- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Akciófigyelő: Megnyílt a Xiaomi hivatalos magyar webáruháza
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Magisk
- Poco F7 Pro - jó, de az amatőr sem rossz
- Honor 200 Pro - mobilportré
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
tom_tol
addikt
-
gorbep
senior tag
válasz
Patice #22492 üzenetére
Én ugyan így használom a HTPC-m, nálam MPC-HC megy a HDMI-n, mellette a DVI-on a monitor. Filmezés közben böngészek, fordítok stb, még meg se röccen a kép a TV-n...... a virtuális gép ezért ide ágyú verébre... meg nem tudom, hogy a CUDA/DXVA támogatás abban hogyan működik.... talán Peak tudna neked abban segíteni, de nem kell, nem lesz szükség rá.....
-
Sziasztok!
Eddig médialejátszót használtam(ok) filmezésre, de kezdi megadni magát, így újra elkezdtem agyalni, hogy az adott, HTPC-nek is jó PC-met befognám ugyan erre a feladatra is.
A HW adott: AMD A4-5300 proci, Asus F2A85M-LE lap, 8 GB Kingston 1600 MHz RAM, Samsung 64 GB 830-as SSD, + két 750 GB-os notivinyó. És az egészhez jön még egy NAS, filmekkel, képekkel, zenékkel.
A PC jelenleg egy asztalon lakik, ahonnan nem tudom áttenni a TV közelébe, és a filmezés mellett szeretném továbbra is asztali gépként használni. Jelenleg Win7 van rajta + XBMC 12.2. A monitor a DVI kiemeneten lóg, HDMI kiemenet még szabad. A lap megengedi a két digitális kimenet egyszerre történő használatát.
A TV-hez el tudom vezetni a képet és a hangot egy elég hosszú HDMI kábellel, ez is készleten. A távvezérlést Androidos telefonnal + iPad-del szeretném megoldani.
A kérdésem az lenne, hogy egyszerre a két funkciót fogom tudni használni? Mi az a megoldás, ami mellett a TV-n mehet a médialejátszás és én zavartalanul dolgozhatnék a PC-n?
Gondoltam arra, hogy az XBMC-t egy virtuális gépen futtatnám, ez jó irány/ötlet esetleg? Sosem csináltam még ilyet, azért kérdezem? Vagy simán a jelenlegi 12.2-vel is mehet a dolog csak kijelzőnek (kép kimenetnek) a HDMI-t adjam meg?
Előre is köszönöm a tanácsokat!
-
ASUS TV tuner kártyához adott távirányító gombjainak konfigolásához tud valaki valami ingyenes vagy olcsó szoftvert?
Van az intelliremote, de az pofátlanul drága.
WinLIRC-el nem sikerült belőni, lehet nem is támogatja.
Egyébként PLEX kezeli by default, csak nem tudom vele elindítani a PLEX-et, ha netán kifagyna -
c41r0^
őstag
Sziasztok!
Egy kizárólag LCD TV-re (Samsung LE-40C650) kötött, ágyból netezős-filmnézős-játszós-letöltős multimédia PC-t szeretnék építeni, mini-ITX alapokon, új, ill. meglévő alkatrészekből. A gép nem menne 24/7-ben, sőt valószínűleg minden nap sem.
A felhasználási terület kb. 40% net (ha gyorsan kell valamit megnézni a nagygép bekapcsolása nélkül, YT, FB, stb.), 40% filmnézés (720p / 1080p HD ripek) és 20% játék (pár régebbi akció/sport játék, ami kontrollerről is játszható, minőségre elég a 720p felbontás, medium minőségben) lenne. Hangrendszer nem kell, a HDMI majd átviszi hangot a TV hangszóróinak, ez nekem elég lesz. WiFi sem kell, a gépet UTP-n dugnám rá a routerre.
Win7 menne rá a játékok miatt, de hogy XBMC-t használnék-e az kérdés, lehet elég lesz az MPC-HC. Mivel a vezérlést egy wireless tapipados bill-el oldanám meg, távirányító nem kell. Optikai meghajtó sem kell bele.
Már kinéztem a fix alkatrészeket, melyek ezek lennének:
- Gigabyte MIB i3140 mini-ITX HTPC ház + benne 160W Gigabyte TFX táp + 6cm-es venti van benne (másik / több venti nem fér el benne)
- LOGITECH Wireless Touch Keyboard K400 Magyar
- 3 m-es HDMI kábel
Ez összesen kb. 28,000 Ft.Ami már most rendelkezésre áll és fel szeretném használni ehhez a géphez:
- RAM: 1 db. 4 GB-os Kingston DDR3 1333 MHz 1.5V CL9 low profile modul
- HDD: 500 GB Samsung 502HJ
- gamepadTehát ami még kell: lap + cpu, hűtővel.
Megerősítést kérnék, hogy a három közül szerintetek melyik félkonfig lenne a legjobb választás a fenti felhasználásra. Mindig törekedtem a kellő felszereléssel (HDMI kimenet!), de a legolcsóbban kihozni az adott platformot.
1. AMD Brazos E-350
ASROCK E350M1
19.000 Ft+ 19W TDP, a játékokon kívül mindenre elég lenne
- az általam vázolt játékok futtatására azt hiszem teljesen alkalmatlan lenne, így ő szerintem sajnos ki is esik emiatt2. H61 + Ivy Bridge Celeron BOX (24p support Ivy IGP-nél már nem gond, ha minden igaz)
MSI H61I-E35 V2/W8
INTEL Celeron G1610 2.60GHz 1155 BOX
25.500 Ft+ elvileg a felsoroltakhoz alkalmas lenne, még talán a játékhoz is
+ cpu power, ha kell (alapból EIST ON lenne és olyan "Energiatakarékos" profilt állítanék be Windowsban, hogy mindig a minimális szorzón menjen a cpu, ellenben ha játszom, akkor meg váltanék "Kiegyensúlyozott" profilra, tehát felugorhatna max órajelre)
- 55 W cpu TDP - a komplett gép átlagos fogyasztása kb. 45W lenne (esetleg alul lehetne feszelni a cpu-t az idle fogyasztás további csökkentése érdekében)
- képi anomáliák játékokban az IGP driver miatt (?)
- nem vagyok biztos benne, hogy tűrhetően, 30+ FPS-el futnának 720p mediumban a pár éves játékok (?)
- ESATA nincs, de ezt nem is használnám3. A75 + FM1 APU
ASROCK A75M-ITX
AMD A4-3400 2.70GHz FM1 BOX
32.500 Ft+ elvileg a felsoroltakhoz alkalmas lenne, a játékhoz is, kompromisszumok nélkül (?)
+ cpu power, ha kell (alapból C'n'Q ON lenne és olyan "Energiatakarékos" profilt állítanék be Windowsban, hogy mindig a minimális szorzón menjen a cpu, ellenben ha játszom, akkor meg váltanék "Kiegyensúlyozott" profilra, tehát felugorhatna max órajelre)
+ jobb IGP - teljesítményben és játékok alatt képminőségben is, 720p medium OK lenne
+ USB3, ESATA - mondjuk ezeket nem nagyon használnám
- 65 W cpu TDP - a komplett gép átlagos fogyasztása kb. 50W lenne (esetleg alul lehetne feszelni a cpu-t az idle fogyasztás további csökkentése érdekében)
- a G1610-nél kisebb CPU power
- 1333 a RAM, ami adott, az APU alá jobb lenne az 1600-as RAM a játékok miattTehát a 28,000 Ft fix költség, az összköltség így alakulna (ram, HDD és gamepad nélkül):
1. 47,000 Ft
2. 53,500 Ft
3. 60,500 FtJátékokban az Intel IGP-nél az APU 1333-as rammal is jobban teljesítene, igaz? Ha igaz, akkor én úgy gondolom, hogy az FM1 konfig érné meg a legjobban.
Igazából szerintem a két konfig mellett a Brazos nem életképes megoldás, nem túl jó az ár/érték aránya.
Ha vele a komplett gép fogyasztana átlagban pl. 25W-ot, a 3. konfig meg 50-et, akkor kiszámolható, hogy napi 4 órát a gépet járatva éves szinten kb. 1800 ft lenne a többlet áramköltség (napi 100Wh plussz a Brazoshoz képest). Tehát a fogyasztása nem valós előny, csak ha 24/7-ben menne.Szóval 1. vagy 2. szerintetek? Ti melyiket építenétek meg?
-
Gabesz26
senior tag
Én ilyen házat használok egy BE QUIET! System Power 7 300W táppal és Scythe Big Shuriken 2 rev. B procihűtővel (UEFI-ben leszabályozva level1-re) és 1m-ről már teljesen hangtalan.
Az általam is használt System power halkság szempontjából szerintem jobb választás lenne mint az FSP. Anno ez nekem is szempont volt, ezért vettem ezt, mert ennél az én konfigom mellett, a gyári adatlap szerint 13-14 dB körül van a zaj. Mérni ugyan nem mértem, de a fülemnek elhiszem
.
-
törölt tag
Némi infómorzsa a legnagyobb Kabinire áhítozóknak: Review Exclusivo: APU AMD Kabini A6-5200
-
Susi
csendes tag
válasz
lord_devil #22481 üzenetére
Köszi a hasznos tanácsokat, elmentettem őket!
-
lord_devil
tag
-
Susi
csendes tag
Sziasztok,
HTPC összerakását tervezem és lenne néhány kérdés amiben a segítségeteket kérném.
a következő konfigurációra gondoltam:
CPU: AMD A6-6400K
Alapalap: ASRock FM2A85X-ITX
Memória: 2x2GB 1866 DDR3
Disk: Samsung SSD 830 64GB + 640GB WD HDD /ezek már meglévő alkatrészek
Amire használnám: mkv file-ok (HD, fullHD), dvd iso-k és youtube-ról filmek lejátszása, internetezés, torrentek letöltésének kezelése.
Tehát semmi extra dologra nincs szükségem (3D, BluRay, "Giga" méretű mkv file-ok stb.)
Ehhez keresnék nem túl drága (15-30k) kisméretű fekvő házat, amibe jó lenne ha elférne fenti Alaplap és CPU, továbbá 1 db. ODD , 1 db. 3,5 HDD és 1 db. 2,5 SSD.
Erről van esetleg tapasztalat/vélemény:
Továbbá a fenti CPU gyári hűtőjéről nem túl sok jót olvastam. Mindenképpen cserét javasoltok? (Már csak a méret miatt is?)Ha igen milyet? Nem szívesen költenék egy vagyont új hűtőre..
Van esetleg más javaslatotok alaplap terén? A szóban forgó CPU-t tudom alacsonyabb fogyasztással is használni (downgrade)? Illetve minden egyéb észrevételt szívesen vennék!
Köszönöm!
Susi -
válasz
zolikaDB #22474 üzenetére
"az is kivitelezhető, hogy a távirányító (nem ez) a gépet bekapcsolja, csak azt alaplapra kellene dugni, nemde?"
De, ez is siman felebreszti sleepbol*, nalam is igy mukodik a HTPC. Nem kell alaplapra dugni, siman USB-rol mukodik.
*: igen, ez nem bekapcsolas, de szerintem semmi ertelme tenylegesen kikapcsolni a gepet.
-
zolikaDB
veterán
Köszönöm!
Gondolom, az is kivitelezhető, hogy a távirányító (nem ez) a gépet bekapcsolja, csak azt alaplapra kellene dugni, nemde?
canniball: tény, h az XBMC erre a célra tökéletes. (én így használtam, nade a telefon az telefon, a távirányítót meg lerakom az asztalra és ha nem vagyok otthon, akkor is életszerű a dolog) -
canniball
nagyúr
válasz
zolikaDB #22471 üzenetére
Nekem egy ilyenem van, ezt nem kellett (és általában a többit sem kell) tanítani, usb-re rádugod, a gép felismeri és ennyi. Legalábbis ami a fő funkciókat illeti (keresés, play, pause, stop etc.), spéci dolgokat én nem próbáltam.
Mod. Közben dabadab sokkal szakszerűbben megfogalmazta. Még annyit tennék hozzá, hogy nem csak az XBMC-t tudják ezek vezérelni hanem (szinte?) az összes lejátszót.
-
canniball
nagyúr
válasz
zolikaDB #22467 üzenetére
Ahogy a kollégák is írják: XBMC; az is csak egy program, ha kell elindítod ha nem kikapcsolod. A telefonos vezérlést azért szoktuk javasolni mert az ingyen van, de nem csak ezzel működik, ha nem ezt akarod akkor pár ezresért vehetsz hozzá usb-s távirányítót is.
A TV-ről: igaz nekem nem hiper-szuper okosTV-m van csak egy 2010-es Samu ami usb-ről tud lejátszani, de amikor 2 hétig nem volt HTPC a végére már eléggé rosszul lettem attól amit a géphez képest a TV tud ilyen téren nyújtani. -
zolikaDB
veterán
Udv mindenki!
Nem teljesen HTPC, de majdnem. A kerdesem a kovetkezo lenne. Adott egy asztali PC, fő szamitogep ugymond. Lenne mellette egy LCD TV, szeretnenk mellozni a DVD lejatszot.
Milyen fizikai eszkozre van szukseg, amivel jol lehetne iranyitani a PC-t, ha mondjuk bevagodunk az agyba es filmezni szeretnenk? Tehat nem akarok odamaszni a gephez, piszkalni stb. Egy eszkozzel megoldhato a kikapcs, bekapcs, bongeszes, inditas, mondjuk lejatszoprogram teljes kijelzore kirakasa, tekeres, hangositas stb?
Nem akarok xbmc-t, nem akarom telefonrol iranyitani a gepet.
Az hogy oldhato meg, hogy rajta legyen a VGA-n a monitor is es a TV is, de en valaszthasssak, melyiket akarom bamulni? Vagy annyi, h amit bekapcsolok, az ad kepet es ennnyi?
Koszonom!
Arban jo lenne 10-12k korul beloni. -
cekkk
veterán
válasz
cintula187 #22462 üzenetére
Szerintem igen, nem vált rendesen át a TMT és a másik.
Próbaképpen kérdeztem, gondoltam, hogy bukod a hangokat, de minden eshetőséget ki kell zárni
Mert ha olyankor a TMT jól vált akkor a kiterjesztett asztalnál nem tud.
De ha az xbmc megfelel neked használd jó kis progi. -
cekkk
veterán
válasz
cintula187 #22460 üzenetére
XBMCvel is ez van?
És ha közvetlenül a TVre dugod a hdmi-t akkor is receg?
-
cekkk
veterán
válasz
cintula187 #22458 üzenetére
De amikor elindítasz egy filmet így a TV-d 24HZ-t ír ki vagy 50 vagy 60-t? Ez a kérdés, mert ne nem 24Hz akkor azért receg a 24p anyag.
Én úgy tudom, hogy pont a BDhez kellene kevesebb erőforrás használat mert az kevésbé vagy egyáltalán nincs tömörítve, míg egy mkvhoz több kell. De ha hülyeséget írtam akkor valaki javítson ki
-
cintula187
addikt
A régi probléma áll ilyenkor fent.
ha a pcböl csak a HDMI kábel megy akkor a pio 827 es erölködőn keresztűl nem ad képet a tv. ez a pc szoftveres kavarása amit sehogy se tudtunk megoldani. akár 50 akár 60hz et ráeröltetve hangyák háboruja szerü hiba jelenik a tévén. ha a dvi is be van dugva a vga kariba akkor kiterjesztett módban nincs gond de valszeg a többi formátum hibátlan leadásán kivül a BD lejátszás már sok neki.
-
cekkk
veterán
válasz
cintula187 #22456 üzenetére
A TV ilyenkor átvált 24Hzre vagy megmarad 60HZben. Próbáltad úgy, hogy nem kiterjesztett asztal volt akkor is reccen?
-
cintula187
addikt
Sziasztok!
Az alábbi gondom van:
12,13 cyberlink power dvd és total media theatre 5 el is a blu ray filmek pár másodpercenként bereccennek valamiért az aláírásomban szereplö konfigban amit azért nem kéne csinálnia nem?
hardware gyorsítás ki,be de-interlace ki be is probáltam. catalystban kikapcsoltam minden képjavítást a video / quality menüpontban.
MPC HC val enyhébb a röccenés de úgyis jelen van a hiba.
Az baj lehet hogy a vgan kiterjesztett módban van a kép? HDMI kimenete plazma tévére. DVI monitorba.
köszi
-
Balázzs
senior tag
válasz
Gabesz84 #22453 üzenetére
Opteron 170 van most 1 giga tuning ramokkal, viszont nagyon hangos a gép
Vga süvít 5 perc után zárt házban, artic hűtő kb. 1 cm miatt nem megy rá, mert nem tudom rátenni akkor a ház tetejét! Keresne, kellene valami alulfeszelős, anti tuning megoldást, csak hát a gyári hűtés lehet még akkor is kevés lenne.Proci nem melegszik, pont ott a táp és 2 db házventi, vga-t kellene megoldani valahogy.
Még a végén Bedühödök és veszek egy új konfigot.
-
törölt tag
válasz
Gabesz84 #22453 üzenetére
hat... a deszka ddr400-as ramjait hasznalva, 475MHz-es core-ral, 1 vertex proci, ket pixel pipeline... nem az a villam
nem kizart h tudsz rajta javitani a memoriaid kesleltetesenek csokkentesevel, ha birjak.
raadasul ha jol latom mpeg2-t es wmv-t gyorsit hardveresen, szoval nem kizart h sok esetben nem is dolgozik. -
Sziasztok!
Létezik valami GPU-n futó plugin, ami a képélesség csökkentése nélkül elmossa a tömörítésből fakadó sávozódást a színátmeneteknél?
Bármilyen linuxos lejátszóhoz jöhet.Köszi!
-
vallas
őstag
Ha valakit érdekel egy Thermaltake SD 200-s ház , az nyugodtan írjon privit!
-
sb
veterán
válasz
#75912448 #22446 üzenetére
Sima lejátszáshoz biztos elég, hisz a Brazos is az volt.
CPU erőben is egyértelműen jobb. HTPC-be meg nem is kell... de nekem kicsit erősebb kéne az Atomnál, hogy RDP-n is használható legyen.A kérdés az, hogy madvr-hez elég-e pl. Ha nem akkor "csak" a cpu, fogyasztás, teljesítmény/fogyasztás és elegendő gpu-ban ütős.
De kicsit nagyobb fogyi mellett egy Ivy Celeron is jó, gpu-ban gyengébb talán, de ha madvr-t egyik sem viszi akkor tök mindegy mennyire erős. -
Balázzs
senior tag
Gyors kérdés, ha alaplapomon csak pci-e 1.0a foglalat van, akkor jól gondolom, hogy pci-e 2.1-es videokártyát nem fog kezelni?
-
törölt tag
Mozis szempontból nem látok reális esélyt csalódásra, már a 63xx Brazos is elég volt szinte mindenre, a HD8400 csak nagyobb előrelépés lehet. PC-s felhasználás engem nem érint, talán annyi, hogy ez a masina full passzív lesz, tehát nem szeretnék kifogni egy ciripelős lapot.
-
Balázzs
senior tag
válasz
lord_devil #22444 üzenetére
Köszi, nézem akkor azokat.
-
sb
veterán
válasz
#75912448 #22441 üzenetére
Az a gond, a H61 most nem a HTPC-ben van, hanem normál (családi) gépben i3-al... de még SB, tehát az nem jó a 24p miatt. a HTPC-m meg az Ion még.
Úgyhogy mindenképp meg kéne variálni, ha IB-vel ki szeretném próbálni. Ráadásul a H61-es MSI lapban nem megy az alulfeszelés sem, szóval végleges megoldásnak az sem lenne jó, még ha egy G1610-et vennék is bele és kipróbálnám.
Igazából nem is a vétellel van gond, hanem a sok idővel amit elb... rá.Egy jó és végleges megoldás kell.
@tom_tol: Igen, ez a másik amiért gáz várni még hónapokat: egyszer csak itt lesz a Kabini, de még szar is lehet.
-
sb
veterán
válasz
#75912448 #22439 üzenetére
Én sem hiszem, hogy gond lenne vele és valóban szubjektív a dolog, de nem akarom megvenni aztán meg kidobni.
A teszttel az is a gond, hogy jelenleg is fordítva mér, mint az ízlésem (ízlésünk talán többesszámban, mert mások is ezt írták): AMD képjavítókkal magasabb a pontszám, pedig FHD forráson érezhetően látszódnak az elmosott részletek+a rárakott zaj.
Szóval még az is lehet, hogy IB-n is ugyanez a helyzet: alapból hozza a minőséget és az i3-as extrák, pl. ClearVideo csak ront a helyzeten... de javít a pontszámon.
Egyébként a két pont összefügg, mivel az életben nem jön a Kabini így egy G1610 felmerült bennem. Ha a 24p sem gond egy olcsó H61 lappal (ami van) akkor ez így egyben 20k körül vagy alatt elég jó választás lenne.
alulfeszelve talán 40-45W körül ellenne max load alatt is a komplett rendszer. HDD-vel, egyebekkel a Kabini is 30-35 körül lenne legalább szvsz. -
törölt tag
1. Sosenem
2. Általában mindig bekapcsolják, a képjavítókkal finomítanak, ezért nehéz olyan friss tesztet találni ahol kikapcsolt állapotban is mérték. Egyébként ezt úgyis a saját szemeddel kell eldöntsd, szvsz IB nem hinném, hogy hátrányban lenne csak képminőség terén, legalábbis normál körülmények között, azaz 40-55" tévéken.
-
sb
veterán
Tudja valaki, hogy:
1. Mikóleszmá' Kabini????
2. IB G1x10/2x10 proci mit hoz egy HQV 2.0 tesztben egy kikapcsolt képjavítós AMD-vel szemben? Azt tudom, hogy bekapcsolt képjavítókkal 180-200 pont közelében teljesít az AMD, de én speciel minden ilyet ki szoktam kapcsolni, mert FHD forrással minden ilyen szar csak ront a képen szvsz. Arra lennék kíváncsi, hogy az ezek nélküli minőséget hozza-e egy lebutított IB (ClearVideo meg mindenféle i3-as extrák nélkül). -
Balázzs
senior tag
Ati hd4550 elég lehet?
-
jeni
félisten
még annyit tennék,hozzá mivel kicsúsztam az időből,hogy a CRT TV-n használva a a Windows 8.1 (most ingyen leszedhető és kapsz hozzá kódot) érdemes használnod mert annál nagy ikonok vannak és könnyebb is lenne működtetned a rendszert a TV-n keresztül.
kép-hang-videó-internet működik rendesen
-
jeni
félisten
válasz
Balázzs #22426 üzenetére
erre meg van a három megoldás a CRT TV-re való csatlakoztatás alapján
1.VGA TV átalakító PC konverter VGA RCA SVIDEO kábel
2.ha hátulra akarod kötni,hogy kényelmesebb legyen-SCART adapter RCA S-VIDEO csatlakozóval
3. kell egy pc hangkimenetre egy ilyen-3.5 JACK RCA kábel-igaz analóg formában menne ki a hang-de legalább müködik-akár a TV-re is kötheted. amúgy ilyen kábelt találtam itthon.csak az első kettőt vettem meg és postával együtt 9000 Ft-ba került.
én is így oldottam meg ,hogy a Sony TV-n tudjam használni. és müködi elég szépen,bár a 4:3 rendszerben vannak korlátok a felbontás terén.
mivel két hete elromlott a Philips 16:9 TV-m csak így tudtam megoldani,s marad így míg nem veszek LED LCD TV
-
sutyi987
csendes tag
válasz
#75912448 #22428 üzenetére
Nekem az általam linkelt jön be jobban
Valamint a hangkártya miatt kellene a PCI kártyahely.
Kevés lehet a 4A? Sok helyen olvastam, hogy elég jó hatásfokkal dolgozik ez a táp.
Főleg a hangkártya miatt kérdezem a tápot, hogy bírná-e. Később lehet bővíteném egy Optikai meghajtóval, ill. egy belső HDDvel, vagy SSD-vel! Így is elég lehet?
-
törölt tag
válasz
sutyi987 #22424 üzenetére
Szerintem ugyanonnan ez a ház jobban néz ki
: EPCA3 mini-ITX Egyébként bármelyiket is vedd, még szükség lesz egy külső adapterre is. A legnagyobb (5200) Kabini 25W TDP lesz, tehát elvben bírnia kéne a mellékelt cuccnak, annak ellenére, hogy 12V, 4A.
-
Pista0001
addikt
válasz
Balázzs #22426 üzenetére
S-video kimenetet eddig egy alaplapon láttam (VIA procis csodákat leszámítva), S939 foglalatos DFI mATX alaplap volt (volt is ilyenem, nagyon jó cucc volt a maga idejében). Mai lapokon biztos nem fogsz találni, tehát a megoldás egy belépő szintű és megfelelő korú passzív VGA vásárlása (HD2xxx vagy HD3xxx széria ATi-ból, nVidiákat nem ismerem ilyen téren), vagy - ha létezik ilyen - akkor valami D-sub vagy HDMI átalakító beszerzése (D-sub-ról szerintem esélyes). A belépő szintű alaplapokon jellemzően van D-sub (sima VGA) csati, így ez utóbbi szerintem a célnak megfelel.
Az optikai kimenet relatív elterjedt, szerintem fogsz olyan alaplapot találni amin van, és olcsó is. Ha ilyet mégsem találsz, ha van alaplapi tűsor formájában S/PDIF aljzat, akkor csak egy optikai kivezetést kell hozzá venned. Aprón lehet találni, vagy rendelésre összerakott gépekkel foglalkozó kisebb számtechüzletekben is lehet szerezni, mert korábban több alaplaphoz tartozék volt.
Azokat a ventiket célszerű Arctic F8 PWM-ekre (vagy ha elférnek akkor F8 Pro PWM-ekre) cserélni. Olcsók, közösíthetőek, így egy PWM-es csatira kötve az alaplap együtt tudja őket szabályozni. Ha tudsz szerezni Ninja Minit, akkor ez a két venti elég lehet az egész rendszer hűtésére (meg ugye a tápé), a Ninja Minire nem is kell a saját ventije (ami jó, mert k***a hangos). Ha más procihűtő lesz végül, akkor is jobbak lehetnek mint az eredetiek, főleg ha az alaplap másodlagos ventialjzata is PWM-es.
-
Pista0001
addikt
válasz
Balázzs #22423 üzenetére
Akkor nincs semmi korlátozó tényező.
Szerintem valami olcsó mATX-es H61-es lap G1xxx vagy G2xxx procival, esetleg szintén mATX-ben A55, A75 vagy A85 lap belevaló olcsó AMD procival. Ha apróban találsz Ninja Mini-t, és a hátlapra 2 db Arctic F8 PWM-et teszel közösítve, alaplap CPU_Fan aljzatra dugva akkor zaj problémád biztos nem lesz. Szerk.: Természetesen a Ninja Mini saját venti nélkül!
-
sutyi987
csendes tag
Sziasztok!
Régóta gondolkodom egy HTPC építésén,s lassan kialakul bennem a kép, mit is szeretnék:
Alaplap: egy, remélem nemsokára megjelenő, Kabini APU-ra épülő mITX lap
Max 2*2 GB RAM
Ház: [link]
+ szeretnék beletenni egy komolyabb hangkártyát, [link]
Az lenne a kérdésem, szerintetek a házhoz járó 120 W-os paneltáp elegendő lesz-e ehhez a konfighoz?
A HDD külső tápos lenne!
Előre is köszi
-
Pista0001
addikt
válasz
Balázzs #22416 üzenetére
Ha ennek a gépnek lenne más felhasználási területe, és tudsz a célra megfelelő mennyiségű pénzt fordítani, akkor szerintem jobban jársz egy a célra alkalmasabb (leginkább kisebb fogyasztású -> kevesebb hőtermelésű -> csendesebben/némán hűthető) konfig beszerzésével. ITX alapokra építve sem túl drága, mATX alapon kifejezetten olcsó gépek hozhatók össze.
-
opeter70
senior tag
válasz
Balázzs #22416 üzenetére
Szerintem nem kell feltétlenül lecserélned az egészet.
Egy HD5450, HD6450 vagy egy GT210 tökéletesen megfelel a célra (ha nem akarsz játszani rajta).
Ezeknél 20-30W körül alakul a max. TDP, alig melegszenek, és passzív változatban is lehet kapni bőven 10 ezer ft alatt.
AMD vonalon sajnos nem vagyok túlzottan ismerős, de biztos vagyok benne, hogy az opteron cpu helyett is találsz kisebb fogyasztásút, ami kevésbé melegszik és megelégszik egy halkabb hűtéssel. -
Balázzs
senior tag
Sziasztok!
Ma végleges helyén bekapcsolhattam htpc-m, amit egy régi asztali géppből (amd opteron cpu, 1giga ddr ram, 8800gt vga) raktam össze, köszi az eddigisegítségeket. Az egészet egy. Chieftec imon-osházba pakoltam, odd, táp + ventik, mert rendesen melegszik, nem erretervezték ezt még alulfeszelve sem, sajna hangos a gép. Főleg a vga és a cpu hűtő. Érdemes lenne venni egy használt passzív vga-t? Vagy komplett brazos/ apu-s gép beszerzése? Jelenlegi konfig akkor máshol működne, most csak tesztelésre raktam össze.
Lényegegy hangtalan (szinte) konfig lenne, film, zene és. Képnézésre, böngészésre.
Köszi
Balázs
-
Pista0001
addikt
válasz
Godefroy #22407 üzenetére
Szerintem ment.
dlaccc: Az eredetileg felvázolt összeállítás még talán sok is így hogy leszűkült a kör, azt még a "mindent vigyen" miatt már-már Enszuke állóra méreteztem. A jobban meghatározott igényre Brazos is, meg - ahogy többen írják - annál is gyöngébb
procipótlókrendszerek is bőven alkalmasak.ps.: És most is ment. Szerintem.
-
UsagiYojimbo
tag
válasz
dlaccc #22405 üzenetére
Erre egy Raspberry Pi is jó lehet, bár ahhoz csak USB-s HDD-t tudsz kötni...
-
sb
veterán
-
Warter
addikt
MINIX Mini HD is a cheap, barebones, low-power desktop with an Atom chip
Alakulnak ezek az olcsó gépek. Akinek elég a 720p, annak jó vétel lehet.
-
dlaccc
aktív tag
válasz
Godefroy #22407 üzenetére
A filmek 1év ..sőt 5év múlva is csak filmek lesznek, fullhd-nél nagyobb (4K) felbontás nem hiszem hogy pár év alatt el fog terjedni.. Ha egy Brazos-on nem szaggat a FullHD mkv, akkor elég lesz, ha igen akkor meg eladom ennyi. De feleslegesen nem akarok vga-kra és hasonlókra költeni.. csupán egy médialejátszó épülget.
-
válasz
dlaccc #22405 üzenetére
Ja, az mas, a kompromisszummentesseg nem tudom, hogy egeszen pontosan mit jelent ebben a topicban, de az biztos, hogy olyan meg a NASA-nak sincs
Ha ennyi, akkor szerintem nezz vmi Brazost, az szokott lenni az apron is.
Ugy remlik, hogy abbol is van olyan, ami laptoptappal megy, azok a legjobbak. -
dlaccc
aktív tag
Bocsi, fogalmazhattam volna egyértelműbben, tehát fullhd mkv fájlok nézése ne okozzon neki gondot. Ezek kb 10GB méretűek, nem tervezem 30-40GB-os BluRay ill HD anyagok nézését, sem 3D-t, arra sincs szükségem. Animet szintén nem nézek.. leszámítva DragonBall-t
Egér-billentyű stb ilyesmiket ne számoljuk bele. -
Pista0001
addikt
-
Godefroy
senior tag
válasz
Pista0001 #22399 üzenetére
Akkor nézzük sorjában amit írtál:
H61 es lap 13
Processzor 11 (Celeron ha ezt proceszornak lehet nevezni)
Lian-Li PC-Q07 ház 15
Táp 6
Ram DDR3 4GB 5összesen: 50 ezer
Valóban belefér.
De nics hozzá ami egy HTPC-hez szükséges Vezetknélküli egét+bill+ távirányító.
Arról nem is beszélve, hogy én Corei3 alatt nem nagyon nevezném proceszornak azt amit belerkasz maximum processzor potlónak. Az meg ugye 30 körül lehet kapni. Ha meg még be akarsz rakatni VGA-t is akkor elszaladt a paci.Ezért írtam amit írtam. Magam s gyakran kacsintgatok mini itX világa felé 75 alatt nem nagyon sikerült használhatót összeraknom, de lehet másak az igényeim.
(esetleg a kolléga által említett AMD vonalat meg lehet nézni ebben nincs tapasztalatom)
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Mikrotik routerek
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- iPhone topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
- Milyen okostelefont vegyek?
- World of Tanks - MMO
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Apple MacBook Air 13 2017 A1466 512Gb SSD / i7 / 8GB RAM / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R5 7600X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4080 16GB Zalman Z1 Plus Seasonic 750W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 5 8400F / 32GB DDR5 / RX 7800XT 16Gb / 1TB SSD!
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER P termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest