- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- A kínai gyártók 3D arcazonosítással kísérleteznek
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Google Pixel topik
- A Nothing Headphone (1) is a dizájnról szól
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nagya21
addikt
válasz
droti25 #12475 üzenetére
HAli!!
Ahogy elöttem Blattida monta volt, ha mély kisülésbe megy át az akku (jellemzően 0.9v alá) akkor ezek a kistafirungolt töltők nem tudnak mit kezdeni vele.
Ugyanez jellemző a lidl-aldi-s autó akkutöltőkre is.
És ezért van nekem mindegyikből egy eccerü is bikázni.
Üdv Nagya -
-
Kernel
nagyúr
válasz
droti25 #12447 üzenetére
Némi kerülővel kezdem, mert így lesz teljesebb a kép elvileg.
-dV vagyis telítéses (rövid túltöltéses) elven működő töltőknél (IPC / BC szériák), 200 mA áramot választva, kevésbé jó kondícióban lévő celláknál előfordul, hogy túl hamar vagy a kelleténél később áll le a töltés. Utóbbi sem vészes, mert a kis áram miatt úgysem bír túlmelegedni, valamint ilyenkor egy kisütés után a következő töltés már szabályosan szokott leállni, ha egyébként még elfogadható állapotú akkuról van szó, ami egy ilyen ciklustól feljavul. Mondhatni, szüksége is van erre a ciklusra.
Tehát laikus szemmel tűnhet úgy, hogy az "ócska töltő" nem képes normálisan detektálni a töltés végét, de ez nem erről szól. Meg az is lehetséges, hogy így jobban telíti az akkut, amit az utána következő csepptöltési szakasz egészít ki még jobban.
------------------------------------------------------
Az Lii-500 viszont csak a feszültség abszolút értékét figyeli. Töltés közben lekapcsolgatja az áramot és a szünetekben mér. Valahol 1,475 V környékén áll le teljesen, csepptöltés sem lesz utána.
Ennél elvileg a legkisebb töltőáramon sem lesz olyan detektálási probléma, mint a fentinél (hogy esetleg tovább megy a töltés), hacsak nem átvezetéses a cella, ami miatt nem bír megemelkedni a feszültség. Viszont itt meg nem biztos, hogy annyira telítődik az akku. Vagy tesztelni kellene alaposabban.
---------------------------------
Tehát összefoglalva, választhatsz kis áramot is, ha nem sürgős. Nagyobb áramoknál pedig a melegedés szab határt. Kisebb kapacitású cellának nagyobb a belső ellenállása, illetve az AAA-méretnél felületileg is rosszabb a hűtés, tehát itt inkább 300 mA javasolt a kímélő töltéshez, esetleg 500 mA, ha sürgős.
AA-méretnél is hasonló kompromisszumok mentén lehet dönteni, vagyis megfigyelni a melegedést, megfontolni a sürgősséget is.
-
kugyu21
senior tag
válasz
droti25 #12367 üzenetére
Az egy nagyon régi, alap tudású darab (nekem is van még), abból a korból, amikor még sokkal kisebb volt az akkumulátorok kapacitása, nem volt még igény a gyorstöltés (C/10 volt az irányelv) és a különböző töltési programok, figyelések is sokkal kevésbbé voltak elterjedve, és "egy kisebb áramú töltéssel sok bajt nem lehet okozni" elv alapján így alakították ki. Ma már sokkal fejletteb, nagyobb tudású töltök is vannak (mint pl. a Lii500, IPC-1L, BT-C3100 és társaik)
-
Kernel
nagyúr
válasz
droti25 #12363 üzenetére
Ráadásul az sem konkrétan a töltési idő (vagy nézőpont kérdése), hanem annyi idő alatt kapcsol le az időzítő. A kettő nem mindig ugyanaz:
http://www.farnell.com/datasheets/35064.pdf
Ha erről van szó, AAA akkuba 50 mA áram 16 óráig, az csak 800 mAh bevitt töltés.
Ennek egy része elfűtődik (bár ilyen kis árammal alig), másrészt azt sem lehet tudni, hogy induláskor mennyi volt benne, mint maradék töltés.
-
And
veterán
válasz
droti25 #12363 üzenetére
A Lii-500 töltőárama négy fokozatban állítható. 1000 mAh kapacitású cellához a legkisebb, 300 mA-es (C/3) áram ajánlható, jó minőségű - alacsony belső ellenállású, melegedésre kevésbé hajlamos - akkukhoz esetleg egy kicsivel nagyobb áram is megengedhető. C/3 árammal a töltési idő nagyságrendileg 3...3,5 óra lesz.
"Jelenleg egy Ansmann accu fresh 4 töltőt használok ahol 16-18 óra a töltési idő! "
Tekintve az Accufresh 4(plus) AAA-méretre vonatkozó 50mA-es töltőáramát, ez nem is csoda. -
TeeJay
félisten
válasz
droti25 #2886 üzenetére
kisütni csak akkor tudod ha a töltőd tud ilyen funkciót.
ha nincs ilyened akkor csak rakd bele valami készülékbe és használd nyugodtan
majd mikor csontra lemerült be a töltőbe és utána már maximumra lesz felhúzva.
gyári állapotban kb. 75%-ra vannak ezek töltve viszont első feltöltés után már megkapod a 2,0-2,1Ah-t -
válasz
droti25 #2878 üzenetére
Ha később lecserélnéd a töltődet, akkor olyant válasz, ami egyesével (csatornánként) tölt, és figyel az akkumulátor épségére.
Ebből a legolcsóbb a Voltcraft IPC-1L:
Intelligens processzor vezérelt töltőkészülék egyedi töltőrekesz felügyelettel rendelkezik.
-mínusz-Delta-U lekapcsolás
-belső ellenállásmérés
-kisütés
-akku frissítés
-akku teszt
Így akkujai kíméletesen, gyorsan és abszolút biztonságosan töltődnek fel. Még akkor is, ha akkujai különböző gyártóktól származnak és különböző teljesítményértéket mutatnak. -
ludsimon
veterán
válasz
droti25 #2877 üzenetére
1-2. Ok, én pedig próbáltam segíteni, mert én úgy gondoltam, hogy márkának gondoltad.
3.
Igen, teljesen elég!
Olvass vissza egészen 2 oldalt, meglátod, hogy volt itt egy fórumos, akinek a 2700 mAh-es Sanyo aksikkal be se kapcsolt a fényképező, Eneloppal meg már nem is tudom hány fényképnél jár..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Vidd haza a jövő RAM-ját már ma! 2x16Gb DDR 5
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest