Aktív témák
-
-
Jester01
veterán
Miért van az, ha megírok egy CD-t amiben a filenevek magyar karaktereket tartalmaznak, nem tudom rendesen megjeleníteni windows alatt?
Valószínűleg nem kapcsoltad be a joliet bővítéseket, vagy a cdrecord rossz forrás kódlapot használt és így elrontotta az unicode konverziót. -
Dzsekó
addikt
Az mplayer feliratozással én is szenvedtem, kalapos, hüllámos volt az ékezet vagy egyszerűen csak szóköz volt az ékezetes karakter helyett.
Nekem grafikus mplayerem van, amiben van egy rész a beállításokon belül, ahol ki lehet választani 1 fontot a felirathoz.
Egy régi win95-ös magyar arial bevált.
Innen le tudod szedni:
[link]
ezzel tök jól megy minden és mplayeren belül a méretet is tudom változtatni.
Alapból 4 asszem.
[Szerkesztve] -
GD
őstag
nos igen, ez nálam sem kevés izgalmak okozója volt..melyik disztrib-ben van ilyen bajod?
ez az iso és utf olyan érzés mint a dvd-be a + & - ,bármelyik jó lenne csak az egyiket kikellene vonni..
a másikat pedig rendesen felkészíteni a nemzeti karakterekre és minden op rendszerben azt használni -
zLegolas
őstag
-
ngabor2
nagyúr
Nem, ott van köztük a szóköz (asszem dump és check). De az fstabban úgyis meglátod. A lényeg az umask.
Ja, és innentől kezdve az adott könyvtárakhoz való hozzáférést a file-ok és könyvtárak jogai fogják meghatározni.
remélem nem írtam hülyeséget, most, hogy belegondolok, lehet, hogy csak vfat-nál van értelme a umask-nak? -
ngabor2
nagyúr
fstabba:
/dev/hda2 /mnt/valami reiserfs defaults,auto,umask=000 0 0
brutom: ilyen igények ilyen gépen... szerintem nem fog menni.
Legalábbis számomra a könnyű kezelhetőség azt jelenti, hogy nagyjából minden ''adja magát'', és lehetőleg grafikus a felület. Ilyen gépre viszont egy normális, nem elavult graf rendszert nem fogsz tudni feltenni. Mármint olyat, amivel egy 10-12 éves gyerek elboldogul (a Debiant még mindig nem merem ajánlani full kezdőknek, csak ha sok kitartása van...). Ráadásul a vinyó is elég kevéske.
Ilyet ritkán szoktam mondani, de arra a gépre még mindig jobb a win98, mint egy grafikus Linux.
Esetleg úgy lenne megoldható, ha az a gép csak egy kliensként fut, tehát egy másik, erősebb géphez kapcsolódik, és majdcsakhogynem terminálként viselkedik. Akkor a nagyobb gépre egy kultúrált rendszert feldobsz, VNC rá, és a kisgépről tulajdonképpen a nagyon dolgozol.
[Szerkesztve] -
GD
őstag
ejnye, miért nem rw lemezen tetszik gyakorolni
buktá 100ft tanulópénzt
még kezdő cd író korom óta tartom magam ehez..
első yamaha 8X írómat 55E-ért vettük öcsémmel..azért ma adnak egy csúcs A64 procitpár lemezbe belekerült mire rájöttünk hogy a dma hasznos dolog és hogy a nero korai verziói nem kódolnak vissza mp3-at 128kb fölött.. és a win98 dolgai .. régi szép idők
annak is nézz utánna kezel e 2Gb feletti file-kat a growizé
[Szerkesztve] -
escie
őstag
''Nem tudjátok, hogy az urpmi kezeli a csomagfüggőségeket??''
ahogy látom/tippelem ez egy rpm frontend. tehát igen.
amúgy egyedül a slaki-ról tudok, ami nem használ függőségeket. a gentoo után a második kedvenc rendszerem.és nem nevezném ''értelmetlen'' disztrónak. ha jobban belegondol az ember, sok szempontból kellemes, ha nincs az emberre ráerőltetve a sok függőség. a slaki ilyen. feltételezi, hogy egy gondolkodó lény ül a monitor előtt, aki tájékozott, illetve tud tájékozódni, és képes önállóan döntéseket hozni.
[Szerkesztve] -
dr_strange
senior tag
-
GD
őstag
a yum-mal kapcsolatban vannak kudarcaim annak ellenére hogy az egész netet áttúrtam a legjobb szakmai nemzetközi fórumokat is.. és megvan a Fedora referencia könyv is..
pl local gépről update.. hol csinálja hol nem.. sztem ez a része gáz..
ha meg tisztán teszed fel, nagyon sok cuccot kell leszednie..
persze ez attól is függ mennyi csomagod van fent..
továbbá Fedora a sata vinyóra rescue-ból az életbe nem rakta vissza nekem a grub-ot
mandríva mellett szól: benne van az mc, mplayer alapból .. kb ennyit tudok róla
kicsit nekem nem áll kézre a grafikus partícionálója a telepítőben..de ez ízlés dolga -
zLegolas
őstag
CD:
Egy könyvtár tartalmából CD iso képfájl készítése:
mkisofs -r -o valami.iso -J -V ?lemeznév? /amiből/írni/akarunk
A felhasználói könyvtárunkban lévő valami.iso CD lemezképfájl kiírása:
cdrecord dev=0,1,0 speed=10 -v ~/valami.iso
esetleg megtoldható egy -eject, -dao vagy -data kapcsolóval is:
cdrecord dev=0,1,0 speed=10 -v -dao -eject ~/valami.iso
DVD:
ISO képfájl kiírása:
growisofs -dvd-compat -speed=4 -Z /dev/dvdram=/ahol/van/dvd.iso
Könyvtár tartalmának kiírása:
growisofs -dvd-compat -speed=4 -R -J -Z /dev/dvdram /ahol/van/könyvtárnév -
GD
őstag
1. fstab-ba opcióként megadod a iocharset=iso8859-2,umask=0222 opciókat
persze hasznos ha a 8859-2 kódtábla fentvan
2. miért kell iso neked? nerolinux, dvd-video, belehúzod a video_ts mappába a te mappád tartalmát..de lehet a k3b író progi is tudja
3. a 2-est használva ez a kérdés nem aktuális -
WN31RD
addikt
''Melyiket ajánljátok adattárolásra, ha nem a sebesség a fontosabb?''
ext3
Ha netán összeomlik (vagy csak megsérül) a filerendszer, nagyobb eséllyel lehet megmenteni az adatok egy részét.
De ha ez nem szempont (mert pl. mindig van megbízható backup, van intelligens szünetmentes, stb.), akkor jó lehet a Reiser is, az sok (de nem minden!) felhasználásra gyorsabb. -
-
Polesz
addikt
Nincs baj, ez azt jelenti, hogy a pppd fut a rendszereden és normálisan is tud kommunikálni. Mivel a pppd-t simán parancssorból csak úgy nem szokás használni ezért látod ezt. A pppd indítása a scriptek feladata amik rendesen felparaméterezik mielőtt átadják neki a futás jogát.
-
zLegolas
őstag
Nekem is volt hasonló porblémám, konkrétan tárcshang, oszt' utánna semmi. Ez a Kinternet nevű szépséggel történt, a KPPP -vel csont nélkül tudtam csatlakozni. Marhára idegesített, mert ugye miért is ne...
A megoldás az volt, hogy a KInternet veállításnál van egy asszem Primitív mód névre hallgató jelölő4zet, azt kellett kipipálni vagy beikszelni, mittomnén.
Az, hogy ez mely szöveges fájl mely bejegyzését hogyan érinti sajna nem tudom, de érdekelne...
Remélem segítettem... -
steveetm
őstag
a modemet hallod kattogni, sípolni?
Ha nem, akkor biztos jó eszköznevet adtál meg?(/dev/modem nem mindig létezik, használ a /dev/ttyS0/1 et).
egy iet :pppd[11156]: pppd 2.4.2 started by root, uid 0 látnod kéne, ha meg nincs pppd akkor
/usr/bin/pon: line 57: /usr/sbin/pppd: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
ha meg nincs ppp kernelben akkor : /usr/sbin/pppd: This system lacks kernel support for PPP. This could be because
Ill. már elfeljtettem hogy mien disztrib. suse logolási beállítása vmi agymenés /def, szal ahhoz nem is tudok meg nem is akarok sokmindent hozzáfűzni.
Üdv.: steveetm -
tildy
nagyúr
cat /var/log/ppp.log
Légyszi
Ezeket ugye megcsinaltad:
''
Legyen ez például az /usr/local/bin/ppp-on:
#!/bin/sh
# /usr/local/bin/ppp-on
# Telefonos PPP kapcsolat felépítése az Internet szolgáltatóval
# (Freemail-es beállítások).
#
# Más szolgáltatóhoz a TELEFONszámot és a SERVER-t mindenképpen át kell
# írni. Ha a szolgáltató nem 'Username:' és 'Password:' jelsorozattal
# kérdez, akkor a megfelelő sorokat módosítani kell.
# A LOGIN-ban és PASSWORD-ben szereplő jelsorozatokat értelemszerűen
# a saját beállításainkkal kell helyettesíteni.
TELEFON=06-51-201-201# az Internet kapcsolathoz szükséges tel.szám
LOGIN=nevem@freemail.hu# login nevem a szolgáltatónál
PASSWORD=jelszavam# jelszó a szolgáltatónál
LOCAL_IP=0.0.0.0# helyi IP cím. Dinamikusan = 0.0.0.0
REMOTE_IP=0.0.0.0# tavoli IP cím. Általában 0.0.0.0
NETMASK=255.255.0.0# a megfelelő 'netmask', ha kell
SERVER=freemail.hu
MODEM=/dev/modem# kézzel létesítendő szimbolikus link a
# megfelelő ttyS-re
SPEED=115200# az elérhető adatátviteli sebesség
PPP=/usr/sbin/pppd# 'pppd' program helye
CHAT=/usr/sbin/chat# 'chat' program helye
tail -f --lines 0 /var/log/messages -
tildy
nagyúr
logod van?
Abból rá lehetne jönni.Milyen modem egyébként?
Bővebben: link
Winmodemhez howto.
illetve ppp konfigoláshoz:
Bővebben: link
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen processzort vegyek?
- Goddess of Victory: Nikke
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- A partnerektől függ, hogy lesz-e Arc csúcs-VGA az aktuális generációban
- Wise (ex-TransferWise)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- Apple iPhone 14 128Gb Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest