- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Ismét a Honoré a legvékonyabb hajlítható
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
fery02 #12021 üzenetére
A teszfunkcióval ellátott multiméterek is azt csinálják, hogy ráterhel egy ellenállással. Ezt vagy megadják a leírásban, vagy rá is lehet mérni, egy másik műszerrel, hogy mennyivel terhel.
De nagyjából úgy van méretezve, hogy alkalmas legyen a célra, tehát a hibás, nem terhelhető elemet szerintem ki fogja mutatni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
fery02 #12007 üzenetére
Természetesen, minél több cella köthető párhuzamosan, annál jobb.
Ha teljesen zárlatos, az rögtön látszik, nem fogja tölteni. Részleges átvezetésnél erősen melegszik és nehezen éri el a 4,2 V végfeszültséget vagy sehogy, mindeközben irreális nagyságú Ah-érték mehet bele.
-
Kernel
nagyúr
válasz
fery02 #11984 üzenetére
Egységnyi 1 Ah kapacitást feltételezve, 1 A töltés / 500 mA kisütés esetén:
2 + 1 + 2 óra
Nagyobb kapacitásnál szorzódik, de ez csak egy idealizált helyzet, a valóságban veszteségek is vannak, hő formájában.
Ahogy múltkor írtad:
Kicsit aggaszt amúgy a múltkori, amikor is helyből az első 4 db cellát berakva 1A-s normál tesztre, kis idő múlva felforrósodtak.
Ez valóban aggasztó, ha ilyet tapasztalsz, ne hagyd felügyelet nélkül, ezek már nem jó akkuk szerintem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
fery02 #11977 üzenetére
Úgy vettem észre, ezeknek az akkuknak fő problémája a használat során növekvő belsőellenállás, amin már nem segít a töltögetés. 1 A-től forrósodó cellából nem sokat lehet már kinézni elvileg. Az még hagyján, ha némelyik cella kicsit túlmerül, ettől még lehet használható, bár esete válogatja.
Mindenesetre bontás után első lépés a maradék feszültség ellenőrzése és ráírása filctollal, mert ez minőségjelző is lehet, ha nem is ez a lényeg (ld. lentebb).
Egyébként ezért is jó a TP4046 töltőmodul, mert 2,9 V alatt kímélő töltéssel indít, a töltőáram tizedrészével. Így néz ki:
https://prohardver.hu/tema/elemlampa_zseblampa/hsz_32273-32273.html
Ezek a modulok alapból 1A töltőáramra vannak beállítva.
A belső ellenállást nem fontos tudni, illetve mérni, amúgy is némileg változó, vagy félrevezető lehet némelyik mérés.
Példa kedvéért van több 2 Ah kapacitású cellám, amiről tudom, hogy laptopban már használhatatlan volt. Kisütöm 200 mA árammal és lejön szinte mindegyikről 1,8 Ah töltésmenyiség. Ezzel a méréssel semmire nem jutottam, nem látszik a probléma oka.
Kisütöm 1 A árammal és kiderül, hogy egyiknél 0,5 másiknál 1,5 Ah stb. értékek jönnek ki. Mert amelyiknek nagyobb a belső ellenállása, terhelés hatására hamarabb leesik rajta a feszültség 2,5 V alá, ezért a kisütő áramkör hamarabb lekapcsol. Maradt még benne töltés, hiszen ha kisebb árammal terhelem (ld. 200 mA), akkor nem esik le ilyen hamar, látszólag jónak tűnik az akku.
De egy laptoppal, ami 1 A körül vesz fel alapjáraton, az a maradék már nem kivehető, haszontalan töltés. Ezért kell nagyobb árammal tesztelni. Így már kibukik a belsőellenállás problémája, azt külön mérni nem is kell. De mivel kettesével vannak párban a cellák, nem zárom ki, hogy cellánként 500 mA kisütés is már elárul valamit.
Saját kisütőm egyébként azért lőttem be 2,5 V küszöbértékre, mert a cellavédelmek is pont itt szoktak lekapcsolni (maga a laptopakku is), illetve sok gyári adatlapon is ezt jelölik meg alsó határként.
Ciklusszámot a laptop programja mutatja, vagy le kell tölteni a gyártó oldaláról, ha nincs telepítve.
-
PHM
addikt
válasz
fery02 #11971 üzenetére
1. A kisütő áram a töltőáramtól függően 500, vagy 250 mA.
Ha jól tudom, az 1A töltőáramhoz tartozik csak az 500 mA kisütő áram.
2. Ismeretlen állapotú cellákat inkább 500 mA-es állásban érdemes
tesztelni, s akkor sem árt figyelni a melegedésre. A melegedés oka lehet
a megnövekedett belső ellenállás, a nagy önkisülés, illetve találkoztam
már olyan cellával is, ami 4,15V felett hirtelen kezdett el melegedni.
(Gondolom elöregedhetett és sok lett neki a 4,2V.)
Az ilyen, vagy a terhelhető, de jelentősen csökkent kapacitású
cellákat nem érdemes laptop akkupakk javítására használni.
Oda amúgy is csak az egyforma kémiájú-kapacitású-belső ellenállású
példányokat érdemes használni.
Ilyeneket jellemzően az újak között lehet találni.
3. Annak a cellának megnövekedhetett az önkisülése.
Ez onnét vehető észre, hogy a töltő nagyon sokáig tartja a cella
feszültségét 4,2...4,22 V-on, s közben esetleg melegszik is a cella.
4. Powerbankhoz olyan akkut érdemes használni, ami az 5V-on
kivenni szánt áram kétszeresét elviseli gond nélkül.
(Nem melegszik, illetve nem esik drasztikusan a feszültsége.)
Több cella párhuzamos kapcsolásával ez könnyen megoldható.
Szerintem. -
Kernel
nagyúr
válasz
fery02 #11971 üzenetére
1. Mindenesetre 200 mA nekem nem vált be, 1 A kisütésnél jobban kijöttek a különbségek. De próbáld meg 500 mA-rel, hátha elég információt ad az is.
2. 1 A töltőárammal nem nagyon szokott melegedni, az már selejt, túl nagy a belső ellenállása.
3. A töltőáram 100 mA-re esésekor állítja le a töltést, de ha az akku átvezetéses, nem tud lecsökkenni az áram (vagy a 4,2 V-ot sem tudja elérni), emiatt nem áll le.
4. Minden célra jobb 1 A kisütéssel válogatni, mert a belső ellenállások különbségét jobban kiemeli. A felhasználás más téma. Kisebb terhelésre fel lehet használni a nagyobb ellenállású cellát is.
Ezt a terhelés közbeni melegedés megfigyelésével is tudod ellenőrizni, illetve a feszültség is hamarabb le fog esni, ha túl nagy a belső ellenállás, az adott célra.
-
Kernel
nagyúr
válasz
fery02 #11960 üzenetére
Vehetsz hozzá zseblámpát (már 2-3 dollárért is vannak jó lámpák), akkus csavarhúzóba is felhasználható Ni-Cd helyett, legyen az 2,4 vagy 4,8 V-os.
Laptop céljára legalább 1 A kisütőáramon célszerű tesztelni a kapacitást, mert túl kis áramon átverős lehet. Az elhasználódással nő a belső ellenállás, emiatt kis áramon még látszólag jó kapacitást mutathat. Nagyobb terhelésnél viszont jobban kijönnek a cellák közötti különbségek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Xbox Series X|S
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Le Mans Ultimate
- Escape from Tarkov
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Spórolós topik
- DUNE médialejátszók topicja
- További aktív témák...
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Xiaomi 11T Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest