- MIUI / HyperOS topik
- A kínai gyártók 3D arcazonosítással kísérleteznek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- 2 az 1-ben töltőkábel a OnePlustól
- Nem sok meglepetést tartogat a Galaxy S25 FE és Tab S11 Ultra külseje
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Apple Watch
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
Új hozzászólás Aktív témák
-
StarZ3r0
tag
válasz
crissprivat #11578 üzenetére
Koszi!
Es ezek tenyleg megbizhatoak? Olyan nonamenek tunik mindegyik, plane gearbestrol... jo-jo rendeltem mar en is tobb dolgot onnan, ha tenyleg jo, akkor ok.
De megis nezegettem ezt a Voltcraftot, ott melyik az ajanlott az IPC-1 L?
Hogyan lehet ezeket egyaltalan osszemerni, mik azok az extra funkciok, amiert erdemes penzt adni?
Lehet jo lenne ebbe a topicba is egy nagy osszefoglalot irni.szerk: ja amugy a vartas toltot, meg a 4 akkut sikerult becserelni, kaptam helyette 8 uj vartas 2100as akkut
-
KisTücsök
addikt
válasz
crissprivat #11455 üzenetére
Valami itthon is kapható alternatíva van?
De megjegyzem ezt is, köszi!
-
Dolphine
addikt
válasz
crissprivat #11443 üzenetére
Szedjen szét és úgy?
Elvileg még garanciális! -
tomcsi23
veterán
válasz
crissprivat #11430 üzenetére
Nem.
Az eneloop-ok a névleges kapacitástól csak egy kicsivel vesznek fel többet. -
luciferk
senior tag
válasz
crissprivat #11407 üzenetére
A halk kattogó hangot valószinű a beépített ventilátor okozza
-
kugyu21
senior tag
válasz
crissprivat #11420 üzenetére
Én is IPC-t és Eneloop-ot (még az első gen. fehér 1.9Ah) használok és mindig az 500/250 kisütés/töltést, soha nem tapasztaltam melegedést vagy túltöltést.
-
jozsi252
veterán
válasz
crissprivat #11413 üzenetére
Eddig én soha nem tapasztaltam ezt, hogy ennyire felmelegedett volna. Én amúgy mindig 700mA-el töltöm. Eneloop azért jó minőségű, bírja az.
Amúgy fura mert pl. Li-ion aksikhoz van Xtar VP2 töltőm, meg Xtar SV2 töltőm, mind a kettő az egyik legjobb minőség a piacon, és fura módon az SV2-be annyira nem melegednek az aksik mint a VP2 töltőbe. Pedig áramerősség ugyanúgy 1A.
-
Kernel
nagyúr
válasz
crissprivat #11418 üzenetére
Igen, ez kimaradt, hogy számít még a szellőzés is.
Egyébként régebben valahol azt is olvastam, hogy a túl kis töltőáramnak is lehet hátránya, memóriaeffektre hajlamosíthat, bár ez inkább a régifajta akkukra vonatkozhat, ha igaz egyáltalán.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Az IPC eléggé melegíti az akkukat már 200mA töltési áramnál is.
Az akkunak teljesen mindegy, hogy mivel küldök rá 200 mA áramot, egyformán kell melegednie. Akkucellák között lehet legfeljebb különbség. Amelyiknek nagyobb a belső ellenállása, az jobban melegszik.
Persze ez lehetetlen,csak ö beleszámolta a leadott hö által keletkezett veszteséget is és így sosem tudtam pontosan,hogy mennyi is volt a relatíve pontos töltési adat.
Szerinted létezik olyan töltő, ami külön méri betöltés közben a tárolódó értéket? Ez fizikailag képtelenség, a töltő mindig csak a bevitt összmennyiséget képes mérni. Vagy a kisütést.
Amikor nem akar leállni 3 Ah-nál sem, azt okozhatja elhasználódott, megnövekedett belsőellenállású cella is.
Ez azért van, mert a töltő nem tudja érzékelni azt a kis, mV-szintű feszültséglehajlást, ami telítődéskor előáll. Esetleg az is elképzelhető, hogy a másik töltő érzékenyebb és azonos töltőáramon az jól detektál, míg az IPC tegyük fel, hogy nem, ezért nem áll meg. Ilyen előfordulhat. Szerencsére 200 mA árammal nehéz károsítani egy ilyen akkut, mivel ez csak a kapacitás tizedrésze nagyságrendű, amit elég sokáig elbír.
Viszont nagyobb töltőáramot választva a feszültség lehajlása is markánsabb, biztosabban tudja érzékelni a töltő.
Eneloop és hasonló kategóriában 500 mA töltőáram gyakorlatilag még kímélőnek számít. Kisütőáramot is a melegedés függvényében lehet választani.
-
Gézengúz
addikt
válasz
crissprivat #11415 üzenetére
Mintha valahol azt olvastam volna, hogy az Eneloop az 1000mAh töltést is nagyon jól tolerálja..
-
And
veterán
válasz
"Az IPC eléggé melegíti az akkukat már 200mA töltési áramnál is."
Ez azért alapjában nem a töltő miatt van. Bár ha valóban 3 Ah-t (nem ampert, mivel az nem töltésmennyiség) rátöltött, akkor előfordulhat. Úgyhogy ez sem lehetetlen, hiszen a töltő akkor is bevitte ezt a töltésmennyiséget, ha az akkuk már nem tudták 'hova tenni' és a többletet elfűtötték. Egyébként eleve kár volt rászokni a 200 mA-es töltésre: egyrészt sokáig tart, másrészt semmivel nem kíméli jobban az akkut - főleg az eneloop cellát -, mint mondjuk az 500 mA-es töltőáram, harmadrészt a töltésvég-detektálás jobban működik nagyobb áramnál, kicsinél nem mindig veszi észre az IPC-1(L) a feszültség visszahajlását, mivel annak az értéke áramfüggő is. Ez a jelenség egyébként egy alacsony belső ellenállású cellatípus esetén nem feltétlenül csak egyfajta töltőre korlátozódik, IPC-1-nél sem mindig jön elő.
"Már a panasonic eneloop akkukat töltöttem vele és mind a négy kb 1920mA és 1950mA közt fullnál voltak."
Ha ezek a töltéskor bevitt töltésmennyiséget jelentik, és viszonylag új cellákról van szó, akkor kevésnek tűnnek, mert ennyiből - a töltési veszteség okán - nehéz kihozni a minimális 1,9 Ah-s kapacitást.
Mod.: "[..] és így sosem tudtam pontosan,hogy mennyi is volt a relatíve pontos töltési adat."
Ami egészen konkrétan nem is jelent sokat, épp a NiMH-ra jellemző alacsony töltési hatásfok miatt. A bevitt töltést sosem fogjuk teljesen viszontlátni kisütéskor, csak annak a nagyságrendileg 65..90%-át, ezért ez utóbbi adat (= valós kapacitás) jóval érdekesebb annál, mint hogy mennyi volt a töltéskor bevitt mAh. -
Kernel
nagyúr
válasz
crissprivat #11403 üzenetére
Lehet olyan mikrorepedés is, ami elsőre nem látható, nem feltűnő, hőtágulásra is reagálhat vagy mozgatásra is. Létezik olyan is, hogy egy tranzisztor lába tokon belül lesz kontakthibás.
-
And
veterán
válasz
crissprivat #11401 üzenetére
"Az a baj vele,ha beállítom pl. a discharge funkciót,akkor van,hogy pár perc múlva zizzen egyet és újra indul a töltés charge funkcióval. Már szétszedtem,de így szemre nem mutat semmi hibát."
Szemre nem is igazán lehet ilyen típusú hiba forrását megtalálni. Egyébként a leírt jelenség, újraindulás oka elég könnyen lehet a tápegység (pl. puffer kiszáradása, kapacitáscsökkenés, megnövekedett ESR okán), főleg ha jellemzően nagyobb árammal terhelve - mondjuk több cellát töltesz minimum 500 mA-es árammal - jelentkezik a probléma. Ki kellene próbálni egy másik 3V / minimum 2,8A terhelhetőségű tápegységgel vagy labortáppal, ha van rá lehetőséged. De csak ezért talán még nem kell kidobni. -
ZooLee
senior tag
válasz
crissprivat #10694 üzenetére
Hát, sajnos tapasztalatom szerint fogja, nekem is ugyanez van. Én is végigmozgattam a kábelt, és nem találtam a problémát, de ettől függetlenül ha az egész kócerájt mozgatom, akkor ugyanígy szokott resetelődni. De ha békén hagyom, rendesen teszi a dolgát, így egyelőre nem szedtem szét, bár attól tartok inkább valami alaplapi probléma lesz
-
kugyu21
senior tag
válasz
crissprivat #10690 üzenetére
Én is a vezetéktörésre tippelnék.
A töltöhöz ne nyúlj, viszont a vezetéket mozgasd meg az adapter és a dugó felőli végeken. A fülhallgatók és egyéb hasonló eszközöknél is mindig ott adja meg magát a kábel. -
Kernel
nagyúr
válasz
crissprivat #10690 üzenetére
700 36 a firmware revízió állítólag, nálam is annyi (BC-700), de az első két szám nálam változó. Ha többször indítom, random más számokat mutat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
crissprivat #10686 üzenetére
Frissítésnél mindig az utolsó kisütés eredményét mutatja, tehát csak a legközelebbi kisütés végén fog frissülni.
De egy ilyen gyakorlatilag műszernek tekinthető töltőről további paraméterek is leolvashatók, eléggé leszűkítetted a megfigyelést.
Például a kisütőáramból és az eltelt időből számítható a pillanatnyilag kisütött Ah-érték, amiből következtetni lehet a folyamat állására. Töltés közben is hasonlóan.
A folyamatosan csökkenő feszültségen az is követhető, hogy mivel 0,9 V alatt vált át töltésre, efelett nem kell csodálkozni, hogy még mindig kisüt.
Vezetéktörés is elképzelhető.
-
tomcsi23
veterán
válasz
A töltő, illetve az adapter csatlakozását kell megtisztítani, ott szokott kontakthibás lenni.
Dluinet: köszi, ezek lesznek a jó kis töltő-tesztelő akkuk.
-
maestro87
őstag
válasz
Lehet csak az aksi mozdul el benne egy pillanatra (nem érintkezik rendesen), ekkor úgy érzékelheti, hogy most tetted bele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 582m2 nyomat
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest