Új hozzászólás Aktív témák
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
kugyu21 #12824 üzenetére
Ha már itt tartunk ez elég jó akciónak tűnik. Bár a Bangood-ról még nem rendeltem, mert a webshop-os Topic-ban elég vegyes a megítélése.
Amúgy akkor már az OPUS BT-C3100 V2.2 és a Liitokala Lii-500 közül melyiket ajánljátok inkább?
És ez a töltője az Ikea-nak sem ajánlott?
-
-
nyikszi
őstag
válasz
kugyu21 #12733 üzenetére
Ja, persze
Pedig milyen jó lenne ha ott tartanánk
And! Szerinted néztem én azt
Feleségem mindig mondja, hogy előbb jó lenne elolvasni a használatit, én meg mondom minek az?
Most a mikrohullámú sütőt lecseréljük. Erre olvasom a használatiban, hogy soha ne pattogtassa ki a megmaradt popcorn szemeket. Mi mindig kipattogtattuk. Eddig. Pedig tudom, hogy többen ezt csinálják.
-
st6969
őstag
válasz
kugyu21 #12679 üzenetére
Szia, a fehéret vettem, azt tudom, hogy az az ajánlott. Ha jól emlékszem, csináltam is fotókat, hogy mit dobott a Liitokala Li500-as töltő, előkeresem. Hozzáteszem, az én bénaságom is segíthetett azon, ha valóban tönkrementek az akksik, ugyanis:
- nem tudom, mennyire voltak merülve, amikor töltőre raktam
- nem tudom, melyik módban kellene tölteni
- és nem tudom értelmezni sem az adatokat, amit töltés után kiír (és így következtetni sem az akksi állapotára)
Anno vettem egy okostöltőt, gondoltam abból baj nem lehet...
Szentesi vagyok (szóval mindenkitől messze)
-
Ciccuka
veterán
válasz
kugyu21 #12672 üzenetére
Smart távirányító és fogyaszt rendesen. Mint már írtam, a Lidl (1-2 éves) ceruzaakkumulátorokat (2300mAh) 2,5-3 hetente kell tölteni (ami zavaró már), ha 50%-al tovább bírja, már jó. Egyébként akciós volt (2690 mindennel a 4db és ráadásul Japán gyártmány), meg másban is tudom használni az sem lényegtelen, nem mellesleg Ladda akku csak az Ikea-ban van. Eszem ágában nem lett volna így mást venni. Van még tartalékba egy Varta szett is. A gyengének tűnő Tronic akkukat meg leselejtezem. A korábbi Varta akkujaim se bírták tovább, mint a Lidl-s pedig a gyári töltőjével lett töltve.
-
Sonja
nagyúr
válasz
kugyu21 #12650 üzenetére
Nyílván, mert lassú. Minél hamarabb, annál jobb számomra. Ha meg az akku tönkremegy, veszem a következőt. Az eddigi Tronic töltőm meg 1000mA-es töltéssel nyomatta (elvileg), ha egyszerre 2 akkut töltöttem. Ez 4 akku töltésénél 500mA volt, de ezért mindig csak kettőt töltöttem.
-
kispal87
aktív tag
válasz
kugyu21 #12634 üzenetére
Rendben, köszi az infót.
Akkor ez nekem nem fog beválni mert van, hogy hetekig nem nyúlok a gamepadhoz és nem szeretném rögtön akksi töltögetéssel kezdeni a dolgot.
Szerencsére még nem ugrottam bele az "üzletbe".Azt honnan tudom meg, hogy alacsony az önkisülése egy akksinak? Jelölve van?
-
n@p@lm
őstag
válasz
kugyu21 #12608 üzenetére
Köszönöm, akkor szerintem a LADDA+OPUS lesz.
2 órás töltés teljesen megfelelő számomra, a mostani 2 akkus/slotos Varta töltőm (nem mai gyerek) több mint 10 óráig tölt.
Normál töltéssel mennyi idő alatt tölti fel az OPUS a 2400-es akkut?
Slotonként tud tölteni? (pl. ha csak egyet akarok). -
Teng
aktív tag
válasz
kugyu21 #12582 üzenetére
Hello
Köszi a tippeket mindenkinek', végül OPUS lett, tegnap meg is rendeltem. Meglátjuk milyen lesz..
Köszönöm a felajánlást' is.Idő közben vettem észre, hogy a SKYRC MC3000 jól' leakciózták, de akkor is az árához képest az OPUS a legjobb.. még rendeltem hozzá két ventit tartalékba ha bármi gond adódna..
Üdv
-
Piftuka
veterán
válasz
kugyu21 #12530 üzenetére
Köszönöm a választ mindkettőtöknek!
Valamilyen AA, AAA töltőt muszáj lesz vennem, mert ez az ALDI-s töltő és az ALDI/LIDL aksi együttese egy rossz vicc.
Feltöltöttem az eddig bontatlan "Activ Energy" AAA aksikat, és másnapra már lemerültek teljesen. (És minden csomagból átlag egy elhalálozott az elmúlt ~3 év alatt.)
Azt nem tudom, hogy az ALDI-s töltőt érdemes-e megtartanom, és venni hozzá ENELOOP aksikat...!?
-
Soká
senior tag
válasz
kugyu21 #12414 üzenetére
Igazad van, de amit kidobásra ítéltem, az tényleg az is. Jellemzően 6-8 éves aksik. Azzal pedig sajnos nem tudok ügyeskedni, amit írtál, mert nincs annyi (semennyi) szakállvágó és elemlámpa, zsebrádió
Azzal mindig pórul járok, amikor beteszem a 4-es szettjeimet valami másba mint a vaku és aztán benne felejtődik, mélyen kisül, a négyből csak három kell a legóvasutba, stb.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #12383 üzenetére
Pedig gyártottak ilyen helyettesítőt is 2 cellával névleges feszültség 7,4V feltöltve 8,4 V. Ha egy szerkezetnek ez kevés, akkor nyilván nem jó hozzá, de nekem sokáig viszi a multimétereket, hibajelzés nélkül.
Vagy ilyen tesztert is például, ahol a másik cella a panel alatt van rögzítve, gyurmaszerű tapasz tartja egyébként:
A plexiről nem szedtem le a védőpapírt, csak azért néz ki így. Tavalyi hozzászólásomban még másfajta akku volt benne, de nem sokáig, vagyis már hónapok óta elvan töltés nélkül.
Ni-MH akkunál 7x1,2 = 8,4 V a névleges, vége felé 1 V körül is megy, az csak 7 V. De még ez alá is esik, mégis jó volt a műszerekhez, nekem legalábbis.
-
-
-
Tompie
őstag
válasz
kugyu21 #12198 üzenetére
IPC-1L vs. Liitokala Lii-500
Árban inkább az utóbbiban gondolkodomde ha az előbbi ajánlottabb akkor majd idővel inkább arra ruházok be
-
PHM
addikt
válasz
kugyu21 #12141 üzenetére
NiMH akkukhoz IPC, lítiumhoz bármi más, ami szimpatikus.
Sehol nincs előírva, hogy nem lehet 2 töltőt birtokolni.
Ráadásul, habár a svájci bicska sok mindenre jó,
de igazából semmire sem tökéletes.
Pillanatnyilag nem tudok olyan töltőről, ami minden kémiájú
akkuhoz ideális lenne. -
jozsi252
veterán
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #11687 üzenetére
Főleg, amikor egy alaposabb tesztnél kimutatják, hogy a kombinált töltő Li-ionhoz nagyon jó, míg Ni-MH akkuhoz kissé kompromisszumos, nem tölti fel teljesen, nem olyan a karakterisztikája.
Nem emlékszem már pontosan, melyik típus ilyen, de vásárlás előtt érdemes ránézni az ismert tesztoldalon.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #11620 üzenetére
Telefon vagy laptop töltési rendszere ezzel nem foglalkozik, hanem a standard eljárást követi, vagyis cellánként 4,2 V-ig, majd a szokásos rátartás, hogy fullra töltődjön.
A felhasználón múlik, hogy tud-e valamit trükközni, illetve akar. Egyéb töltési megoldásoknál meg lehet tenni, hogy konkrétan 4,2 V alá töltöm, mérem a feszültséget, vagy eleve úgy állítom be az áramkört:
-
TeeJay
félisten
válasz
kugyu21 #11504 üzenetére
pontosabban Eneloop Pro
tehát lehet kevésbé fogja tartani a naftát de ki a fene akarja 1évig állva hagyni?
cserébe viszont nagyobb a kapacitása és brutális teljesítményt tudmondom én már vettem Ádykától jóféle Energizer AAA akkut vérnyomásmérőbe de ahhoz képest
ez az Ikea LADDA úgy pörgeti hogy a csuklómat majd szét szorítja
hamarosan a fotós AA akkuimat is le fogom cserélni szerintem -
Piftuka
veterán
válasz
kugyu21 #11281 üzenetére
"Miért? A 9v-oshoz azért csak elég!? A többiekhez pedig teljesen jó az IPC."
Azt hittem, hogy mindabból, amit leírtam, elég egyértelmű...
Jelenleg semmilyen érv nincsen amellett, hogy a továbbiakban bízzak a LIDL és ALDI féle aksikban. És mivel csak hosszas kísérletezgetéssel derülne ki, hogy vajon a töltő tette-e tönkre őket, vagy ezek ilyen vacak minőségűek...
Erre nem vagyok hajlandó. Inkább visszakérem a pénzemet, és vásárolok olyan töltőt és akkumulátorokat, amelyekről biztosan lehet tudni, hogy jó minőséget képviselnek.
-
And
veterán
válasz
kugyu21 #11286 üzenetére
Nekem is első generációs, legalább 5 éves eneloop-jaim vanna, és szoktam 700mA-rel tölteni azokat. Még nem vettem észre, hogy nagyon melegedtek volna. Ez nem jelent sokat, ettől független a te példányaid nyilván melegedhettek. Én amúgy is elég ritkán használom ezeket, ezért is volt lényeges anno, hogy jó minőségű LSD-k legyenek. AAA-méretű eneloop-okat is szoktam 500mA-rel tolni, nem melegszenek túlzottan, és szintén sok évesek.
Az még érdekes kérdés lehet számodra, hogy a töltés folyamán végig erősen melegedtek, vagy csak a töltés végeztével érezted ezt a hatást. Utóbbi esetben lehet, hogy csak a töltésvég-detektálás jött későn, aminek enyhe túltöltés lett a következménye, és ez okozta a túlzott melegedést. Ha a folyamat közben is úgy érezted, hogy kellemetlenül magas a hőmérsékletük, akkor az természetesen lehet a megnövekedett belső ellenállás következménye. Ha hozzáférhető, akkor oszcilloszkóppal az IPC-vel végzett kisütés közben a cellákon lehet látni a nagyjából 550mA csúcsértékű áramimpulzusok által keltett feszültséget, azok nagyságából elég jól lehet számítani a belső ellenállást, akár különböző töltöttségi állapotokban. Persze statikus terheléssel is mérhető a feszültségesés, abból is visszaszámolható az aktuális belső ellenállás. -
Piftuka
veterán
válasz
kugyu21 #11277 üzenetére
Köszönöm a választ Neked is!
Ha kicsit visszaolvasol, láthatod, hogy éppen a "mindentudó" ALDI-s töltőtől és Tronic, valamint Activ Energy akkuktól próbálok "szabadulni".
-
mexel
veterán
válasz
kugyu21 #11214 üzenetére
Ezt én elhiszem, de úgy látszik nem jön át amit írni akarok.
Nekem teljesen hihetetlen értékeknek tűnnek néha ezek, és akkora a szórás hogy kétséges számomra hogy van-e egyáltalán valami értelme ennek a funkciónak? Olyan hasraütésszerűnek tűnik minden mérés.
Az ipc 1l azért nagyjából mindig ugyanazokat hozta, de a li-ionnal ott nem sok mindent tudok kezdeni, ezért is kell eladnom, pedig azt hittem az örök darab lesz. -
mexel
veterán
válasz
kugyu21 #11212 üzenetére
Igen, fontos főleg a li-ionnál hogy lehetőleg egyformákat tegyek egymás mellé.
Ami fura mindenesetre hogynagyon régi laptop akksiból kivett li-ion akksira ami gyárilag is max 1800mAh-s, arra most kb 2000-et mért, a 2500-asra ami új arra 1900-at. Az első érték nagyon hihetetlen, azzal az akksival a lámpa is elég hamar végez, érezhetően negyed annyi idő alatt mint az utóbbival. Hiába nem laborműszer azért ekkora hibahatár soknak tűnik. Most letesztelem azt az akksit ismét mással is, de a legutóbb az kb 4-500mA-t tudott.
Lehet hogy tájékoztató jellegnek sem jó ez a teszt? ( csak azért rugózok ennyit ezen mert engem ez mindig érdekeltszeretek tesztelni, mérni, dokumentálni
)
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #11074 üzenetére
Ha kettő van párhuzamosan, nagyobb az áramterhelhetőség, két akkura oszlik el az áram, terhelés hatására kisebb a feszültségcsökkenés, mert kisebb az eredő belső ellenállás is. A kapacitás is duplázódik, ritkábban kell tölteni. Csak előny, hátrány nélkül (nyilván tovább a töltés, vagy a töltőáramot is duplázni kell). Ha valakinek elég egy géphez szimplán is, akkor elég, ezt így nem lehet tudni.
Az alarm LED-kijelzője idővel lemerítené az akkut, ezért sajnos le kell kapcsolni, bár nem tudom, miért nem megy automatikusan készenlétbe. Még nem rendeltem ilyet, nem tudtam közelebbről megvizsgálni, de egy gomb van rajta, amivel lehet programozni a riasztási feszültséget, tizedvoltonként.
Az akku gyári adatlapja mérvadó, nekem olyan cellák vannak, ahol 2,5 V-ot ad meg minimális feszültségnek, de nyilván nem fontos teljesen lemeríteni.
Az iMax balanszírozó / figyelő képessége nem rossz, de ahhoz ki kell képezni egy többpólusú csatlakozót.
Mindenféle akkut lehet sorosan tölteni, de ez nem mond ellent annak, hogy a -dU gyorstöltésnél nem egy szimpatikus dolog. Ez a működési elvből következik, ami egy rövid túltöltésen, belső túlmelegedésen alapuló eljárás. Sorosan egy és ugyanaz az áram folyik a cellákon, de szinte biztosan nem egyszerre fognak telítődni.
Kisebb áramon, illetve nem -dU technikát alkalmazva viszont van létjogosultsága a soros töltésnek, a mindennapokban ez egy természetes dolog, autótól kezdve stb. Így sem egyszerre telítődnek, de kisebb áramon és/vagy a kémiának megfelelő össz-feszültségkorlátot alkalmazva kicsit másképp alakul a helyzet. Például az említett önkorlátozó hatás miatt, amikor az egyiken megáll / lassul a növekedés, másikon pedig folytatódik a feszültség emelkedése. Ezek összege mérhető a töltőn, míg a végértéken megáll, utána már egyre csökken a cellák által felvett áram.
Egyéb akkunál, C/10 töltésnél meg eleve más a helyzet, amikor 15 óra alatt telítődik, de maradhat rajta tovább is, így mindegy neki, hogy az egyik mondjuk már 10 óra alatt tele lett, de csak 24 óra után veszem le az összeset.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #11072 üzenetére
Az egyes cellák 2,7 V alá merítése ellen jó a korábbi videóban szereplő Li-ion alarm. Egy cellához egyébként ez nem is alkalmas, a hangjelzés működéséhez minimum két soros cella feszültsége kell neki. Csak sajnos egy külön kapcsolót is igényel, mert a gép fordulatszabályzója után nem lehet kötni.
Másik videóban az Imax B6 töltőt használja, ami balanszercsatlakozóval is rendelkezik. Ez egy plusz, de nem feltétel.
Laptopakkunál is vegyesen kapcsolt cellák vannak, az akkuba épített elektronika balanszírozást nem végez, csak figyeli a cellafeszültségeket. Probléma esetén legfeljebb megszakítja az áramkört.
De általában nem kell beavatkozni, mert a soros kapcsolású celláknak van egy ilyen sajátossága, hogy amikor valamelyiken túlszaladna a feszültség, olyankor megnőne* a felvett árama is, ezért mintegy bekorlátoz önmagának (majdnem, mint egy Zener-dióda). Miután a körben van még több cella is, így lényegében "áttolja" a feszültséget a többire.
*Az áram természetesen mindig csak egy és ugyanaz lehet egy soros körben, tehát végül csak a feszültséget "osztogatják" egymás között a cellák, amit érdekes módon általában sikerül úgy elosztani, hogy egyik sem töltődik túl.
Tehát amíg a cellák egészségesek, ebből nincs gond, ezért teljesen elfogadott módja a töltésnek, hogy vannak 8,4, 12,6, 16,8 V-os töltők, és így tovább.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #11070 üzenetére
Például az egyik 4,8 V-os csavarhúzóba befért 2 db 18650 egymás mellé, párhuzamos kötésben. Szokványos DC-jack van rajta, oda kivezettem az akkut. Ezen keresztül bármelyik 4,2V-os Li-ion töltő rádugható, megfelelő csatlakozóval ellátva.
Akár USB-modul, akár dugasztáp formájú töltő, sőt még olyan töltőm is van, ami egy régi telefonból van kivezetve (az akku érintkezői), tehát a telefon elektronikája szabályoz, jelzi a töltöttséget. A csavarhúzóban eredetileg lévő dióda, LED, ellenállás kidobandó. A 2,5 V alá történő merítés kivédésére is van elképzelés, de az még várat magára.
Van egy másik 4,8 V-os, ez még világít is. Tönkrement akkuval bagóért jutottam hozzá nemrég. Halványan pislákoló rizsszemizzóit zseblámpából kivett LED-re cseréltem, nagyon durván világít.
Ebbe csak 1 db 18650 fért be, de az is bőven elég neki. Inkább a fentire lehetne mondani, hogy kettővel kicsit "túltoltam", de ártani nem árt. Mindkettő erős, szerintem jobb, mint volt. Hiába látszólag kevesebb a feszültség, de ez nem gond, mert a Ni-Cd terhelésre jobban csökken, a Li-ion viszont jobban tartja a feszültséget, időben is tovább, az alacsony önkisülés miatt.
Van egy kisebb, lassan 20 éve szolgáló 2,4 V-os B&D "műszerészcsavarhúzó", amibe a rekeszes kialakítás miatt 2 db 16340 fért el párhuzamos kötésben, ehhez soknak tűnne a 4,2V, pörög is rendesen, de nem vészesen. Amúgy is túl lassú volt eddig.
Ha 3 cella van sorba kötve, akkor persze 12,6 V-os Li-ion töltőt kell keresni, vagy venni egy ilyet, ami igény szerint beállítható. De ilyet nem csináltam, mert ez a gép még jó állapotban van.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #11068 üzenetére
Ezt a "kiképzést" csak néhányszor kell elvégezni, utána javul az akku állapota és már a gyári töltő is megfelel. De inkább csak kisáramú töltő, ami nem nagyon fűti az akkut.
6 órás gyorstöltő nem ajánlott szerintem, túlfűti. Ráadásul nem is időzítős, az emberre van bízva, hogy mikor veszi le, vagy felejti rajta.
A kritikus 1,55 V fölé emelheti a feszültséget, ami a gázfejlesztő küszöb ezeknél. Hiába állítólag a mai Ni-Cd akkuk már olyan összetételűek, hogy bizonyos gázrekombinációs képességgel is bírnak, de azért jobb a "békesség".
Hőmérséklet szempontjából is állítólag nagyon jól bírja a meleget a Ni-Cd, de azt sem fontos mindig erőltetni. A tirisztoros kiképzés, felügyelet mellett más kérdés, annyi belefér néha.
Ezért a túl erős gyári töltés helyett már korábban beálltam a C/10 áramú töltésre, ami 24 óra alatt sem melegíti lényegében. Jó akkunak ez is megfelel, romló állagúnál jönnek a problémák. De az állagot jobban rongálja szerintem a 6 órás gyári gyorstöltő, összehasonlítva olyan szerszámmal, amihez gyárilag is gyengébb (nem túlmelegítő) töltőt adtak.
Az áram csökkentése a gyári töltő átalakításával lehetséges, másik dugasztáp használata például, ellenállással beállított áram, bemérve az induló és végáramot, hogy nagyjából jó legyen.
Vagy legutóbb már a tirisztoros töltő rendszeres használatán / csatlakoztatásán is gondolkodtam. Ezen az áramot kisebbre is lehet állítani, mindig igény szerint. A meredek impulzusok pedig eszerint jót tesznek az akkunak. A gyári töltők egyszerű diódás egyenirányítója is ad egyébként áramcsúcsokat, a szinusz felfutása miatt, de az lágyabb.
Csak a vizuális példa kedvéért, noha itt nem akku szerepel, de a lényeg hasonló, illetve akkunál a soros belső ellenállás korlátozza az áramot:
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #11003 üzenetére
Valós kapacitás mondjuk relatív, akinek fényképezőgépbe kell, annak kétségtelenül a nagyobb áramú kisütés a valós.
De a szabványos tesztnél van egy pihentetési időszak is, mivel általában nem rögtön a töltés után kezdjük használni, kisütőáramot is például 0,2C értében adják meg:
Egy IPC / BC attól még persze jól használható összehasonlításokra, bár talán többen tapasztalták, hogy ugyanazon akku is képes eltérő eredményeket produkálni, szeszélyeskedni.
Erre jól rávilágítanak itt:
"Ez nem teljesen tisztázott, legfeljebb tudomásul kell venni, hogy ezek elektrokémiai eszközök, melyek szinte emberi tulajdonságokkal bírnak. Például a mi IQ-szintünk is változó a napszak és egyéb körülmények függvényében. Mindamellett a lítium- vagy nikkelalapú áramforrások még mindig következetesebb kisütési eredményeket produkálnak, mint ólom-savas társaik."
-
Kernel
nagyúr
válasz
kugyu21 #10954 üzenetére
Az egyszerűbb töltőknél szokták frissítésnek is nevezni a töltés előtti kisütést. Olyat is láttam, amikor a töltő gyártója havonta, pár havonta javasolja ezt a "frissítést".
Csak az LCD-kijelzős, több programot is tudó szerkezeteknél jön be a képbe a kapacitásnövelő frissítés. Eleve ahhoz kapacitást is kell mérni, amit az egyszerű töltő nem tud. Legfeljebb vaktában tudna ismételni néhány ciklust, de ilyen nem szokott lenni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone-t használók OFF topikja
- Nintendo Switch 2
- Raidou Remastered: The Mystery of the Soulless Army teszt
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Konteó topic
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Bomba ár! MacBook PRO 13" Early 2015 - i7 I 16GB I 1TBSSD I 13,3" Retina I OS X Monterey I Cam I Gar
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged