- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- 8300 mAh, maradhat?
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz
Golyobis #12951 üzenetére
Alapesetben igen. Viszont nem mindegy, hogy milyen jellegű az a készülék, illetve az ahhoz köthető használati szokások. Az akku / szárazelem közötti választás szempontjai:
1.) Jobban megéri az akkumulátoros üzem, ha a berendezést viszonylag sokat és gyakran használod, tehát különben zabálná az elemet, és a fogyasztó relatív nagy áramot vesz fel. Plusz előny, ha már amúgy is rendelkezel normális töltővel és akkumulátorokkal.
2.) A szárazelemes működtetés akkor javasolt, ha a berendezésed kifejezetten alacsony fogyasztású (vagy nem, de csak ritkán, alkalmanként használod, és teljesen ki tudod kapcsolni). Esetleg akkor, ha háklis a NiMH / NiCd akkuk alacsonyabb névleges feszültségére, ami hat darab soros cella esetén 7,2V (akku) vs. 9V (elem). Az elemek nagyobb névleges feszültsége egyébként nem sokáig jelent előnyt, főleg nagyobb áramterhelésnél.
Ha egy készlet elemet legfeljebb 1-2 hónap alatt újra kell cserélni, és a készüléket nem zavarja a (kezdetben) alacsonyabb tápfeszültség, akkor egyértelműen akku. Ha csak évente kell cserélni, és nincs otthon felesleges akku + töltő, akkor inkább elem.
Egyébként ha akku, akkor abból mindenképp jó minőségű ajánlott, ami manapság az alacsony önkisülésű, LSD-kivitelű NiMH formájában érhető el. -
Nagya21
addikt
válasz
Golyobis #12232 üzenetére
HAli!!
HA ragaszkodsz az AAA akkukhoz, akkor ajánlom a Li-Ion AAA akkukat, ezekben van védelem, usb-ről tölthető.
kb 1A terhelést elbir.
AAA li-ion akkuÜdv Nagya
-
Kernel
nagyúr
válasz
Épp a profi használat indokolja, hogy akkor 3xAAA vackok helyett 18650 akkuval működő lámpa kell, amihez több akkut is tarthatsz készenlétben. Csak az akkut kell cserélni, nem a lámpát.
De egy ilyen akkuval eleve többet tudsz világítani, még a laptopból bontott, illetve válogatott példányokkal is. Amellett tág lehetőségek vannak a nagy kapacitású, nagyáramú, márkás akkuk vásárlására is, integrált védelemmel vagy anélkül.
Soros kapcsolású akkuhoz valóban védelem illene, amint az szokás és elvárás is, a több soros Li-ion akkut tartalmazó, nagy teljesítményű zseblámpáknál.
Az igénytelenebbnek számító 3xAAA lámpák egy másik világ. Az elemek sorsa úgyis az, hogy tönkremennek. Akkunak viszont én nem szánok ilyen sorsot, hogy az említett ok miatt kinyíródjon. Pár esetben megtapasztaltam, annyi elég is volt. Védelmet ezekbe a cellákba nem szoktak építeni, több okból sem lenne reális: helyfoglalás, gazdaságosság, túl alacsony feszültség, illetve feszültségesés nagyáramú alkalmazásnál (fényképezőgép).
Valójában a fényképezőgépnél sem ideális a soros kapcsolás, de az még idejében lekapcsol, ha az egyik cella "összeesik". 3 cellánál már az arányok is kicsit másképp jönnek ki, a felhasználó sem mindig érzi, hogy mikor kell leállni, nem beszélve egyéb alkalmazásokról, ami még ennyire sincs felügyelve.
Szimpla 18650 akkuhoz viszont még a védelem sem fontos, ha a használója látja a lámpa gyengülését és nem erőlteti tovább. Vagy lehet védett is. Védelem nélküli akkut alkalmaznak nagyobb teljesítményű célokra, ahol számít a védelmen eső feszültség, illetve veszteség, melegedés.
-
tomcsi23
veterán
válasz
Az alkáli elemeknek is van kinyerhető kapacitása, azonban ez nagyban függ a terheléstől és ebben különbözik elsősorban a NiMH akkuktól. Az ábrán jól látszik, hogy az alkáli elem (Panasonic) 1 Amper terhelés mellett kb a felét tudja, mint 200 mA-nál - szemben az akkuval (Ikea Ladda).
Ha mindenképp ragaszkodsz a meglévő lámpához, akkor a tömeges elem használat helyett érdemes lehet kipróbálni akkuval is. A fehér ikea ladda akkuk pl jó ár/érték alternatívák. Viszont kell hozzá töltő is. Természetesen nem fognak csak úgy kidőlni a töltögetéstől, azért vannak. Nyilván van egy ciklusszám (élettartam), ahol már jelentősen csökken a kapacitás, ez ezeknél 500 körül van.
Nem tudom, mennyi, meg milyen lámpáról van szó, mire használod és mennyit üzemelnek alkalmanként? Van egyébként lámpás topik is. -
Kernel
nagyúr
válasz
Golyobis #12230 üzenetére
Elemeknél nem szokás megadni a kapacitást.
...ami még akkor is képes nagyjából produkálni a szükséges feszültséget, ha már fogyóban van a szufla benne.
Fizikai ellentmondás, épp azért esik le a feszültség, mert elfogy belőle az energia, ezért is törik le a feszültség 0,8-0-9 V környékén, viszonylag hirtelen.
Ni-MH akkuk a háromcellás AAA lámpákban jól működnek, mert hiába kisebb a névleges feszültség, azt stabilabban tartja, mert kisebb a belső ellenállás is. Gond mindig akkor kezdődik, amikor először a leggyengébb cella lemerül, beesik 0,9 V alá, majd tovább is, amit a használója nem vesz észre, így a cella kinyíródik.
Tehát ez így tökéletlen megoldás, ha én rendszeresen használnék fejlámpát, inkább beszereznék egy Li-ion akkus példányt, Aliexpressről.
Ami nekem van alkalmi használatra, azt is átalakítottam. Ennél 3 x AA elemtartó doboz van a tarkórészen, amibe lapos akkut építettem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- EAFC 25
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- 8300 mAh, maradhat?
- Metal topik
- Kerékpársportok
- Nintendo 3DS és DS topic
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- IPhone 15 128GB Zöld ÚJ! 12 Hó Jótállás!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B460M i5 10400 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest