Hirdetés
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Milyen RAM-ot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzso
veterán
Az ember azt gondolná, hogy a régebbi ddr4-esre már nincs nagyon igény. És mostanra a többség akinek kellett betárazott belőle.
-
mzso
veterán
Megpróbálkoztam egy 6,6 USD-s 16GB/3200MHz DDR4 mintát rendelni a made-in-china.com-ról.
Nem jött össze.
-
mzso
veterán
Fel lehet lelni valahol olcsó DDR4 RAM-ot? Akár ilyen 3-ad, 4-ed rendű gyártótól?
Gondoltam, ha már a kínaiaknak van saját DDR4 gyáruk esetleg onnan lehetne szerezni, de eddig nem jártam sikerrel az alibabán/aliexpressen.
-
trialboj
őstag
válasz
trialboj
üzenetére
OK my bad. Power saver módban volt az eneriga ellátás a gépen. 1.6ghz ment a proci, stb. Mentségemre szóljon 99% ban böngészésre használom az itthoni gépet, évekkel eelőtt álítottam be, és teljesen elfelejtkeztem róla. Mostmár lazán visz 3 mojtirot stabil 60fpst norschelifen multiba 40 autóval, kinek kell ennél több öröm
))
De legalább megtanultam rammot overclocklolni
2933 feltekertem, msi lapon elég könnyű volt. Így már elketyeg a gép legalább a ddr6 szabványig.
Bocs a félreértésért. -
asynur
tag
válasz
tajati
üzenetére
Szia!
Itt egy szerintem elég jó teszt a témában viszonylag sok játékkal hátha segít a döntésben (német, de a lényeg a táblázatokból is simán kivehető): https://www.computerbase.de/artikel/arbeitsspeicher/ram-ein-modul-ryzen-9000x3d.95882/ -
tajati
aktív tag
Sziasztok!
Sajnos sikerült single kit RAM-ot vennem: egy 32 GB-os Kingston Fury modult. A 14 napos elállással nem tudok élni, mert nem magánszemélyként vásároltam.
A webshop azt írta, hogy csak akkor tudják dual kitre cserélni, ha a beszállító visszáruként átveszi, de erre nem sok esélyt látok.Jelenleg három lehetőséget látok:
Egyszerűen használom így, single channelben. A kérdésem az, hogy játékok alatt ez mennyire jelentős teljesítménycsökkenést okoz.Veszek inkább egy 2x16 GB-os dual kitet, ezt pedig eladom. Ezzel csak az a gond, hogy valószínűleg nem menne el gyorsan, legfeljebb erősen nyomott áron, ezt pedig kevésbé szeretném.
Veszek még egy ugyanilyen 32 GB-os single kitet, és úgy használom dual channelben. Itt az a kérdés, mennyire lehet problémás, ha két azonos cikkszámú single modult rakok össze. Tudom, hogy nem gyári kit lenne, ezért érdekelne, mennyire rizikós ez.
A gép főleg játékra lesz használva, a konfig: Ryzen 7 9850X3D + RTX 5080.
Mivel 64 GB RAM-ra igazából nincs szükségem és ágyúval verébre érzem, valószínűleg egy ideig egyetlen modullal menne a gép. Mert csak a dual channel miatt vennék még 1-et.
Szerintetek melyik lenne a legjobb megoldás? Mennyire ajánlott single channelben használni egy ilyen gépet játékra? -
Hunwar
tag
-
Aerdric
újonc
Sziasztok! DDR5 vásárlás előtt állok, de a jelenlegi árszintek mellett dilemmázom. Olvasni a TrendForce jóslatait a lassú korrekcióról és a plateau fázisról, de szerintetek van esély érdemi normalizálódásra még idén, vagy a 2027-es jóslatok a reálisabbak? Érdemes most megvenni a 32GB-os kitet, vagy várható valamilyen készletkisöprés a közeljövőben?
ps. Sorry az offért, de most hol kérdezzem ?

-
Log13
csendes tag
-
PuffyMinnie
tag
válasz
trialboj
üzenetére
Próbáld meg QHD, 4K felbontáson, de inkább a grafikai beállításokkal érdemes játszani. Kapcsold ki a vsyncet és az fps limitet, mert ezek visszafogják a kártyát. A Shadows / Mirrors / Reflections beállításokkal érdemes kísérletezni. DE ha ezeket próbáltad akkor a játék motorja ilyen. Proci limitált , de nem a processzor gyengesége miatt, hanem a motor miatt. Kár, hogy nem olcsóbb letöltöttem volna kipróbálni, hogy hogyan menne az én gépemen.

-
asynur
tag
válasz
lenongreen
üzenetére
Szia!
Zen 3-nál az Infinity Fabric (FCLK) stabilan alapól általában 1800 MHz-en fut, az "ideális' pedig hogy ha ez és a memory clock (MCLK) 1:1 arányban "viszonyulnak" egymáshoz ami pedig DDR4-3600 esetén teljesül, persze ezt lehet még mókolgatni de ez az alap állás, valamint az összképbe beleszámít a memória késleltetés is stb. stb.
#45850 fudi2002: +1 az 2 hetes elállással kipróbálásra megbízható helyről, jó ötlet.
-
lenongreen
csendes tag
Sziasztok. Ha mar így olvasgattam és a ryzen procikról es hozzáillö RAM-okról van szó. Én pont most szerzek be egy ryzen 5 5500-át b450 alapra, és valagol azt mondták, hogy 3000-max3200-as RAM az ideális hozzá, amivel elég gyors és elég stabil is.
-
fudi2002
Topikgazda
-
asynur
tag
válasz
trialboj
üzenetére
Ha a 12GB -ből 10.9 et ír foglaltra akkor az már nagyon az a határ ahol lehet, hogy valójában nem fért be minden a vram ba és emiatt kell pluszba "adatot cserélgetni" a pcie vonalon ami már, ahogy írtam az előzőben is a picie 3.0 miatt okozhat lassulást.
Mindezek mellett a jelenlegi konfigodban így is a GPU a legerősebb pont (árban kb 2x annyi mint az alaplap+cpu +ram ), és a zen3 nál valóban a dd4-3600Mhz a 'sweet spot", de hogy csak ez hozna-e annyit ennél a játéknál/szimulátornál, úgy hogy minden más marad ,azt én meg nem mondom.
Ismételten lehet a drágább ram sem menne auto-n XMP-vel és ott is kézzel kéne állítgatni, így én biztos nem tudnám jó szívvel ajánlani a ram cserét.
Éppen javulgat a forint, és bizonyos AI-os események miatt is lehet jobb ram árak jönnek én kivárnék ha nem létszükséglet és gondolkodnék a platform cserében, de ez én vagyok.
Esetleg ha csak játékra használod a gpu-t akkor nézz szét amd vonalon az erősebb 16GB-s kártyák között rx 9070 / 9070 xt, árban hasonló mint az 5070, persze annak is utána kell nézni, hogy az adott játék nem pont allergiás-e (erősen optimalizálatlan) az amd gpu-k esetén. -
trialboj
őstag
válasz
asynur
üzenetére
Elfelejtettem írni hogy proci összes mag 40% utolsó még annyi sem, kártya 35-45% Vramm 10.9gb, tehát fél gőzzel megy az egész hóbelevanc.
Nem tudom mi az a manual OC, mármint hogyan kell, de én nem is szeretnék kísérletezni, mert nem jó a siker rátám
A kérdésem inkább arra vonatkozna, hogy tényleg ennyit számíthat a ramm? Tehát amiatt mert csak 2400mhz, nem képes többre a CPU/GPU kombó? -
asynur
tag
válasz
trialboj
üzenetére
Én a helyedben megpróbálnám a manual OC-t a jelenlegi ram-al (ehhez viszont erősen utána kell olvasgatni, ha nem csináltad még), ahogy előtted #45845 fudi2002 írja ezek az értékek, lehet amúgy is csak kézi finomhangolással mennének a drágább rammal is.
A GPU-n a VRAM-ból nem futsz ki? a pcie 3.0 miatt ha elfogy a vram még az is okozhat erős frame droppokat bár az 5070 legalább 16x. ami annyit nem korlátoz mint pl egy 8x es 5060 Ti. -
trialboj
őstag
Eléggé elkeserítő a helyzet, (Asetto Crosa Evo, rém szarul optimalizaált verseny szim, early ascessben több mint 1 éve) ma váltottam 2070 superről 5070 re és PONT ugyan ott vagyok frame rateben ahol tegnap voltam. nincs stabil 60 sőt alig ugrik fel néha, inkább 50 körül mozog, 2k ban is.
MSI afterburner adatokból ezt tudtam meg:
Ezután azt ecseteli hogy 3600-ra kellene váltsak mert akkor 1800 lenne a ryzen procinak, ami 50%os gyorsulást jelentene, tehát legalább a stabil 60 meglenne, és nem hulana szét a kép is a vsync hiánya miatt.
Teljesen új gépet biztos nem vennék, annyira nem szeretnék gamerkedni de ha kb 50k lenne egy gyorsabb ram(találtam 4000mhz est amit ai szerint vissza lehet fogni 3600 ra de gyorsamm CL sebességet kap emiatt), majd a jelenlegit eladom 20 ert, akkor ez az abszolút max amit ebből a konfigból ki tudtam hozni, és ha megy, elméletben jól elleszek egy darabig. -
fudi2002
Topikgazda
-
asynur
tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Benne volt a kettőben
, nem vitatkozni akarok , lehet, hogy tényleg minden alaplap tudja. De amit itt linkeltél abban is a 3. poszt amit kidob a kereső írja valaki, hogy nem ment neki a 3600 b350m lapban ugyanazzal a ram cpu kombóval amivel b450-ben igen, de aztán olyat is akinél megy (azért eléggé kell keresni mert kevés poszt szól valóban b350-es lapról).
A lényegen nem változtat amiben szerintem egyetértünk, egy 7 éves platformra nem biztos hogy érdemes +50k ellocsolni, csak a ram sebessége miatt ha mennyisége elegendő. -
-
asynur
tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Az alaplap specifikációjában pedig ott van jól írja #45836 Log13.
"Supports DDR4 1866/ 2133/ 2400/ 2667(OC)/ 2933(OC)/ 3200(OC)+ Mhz" aztán, hogy ténylegesen mennyit enged és a bios frissítések változtattak-e valamit az már más kérdés.
Én nem költenék erre már vagy manual OC-val próbálkoznék vagy elkezdenék AM5 vagy új intel-re váltáson gondolkodni ha már van 50k plusz akkor a meglévő alap+proci+ram eladásával nem kellene olyan nagyon sokat hozzátenni. -
trialboj
őstag
Hello, az lenne a kérdésem hogy ebbe az AM4 rigbe, érdemes 2400mhz ról 3600 ra frissiteni a rammot? jelentene ez komoly javulást, autós szimulátorban? AI szerint mindenképp, mert a proci túl lassan kommunikál a videó kártyával, de kb 50k lenne a csere, és ha 5 fpst sem nyerek pluszban akkor nem foglalkoznék vele.
kösziCPU: AMD Ryzen 7 5700X (8C/16T | Vermeer | Socket AM4)
Motherboard: MSI B350M MORTAR (MS-7A37) / Bios: v1.OB (Date: 09/10/2025)
Ram: 2x16GB Dual-Channel Micron DDR4 2400 MHz CL 17-17-17-39-56
GPU: Gigabyte NVIDIA GeForce RTX 5070 Windforce OC 2542 MHz (Boost)
Storage
Drive 1 (System): ADATA SU800 (256GB SATA SSD)
Drive 2: Samsung 970 EVO Plus (2TB NVMe SSD) — Primary Games Drive
Drive 3: Samsung 860 EVO (1TB SATA SSD)
Drive 4: Western Digital Blue (2TB HDD)
Display
Primary: BenQ PD3205U (32" 4K | 3840 x 2160 @ 60Hz)
Secondary: DELL U2412M (24" | 1920 x 1200 @ 60Hz)
Tertiary: DELL U2412M (24" | 1920 x 1200 @ 60Hz)
Power, Case & Cooling
PSU: Super Flower Leadex Silver 550W (80+ Silver)
Case: Deepcool Matrexx 55 -
Ennyire kihalt a topik?
-
Sziasztok. Van két ram kitem. Az rgb ami jobban vonz, viszont a sima elvileg gyorsabb. Szerintetek megéri inkább a sima verziót meghagyni? Ti mit választanátok? Ha lényegesen jobb a crucial akkor természetesen elengedem az rgb-ét

64gb 6000mhz Kingstone fur beast rgb cl 36 KF560C36BBEAK2-64
64gb 6400mhz Crucial DDR5 Pro cl 40 CP32G64C40U5B.M8B3ha az számít amd konfig lesz 9950x3d procival egy asus crosshair x870 e Hero lapban. Köszi
-
gaben22
őstag
RAM Prices fall as massive OpenAI RAM deal collapses. Ha valóban így lesz, akkor GPU árak korábbi mozgása alapján 4-8 hét kell, hogy Európába is begyűrűzzön az árváltozás.
-
asynur
tag
válasz
barry26
üzenetére
Szia!
Én vagy visszatenném alapra, vagy megbeszélném a leendő tulajjal kell-e neki a tuning és mit kell csinálni ha mégis instabil lenne (nem írtad milyen feszen hozza ezt, ami nem lényegtelen infó), esetleg a bios profilt elmenteni / lejegyezni a RAM beállításokat.#45825: Memtest86 és OCCT memória stabilitás teszt is hiba nélkül lefutott a kínai CUSU DH330 Series 8GBx2 DDR4-3200 / PC4-25600 16-20-20-40
KSD1432U16BKN2016E kit-en -
barry26
tag
Sziasztok,
nem tudom hova poszoljak talán ez a legrelevánsabb csoport. Adott a G.Skill Ripjaw teszt ramom, összeraktam a gépet, ma jött meg a tulaj által rendelt memória, 1x16GB 2400mhz-es modul. A520M alaplap, xmp off, ram mégis 3200mhz-en megy minden gond nélkül

gondolom bent ragadt a teszt ramomnak a profilja ez a ram meg megy vele ugyan úgy. hagyjam így szerintetek ? vagy csináljak egy cmos resetet és menjen gyári sebességen? összes teszt ezzel futott le (occt, superposition, steel nomad) nem dobott hibát igazából

hagyjam így szerintetek mint "free" tunning vagy állítsam vissza gyárira
-
asynur
tag
válasz
Brekkk
üzenetére
A tegnapi posztnak köszönhetően végre bepakoltam az új ramokat a gépbe, minden ment egyből ahogy kell, xmp on, eddig ugyan még nem ment stabilitás teszt (majd este) csak egy rövid benchmarkt meg sima monitorozás (mondjuk hőmérséklet szenzor nincs), ez idáig minden ok.

A hűtőborda + pad rendesen érintkezik a ram chipekkel, mivel egyoldalas a másik oldalon nem hővezető “csík” van hanem valami vékony szivacsszerűség. A hűtőborda hűtés szempontjából jobban fest mint a ripjaws-on lévő (nem tudom mennyit számít de “szellősebb” fent oldalt nyitott és van némi légrés, és nincs “vetemedve”). Ami negatív, hogy az alaplap ram rögzítő pöckei nehezebben nyithatóak, kevesebb a hely.

Köszi ezek jó infók, nekem allegro-s vásárlás, számlát kaptam, de érzek némi lutrit a dologban, hogy elfogadnák-e az RMA kérelmet, szerencsére eddig nem kellett ilyesmit intéznem és lehet most is megúszom:
És akkor a jöjjön a poén a dologban, mielőtt beraktam az újat a gépbe még egyszer visszatettem az elődjét a hibásnak ítélt modult, hogy lőjek pár képet a hibáról, de előtte ipari 99% alkohollal szépen áttöröltem a csatlakozót mindkét oldalon (látszani nem látszott semmi kosz vagy korrózió csak biztos ami biztos egy utolsó reménytelen próbálkozás RMA előtt), láss csodát lefut a memtest86 és az OCCT memória stabilitás tesztje alap órajelen, majd XMP be, lefut hiba nélkül, másik eddig is jó modul be, teszt hiba nélkül lefut, este hagytam had menjen: 0 hiba
.A vicc, hogy amikor elkezdett hibázni háborítatlanul ment a gépben már pár éve, bár volt kb. két héttel a komolyabb problémák előtt egy ryzen 5 3600 → 7 5700x upgrade, ezért a csere miatt a CPU-ra gyanakodtam eleinte (firefox kezdett nagyon sűrűn crashelni ekkor kezdtem az aktív hibakeresést , de ezelőtt kb. egy másfél hónappal is volt már pár teljes rendszer fagyás random kb. heti 1x amit addig nem tudtam hova tenni és reprodukálni), hibázott párban, xmp-vel és anélkül majd egyenként tesztelve is (a hibásnak ítélt volt eredetileg a B2 slotban, majd ment át az A2-be ahol soloban van a helye).
Még kipróbálom egy másik alaplapban is, de ha mázlim van akkor egy ilyen banális dolog megoldotta a dolgot amit furcsállok, de nem túlságosan bánok…
A G.SKILL RipjawsV hűtőbordák viszont továbbra sem érintkeznek rendesen a memória chipekkel ezzel kezdeni akarok valamit.
Olyan szorító fémcsipeszen gondolkodom, amit fel lehetne applikálni a bordákra pl.: https://www.aliexpress.com/item/1005008559306395.html
https://www.aliexpress.com/item/1005008668997527.html
https://www.aliexpress.com/item/1005010616805712.html
A legjobb persze normális hűtőborda vagy újra padozás lenne még egy PTM7950 is megérne szerintem, de ott a bordán a “Warranty Void If Removed” bár ez nem tudom mit számít mert a matrica olyan helyen van hogyha ha leveszem a bordát sértetlen marad, legalábbis ránézésre így gondolom.
Ezzel kapcsolatban szívesen veszek ajánlásokat, hogy a topic témájánál is maradjak.
A jó-ízléssel rendelkezőktől bocsánat az mspaint-el összeollózott képekért
. -
Brekkk
őstag
válasz
asynur
üzenetére
Pont ugyanilyen kitem halt meg tavaly októberben.
De nekem mindkét modul egyszerre. Először nem hittem, hogy a RAM lenne a ludas, mert nem hittem, hogy 2 modul egyszerre pusztul meg.
Én 3200 Mhz CL 14-en használtam. Gyári feszültség értékekkel 1,35 V szigorúan.Nekem ALZA vásárlás, de nem tudom mennyire háklisak.
Visszadnák érte a vásárláskori árát, de azért most kapok 8 GB-ot.RMA-t addig tudsz indítani GSKILL felé amig a RAM nem kapja meg az EOL státuszt.
Már van néhány DDR4 modul ami ezt megkapta. -
jeni
félisten
válasz
asynur
üzenetére
Kizárólagosan a garancia javítást kérheted úgy,hogy nem kéred a pénzt vagyis a számlán szereplő összeget nem fogadod el,hanem kizárólag a javítást vagy a hasonló cserét kéred. Ez időbe telik majd. Ha kell írásban kell megerősíteni ezt.
A másik ahogy írtad az RMA megoldás. -
asynur
tag
válasz
freeapro
üzenetére
CUSU DDR4 3200 8GBX2 nekem nem rég jött meg, a gépemben megpusztult a G.SKILL RipjawsV F4-3600C16D-32GVKC 2x16gb-s modulból az egyik (egy évet sem ment, csak xmp volt egyéb oc nem, szellős ház dehát a gyári hűtőborda kb. a ram chipek felével nincs kapcsolatban... ). Megpróbálom majd gyári RMA -ztatni (boltba nem akarom visszaküldeni mert az egy még jó modul kb kétszer annyi most mint amennyiért a komplett kit-et vettem, nem akarok pénzvisszafizetést kockáztatni) de addig is kéne menjen a gép... Még nem sikerült kipróbálni, de kinézetre csomagolásra minőséginek tűnik (de tudjuk a puding próbája...), majd jelzek az eredményről ha érdekel valakit. 100$ volt amúgy, most már drágább(~130$) bár épp viszonylag jó kuponok vannak aliexpressen.
-
freeapro
senior tag
Aliexpress-ről kína RAM-okkal próbálkozott már valaki?
-
jeni
félisten
válasz
User05
üzenetére
Jó pénzért el lehet adni a csupasz 2x8GB DDR4 2666Mhz KIT ramokat és hozzá tennék még pár 10000Ft-t egy jobb KIT- ramra. Persze ha tovább marad a 8700K procis géped.
Sőt ha találsz jó DDR4 KIT CL16-3200/3600Mhz akár egy jobb AMD 4 rendszert is lehetne építeni később,talán még az Intel 12-13-14xxx szériából. -
User05
aktív tag
Sziasztok. SK Hynix ramok mennyire használhatóak manapság? Van két sima zöld ramom, 8+8GB, DDR4, 2666mhz, cl19 asszem. Ez amolyan középkategória?
HMA81GU6CJR8N-VK
1151V2 rendszerbe menne. Nem szívesen vennék gyorsabbat, maximum még +16-ot.
Vagy esetleg többet ér a magasabb mhz mint a több GB úgymond? -
Farkash
csendes tag
Sziasztok,
GIGABYTE H810M GAMING WIFI6 Alaplap és Intel Core Ultra 5 225F Boxtársaságába keresnék 1x16gb ddr5 memóriát.
Ezt a kettőt találtam rövid keresés után.
16GB 4800MHz DDR5 RAM ADATA Premier CL40 (AD5U480016G-S) 65000ft most.
vagy
16GB 5600MHz DDR5 RAM Kingston Fury Beast CL36 (KF556C36BBE-16) 83000ft.
Tudtok segíteni az ajánlásban? Csakis gaming lesz a profil
-
lanszelot
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget.
A verzió szám nem stimmel. És Asus al már meggyűlt a dolgom ezzel az alaplappal, hogy nem a listájukkal megegyezőt választottam. Pedig a ram gyártó crucial axt mondta kompatibilis. De asus nem.
Viszont pont olyan sehol sincs, így meg kockáztatom az egyiket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Mesterséges intelligencia topik
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Eljött a CPU-k kora az AI-piacon
- Filmvilág
- Gitáros topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Kingston HyperX FURY RGB 2x16GB DDR4 3200MHz CL16 Eladó!
- Új! Kingston ValueRAM 8GB DDR4 3200MHz KVR32S22S8/8
- 4x4Gb DDR4 2400Mhz XMP BALLISTIX RAM
- Hibátlan - KINGSTON HyperX Fury 16GB (2x8GB) 2666MHz DDR4 CL15 memória kit
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.Skill Trident Z Neo RGB 3600Mhz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Egérpadok, billentyűsapkák(keycapek), csuklótámaszok /ARCANE/DUCKY/GLORIOUS/
- NVME, M2 NGFF, 2,5" SATA SSD-k vegyes OEM márkák és prémium típusok, sok újszerű. 256GB-1TB
- HP ELITE 8000 SFF PC: passzív VGA HDMI, C2D E8400 + 4GB RAM
- CÉGEK FIGYELEM!! iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - 27% ÁFA-S SZÁMLA Kártyafüggetlen, 100% Akksi
- Xiaomi Redmi Note 8 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
))
A webshop azt írta, hogy csak akkor tudják dual kitre cserélni, ha a beszállító visszáruként átveszi, de erre nem sok esélyt látok.