- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pibácsi
senior tag
-
tomcsi23
veterán
Már az adapter felőli áramfelvételéből is látszik, nem megy a (teljes) töltés - hideg marad az is, hiába "tölt" 4x 0,7 Amperrel (persze a számláló ennek megfelelően számlál).
Azt a furcsa működést már tapasztaltam én is korábban, de betudtam a régi akkuknak. Viszont most már teljesen és egyértelműen nem megy a töltés normális akkuval sem (nálam egyik rekeszben sem). Fórumon írnak hasonló jelenségről [link]
Hogy tervezett avulás vagy sem, passzolom. Majd 11 éve vettem. Az elején viszonylag sokat ment, állandóan táp alatt, újabban már csak visszafogottan használgattam. -
*Ropi*
félisten
-
Kernel
nagyúr
Az Lii-500 más elven, illetve algoritmussal működik, ami alkalmasabb egy problémás akku töltésére, de az meg állítólag a jó kondícióban lévő akkut nem tölti fel annyira, mint a -dU elven működő töltők.
De ennyi erővel az elhasználódott akkuhoz elő lehetne venni egy olcsó töltőt, ami nem kapcsol ki egyáltalán, vagy csak 16 óra után, elvileg az is megtenné ugyanazt. Kis árammal, kíméletesen.
-
Kernel
nagyúr
De a két indítás között nem a töltő "gondolkodása" módosul, hanem az akkuban történnek kémiai változások.
Honnan lehet tudni, hogy más típusú töltő jobban lekezelné ezt a helyzetet, amikor a tárolás vagy normál merülés miatt egy akku belső ellenállása megnő, ezért első próbálkozásra "elereszti a nyomást" (hogy az előző hasonlatnál maradjak), majd második nekifutásra sikerül, mert az áram hatására csökkent a belső ellenállás.
A töltők algoritmusai és -dU érzékenysége között persze lehetnek különbségek, de azért én nem fogalmaznék úgy, mintha ez a töltő problémája lenne. Meg nem is egy tolerálhatatlan a dolog.
Sőt, ha egy cellával máskor is előfordulnak ilyen problémák, abból esetleg lehet következtetni, hogy valami nincs rendben vele.
-
r.levente75
addikt
-
jozsi252
veterán
Eneloop akkuk attól függetlenül hogy mennyi az ára, ugyanúgy megveszik. Szóval ezzel a saját üzletét rontaná a Pana hogy 2k-ért ad 4db akkut, a mostani 4-5k-s ár helyett.
Múltkor 2300 ft-ért hozzá tudtam jutni 4db 1900mAh eneloop-hoz, illetve 3500-ért 4db pro AA aksihoz. Ennyiért kis túlzással ajándék volt, viszont ez évekig aksi lesz, ha kell akkor tudom 1A-el is terhelni, ha fél év múlva veszem elő akkor ugyanúgy használható. Nem mondom hogy a LADDA nem felelne meg ennek, de aki valamennyit konyít a témához, marad a jól bevált márkáknál.Főleg ha valaki nem hetente veszi, hanem évente 1-1 blisztert, akkor meg végképp marad a jól bevált márkánál.
-
jozsi252
veterán
-
Martin97
aktív tag
Köszönöm a segítségeteket!
Az akkukat párba jelöltem, viszont kibontás után el sem indult velük a fényképezőgépem. (Remélem nem sérültek a hosszú állás alatt.) Feltöltöttem őket, egyáltalán nem melegedtek, 1,44-1,45V és 1,42-1,44V volt a cellafeszültség töltés után. A fényképezővel (Nikon L110, fuji ax650) tökéletesen üzemelnek. Bízom benne, hogy jó néhány évig elleszek velük.
#11392 TeeJay: Azokat szerintem majd télen próbálom meg az mp3-asomba.
-
Kernel
nagyúr
Ilyen ellenállások, illetve általában ellenállások nem szoktak ok nélkül elégni, hanem valami miatt túláramot kap.
Még azt sem lehet mondani, hogy tegyük fel, zárlatos lett egy akku, hiszen az elektronika szabályozza, korlátozza az áramot, tehát normális esetben nem éghet ki.
Ettől függetlenül lehet próbálkozni cserével, esetleg felcserélni egy másik jó példánnyal utána áramkorlátos labortáppal indítani.
Próbára párhuzamosan lehet kötni 3 db 1 Ω-os ellenállást is, aminek az eredője 0,33 Ω. Ez lehet huzalvégű is, hiszen ilyenkor megengedett a "gányolás", ha csak ki akarunk próbálni valamit, hogy működik-e.
-
Kernel
nagyúr
R300 jelentése 0,3 Ω, áramérzékelő söntnek néz ki, azért is kapcsolódik az akkuhoz szerintem.
Tehát a söntön eső (árammal arányos) feszültséget csatolják vissza a szabályzáshoz, processzorhoz valószínűleg.
Leégését okozhatja a kapcsoló-FET zárlata, amiből van ott 4 db 8-lábú FET, valamint 2 db FQP30N06 is.
De azt így távolról nem tudom megállapítani, hogy a négy csatorna mellett minek van még két FET külön. Más megoldásoknál előfordul, hogy elektronikusan kötnek soros kapcsolásba két cellát, de az itt nem lenne életszerű.
Egyébként ilyen töltőknél a kisütés is kapcsolóüzemben történik.
-
TeeJay
félisten
vettem ma 1 bliszter AAA IKEA LADDA akkut
900mAh, made in japan most fut az IPC-ben és elsőre tényleg úgy néz ki Eneloop Pro van a "ruha" alatt
gyárilag 1,34V-ról indult a buli mind a 4 cella tehát hibahatáron belüli az eltérés
felnyomtam egy 500/250-es frissítésre és kiderül mit bír
ha beválik akkor best buy lesz -
PHM
addikt
"Ezzel a külsővel akkor ezexerint több féle létezik."
Olyannyira, hogy amikor a második sorozatot vettem ezekből,
(Lámpákhoz adták, a kollégáknak vásároltam be.)
a töltők polaritása fordított volt az előző sorozathoz képest.
A megszokott módon raktam bele az akkut, majd kisvártatva
arra lettem figyelmes, hogy tűzforró a töltő.
Becsületére legyen mondva, túlélte a malőrt mind a töltő,
mind az akku. Amúgy az összes, 15db töltőt megmértem,
4,19 és 4,21 V között volt a töltési végfeszültségük.
A töltőáram pedig 150-160 mA volt lítium akkunál.
Egyszóval nem kell félni tőlük, kellő óvatossággal ezek a töltők
is használhatók, persze gyorstöltésre alkalmatlanok.
Szerk: A polaritás egyébként korrekt módon jelölve volt a töltőn,
csak én nem néztem meg. -
andris5
tag
oks itt mindkettő szám nagyobb mint a normál (egyébként azt sem tudom mi a normál csak a korábbi akkuk jók és azok ugye 1,2 V és 1900-2000 mAh). Ha adott a fogyasztó és a lehető legjobb akkukkal akarom meghajtani akkor 1,5 V-ig felmehetek gondolom de a mAh mekkora lehet? Sorry restellem de a gyökerekig megyek vissza a mAh az az áramerősség hogy mennyi ideig tudja nekem adni a megfelelő V-ot (feszültséget?)?
Utolsó kettő kérdés, semmi sallang: milyen akkut vegyek ha AA elemeket akarok kiváltani és voltcraft IPC-1L-el tudom tölteni? Jó nekem a akkor a fujitsu black AA HR06 2450 mAh? (Itt a V betűs adat -
- nincs is megadva, gondolom 1,2-1,5 körül mozog. akkor ez AA akku?)
Köszönöm előre is az önzetlen segítséget!
Becsszó van olyan amiben verhetetlen vagyok...
-
blattida
nagyúr
Szerintem senki sem kimondottan buzerátorba veszi meg az lsd-t, de ha már van, akkor ott használja, ahol akarja és tudja.
Persze, hogy tök jó, hogy nem kell velük foglalkozni.
A vonatkozó eu-s direktívát nem tudom berakni, de az tény, hogy meg foknak szűnni a nem tartós elemek és a nem lsd akkuk is. -
blattida
nagyúr
Mivel a hagyományos nimh akkuk is el fognak tűnni, a normál cink oxid elemekkel együtt, ezért egyre érdekesebb lehet egy lsd akku önkisülése.
Már elnézést, de ez miért lenne hülyeség?Téged miért zavar az, ha valaki mondjuk minden elemes/akkus eszközébe lsd akkukat tesz vagy akar tenni?
Pontosan, hogy egyre inkább realitás, illetve csak ez a lehetőség lesz (Pld. környezetvédelmi okokból).
-
maestro87
őstag
Nem jó a kínai. Fele annyit sem tud. Már leadtam 3db-ra a rendelést, csak még nem biztos, hogy 6000Ft-ot fog kérni érte a futár, mert egy kicsit bugos a rendszerük.
-
ZooLee
senior tag
Sziasztok,
Már egy ideje követem a topicot, de még nem írtam eddig.
"ekkora kapacitás már nem is tud LSD lenni" Szerintem sem, de valamit mégis alkottak vele, hogy valamennyire az legyen.
A gyári töltöttség elég magas. Valamint már a kiskerek, és a gyártó is így hírdeti. [link]
Ha minden úgy alakul. akkor fél / 1 évet talán tudok vele várni, hogy kisüssem. Meglátjuk mennyi marad benne.A fél évet simán hozzák komolyabb kisülés nélkül, bár nem csináltam annyira részletes elemző tesztet, mint te, de én rendszeresen így használom az akksikat, van amikor több hónapot szoktak állni. Nagyon jól bírják ezt a ritkás használatot is, de azt is, ha hajtom őket, nekem beváltak, azért is vettem megint ilyeneket...
-
Kernel
nagyúr
Ha már ráírták a "Ready" szót (másolva a Varta ötletét), kissé arcátlan lenne, ha nem lenne használatra kész, vásárlás után rögtön. Vagyis hosszú idejű tárolásra alkalmas.
Annak idején a Varta Ready2U is így volt reklámozva, hogy használatra kész, bár ha jól rémlik, később egyes nem LSD típusokra is ráírták ugyanezt.
Illetve most látom az előzményben szereplő 2600-as Vartán is ott van a "Ready to use" felirat, pedig ekkora kapacitás már nem is tud LSD lenni, a sűrűbben tekercselt fegyverzetek miatt.
-
TeeJay
félisten
egész jók mert kicsi a szórás a 4 cella között (frissítés után)
illetve nekem aki vakuba használok csak AA akkut úgyis fotózás előtt feltöltöm tehát max 1-2hetet állnak
ott pedig kétlem hogy nagyobb kisülése lenne mint egy Eneloop-nak.
annyit lehetne vele tesztelni amit az Ultratech-el is csináltam, SB-900 vaku 1/1 teljesítményen, kisütés után hány másodperc kell a következő kisütésig illetve 1/2 teljesítményen tud-e folyamatosan villantani vagy pár lövés után nagyobb töltés jön
az Ultratech ott elverte a használt Eneloop-ot, 1/2 teljesítményen meg folyamatosan tudtam vakuzni míg az Eneloop-nak pár villanás utána "pihenni" kellettmennyiért adod amúgy ezt a bika Vartát?
-
kugyu21
senior tag
..... ég és föld
Talán a nagyságrend nem azonos, de a jelenség az LSD-k esetében is meg van. A soros töltés és használat egyre jobban növeli a vásárlásnál már meglévő különbséget.
.... amik között azért valszeg nincs akkora eltérés, még tronicnál sem
Még a tronicnál is olvashattunk itt elég jelentős szórásról, erről az akkumulátorról pedig még annyit sem tudunk (én legalábbis most látok ilyet először). Én inkább adnék ki, akár 1.5-szeres árat is, egy olyan fajtáért amit már láttam itt (vagy máshol) tesztelve.
..... 6-8 ezret valszeg nem szeretne költeni akksi + töltő párosra
Pedig előbb/utóbb úgyis az lesz, de akkorra már vett 2-3 kevésbbé használható portékát, amiknek az árával akkor már drágább lesz a végösszeg. Ez a példány szerintem pont az a lépcsőfok amit érdemesebb inkább átlépni, kihagyni. Nekem is megvannak még, és a por lepi azokat a korai próbálkozásokat, amik (nálam) az IPC előtt voltak. Na jó arra azért jók, hogy a túlmerítetteket, amiket az IPC nem tud elindítani, azokkal lököm be. -
kugyu21
senior tag
Viszont ha elég nagy a szórása az akkumulátoroknak (nem ismerjük öket), akkor pont a páros/soros töltés miatt, hamar használhatatlanokká válhatnak, és (használati gyakoriságtól függően) fél/egy év múlva ugyanott lesz mint most, hogy akkumulátort és töltőt keres. Ha már idejőtt és megkérdezte, inkább egy picit drágább, de bizonyított darab megvásárlására bíztatnám. Tudom, hogy kicsit sarkosan állok hozzá, de mivel annak idején sokat kinlódtam a soros feltöltésből eredő, hevenyészetten kezelt akkumulátorokkal, biztosan nem ajánlanék senkinek olyan töltőt ami párosával tölt, még ha bónusz, akkor sem. Bocsi.
-
TeeJay
félisten
bizony annyi volt az akkuban ami a te tesztedhez képest 5,5 hónappal később készült
így ha azonos szállítmányból van akkor elég szép teljesítmény az a max 250-300mAh veszteség 5,5 hónap alatt.amúgy már lement az első töltés és kisütés is ott már minden cella 2,31-2,32 Ah-t nyomott de ugye a frissítés addig megy míg nem növekszik ez tovább.
500-as töltéskor semmivel sem melegebb mint a bő 5éves Eneloop-om, és azt is néztem hogy 250-es kisütéskor még 8óra 30perc után is 1,10volt felett volt a feszültsége ami azért egész komolyha elkészül a refresh megnézem majd SB-900 vakuban max teljesítményen hogy bírja a nagy rántásokat
mennyire melegszik majd fel és milyen gyorsan tölti újra.
van egy olyan érzésem hogy be fog válni és még egy blisztert veszekja és ugye az Eneloop 2Ah körül van, tehát ahhoz képest 15%-al több a kapacitása
vakus használatnál nem egy utolsó szempont -
*Ropi*
félisten
Ma elővettem az egyik asztali DVD írómat, mert át kell másoljak egy ismerősnek pár VHS kazettát (azokra is már csak mi emlékszünk
) DVD-re, erre a távirányítójában még Tőled vett Varta akku volt.
Mondjuk lemerült, de ez nem csoda, mert már vagy 1 éve csomagoltam el és benne felejtettem.
-
And
veterán
(De azért a versenyképes alternatívát LSD-ben ugye nem a legolcsóbb Lidl-Aldi-Ikea-féle Tronic-Activenergy-Ladda termékvonal képviseli? Persze azok is jók sok mindenre, sok paraméterben mégsem érik el a minőségi LSD-k - amelynek része többek között az eneloop is- kategóriájának szintjét.)
-
kugyu21
senior tag
Nem az Ansmann -ok voltak hibásak, mert azon kívül más hagyományosokkal is próbáltam. Sőt éppen a Troniccal is, az sem volt jobb. Később amikor előjöttek annak az LSD változatával, azzal is próbálkoztam, egyáltalán nem volt meggyőző, nem lett etalon.
Ami alapján az Eneloop-ot tartom etalonnak, az nem az IPC-vel mértek, hanem a fényképezőgéppel tapasztaltak. Ennek a gépnek olyan magasan van az "ingerküszöbe", hogy rengeteg energiát hagy benne. Az onnan kikerülő Eneloopokat is még hosszú ideig használom más eszközökben, mielőtt lemerülnének.
De tényleg nem akarom már tovább fényezni az Eneloop-ot, biztosan a mai LSD-k (amik Neked is vannak) is sokat tudnak, a Tronic-ot éppen nem sorolnám ide. -
kugyu21
senior tag
Pedig nagyon úgy néz ki, mert akár egy Eneloop is viszi. Én többek között ebben szoktam meríteni a képfényezőből kikerülő aksikat (mégse az IPC melegítse el a maradékot, ha tudom még valamiben használni a maradékot).
Azok a klasszikusok többek között vadi új, formázott Ansmann-ok voltak és annyira rosszul szerepeltek, hogy először én sem akartam elhinni és szervizbe vittem a fényképezőgépet. Bevizsgálták jónak találták én pedig összeomlottam. Akkor kerültem ide a fórumra, kipróbáltam az Eneloop-ot és azóta vagyok feltétlen híve. -
kugyu21
senior tag
1. Azt nem tudjuk, hogy az a kilenc sorba van-e kötve.
Nekem a szakállborotvámban a 3db AA párhuzamosan szolgál.
2. Bár én feltétlen Eneloop párti vagyok, mégis általában LSD-t (és nem kifejezetten Eneloop-ot) szoktam ajánlani. Az idézett válaszomban éppen azt próbáltam érzékeltetni, hogy ha valaki Eneloop-ot vesz nem feltétlen azért veszi, hogy még többször lehessen feltölteni, még hosszabban tartsa meg a töltést, hanem a nagyobb áramfelvételű helyekre. Ebben azt hiszem még mindig jobb az Eneloop a többi LSD- nél, ha nem, mert már mérted vagy van róla mérés a neten, cáfolj meg, elfogadom. A "hányszor tölthető" és "meddig tartja" kérdésben hiszek neked, és nem annyira fontosak számomra mint terhelhetőség.
3. A normál akkumulátorokkal sem az volt a fő gondom, hogy nem lehetett őket egy éven túl használni, hanem hogy új korában sem voltak hajlandóak meghajtani a fényképezőgépet. Frissen töltve is csak 10-20 felvételt lehetett lőni velük. ha nem frissen voltak töltve el sem indult velük a gép. -
kugyu21
senior tag
Igen, a klasszikusról beszéltem AAA, AA és Monó méretben is, de az autóaksim sem szerepelt túl jól.
Az LSD-re azért is lennék kiváncsi, bár a 9V-osból kivehető teljesítményt tekintve nem biztos, hogy olyan sokat hozna az akkumulátor az alkálihoz képest. A két LIdl-s után nem is próbálkoztam tovább akkumulátorokkal ebben a kategóriában, és ezért nem hiányzik az IPC-ről a 9V-os töltés lehetősége (Piftukának válaszolva a mondat második fele) -
kugyu21
senior tag
Nekem a Vartáékról nincs túl jó véleményem (AAA-tól autóakkumulátorig), de egy próbát lehet, hogy megér.
Miről lehet felismerni?
Te használtál már?
Van róla tapasztalatod?
Én Lidl-s kéket és zöldet próbáltam, de inkább visszatértem 9V-osból az alkáli elemre.
Igazándiból az érdekelne, amikor az Eneloop is megjelenne vele. -
*Ropi*
félisten
Azok számára tettem be, akik hetente jönnek a "miért vegyek Eneloop-ot vagy más LSD akkut amikor olyan drága, jó a sima mezei is" hozzáállásukkal, nem kell semmit mögé gondolni.
(#9724) g@bo: Az egyik IPC-1L-hez kapott 4 db GP Recyko-ból egy éven belül 3 cellazárlatos lett ugyanazokkal a felhasználási körülményekkel, mint amit a korábban már meglévő Eneloopjaim is "elszenvedtek", de azok még 6 év után is hibátlanok.
-
TeeJay
félisten
a sima nem LSD Tronic AAA akkuim 900mAh-t tudnának papíron, gyakorlatban meg 700körül max, de van egy pár darab ami csak 450körül azokat kukáztam is olyan eszközbe aminek nem számít...
8darabot vettem abból lehet jól összeválogatni 2-2 párt a másik 4darab meg össze vissza lesz kapacitásra
hordozható telefonba jól megy ami ugye 1-2naponta be van téve a bölcsőbe úgyis, de hosszabb távra nem szórakoznék velük. -
Sz4bolcs
senior tag
Köszi a válaszokat, ezt a kört már lefutottam (bementem boltba, megvettem a legnagyobbat, majd 2 nap múlva vissza boltba eneloopokért), azóta a 8 db eneloop tökéletesen elég, amire használom (gitár multieffekt -1 napig elég 4 1900as eneloop), csak elkezdett zavarni, h. a 4db 2700as meg ott pihen az asztalomon, gondoltam azt is beizzítom mellé, és kíváncsi voltam, mire számíthatok, mennyi töltés, mire romlik a kapacítása :-)
-
sz.j
nagyúr
"Ha pedig neves LSD-t választassz, akkor 5+ évig a fejed sem fog fájni."
Sajnos úgy néz ki hogy a kb. 3-4 hónapja vásárolt és csak kétszer töltött GP ReCyko 2000mA-es aksikkal én befürödtem, mert a második töltést után 1-1,5 hónap múlva, amikor beraktam a gépbe, kb. csak 25-30 képet tudtam csinálni és teljesen lemerültek ...
Tudom, tudom ..., bármilyen gyártmány között lehet hibás, de hát akkor is dühít.Most újra feltöltöttem őket, várok egy két hónapot aztán majd kiderül, hogy jók e vagy rosszak.
Ui. A töltő, amivel töltve lett, Active Energy volt
-
And
veterán
Mivel a Li-ion és -polimer akkuk töltése nem végig áramgenerátoros, ahogy előttem említették, ebben a formában nincs értelme megadni. Amúgy ezeknél a feltöltéskor bevitt töltésmennyiség majdnem 100%-át visszakapod kisütésnél (töltési vagy coulometrikus hatásfok), ami persze az energetikai hatásfokra már nem igaz.
-
Kernel
nagyúr
A töltés végrehajtása szempontjából nem értelmezhető, mert nem kell, illetve nem is szabad szorzószámot alkalmazni. A töltés ideje nem határozható meg becslés útján, attól fel is robbanhatna, itt a kapocsfeszültséget kell figyelni.
Ni-MH, Ni-Cd akkunál is csak a kisáramú (1C) töltőknél lehet szorzóval megsaccolni a töltési időt, mert itt nem gond, ha nem is volt teljesen lemerülve 14-16 óráig elmegy úgy is, hogy a felesleget elfűti. 1C alatt, ha nem melegszik nagyon, akár 24 óráig is maradhat rajta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Konteó topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- 3D nyomtatás
- Házimozi belépő szinten
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook S761 - i7-2GEN I 8GB I 320GB I 13,3" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest