- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
elprimo
tag
válasz
jozsi252 #12846 üzenetére
Powerbank igen , a lényeg gyorsan töltse az eszközöket , illetve maga az eszköz is gyorsan töltődjön fel, vagy jobb lenne ha lenne neki dedikált hálózat ami folyamatosan adja neki az áramot . Minimum 2 db USB A legyen rajta, illetve ki/bekapcsoló gomb, az pedig a tetején helyezkedjen el, illetve az eszköz toltottsege is jelezve legyen és az is az eszköz tetején .
kizárólag itthon ra kell, hordozhatosaga ,tömege ,mérete , teljesen mind1.
-
Piftuka
veterán
válasz
jozsi252 #12504 üzenetére
Köszönöm a választ!
- Ha jól sejtem az IKEA aksikat csak Budapesten, az Ikea áruházban lehet megvásárolni, ugye?
- Ami a töltőt illeti... "IPC" alatt ezt a Voltcraft töltőt érted?
Milyen előnye/hátránya van az említett másik két típussal összehasonlítva?
És a másik két típust kis hazánkban hol lehet megvásárolni? (Az "Árukereső" nem találta meg őket.)
-
blattida
nagyúr
válasz
jozsi252 #12506 üzenetére
A gyártástechnológia megengedi a módosítást, pláne, akkora volumenű megrendelő esetében, mint a svéd ikea.
Szerintem viszont a gyártmányok közül egyszerűen az alacsonyabb kapacitásúra sikerült sorozatokat adják az ikeának, ezért is ennyivel olcsóbb, mint az eneloop címkés. -
blattida
nagyúr
válasz
jozsi252 #12504 üzenetére
A ladda akkuk eneloop akksik, az olcsóbbak a lite, a drágábbak a normál eneloopnak felelnek meg, viszont az eneloop pro változata nem jobb minőségben, sőt ( kicsit nagyobb az önkisülése és kevesebbszer tölthető, ergo, rövidebb az élettartama), ellenben nagyobb a kapacitása, ami bizonyos helyzetekben jól jöhet (pld vakukban).
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #12109 üzenetére
Nem is túl megbízható állítólag, illetve az akkuk belső ellenállása is változhat, töltöttség függvényében.
Egyébként akkuknál (Li-ionnál is) konkrétan nem az egyenáramú belső ellenállást, hanem az impedanciát (váltakozóáramú ellenállás) szokták 1 kHz-en mérni, illetve adatlapokon közölni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #12102 üzenetére
Az a töltő nem a feszültség abszolút értékét figyeli, hanem a telítődéskor bekövetkező visszaesést, de erről már sokszor volt szó.
Ettől függetlenül lehet valamennyi határérték is rögzítve a szoftverben, amikor már hibát jelez, illetve bizonyára van is. De egy kisebb kapacitású, nagyobb belső ellenállású cellánál 1,6 V is beleférhet, ezért nem hinném, hogy ezen a szinten le kéne állnia. Viszont épp a kisebb akkukat kisebb árammal is kell tölteni.
A leírtak egyébként is arra utalnak, hogy túl nagy a belsőellenállás, nem tartja a töltést. Ha azért lenne 1,6 V, mert túl nagy töltőáramot választ valaki egy relatív kisebb akkuhoz, akkor az túl is melegedne, de azért tartaná a töltést, ha jó állapotú.
Ha viszont a feszültség felmegy, akku nem melegszik, nem vesz fel töltést, az az akku problémája.
-
kugyu21
senior tag
válasz
jozsi252 #12097 üzenetére
Én feltétlen Eneloop párti voltam eddig, de most egy kicsit meginogtam. Még a legelső AA-k is jól bírják, de a frissebb AAA-ból már kettőt ki kellett dobnom, még az IPC-s refresh sem tudott segíteni rajta. Mindkettő felmegy akár 1.6V kapocsfeszültségig, de töltést gyakorlatilag nem lehet kivenni belőle. Helyettük most Laddá-ból vásároltam be (árban majdnem mint a LIDL-s), várom az eredményeket.
-
GZoli7
senior tag
válasz
jozsi252 #12058 üzenetére
Nem ismerem az Xstart,biztos az bírja. Feltételezem, hogy valami mérnök tervezte meg az Opust is, ráadásul tudjuk, hogy a költségcsökkentés igen fontos szempont manapság. Szóval az volna az első, amit kispórolnának belőle, ha lehetne.
A ventilátor valamennyire szabályozott benne egyébként, nem állandóan forog. Viszont egy akku 1A-vel töltve is időnként bekapcsolja a ventit. Több akkunál egyből indul.(#12057) Jim74 Nézd meg ezt a Xstart, hátha neked ez lenne ideális.
-
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #12031 üzenetére
Ugyanazt rendelik elvileg a Conradnál is, csak más néven címkézve. Gondolom, a Voltcraft hátán is ott van a ventilátor, csak nem látni. Paramétereket nem figyeltem, van-e eltérés.
Épphogy CC/CV karakterisztikával tölti a Li-ion akkut, mivel azt másképp nem is szabad. Viszont a görbékből láthatóan ugyanúgy tölti a Ni-MH akkukat is (az egyiknél egy kis lépcsős trükközéstől eltekintve), nem pedig -dU technikával, amivel jobban tele lehet nyomni általában.
De elképzelhető, hogy a CC/CV viszont kíméletesebb. Ez kiderülhet egy kisütési teszttel, hogy melyik tölti tele jobban, már ha valakinek van mindkét fajta.
-
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #12028 üzenetére
Mert az nem Voltcraft fejlesztés, csak átnevezték a ventilátoros Opust, ami már régebben is szerepelt a topikban:
Charger Opus BT-C3100 software V2
Az elsőnél ugyan nincs ventilátor, csak a sorrendiség miatt linkeltem így.
-
válasz
jozsi252 #11913 üzenetére
Köszönöm a gyors választ
Most olvasom leírását, hogy töltőáramost sem lehet választani, hanem a belső helyek 0,5A, a külső helyek 1A-rel töltenek. Lehet, hogy mégsem erre a termékre lesz szükségem
Egyszerűen nem találok megfelelő töltőt, vagy az igényeimmel van probléma:
- háttérvilágítás
- ventillátormentes
- változtatható töltőáram
- kisütés, frissítés, tesztelés funkciók
- megbízható, minőségi.Eddig próbáltam Liiotka Li500-at, nem volt rossz, de egy barátomnak átadtam, viszont lehet, hogy nála bedöglött
Van még egy Opus Bt-C700-am, ami szintén nem rossz, de tesztnél rendszeresen kevesebb mAH értéket ír ki, mint a Technoline BC700-as töltőm (aminek meg nincs háttér világítása).Szóval nem tudom milyen töltőt vegyek
-
Dolphine
addikt
válasz
jozsi252 #11910 üzenetére
Azt hiszem a legjobb embert kérdeztem, mivel mindenre kimerítő választ kaptam!
Mindenképpen szeretnék kijelzőset ez nem kérdés.
Az túlzás, hogy folyamatosan kellene töltenem az akkukat, inkább az a jellemző, hogy szeretnek egyszerre lemerülni (mozgásérzékelőben vannak). Tehát hogyha töltök, akkor egyszerre többet. -
Predator2
addikt
válasz
jozsi252 #11852 üzenetére
Nah szóval, az LCD-s pontatlanabb mint a "sima" így inkább azt vegyem. Multiméter nem játszik, mert nem szakavatott kézbe kerülne.
A másik arra megfelelő lenne, hogy idős embernek segítsen, hogy a "kacatjai" az elem miatt nem működnek, vagy csak a készülékkel van valami gond!? -
Ádyka
őstag
válasz
jozsi252 #11563 üzenetére
Na meg miért éri ez meg a Panának? Az OK, hogy nagy tételben eladott az Ikeának bugyi nélküli akksikat, de amint mindenki erről fog beszélni, onnantól kezdve egy darabot nem fgonak tudni eladni 4000 Ft felett fekete csomagolásban. Hacsak nem egyik pillanatról a másikra majd más minőség kerül a fehér csomagolás alá is, anélkül, hogy tudná a vevő. Akik majd ugyanúgy eneloop minőséget várnak 2000-ért, és rohannak vissza a boltba vele.
-
TeeJay
félisten
válasz
jozsi252 #11563 üzenetére
csak lehet ám az IKEA minimális árréssel adja a tök egyszerű köpenyben kiadott akkuját
míg az Eneloop pro meg csillió reklámot kap illetve a jól bejáratott brand alatt fut persze hogy nagyobb árréssel megy...
ja arról nem beszélve hogy az IKEA-ban ha bemégy láthatod hogy 1raklapnyi akku van AA és AAA fajtából is
ami azért látható hogy nem 100darabot vesznek belőle és árulják hanem egy hajónyit szórnak szét az áruházaik között és úgy máris olcsóbban kapják ők isde persze nem kell hinni neki lehet venni bátran "jobb" márkát drágábban
ott van Ádyka
árul akkukat vegyél tőle -
válasz
jozsi252 #11554 üzenetére
+többiek: Köszönöm, én vettem nemrég Eneloop akksit töltövel jó áron, csak az kissé drágább alapból mint az átlag (igaz volt valami nagyon jó akció, én is csak azért vettem), de ha ahhoz hasonlítva jól teljesít, akkor ajánlom majd az illetőnek.
UI: Jól látom, hogy ezt csak helyben lehet megvenni, azaz online nem, na az elég gáz
-
crissprivat
senior tag
válasz
jozsi252 #11412 üzenetére
Az IPC eléggé melegíti az akkukat már 200mA töltési áramnál is. Sokszor volt,hogy a sima eneloop akksikra azt írta ki,hogy közel 3A beletöltött. Persze ez lehetetlen,csak ö beleszámolta a leadott hö által keletkezett veszteséget is és így sosem tudtam pontosan,hogy mennyi is volt a relatíve pontos töltési adat.
Most az újonnan vett OPUS -nál ilyen nincs. Szépen pontosan mutat mindent. Már a panasonic eneloop akkukat töltöttem vele és mind a négy kb 1920mA és 1950mA közt fullnál voltak. -
And
veterán
válasz
jozsi252 #11346 üzenetére
"Én ezekben az 1-2$-os töltőkben egyszerűen nem hiszek. Nem merek kockáztatni velük, mert nem éri meg."
Azért tegyük hozzá, hogy akár 1..2 $-os töltő, akár nem, laboratóriumi pontosságot nem kell elvárni egyiktől sem, meg az igazából felesleges is. Némi tűrés van a rendszerben. Most néztem egy általam korábban alkalmazott Li-ion töltésvezérlő adatlapját (a chip maga drágább, mint az említett ártartomány és azt még körül is kell építeni), azon például ±0,75%-os tűrés szerepel a névleges 4,2V-hoz képest, és ez már jónak számít, az alap feature-listán ki is emeli az adatlap. A gyakorlatban ez a legrosszabb esetben 4,232V-os maximumot jelent. -
And
veterán
válasz
jozsi252 #11344 üzenetére
Ez igaz, de én mintha nem is ezt vitattam volna.. Pont a fordítottját említettem, meg azt, hogy nincs egységes határ, ami mindig 4,2V lenne, mert - bár látható, hogy itt is többen így kezelik a kérdést - ez így megtévesztő. A nagyobb névleges feszültségű típusokat viszont csak úgy lehet maradéktalanul kihasználni, hogy a megadott csúcsfeszültség eléréséig töltjük azokat.
-
TeeJay
félisten
válasz
jozsi252 #11318 üzenetére
tudod a Nike-nál is a pipát fizeted meg
a Ladda akku meg egy full egyszerű gagyi matricát kap, miért ne lehetne ugyanúgy Eneloop Pro negyed áron?
szerinted az Eneloop is annyiba kerül?
hát a Panasonicnak akkor milyen profit jut?tegnap mondjuk voltam a Media Markt-ban és vagy 6-8 ezret kérnek el 4AA Eneloop-ért
hülye is aki megveszi, van még nekik fent a polcon 2700-as sima nem LSD akku is
előre sajnálom aki azt megveszi majd ennyi év állás után -
And
veterán
válasz
jozsi252 #11282 üzenetére
"Nem tudjátok véletlenül hogy 2-2.5Ah AA aksik mennyire viselik jól ha pl. 2A-el vannak töltve? Tudom hogy minél nagyobb az áramerősség annál jobban melegednek, de 2A az mennyire számít(hat) soknak?"
Teljesen akkufüggő a dolog: a soros belső ellenállás határozza meg a melegedést a töltési folyamat során, a végét leszámítva (mikor már amúgy is melegszik, mert nem tud több töltést tárolni). Ez pedig erősen típus- és állapotfüggő.
#11284: "Illetve nem csak hogy újnál nem, de régi cellánál sem biztonságos ennyivel tölteni az aksit nem?"
Megfordítanám: régi (sokat megélt, megnövekedett belső ellenállású) cella esetén sokkal nagyobb a valószínűsége a melegedésnek és ez által a károsodásnak, mint egy újnál. Amennyire emlékszem, a bolti oldalakon az extrém gyors töltőkről írt vélemények nem voltak túl lelkesek, finoman fogalmazva. Nem a hosszú élettartam záloga, az biztos.
A nagyon jó tulajdonságokkal - alacsony belső ellenállással - rendelkező minőségi akkuk esetén lehet próbálkozni >0,5*C, legfeljebb 1*C töltőáramokkal, de lehetőleg csak odafigyelés és hővédelemmel rendelkező töltő mellett. Akkor sem lehet elkönyvelni, hogy a dolog teljesen biztonságos akkukra nézve, ha az adott típusokkal / példányokkal épp nem tapasztalunk extrém hőfejlődést, mert nem biztos, hogy ez mindig így is marad, ahogy a cellák használódnak, öregszenek. -
And
veterán
válasz
jozsi252 #10962 üzenetére
Kicsit elszámoltam, az akku feszültségesése a modul terhelésére inkább csak néhány millivolt lehet (a századvolt helyett), úgyhogy valóban nem oszt - nem szoroz, mondjuk legrosszabb esetben 1 digit hibát eredményezhet, például 4,03V-ot mérsz a terheletlen 4,04V-hoz képest, ezt a multiméterrel is kipróbálhatod. Ha a DMM csak 3+1/2 digites, akkor úgysem bont fel jobban 0,01V-nál 2V-osnál nagyobb (20V-os) méréshatárban. A multiméter pedig valószínűleg azért kisebb hibával mér, mint a ±0,5%-os (legnagyobb) eltérés, és még mindig ott a lehetőség a ledes feszültségmérő modul pontosítására. Túl nagy jelentősége egyébként otthoni körülmények között nincs. A munkahelyemen pl. hozzáférek sokkal pontosabb DMM-hez / kalibrátorhoz. Volt, hogy saját méréshez is hasznát vettem a 6-digites műszernek, de nem az abszolút pontossága volt a lényeg, hanem a felbontóképessége, igen kicsiny szintváltozás kimutatása.
-
And
veterán
válasz
jozsi252 #10959 üzenetére
A vezetékek átforrasztásával nagy valószínűséggel nem igazán tudsz benne kárt tenni. A potméternek meg akkor van csak igazán értelme, hogy ha a mért értéket tudod vele pontosítani (tehát az a bemeneti feszültségosztó része, vagy más módon képes a mérés kompenzálására).
Ami még eszembe jutott, korábban ezt írtad: "Na most egy 18650-es Li-ion aksira rámértem, és 4.01V-ot mutatott. Van egy 4-5000 ft-os Voltcraft multiméterem, az 4.04V-ot mutatott."
Ezt a mérést konkrétan hogyan végezted? Előbb az egyikkel, azután a másikkal mértél, vagy egyszerre tetted rá a két műszert? Ez azért lehet érdekes, mert a kétféle értéket csak úgy lehet összehasonlítani, ha eleve azonos feszültséget mérsz (azaz DMM és a ledes feszültségmérő egyaránt rá van kötve az akkura). A 18650-es cellák belső ellenállásának nagyságrendje ugyanis szintén 0,1Ω körüli, ez azt jelenti, hogy a ledes modul nem túl nagy terhelőárama is képes néhány századvoltot ejteni az akku kapocsfeszültségén, míg a DMM-ek a maguk szokásosan 10MΩ körüli bementi ellenállásukkal lényegében nulla (<1μA) terhelést jelentenek. -
Captor
tag
válasz
jozsi252 #10957 üzenetére
Nem vagyok egy nagy felhasználó, inkabb csak a birtoklási vágy miatt vettem, meg kellett egy ni-zn töltő.
IPC-t is jó ha 3-szor használtam egy évbe.
Nincs most előttem, de úgy rémlik, hogy be lehet minden töltési paramétert állítani, meg azt is mekkora feszültségesésnél állítsa le a töltést.Persze ha valami konkrét kérdés van, akkor megpróbálok rá válaszolni vagy tesztelni ha tudok.
-
And
veterán
válasz
jozsi252 #10957 üzenetére
"Szóval az aksik fesz mérésére vettem egy ilyen töltőt."
Mármint egy feszültségmérő modult. A saját (táp-) áramfelvétele a leírása szerint 30mA alatti, viszont a hibája 1%. Ha 0,1Ω-os vezeték ellenállást veszünk, akkor azon 30mA-es áram U= 3mV feszültséget ejt, 4V-os mérendő feszültség 1%-a pedig 0,04V, tehát az elfogadható tartományon belül van. Hogy a saját vezetékén mekkora feszültség esik (vagyis hogy annak ellenállása mennyire hamisítja meg a mérést), azt pedig egyszerűen kimérheted a multiméterrel úgy, hogy a modul egyik vezetékén eső feszültséget megméred vele. Az eredményt duplázod a két vezeték okán, de nagy valószínűséggel azt fogod látni, hogy ez a hiba nagyságrendileg kisebb, mint a modul megadott 1%-os tűrése. Ez van, ezek a modulok nem precíziós mérésekre vannak kitalálva. Viszont a modul hátulján látni egy SMD potmétert, azzal (és egy pontosabb DMM-mel végzett összehasonlító méréssel) akár be is állíthatod úgy a modult, hogy a neked szükséges tartományban legfeljebb 1 digit (0,01V) eltérést mutasson a pontosabb 'kalibráló' műszerhez képest. -
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #10895 üzenetére
Úgy gondolom hogy ezeket azért írták rá hogy Alkálival használják.
Ez már csak azért sem állja meg a helyét, mert a hagyományos szén-cink elemekkel is működnie kell, nem szoktak ilyen különbséget tenni, hogy csak alkáli. Mármint ahol 1,5 V névleges feszültség, vagy többszöröse van feltüntetve.
Olyan előfordul, hogy az 1,2V-os akku kevés valaminek, illetve nem sokáig tud vele működni, de felfelé irányban elvileg nem probléma az a kis többlet, amiről itt szó van.
Mondom ezt úgy, hogy régen szervizben sok elemes készüléket is javítottam, tehát van némi rálátásom, de szerintem a mai konstrukcióknál sem gond ez.
-
And
veterán
válasz
jozsi252 #10895 üzenetére
"egy pár elektromos játéknál láttam leírva hogy 3V 4.5V 6V stb.. Úgy gondolom hogy ezeket azért írták rá hogy Alkálival használják."
Szerintem meg azért van annyi ráírva, mert az AA-elemeknek annyi a névleges feszültsége. Ebből nem következik, hogy ne lehetne vagy egyáltalán nem ajánlott akkuról járatni az adott készüléket. Minden berendezés egy adott tartományban működőképes, ez nyilvánvaló, nem csak 4,50 vagy 6,00 volton.
"Nekem pl. van egy időjárás állomásom, ahhoz is oda van írva hogy 4.5V. Beleraktam 3 teljesen feltöltött eneloop aksit, és halványan világított nagyon."
Ez elég furcsa, és nem normális működésre enged következtetni:
1.) A frissen töltött NiMH-k kapocsfeszültsége bőven 1,4V felett van (még pihentetést követően is >1,3V), és ha nem túl nagy a terhelőáram, akkor nem szalad le több tizedvoltot néhány másodperc használatot követően. Ha három tizedvolton múlik, hogy a fogyasztó normálisan működik-e vagy sem, az elég gáz.
2.) Az alkáli elemek görbéje alapján ez annyit jelent, hogy az az időjárás állomás a normál elemek töltöttségét sem tudja kihasználni, hiszen a görbék alapján azok feszültsége sokkal hamarabb esik a névleges alá, és nagyjából félig kisütött állapotban (bármilyen terhelésnél) már csak a NiMH-ra jellemző 1,2V környékét adják le kapocsfeszültségként. Vagyis az elemekben lévő töltést ugyanúgy nem tudja teljesen kihasználni, legfeljebb az arány lesz valamivel jobb, de a telep töltésének körülbelül a fele így is bent marad (ha frissen töltött NiMH-pakkal is így viselkedik, akkor a félnél is nagyobb arányban), ezen készülék számára elvész. Ha ez igaz, az bizony tervezési hiba, és remélhetően jóval kevesebb készülékre érvényes, mint az ellenkezője.
AAAA: nekem is van ilyenem, egy házi készítésű ledes lámpában (nem én találtam ki a hozzávaló akkuméretet, csak a kontrolleres vezérlését írtam). -
And
veterán
válasz
jozsi252 #10892 üzenetére
Nem vitattam a 3A-es töltés meglétét, csak csodálkoztam, hogy ha méretfüggő a maximális áram, akkor miért nem szerepel egyik méretnél sem akkora áramérték. De a kiinduló problémám még ugyanaz: hiányzik egy tisztességes manual, amiben ezek jó eséllyel mind le vannak írva.
"Általában a játékokhoz Alkáli elemeket szoktak javasolni, aminek ugye 1,5 V a feszültsége."
Nem hallottam még ilyen kategorizálást, hogy alkáli elemet játékhoz, de úgy gondolom, hogy a terhelés áramfelvétele sokkal inkább meghatározó ebben a kérdésben, mint a terhelés célja. Nagyobb áramfelvételű készülék - legyen az játék vagy akármi más - egy alkáli elem kapocsfeszültségét pillanatok alatt lerántja a névleges 1,5V alá, lásd ezt az adatlapot: [link]. A kisütési görbékről az látszik, hogy a névleges 1,5 voltos feszültség csak illúzió, a kisütési folyamat jelentős részén 1,2..1,3 V-nál kisebb feszültség mérhető az elemen. Míg egy normális LSD NiMH vagy NiZn esetén a kisütési görbe lapos (itt látható a NiZn-é), vagyis a NiMH névleges 1,2V-ja illetve NiZn 1,65V-ja sokkal inkább a valós helyzetet tükrözi. Ezek fényében már nem is túlzottan magas (akár csupán C/10 közeli) terhelőáramok mellett egy alkáli elemnek valójában egyáltalán nincs előnye semmilyen akkuval szemben, vagy az előnye a teljes működési időhöz képest töredék idő alatt elvész.
"Én meg azt írtam hogy a Ni-ZN-nek még ennél is magasabb a feszültsége 0.3V-al."
Ha azt vesszük, hogy egy alkáli-mangán elem kisütési görbéje 1,6V-ról, míg egy NiZn-é 1,8V körüli értékről indul, és hamar beáll a névleges 1,65V közelébe, akkor elmondhatjuk, hogy üzemszerűen egy tizedvolt különbség sincs a NiZn üzemi és az alkáli elem legnagyobb (induló) feszültsége között. Az induló feszültség azért érdekes, mert nyilván azt el kell viselnie minden készüléknek, amelyekbe alkáli elem betehető. A legrosszabb eset a 0,2..0,25V / cella többlet NiZn-nél a tervezési feszültséghez képest: Biztos van olyan lészülék, amely 4 cellánál 6,4V-ról gond nélkül megy, de 7,2V-nál kipurcan, de reméljük, nem ez a jellemző, ha egyszer elemes / akkus (eleve változó bemeneti feszültségű) táphoz van készítve, és mindenféle feszültségstabilizátorokkal meg konverterekkel indít a belső áramkörök biztos működéséhez. -
blattida
nagyúr
válasz
jozsi252 #10892 üzenetére
Az a 3 tized volt különbség inkább egy tized a gyakorlatban, mivel az elemek névleges feszültsége ugya másfél volt, viszont ténylegesen, újkorában az több, mint 1,6 volt, a nizn akkuk névleges feszültsége meg 1,6 volt, ami a gyakorlatban, frissen feltöltve meg több, mint 1,7 volt, 4 akku esetében a feszültségtöbblet meg kb. 0,5 volt, ezmeg az elemes táplálású eszközöknek semmi gondot nem fog okozni...
-
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #10888 üzenetére
Írja is a tesztben, hogy ez a full power, egyik görbe a tápáramot mutatja, de a többi egy cellára vonatkozik, hacsak nem átlagol. Pl. a bevitt töltés 3000 mAh alatt áll meg, ezek a cellák darabonként tudnak ennyit.
Amikor egy cella közelít a 4,2V-hoz, az már 4,2V x 3 A = 12,6W. Ennek négyszerese 50,4W. Többit a töltő fűti el, így reális a 60W betáp.
-
And
veterán
válasz
jozsi252 #10884 üzenetére
Sajnos nem láttam részletes adatlapot, de az áramértékekből (illetve a gyors ismertetőben említett leírt kimeneti teljesítményből) kiindulva reális ekkora teljesítményű tápot adni hozzá. C- és főleg D-mérethez már abszolút nem elvetemült több A-es töltőáram, viszont azok általában Ni-xx kémiájúak, vagyis a töltéshez szükséges teljesítményigényük az alacsonyabb kapocsfeszültség okán jóval kisebb, mint Li-ionok esetén. Nagyobb méretű (32650 = D) lítiumionok kapacitásához képest sem túlzott 2-3 A-es áram, ez C/2 közeli érték, ennél nagyobbat is meg lehet engedni, Li-ionok meg amúgy sem a töltés közbeni melegedésükről híresek (főleg azért, mert a töltés vége felé már nem áramgenerátoros módban tolják beléjük az ampereket). Az már érdekesebb dolog, hogy az általad linkelt tesztben lévő akkuméret-áram táblázatban egyáltalán nincs 3A-es áramérték, csak 2A-es.
-
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #10593 üzenetére
Nem érzékel semmit, nem állít áramot sem, az áramváltozás csak a stabilizálatlanság miatt van.
A-B állás pedig csak az időzítést változtatja 6 vagy 9 órára.
Az alján lévő felirat szerint 10 óra kellene egy 2300 mAh kapacitású akkuhoz, de ha B állásban 9 óra után leáll, az kicsit kevés.
De ez is a gyakorlatban derül ki, hiszen nem kvarcóra. Lehet, hogy már 8 óra után leáll, vagy lehet 10 óra is.
Feszültségmérésre egyébként nem lehet hagyatkozni, mert töltés közben a kapocsfeszültség a töltőáram és belsőellenállás függvénye.
Töltés után pedig le szokott esni 1,3 V környékére.
-
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #10590 üzenetére
Cellánként kell értelmezni a 285 mA-t, más kérdés, hogy két-két cella sorba van kötve, a két egység pedig párhuzamosan terheli a táplálást.
Vagyis gyakorlatilag 570 mA terheli ilyenkor a tápot, ami két ágra oszlik.
Ha összesen csak két soros akkut teszel be, 320 mA jut mindkét cellára, mert a trafó által leadott feszültség nem stabil, kisebb terhelésnél feljebb szökik valamivel.
De mint említettem, ezek csak körülbelüli, vagy átlagos áramok, ami a folyamat során is változik, csökken.
Nincs is definiálva sehol, hogy miért adnak meg tól-ig értéket, csak régebben vizsgáltam egy más típusú töltőt (de azonos működési elv), az alapján lehet gyanítani, hogy ebben a kategóriában ez így megy.
-
And
veterán
válasz
jozsi252 #10590 üzenetére
Soros kapcsolásnál az akkuk kapacitását nem lehet összeadni. Vagyis a 285 mA az minden cellára igaz, csak ezt az áramot két ágon biztosítja. Másképp: két, sorba kötött cellára generál 285 mA állandó áramot, és két ilyen sor tölthető, ezért a töltőáram valójában 1x 285 mA (két cellára) vagy 2x 285 mA (négy cellára), de az egyes cellákon mindig ez a 285..320 mA-es áram folyik, a töltés várható idejét ezért ekkora árammal kell számolni.
-
maestro87
őstag
válasz
jozsi252 #10564 üzenetére
Azért van egy kis káosz, mert ezek az alternatívák nincsenek összefoglalva sehol, és még az álladó ide látogatók is vitatkoznak néha egymással, hogy melyik töltő mit is tud. El kelne már egy kiemelt hsz.
De ha te tudod mik az alternatívák, akkor igazán megoszthatnád velünk, mert ez a BACHR20 is csak most merült fel mint IPC-1L alternatíva és vagy 4000-rel olcsóbb a túlárazott Voltcraftnál.Az általam linkelt például mivel tud kevesebbet az IPC-1L-nél?
Akkor lehet maradnom kellett volna a Tronic-nál.
Mert az legalább minden méretű aksit megeszik, igaz az elektronikája meg jóval kisebb tudású.
Mondjuk ha góliát nem is de 9V-os aksi biztos hogy meg fog fordulni még nálam a közeljövőben, mert már unom a DMM-be venni az elemeket. De lehet maradok inkább egy IPC-1L alternatívánál és beszerzek valami olcsóbb 9V-os elem töltőt. Tehát a kérdés maradt továbbra is ugyanaz.
"Szerintem döntsd el hogy tényleg szeretnél-e töltőt vásárolni, mert amiket leírtál sajnos nem fog menni."
Szerintem már eldöntöttem. Vagy szerinted dobjam a kukába az akkuimat?
"honnan kellene tudnunk hogy fennakad-e a vámon"
Mondjuk úgy, hogy már rendelt valaki onnan drága töltőt és van tapasztalata? Mert lehet ez is olyan mint a pendrive, hogy hiába csak 64GB-os, de a kutya se veszi észre, hogy a 20 ezer forintos fajtából. Én sajnos olyat még nem igen rendeltem ami ne fért volna be egy borítékba, így nincs tapasztalatom, hogy minél kérik már be a papírokat. Lehet egy nagyobb dobozra már ugranának. Szóval csak így értettem.Jól néz ki amit linkeltél, de sajnos szintén egy túlárazott Voltcraft. Jó dolog ez a Conrad, de csak iránymutatóként, mint boltként senkinek sem ajánlom.
-
And
veterán
válasz
jozsi252 #10556 üzenetére
"Elvileg ugye 2100x lehet újratölteni, ami iszonyat sok. Viszont ez mekkora terhelésnél?"
Ha függ is az áramtól (bizonyára így van, a függés mértéke kérdéses) a végleges kapacitáscsökkenés, akkor az a minimum,hogy a töltőáramtól is függ, vagy inkább attól.
Ha ilyen tesztet kellene végigcsinálnunk mondjuk 1A-es töltő- és kisütőárammal, akkor folyamatosan, megállás nélkül futtatva naponta 6 ciklust lehetne elvégezni, vagyis közel egy évig tartana 2000 ciklussal végezni, és ez csak egyetlen áramra vagy töltés-kisütés árampárra adna eredményt. 1C árammal fele ennyi idő lenne, de mondjuk C/5 árammal 2,5x annyi ideig tartana, vagyis >2 évig. Itt egyébként találsz (valószínűleg régebbi verziójú) Eneloop-ra is vonatkozó 100 ciklusos tesztet: [link], amiből csak erős átlagolással lenne kivehető bármilyen trend, illetve elég távoli extrapoláció kellene a hosszútávú hatás kimutatásához.
Egyébként is, szerinted ennek az egésznek mekkora jelentősége van? Ha valaki mondjuk minden nap töltené (ami valószínűleg nem jellemző), beleértve a hétvégéket, ünnepnapokat és a szabadnapjait, 2100 ciklus akkor is közel 6 éves használhatóságot jelentene, nyilván valamekkora kapacitáscsökkenés mellett. Azt hiszem, sokan tized ennyi megélt ciklussal is örülnénk ilyen hosszútávú használhatóságnak. -
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #10554 üzenetére
2 x 2,8V azt jelenti, hogy 2 x 2 cellát sorosan tölt, de egyébként ilyen töltőknél az 1,4 illetve 2,8 V felirat csak névleges érték, nem kell szó szerint venni.
Töltés során az akku feszültsége folyamatosan emelkedik, mondjuk 0,9-ről indulva 1,4 V fölé is mehet.
Itt az áramon van a hangsúly, ami 320 mA, ha kettőt teszel be, vagy 285 mA, 4 db töltése esetén.
Ennek oka, hogy ebben a kategóriában egyszerű trafós, nem stabilizált táplálást szoktak alkalmazni, amit ha két párhuzamos ág terhel, nem bír dupla áramot leadni, csak valamivel kevesebbet, lényegében a trafó belső ellenállása miatt. További ellenállások vannak még beiktatva, ami a töltőáramot állítja be.
Ebből következően az áram is csak hozzávetőleges érték. Induláskor nagyobb, töltés során csökken valamennyit.
De ha például feltételezzük, hogy két cellával átlagban 320 mA, az 9 óra alatt 2880 mAh töltés.
Ilyen kis áramon (ami nagyjából a kapacitás tizedrészének felel meg), másfélszeres Ah-mennyiséget kellene betölteni, vagyis 2450 x 1,5 = 3675 mAh lenne.
2880 ehhez képest kicsit kevés, ezért az időzítő leállása után újra lehet indítani (konnektorból kihúzni, visszadugni) még vagy 2-3 órára.
-
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #10552 üzenetére
Nem érzékel feszültséget, az csak biztonsági időzítő.
A: 6 óra
B: 9 óraTermészetesen ezekben nem kvarcóra van, hanem egy kondenzátor többszöri töltésén-kisütésén alapuló számláló, tehát ha esetleg lemérnéd, ne várj pontos időt.
A töltési időt ebben a kategóriában mindig a felhasználónak kell kiszámolni, vagy a táblázat alapján betartani, töltést megszakítani. A biztonsági időzítő csak egy másodlagos védelmi lépcső, feledékenység esetére. De ilyen relatív kis áram nem tud kárt okozni egy nagykapacitású cellában.
Bővebben:
-
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #10546 üzenetére
Ilyen előfordul, hogy elsőre keveset mutat, többszöri töltés-kisütés során javulni szokott.
Célszerű próbálkozni kisebb-nagyobb áramokkal egyaránt. Memóriaeffekt ellen néha az is jót tesz, ha kicsit jobban odapörkölnek neki.
Arra viszont nem árt figyelni, hogy ha a cella hibája miatt az automatikus érzékelés meghiúsulna, nem áll meg a töltés, irreális nagy értéket tol bele, ilyenkor le kell állítani. Felesleges kínozni.
A táblázatban van valami kisebb eltérés az újabb kiadásoknál, illetve BC700-nál, de erre pontosan már nem emlékszem.
Frissítés mindig az utolsó kisütés eredményét mutatja, és addig ismétli, míg nem növekszik tovább a kivehető mAh.
-
kaktuszok
csendes tag
válasz
jozsi252 #7838 üzenetére
"Párszor voltál már figyelmeztetve fölösleges hsz-ek gyártása miatt, jó tanács.. fejezd be mert ki leszel tiltva a fórumról"
Én tényleg sajnálnám. Szórakoztató, sokszor kifejezetten várom, mivel áll elő. Lehetne több humorérzéketek.
Akinek mégsincs, az gondoljon arra, hogy igazából ő jót akar.Én hetekig olvastam a fórumot, végigolvastam az egészet. A sok ismétlődő kérdések miatt nem is bírtam volna, de Hamyka hozzászólásai segítettek ébren tartani
Próbáljunk már nem "bekockulni"
-
kaktuszok
csendes tag
válasz
jozsi252 #7701 üzenetére
Valóban nem voltam figyelmes, a töltés az összes aksi kisütésekor kezdődik., Viszont akkor sem tudom miért nem merít 0.9 V-ra.
A pénz sajnos számít, igaz, csak 2 ezer a különbség, viszont 4 aksi is! Ráadásul most már a postát is be kellene nyelnem.
Jó az a német fórumos hűtés. Az 2009-es hozzászólás, azóta a márkajelzés is fekete. Remélem ha konstrukcióhibás, akkor nem csak a felirat színén módosítottak :-)
Nem is értem ezt a melegedést, úgy tudom az elektromos eszközök hűtését biztosítani kell magasabb hőmérsékleten is, mivel az egyenlítőhöz közel is használják ezeket az eszközöket.
A hozzászólásotokból úgy tűnik az IPC nem melegszik így. -
TeeJay
félisten
válasz
jozsi252 #7247 üzenetére
főleg hogy az LSD akkuk 2Ah körül vannak lásd Eneloop így azt 3óra alatt fel lehet tölteni
az meg bőven tökéletes én pl még nem töltöttem annyival csak 500mA-al és úgy is megvan picit több mint 4óra alatt. a Maha töltő előnye az hogy jóval nagyobb kisütést lehet rátolni így ha türelmetlen vagy hamarabb kész egy kisütés és töltés ciklus. kérdés hogy mondjuk 1A-val kisütni nem-e károsabb vagy pontatlanabb mint mondjuk negyed annyivalna meg ugye láttam tesztet ahol egy 2Ah-s LSD akkut 1A-al sütöttek ki és 2A-al töltöttek
én azt semmiképpen sem erőltetném -
Kernel
nagyúr
válasz
jozsi252 #7238 üzenetére
Akkor így érthető, belső átvezetés lehet a cellában, amin keresztül kisült a tárolás során. (Először azt hittem, hogy magad töltötted fel és utána rögtön kisült, az már kicsit furcsább lenne.)
Gyárilag bizonyára egyformán töltik fel, így jó esetben nagyjából egyforma állapotban kellene kézhez kapni. Frissítés jótékony hatással lehet mind a soros, mind a párhuzamos belső ellenállásra (utóbbi okozza az önkisülést), illetve a frissítés épp arra (is) való, hogy a hosszabb tárolás negatív hatását kompenzálja, azután majd elválik, hogy mennyire lesz használható.
-
TeeJay
félisten
válasz
jozsi252 #7238 üzenetére
ha kell szoktam 2-3 teljes frissítést is rányomni egy akkura
az akár 6-10 teljes kisütés és töltést is jelenthet és bizony utána már észhez szoktak térni illetve sikerül kihasználni a teljes kapacitását.
első körben amúgy is mindig frissítéssel indítok mert a NiMH akkukat is célszerű bejáratni és utána nekikezdeni használni
már csak azért is mert frissítés végén láthatod a 4-8-12-16 egyforma akkudból melyik az ami mAH-ban közel áll egymáshoz és alkoholos filccel rá szoktam írni olyankor a számokat 1-2 3-4 5-6 stb... hogy párosítva legyenek így nincs az hogy a párok között 100mAh eltérések vannak maximum 10-20 Eneloop-nál még annyi sem. persze amiben 4 akkut kell használni ott értelem szerűen négyet pároztatok összemegéri mert így maximumon használod ki ha már megvetted az akkukat és az okos töltőt is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Konteó topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- 3D nyomtatás
- Házimozi belépő szinten
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged