- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bővebb Google-támogatást kap sok Garmin óra
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Légies iPhone halvány színei
- Google Pixel topik
- MIUI / HyperOS topik
- 8300 mAh, maradhat?
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
Aktív témák
-
hefe
aktív tag
Nah úgy néz ki eleve az UHU meg az xp rühellik egymást mert már más fórumokban is sokan vannak akiknél ha xp is van fenn vagy bármi más akkor nem müxik a grub.
Lehet a sata2es vinyómat nem szereti de nem bírja átírni az mbr-t.
Csak egy hdd van a gépben és csak azt kérdi hogy átírja e a meglévő mbr-t vagy ne és ha ezt ha azt választom mindig az XP jön be kérdés nélkül.
Úgy néz ki passzolom az UHU-t.
Ezért légyszíves ajánlj nekem valami más linuxot. Amit tudni kell:
-kezdő vagyok nagyon
-jó lenne ha magyar nyelven is lenne
-jó automatikus felismerés(konfig az adataimnál)
-tanulása lenne a cél
(suse 9.3 nuku hang)
Kubuntu?
Ubuntu?
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
Bővebben: link
Válogass, nézelődj. -
zLegolas
őstag
Ááá, hagyjuk... az nem jelent semmit, meg a szerénységem is berzenkedik...
Egyébként nyilvánossá teszem, csak fel kék nyomni a honlapomra, vagy ilyesmi, elvégre azért írtam... annak meg van pár kisebb akadálya (idő+a jelszavamat is elfelejtettem)
Úgy kezdődött, hogy totál magányosan elkezdtem jópár éve a pingvinnel foglalkozni, és amikor valamit sikerült kisilabizálnom, akkor írtam egy fecnit. A fecni hegyeket később elkezdtem bepötyögni az OOo-ba, ezt átpofozva-megnyírbálva kész is volt a szakdoga. -
zLegolas
őstag
Bevezetés
A szakdolgozatom témájaként egy, a Linux operációs rendszer általános otthoni felhasználását segítő anyag készítését választottam.
A saját tapasztalataim alapján az a véleményem, hogy sokan haszonnal forgatnának egy olyan írást, amely segítséget nyújt a felhasználónak a Linux kezdeti nehézségeinek átvészelésében. A célom tehát egy olyan segédlet megírása, amely választ ad a leggyakrabban felmerülő “és hogyan lehet például Linux alatt...” kezdetű kérdésekre.
A hasonló témában fellelhető (egyébként igen bőséges) szakirodalom sok esetben annyira speciális -vagy éppen általános-, hogy nehezen értelmezhető a Linux világával újonnan ismerkedők számára. Annak érdekében, hogy az említett általánosításokat elkerülhessem egy konkrét programcsomagot, az általam leginkább felhasználóbarátnak tartott SuSE Linux 9.0-ás verzióját hívtam segítségül. A munkám három fő részből áll:
I. A Unix operációs rendszerek bemutatása
II. A Linux operációs rendszer bemutatása
III. Linux alkalmazói kézikönyv
A kis CD ikonnal () jelölt témakörökhöz kapcsolódóan további információk vagy programok találhatók a dolgozatom CD mellékletén is. -
Emitel
tag
-
operator10
senior tag
''Ha bemesz amuben ott van egy oylan hogy vezerlopult ott szolgáltatások és ott vedd ki a kdm-et és allitsba a gdm-t, ha gentoo-t hasznalsz akkor másképp kell''
hová megyek be?
Konzol futtat, root-ként.Beírtam hogy mozilla, aztán visszaadta a prompt és semmi.
Vagy ennyire windowsos lennék még -
escie
őstag
kapcsolódó hup.hu hír. -
operator10
senior tag
Igen, valószínű, sőt biztos hogy igazad is van
Megtanulni is megszeretném.Érdekel is meg szügségszerő is lenne.Csak lassan mint szokás szerint vannak gondjaimAmi rendszerint az én tudatlanságomnak, néha megondalatlanságomnak, kapkodásomnak is köszönhető.És sokszor sajna nehéz megfelelő kezdőknek valo doksikat is talállni
Linux tanulási tapasztalataim szerint a legjobb megoldás ha:Az ember fia megkeresi a nekivaló doksit, szépen kinyomtatja, értelmezi, megérti/win után sokszor nem egyszerű/ és sk megprobállja megcsinállni magának.Ha nem megy akkor kérdez.Mondjuk itt
Ez szerintem a járható út linux kezdőknek.Na meg persze a kitartás.De a lényeg: felmountolom a az adott particiot.Pl: mount /dev/sdb1 /mnt
Ezekután MC-vel látom.Kérdésem az lenne hogy kell azt megoldani hogy mindíg ott maradjon?Ne kelljen mindíg felmountulni,Tudom az fstab-ot kellene szerkesztenicsak itt jön a ''kezdők'' gondja.Hogyan?Pontosan mit hová, stb
És pl:X alatti file kezelővel miért nem látni? -
-
Grunya
aktív tag
Hát igen, nekem is ideje lenne már váltani...
Sok kellemetlenségtől megkímálném magam. Ráadásul egy korlátlan net eléréssel már lehetne olyan disztibekkel is játszani, mint a gentoo, Arch...
Tök jó lenne.
Csak még mindig rohadt drága a korlátlan net elérés. Pedig nekem nem is kellene a nagy sávszélesség. -
-
steveetm
őstag
napokszámánál régebbi fileokat megkeresni és vmit csinálni velük :
find -mtime +napokszáma -exec vmitcsinálniezekkel \;
+ man cron
+ egy kérdés tőlem.
Ki mit tud arról hogy reiser hogy supportálja i flaget?
Mert tapasztalataim alapján sehogy, google alapján nem egyértelmü, és ahogy kernelben nézegettem nem értem hogy mértnem megy(vagy minek vannak benne a kezelését szolgáló sorok...)
bugos lenne tán?
Üdv.: steveetm
[Szerkesztve] -
Sikoly
tag
A rendszergazadsággal kapcs-ban már nincs semmi gond!
Kicsit Win-es beállítottságú még az agyam és megfeledkeztem róla, h Linux alatt alapértelmezetten nem rendszerazdaként lépek be!
De a wines problémám még mindíg fenn áll:
Előzmények: XP mellé akartam felrakni a Linuxot, Partition Magic-kel csináltam neki egy 2Gb-os primary ext2 tip. partíciót, eddig nem volt semmi gond!
A win szépen elindult, minden rendben volt (igaz a partíciót, csak PM alatt lehetett látni win alatt, de ezen nem lepődtem meg!).
Majd szépen feltelepítettem erre a partícióra a SUSE Linux 9.1-et!
Eddig sem volt semmi gond, mivel a Linux bootmanagere megkérdezte tőlem, h melyik oprendszert akarom elindítani, viszont ekkor már nem indult el a Win...
Vmi olyan hibaüzit ad, h ''Nem található oprendszer'', de adott már ''Rossz fájlrendszer'' tip. üzeneteket is...
Gondoltam, ha törlöm az összes partíciót és szépen leformázom az egészet NTFS-re, akkor minden jó lesz!
Hááát nem... Hibaüzenet: ''Nem található operációs rendszer...''- Ezt akkor dobja ki, miután WinXP int. SP2 CD-ről szépen bebootolok, leformázom az egész winchestert NTFS-re, majd a telepítő szépen átmásolja a fájlokat, majd restart, BIOS-ban beállítani, h HDD-ről bootoljon és ekkor nem a mexokott wines boot képernyő fogad, hanem ez a kis hibaüzenet...
Egyszerűen nem értem! -
tierbatyo
senior tag
Bővebben: link Ezt megcsináltad teljesen?
[Szerkesztve] -
escie
őstag
usb mass storage, és scsi disk support kell a kernelbe, aztán ha minden oké, akkor a /dev/uba1 alatt lesz a pendrive.
aztán már csak mountolni(''mount /dev/uba1 /ahova/mountolni/akarod/'') kell, illetve felvezetni az ''fstab''-ba.
mindez a legújabb 2.6-os kernelre vonatkozik... -
escie
őstag
-
tierbatyo
senior tag
3. pont azért kell LILO-nak, mert /proc/partitions-ban van, hogy milyen partíciók vannak a vinyón. LILO szereti ellenőrizni, hogy ténylegesen léteznek azok a partíciók, amik a lilo.conf-ban vannak.
4. a root partíciót változtatod meg, az eredeti Linuxos partíciód lesz a root, olyan mintha bebootoltál volna vinyóról. -
tierbatyo
senior tag
1.LiveCD-vel bebootolsz.
2. Felmountolod az eredeti root partíciót: mount -t ext3 /dev/hdaX /mnt/valami
3. mount -t proc proc /mnt/valami/proc (ez nem biztos hogy kell, nekem LILO-nál szólni szokott, ha nem csinálom meg)
4. chroot /mnt/valami /bin/bash
5. grub-install /dev/hda
Szerintem így kellene, bár még soha nem használtam grub-ot.
[Szerkesztve] -
Out
addikt
szivesen
Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest