- Google Pixel topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Ulefone Amor 34 Pro - a nagy vetítőgép
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
luciferk #12291 üzenetére
A NiMh akkuimat szinte mindig teszt módban töltöm fel. Többször előfordult, hogy egy akkura nagyon alacsony kapacitást irt ki. Ugyanezen akkut áttettem az IPC-1L-be, ott hozta az elvárt értéket. Ha a Liitokala által mutatott értéket elfogadom, akkor az akku már a használt elemgyűjtőben lenne.
-
korn
aktív tag
válasz
luciferk #11868 üzenetére
Általában a liion jobban kihajtja ezeket, de ezért nem érdemes venni 14500-est. Főleg úgy, hogy védett cella kellene a boost driver miatt. Meg többe kerülne az akksi, mint ez az olcsóság. Egyébként meg elemlámpa gondod van, akkor keresd meg az elemlámpa topic-ot, ott ajánlanak normális lámpát.
-
And
veterán
válasz
luciferk #11863 üzenetére
Ha csupán a két különféle akkuban tárolható energiamennyiséget vesszük figyelembe, azok közel azonos értékűek (névleg 2,94 vs. 3,11 Wh). Viszont a NiMH-típusnak ugyanakkora teljesítményhez 3x akkora áramot kell leadnia, mint a nagyobb névleges feszültségű lítiumion akkunak. A lámpa adatait egyébként erős fenntartásokkal illik kezelni: egyetlen darab leddel 7W-os teljesítményt írnak, miközben az eredeti Cree XP-E sorozatú ledek legfeljebb 1 amperes árammal hajthatók, ami legjobb esetben is a specifikált teljesítmény felét jelenti.
-
Kernel
nagyúr
válasz
luciferk #11860 üzenetére
A fehér LED nyitófeszültsége 3 V körül van, 1,5 V-ról nem is működik.
Ezért még a legolcsóbb 1 AA/AAA lámpákban is egy pár alkatrészből álló step up konverter nyomja fel a feszültséget, hogy a LED működni tudjon.
3AAA lámpákba már elég egy soros ellenállás, mivel az összesen 4,5 V, illetve 3,6 V, 3 db akkuval.
Innen már csak egy lépés, hogy az univerzális lámpák 1V - 4,2 V között is működnek, mert olyan áramgenerátor van benne, ami tágabb határok is biztosítja a LED megfelelően stabilizált áramát.
Vagy vannak például az egyszerűbb 18650 lámpák, ami tud villogó stb. módot, amiben szintén csak soros ellenállás biztosítja a LED áramát, az elektronika csak a szaggatást, illetve PWM fényerőcsökkentést biztosítja, de amúgy nincs is rá szükség a normál működéshez. Vagyis egy rövidzárral kiiktatható.
Ezután csak az ellenállás marad a körben és nincsenek zavaró üzemmódváltások, csak simán világít, minden kapcsolásra.
-
And
veterán
válasz
luciferk #11819 üzenetére
A kihasználható ciklusszáma összemérhető a NiMH-akkukéval (nagyságrendileg néhány száztól ezer ciklusig), egyébiránt több paraméter - kisütési mélység, kisütőáram - függvénye. Ezen a számon gyakran szokás sokat rugózni, pedig ha belegondolunk, 500 ciklus heti töltési gyakorisággal majd' 10 év élettartamot jelent. Átlagos felhasználásnál nem ez szokott az élettartamot alapvetően meghatározó tényező lenni.
Önkisülés: sajnos nem a legalacsonyabb, az eredeti gyártó (PowerGenix) szerint 8% / hó, némely tesztelésnél ennél többet mértek, viszont a pontos érték ugyanúgy hőmérsékletfüggő lehet, mint a többi kémiánál.
Memóriaeffektus: erről nincs infó se pro, se kontra, ezért valószínűleg nem lehet brutális, mert akkor már feltűnt volna.
Tény, hogy a PowerGenix már nem gyárt AA- és AAA-méretben NiZn akkut (csak SubC és sokkal nagyobb méretű cellák érhetőek el az ő házuk táján), más cég még forgalmaz ilyeneket, főleg a távol-keleti forgalmazóknál lehet találkozni ilyenekkel. Hazai hivatalos forrásból még a Conrad jöhet szóba, de ők ismertek (hírhedtek) az árképzésükről. Szóval maga a technológia nem lehet rossz, de állítólag elég sok minőségi kifogás akadt a vásárlók részéről. Az egyedi töltő (CC-, majd 1,9V-os CV-mód) pedig eléggé gátolta az elterjedését. -
And
veterán
válasz
luciferk #11817 üzenetére
"Idáig úgy tudtam, hogy a li-po vagy li-ion akkuk 3.6-3.7 V feszültségűek [..]"
Jól tudtad. Ezek az USB-ről tölthető Li-xx akkuk attól 1,5V-osak, hogy beléjük van építve a feszültségcsökkentő DC-konverter, meg persze a töltőáramkör. Ennek fényében egyébként a kapacitás sajnos nem túl nagy értékű, ebben a tekintetben a Ni-Zn technológia jobb (annak is magasabb a feszültsége a Ni-xx akkukénál, névleg 1,65V), viszont utóbbiakhoz kell külön töltő, ezekhez a konverteres cuccokhoz meg csak egy szabad USB-port. -
Kernel
nagyúr
válasz
luciferk #10527 üzenetére
Mióta legutóbb szétszedtem, az aranyozott felületet vattapálcikával felpolíroztam (természetesen vigyázni kell, hogy ne karcolódjon, csiszolni nem szabad), a rugalmas membránt is hasonlóan, azóta elég stabilan működik.
Egyébként a szokványos fajta mikrokapcsolóban is egy apró, kerek membrán van, csak az nem ilyen krómozott jellegű, hanem réznek látszó, vagy annak ötvözete. Az is meg szokott néha hibásodni, amikor átvezetése keletkezik, a levegő páratartalmától oxidálódik, TV-knél előfordul ilyen hiba.
Elképzelhető, az IPC kapcsolójánál a fényes bevonat okozza a nem tökéletes érintkezést, nem az aranyozott felület. De a csiszolását ennek ellenére sem ajánlanám, finomabb polírozásban érdemes gondolkodni.
-
Poplacsek
senior tag
válasz
luciferk #9996 üzenetére
Ezt aláírom, nekem SkyRC NC2500 van és a gyári ventije elviselhetetlenül hangos...
Garancia ide-vagy-oda kitörögettem a hátuljából a műanyag szellőző rácsok letakarását és kicseréltem a ventit egy halkabbra. Most sokkal ritkábban indul a ventilátor (jobban szellőzik az alja és lassabban éri el a venti indítási hőfokot, nem is értem miért nem alapból ilyen...)Egyébként a töltő szuper, remélem jobban fogja bírni, mint a korábbi IPC 1L-em.
-
Ádyka
őstag
válasz
luciferk #5938 üzenetére
"panelra felfekvő acélmembránnal megvalósított mikrokapcsolót, ami ámbár egy aranyozott felületre fekszik fel"
ezeket a kis lapokat ami ami egy "normális" mikrokapcsolót helyetteseít, simán le lehet szedni a nyákról. Nincs odaforrasztva, hanem két ponton kapaszkodik bele a nyákba. Egy kis csavarhúzóval lekap mind a 7 db, és az érintkező felületeket kell megtisztítani.
Ég és föld az eredmény, legalábbis egy darabig. Nem kell ráfeküdni, meg 3x megnyomni, hogy érzékeljen is valamit:Pirossal a 7 db gomb
A kékkel jelzett 4 db diódának pedig a nagy melegedés köszönhető. Hozzáérni sem lehet, rögtön éget. Nem a proci, és nem más alkatrész melegszik. Gyakorlatilag ezek is szépen fűtik is az akksikat alulról. Főleg 700 mA-en.Alulról a gombok karmai:
-
Kernel
nagyúr
válasz
luciferk #5931 üzenetére
Kisebb gond, a szürke műanyag gomb lötyögése, de néha még az érintkezés is bizonytalan. Ennek oka, hogy az IPC1 töltőknél nem azt a fajta elterjedt mikrokapcsolót alkalmazták, amivel szinte minden elektronikai
készülékben találkozhatunk:...ehelyett közvetlen a panelra felfekvő acélmembránnal megvalósított mikrokapcsolót, ami ámbár egy aranyozott felületre fekszik fel, de nagyban rontja a helyzetet a hozzá vezető szürke műanyag nyomógomb, amit egy távtartó-szerű képződményként képzeljünk el, hegyes végződéssel. A lötyögés miatt ez a hegyes végződés az acélmembrán domború felületén hajlamos elcsúszkálni (a membránon kiképzett enyhe mélyedés hiába is van ott). Emiatt gyakran a kattanás érzete sem olyan (amikor félrecsúszik), amit elvárna az ember, vagy néha nem is érintkezik rendesen.
Egy ilyen mikrokapcsoló esetében hasznos ugyebár az a mechanikus visszajelzés, amit nyomás közben a kezünkkel érzünk, amikor finoman kattan egyet, és akkor tudjuk, hogy nem kell tovább nyomni, mint "süket a csengőt". A technika mai állása mellett ez igazán nem jelent problémát, a fenti képen látható, széles körben használt mikrokapcsolók alkalmazásával, aminek ráadásul a cseréje is könnyen megoldható, ha netán gond adódna vele.
Az IPC1-nél pont nem a legjobb megoldást választották. Párezer TV és videómagnó javítása után még azt sem mondhatom, hogy magam kőműves-kézzel nyúlnék hozzá, vagyis arra utalnék ezzel, hogy pont a finoman működő dolgokat díjazom egyébként.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
luciferk #5928 üzenetére
Én is gondolkodtam azon, de végül arra jutottam, hogy nálam olyan nagyon nincs kihasználva (például én nem fotózom rendszeresen, így gyakran csak fiókban pihen a töltő), hogy megérte volna azt a kis különbséget, amit még rá kellett volna tenni, az IPC1L-hez képest.
De az kétségtelen, hogy az IPC három fő gombja nagyon suta konstrukció, sőt bosszantó is, hogy nem bírták normálisan megoldni. Kijelző nem világít, funkcionálisan is adódhatnak kellemetlenségek. Gondolok itt például az először betett akku áramára, ami behatárolja a többit, tehát emiatt néha agyalni kell, előre gondolkodni, hogy vajon mit is akarok később. Utána esetleg lehet bosszankodni egy rossz döntés miatt, tehát néha ez is irritáló lehet.
Korábban volt róla szó, hogy a kapacitásmérés rátöltéssel indít, ami nem a legjobb, vagy kisütésnél törlődik a kivett kapacitásérték, utána csak a töltést látjuk. Mindezek ellenére azt lehet mondani, hogy aki kicsit is ad magára, minimum egy IPC-t kell vásárolnia, mert ez mér kapacitást, a frissítőprogramja is hasznos, szintén látni közben a kapacitásnövekedést, tehát ilyet az egyszerűbb töltők nem nyújtanak.
Amit a cikkben írnak, hogy az IPC-ben jobban melegedett az akku, arra én nem nagyon adnék, mert a melegedés a töltőáram mellett az akku belsőellenállásától is függ, vagyis egyazon akkuval kellett volna összehasonlítani a két töltőt, mert egyébként elvileg képtelenség, amit ír.
Hűtés is érdekes kérdés, ha onnan nézzük, hogy a -dU lekapcsoláshoz az akkunak fel kell melegedni. Bár az is igaz, hogy a töltési végponton egy gyorsabb, relatív hirtelen felmelegedés következik be az akku belsejében, emiatt csökken le az elektrolit ellenállása, ami a kapocsfeszültség csökkenésével jár, és ezt érzékeli a töltő.
A külső hűtés szerencsés esetben nem akadályozza ezt a gyorsabb, belső felmelegedést, amit a cellába már feleslegben bevitt energia felszabadulása idéz elő. Vagyis arra próbálok kilyukadni, hogy azért túlhűteni szerintem nem kellene.
-
drnet
aktív tag
válasz
luciferk #5861 üzenetére
Nem akarok hülyeséget írni, és majd a hozzáértők kijavítanak, de nekem olyan rémlik, hogy a Li-polymer akksik nagyobb teljesítményszükségeltű dolgokba valóak, ahol hirtelen nagy energiát kell biztosítani. Ezért használják ezeket az akksikat távirányítású helikopterekbe, repülőkbe, autókba.
-
And
veterán
válasz
luciferk #5861 üzenetére
Ez pont nem különbség, mivel Li-ionból ugyanúgy létezik 3,6 és 3,7V-os is.
A Wiki alapján a fő különbség az, hogy Li-polimer akkuknál a lítiumionok nem szerves oldószerben helyezkednek el, hanem zselészerű polimer cellákban, ezzel kicsit biztonságosabb, az alakja és mérete nagyon rugalmas lehet. Energiasűrűsége nagyjából megegyezik a Li-ionéval, önkisülése azonos hőmérsékleten valamivel kisebb annál. Egyéb tekintetben (gyártási költség, töltési hatásfok, megélhető ciklusszám, töltési módszer) is nagyban hasonlít a Li-ionhoz, hol az egyik, hol a másik típust hozzák ki jobbnak. -
And
veterán
válasz
luciferk #5234 üzenetére
Korábban én is olvastam ezt. Ugyanakkor:
1.) Semmit sem bizonyít vagy cáfol a memóriaeffektussal kapcsolatban (mellesleg én sem tettem ilyet, ha jól emlékszem, csak annyit írtam, hogy botorság hanyagolni, ha egyszer a töltő tudja) az, hogy leírja, rá lehet tölteni! Én meg leírom, hogy 2x2= 5. Még csak a használt terhelés mibenlétére sem derül fény az írásból (fényképezőgép?), nemhogy arra, hogy mennyi töltés maradt vissza az akkukban a használat után, a töltés megkezdésekor. Ha semmi, akkor a sokszor említett okok miatt nem is lett volna szükség a kisütésre.
2.) A memóriaeffektus meglétét tudomásom szerint csak az akkuk kémiája befolyásolja. Márpedig a NiMH-nak van (ha nem is olyan durva, mint a NiCd-k esetén), és alapvetően az eneloop is NiMH. Ez független attól, hogy a cella alacsony önkisülésű-e vagy sem, ill. milyen egyéb tulajdonságokkal bír. -
And
veterán
válasz
luciferk #5231 üzenetére
A hatás továbbra is attól függ, hogy mekkora kiinduló töltöttségre akarunk rátölteni. Szerintem az egy piszkosul erőltetett ökölszabály, hogy elegendő minden tizedik használat után kisütni a feltöltés előtt. Miért pont a tizedik, miért nem minden második, ötödik vagy épp huszadik ciklus után? Ha minden alkalommal úgy esik ki a gépből az akku, hogy csontra le van merülve, akkor felesleges akár csak egyetlen egyszer is a töltőben kisütni a teljes életciklusa során. Ha viszont a töltésének a negyede (vagy akármekkora, de jelentős része) még benne maradt, akkor én nem szórakoznék azzal, hogy megspóroljam a kisütés időtartamát, állítson a gyártó akármit.
-
Kernel
nagyúr
válasz
luciferk #5222 üzenetére
Tegyük fel, valóban lekapcsol 1,47 V-nál, talán még jól is teszi. Az Ohm-törvényből adódóan a töltési végfeszültség két tényező függvénye, egyenes arányban:
– töltőáram
– cella belső ellenállásaMindezekkel arányban fokozódik a hőtermelés is. Kisebb kapacitású celláknak nagyobb a belső ellenállása, így jobban felszökik rajta a feszültség, azonos áram mellett. Csakhogy ezeket úgyis kisebb árammal kell tölteni, mert nem bírná, túlmelegedne, így nagyjából kiegyenlítődik a dolog.
Tehát én arra tudok gondolni, hogy az illető fórumozó a kapacitáshoz képest túl nagy árammal próbálkozott, vagy csak túl öreg volt már az akku, illetve elhasználódott, emiatt nőtt meg a belső ellenállása. Akkor viszont ez nem töltőhiba, hanem tervezett képesség. Sőt, az akku védelme, felhasználói hiba ellen.
-
Sucuka
senior tag
válasz
luciferk #5222 üzenetére
Nos nekem eddig semmi bajom nincs a töltővel, maximálisan hozza amit elvárok tőle. Fotózok, és vakuban használok sok akkut, így rögtön észreveszem, ha valamelyik gyenge, vagy nincs feltöltve, de eddig amit a töltővel töltöttem, azzal nem volt gond.
Az IPC-k és ez a MAHA tölő is ugyanúgy a "-delta U" érzékelésével kapcsolja le a töltést (kivétel ezalól a formázó üzemmód: "Break-in", ilyenkor nem figyeli a feszültséget, csak az idő alapján kapcsol ki 16 óra múlva, illetve vészleállítást csinál, ha az akku hőfoka meghalad egy adott értéket), így kétlem, hogy e-téren ez problémás lenne, max a srác kifgott egy hibás darabot.A TME elsődlegesen elektronikai, automatizálási alkatrészdisztribútor, nem pedig elektronikai cikkeket árusító áruház, tehát mindenféle garancia az általuk küldött számlával érvényesíthető, tehát azt nem célszerű kidobni, mert egyeben a garipapír is. Ez 100%-ig így van, mert megkérdeztem, tehát nincs gond. Annyit még érdemes tudni, hogy idehaza nincs raktáruk, csak egy képviselet, ahová a rendelések befutnak, mindent a lengyelországi raktárközpontból szállítanak GLS futárszolgálattal, ezért a megrendelés leadásától számítva 48 óra alatt ér ide a cucc, ha az adott napi rendelés beér 14:00 előtt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Google Pixel topik
- Újabb európai vasúttársaság vált műholdas internetre
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nintendo 3DS és DS topic
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Milyen egeret válasszak?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- További aktív témák...
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest