Új hozzászólás Aktív témák
-
távcsőves
senior tag
válasz
r.levente75 #11903 üzenetére
Elébb elfelejtettem írni, én itthon az Eneloopokat is rábízom Semmi gondja velük. .
@r.levente75: Egykutya szerintem. Bár szét nem szedtem egyiket sem, de valószínűleg ua a töltésvezérlő chip van benne, vagy legalábbis hasonló. A többi már dizájn (két márka eltérő külsőre) és marketing ( most éppen a csak led "kijelzős" lesz, de van lcd kijelzővel és usb töltő csonkkal is) kérdése. Mindkettő helyen megvehető egy alap készülék, csak ismételni tudom magam. Egy dologra nem emlékszem, az Aldisból azt hiszem nincs fapad változat ugye? (Elébb linkelt az a Lidl fapad edition.)
-
kugyu21
senior tag
válasz
r.levente75 #11879 üzenetére
Köszönöm, közben megtaláltam a fehéret is, de itt is 895.- van kiírva. Lehet hogy elcserélték az árcimkét, majd a pénztárnál kiderül.
A fehéret veszem. Köszönöm a gyors segítséget. -
Predator2
addikt
válasz
r.levente75 #11858 üzenetére
-
jozsi252
veterán
válasz
r.levente75 #11842 üzenetére
Töltsd fel nyugodtan teljesen, aztán utána használhatod is. Egy új akkut nem kell kisütni egyáltalán, semmi szükség nincs rá. Majd 20-25 töltés után esetleg de mondom csak esetleg érdemes lehet, de az sem annyira fontos.
Ha egy több éves akkuról lenne szó ami sokat állt, akkor refresh egyből, de nem arról van szó.
-
Ádyka
őstag
válasz
r.levente75 #11805 üzenetére
Ezt én is utálom az IPC-nél. Spontán akár új celláknál is hajlamos lehet pár perc után FULL-t jelezni valamelyik csatornán, miközben a többit tölti tovább. Majd újra elindítva az adott cellát, már feltölti rendesen.
-
Kernel
nagyúr
válasz
r.levente75 #11805 üzenetére
Ez a működési elvből következik, sajnos az akkucellák telítettségét nem lehet úgy érzékelni, mint mondjuk a WC-tartályt.
Az akkuk ezen fajtájánál mindig egy nyomáspróbát kell végezni, vagyis jól rápumpálni, hogy meg lehessen állapítani, már nem fér bele több.
Ennél szakmaibb magyarázat már sokszor le volt írva, csak azért nem ismétlem.
-
And
veterán
válasz
r.levente75 #11798 üzenetére
A kisütésnek meg van az a szépsége, hogy hosszú távon nem lehet vele sokat veszteni. Ha ugyanis azt tapasztalod, hogy a kisütés csak minimális ideig tart, aztán a töltő átvált a tényleges töltésre, akkor ez azt jelenti, hogy az akkukban amúgy sem vagy alig volt csak maradéktöltés, a terhelés jól ki tudta használni az akkukban tárolt töltést / energiát. Ebben az esetben a kisütés legközelebb akár el is maradhat, a megtörténte lényegében irreleváns, mivel használat után nincs mit kisütni.
Ha meg azzal szembesülsz, hogy a fogyasztóból kivéve az akkukat az IPC azokból még meglehetősen sok - akár a névleges kapacitás tizedét, negyedét harmadát meghaladó értékű - maradéktöltést tud kisütni, akkor elgondolkozhatsz azon, hogy minek vannak pl. 2,5 Ah-s celláid, ha azok csak effektíve 1,5 vagy 2 Ah-t tudnak leadni, a maradék pedig bennük marad, és ezt a maradékot sütögetheted ki a következő töltés előtt. Na ilyenkor jobb esetben szerez az emberfia (akár lényegesen) jobb minőségű, alacsonyabb belső ellenállású, alacsony önkisülésű akkukat, és utána megtapasztalja, hogy azokból a sokszor alacsonyabb névleges kapacitásuk ellenére a fogyasztója jóval több töltésmennyiséget tud hasznosítani, kevesebbet hagy bennük, mikor kikapcsol. Rosszabb esetben meg rájön, hogy a fogyasztója eleve tervezési hibás, és legyenek benne akármilyen jó akkuk, nem tudja azok kapacitását kihasználni. -
Kernel
nagyúr
válasz
r.levente75 #11798 üzenetére
Régebben valamelyik kezelési utasításban szerepelt, hogy a töltő gyártója szerint csak alkalmanként szükséges a kisütést használni, 5-10 töltés után.
Más szerint lehet gyakrabban, vagy az alacsony önkisülésű fajtáknál nem is fontos egyáltalán, mert ezek már nem hajlamosak a memóriaeffektre.
Úgyhogy ebben nehéz igazságot tenni.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
r.levente75 #11796 üzenetére
Tanult barátom tudását idézném neked, mert pont ezt kérdeztem tőle tegnap:
"Az akku névleges kapacitásával megegyező töltőáram az 1C, ami a normál töltés teteje (ott már rendesen melegszik az akku, tehát figyelni kell rá), de általános használatra 0.3-0.5C körül javasolt (a 2000mAh-s Eneloop esetében a 700mA az kicsit több, mint 0.3C, viszont a 800mAh-s AAA esetében már ~0.95, szóval azt 500mA körül, de inkább az alatt tölteném)"
-
Kernel
nagyúr
válasz
r.levente75 #11796 üzenetére
Márkától nem, de belsőellenállástól függ, hogy mennyire melegszik, adott áramon.
Kisebb kapacitású celláknak nagyobb a belső ellenállása, ezért kisebb áramot visel, túlmelegedés nélkül. Nagyobbaknak pedig a 700 mA sem sok.
Tehát a hangsúly a melegedésen van, amiből magad is tudod érzékelni, hogy melyiknek, mi a sok. De nem érdemes a másik végletbe sem esni, amikor valaki megijed egy kis langyosodástól, mert annyira azért nem érzékeny.
-
Kernel
nagyúr
válasz
r.levente75 #11794 üzenetére
Mindegy neki, független cellakezelés, menet közben is lehet variálni.
Be lehet rakni egyszerre 4 akkut és utána áram alá helyezni. Ha ezután rátartasz a Current / Mode gombra, akkor egyszerre tudod beállítani a 4 slot működését (nem dokumentált, de így is működik).
Másik, hogy először áram alá, utána be az akkuk.
-
blattida
nagyúr
válasz
r.levente75 #11792 üzenetére
Miért ne rakhatnád? Az ipc nem fog benne kárt tenni, csak feltölti.
-
And
veterán
válasz
r.levente75 #11790 üzenetére
"[..] tehát ki kelllene, hogy süsse nullára"
Ez bizonyára meg is történt, hiszen a kisütés vége konkrét feszültséghatárhoz kötött, azt nehéz elrontani.
"[..] de akkor nem értettem miért csak a fele fért bele."
Nem arról lehet szó, hogy 'csak a fele fért bele', hanem inkább arról, hogy a töltő túlságosan hamar érzékelte a teletöltöttségre utaló jelet (kapocsfeszültség jelleggörbe ellaposodása vagy minimális visszafordulása), és leállította a töltést. Sajnos előfordul néha IPC-vel, meg gondolom más töltővel is. Ettől még az akku nincs teletöltve, ha egyébként hibátlan. -
tomcsi23
veterán
válasz
r.levente75 #11788 üzenetére
Ezek a betöltött mennyiségek, a 3. akkuba valamiért kevesebb ment.
Egyformák amúgy? Lehet kevésbé volt lemerülve.
Nyomj rá egy discharge kört. -
erik365
senior tag
válasz
r.levente75 #11785 üzenetére
Persze hogy töltheted.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
r.levente75 #11783 üzenetére
asszem Ni-MH
-
marontoni63
csendes tag
válasz
r.levente75 #11772 üzenetére
Csak mert fotózol,ezeket vedd meg, jófélék.
Töltő:
https://www.aliexpress.com/item/Opus-BT-C700-NiCd-NiMh-LCD-Digital-Intelligent-AAA-14500-AA-Battery-Charger-Updated-From-BM110/32362352271.html?spm=2114.13010708.0.0.H6rDxD
Akku:
https://www.aliexpress.com/item/Soshine-NI-MH-1-2V-AA-2600mAh-Rechargeable-Batteries-Low-Self-discharge-Durable-2A-battery-Pack/32402516026.html?spm=2114.13010708.0.0.XVXzLP -
Ádyka
őstag
válasz
r.levente75 #11776 üzenetére
Iszonyat drága. Ennyiért már profi töltő is van, mellé meg bármilyen jó akksi.
-
kugyu21
senior tag
válasz
r.levente75 #11772 üzenetére
Akkor el kell döntened, hogy gyorsan akarsz tölteni és akkor hamar amortizálódnak az akksijaid, vagy veszel inkább még egy szett akkumulátort és akkor a másikat ráér lassabban is feltölteni. Én inkább az utóbbit választanám, az IKEÁ-s akksi nem olyan drága, és egy IPC vagy klónjait választanám hozzá.
Tiéd a döntés. -
Kernel
nagyúr
válasz
r.levente75 #11767 üzenetére
Lehet éppen, csak a BQ-CC55E (ha ez van hozzá), 2 órás, 3 színű LED-des töltő elég durván tolja.
Bár szerintem a 3,2 A egy AA cellára vonatkozik, kettőnél 1,6A.
3-4 cellánál valószínűleg 800 mA, ami már nem is olyan rossz.
A túl nagy töltőárammal kapcsolatos kételyekről már sokszor volt szó, az akku életét bizonyára nem hosszabbítja.
-
jozsi252
veterán
válasz
r.levente75 #11510 üzenetére
Negyed órás töltésnél nem fog azzal szenvedni a töltő hogy végefele normálisan csökkenti az áramerősséget, mint a "normális" töltők. Amúgy ezzel az akkuid is gyorsan taccsra vágod..
-
Ádyka
őstag
válasz
r.levente75 #11173 üzenetére
Na de hogy a töltőhöz is....
-
Ádyka
őstag
válasz
r.levente75 #11170 üzenetére
Na ez már fanatizmus a javából.
-
blattida
nagyúr
válasz
r.levente75 #11170 üzenetére
Az eneloop töltők nagyon egyszerűek, a legtöbb normális töltő jobb náluk, a linkelt opus is.
draco31
Nyugodtan megveheted, jók ezek a töltők.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hobby elektronika
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- GTA VI
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Goddess of Victory: Nikke
- Okos Otthon / Smart Home
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Bomba ár! MacBook PRO 13" Early 2015 - i7 I 16GB I 1TBSSD I 13,3" Retina I OS X Monterey I Cam I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest