- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Yettel topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
flegga92
senior tag
-
stickermajom
addikt
válasz
Kernel #12387 üzenetére
Igazad lesz, nagyon keveset is tudott tölteni beléjük, illetve ilyen 52 mOhm körüli belső ellenállásuk van. Aminek le tudta vinni a feszültségét, annak 37.
1000 éves soha nem helyesen kezelt akksik ezek, próbaként dobtam be. Hifi távirányítójába még jók lesznek, este meg elugrok egy szett Ladda-ért. -
kugyu21
senior tag
válasz
Kernel #12382 üzenetére
Tudnál egy linket küldeni, hogy mire gondolsz?
A 402035-t néztem, de az csak 3,7V-os. Ha sorba kapcsolok kettőt még mindig messze van a 9V-tól.
Akkor hogyan helyettesítem a monoblock-ot vele. A műszerben is hamar fals értékeket mérek ha gyengül az elem, és a riasztó is elég sokat hagy benne, akkor amikor már cseréért kiabál.(OFF) -
-
Golyobis
tag
válasz
Kernel #12237 üzenetére
Kösz a válaszokat mindenkinek, esetleg tudnál ajánlani egy ilyen 18650 aksival működő fejlámpát, lehetőleg magyarországról, vagy egy helyet ahol nézelődhetek?
Szerelési munkára kellene,nem kell nagy fényerő, inkább tartson ki tovább, inkább szórt fénye legyen, de ha lehet állítgatni úgy hogy távolra is hasson akkor még jobb. -
Golyobis
tag
válasz
Kernel #12231 üzenetére
Szia, köszi a választ.
Profi használat mellett nem igazán megengedhető hogy ha lemerül az aksi akkor sötétben maradok, az meg megint csak költséges megoldás hogy egy drágább fejlámpából veszek fejenként több darabot, hogy biztosan kitartsanak egy hosszabb éjszakai munkán át, meghát aztán az aksik is kidőlnek a sok töltögetéstől, és akkor gondolom egy vadi új lámpát kell venni, mert egy ilyen kis mütyűrhöz nem igazán adnak külön alkatrészeket.... Vagy fel lehet újíttatni az ilyeneknek is az aksiját?
Kicsit olvasgattam itt a fórumon és valami védelemről volt szó... Az nem pont az ellen van hogy ne merüljön túl az aksi?
Igazából azért érdekelt hogy egy AAA elem kapacitása mennyi lehet, mert a boltban különböző áron vannak különböző márkájú elemek, és elég nagy különbség tud lenni az árak között.
Én most GP elemet vettem kb 100 forint/darabjáért, de nem vagyok biztos benne hogy megérte-e ez, és nem-e járnék jobban inkább a nevesebb gyártó kétszer ennyibe kerülő elemével (és most csak alkáli elemekről van szó).Nem tudom hogy morálisan mennyire elfogadható amúgy hogy az ember nem tudhatja hogy mi van a dobozban, és az alapján kell választania hogy melyik cégnek mennyire hangzik jól a neve, vagy milyen a design vagy hogy mennyi az ára valaminek -a drágább biztos jobb- mondják sokan pedig a gyakorlatban ez nem mindig így van.
-
lord_m
senior tag
válasz
Kernel #12130 üzenetére
Nem lehet, hogy csak összeadták a cellánkénti 450mA-t, merthogy jól hangzik az 1800?
Az úgy nem lenne sok mondjuk egy Lidl töltőhöz képest, amely ha jól tudom 1000mA-s. A komolyabb töltőknél meg ugye állítható a töltőáram, akár 450 -nél kisebb, nagyobb értékre.
Ezért gondoltam, hogy ez a "középérték" jó lenne az akksiknak. Bár tényleg nem egyértelmű, pedig tudna sok mindent a töltő...
-
kugyu21
senior tag
válasz
Kernel #12034 üzenetére
Akkor Ni-MH-hoz jobb az IPC1L, mint a BT-C3100?
Éppen most vettem egyet a szülőknek, mert abba nem kell külön kiválasztani a töltőáramot, azonnal elindítja 0.5A-val és nem 1A, mint a Tronic-ok. Az egy kicsit zavaró, hogy a discharge után külön kell elindítani a charge-ot, nem indítja automatikusan rá mint az IPC (én magam azt használok).
Ja a gyorsteszt is gyakorlatilag használhatatlan, mert ugyanazon akkumulátor többszöri behelyezésére is különböző értékeket mutat, akár nagyságrendi eltéréssel is. -
csicsiba
újonc
válasz
Kernel #12121 üzenetére
Nagyon köszönöm a részletes választ!
Nincs benne kikapcsolás időzítő, simán csak töltő. (Energizer Base charger). Eddig nem volt vele gondom, és a hozzá kapott (pontosabban a töltő volt az ajándék a 2x4 akkuhoz) akkumulátorokkal eddig nagyon meg voltam elégedve, feltöltés után hónapokkal is jól működtek, úgy, hogy a fényképezőgépben voltak. De kb 1-1,5 hónapja 2 hét múlva már nem tudtam bekapcsolni egyik szettel sem a fényképezőgépemet. Nyilván gondoltam arra is, hogy esetleg a fényképezőgép lehet hibás, de, az hogyan? szépen szívja le őket lassan? Létezne ilyen?
Mindenesetre egy profibb töltővel ismerősnél csináltam az egyik szettel egy töltést (az a töltő kisüt stb...) így most tesztelem, hogy ezzel a töltéssel is hamarabb merülnek-e le az akkuk. (Az akkukra mindig figyeltem, a fényképezőgépemben beépített discharge funkció is van, azt mindig használtam, ha már lemerülés határán voltak az akkuk (tehát már csak percekre kapcsolták be a fényképezőgépet.) Így direktben soha nem csináltam "rátöltést", mindig "lemerült" akkukat tettem a töltőre.
És az általad mondottak alapján megpróbálom ezt a töltőt kicsit tesztelni, bár, ha azt mondod, hogy a zöld fény nem világítana, ha gond lenne, akkor lehet, hogy nem itt lesz mégsem a gubanc.
Ha csak az egyik szett akku csinálta volna a lemerülést, akkor nyilván gondolnék akku problémára, de, hogy mindkettő produkálta, így kissé megzavarodtam
-
jozsi252
veterán
válasz
Kernel #12103 üzenetére
Értem, köszi a magyarázatot! Akkor az akkut kell selejtezni annak van baja.
Lenne nekem is egy kérdésem belső ellenállással kapcsolatban. Vettem nemrég egy Opus BT-C3100 V2.2 töltőt, és fura módon a slotok először össze vissza jelezték ki a belső ellenállást az akkunak. Egyik slotba 100 másik 7000mOhm stb.. Most nemrég megint próbálgattam, vártam a töltővel pár percet, és akkor kezdtem próbálgatni. És akkor mind a 4 slotba ilyen 90-105mOhm környékét mért.
Szerinted lehet valami köze a kettőnek egymáshoz? Mármint hogy kicsit vártam a belső ellenállás teszttel miután áram alá helyeztem a töltőt. És akkor már pontosabb volt.Vagy csak szimplán ezek a töltők nem pontosak ezen a téren?
-
jozsi252
veterán
válasz
Kernel #12034 üzenetére
Rosszul fogalmaztam.
Szimulálja csak a CC/CV töltési metódust. Szóval nem annyira egyenes pl. az áram görbe mint az Xtar töltőknek.
Opus-nál meg is jegyzi hogy
"Charging a 18650 cell at 1A, it is a nice simulated CC/CV curve."
Xtar-nál pedig
"First charge curve shows a very nice CC/CV curve with a termination about 70mA. This is a very good charge curve."
-
jozsi252
veterán
-
peter889
őstag
válasz
Kernel #12026 üzenetére
Emiatt aggódom: "Viszont soros cellákat csak annyi árammal szabad terhelni, amit a leggyengébb tag is elbír."
Próbáltam utánanézni, mekkora árammal szabad terhelni az akkuimat, de nem találtam. Még a márkanevüket sem találom az akkukon. 500 mAh-sak.
Mi több, az netes hirdetéseknél sem függesztik ki az áramterhelhetőséget.
Honnan lehetne megtudni?A másik, hogy a tudnátok ajánlani helyet, ahonnan elfogadható minőségű (nem csúcsminőségre gondolok) akkukat vásárolhatnék az itt írt lámpámba ? (Vidéken, megyeszékhelyen lakom.)
Külföldről is tudnék rendelni ha érdemes.
Külön megköszönném, ha konkrétan be tudnátok linkelni. -
-
válasz
Kernel #12018 üzenetére
Ha már így szóba jött a téma, multiméterek tudnak reális eredményt adni alkáli elemre?
Lidl-ös, nem annyira alap multiméterem van, 1.5V battery teszt funkcióval és gondolnám azért, hogy ha egy elemre már azt mondja, hogy 0.8 vagy 0.9V, akkor az adott elem már valóban kuka állapot. -
moma
őstag
válasz
Kernel #12018 üzenetére
Köszönöm! Szerinted van értelme megvenni egy ilyet azért? segít dönteni mikor kuka az elem? a nem digitálisat akkor. Elég laikus vagyok. vagy ha egy másikat linkelsz ami nem túl drága és van értelme az is szuper. de ha azt mondod, hogy inkább ne vegyek semmit, mert drága lenne ami már használható akkor is hallgatok rád
-
válasz
Kernel #12006 üzenetére
Akkor valóban felesleges sorra újravégezgetnem a méréseket.
Igen, úton is van egy Convoy S2+, nagyon kíváncsi leszek mire lesznek elegek nála ezek a cellák.
Amiket nagyon nem tudok mire használni azokat meg powerbankként használom majd lehet.
Bár powerbank háznál, kicsi kapacitású cellák esetében lehet érdemesebb lenne inkább olyat nézni, amibe minél több cella fér? A fizikai méret nem számít, csak bírja minél tovább.Ja és még valami, amit már korábban is szerettem volna kérdezni:
Lii 500-nál hogyan derül ki a cella zárlat? -
PHM
addikt
válasz
Kernel #11985 üzenetére
Nem stimmel a leírás.
Normál tesztnél töltéssel kezd, és a kisütött kapacitást írja ki a végén.
(A folyamat feltöltéssel fejeződik be.)
Nem esküdnék meg rá, de úgy emlékszem, hogy a 700 mA-es
töltőáramot választva is 250 mA a kisütő áram.
A fast testnek nem látom sok értelmét, hiszen a betöltött kapacitást méri,
ami nem egyezik meg a kivehetővel. -
válasz
Kernel #11978 üzenetére
Köszönöm szépen a hasznos infókat!
Tehát akkor belső ellenállást nem jegyzek, nem is figyelem majd töltés közben.Azt már elrontottam, hogy "bontás után közvetlen írjam fel a cellák feszültségeit", mert mostanra már mind feltöltött állapotban van, de nem baj, úgyis ki fogom tudni szelektálni mindet, maximális kisütő árammal gyötörve őket.
Még annyit hagy kérdezzek már, hogy mennyi idő általánosságban egy normál teszt?
Olvastam hogy elég sokáig elvan vele, de konkrétat nem olvastam még.
Csak azért, mert előfordul, hogy napközben nem tudok végig a töltő közelében lenni és úgy szeretném időzíteni a tesztelgetést mindenképp, hogy lehetőleg végig ott tudjak lenni, ha netán akármi is történne.Olyan amúgy ugye nem tud lenni elvileg, hogy felrobban forrósodás következtében Liitokala töltőben egy cella?
-
Predator2
addikt
válasz
Kernel #11964 üzenetére
Jól hangzik, de az őszintét megvallva nem igazán szeretném megbontani, sőt mi több, roncsolás nélkül szerintem nem is lehet. Biztos, hogy védett? Mert alig használtam, de elég hamar lemerül. Akkor mi tette/tehette tönkre?
Kellene vala külön töltő, ami olcsó, de használható.
-
Szoles
senior tag
válasz
Kernel #11947 üzenetére
Köszönöm szépen, így legalább értem, hogy honnan tudja, a töltő, hogy milyen akku van benne.
Az adaptert meg tudom csinálni, az nem gond.
Még egy: Ha veszek egy ilyen töltőt, akkor az minden tud az AA és AAA akkukkal, amit az IPC-1-es is tud? Szóval akkor azt el is adhatom, vagy azért tartsam meg?
-
luciferk
senior tag
válasz
Kernel #11926 üzenetére
Köszi a választ és a képeket
most láttam először így szétbontva li-ion akkut, ezek szerint a pici kínaiak nem picit hanem nagyon tudatosan verik át a vevőket a li-ion akkukra írt valótlan adatokkal, engem egyszer sikerült is átverniük, a megvásárolt UltraFire 3700mAh-rás akku csak 300mAh valós kapacitással rendelkezett LiitoKala 500 töltővel "nor" teszttel 500mA terheléssel mérve, ez 10%-ka sincs a 3700mAh-nak, vagyis nagyon spóroltak a belevalókkal
-
*Ropi*
félisten
-
válasz
Kernel #11837 üzenetére
Köszi
Egyébként azt is furcsállom, hogy teszt üzemmódot nyomva olyan 90%-os kapacitást mért az akkuimnál. Az Eneloopomra még hihető is, mert már jó néhány éves, viszont az Energizereim nem olyan régiek. Lehet, hogy a legkisebb áramerősséggel (200 mA) em tölti fel rendesen?
-
Ádyka
őstag
válasz
Kernel #11809 üzenetére
Én elhiszem, csak ez nem vígasztal.
A legkülönfélébb márkák cellái frissen felbontva is előadták már ezt az IPC-ben, bármelyik slotban.
Valamint fáradó akksit, ami már nem bír nagy áramot leadni, de egérkébe még elmegy 2-3 hetet egy töltéssel...... az ipc alig tölt bele valamit (kb 1 hétre elég), míg a LII-500 -zal 3 hétre is feltölti. -
r.levente75
addikt
válasz
Kernel #11797 üzenetére
Akkor valszeg az arany középút lesz hosszútávon az 500mA.
A három funkció közül, a töltés, kisütés és frissítés, milyen rendszerességgel melyiket kell vagy lehet használni. Nekem a józan paraszi azt mondja, hogy csak símán tölteni ritkán, a kisütés az szinte mindig, a frissítés pedig indokolt esetben használható. Tehát bármilyen akkut fel szeretnék tölteni akkor először mindig kisütni kell és utána átvált töltésre. Ezt jól gondolom, vagy téves és nem kell mindig kisütni csak símán tölteni?
Ha a kisütéses töltést válsztom akkor az 250mA kell beállítanom, ahhoz hogy az arany középút meglegyen töltéskor azaz az 500mA.
Bocs, hogy ennyi valszeg triviális dolgot kérdezek, de ilyenem még nem volt és a legtöbbet szeretnék kihozni az akkukból hosszútávon. -
r.levente75
addikt
válasz
Kernel #11795 üzenetére
Ez jó, hogy bárhogy lehet, akkor erre nem kell figyelni.
200,500,700 mA töltőáramot tud, a töltő, a AA akkukat és a AAA akkukat milyen töltőáramon érdemes tölteni, ha már állítható a funkció. Átlagban a AA akkuk olyan 2500mAh -ak, a AA akkuk, pedig 900mAh -ak ha ez számít. Gondolom márkafüggetlen ez a dolog.
-
r.levente75
addikt
válasz
Kernel #11768 üzenetére
Ez lenne már a negyedik töltőm, szeretnék egy jót venni. Energizerrel kezdtem de ott 12 óra alatt töltött fel négy db AA akku 2700mAh, utána vettem egy vartát ami 15 perces gyostoltős volt amit autóba is lehet használni, az a ventillátoros. Na ez elég hamar megette még az eredeti akkukat is. Aztán vettem egy aldisat az olyan se se, kb hat hét óra kell hat db AA 2500mAh akkunak. Elég jól bírják!
Mivel sokat fotózok és kell a vakuba az akksi ezért gondoltam, hogy ezt megvenném, elég sok jót lehet itt olvasni és hallani ezekről az eneloop pro szettekről, és hogy az ikeás ladda is hasonló minőség, melyet ezzel a töltővel gondolnám pluszba tölteni. -
znb
tag
válasz
Kernel #11683 üzenetére
Köszönöm, tehát ha van kb 12 órám akksit tölteni akkor akár vehető is? Kb 8-10 darab akksit tervezek használni fotózáshoz vakuba, amit valószínűleg nem kell majd azonnal pár órán belül használnom újra, így lehet hogy nagyobb érték az egyszerre sokat töltés képessége. Mennyire létszükséglet a kisütés? Laddát és Eneloop Prot tervezek csak használni.
-
bippeti
tag
válasz
Kernel #11666 üzenetére
Itt úgy látom, hogy tudja a kisütést.
Úgy látom, többen használják a Liitoka Lii-500-at. Ez itt kb. 8000 Ft-ból jönne ki. Jól értem ezzel kapcsolatban, hogy meg tudja mutatni az aksik valós kapacitását? Ha igen, akkor ez jól hangzik. Ajánljátok ezt, vagy esetleg van már jobb utódja, esetleg más ajánlott típus?
-
kugyu21
senior tag
-
kuyarashi
őstag
válasz
Kernel #11604 üzenetére
Köszönöm szépen.
Egyébként erről van szó. -
IG55
senior tag
válasz
Kernel #11587 üzenetére
Ni-MH-ról van szó, Eneloop-ról is például. Néhány tized eltérésre gondolok csak feltöltött állapotban. Ebből lehet e valamire következtetni.
Egyébként most lepődök meg azon, hogy feltöltve 1,5 fölé is tudnak menni (ha jól láttam)? Azt hittem, hogy az akkuk nem érik el a másfél voltot. Lemerítve 1,2 köré mennek.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #11417 üzenetére
Még egy pontosítás a tegnapihoz, az IPC-1 töltőnél 3 Ah a maximum, ahol egyébként is leáll (biztonsági korlát). Bár én még nem láttam, de ez van az adatlapon és szokták emlegetni fórumon is.
Meg amikor valaki figyeli közben és már belement a reális érték (kapacitás + veszteség), de még mindig nem akar leállni, célszerűbb megszakítani a töltést, hogy ne fűtsön feleslegesen.
-
crissprivat
senior tag
-
crissprivat
senior tag
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #11398 üzenetére
De ebben természetesen az is benne van, hogy ha nagyobb terhelhetőségű ellenállást teszünk be (a hiba okának megtalálása nélkül) és nem használunk áramkorlátozó tápegységet, akkor legközelebb már nem az ellenállás fog kiégni, hanem a rézfólia és/vagy egyéb alkatrészek.
-
Ádyka
őstag
válasz
Kernel #11396 üzenetére
GZoli7 : Mastercard-dal lett fizetve állítólag. Egy ismerősöm intézte.
A 4 db 8 lábú FET meg a két nagy is jónak tűnik. Ugyanazokat az értékeket lehet rajtuk mérni, nincs zárlat.
Érdekes, hogy az akksi érintkezőin ugyanúgy 5V körüli érték van üresjáratban.... pont mint amikor még jó volt.
Lehet, hogy az R300 pótlásával életre kel? Hol kapok olyat? HQ-ban nem láttam. -
Gh0sT
addikt
válasz
Kernel #11379 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat!
Abban kérhetnék még segítséget, hogy ebayről mit ajánlanál / ajánlanátok jó szívvel, ami megfelel a célnak és ár / érték arányban is elfogadható? Kissé sok találatot kaptam elsőre és sajnos a reális ársávot sem tudom belőni. AA és AAA elemeket szeretnék vele mérni.
-
Piftuka
veterán
-
Piftuka
veterán
válasz
Kernel #11256 üzenetére
"Funkcionálisan lehet hibátlan a töltő, csak talán az sem mindegy, hogy milyen töltő és milyen áram?"
Az ALDI "Activ Energy" nevű töltőjéről van szó; az a típus, amelyben egyszerre 6 AAA &/ AA aksit, és 2 db 9 Volt-os aksit lehet tölteni.
Ezekhez az aksikhoz gyártották eleve. (Na jó, a Tronic a LIDL márkája, de itt a topicban többen használják "keresztben" a töltőt és az aksikat, illetve "vice versa".)
Ahogyan novemberben is írtam, új korukban sem úgy működtek a feltöltött aksik, mint ahogyan az itteni beszámolók sejtették, illetve amit egy LSD pre-charged aksitól várnám.
Aztán az idő előrehaladtával egy töltés csak pár hónapig, majd pár hétig volt elég, most már napokban mérhető az automatikus lemerülésük. (És ahogyan említettem, a feltöltött aksi is csak pár fotót bír.)
Mindezek mellett megjegyzem, egyrészt nem régi a történet... Maximum ~1,5 éve vettem a töltőt, az aksikat pedig még később, és viszonylag keveset használtam őket, tehát nincsenek "leharcolva".
A kérdés az, hogy vigyem vissza az egész "hóbelevancot" az ALDI-ba, illetve a LIDL-be, vagy a fentiek alapján kideríthető, hogy "csak" a töltő rossz? (Esetleg "csak" az aksik...)
-
mexel
veterán
válasz
Kernel #11221 üzenetére
Köszi!
A fentebb linkelt teszt oldalon biztosan nézted a töltőket. Ott nekem valamiért úgy tűnik hogy az Opus-al nem elégedett teljesen a tesztelő.
Melyik lehet a legjobb a felsorolt 3-4 töltő közül most? Liitokala, Opus, Xtar vagy Nitecore? Úgy vélem az első kettő közül valamelyik. ( most az IPC-t és társait nem veszem ide mert nem tudnak li.iont, de valószínűleg NiMh-ra azok a legjobbak) -
426os
őstag
válasz
Kernel #11162 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ, úgy érzem szükséges hozzá a nagyobb táp, hogy rendesen használhassam.
Viszont akkor már felötlik a kérdés, hogy van-e alternatívája ennek a töltőnek ilyen áron (7-9k tápegységgel együtt vagy pedig kevesebbért hasonló tudással), amit érdemes lenne megfontolni, vagy ennyiért ez is jó lesz?
Szempontok: Tudjon 18650 LiOn-t és AA/AAA NiMh-t tölteni (egyszerre 2 vagy 1db-ot, lehetőleg függetlenül, értelmes töltési metódussal, ne csak ész nélkül tolja bele az elektronokat. Plusz funkció, mint pl regenerálás előny, de nem szükséges. Külföldről, itthonról, mindegy.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MOZA Thumb Controller /MOZA-AIR CR W/L /
- GOPRO Hero 12 BLACK akciókamera sok tartozékkal
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- DJI POCKET 2 Standard kamera kiváló állapotban eladó, tartozékokkal!
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest