- A HMD visszalép az USA piacáról
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Leépíti a Sony az európai piacot?
- iPhone topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Google Pixel topik
Aktív témák
-
-
WN31RD
addikt
"A HD hang dolgot sem kell túlmisztifikálni [...] Ma már az újabb kiadású erősítők között lassan keresni kell, ami nem tudja."
Nincs a HD hanggal semmi gond, ha az erősítő, amelyet egyéb szempontok alapján úgyis megvenne az ember, tudja a HD hangot, az jó. Csak nem érdemes ez alapján választani, vagy erre költeni."Egy 20-30K-s fülessel milyen hangfal veszi fel a versenyt? 10-szer annyiba kerülő?"
A hangminőséget tekintve nagyjából igen. (De olcsóbb hangfal is nagyobb élvezetet nyújthat akár, egyéni preferenciától függ.)"azért az első legyen a hangfal, de azt mégsem köthetjük egy kenyérpirítóra."
Ez csak a végerősítőre igaz, annak nem szabad gyengének lennie. Én egyszer kipróbáltam az SCM50-et alaplapi hangkártyára kötve, ráadásul analóg kimenetre... De olyat is játszottam már, hogy még komolyabb hangfalat hordozható MP3/FLAC lejátszóról hajtottam.Szóval rákötheted igazából kenyérpirítóra, nem lesz ideális, de ha nem túl zajos az a kenyérpirító, egy hallhatóan jobb hangfal még így is alázni fogja a gyengébbeket.
"Milliós nagyságrendnél már a szoba akusztikája legalább olyan fontos"
Az mindig fontos, alacsonyabb árkategóriában is, csak gyakran macerás, általában drága, és nem is mindig kivitelezhető, hogy a szobát megváltoztassuk. -
WN31RD
addikt
Alapvetően nem szeretek műfajokkal dobálózni én sem, mert azon a véleményen vagyok, hogy az igazán jó hangfal mindenféle műfajon és filmen is jól szól. Csakhogy ilyen árkategórián kevesen gondolkodnak, általában kompromisszumokat kell kötni, és megfigyelhető, hogy pl. az elektronikus zene rajongói jellemzően más kompromisszumokkal kevésbé elégedetlenek, mint azok, akik mondjuk a jazzért vannak oda. Ez persze nem mindenkire igaz, pl. rám sem teljesen, inkább elviselek egy mélyszegény kétutas hangfalat rockon is, mint valami olcsó 3 utast, de az általános preferenciákat mégis érdemes szem előtt tartani, ha tanácsot próbál adni az ember.
HD hang: Nem az az érdekes kérdés, hogy hol lehet már éppen meghallani, hanem az, hogy hol van az a pont, ahonnan a HD képességekre jobban megéri költeni, mint a jobb hangfalra. Szerintem ahol 5+1 hangfalra kell szétosztani a pénzt (házimozi topicban vagyunk ugye), ott hétszámjegyű összegek alatt ez fel sem merülhet.
-
mope
tag
Nálam UPC MediaBox van, elvileg digitális
Eddig scarton kapta meg a TV az audio/video jelet, de tegnap kikerültem a scartot és egy coaxial kábellel a mediaboxot összekötöttem a H/K val, így kikerülve a TV-t, de sajnos így is néha pattog. Nagyon kell fülelni, hogy halljam, de ha meghallom, akkor már rááll a fülemEgyszerűen nem értem miért, véleményem szerint ha PCről hajtom, akkor is ott kéne lennie az "elektromos zajnak".
Mostmár a létező összes fajta kábellel vittem hangot a H/K-ba TVből (illetve mediaboxból is) és mindnél csinálja.
-
Zozzy
aktív tag
H/K, ha lenne ezekhez hasonló árban, ami tudja a bluray HD hangjait is kezelni, akkor természetesen szóba jöhetne, de nem nagyon találtam eddig 100-110 körül ilyet...
Érvek a Denon mellett? Dübörgősebb? Tartósabb? Jobban passzolna JBL-hez? Csak azért kérdem, mert paramétereiben meg az Onkyo erősebb a kettő közül, amit írtam.
A JBL szettnél meg félreértetted, ez még a régebbi Northridge E80-as, nem az újabb ES széria. De ezt is komolyabbnak mondják mindenhol, mint a Balboát. Viszont zenét meg szub nélkül szeretnék hallgatni, épp ezért tartanám fontosnak, hogy a frontok önmagukban is jót teljesítsenek. A Balboát sajnos nem sikerült meghallgatnom szub nélkül, talán majd holnap. Mindenesetre nagyon jó árban lenne az is, az 5.1-es szettet el tudnám hozni 160-ért. Az említett másik szett, az E80 E20 EC25 meg durván 120-ba fájna, de ahhoz nincs szub, ami plusz 80. szóval fáj a fejem rendesen, melyiket válasszam...
Köszi egyébként az egy szavazatot a Denon mellett. -
BBéci
legenda
Nézd, egy olyan rendszernél, ami lejátszóstól, erősítőstől, hangdobozostól 2-300000 forintba került, bizonyára felesleges külön "ösvényeket" kiépíteni. Talán meg sem lehetne hallani a különbséget. Viszont aki komolyabb rendszert birtokol, annak számára egy próbát megér, nem nagy ügy végighúzni a földön egy vezetéket a kismegszakítótól a hifiállványig.
Sajnos későn olvastam a cikket, a csövek már a falban voltak, a 6-ost egyszerűen képtelenek voltunk beletuszkolni, ezért 4-es lett a vége. A kismegszakítók természetesen Merlin Gerin gyártmányúak. -
x64
aktív tag
Köszi mindenkinek a válaszokat!
Másokat is kérdezgettem és nagyjából ugyanezt a választ kaptam sajnos...
Úgy fest kénytelen leszek növelni a keretet.
Remélem, hogy egy Onkyo TX-SR 307 (60k) és egy JBL SCS 178 (70k) már elfogadható hangzásvilágot ad.
A JBL hangfalaknak lehet alternatívája a Magnat Supreme 100 szett (65k)? Erről van valami tapasztalatotok?
Illetve szerintetek megér plusz 20k-t a TX-SR 308?Köszi!
-
tkazmer
addikt
most, hogy kiderült, hogy a hangfalak jók és a hifi maga a halódó, elgondolkodtam azon, hogy mi van akkor, ha a hangfalakat megtartom, és 50e körül egy erősítőt veszek csak.
kérdés, hogy erre rá lehet-e kötni a meglévő hangfalakat? ha rákötöm az nem "gányolás", ami után kérdés, hogy másodszorra is be tudom-e majd kapcsolni?ja, és egy ilyen erősítő mennyire használható cucc?[link]
illetve létezik olyan erősítő, amiben rögtön van egy cd lejátszó is? keresek, de egyelőre nem nagyon sikerült találnom#8818) Diplomata
oh, még annyit ér?nem gondoltam volna, ezek szerint más elektromos cuccoknál jóval jobban tartja az árát...
-
tkazmer
addikt
az igazat megvallva egyszer pl. fejhallgatóknál végignéztem a sort, 5 ezertől 100ezerig, de nálam a 60 és 100ezres között már nem volt nagy különbség
persze én is érzékelem a különbséget a laptopom beépített hangszórói és a sok.1-es bose hangrendszer között, de mondjuk nem tudom hogy az 50 és 70ezres között bármi különbséget is tenni tudnék-e. persze majd kipróbálom (bár most épp megint működik a jelenlegi), meg próbálgattam is már persze, a sok milliós hangcuccok nyilván rám is erős benyomást tettek, de ennyit még nem szeretnék rákölteni. -
anulu
félisten
alapvetoen a PC a legkisebb gond. ps3mediaserver nevezetu programocska 5.1-el siman atkuldi LAN-on a PS3-nak, szoval ha a PC nincs rakotve, az nem baj annyira
BR filmeken van fokent a hagsuly
jajjj... 200k erosen a koltsegvetesen kivul esik. ha nem nemreg vettem volna a TV-t, akkor nemi self-made megszorito csomaggal meg megoldhato lenne, de igy sok
majd megnezem hazafele a mar emlitett Pio-t, hatha ra van irva, h melyik is az.
kicsit megremit a tobb ezer hsz, de parszazat meg visszaolvasok (elvegre munkaido van
)
-
anulu
félisten
lehet rosszul fogalmaztam
a PC-t S-P/DIF-fel akarnam rakotni, de az a legkevesebb, mert LAN-on at tudom loni PS3-ig a dolgokat. tehat ha PS3 + TV ramegy, az nekem tokeletes.
ez nem tudom, h 519 vagy 819, mindenesetre a meglatni es megszeretni kategoria. ahogy nezegettem, szvsz ez lehetett kirakva MM-ban.
hangfalra olyan 100-120k-nal tobbet nem nagyon adnek ki...
koszi!
-
_kovi_
aktív tag
Háát nemtudom srácok...
Elég soknak tűnik nekem azért összeállítani egy ilyet külön cuccokból.
A BlueRay nem kéne, csak abból láttam normálisat.
Amúgy köszi a hangfalszettet, sajnos mint írtam a helyszűke... Amúgy nekem is ilyen szettem van, amit linkeltél és brutálisan szól! -
BBéci
legenda
Technikailag valóban képesek CD-lejátszásra a DVD- és BD-játszók, de csak a felső kategóriába tartozókkal érdemes ezt megtenni. Például a Vaterán most 400 valamennyi helyett 170-ért ajánlott vadonatúj Arcam DV135 már egész szépen muzsikál, akár DVD-Audióval is, ezt igazolhatom.
Horrordrága - 350000 forint - merevlemezes DVD-felvevőmmel (Pioneer DVR-LX70D) egy próba után, többé eszembe sem jut CD-t lejátszani. 17 éves Pioneer PD-S702 gépemnek jobb a hangja.
A Denon DVD3800BD és a Pioneer BDP-LX91 már alkalmasak minőségi CD hallgatásra is, de nagyjából egy NAD C545 vagy 542 szintjén, amik negyedébe, ötödébe kerülnek. -
BBéci
legenda
Két hónapig volt nálam, az Onkyo szett váltotta volna, de az késik pár hetet, még csak a BD-játszó érkezett meg.
13 csatormát nem tud erősíteni a Pio és a 190 wattot úgy kell érteni, mint a versenytársak többségénél. Optimális esetben egyszerre 2 csatornán képesek leadni a specifikált teljesítményt. -
BBéci
legenda
A JBL és a Harman Kardon még annyira sem egy cég, mint a Seat és a Skoda. Az első kettő a Harman International, a másik kettő a Volkswagen AG tagja.
A Revel és a Lexicon esetében a Lamborghinit és a Bentley-t hoztam volna példaként.Nem volt szándékom mindegyik ismert márkát felsorolni, csak kiragadtam néhányat, leginkább az általam kipróbáltakat. Marantz házimozi erősítő még sosem volt a kezeim között. Csúcsmodellt nem akartak adni, a kisebbek meg nem érdekeltek, nem is volt rájuk időm.
A többiben igazad van. -
osi111
csendes tag
A JBL Es 250p iszonyat keményen szól külben nem csak barátom kollégám is nap mint nap beszélek vele soha semmiféle gondja nem volt vele 30nm 35nm szobája van,de nagyon dinamikusan energiával teleten szépen szol.Érdeme meghallgatni Csárli new york című számot nagyon szép!subbal! különben a 1 éve vette a netdeponál akcióba 89eft-ért hihetetlen most drágább az Es150p... most az 250p ára olyan 120eft körül mozog.....
-
BBéci
legenda
Nekem az Audyssey szimpatikus, másnak esetleg az MCACC vagy az YPAO tetszik jobban.
A jobb üzletekben, régebben a Satsystemben, mostanában a Streamaudiónál kívánságra összeállítanak rendszereket, meg lehet hallgatni különböző konfigurációkat. A Házimozi Stúdióban is, de ott csak a felsőbb (drága) kategóriából válogathatsz.
A nyers hangzást én sem kedvelem.Velodyne szubládákból sokat teszteltem, az elsőt még 2006-ban. Volt nálam a DD 15, a CHT12R és az SPL1200R. A most "beiktatott" SPL1200 Ultráról is írtam tesztet, hallgattam több rendszerben de csak most hoztam haza egy Impact társaságában, mert az a következő áldozat.
Az SPL1200 Ultra valami csoda, legszívesebben egész nap moziznék!
Valahol 400e körül van a listaára, ami számomra egy vagyon. -
BBéci
legenda
Tapasztalatom szerint az alsóbb árkategóriában szinte nincs lényeges, hallható különbség a receiverek között. A 80000 forintos Denon ugyanúgy szól mint a Yamaha vagy az Onkyo, stb.
Viszont a Velodyne SPL1200 Ultra űbermegabrutál! Szombaton kötöttem be a Yamahám helyére, mintha kicseréltem volna az egész rendszert.
-
-
A teljesítmény ott sántít, hogy ez csatornánkénti maxra vonatkozik, és soha nem fog így üzemelni egy készülék.
Az se mindegy, hogy digitális (pl panasonic), vagy analóg egy készülék (csőveseket most ne taglaljuk).
Az analóg felépítésnél is a rengeteg minden a számít, a megfelelő és minőségű kondik, a trafók felépítése, toroid árnyékolása, mosfetes-e stb.csak a wattból nem lehet következtetést levonni.
pl. egy lg, sony autós fejegység, egy gagyi kínainak hangzik, egy pioneer mellett.
Sokan a kábelek árnyékolására és elrendezésére se figyelnek (igaz most nálam is kupi van, e téren), egymástól is tudnak nem kívánatos zajt összeszedni a kábelek...
Hiába van jó erősítőnk, ha gagyi kábelt használunk, sokszor látok ilyet, lakásban, autóban is.
Sokan ezen spórolnak, pedig nem szabad, két kábel közt hatalmas hangzás különbség lehet.
pl. nekem a házimozihoz, 2,5 nm-es bejövő tápkábelem van, közvetlen az óraszekrényből...
több erősítőt hajtok egyszerre... -
hétalvó
addikt
ezert mondom nem kell a wattokkal foglalkozni, eleg csak megnezni a csovesek teljesitmenyet. Sok watt inkabb a jo dinamikahoz kell, 20-30 watt-al csatornankent el lehet lenni, 50 mar nagyon eleg. Small-ba beraksz minden hangfalat, ala egy sub-ot es eleg barhova. Azert egy 2.5-es dom magas es 13cm-es melykozep alap az osszes hangdobozhoz. Otthonra amit az emberek kezdo rendszer vesznek, meg teljesen midegy, nezzen ki jol es duborogjon
a minoseget ugyse fizeti meg elsore senki.
Bele kell nezni a vegfokba felulrol, ha ket nagy ic-s messzirol kerulni, ha sok kis fekete csoki van a bordan akkor mar jobb a helyzet, minel nagyobb a tapja annal jobb, a nehezebb is igaz ameddig nem toroid van benne, de az mar megint nem 80k-s kategoria.
Olcso yamaha-k szinte mind ic-sek, a kis onkyo is, en borzasztoan utalom a hangjukat.
Panasonic digitalisai meg jok olcsoban sa-xr55 pl, de nekem annak a hangja se tetszett, szettolta a fejemet valami magas hangu sipolas amit csak en hallottamha kell legyen allo a front, de nem kell bele 8 hangszoro, eleg a 2 utas, ahhoz meg barmelyik erosito eleg. legkobmeterhez szamolni is mosolyogtato, milyen a fal, milyen a padlo, minden szamit, el kell kezdeni epiteni es szep lassan kialakul, egybol ugyse lesz jo, ahhoz azert tapasztalt segito kell es latni kell.
Sokan vannak akik pici monitorokat hallgatnak nagy szobakban es szeretik csak ugye ott egy par hangfal 200k plussz allvany es van amikor meg sok is a mely.
nem lehet ezt kategorizalni, foleg nem wattra
-
susuahod
csendes tag
:-) Nehéz karakteres lehetőségek mellett alaprajzot adni, de próbáltam az arányokat tartani :-)
azaz
20db N, 6db É és 4 db K --> 20:6:4 arányban a teljes 50 nm = 34 nm nappali , 10 nm étkező, 6 nm konyha.
Az egész egy légtér, de a házimozi csak a 34 nm-es nappalit venné körbe.
Ezzel együtt is úgy érzem, hogy elég lesz nekem ez a 7x90w teljesítmény... nem akarok a szomszédokkal összeveszni. -
vasii
senior tag
hat igen ezt sejtettem, ha az erosito ebbol csak 65 magaban, akkor 35bol kijovo szettol nem varok csodat attol h Onkyo
gondolkoztam h akkor mar nemis veszem csak az erositot es ugy kulon vmit dehat 35bol nemsok semmit tudnek kihozni, meg egy 2.0-at sem ami maradando lehetne.
egyelore most maradt ez a verzio de mire osszegyulik a $ meg kitudja mi lesz
köszi a helpet!addig meg probalom csokkenteni a sorozesek szamat
-
vasii
senior tag
-
BBéci
legenda
Nem fitymáltam, hanem arra hívtam fel a figyelmet, hogy nem szentírás, amit az oldalukon olvashatunk. A kábelek hosszára és vastagságára vonatkozó táblázatra értettem a többivel nem foglalkoztam. Mondjuk a Házimozi Stúdiónak vagy az Auditóriumnak inkább hiszek.
10-20 éve házimozival, hifivel és autóhifivel foglakozó ismerőseim szerint 5 méteres hossz fölött kötelező a minimum 2,5 mm2 kábel. Frontsugárzókhoz már 3 méter esetén is a 4-est ajánlják. Ezzel nem érdemes spórolni, akár életünk végéig használhatjuk ugyanazt a madzagot.
Természetesen vannak kivételek, láttam már high-end rendszerben cérnavékony vezetékeket, például a Penna és Poor szobájában a Házimozi és Hifi Show-n. Az igaz, hogy métere valami 30000 forintba került, viszont egy csöves erősítőből mindössze 2 x 10 W ment rajtuk keresztül. -
BBéci
legenda
Ki az a Hangáruház, hogy tőlük kell tanulnunk?
Egy üzlet a sok közül, semmi több.
Hirtelen ezek kerültek a kezembe:1,5 mm2 - 2 mm átmérő
2,5 mm2 - 2,4 mm "
8,0 mm2 - 3,7 mm "
25 mm2 - 6,2 mm "Az 1,5 mm átmérő saccra 0,75-ös tyúkbelet jelent. Mindjárt kerítek a padláson egy olyat és megmérem.
-
Clemi
veterán
Valóban csábítóak a ilyen "kényelmi" funkciók.
A mostani sony távom is meg tudtam tanítani, de csak kiapcsolni tudja a TV-t be már nem, de váltja a csatornát a TV-n (tök felesleges, mert a Set Top Box-on váltok), állítja a hangerőt, de a TV hangszóróit nem használom, viszont TV/AV váltás, és a HDMI bemenet váltás nem megy ami lényeges lenne.
Egyébként 20 nm-es szobában, Warfeldale Valdus 400-as frontokat, és WH-e-es sorroundokat, valamint egy centert hajt meg a mostani erősítőm.
"normál" használatban egyszerűen beszürkült, tompa lett.
Sajna ezzel nagyjából egyet kell értenem, bár a nagy frontok miatt azért elég szépen szól csendben is, és ha csendben kell hallgatnom (itthon az asszony, és lefelküdt aludni), akkor sokszor már fejhallgatóra kel váltanom, úgyhogy ha mozizok, akkor megy ki a kraft, ha meg a TV hangja szól, akkor a TV hangszóróinál nagyságrendekkel jobb a hangzás.
-
dhcodoki
senior tag
Egyetértek Vidala-val, inkább más vasat kéne választani.. mondjuk én a Sony-t nyugodtan felvenném a listára, azért nem gyárt olyan rossz erősítőket..
De pl. HDMI kimetenek és minőség együttes szempontjából (beleértve a távszabályzót is):
[Onkyo 607]MOD: A netes írások száma, mely szerint valaki csalódott volna a 607-ben, egyenlő a nullával. (mondjuk ez a lentebb már emlegetett Denon, és H/K-ra is igaz)
-
Clemi
veterán
Másik szubjekívum: Ezek a "nagy" gyártók (pl. a Sony és tsai is), ezekben a kategóriákban ált. nem annyira erősek, inkább a nevükre alapoznak.
Az egyik szemem sír, a másik nevet, mikor nézem ezt az erősítőt. Az egyetlen ok, amiért Panasonic, hogy a plazmám is panasonic, és így egy távírányítóval kevesebb lehetne az asztalon, na meg ott a viera link a TV és az erősítő között. A másik ok amiért ebben a kategóriában nézelődtem, az a minimum 3 HDMI bemenet (Set Top Box, DVD lejátszó, Számítógép), agy az erősítő egy elosztó szerepét is betöltené, és csak műsorforrást kellene választanom, és csak az erősítőn, nem kellene állandóan a TV távirányítójával is kapcsolgatni a HDMI bemenetek között.
Nézelődtem amúgy, és érdekes módon a nála szebb, és szinte ugyanilyen tudású Pioneer még olcsóbb is. Na mindegy ha nem Panasonic, akkor szinte mindegy a gyártmány, mert akkor úgyis marad a külön távirányító, de így akár maradhat is a mostani SONY STR-DB798.Kábel: milyen távolságra, milyen ellenálláshoz?
8 ohmos 120-150 W-os hangfalakhoz, és minden hangfal ezzel van bekötve. A legközelebbi a front kb 1 m-es kábelen, és a legtávolabbi ez egyik sorround, ami kb 10 m-es vezetékre van kötve.
Mod: Megnéztem a linket, és az ott szereplő "ökölszabály" szerint 8 ohmon a 1,5 mm-es kábellel bőven jó vagyok minimum 20 m-ig
-
törölt tag
azért mondom hogy neki szólt, mert olyan van nekem is csak az elődje
ezek az 500-as tipus így van számozva nekem 503 ez elötti az 502 neki 504 van a köv kiadás az 505, hasolóak de ezek is eltérőek
a wart negativ visszacsatolás, csak tippelem de szerintem élesthűbb feszesebb lesz a hangzás, de nem hiszem hogy gyengébbnek érezhető lehet tőle a bass
nem gondolom hogy a basstól szól valami szebben, ilyet nem mondtam és nem is akartam utalni rá
mondom ezek a márkák nem egyformák, nem egyforma belsőt használnak, persze vannak egyezések pl. cirrus logic chipp, meg ilyesmik
itt még a tipusok között is van eltérés, és nem csak a funkciókban, az 500-asok majdnem legalul vannak
szóval ezért szólt neki, nem vagyok szakértő csak szeretem tudni mit veszek
a hk-t nem ismerem, persze már halottam róla -
törölt tag
Figyelj,
elötte egy sztereo onkyom volt, és tényleg gyengébbnek tünt nekem is a bass, de pl. nemtom mennyit számita bassnak hogy a hm wart-os.
Azért írtam Peccnek amit írtam, mert úgy emlkészem az emlitett resetes trükkel javut a helyzet.
Azonkívűl ezek az erősítők nem egyformák, pl. yamaha hmek asszem hibridek, a denon hmek pl. asszem minden analóg bemenő jelet átalakítanak digitális jellé, az onkyo nem,
Fel bírjátok fogni vagy nem, a ti dolgotok, nem nektek írtam, hanem neki, az hogy ezek után mit kezd az infóval az az ő dolga.Lehet hogy csak unalmában írkál, akkor úgyse érdekli.
-
BBéci
legenda
Miért csak a mélyek hiányoznak belőle??? Ha a magastartomány csörömpölne, visítana, a közepek színezettek lennének, a basszus terjengős, szétfolyós, még megérteném.
Ráadásul az emberi agy érdekesen működik, egy állványos kisdoboz szerény mélyeit is kompenzálja, néhány óra múlva már alig lesz hiányérzetünk. -
Pecc
őstag
Azt hiszem ezt nekem címezted
Helyesen kötöttem be, ugyanazokkal a vezetékekkel, mint a stereonál.
Ami egy mezei stereo, egy Grundig Finearts V23.
Ugyanazon a helyen, vannak a dobozok, nem változott a szoba elrendezése sem.
Az alacsonyabb frekvenciás mély hangok hiányoznak konkrétan.
Egy cimborámnál, a pio vsx415je ugyanígy viselkedik, egy ezer éves telefunken stereoval szemben. -
arpibacsi
csendes tag
Vidala, köszi a véleményt, és a személyes tapasztalatokat, ezek sokat segítenek, jobb mint amint az MM-es eladóktól megtud az ember...
A JBL Balboa-val kapcsolatban nekem is az volt az érzésem, hogy a basszus egész egyszerűen túl sok, túl hangsúlyos...azt viszont nem tudom, hogy ez az erősítő megfelelő beállításaival kiküszöbölhető e??
De abban az összeállításban amin hallgattam, túlzásnak éreztem, és mondjuk a KEF C7-tel összehasonlítva sokkal részletszegényebbnek tűnt így...Polkaudió tsi 300-át szettben néztem már, csak az mélynyomó nélkül is több, mint a full 5.1-es JBL szett :S és ott már nagyon rezeg a léc, hogy mélynyomó nélkül maradok... a mélyeket pedig szeretem
Esetleg tipp, Pesten hol lehet polkaudiókat meghallgatni?
köszi,
Árpibácsi -
susuahod
csendes tag
Sziasztok!
A JBL SCS 178-asat nézegetem én is.
(Az új 50 nm-es nappalink berendezésében értem a hangosítás tervezéséhez )
Az az ötletem támadt, hogy egy Yamaha RX-V565-os 7.1-es erősítőt vennék és a SCS 178-asat a későbbiekben bővíteném egy komolyabb pár, front állóhangszóróval, így jelenleg lenne egy normális 5.1-es rendszerem, amit adandó alkalommal továbbfejleszthetek egy tuti 7.1-é.Szerintetek van hiba a gondolatmenetben?
Jól olvastam, hogy az 6 Ohm-os Yamahának nem okozhat komoly gondot a 4 Ohmos JBL meghajtása?Elsősorban filmekhez, játékhoz, TV/rádióhoz, másodsorban zenehalgatáshoz tervezem használni?
Hasonló áron van jobb a Yamahánál? Esetleg hasonló tudású olcsóbban?Előre is köszi, minden ötletet, tanácsot.
Attila -
nemart
csendes tag
köszi!
értem az ellenérveket a kompakt rendszerrel szemben. Azonban kb 5-8 évig biztosan nem nyúlnék hozzá. Utána meg már lehet tök újat kellene venni az egyes elemekből is.
Másfelől DVD-lejátszóra biztosan nem költenék egy fillért se.
De magam is inkább az összeválogatás felé hajlok. Amire eddig jutottam:
Onkyo TX-SR307 ~65.000
Pioneer S-CR52 Szett ~52.000
Pioneer S-W90S Mélynyomó ~25.000
A.C.Ryan - PlayOn! HD ~47.000
Össz: ~189.000
(Onkyo TX-SR307 mellett többek között azért döntenék, mert 3 hdmi in van rajta. Ez hosszútávon elég fontos lehet.)
-
Vidala
senior tag
Csak amolyan ötletadásképpen összetúrtam a Netdepo-n egy-két lehetőséget, hogy 200eFt-ból merre lehet elindulni. A cuccok még csak nem is szubjektív véleményt sugallnak (na jó egy icipicit
), majdhogynem találomra lettek összeválogatva, viszont azt a véleményem tükrözik, hogy szerencsésebb, mint egy kompakt rendszer.
Denon AVR-390 + DVD-1740 vagy egy Onkyo TX-SR307 + DV-SP406 ~ 100eFt
Polkaudio TSi 200 (pár) ~ 67eFt vagy JBL ES 30 (pár) ~ 75eFt vagy Polkaudio RTi A3 (pár) ~ 100eFt
Aktív mélysugárzót pedig hozzá lehet csapni 50-60eFt körül pl. Polkaudio PSW 110, de egy pár jobb polcsugárzó mellett 2.1-ben már vita tárgya lehet, hogy inkább az erre szánt pénzt jobban megéri-e a hangfalakra költeni. (lehet, hogy kicsit kiszaladtam a 200-ból)
Amennyiben hosszú távon maradna a 2.1 a helyhiány miatt, akkor érdemes elgondolkodnod esetleg egy sztereó erősítőn is a HM helyett, mert azok ált. sztereóban sokkal jobban teljesítenek.
Remélem ez segítet elindulni, mégpedig javaslatom szerint olyan módon, hogy elmész meghallgatni őket (javasolt 1-2 lemezzel felszerelkezve menni, amiket sokat hallgattál), mert az erősen szubjetív, hogy neked mi fog végül tetszeni.
-
djapor96
senior tag
Normál sztereóban nem visszhagzik, úgy gyönyörűen szól.
Csak CD hallgatáskor jön elő, Pro Logic módban. Persze a Concert Hall, Stadium mód is visszahgzik, de azt máshol visszhagosnak hallottam. Gondolom annak is kell lennie....
Meghallgattam az ISTVÁN A KIRÁLYT mp3-ról, az nem visszahgzott PRO LOGIC-ban sem.
Lehet, hogy a DELAY beállítással kellene játszanom?
-
dhcodoki
senior tag
Mind minden szubjektív.. egy barna kombi wartburg is lehet gyönyörű szép..
Ami biztos a tökéletes mozi hangzáshoz legközelebbi szintet, 5 vagy több egyforma doboz hozza mélyládával kiegészítve.. a többi csak bűvésztrükk... (nézzük csak meg a hangkeverő stúdiókat)
Abban meg tökéletesen igazad van, hogy a láda nem kell, hogy egy azon családból származzon.. -
BBéci
legenda
Igazad van abban, hogy nem szeretnéd lecserélni az ES30-asokat, viszont a kanapé előrehúzását megpróbálhatnád, legalább egy fél órányi hallgatózás idejére, de csak miután az előírt magasságba tetted fel a dobozokat. A plusz két darab hangdoboz beiktatása (7.1) biztosan sokat dobna a térérzeten.
Hangnyomásmérőt még nem láttam kölcsönzőben, de mint írtam, füllel is egész jó eredményre lehet jutni a keresztezési pont megtalálásában. Teszthangokat találsz a neten, linket nem tudok adni.
A jó sztereót érdemes Pro Logicban hallgatni, például a Cobra 11 nagyon jól szól 5.1-ben.Móci!
Jó ötlet az a Wharfedale! -
Móci
addikt
Végül is közel lennének hozzám a hangfalak, mert elég szar a szoba elrendezése, s nem tudom máshova elrakni őket, mint a pofám elé magyarul. Tehát ha gyengébb, akkor sem fog annyira kijönni. Talán.
Így változik a helyzet?
Nem akarom én lebontani a házat.
A mostani pc-s kreatív 5.1-es vackomat csak leszólja. Ha meg tisztább, szebb hangja van, már megérte. -
herrká
senior tag
Erre a "falodébbtolóra" akkor én is elkezdek kuporgatni
Az én tapasztalataim még szegényesek. Időhiány miatt nem volt még igazán alkalmam tesztelni. A Halálos iram 2. részéből próbáltam részleteket. Mint feljebb írtam, az autó jön messziről balról, és elmegy messzire jobbra. Ez OK! Viszont nincs az az igazi tér érzetem, mint egy jól beállított sztereónál, hogy "hallom" hol penget a basszgitáros, hol állnak a vokalista lányok...
Az oldalról, esetleg hátulról jövő hangok mellettem, fölöttem jelennek meg, de előre már eltávolodnak szépen.
A párbeszédek főleg középről jönnek. Ott sem hallom ki azonban azt, hogy a két szereplő a Tv két sarkán beszélget... Olyan középről beszélnek, hiába állnak egymás mellett, vagy egymással szemben...
Néha felálltam és oda mentem a hátterek közelébe is, hogy szólnak egyáltalán? Halknak találom őket, pedig a mérőmikrofonnal állítottam be a "hangzást".
Ami még meglepett, hogy a régi tornyom erősítője elvileg 80 - 100W körüli volt, ott 1/4 hangerőn már szépen muzsikált, fél hangerőnél pedig feljött a szomszéd két emelettel lentebbről! Feljebb talán nem is volt tekerve csak 1x, 2x, de nem is hiányzott!
Ennek a 307-es Onkyonak elvileg szintén 100W-os kimenetei vannak, ha jól tévedek. Olvastam a leírásában, hogy a hangerőt alapon 80-ig lehet tekerni. Nos, én a rádiót legalább 30-as, 35-ös szinten hallgatom, és közel sincs olyan dinamika, mint a Kenwoodnál volt. Igaz írták, hogy a házimozi erősítő nem zene hallgatásra való!
A filmet viszont 50-es hangerőn néztük, és akkor sem volt hangos! Feljebb nem tekertem, mert ugye még bőven bejáratósak a hangfalak! A teszt majd lassan - lassan folytatódik. Remélem egy szub sokat dob majd rajta....
(már megint novella, bocsánat!) -
Móci
addikt
Kb. 25m2-t kellene 'beszólniuk'. Annyira nem nagy a szoba. Elsősorban mozira lenne használva, de elég sokat hallgatok zenét is. Rock, metal a műfaj.
Nagy keret nincs rá, azért is néztem ki ezeket, no meg belépőszinten szeretnék maradni egyelőre. No meg a 4-8 ohm. 6 ohmos hangfalakat 'szeret' az erőlködő, így eléggé be van határolva a választási lehetőségem.
Yamaha hangfalakat is nézegettem, de egyik sem olcsó mulatság, kivéve a használt NS-50. Jó, azért az NS-555 jobban mutatna a szobában... -
herrká
senior tag
Én eddig nem is figyeltem melyik DVi kimenet van rajta! A kártyám ilyen egyébként.
Nem is kombinálok már! Csak tudod, ha az ember nem ért hozzá, akkor megpróbálja alaposan körbejárni a témát. Legalábbis én ilyen vagyok.
Aztán jönnek az infók, és minél több, annál érthetetlenebb, bonyolultabb, bizonytalanabb lesz az egész! Főleg ha pro és kontra vélemények!
Egyik pillanatban ez a 100%-os megoldás, 5 perc múlva már más!De most már hála a sok segítőkész kollégának, kezdem kapizsgálni!
Köszönöm MIndenkinek!
-
herrká
senior tag
Nincs rajta HDMI kimenet
2db DVI kimenet van rajta összesen. Gigabyte HD4850 512MB DDR3 a VGA típusa! Pedig hDMI-sként hirdették, rögtön megjelenésekor vettem a kártyát! A hozzá kapott DVI-HDMI átalakító után vittem eddig a video jelet a TV-mre, HDMI kábellel. Sajnos a TV-n sem volt hangom. A kártya topikban kaptam néhány tanácsot, hogy mit hogyan állítsak, milyen kiegészítő driver progit telepítsek stb., de nem volt siker.
A kártyára egyébként az alaplapról rá van kötve külön kábellel a HD audio. Gigabyte EP45-DS3R. Sajnos ez van!Mindenkinek aki reagált, remélem nem hagyok ki semmit:
A PC-ről S/PDIF optikai kábellel viszem az audiót az erősítőbe, szól is! Csak én voltam olyan naív, hogy azt hittem muszáj az összes készülék (PC, DVD, DVD író stb) videó jelét is keresztül vinni az erősítőn! Ezért forogtam a kérdés körül ennyit!
A DVD játékosok lecserélése tervben van, de elég sok minden van előtte. Így a HDMI-s lejátszókra még várnom kell.
Az erősítő Y, Pb, Pr csatiról azért átviszem a videót a TV-re, természetesen annak ugyan olyan bemenetére. Biztos ami zicher alapon!Még várok koax audió kábelt és egy HDMI-t, utána kipróbálom a PC képét is átküldeni az erősítőn! De ez csak egy próba lesz, marad a közvetlen TV-re kötése a videó jeleknek.
Mindenkinek köszönöm a segítségét és a türelmét!
-
_ak_
addikt
1-2 dologban szeretnélek kijavítani. Egyrészt nem WMPC, ha magad is megnézed, csak simán Media Player Classic (MPC).
A másik, h Home Cinema változat már magában tartalmazza a kódekeket is, így azokat nem kell külön feltelepíteni és tud DXVA-t is (vga dolgozik a cpu helyett).További infót itt a PH!-n található HD filmek lejátszása topikban (1.hsz.) találhatsz.
-
herrká
senior tag
Éppen holnap délutánra terveztem megvenni az Eltaxokat a "hülye azért nem vagyokban" a pólusban. Ahogy láttam ott korábban, a házimozi szobában csak 6 számjegyű összegbe kerülő összetevők vannak... (Sajnos nem járok ott naponta, kb., 100km a lakhelyemhez...)
Most viszont BBéci elbizonytalanított... Ahogy látom Ő nagy mágus a témában, én pedig nem értek hozzá! Nekem is az a "jó hangzás" ha a basszus rázza rajtam a rongyot, a magas meg cicereg - ettől másznak falra a hozzáértők
De most lehet, hogy felmegyek az említett helyre, és megpróbálok rávenni egy eladót, hogy meghallgathassam az Eltaxot. Ha nem győz meg, akkor lehet, hogy veszek egy olcsó centert, és a hétvégén beüzemelem a cuccost, a fenti módon. Aztán majd ha összegyűlik egy Kef C9(C8?)-re, ha jól emlékszem talán ezt ajánlotta egy boltos tegnap olyan 150eFt körül, akkor megveszem azt. Addig pedig hallgatom ilyen szedett-vedett hangfalakkal. Tudod milyen rossz, hogy Télapó hozta az erősítőt, és még nincs kidobozolva, mert nem mertem így beüzemelni, mivel azt mondták nem OK.dhcodoki: igen ilyen válaszokat kaptam, lehet Tőled is éppen, de most BBéci elbizonytalanított
-
Daywalker
addikt
Jaja, sajnos annyi mindent írnak itt, hogy néha képtelenség követni (mondjuk megnézhettem volna a netdepon de eszembe sem jutott).
A 80-as szerintem jó, legalábbis az elődjénél azt ajánlgatták, mert többek szerint az szólt a legkiegyensúlyozottabban. Én 100-asat akartam, vagy 90-est de végül 60-as lett, de nem bánom. Viszont jó, hogy a reflexet az ES-nél végre hátulra rakták...
No a lényeg, hogy ha teheted, akkor egyszer tolj mellé egy jó (lehetőleg ne alapszintű) subot és hallgasd meg. Sajnos kis térben a sub tud sok és kevés is lenni.
Mire gondolok? Például nekem van 12 tiszta négyzetméterem (tehát no bútor, csak egy kanapé amiről ketten-hárman is tudjuk nézni a filmet), ami igazából egy nagyobb szoba egy kis elkülönített része -- mindegy, bonyolult elmagyarázni. Előtte ugyanezt a rendszert 12 négyzetméteren használtam, de az tele volt bútorral, szekrénnyel (ágy-szék stb). A régi szobában elvesztek a mélyek, ám ha megtekertem a subot, akkor döngött. Most teljesen szimmetrikusan helyeztem el a cuccokat, surround hangfalak állványon kaptak helyet az eddig használt polcok helyett. A két szoba közti akusztikai különbség okozta ugrás akkora volt, mintha egy sokkal jobb rendszert vettem volna...most azok a zenék, amik akkor hallgathatatlanok voltak a visszaverődések és elnyelések miatt, most félelmetesen jól szólnak. -
herrká
senior tag
De igen, gondolkodtam rajta, csak itt lebeszéltek róla. Egyébként a jelenlegi "frontok" a Videoton AL110-esek, 2x20cm mély, 8cm közép és 2,5cm magas. Ez van a tornyom "A" kimenetén. Az álsorroundon pedig Orion Mambók vannak, ezeket annak idején az Orion mini hifikhez adták.
Az volt a tervem, hogy veszek valamilyen centert, és a Vidik frontok, az Orionok pedig hátterek lesznek. Gyűjtögetek és majd valamikor veszek valami "rendesebb" szettet.
De erősen lebeszéltek róla.
Akkor leszek szomorú, ha majd az Eltaxokat rosszabbnak fogom hallani, mint a Vidiket! Mert szub csak később jön majd. -
Daywalker
addikt
Ajánlom BBéci hozzászólását [link] mert nekem pontosan ugyan ez a véleményem. Nem állítottam, hogy csak a mélyláda adja meg a lényegét, nem is állíthatom, mert nem így van. Viszont rengeteget dob rajta és ez tapasztalat, mivel én is sokáis SUB nélkül használtam a rendszert.
Ugyanannyira nem szerencsés ötlet az LFE csatornát hozzákeverni a frontokhoz, mint a centert keverni a frontokra (jellemzően ugye center nélküli rendszereknél). Az sem véletlen, hogy az erősítőbe bekerültek a vágási frekvenciák és a mélyládán is állítható a vágás, amiket nem feltétlenül csak polcsugárzóknál érdemes használni.
Mivel nem írtad az ES széria melyik hangfalairól van szó és használsz-e mélyhang kiemelést vagy loudnesst vagy akármit, ezért nem is jó vitába szállni, mert mint írtam, vannak olyan dobozok, amik tényleg jó mélyre mennek basszus kiemelés nélkül (de még ezek sem mennek egy jobb sub szintjére, hiszen nem ez a céljuk). De abban gondolom egyetértünk, hogy míg az átlagos álló frontok frekvenciaátvitele mondjuk 50-45Hz-nél kezd el meredeken esni, addig egy olcsóbb mélyládáé mondjuk 35Hz körül (már amelyik...), ami roppant nagy különbség. Elhelyezéssel és a megfelelő pontra üléssel sokat lehet ezen javítani, de mozinál a sub csatorna sokkal többre való, mint döngetésre, pont ezért subbal (vagy sub nélkül) is fontos a jó beállítás.
update: amit utólag írtál (közvetlenül e hozzászólásom előtt) azzal egyetértünk és nem is vitattuk: lehet apránként is megvenni a cuccokat, mert mint említettem, én is így tettem, csak más sorrendben. Viszont egyszer próbáld ki a rendszered valamilyen jobb ládával és meglátod, hogy bizony van különbség és akaratlanul is mosoly ül majd ki az arcodra, amikor olyan hangokat érzel (igen, érzel, mondjuk a mellkasodban!) meg vele, amiket előtte sub nélkül soha.
-
dhcodoki
senior tag
"Jónéhányan a jó hangzást a nagy basszus fogalmával azonosítják."
Ezt teljes mértékben én is így gondolom."Engem kimondottan tud zavarni, ha túl sok a mély dübörgés a többihez képest, amit sajnos nem egyszer tapasztaltam már."
Egy jól beállított rendszernél nem fordulhat elő ilyen. Sajna nem minden szobában lehet jól beállítani a rendszert. Viszont sokat lehet segíteni a szoba akusztikáján különböző trükkökkel. -
BBéci
legenda
Azért nem tudok digitális adásokat felvenni, mert nem képes rá, csak analóg bemenettel rendelkezik. A stb-ból kijövő analógot tudom rögzíteni, viszont egyelőre azért nincs digitálisom, mert mindegyik cég szutyok beltériket ad, ami rontja a képminőséget.
Véleményem és tapasztalatom szerint, az LFE csatornát jobb különálló mélysugárzóval megszólaltatni, mint a frontokhoz hozzákeverni. Nézzük csak meg a THX ajánlásokat!
Egyes esetekben, mint például az említett Meridian rendszer, eszméletlenül jó lehet a hangzás mélyláda nélkül is, ám egy Velodyne DD15-tel már elég sokat javulna. Eredetileg az volt az SPL1200Ultra helyén és vissza is fog kerülni.
Néha elfelejtem bekapcsolni a mélynyomót, úgy kezden nézni a filmet. Nem rossz, de amikor észbe kapok és bekapcsolom, csak jobb lesz egy picit. Igaz, az állódobozaim csak 28 Hz-től indulnak. Papíron. A valóságban 35-től, alatta már nagyon halk. -
Daywalker
addikt
Azért az nem ugyanaz a mélység...akkor sem, ha esetleg kiemeled a mélyet. Nálam minden flaten van, még a tone vezérlő részt is kikapcsoltam, de azért mélyláda nélkül nem az igazi filmet nézni -- zenélni lehet. Igaz, hogy minden igényfüggő, de ha már valaki HM rendszert csinál otthon, akkor ahhoz legyen már egy mélyláda, mert részben az adja meg a lényeget sok filmeknél (amellett, hogy ne torzítson). Még akkor is, ha nem robbantja le a veseköveket. Lehet azt normálisan is hajtani.
Mellesleg a mostani kommersz, azaz 1-200 ezres kategóriába eső erősítők szerintem meglehetősen lineárisan szólnak, kisebb hangerőn nem elég a mély, tehát picit hajtani kell. Elmúltak már a Videotonos loudnesses idők...Ellenben, ha van mélyládád...Persze vannak olyan cuccok, amiket BBéci is említett, de az más kategória.
-
Diplomata
aktív tag
Nálam nincsen kettős kábelezési lehetőség,csak két kábel van összesodorva,hogy meglegyen a kellő vastagság.Egyébként marha jó ötlet volt a cat5e utp,mivel összesen 60m kábel kellet így hogy kettőt összefontam,ez még egy olcsóbbnak számító 500ft-os 2.5-es kábelből is 15k lett volna,és annál sokkal jobban szól ez.
Aktív témák
Hirdetés
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Formula-1
- Egyesítené a ChromeOS-t és az Androidot a Google
- Windows 10
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen videókártyát?
- Macska topik
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest