikusan nem tölti maxra, ha úgy érzékeli, hogy nem használod. Tök függetlenül a kézi beállítástól, hogy pl csak 80%-ra töltse. Helyette látszólag az elhasználódottság növekszik, de ha párszor lemeríted rendesen, akkor újra nagyobb kapacitású lesz.
-
válasz
zsolti75 #124035 üzenetére
Közben az Intel graphics driverben is volt egy LEN-156778 fix, de az nem Lenovo hibája, itt a leírása. Akkor lehet a másik se a Lenovo sara.
-
válasz
zsolti75 #124033 üzenetére
Na ez vicces, a Lenovo Commercial Vantage, avagy System Update talált egy 1.27-es BIOS-t, de az nincs fent a weboldalon, csak az 1.23. Pedig az 1.26 is fent volt anno. Pedig dátum szerint június 17-én jött ki, azaz két hetes. Wtf. Amúgy security fix van benne:
CHANGES IN THIS RELEASE
Version 1.27 (UEFI BIOS)
1.11 (ECP)
[Important updates]
- Enhancement to address security vulnerability,CVE-2024-0762.
- Enhancement to address security vulnerability,LEN-154756.
[New functions or enhancements]
- Updated the Diagnostics module to version 04.34.001.
[Problem fixes]
Nothing.Itt a LEN (azaz Lenovo?) prefixes lehet érdekes, de semmit nem találtam rákeresve. Valamit elcseszhetett a Lenovo, ezért visszavonhatta a P16 Gen1-nél az 1.24, 1.25, 1.26 verziókat.
-
válasz
zsolti75 #124031 üzenetére
Nálam több órás fordítás ment épp. Az elég keményen melegíti a memóriát. Most már mindjárt szétszedem, s kiserélem a két pár modult, hogy van így is a 2x32 melegszik-e jobban.
Hű, a P16 Gen1-nél is eltűntek az új BIOS-ok, 1.23 a legújabb, december 15-ös. Nekem 1.26 van. Megpróbáltam feltenni az 1.23-t, azt írja a BIOS-ban állítsam be, hogy engedjen régebbi BIOS-t felrakni.
-
válasz
zsolti75 #124029 üzenetére
Igen, de valamennyi légmozgást biztos kap, vagy legalább indirekten hűl, különben nem sok értelme van annak, hogy a gyári ventivezérlés figyelembe veszi a RAM hőmérsékletet. Habár takarja az EMI shield vagy mi, szóval izé.
Ha jól tudom 95 fokig oké minden, nálam max 80-85 fokra ment fel.
-
válasz
lezso6 #124023 üzenetére
Annyi kiderült egyébként, hogy P16-nál a ThinkPad FanControl figyelmen kívül hagyja a RAM hőmérsékletet vagy valami ottani szenzort, mert ilyenkor egyik kiolvasott értéke se volt ilyen magas, mint a RAM. Míg a gyári ventivezérlés figyelembe veszi ezeket. Szóval TPFC nem feltétlenül ajánlott emiatt.
-
Le kéne vágni az EMI shieldet a RAM-okról?
Éppen fordítok, a CPU 60-65 fok körül van, de a ramok még melegebbek, volt 78 fok is. Hamarosan megnézem, hogy melyik slotok melegednek jobban, habár az is lényeges, hogy a két melegebb RAM egyenként 32 GB 2R, a másik 16 GB 1R, szóval lehet ez is a különbség oka. De majd hamarosan megcserélem.
-
2 db v 4 db RAM modul között mekkora fogyasztáskülönbség lehet? Lehet anomália, hogy 4-gyel extrát fogyaszt?
Az én esetemben lassabb LENNE, ha 64+64 GB van benne, de 64+32 GB-tal megvan a 4000 MHz.
-
válasz
Reggie0 #123955 üzenetére
Ja, programozás jellegű workloadról (fordítás, tesztek, stb) lenne alapvetően szó, de ilyen 50x jellegű gyorsulásokkal. Konkrétan P16 i7-12800HX procival vs Macbook M1/M2 Max. Másik tipp esetleg az SSD lenne, hogy a P16 irdatlan bugos vagy a Apple Silicon integrált NVMe vezérlője ennyire jó. Harmadik meg hogy szimplán ennyire erős a szoftveres alap vagy default beállítások, mert amúgy ugyanaz az IDE, kód, stb., csak Windows helyett MacOS rendszeren fut.
-
válasz
Raymond #123949 üzenetére
Sima almás teszt Pro és Max között, ahol az M1 / M2 esetén csak a CPU ugyanaz, csak a RAM és a GPU erősebb. Persze ez se az igazi, hiszen baromi sok sávszélt kap a Pro CPU-ja is, nincs olyan Apple Silicon, ahol ne jutna jóval több RAM sávszél egy CPU magra, mint PC-n.
-
válasz
Reggie0 #123943 üzenetére
Kicsit off, de ott az Apple Silicon, lehet az M1/M2/M3 processzoraik pont azért olyan gyorsak, mert nagyobb a memória sávszél?
Példának okáért vegyük az Intel utóbbi csúcsprocijait, 80-90 GB/s RAM sávszél van sima DDR5-tel. LPDDR5(X) esetén lehet ~120 GB/s körül, de ez ritkább. Na ehhez képest már az M1/M2/M3 Max egyaránt képes 400 GB/s-ra, ez simán 4-5x (!!!) jobb nyers sávszélben, ami nagyon-nagyon komoly különbség.
Tudom, leginkább a GPU miatt lehet erre szükség, de simán elképzelhetőnek tartom, hogy a CPU is képes hasznosítani.
-
válasz
kacsento1 #123875 üzenetére
A mobil Ryzen procik kb az 5000-es szériától vannak pariban az Intellel fogyasztásilag. 7000-es szériától peddig jobbak már az inteles társaiknál.
A T480s alap fullhd IPS kijelzője egyébként nem egy nagy szám, színben valami 60% sRGB, szóval hulladék kategória. Viszont a kontrasztja, élessége meglepően jó. Ha mégis kell jó minőség, akkor elvileg lehet bele 100% sRGB panelt szerelni.
-
válasz
kacsento1 #123871 üzenetére
T480 most van az aprón 55-70e körül is. Esetleg lehet próbálkozni még AMD-s variánssal, pl A485, de ez akkuidőben gyengébb. Nálam a családban több T480s is van, az bevált, többit nem ismerem.
T480s-t ki lehet fogni 60-70e körül, habár állapotra ezek nem a legjobbak. Én pont pár napja vettem egy jobban felszereltet 70e-ért, de teljesen kifényesedett billentyűzettel, kicsit karcosan. Ám ezek a gépek a fotókon rosszabbul szoktak kinézni, mint a valóságban; általában csak fénynél, bizonyos szögben látszik hogy mennyire lehasznált.
SD kártya sebességről fogalmam sincs, nem használtam soha, de szerintem USB 3.0, így gyorsnak illene lennie.
Ha konkrét modellekről ha keresel infót, akkor csak beírod a modell nevét a Google-be, utánaírva, hogy PSREF, s akkor lesznek PDF találatok a specifikációról, hogy forrasztott RAM van-e vagy se meg egyebek. Pl T480s, T480, A485. Most nézem, mint érdekesség, hogy ugye a T480s 4K-t cask 30 Hz-en tud, de az A485 már 60 Hz-en, hmm.
-
válasz
kacsento1 #123869 üzenetére
Ha jó ár/érték arányt szeretnél, akkor ez a 80-as széria a legjobb szvsz. Itt jött be a mainstreambe a 4 magos processzor, de még nem forrasztott minden is. T480s-nél egy slot van, általában 8 GB van mellette forrasztva. T480-nál asszem már két slot van. T490s-ről írták itt nemrég, hogy már full forrasztott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vigneau interaktív lokálblogja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Tőzsde és gazdaság
- Óvodások homokozója
- Nintendo Switch 2
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Windows 11
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Dell laptop eladó i5 11. gen, 8GB RAM, 512GB SSD, újszerű állapotban!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 és 22" Eizo FlexScan EV2216W monitorok szépek, talp nélkül
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest