- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Yettel topik
- Porba hullhat a Pixel 10 Pro Fold
- Mobil flották
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Még egy kérdés.
Jól látom, hogy a Liitokala Lii - M4 esetén lehet állítani a töltőáram erősségét, míg a Voltcraft IPC2 esetében pl. nem?
Illetve azt olvastam, hogy a nagy (1000 mA) töltőáram nem tesz jót a Ni-MH akkuknak.
A Liitokala Lii - M4-ből nem találtam, de akkor mindenképp' olyat célszerű keresnem, aminél állítható a töltőáram erőssége, ugye? -
-
Piftuka
veterán
Nagyon köszi az összes info-t!
A "Voltcraft IPC-2" valami új termék a piacon?
A fentiekkel összehasonlítva milyennek számít?
-
Piftuka
veterán
Köszönöm az info-t!
A ventilátor nem szimpatikus, hiszen nem ritkán éppen éjjel szoktam tölteni az aksikat. Nem jó, ha a "fülem mellett" berreg-kerreg...
No, de mi a helyzet a felsoroltakkal, ha csak és kizárólag LADDA és Eneloop Ni-MH aksikat fogok használni?
Mit jelent az "IPC-1L" esetében, hogy "jobban kezeli"?
És miért fontos a manuális töltőáram, és a nagyobb maximális töltőáram?
-
Piftuka
veterán
Nekem praktikus, hogy Magyarországon megvásárolható, 3 év jótállással, és a forgalmazó cégben is bízom.
A Gearbest-ről, Alliexpress-ről nem vásároltam még, és most "túl macerás" is volna. (~1 hónap múlva tervezett nyaralás, szeretnék addigra egy megbízható töltőt és fényképezőgépet.)
Amennyiben az említett IKEA aksikat, és ENELOOP/Panasonic, vagy más ajánlott AA és AAA aksikat vásárolnék, akkor megfelelő a Voltcraft?
-
joci86
senior tag
Köszönöm!
Elvileg 950mAh-s egy AAA akku,így összesen 2850mAh lesz, kb annyi, mint egy 18650-es.Némileg témába vágóbb: ezek a NI-MH akksik tölthetők egy régi GP PowerBank 31GS-sel? (Semmit sem találok erről a töltőről.)
(#12163) Kernel
Neked is köszönöm! -
kugyu21
senior tag
A lassúság mellett ( egy sima Eneloop-ot 7-8 óra hosszan.....
) a működést is befolyásolhatja a túl alacsony árammal történő töltés, nem olyan markáns a letörés, és ez által az érzékelés.
Látom, hogy a nagyobb testvér, az SC4 már 1.5A-ig bírja 4 fészekkel, de az meg még-egyszer-annyiba kerül -
*Ropi*
félisten
-
Igen, én is néztem már korábban a hivatalos leírást és pislogtam, amiket ott láttam. Azért az nem szép, hogy ilyen minőségi töltő és még azóta is ilyen alapjaiban téves infókat közlő leírással adják ki.
Tehát akkor Kernel infója alapján (köszönöm itt is
), az az időtartam normál tesztnél kb így néz majd ki, órahosszakat tekintve: 1 - 2 - 1.
Jó, hogy írod a fast tesztes véleményt! Én is ezt hallottam róla, ellenben itt a topikban visszakeresve is találni arról hozzászólásokat hogy lítiumoknál mégis lehet rá hagyatkozni. Elég hasonló eredmények tudnak kijönni normál teszthez viszonyítva.
Nem mellesleg normál teszt sem a legmegbízhatóbb onnantól kezdve, hogy a feltöltés után, kisütés előtt nincs várakozási idő, hogy hűlhessenek a cellák.
Én ezért is csinálom majd úgy, hogy már eleve töltött, kihűlt cellákra kezdem majd rá a normál tesztet. -
Kernel
nagyúr
Akkor ezt összekevertem más típussal:
Depending on the position of the slider the charge current will be 0.5A or 1A
-
batman.
senior tag
OK.
Csak arra nem kaptam választ amire szerettem volna.
Értem, és nem is akarok belőle nagy következtetéseket levonni, csak az elv érdekel.
Tehát, ha kizárunk minden más zavaró tényezőt, és lenne egy viszonylag pontosan mérő eszközünk, akkor:
Nagyobb cella - több Milliohm (mΩ)?
Öreg (elhasznált) cella - több Milliohm (mΩ)? -
peter889
őstag
Köszi szépen a választ, megnyugtattál. Igen, csak tárolni.
És akár évekig lehetnek úgy? Mozgatni sem kell?
Legtöbbjük kicsivel több mint 1 éve nem volt nekem használva.
Szóval akkor nem fogom töltögetni/lemeríteni, csak megnézem a fesz. értékét és ha nagyjából félig feltöltöttek, akkor irány páramentes csomagolásban a hűtő - jó lesz úgy?
És a hűtőben nagyjából hány fokos részben legyenek?
Szerinted hány Volt legyen a fesz.? 3.5 Volt körül? -
jozsi252
veterán
Igen azzal tisztában vagyok hogy mindenképp csökkenti az akku élettartamát az ilyen töltés. Egy Xtar SV2 töltővel tölteném, amit Li-ion aksikhoz használok. Az IPC "csak" 700mA tud, viszont ez az SV2 tud 0.25 - 0.5 - 1 - 2A is. Amúgy ha melegszik 2A-nél, akkor maradok az 1A-nél, amit viszont tuti hogy bírni fognak az aksik.
Amúgy itt van az általam említett 15 perces gyors töltő. Varta Ultra Fast Charger
Itt az van hogyTöltőáram:
AAA 1-2 AAA 3000 mA ± 10%, 3-4 AAA 1500 mA
AA 1-2 AA 8000 mA ± 10%, 3-4 AA 4000 mAGondolom ha 1 vagy 2 aksit töltök akkor cellánként 8A-el tölt, ha 3 vagy 4 aksit, akkor cellánként 4A-el. Ha jól számolom akkor fogyasztásra ez nem túl sok, olyan 24W környéke ha max árammal töltöm a cellákat, viszont az aksinak ez a 8A iszonyat sok.
Illetve nem csak hogy újnál nem, de régi cellánál sem biztonságos ennyivel tölteni az aksit nem? Bár nyilván van benne hőérzékelő, de akkor meg mi értelme ha állandóan leáll a túlmelegedés miatt? Nem is értem hogy ilyen töltőket miért forgalmaznak? Papíron nyilván szépen mutatnak a számok, de másik oldalról pedig.. -
llaszlo
veterán
Azért ez nem ennyire egyszerű. Pont ezért írtam, hogy böngéssze át amit linkeltem. A kezdő kérdő hsz-től a válaszokig benne van minden csak végig kell követni.
Piftuka: Ez is ki lett tárgyalva fent. Lényegében egyszerűbb dolgoknál jól használhatók. De profi célra nem ajánlottak.
-
axlfsi
veterán
Ertem, koszonom, igy mar remlik is egy kicsit, hogy korabban olvastam mar errol ... Alapvetoen AAA AA es 18650-es akkukat toltenek vele. Ez utobbi Li-ion, de a 2 es 3A akksik Ni-Mh/Ni-Cd...
Akarhogy is nezem, ez a D4 lenne a nyero, ...azzal, hogy sajnos valoban nem tud kisutni :/Meg agyalok rajta... Egy masik topikbol linkeltek megbizhato Alis eladot, aki 26 dolcsiert szallitja a biztosan eredeti D4-et, ami azert nem rossz ar, valljuk be.
-
llaszlo
veterán
Írja is a tesztelő, hogy ráadásul 1A-rel csinálja az 1A-es töltés után. Ami még külön rossz. A 200mAes töltés után ezért barátságosabb. A BM-100-as viszont csak 90mAh-val csinálja.
A lényeg, hogy le kell venni a töltés végén.De az is jelent valamit, hogy a Maha Powerex C9000-es töltő ami igencsak ajánlott, az is csinál csepptöltést. Akkor azért valami oka csak van.
[link] -
llaszlo
veterán
Ha a "Fenntartó töltés" megegyezik a csepptöltéssel, akkor csinál.
FENNTARTÓ TÖLTÉS
Az akku feltöltése után (függetlenül a választott funkciótól) az elért kapacitást egy csekély áram automatikusan fenntartja. A fenntartó töltés akkor indul automatikusan, ha az akkuk a készülékben maradnak. A kijelzn közben „Full” (tele) jelzés látható.Sőt tuti, hogy csinálja. Itt írják a tesztben: "trickle charging" és azt is írja, hogy ez nem túl jó.
[link]Ebből a tesztből az jön le, hogy a 200mAh-s töltésnél már jobb a helyzet a csepptöltést illetően. De a legjobb, hogyha azonnal kiveszi az ember amikor kész. A végén írja a konklúziónál.
-
TeeJay
félisten
nem ajánlom az Ansmann töltőket...
nekem Powerline 5 mobil töltő volt, el is adtam és vettem IPC-t mert az Ansmann-ba fix töltőáram volt, oké hogy van egy sárga gomb amivel tud kisütni de sosem tudtam melyik csatornát süti ki mert csak villogott balról jobbra a fény és kész. ahogy észrevettem elég hamar kinyírta az akkuimat így jobbnak láttam eladni és cserélni jobbra.
azóta IPC van és ott legalább mindent tudok az akkuról! -
Piftuka
veterán
"Nyugodtan használhatod a töltőt bármilyen Ni-MH cella töltésére.
Az 1,2V az akku névleges feszültsége, míg az 1,4V a töltési végfeszültség."Köszönöm a választ!
Milyen jelentősége van a "névleges feszültségnek"? Olvastam itt korábban a topic-ban, amikor arról beszélgettetek, hogy a profi töltők használatakor a töltési feszültséget is állítjátok bizonyos akkuk töltésekor.
Ennek mi a szerepe?
-
csakb
őstag
Az könnyen meglehet. Találtam neked egy ilyen tesztet Enelooppal, 200, 500, 1000 és 2000 mA-rel sütögették ki, az eredmény:
* 1927 mAh at 0.2A load
* 1841 mAh at 0.5A load
* 1701 mAh at 1.0A load
* 1588 mAh at 2.0A load.Szerk. Még több görbe mindenféle LSD és hagyományos akkukkal: [link]
-
TeeJay
félisten
YooBao weblapján a Magic Cube II-re ezt írják
[link]
ezzel 4x lehet feltölteni egy szifon 5-ös izét és ha a 7800mAh 3,7 voltra van megadva trükkösen
akkor kis matek után kijön hogy 5voltra akkor max ~5770mAh-t kell számolni
szifon5 alap akkuja úgy látom 1440mAh-s tehát kb. össze is jöhet vele ténylegesen a 4x feltöltés pláne hogy a teló akkuja úgysem tud 100%-ra kisülni mert már hamarabb kikapcsolt vélhetően
még ha a veszteséget számítom akkor is összejöhet 4xtesztekben is jókat írnak róla és árban is korrekt
akinek ilyen péklapát okosa van és sokat mozog annak feltétlenül valami Lítiumos akkubankot célszerű beszerezni a jobb márkákból
AA verziós ilyen okosteló töltőkkel én nem szórakoznék az fix -
kaliber
aktív tag
-
TeeJay
félisten
4500ért még szerintem akkor is jó vétel ha csak fele annyit tud mint ami rá van írva
vagon fej van hozzá, kettő USB is rajta meg LED lámpa
én ha 1x lecserélem a buta telefont (ami bő 1 hetet bír ki akkuról az én felhasználási szokásaimmal)
okosra tuti veszek valami ilyen powerbank-ot -
törölt tag
Persze, kisütni is tud egy gombnyomásra, és a kisütés folyamatát egy piros led villogással jelzi, továbbá cellánként külön-külön jelzi egy-egy zöld led az akkumulátorok töltését, és feltöltöttségét. (villogó zöld=töltődik, folyamatos zöld=feltöltve)
Csak eddig eneloop akkukhoz nem volt szerencsém.
Tehát akkor nem kell vennem másik töltőt, megfelelő ez is? -
-
TeeJay
félisten
nem értenek hozzá van egy olyan érzésem mivel a weblapon is elemek között volt
mindegy annyi a lényeg hogy 1290-et megérne egy 4-es bliszter és kipróbálni mit tudhat mert az Aldi és Lidl akciós akku 1000-ért nem LSD és csak néha van évente akcióban míg az IKEA-ban raklapszámra van ez és mindig ennyibe kerül. van mellette valami okos töltő is ami kimerül abban hogy 4 csatornás és gondolom procis
viszont kisütni nem tudLADDA töltő 4pénzért : [link]
-
jozsi252
veterán
Oksa köszi megmondom
Illetve lenne még 1 kérdés, most az enyémhez. Hogy beraktam tölteni 4 akksit. De sajnos összekevertem őket, és az egyik akksi fel volt teljesen töltve. Rányomtam egy Discharge-ot, viszont azt az 1 akksit nem kisüti hanem elkezdte tölteni. Azért mert fel van eléggé töltve?
-
peti_s
addikt
Nem választható ki, és csak azokat az akkukat süti ki aminek a cellafeszültsége egy bizonyos érték felett van, kb 1,2 V felett. Ami alatta van, azon úgynevezett "frissítést" végez, ami tölti-kisüti impulzus szerűen az akkukat, majd egy idő után átmegy rendes töltésre. De azt még nem mértem végig multiméterrel.
-
TeeJay
félisten
pont az IPC-vel kerülheted el a sok bosszúságot
láttam már elég sok 2500-as Energizert ahol az egyik 2,x Ah volt míg a másikban jó ha 1500mAh ami a kettő közt már durva eltérés. a kedves user meg csak annyit lát hogy a fránya töltő feltölti mindkettőt mégis 10kép után vége mindennek vagy lemerül a lámpa stb...
a user csak annyit lát hogy van két egyforma külsejű akku de fingja nincs miért nem jó a rendszer
veszi az újabb és újabb akkukat...IPC-vel megelőzöd mert pici figyelemmel mindent a legoptimálisabb helyzetben használhatsz
ha van 8 akkud nyomatsz mindre frissítést én rá szoktam írni a külsejére alkoholos filccel melyikből mennyit lehet kisütni és úgy pároztatom őket.volt előtte nekem is noname páronként töltő akkutöltő meg volt egy Ansmann Powerline 5 mobil töltőm is de adtam is el mert nyírta ki az akkukat...
villogó ledekből sosem tudtam melyikkel mi a helyzetmeguntam hogy folyton szívok, megvettem az IPC-t azóta legalább tudom az összes akkumról mire számítsak
reggel húzok a Lidl-be és kitekerem a nyakukat ha elfogyott az akciós akku -
ezért mondtam, hogy a legtöbb embernek bőven elég egy Soshine SC-D3 a dx-en 3500Ft
-
ronati
tag
Kösz a gyors választ.Hát ha kissebb árammal,az talán szerencsésebb,de akkor tudnom kellene,hogy meddig tölthetek vele,hogy ne károsodjon az adott akku. Hogyan lehet megmérni,hogy menyit ad le?Van multimétere a fiamnak. Ha megnéznél róla egy képet,akkor google - a neve amit beírtam,és képek.Kiad sok töltőt,es lesz lefelé haladva egy kép amin egy csomó kábel,meg egy sárga moltiméter van ,azon baloldalt alul látható.Üddvvvvvvvvvvvvv ronati
-
kugyu21
senior tag
Én nem akartam senkit rábeszélni arra a töltőre, nem is ismerem. Csak próbáltam elmagyarázni (mert úgy tűnt nem értitek) Peti_s hogyan próbálja becsapni a töltőt. Én maximális megelégedéssel használok egy IPC-t (azt viszont ár/érték arányban nagyon is ajánlom) ahol én is alkalmazok hasonló trükköket, mert én azzal töltöm, regenerálom a C és a D akksikat is.
-
kugyu21
senior tag
Nem kell semmit sehova beleeröltetni. Az AA méretű akkumulátor a helyére van behelyezve (az AAA-nál magasabban) és csak az érintkezőt hozod fel hozzá, úgy hogy a sajátját szigetelőszalaggal letakarod, egy csik alufóliával pedig "felkábelezed" az AAA kontaktját. Annyival azonban ki kell egészíteni, hogy az AAA helyére is bele kell tenni egy, az AAA-nál vékonyabb (nincs annyi hely, mivel most felette ott a AA), szigetelőként működő AAA helyettesítő, pl. fapálcát, ami a fóliát az alsó érintkezőhöz nyomja.
Hogy ez mennyire gány, azt mindenki saját belátása szerint eldöntheti, de működhet a dolog, ha a töltő az érintkezők alapján állítja a töltőáramot (a töltőt magát én nem ismerem). -
kaliber
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mini-ITX
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xbox Series X|S
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- Apple asztali gépek
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- SONY ZV-1F Vlog kamera ÚJ!
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- DJI POCKET 2 Standard kamera kiváló állapotban eladó, tartozékokkal!
- Eladó: 4 darab Dulens Apo Mini Prime objektív (EF bajonett)
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest