- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A kínai gyártók 3D arcazonosítással kísérleteznek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Légies iPhone halvány színei
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #176 üzenetére
A bekapcsolt SB az megköveteli az aláírt kernelek használatát Linuxon, ilyen pl. amivel az Ubuntut kiadják default kernel. Elvileg kézzel lehetséges aláírni magadnak de nem életszerű a dolog... Már pedig Linuxon vannak speciális kernelek és a használatuk is gyakori. Szóval nekünk inkább csak púp a hátunkon az SB.
-
válasz
King Unique #176 üzenetére
Vagy mert bizonyos lapok bugosak secure boot módban GRUB esetén.
-
King Unique
titán
Mármint azért lehet kikapcsolva a Secure Boot, mert multiboot van és a másik OS nem támogatja, de ott is pl. az L betűsöknél a népszerűbbek már kb. 10+ éve támogatják. Sőt, ez előbbi esetben sem feltétlen kell kikapcsolni, mert van amikor az "Other OS" opcióra állítás is elég.
Egyéb esetben viszont kb. semmi értelme nincsen kikapcsolni, UEFI bootolási mód szerinti telepítésnél alap a bekapcsolt Secure Boot, Windows 10 és Windows 11 telepítésénél is. -
King Unique
titán
A Windows 11-nél a Home és Pro kiadásoknál 2 évig, az Enterprise és Education kiadásoknál 3 évig támogatott egy-egy verzió, azaz elég 2-3 évente "megmokolni a gepet".
-
Eteke
csendes tag
[link] Ez a térkép nagyon beszédes.
-
Armagedown
őstag
Nem lesz semmi gond, leszámítva azt, hogy a feature update-ek nem fognak automatikusan települni, de arra is szokott lenni megoldás, a Windows 11 topikban mindig leírják a módját.
Ha pedig nem telepíted kézzel a nagyobb frissítéseket, akkor a jelenlegi verzió az életciklusa végéig kapja a biztonsági frissítéseket, ez pl. a Windows 11 24H2 esetén 2026 október 13. -
hapakj
őstag
Elég kb 2 évente, mert egy-egy major verzió 2 évig kap támogatást.
Amúgy pont emiatt a kényelmetlenség miatt szerintem ajánlatos, amit lehet megtenni a Win 11 kompatibilitásért. fTPM, Secure Boot, Uefi Boot, GPT particiós tábla. Mert talán így az inplace upgrade gördülékenyebb lehet, mint ezeket megkerülve feltelepíteni.
-
hapakj
őstag
-
ripo05
tag
Ha egy laptopon a processzor nem támogatott (i5-6300U) és valamilyen kerülő módon felrakom mégis, lehet abból olyan gond, hogy mondjuk frissítések nem mennek majd fel, vagy bármi más probléma is előjöhet?
-
Neurotoxin
őstag
Szerintem egyről beszélünk, én is így értettem. Mondjuk tegyük hozzá, szintén Edit nénit nem fogja érdekelni, hogy 8 éve nem jött update a videokártya driveréhez, ugyanúgy fogja használni tovább...így már valahol érthető, hogy valahol megkellett húzni a határt a hardver szintjén és a TPM 2.0 chip lett megugrandó kívánalom.
-
BBorg
tag
válasz
arnyekxxx #152 üzenetére
Ha gyártói támogatás nélkül akarom tovább használni, akkor a jelenlegi jogi viszonyok között megengedett, hogy alkalmazzak saját fejlesztőket, akik gondoskodnak a folytatólagos támogatásról? Módosíthatom a szoftvert?, Honnan szerzem meg a forrást? A szoftvercéggel titoktartást aláírt korábbi fejlesztőket felvehetem és ők dolgozhatnak a szoftvercéggel aláírt szerződéstől függetlenül?
Gyanítom, hogy a befektetők érdekeit szem előtt tartva a szoftvercég és jogászai minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a régi termékük ne jelentsen konkurenciát az új bevételi forrásuk számára. Az egyes W verziók között egyre kisebb valódi fejlesztés figyelhető meg, és egyre inkább tapasztalható, hogy olyan fejlesztéseket erőszakolnak a közönségre, amit senki nem kért/ nincs haszna / nem néz ki jól / fölösleges / gépigényes /agyrém /nem akarom újratanulni.Ha a szoftvercég nem a marketingosztálya által felvázolt, vásárlói igény megteremtésére kitalált fejlesztések megvalósítására alkalmazná a fejlesztőit, akkor feltehetően a fejlesztőknek kevesebb dolga akadna. A fejlesztőket el lehetne bocsátani a cégtől, hogy más cégeknél kereshessenek munkát. A fejlesztők fizetése csökkenhetne. A fejlesztők más emberek számára valóban értékes szolgálatot tehetnének, nem olyan problémákat kéne megoldaniuk, amit már 35 éve megoldottak, csak a legutóbbi frissítésből törölték a megoldást, hogy újra lehessen vele foglalkozni, esetleg külön Store alkalmazást kelljen venni helyette.
-
laed
aktív tag
Az hogy itt mennyi hulladék lesz, senkit nem érdekel;
a lényeg, hogy pörögjenek az iparág részvényei! -
-
Sirus86
aktív tag
Na csak kiprobaltam. Windows 10 Pro-t lefrsittettem Windows 10 IoT enterprise LTSC-re. Mukodik. Maradt minden, a progik, minden. 2032-ig jok vagyunk, legalabb security patch vegett.
-
Peathee
senior tag
Felesleges foglalkozni a megmentésükkel. Ha nem is egyszerre, de pár éven belül így is úgyis elektronikai hulladék lesz belőlük. Az újrahasznosításra kell felkészíteni a kohókat és a méh telepeket.
-
arnyekxxx
veterán
Nem kell megvenni az újat csak azért mert a régi már nem támogatott, használhatod tovább támogatás nélkül is. Ahogy van aki még mindig XP-t használ mert csak. Mindemellett jelen szituácioban a frissítést ingyen kapod ha arra alkalmas a géped.
Te lennél a legjobban megsértődve ha meg kellene fizetned azokat a fejlesztőket is akik a w1.0-át foltozzák hozzá a 2025-ös hardverekhez.
-
cami][us
senior tag
válasz
arnyekxxx #141 üzenetére
Nem tudtam, hogy a kaby lake már 15 éves. Felétek repül az idő.
#150 Erre majd kitalálnak egy méregdrága supportot. Ha nem tetszik, akkor az már a vevő felelőssége. Talán ha egyesek közműnek gondolják az operációs rendszert, akkor nem egy random amerikai cégnek kellett volna adni az irányítást, ami nyilván jobban izgul a tőzsdei árfolyamáért, mint a felhasználók elégedettsége miatt. Caveat emptor.
-
BBorg
tag
Milyen lenne az, ha lenne egy törvény, ami elvenné a megszüntetett támogatású szoftvertermékekhez kapcsolódó szellemi tulajdon jogokat és közkinccsé tenné?
Szoftvercég: megváltoztatom a startmenüt ezért ez most már egy teljesen új termék. Megszüntetem a régi támogatását, tessék megvenni az újat.
Törvényhozó: Jól van, de akkor biztosan nem fogod zokon venni, ha a régi terméked ingyenessé válik, mint a 10-es szorzótábla, hiszen annak semmi köze a teljesen új termékhez; és egyébként is a felhasználók ésszerű vásárlói döntésük keretében fogják keresni a teljesen új termékedet, hiszen sokkal jobb és többet tud mint a régi.
Szoftvercég: ??? ... Ja, akkor lehet, hogy mégis inkább támogatni fogom a w95 w98 w2000 wxp wvista w7 w8 w10 termékeket a továbbiakban is. A fejlesztő kapacitásaimat pedig valódi problémák megoldására irányítom, vagy eladom másoknak, hogy azok oldhassák meg a problémáikat. -
Kansas
addikt
válasz
worxland #135 üzenetére
Ezt úgy hívják, hogy copium. Szívjad, ha akarod...
Az hogy a nem tech érdeklődésű egységsugarú júzernek "jó az is", nem jelenti azt, hogy nem avul a technológia. Csak a '90-es évekkel ellentétben nem CPU teljesítmény, hanem (hozzá való alaplapon levő) feature szempontból.
A Zsiguli se megy lassabban a gyakorlatban a Teslánál... az emberek 90%-át a Zsiguli is elviszi a legnagyobb megengedett sebességgel A-ból B-be... ha érted, érted, ha nem, nem. -
arnyekxxx
veterán
igen, arra gondolok
Az annyira laikus pont annyira le fogja szarni mint amennyire leszarta a w7 támogatásának végét is, ahol meg van vérpistike rokon /ismerős ott megoldják.
Cégek meg nem használnak évtizedes hardvert, ahol meg igen és azon is akarnak maradni azoknak ott van az LTSC. Ahol meg ez sem játszik ott maradnak a w7-en mint eddig.
-
válasz
arnyekxxx #141 üzenetére
Olyasmire gondolsz, hogy ez inkább lejárató cikk, mint valós probléma? Ha tévednék, úgy sajnálom, mert nem értem, hogy mire gondolsz. Ugyanakkor érthető, ha egy laikus nem tudja mitévő legyen, mert az általános iskolás oktatástól kezdve CSAK Windowst lát az emberek többsége. Én még DOS parancsokat is tanultam (minek?).
-
arnyekxxx
veterán
Erről beszéltem, nem árasztják el a netet Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Android11 (2020) terméktámogatásának vége cikkek, de ha az MS megszünteti a 10 éves oprendszere támogatását (megkerülhetően) és a 11 nem megy fel a 15évesnél öregebb PC-kre akkor itt a környezeti katasztrófa.
-
Nagyon zárójelben amúgy megjegyzem, hogy manapság már elfogadható összegért lehet venni miniPC-ket, amik egyfelől Windows 11 kompatibilisek, kisebb az ökológiai lábnyomuk és hétköznapi feladatokra (játékot kivéve) alkalmasak. Árban is emészthetőek, egyetlen kérdőjel számomra bennük az, hogy mennyire lehetnek tartósak? Amiben van aktív hűtés, az biztosan tovább fogja bírni. Bmax, Beelink, stb. márkák eléggé mennek mostanában.
Példának ez egy N100-as modern Celeron procival szerelt miniPC, kb. 60k forintot ér Amazonról. Nyilván nem egy nagyágyú, de az AV1 dekódolást tudja.
https://www.amazon.com/Beelink-Intel-N100-Computer-Desktop-Display/dp/B0BVFS94J5?th=1 -
bence1024
tag
Érdekes ez a régi gép/új gép téma.
Ma egy ~10 éves (core i) cpu-val is el lehet lenni.
Viszont 2015-ben egy akkor 10 éves cpu... Hááát. -
worxland
addikt
Ja. Oszt ezekből mire is van szüksége átlag júzernek, aki azt sem tudja, mi az USB?
USB2 mindenre is elég nekik, Bluetooth-t csak múzeumban látták, M.2 helyett jó nekik a SATA SSD (mennyi videó is van arról, hogy hétköznapi használat mellett mennyi az NVME előnye?), ez a PCIe (azt se tudják, mi az) mire nem elég a felhasználók 90%-ának?Fel kellene ébredni, ez már nem a 90'-es évek, amikor kétévente cseréltem PC-t, és triplázódott a teljesítmény.
A mostani konfigom például 5 és fél éves, de oda tudom állítani bármelyik mai középkategóriás mellé. -
Kansas
addikt
Van nem IoT LTSC is...
-
-
Kansas
addikt
válasz
direwolf #117 üzenetére
Vállalati környezetben leírják a hardvert költségként/amortizációban és 3-5 évente cserélik(aztán tipikusan megy a használtpiacra, a dolgozókhoz vagy alapítványoknak, nem a szemétdombon végzi)... persze ott is van aki szexuálja a váltópénzt, de aki ilyen sokáig húzza, az megérdemli a következményt...
-
M@cika
őstag
válasz
Donki Hóte #119 üzenetére
Nem a felhasználó fogja ezt az okosságot megcsinálni, hanem szépen letölti onnan, ahol az előző is megvolt. Ideje, mint a tenger, nem fog attól behalni a rendszere, hogy esetleg 1 hónapig nem lesz frissítése.
A cégek az más tészta, de mondjuk a nonprofit oktatási intézmények, akik valójában nem is rendelkeznek gazdálkodási lehetőségekkel, mert semmit sem vehetnek amit a Tanker nem engedélyez... Szóval ott a fenntartónak kellene gondoskodni a gépparkról, amin elfut a w11. -
válasz
King Unique #69 üzenetére
Aki megvette a Windows 10-et, annak nem is kell az új Windowsért, a Windows 11-ért fizetni, hiszen ingyenesen aktiválható érvényes Windows 10 termékkulccsal és meglévő digitális licenccel is a Windows 11. Sőt, még a Windows 10-et sem feltétlen kellett megvenni, mert az meg a Windows 7, 8/8.1 termékkulcsokkal volt ingyenesen aktiválható 2023 októberig (8 évig engedték a hivatalos meghirdetett 1 + 2 év helyett), de még a Windows 11 is.
Jól gondolom, hogy a Windows 10-nél is hasonlóan lesz? Egy darabig ingyenesen lehet majd upgradelni Windows 11-re és utána, ha lejár a határidő, akkor kénytelen leszek új licenszet venni az új rendszerhez?
-
Működik a TPM kikerülésere szolgáló okosság, egészen addig, amíg az MS nem aktivál egy TPM kikerülésére szolgáló okosságot kikerülő upgrédet egy Win11 frissítésben, mert akkor kell csinálni egy TPM kikerülésére szolgáló okosságot kikerülő upgrédet kikerülő okosságot, és így tovább
Szóval azt akarom mondani, hogy a felhasználók 99%-ának nincs meg az ehhez a harchoz szükséges tudása, kitartása, gyomra
-
válasz
bitblueduck #9 üzenetére
számítógép fogalma = rákattint a böngészőre és facebook, insta, meg ilyenek.
A szüleimnek én ebből a megfontolásból telepítettem a gépeikre Linuxot, mert nekik tényleg jóformán ennyi a számítógép, hogy Google Chrome ikon az asztalon. Ennyiből még a ChromeOS Flex is jó választás lett volna oda, de arra egyelőre nem igazán vannak szoftverek, szóval, ha mégis később támadna valami egyéni igény, akkor Linux-szal jobbak az esélyek.
-
hapakj
őstag
Sok helyen látom még ennek a registry kulcsnak az emlegetését is, nem tudom esetembe miért nem igényelte. [link] De mintha újabb Windows 11 telepítők engedékenyebbek lennének.
-
hapakj
őstag
válasz
brabbitz #109 üzenetére
6. és 7. generációs CPU-kon, ha be van kapcsolva az fTPM (intel PTT) akkor már nem sír a TPM hiányára. És igen alaplap függő a dolog. Van hogy nem támogatja az alaplap, van hogy BIOS-t kell updatelni.
(Secure Boot, UEFI Boot és GPT particiós tábla is kell)
A CPU továbbra sem lesz kompatibilis, s az Update Assistant nem is engedi a frissítést, de manuálisan indítva a telepítőt az ISO-ból nekem fel ment probléma nélkül. Ezt nem nevezném mókolásnak.
-
Kansas
addikt
-
brabbitz
aktív tag
Az érdekes. Csak mert i5 6600-on, illetve i7 6700K-ra nem sikerült "hivatalosan" felrakni, mert panaszkodott hogy nincs TPM2.0. Redditen olvasva valószínűleg alaplap függő is lehet a dolog.
3.gent nem probáltam, de 4.genen 4670K megcsinálja ugyanazt és ugyanugy Windows 11-en mint 10-en.
-
Kansas
addikt
válasz
worxland #105 üzenetére
Egészen olyan régit már nem használok, nem szopatom magam, ha nem muszáj.
De a te csoda i7-ed és a hozzá való alaplap nem támogat egy rahedli technológiát ami mára szinte alap... USB-C/USB3, Bluetooth 5, a Haswell-hez való alaplapok nagy többségén nincs m.2 slot, ha nem Z97-es chipseted van akkor a PCIe is csak v2...
Persze, bővítőkártyákkal meg USB dongle-kkal ezek jó része orvosolható... ha van elég slot meg USB csati, de akkor is plusz pénz, hely, stb.
Attól még, hogy a proci nyers teljesítménye alap dolgokra elég, baromira el van avulva az a platform.
Nem használhatatlan, de elavult, és nem most hanem jó 4-5 éve... -
hapakj
őstag
válasz
brabbitz #104 üzenetére
6. és 7. generációs intel CPU-kban már van megfelelő TPM, s mókolás nélkül manuálisan telepíthető rá Windows 11.
Én a legerősebb 7. generációs 7700K-son használom a Windows 11-et. Egyáltalán nem vagyok elájulva a sebességtől. Windows 10 sem sokkal gyorsabb egyébként.A 3., 4., 5. generációs már biztosan kompromisszumos élményt nyújt manapság.
-
Lesz-e Windows 13? Ha már emeletből is hiánycikk az ilyen számú
-
worxland
addikt
"i7 4770, mi, DDR3-mal? Az nem elavulófélben van, hanem már rég elavult, a mostani "efficient core"-ok adnak le akkora teljesítményt, töredék fogyasztásból" - szóval attól elavult, mert egy újabb gép kevesebbet fogyaszt? A mai napig árulnak új hardvert kevesebb szálon futó procival (most vettem egyet!), amit ez körbetáncol. Szerintem ideje ellátogatni egy könyvesboltba és beszerezni egy Értelmező kéziszótárt. Sebességben ez a gép még mindig bőven tudja, amit r=1, nem-játékos, nem-fejlesztő júzer valaha is akart egy PC-től. Irodai meló/jutub/fácse/filmnézés/böngészés/videócset - egyszer sem volt panasz, hogy akad vagy lassú. Beképzelt beszólás helyett talán használni is kellene hasonló hardvert.
-
brabbitz
aktív tag
Igen. Itt főképpen a Windows hardverkövetelményei számomra a problémásak. Biztos van, amiken az legkésőbbi W10 nem indult el, de feltételezem hogy azokon már a legkorábbi Windows 10 is problémásabb volt. Ha a Windows 11 nem követelné meg pl. a TPM2.0-át, ami sok, amúgy használatra bőven alkalmas processzornál hiányzik, akkor nem érdekelne a dolog. W7-->W10 váltásnál sem érdekelt, mert a célgépek ugyanúgy eloperáltak az új rendszeren hiba nélkül. Itt "hivatalosan" nem, pedig probléma nem lenne velük. Említettem, hogy a 4.gen i5-öm kiváncsiságtól vezérelve W11-et kapot, probléma nélkül kiszolgálja.
-
válasz
King Unique #91 üzenetére
Nekem i5-4590S-es procim van, és kapok értesítő ablakokat. Nem pont olyant, amilyent fent látni, mert nálam arról szól az értesítő, hogy 'válts Win11-re, de mivel nem jó a hardvered, azért a MS oldalán olvashatsz arról, hogy milyen hardverrel működik'. Vagy legalábbis ilyen típusú felugró üzenetek jönnek. Nem túl sűrűn, mert eddig (tavaly óta) csak háromszor jött elő (az első ráadásul arról szólt, hogy frissítsek, majd rákattintás után jött egy ellenőrzés, ami után jelezte, hogy nem frissíthetek
); de létezik ilyen is.
-
Mondanám, hogy aki emiatt vált HW- na annak is úgy kell
, csak hát majd az én vizembe és levegőmbe is majd jut az ő kidobott szemetukből, korábban, mint kéne....
-
hapakj
őstag
válasz
brabbitz #100 üzenetére
Milyen ígéretét nem tartotta be a Microsoft? Az hogy a Windows 10 az utolsó windows? A Windows 11 lényegében csak egy Windows 10++ és mindenkinek ingyen jár akinek meg van a Windows 10.
Az hogy, a hw-es követelmények, meg nem növekednek soha azt naívság lett volna gondolni. A Windows 10-é is növekedett és voltak gépek, amelyeken már nem indult el.
-
brabbitz
aktív tag
Értelemszerűen, nem jelentek/igérek meg olyan dolgot amiről elég valószínűsíthető hogy nem megoldható. Igen, még ha 10% esély is van arra. Ebből a szempontból sajnálom ha ilyen emberek vesznek körül.
"Épp ezért nehéz is hinnem abban, hogy igazat állítasz..." - Hiszel amit szeretnél, semmi közöm hozzá.Egyszerre használok Linuxot és Windowst. Mindegyiknek látom a pozitívumát is negatívumát. Fentebb már leírtam a problémámat erről, feleslegesen mégegyszer nem írom le ezt. Nem magasztos elv az ha elvárod hogy nagy cégek (krhmm..akár pártok) ne dobáljanak igéretekkel/kijelentéseikkel ide-oda. Ez nem csak az MS-re vonatkozik.
-
Kansas
addikt
OK, bocsi, még életemben nem találkoztam hozzád hasonló szent emberrel aki soha meg nem másította a szavát, akkor se ha rajta kívül álló(pl. anyagi) okból rákényszerült volna, hibátlanul, szeplőtlenül...
Épp ezért nehéz is hinnem abban, hogy igazat állítasz...
Élj az álomvilágodban, és térj át Linuxra vagy Mac-re, ha nem tetszik az MS rögvalóság. Csak ne lepődj meg, ha ők se érnek fel a magasztos elveidhez... -
Kansas
addikt
i7 4770, mi, DDR3-mal? Az nem elavulófélben van, hanem már rég elavult, a mostani "efficient core"-ok adnak le akkora teljesítményt, töredék fogyasztásból.
A szüleimnél 2 papíron nem Win11 kompatibilis gépen használnak vígan Win11-et, az egyikben(mITX HTPC) Ryzen 3 Pro 2200GE van, a másikban(Thinkpad T470) ha jól rémlik i5-7200U. Egyik se szorul cserére, pedig egyik proci se támogatott... ha pedig az MS kinyírja a TPU-megkerülést, az előbbibe 15e-ért megy egy 3200G, ami már kompatibilis, a másikra meg egy felhasználóbarátabb Linux disztró... -
brabbitz
aktív tag
"Nem kommunikálta éveken keresztül, és abban a pillanatban érvényét vesztette a kijelentés, amint megjelent a Win11." - Szörnyen örülök annak hogy amit egyszer kijelentenek az nem úgy van. De tényleg
"És a TPM követelmény alighanem akkor is be lett volna vezetve..." - ha nagyanyámnak áramszedője lett vóna..."szenteknek fenntartott elvárási szintet támasztasz az MS irányába" -ne haragudj már, hogyha kijelentettek valamit, akkor tarthatnák is?
hát b*ssza meg, ha ez szenteknek fentartott szint, akkor merő bocsánat.
"csak nem igazán van se erkölcsi se jogi alapod rá." -te miről beszélsz hallod?
Én ha valamit megígérek, azt betartom. Hozzászólásaidból leszűrhető, hogy te nem, nem vagyunk ugyanazok, de én elvárom ezt mástól is. Így leszel hiteles ember, nem az ellentétével.
Innen pedig elkezdhetne a Microsoft is élni egy olyan valóságban ahol nem dobálozik a kijelentéseivel, illetve nem basz ki a felhasználóival. -
Kansas
addikt
Nem kommunikálta éveken keresztül, és abban a pillanatban érvényét vesztette a kijelentés, amint megjelent a Win11.
Belátta, hogy nem tud főverzió-ugrások nélküli rolling release-t csinálni a Windows-ból, és feladta a dolgot(gondolom, ha nem tette volna, az újfajta monetizáció bevezetésével járt volna, pl havidíj M365 módra). És a TPM követelmény alighanem akkor is be lett volna vezetve...
Nem kell foglalkozni azokkal, akik csűrik-csavarják, hogy de igazából a 11 is 10, mert nem az, csak nem tudják elengedni az egyszeri marketing-maszlagot, mintha az szentírás volna, pedig csak tudomásul kéne venni, hogy az MS a Win11 megjelentetésével de facto visszavont minden ilyen irányú ígéretet.
Értem hogy valami szenteknek fenntartott elvárási szintet támasztasz az MS irányába(bár nem tudom, miért, az MS az eddigi üzleti viselkedésével nem igazán mutatott az átlagosnál több hajlandóságot a "helyes" út járására, sőt...), csak nem igazán van se erkölcsi se jogi alapod rá.
Innentől kezdve pedig akár élhetnél a való világban is és elengedhetnéd ezt a gumicsontot. De ha nem akarod, hát ne tedd, csak magadat húzod fel vele, de te tudod... -
worxland
addikt
"a Win 10 support vége miatt nem avul el semmi, ami amúgy ne lenne már bőven avulófélben - nem köteles senki Win11-et használni." - előző gépem odaadtam apósoméknak, sajnos nem Win11 kompatibilis.Majd nézhetek helyette jópénzért valami frissebbet.
Bőven avulófélben? i7 4770, 32 giga RAM, SSD. Nénikéd van avulófélben, nem ez a gép. -
DigitXT
félisten
válasz
Tutti Georg #93 üzenetére
Kell lennie, ha minden második Windows sikerül jól.
Btw. tökmindegy, mithazudnakmondanak most: Lesz.
Lett DX12 is, pedig azt mondták, hogy a 11 az utolsó... -
Tutti Georg
csendes tag
Lesz Win 12???
-
-
hevepapa
senior tag
válasz
King Unique #84 üzenetére
Akkor lehet hogy mégis csak azért nem kapok értesítést mert az MS szerint az i7-6700K procim már a kukába való?
-
válasz
áh, így már minden világos, a régi laposoknál így értelemszerűen nem jön
-
Juhaszatti
addikt
válasz
Ja, a másikat nem találtam meg, azért is írtam hogy vagy ehhez hasonló. Az enyém 6. genes, papíron nem kompatibilis.
Microsoft starts showing Windows 10 End of Support notifications
-
King Unique
titán
válasz
Juhaszatti #82 üzenetére
Ez más, ez a Windows 11-re frissítést kínáló teljes képernyős értesítés, ami csak azoknál a Windows 10-es PC-knél jelenik meg, amik maradéktalanul megfelelnek a Windows 11 rendszerkövetelményeinek. Egyébként kikapcsolható, a téma topikjában volt erről szó.
-
Ha az M$ akar zöld jófiút játszani, akkor a "felmókoljuk a régi gépre a win11-et" módszert hivatalossá teszi és az ilyen rendszer kap valami w11 oldtimer edisön vagy hasonló járókeretes plecsnit. Bár nem mókoltam fel a család két régi laptopjára az aktuális verziót, a 25H2-vel fogok majd próbálkozni.
#78: fura, én se láttam még ilyen értesítést, pedig nem mókoltam agyon egyik w10es laptopunkat sem (egy toughbook cf20, gyári panasonic w10-el és egy latitude e7450)
-
8th
addikt
Pedig nyomja rendületlenül. Tesóm volt olyan hülye, hogy "leokézta". Szépen lefrissült is a rendszer kár, hogy egy rakás kula lett. Kellett egy szűz telepítés. 2 éve telepített Win 10 hibátlanul futott előtte. Nem tudom mit szarakodnak emberek ezzel a nyomorult bughalmazzal.
-
King Unique
titán
válasz
Juhaszatti #76 üzenetére
Gondolom Home vagy max. Pro kiadás és nincsenek az értesítési beállítások módosítva.
De mindegy is, mert akkor pláne nem mondhatják a felhasználók hogy nem tudtak róla és nem hívták fel rá a figyelmüket már hónapokkal a támogatás megszűnése előtt, még ha le is szarják az értesítést. -
hevepapa
senior tag
válasz
Juhaszatti #70 üzenetére
A felhasználók többségének lövése sincs erről - de nem is érdekli. Ne a forumtagokból ill. a szűk környezetedből indulj ki.
"Már most is az arcodba tolja a Win 10 egy teljes képernyős ablakban X időnként, hogy ekkor és akkor megszűnik a támogatása."
Ez érdekes. Win10-em van, de még nem láttam ilyen teljes képernyős értesítést. Nem hogy X időnként, de eddig még sosem. -
brabbitz
aktív tag
válasz
King Unique #75 üzenetére
En meg anno innen vettem tudomásul, oke, 10 eve volt, de akkor meg ugy fogtam fel hogy halal komolyan gondoljak ezt.
Hat nem -
Juhaszatti
addikt
válasz
King Unique #73 üzenetére
Nekem még van használatban itthon Win 10-es gép, rendszeresen jön rá a teljes ablakos értesítés. Nem túl sűrűn, de az utóbbi hónapokban többször is.
-
King Unique
titán
Az alapvetően Terry Myerson kijelentése és ötlete volt hogy ne legyen Windows 11, de annál azért több volt, ha microsoftos weboldalakon is volt rá utalás, erről is van cikk.
Ha marad a Windows 10, akkor a 23H2 verzió lett volna a mostani Windows 11, meg pláne hogy az újítást amúgy is tervezgették már a Windows 10X rendszerrel. Az sem feltétlen lett volna jobb, mármint az addig megszokott Windows 10-ből hirtelen Windows 11-et csinálni egy új funkciófrissítéssel (23H2). -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #73 üzenetére
Semmit át nem állított normál W10-nél jön az értesítés már egy jó ideje, egyik kollégám meg is ijedt tőle munka közben.
-
King Unique
titán
válasz
Juhaszatti #70 üzenetére
Igen, jogos, mert a Windows 7 és 8.1-nél is volt, a Windows 10-nél is van rá utalás a Microsoft weboldalán.
Az viszont más dolog, hogy kinél jelenik most meg, mert ez kiadástól és értesítési beállításoktól függhet, eddig nem nagyon találkoztam még ilyen értesítéssel Windows 10-nél. -
brabbitz
aktív tag
válasz
Juhaszatti #71 üzenetére
ezaz, csak akkor nem ertem miert kellett kijelenteni hogy a Windows 10 lesz az utolso. Tulajdonkeppen mondtam is hogy elegge ertelmetlen volt ez a kommunikacio az MS reszerol. Fokepp sajnalom azt hogy ahol elszaladgalt a Windows 7 es 8.1. ott a 10 is, 11 eseteben ez mar nem lenne valoszinu ha nem keruljuk ki az uj rendszer koveteleseit.
nalam a legtobb gep W11 kompatibilis, es az is van rajtuk, de nezegettem hogy egy 4.gen i5 es tokeletesen kiszolgalja az uj rendszert. Lehetseges hogy egy Core2 mar elverezhetne, de nem tartom ertelemszerunek a ragaszkodast pl a TPM2.0hoz, vagy az UEFI megletet. (Ezzel egyutt a Secure Bootot). Nem konkretan az a bajom hogy uj rendszer van, hanem az, hogy egyszer kommunikaltak/kijelentettek valamit, majd hirtelen lett egy uj rendszer, ami egyelore olyan gepeket zar ki a hasznalatbol hivatalosan amik amugy boven meglennenek vele. Pl. Az elso Zenek sem tamogatottak hivatalosan, azt nem tudom hogyha raksz pl TPM2.0 chipet az alaplapodra akkor kikerulheto-e problema. Tudom hogy nem vagyok egyedul ezzel, csak nem igazan van mar kedvem azzal foglalkozni hogy megkapja -e a gep a legujabb updateket a hardvere miatt, ami egyebkent tokeletesen elvan vele, vagy sem. 10-nek felraktad, aktivaltad, ment, szevasz.
-
-
Juhaszatti
addikt
válasz
King Unique #59 üzenetére
"nem feltétlen fogják egyből kukázni a jól működő gépüket csak azért mert végét ért az oprendszer támogatása, aminek idejével a többségük lehet tisztában sincsen"
Mindenki tudni fogja, aki érintett. Már most is az arcodba tolja a Win 10 egy teljes képernyős ablakban X időnként, hogy ekkor és akkor megszűnik a támogatása. -
King Unique
titán
Aki megvette a Windows 10-et, annak nem is kell az új Windowsért, a Windows 11-ért fizetni, hiszen ingyenesen aktiválható érvényes Windows 10 termékkulccsal és meglévő digitális licenccel is a Windows 11. Sőt, még a Windows 10-et sem feltétlen kellett megvenni, mert az meg a Windows 7, 8/8.1 termékkulcsokkal volt ingyenesen aktiválható 2023 októberig (8 évig engedték a hivatalos meghirdetett 1 + 2 év helyett), de még a Windows 11 is.
A kiterjesztett támogatást (ESU) ne keverjük az előbbivel, az mindig is fizetős volt és alapesetben csak szervezetek (cégek, intézmények) számára elérhető mennyiségi licencszerződéssel. Erre most a Windows 10-nél tesznek engedményeket, a hírek szerint már magánszemélyek számára is elérhető az ESU, sőt akár még ingyenesen is 1 évig. + Valószínűleg a Windows 10-nél is lesz majd olyan lehetőség, mint ami a Windows 7-nél volt.
-
brabbitz
aktív tag
Masnal is ugyanigy tartom a velemenyem. Attol meg hogy neked ez rendben van, az egy dolog. Sajat velemenyed, mint az enyeme is. Ha az MS eveken keresztul azt kommunikalta, hogy ez lesz az utolso Windows, akkor legyen az szerintem. Vagy ne mondjanak semmit. Abban teljesen megadom az igazad hogy teljesen mertekben az o joguk es dontesuk hogy mit csinalnak, en Ettol fuggetlenul nem tartom helyesnek a dolgot. Az hogy te milyen vilagokat vizionalsz random hozzaszoloknak a forumon, azt szerintem tartsd meg magadnak.
-
Kansas
addikt
Tehát szerinted nagy cégek nem változtathatják meg a döntéseiket, nem javíthatják ki a hibáikat(akár más hibákra cserélve), nem változtathatnak a kommunikációjukon vagy a stratlgiájukon?
Ha akarsz, élj abban a világban, ahol ez igaz, de annak ehhez a valósághoz vajmi kevés köze van, esetleg egy párhuzamos valósághoz/szimulációhoz.Ez nem nézőpont kérdése a legcsekélyebb mértékben sem.
Ami nézőpont kérdése, az az hogy mi a véleményed arról, amikor megteszik.
Ettől még joguk van hozzá, lehetőségük is, azzal meg valahogy majd megküzdenek, ha esetleg ezt te rossz szemmel néznéd... de remélem saját magad is hasonló szintű integritási standard-hez tartod, és nem csak álszent demagógiát alkalmazol az MS kapcsán, csak mert nagy cég(vagy bármi más okból, nem akarok találgatni)... -
hevepapa
senior tag
Szerintem nem kell még a világvégét várni. Pár hónapja még az volt a hivatalos szöveg, hogy október - vége a dalnak, csak akkor lesz ESU ha fizetsz. Most mi van? Háááttt... ingyen is lesz ESU 1 évre 1000 rewards pontért vagy Win backup bekapcsolásért.
Az egy dolog hogy elég gyökérség ez a MS rewards pont dolog mert bing és edge reklám, de nem megugorhatatlan. Én 7 nap alatt összeszedtem eddig 705 pontot - elment vele mondjuk fél óra.
Szóval szerintem lesznek itt még bőven akciók amivel nem kell kukázni még pár évig a W10-et. -
brabbitz
aktív tag
-
King Unique
titán
Ja, az meg a másik, az olyanoknak aztán ugyan mindegy.
Egyébként itt érezhető probléma majd akkor lesz ha az általános programok, böngészők, lejátszóprogramok, irodai szoftvercsomag, stb. nem fogják támogatni a Windows 10-et, de az sem mostanában lesz, lásd a Windows 7 esetét. A Windows 7-nek is ugye 2020-ban megszűnt az általános támogatása, de volt rá + 3 év ESU és addig támogatták is az általános programok, majd amikor az megszűnt, utána kezdett egyre problémásabb lenni a használata és drasztikusan csökkenni a felhasználói tábora. 3 év ESU pedig ugye a WIndows 10-nél is, + ott vannak a meg tovább támogatott Enterprise LTSC kiadások.
-
Kansas
addikt
válasz
King Unique #59 üzenetére
Arról nem beszélve, hogy annak a pár vérpistinek aki a sok nagyokosra hallgatva teljesen letiltotta a Windows Update-et eddig is, konkrétan a világon semmi nem fog változni, ha Win10-en marad... eddig se kapott update-et, ezután se fog
-
King Unique
titán
Nemcsak a környezetedben, hanem általában is ez jellemző otthoni felhasználóknál, sokan addig használják a régebbi PC-t ameddig jól működik és megfelel az igényeiknek, október 14. után nyilván ugyanúgy tovább fog rajta működni a Windows 10 ahogyan előtte is, nem feltétlen fogják egyből kukázni a jól működő gépüket csak azért mert végét ért az oprendszer támogatása, aminek idejével a többségük lehet tisztában sincsen, ezért is van kissé túllihegve ez a téma.
-
Kansas
addikt
válasz
E.Kaufmann #57 üzenetére
Persze, ahogy a 2x86 is PC meg a Core i7 is PC...
-
ddekany
veterán
Ez lehetne egy jó dolog, hogy a 10+ éves gép is még jó legtöbb embernek, és nem kell őket olyan sűrűn kidobni, mint régebben. Ezért tehát mesterségesen lerövidítették az életüket. Ennyi. (De, lerövidítették, mert tudják, hogy szinte senki nem fog ahelyett vmi Linuxra áttréni. Amúgy nem is csinálták volna ezt.)
-
Busterftw
nagyúr
válasz
bitblueduck #32 üzenetére
Miert, LInuxot meg arra Windows skint nem kell rabuheralni a Windows 10-rol?
Akkor mar menjen Win 11 aztan egy ideig a gond letudva. -
Kansas
addikt
"A baj ott van, hogy egyszerre millió eszköz lesz védhetetlen egyik napról a másikra"
Nem. Nem "lesz", azok az eszközök Win10-en se védettek, eddig se voltak azok.Ha megkerülöd a TPM kikényszerítést, akkor a Win11 felmegy, de nem tudja azt a biztonsági szintet, amit TPM jelenlétében tudna - az más kérdés, hogy mekkora a különbség a két védettségi szint közt valójában...
-
jerry311
nagyúr
válasz
Neurotoxin #47 üzenetére
Inkább a kérdés az, hogy nem lett volna-e érdemes várni vele még 5 évet, amikor ezek az eszközök így-vagy úgy de leteszik a lantot?
Ha ez igy lenne akkor mar reg nem lenne ilyen problema. A P3/P4 gepek szepen kihaltak az Athlon XP-vel egyutt, mert az ujabb generacio annyival gyorsabb volt, hogy az emberek valtottak. Ehhez kepest, mondjuk egy 14 eves i7 2600 (4 mag / 8 szal, max. 3.8 GHz) meg egy tavalyi i3 14100 (4 mag / 8 szal, max. 4.7 Ghz) kozt nincs olyan merteku erezheto gyorsulas, ami miatt Irenke neni uj Facebook PC-t vasarolna.A baj ott van, hogy egyszerre millió eszköz lesz védhetetlen egyik napról a másikra.
Santit ez, mint az 'egyik pillanatrol a masikra ujraindult a gepem update miatt' mondat. Volt elotte figyelmeztetes boven. Ugyanez volt Win 98, XP, 7 eseteben is, azzal a kulonbseggel, hogy nagyobb esely volt az ujabb verziot telepiteni a regi gepre. Persze azert ott is volt eleg sok hardver, amihez nem keszult uj driver es mehetett a kukaba. -
Zotya84
őstag
válasz
E.Kaufmann #48 üzenetére
Az eredeti bejegyzésben anno arról is szó volt, hogy az az utolsó, amit még fel tudsz tenni a hardveredre. (Csak ezt valahogy mindenki elfelejti...) Az meg rohadt nagy töredezettséget okozott volna, hogy erre a gépre 1803, arra 1903, amarra meg 24h2 megy csak fel. Így, hogy a GUI-frissítés mellett a kernelbe is bele kellett nyúljanak (ugye Intel?), és akkor már nem Win10 néven folytatták, hanem Win11 néven, szerintem kimondottan jó döntés lett.
Mert így pont a rendszer töredezettségét kerülték el. Nyilván, a megvalósításba jó MS-szokás szerint csúszott némi hiba, azzal, hogy olyan követelményeket támasztottak, amiket egy akkor 4 éves gép sem feltétlenül tudott támogatni, így a támogatási listába nem került bele.SzVSz úgy kellett volna megoldani, hogy a '18-as évi genek helyett kb a '12-'13-as genek is támogatottak legyenek (mint ahogy fut is rajtuk, még ha hiányzik is az a pár utasítás belőlük), TPM opcionális lenne (újabb HW-eken kötelező), és akkor kb a lőtéri kutyát nem érdekelné, hogy nem Win10 a Win10...
(Hisz még most is 10.0 a kernelverziója, még csak a 10.1-re sem emelték...) -
ddekany
veterán
A végfelhasználók ugyanakkor kaphatnak egy év haladékot
Ez nem volt kifejtve, de erről van szó:
Individuals who want to pay $30 for the additional year of updates will still be able to do so. But Microsoft will also extend a year of additional Windows 10 security updates to any users who opt into Windows Backup, a relatively recent Windows 10 and Windows 11 app that backs up some settings and files using a Microsoft account. Users can also opt into ESU updates by spending 1,000 Microsoft Rewards points, which are handed out for everything from making purchases with your Microsoft account to doing Bing searches.
Persze ingyenesen a Windows Backup csak akkor fog működni, ha 5 GB alatt marad. Meg hát nem mindenkit lelkesít, hogy mindenét feltöltse az MS szerverére.
-
Kansas
addikt
válasz
E.Kaufmann #48 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy nem az utolsó, sőt a Win 11 sem az, lassan jön a Win 12, ami gyaníthatólag szintén nem az utolsó lesz... minden visszatért a régi kerékvágásba(jönnek a főverziók egymás után), el lehet engedni azt a marketing-szlogent nyugodtan mindenkinek.
-
Neurotoxin
őstag
válasz
Nemfértkiaze #21 üzenetére
Majd az lesz a szép, amikor valami random program crashel és nem tudják megfejteni, hogy melyiknek éppen milyen feltétel nem felel meg. Tudom, mert megtörtént nálunk is, felerőszakolt illesztőprogram hiba miatt és a hibatárolóban tárolt hibakódból se derült ki semmi konkrétum, csak, hogy USB interfész hiba...Jobb nem kísérletezni, mert nagyon bosszantó lesz, hogy dolgoznátok és kékhalállal elszáll a win.
Egyébként meg meglehet kerülni a TPM 2.0-át, de valóban érdemes?
"It acts as a hardware security module that stores cryptographic keys and performs security-related functions, making it harder for malware and attackers to compromise a system. By requiring TPM 2.0, Microsoft aims to establish a higher security baseline for Windows 11 users, protecting against evolving cyber threats". Valószínűleg nem hiába van ez így, az internetes szokásokat ismerve, simán összeszedhető bármi..Egyébként meg komolyan, 2009 óta elérhető modulról beszélünk, tehát 16 éve megtalálható a processzorokban
@jerry311: Jobb esetben egy erre szakosodott elektronikai hulladékfeldolgozóban végzik, ahol eltávolítják a sárga színű fémet a csatlakozóikról..Inkább a kérdés az, hogy nem lett volna-e érdemes várni vele még 5 évet, amikor ezek az eszközök így-vagy úgy de leteszik a lantot?
@Narasim: Így se volt egyszerű azonos frekin üzemelő DDR3 ramot találni bele, de persze, ideig-óráig ellehet lenni velük, csak nekem nem ér ennyit, nem fizetik ki (maximum megveregetik a vállamat), ellenben én járok utána.
@ncc1701: Az a szomorú, hogy még jó sokáig, mert a nagy többség majd kap egy figyelmeztetést, hogy lejárt a támogatás, majd vállat von, leokézza és használja tovább. Én sem fogom az otthoni gépemet a kukába dobni emiatt.
-
Kansas
addikt
Biztos te is hallottál már arról a jelenségről, aminek keretében emberek képesek megváltoztatni a döntéseiket... némelyiket akár többször is egymás után...
Az emberiség döntő többsége képes és hajlandó is rá, gyaníthatólag te is... de persze tévedhetek is.#46 Reggie0: persze, mert hitelessége csak annak van, aki mindig első bemondásra kőbe vés mindent aztán képes is tartani magát hozzá... ami esélyesen kb senki.
-
King Unique
titán
Sőt, még fizikai TPM modul (dPM) sem feltétlen kell, mert modern PC és CPU esetében a BIOS-ban bekapcsolható firmware-alapú TPM is megfelel, ami AMD-nél fTPM, Intelnél PTT. Szóval ez sem akkora extra, az UEFI és Secure Boot meg pláne nem, a 4 GB RAM és 64 GB szabad lemezterület meg még úgyse.
Amelyik PC nem támogatja ezeket, legacy BIOS-os, fTPM / PTT és semmi nincsen, az már amúgy is cserére érett.A 10 éves életciklus ugyanúgy meglesz a Windows 10-nél is + 3 év ESU, vagyis 13 évig támogatottak az alap kiadások, ami bőven elég kell legyen a későbbi váltás előkészítésére is.
-
brabbitz
aktív tag
Egyébként érdekes, hogy évekkel ezelőtt még úgy volt hogy Windows 10 az utolsó. És nem, nem gondolom hogy az Intel új processzorai miatt jó érv egy új oprendszer. Véleményem szerint W10et lehetett volna annyit foltozni hogy a feladatütemezője elég legyen a Intel procikhoz is.
Mondjuk majd ez főképpen a OEM gépeket, laptopokat fogja érinteni szerintem, sokat fillérekért meglehet majd venni emiatt.
-
powerage76
csendes tag
akár 1,7 millió tonna elektronikai hulladékot is eredményezhet
Nem lesz gond. Windows settingsben is írja a rendszer, hogy a Microsoft elkötelezett a karbonsemlegesség meg minden ilyesmi mellett, szóval ez az 1,7 millió tonna elektronikai hulladék majd biztonságos menedék lesz a foltos petymegek számára, illetve költőhely a veszélyeztetett mocsári teknősöknek.
-
bambano
titán
válasz
arnyekxxx #26 üzenetére
Nem, ott megveszik a szoftvert, megnézik a követelményrendszert, és vesznek hozzá oprendszert + hardvert.
Otthon meg dzsunkabt-nél elfogadható, hogy kiütöd a tpm-et meg nemtommég mit, de egy auditált vállalatnál, amelyekre mostanában már ib törvények vonatkoznak, ott nonszensz a kendácsolás. Főleg, ha egyébként nem kutyagumival gurigáznak.
-
Crus
őstag
válasz
Cirka 10 éves gépek, az még a Balkánon is erősen csere érett kategória vállalati környezetben. És nem azért mert nem lehet rámókolni valamit, hanem mert 10 év alatt eléggé leamortizálódnak, ráadásul minden nap ajándék már nekik. Az élettartamukon felül szaladnak. További gond, hogy SSD, RAM + ráfordított munka és vastagon a gép jelenlegi piaci értékénél nagyobb összeg lett beléjük verve.
-
Kansas
addikt
1. Van komolyan vehető műszaki indok a Win11 TPM követelményéhez, sőt van nem túl drága HW megoldás is: sok alaplapra lehet dugni TPM modult utólag, elfogadható áron, nem muszáj kukázni a vasat.
2. a Win 10 support vége miatt nem avul el semmi, ami amúgy ne lenne már bőven avulófélben - nem köteles senki Win11-et használni.
3. egyesek úgy csinálnak, mintha nem lehetne tudni az MS termékek EoL dátumát kb. megjelenésükkor... esetenként akár az előtt is.
A magam részéről nem kifejezetten látok életszerű és életképes javaslatot ennek a szabályozására... csak úgy bebüfögni, hogy szabályozás kéne, eléggé demagóg, álszent dolog.
A tervezett avultatás pedig kb. 90%-ban konteó, az esetek eslöpró többségében költség-minimalizálásról van szó a valóságban, hogy olyan áron tudják adni a terméket, amit a nép képes/hajlandó kifizetni, vagy csak eszmei avulás van, funkcionális nem(pl. divat). És persze van néhány eset, ami valóban gázos, mint pl. az iPhone-ok lassulásának esete...
-
hemaka
nagyúr
válasz
Komoly cég lehet.
-
direwolf
őstag
Lenovo Thinkcenter minipc 6. gen i5 64Gb ram Linux Mint, rajta VMwareben W11. Zokszó nélkül fut
-
tibaimp
nagyúr
Én most még nem szándékozom átmenni Win11-re ezzel a "sima" gen10. Intel cuccal, de mire a CPU+RAM+lap alrendszer fejlesztését tervezem (2-3 év), lehet már egyből Win12-re lesz célszerű ugrani.
-
wassermann
addikt
Az aránylag még korszerűbb gépeket el lehet adni, mert Linux-al további évekig használhatóak lesznek másnál. Nem kell őket kidobni!
-
válasz
Neurotoxin #15 üzenetére
én nemrég szereztem egy ilyen gépbe q9500 procit 6000-ért, raktam rá win 10 iot ltsc 2021-et és használhatóan működik. 128as ssd-ről persze. 2x2 giga rammal. sokkal gyorsabb, mint a normál win10-zel.
-
-
Busterftw
nagyúr
válasz
bitblueduck #9 üzenetére
Vagy telepitse ra a Windows 11-et aztan kesz.
Nem kell ahhoz TPM 2.0. -
jerry311
nagyúr
Elobb-utobb ugyis hulladek lesz beloluk, a kerdes sokkal inkabb az, hogy mit kezdenek vele. Ujrafeldolgozzak rendesen, vagy csak elegetik / elassak?
-
Sirus86
aktív tag
Rufus a baratunk, esetleg win 10 iot LTSC, vagy Ubuntu. Egy Ubuntu 2404 LTS siman elketyeg regebbi gepeken is, csak legyen azert 8GB ram.
-
drsanya
aktív tag
válasz
Azért én ezzel nem dicsekednék...
-
ncc1701
veterán
A környezetemben akkor lesz w11 az ilyen gépre, mikor kihal a 10-es alól a vas.
-
Nemfértkiaze
kezdő
Nálunk a cégnél a 4.-5. gen i3-i5 notikat ápgrédelgetik mókolt 11 telepítőkkel, eddig nincs hiba, szépen gurul. Persze ram és ssd bővítés kellett némelyiknek, de az nem akkora költség manapság.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
bitblueduck #9 üzenetére
És ezt fogom csinálni a laptoppal. Megy rá egy Mint, vagy valami, Open Office, stb. Gondolom, a laptop érintőkijelzőjét is kezeli az OS.
-
RobbyJr
addikt
válasz
enginev3.0 #16 üzenetére
Messziről kerülöm a Mekit.
-
zorzy4
addikt
2. 3. gen i3 gépeken vígan elmegy elmegy a vin 11. Nyíván érteni kell a felrakásához. Mindettől függetlenül túlzás ez követelmény rendszer.
-
enginev3.0
félisten
Nem baj, jó nekem a papír pohár a mekiben, fincsi
-
Neurotoxin
őstag
Megnéztem, hogy mennyibe kerül az ESU (30$/év). Én biztosan rátudnám beszélni a főnökömet, hogy fizessünk rá elő, mert egyébként a cégnél még sokáig ellennénk Win10-en. Viszont, amitől tartok, hogy rengeteg jövőbeli eszköz/szoftver kompatibilitása megszűnne. A gép egyébként egy Vostro 3670 (5 éves), a TPM 2.0 is elérhető az alaplapon, BIOS-ból kapcsolható.
@Zoz: Van egy Core 2 Duo gépünk, a személyzet használta adminisztrációra, internetre, leltározásra. Tavaly szeptemberig húztuk vele Win10-en, de hiába raktam bele az évek alatt SSD-t, vadásztam hozzá memóriát, annyira laggolt, hogy nem tudták rendesen használni. A szoftvereink nem futnak Linux alatt, szóval nekünk nem járható út, hogy telepítsek egy Mint-et és "jól van az". WINE-ban sem szeretnék emulálni
-
Armagedown
őstag
Nem feltétlenül, mehet rájuk a Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021, ami 2032 január 13ig kap majd biztonsági frissítést.
Ne felejtsétek el bemutatni az átlag felhasználóknak is, ehhez is lehet olcsó kulcsot venni. -
ViZion
félisten
Az a baj, h ezzel a riogatással sok átlag usert felizgatnak. Sokan már nem is vesznek PC-t, inkább tabletre költenek (nyilván nem itt a Ph!-n).
Szal. ezzel az okt 14 után meghal a windóz dologgal a gugliéknak kedveznek leginkább. Ha a játékok miatt már nem lesz kikerülhető, akkor váltok 11-re az UTOLSÓ winfosról -
Zoz
őstag
"Eszerint a frissítések elkészülnek, csak nem adják ingyen."
Ez volt az XP-nél, és a Win 7-nél is. És okosba meg lehetett oldani ingyé isSzerintem majd most is ez lesz
Amúgy meg ami gép még használható teljesítményű (1. gen Core i-től felfele), arra felmegy a 11 is. Core 2-k hullottak ki a 24H2-vel. -
-
kpityu2
addikt
A sok németből levedlett irodai gép most mehet mind a kukába.
-
Pipó
őstag
Eszerint a frissítések elkészülnek, csak nem adják ingyen. Ahhoz képest, hogy pont a 10-et adták el úgy, hogy többet nem kell venned új oprendszert, mert az lesz az utolsó, elég nagy pofátlanság.
-
LTSC továbbra is használható lesz
-
Tin
veterán
Van itthon 6 gép, ami többé-kevésbé rendszeresen van használva. Ebből egyen van Windows 7, kettőn Windows 10, és három gépen Windows 11.
A Windows 7 egy régi gép, ami akkor van bekapcsolva, amikor kell róla valami adat vagy dokumentum, de a Windows 10-es gépek napi használatban vannak. 9 éve lettek telepítve, hibátlanul mennek azóta is, és frissítenek.
A legújabb gép egy abszolút aktuális hardveres (8845HS) Mini PC, amin Windows 11 van. Ezt karácsony óta frissítgetem, de tavasszal volt egy időszak, amikor hetekig nem bírt frissíteni, és most úgy 2 hónapja nem megy fel rá semmi frissítés. Egyszerűen elszabta az MS az egyik frissítést, azóta már kijött 3, és várják az emberek, hogy mikor fog végre kiadni az MS egy olyan frissítést, ami rendberakja ezeket. Ja mert amúgy ez a hibás frissítés már egy korábbi hibás frissítésre kiadott patch volt, ami szintén rossz.
Szóval én nem tudom, hogy a Microsoft hogy várja el, hogy mindenki használjon Windows 11-et, de ekkora talicska szart utoljára a Windows 8 korában láttam, bár az másért volt rossz. Tudom, hogy a fejlesztői nívó esett mondjuk az elmúlt 10-15 évben, de igazából néha azon gondolkozom, hogy egy talicska majom is tudná hozni ezt a szintet, amit az MS lerak az asztalra a Windows-al kapcsolatban. És erre frissítsenek az emberek.... amikor pont az nem működik, ami a lényege lenne.
-
a szakemberek szerint konkrét szabályozásra lenne szükség, méghozzá olyanra, amely garantálja a tartósságát, illetve a hosszabb élettartamot.
Mármint betiltanák a komolyan vehető műszaki indok nélküli tervezett avultatást? Hát hova lenne így a világ?
-
ROBOTER
addikt
válasz
Neovenator #1 üzenetére
Kockatörp.
-
plömplöm
őstag
válasz
Neovenator #1 üzenetére
hát a mikroprofesszor!
-
Neovenator
senior tag
Melyik szakemberke?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SSD kibeszélő
- Építő/felújító topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- E-roller topik
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- További aktív témák...
- Dell Precision 5540 / i7-9750h / 16gb ram / 512gb SSD / Nvidia 4gb dedikált / Világitó Bill
- Lenovo IdeaPad Flex 5 - Érintőkijelző, ujjlenyomatolvasó, USB-C töltés, és ez még nem minden!
- Új, Gamer - ASRock Z690 PG Riptide + Intel I9 14900K + TeamGroup 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- GamerPC - RTX 3060,Ryzen7,SSD,32GB RAM
- Iphone 13 Pro 128 gb (fehér)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest