Aktív témák
-
Dzsekó
addikt
válasz
Jester01 #3985 üzenetére
Nem mondom, hogy 100%-ig értem mit csinál ez a kis progi, de úgy átlátom.
Kár, hogy kilóg 2 sornak a vége, azt nem látom.
Nálad az látszik?
Gondolom ezt úgy kéne, hogy ezt beírom egy pl. play nevű fájlba, futtatási jog neki,
aztán ''play movie.avi''. Ugye?
Még egy adalék, hogy nekem teljes grafikus az mplayer, tehát a graf felületen egy klikk a filmre, és bejön az mplayer, és már játssza is a filmet. Szóval ebben az esetben járható út lenne, hogy ahhoz a play-hez rendelem az avi-t? Ha egyáltalán hozzá tudom rendelni...
Szerk: ctrl c, ctrl v-vel már látszik az egész progi.
[Szerkesztve] -
Dzsekó
addikt
válasz
zLegolas #3972 üzenetére
Oké, már értem a tili-tolit. Olyat nem lehet csinálni, hogy a 4:3-nál ne szúrjon be fekete sávot, csak a szélesvásznúnál?
Mert az nem zavar, hogy fent van a film, de az igen, hogy a 4:3-as képarányút 14''-ban nézem egy 19''-os képernyőn.
Inkább 4:3-ban tegye rá a feliratot a filmre (amúgy nincs is 4:3 feliratos filmem), de ne méretezze át.
Ez az sdl a fekete sávra teszi a feliratot? -
Dzsekó
addikt
válasz
Jester01 #3966 üzenetére
Nekem úgy volt windowsban megcsinálva, hogy mindig a képernyő aljára írta a felíratot.
Ha több sorban volt, akkor is letette az aljára, és az utolsó sor mindig a képernyő alján volt.
Ez így tökéletes volt, mert 2.35:1 aránynál 3 sort ki tudott írni, 1.85:1-nél 2 sort, 3. fele már egy picit a videón volt, 4:3-nál nyílván az egész szöveg a videón volt, de kevés ilyen filmet láttam még, amelyik feliratos is.
Itt a probléma az volt, hogy a videót tolta, de ha volt felirat, ha nem.
Idegesítő ez a 4:3-asnál volt, mert általában azok nem feliratosak, de a videót összeugrasztotta kicsire. Azt a 100-as értéket asszem 80-ra vettem, és így a 2.35:1 jó volt, az 1.85:1-nél félig rátette a feliratot, de legalább annyira nem ugrott össze a 4:3.
Ez a külön conf fájl jó lenne, kéne egy külön 4:3-hoz. Szóval az kéne, hogy 4:3-at ne tolja sehova, csak a szélesvásznút. Ezt hogy tudom megvalósítani (ha lehet)?
És mit írjak a conf fájlba? -
Dzsekó
addikt
válasz
Jester01 #3963 üzenetére
Már egy éve csináltam ezt, aztán feladtam.
Az mplayer config fáljába írogattam ilyesmit, de az azt csinálta, hogy a videót tolta fel.
Nos ez az 1.85:1 aránynál és 4:3 aránynál nem volt szerencsés, mert annyira
feltolta, a videót, hogy kilógott volna a monitorról. Kilógás helyett azt csinálta az mplayer, hogy az x koordinátát lecsökkentette a képarány megtartása érdekében.
Szóval 4:3-as képaránynál a kép felső közepébe rakta a monitorom képénél egy kisebb kockába a videót.
Remélem érthető volt.
Közben kikerestem, nálam ez volt:
vop=expand=-1:-100:-1:0
Ez nem teljesen ugyanaz, amit te írtál, ezt be tudom írni az mplayer config fájlába (~/.mplayer/config)? -
Dzsekó
addikt
-
Dzsekó
addikt
Az mplayer feliratozással én is szenvedtem, kalapos, hüllámos volt az ékezet vagy egyszerűen csak szóköz volt az ékezetes karakter helyett.
Nekem grafikus mplayerem van, amiben van egy rész a beállításokon belül, ahol ki lehet választani 1 fontot a felirathoz.
Egy régi win95-ös magyar arial bevált.
Innen le tudod szedni:
[link]
ezzel tök jól megy minden és mplayeren belül a méretet is tudom változtatni.
Alapból 4 asszem.
[Szerkesztve] -
Dzsekó
addikt
válasz
zLegolas #3872 üzenetére
Mostmár tisztában vagyok velük.
Tudom, hogy bármit bárhova csatolhatok, de én az alap felajánlásra gondoltam. Szóval, ha nem változtatok rajta, akkor ahova teszi.
Tudom, hogy nem csak windows partíció van, csak példát írtam, és lehet NTFS partíció is, de gondolom te is csak példát írtál. -
Dzsekó
addikt
Ez a jó szó, hogy alapul. A Novell is kiadott egy Novell linuxot, elég gagyi amúgy, 3 cd,
piros színű, és semmi köze Suse-hez, csak a szerkezete, formája hasonlít, nomeg az, hogy elején kiírják, hogy suse alapokon.
Szóval vették a suse linuxot, és azt kedték el átalakítani/fejleszteni.
Uhu-nál meg a debiant vették alapul. Láttam uhu-t, és nagyon sokmindenben különbözik Suse-tól, nem is származhat egy ''őstől''. Pl windows csatolási pontjuk is tök más.
És ha nincs a debian, akkor csomó disztrib nem létezne ma, vagy máshogy nézne ki, mert nem Debianon alapulna. Remélem, ez így megállja helyét számodra. -
Dzsekó
addikt
Nem vagyok haragos típus, de ezt láthattad.
Nem találom, hogy hol írtam, hogy belemennek a kernelbe progik.
Én olyat írtam, hogy:
Ha már megfelelőszámú új progit/beépülő modult gyűjtöttek össze, akkor lép egyet a patch level, majd ha stabilnak bizonyul, akkor lép mégegyet felfele.
És utána írtam, hogy a progi az lehet fejlesztői javítás.
[Szerkesztve] -
Dzsekó
addikt
Oksa, rendben van. Azért a disztríbúciókkal tisztában vagyok.
Én úgy tudtam, hogy a linux az az alkalmazások nélküli alap cucc.
Tehát ahogy Sipi mondta akkor a linux kernel + alapprogramok.
De ti is programokat írtok, akkor nem értem ebbe mért kellett escie-nek belekötni.
Amikor mondom, hogy kaptam linuxot, én oda szoktam mondani elé a disztribútort.
escie:
Másból meg lehet, hogy én okíthatnálak ki. Még csak most tanulom.
Egyébként sok dologra mondtad, hogy hülyeség, amit szó szerint a tábláról másoltam le és a füzetből meg ide. Úgyhogy akkor az oktató a ludas, nem én.
De majd lehet, hogy rákérdezek ott is. -
Dzsekó
addikt
Vicces gyerek vagy te.
És te tudsz tényeket mondani? Csak hajtogatod, hogy kavarás.
Nem hiszem el, mert akkor nem okítanák.
Azt honnan veszed, hogy a 0.11-et viccből adta ki Linus?
Ez tényleg érdekelne. Link vagy valami.
Progi az sokmindent jelent. Igaz, jelenti az openoffice-t is, de jelenti azokat a javításokat,
amelyeket a programozók készítenek. Az openoffice már nem is inkább program, hanem programok összessége, másnéven alkalmazás.
A többit viccnek vettem. Nem idegesítem magam. -
Dzsekó
addikt
A kb 1 tucat tipp volt, de ezek szerint jóval több van. Viszont a 2 alap disztró (Fedora, Debian) az nem tipp.
Még annyit, hogy 0.1 kernel után jött a 0.11, ami javítást tartalmazott.
94-ben kijött az 1.0.0.
Valamikor pedig 4 számjegyű lett a kernel verzió, amiben az 1. a verziószám, a 2. a patch level, tesztelő verzió vagy sem, ha páratlan, akkor tesztelő verzió (pl. 2.5.x.x)
a 3. a sublevel, a 4. az extra version.
Ha már megfelelőszámú új progit/beépülő modult gyűjtöttek össze, akkor lép egyet a patch level, majd ha stabilnak bizonyul, akkor lép mégegyet felfele.
De a kezdet a 0.1, mert innen kezdték fejleszteni a kernelt. -
Dzsekó
addikt
Pontos idézet:
''Linus Torvalds, aki 1991-ben egyetemistaként nekilátott egy rendszermagot írni számítógépére. A rendszermag rövid idő alatt eljutott arra a szintre, hogy belőle - és a GNU csapat által évek alatt összehordott programokból - használható operációs rendszert lehetett összeállítani, amelynek gyors sikerét a UNIX jó előre megalapozta''
Pere László: Linux felhasználói ismeretek (2002) -
Dzsekó
addikt
Nekem tanfolyamon mondták, hogy két alap disztribúció van: Fedora és Debian, és ennek alapjait használva épül fel a többi.
De mindnek az alapja Linus Torvards Linuxa 0.1-es maggal. Mivel ez volt az első.
''A GNU project progi darabkái összeolvadtak Linus Torvalds első Linux fejlesztésével, és 1991-ben létrejött a 0.1-es alapmaggal egy használható op rendszer.
Ezt meg a tankönyvben olvastam ma. -
Dzsekó
addikt
Már javítottam a két alap disztribet.
A Susét 9.1-es verziónál felvásárolta a Novell, kb. 2003/2004-ben.
Amit belinkeltél, ott is Linus Torvalds neve van.
A Minix az egy Unix op rendszer, és persze, hogy Linus a Unixot használta fel, mivel az már létezett, elvégre gépi kódban elég bonyolult lett volna megírnia Linuxát.
A Linux nevet ő adta viccesen a saját nevéből és a Unix nevéből.
A Unix-ot meg Kernighan-Ritchie C nyelvéből hozták létre. -
Dzsekó
addikt
válasz
emitter #3818 üzenetére
Szia!
Linux nagyon elterjedt a Bankhálózatoknál. Németországban a Deutsche Bank is áttért már a Linuxra. Magyarországon még nem igazán használnak Linuxot tudtommal.
De ami késik, nem múlik.
Zárt a linux kernelje, ezért a vírusok nem tudnak betörni, ilyesmit hallottam.
A másik meg hogy nem nagyon írogatnak linuxra vírust, mert kevesen használják az op-ot, és nehezebb megírni a vírust.
Nekem vírusírtóm sincs linux alatt.
Kb 1 tucat disztró lehet a világon, de két alap disztróra épül mind.
Az egyik a Fedora a másik a Redhat asszem.
Pl. Suse a Redhat-ból alakult ki úgy tudom.
A GNU project progi darabkái összeolvadtak Linus Torvalds első Linux fejlesztésével, és 1991-ben létrejött a 0.1-es alapmaggal egy használható op rendszer. Ez az alapmag minden kiadású linuxban benne van. -
Dzsekó
addikt
válasz
emitter #3818 üzenetére
Szia!
Linux nagyon elterjedt a Bankhálózatoknál. Németországban a Deutsche Bank is áttért már a Linuxra. Magyarországon még nem igazán használnak Linuxot tudtommal.
De ami késik, nem múlik.
A másik meg hogy nem nagyon írogatnak linuxra vírust, mert kevesen használják az op-ot, és nehezebb megírni a vírust.
A GNU project progi darabkái összeolvadtak Linus Torvalds első Linux fejlesztésével, és 1991-ben létrejött a 0.1-es alapmaggal egy használható op rendszer. Ez az alapmag minden kiadású linuxban benne van. -
Dzsekó
addikt
válasz
emitter #3818 üzenetére
Szia!
De ami késik, nem múlik.
Dzsekó
addikt
Szia!
Tegnap én is akartam írni neked ezt a menu.lst-t, de megnézvén ott csak chainloader (hd0,0)+1 cuccot láttam a windows-nál.
Ekkor gondoltam azt, hogy rossz a (hd0,2) amit nálad írtam, mert nálam 1. a windows, mégis 0,0 van ott.
Szóval pontosan mit írtál át a menu.lst-ben?
[Szerkesztve] -
Dzsekó
addikt
válasz
ngabor2 #3790 üzenetére
Suse-be bent van az ntfs modulként, de ha Thom!-nak nincs, akkor azzal a modprobe-al beteheti.
Nekem amúgy akkor kellett belekotornom fstab-ba, amikor egy tárvinyót cseréltem, suse felismerte, de a 3 partíciója közül az egyiket fat32-nek detektálta, és látta ugyan a partíciót, de üresnek, és nem engedett ráírni semmit. Átírtam ntfs-re fstab-ban és voilá
Te tudod mi az a dump, ami 0?
És mi lehet az sda2?Arról nem szól a fáma.
[Szerkesztve] -
Dzsekó
addikt
hogy vannak a partícióid?
Ebben nincs is benne az xp partíció
próbáld meg beírni:
/dev/sda1 vagy 2 /windows/c ntfs ro 0 a dump-ot nemtom mi, de mivel minden 0 ezért legyen az xp is 0
mivel nemtom a partíciódat, ezért nemtom, hogy sda 1 vagy 2-e.
Még valami, a /windows/c a suse linuxnál a csatolási pont, a tied eltérhet.
[Szerkesztve] -
Dzsekó
addikt
Nem vagyok biztos ebben a (hd0,x) részben.
Miután beírtad a (hd0,-t nyomj 1x vagy 2x TAB-ot és kiírja a lehetőségeket.
Ha jónak találod, ahogy először írtam, azaz nincsen 0. partíció, akkor ne csinálj semmit, viszont ha van 0. partíció, akkor a javított hozzászólásom a jó.
De mindez előtt nézd meg fstab-ot, mert ha megy linux, akkor sztem jól csináltad. -
Dzsekó
addikt
Akkor át kell írni az fstab-ot, hogy fat32 helyett ntfs legyen.
Ha van még más ntfs partíciód, akkor ahhoz legyen hasonló.
Most megnéztem az én suse10-esemét, de ott már csak oda van írva, hogy vfat vagy ntfs. Még 9.1-ben egy csomó kapcsolót meg mindent át kellett írnom, és utána jó lett.
Viszont, ha nincs ezen kívül még ntfs vagy fat32 partíciód, akkor elég nehéz, mert nincs
mintád.
Hú most nézem, hogy picit elkeféltem a (hd0,2) részt, az (hd0,1)
mert hardveresen 0-tól van a számozás, a linux a hda-val vagy sda-val már 1-től kezdi
a számozást, tehát az sda2 jó.
Ha megcsináltad, amit írtam csináld meg kijavítva. Hiba volt, hogy nem mentetted MBR-t.
De először próbáld meg átjavítani fstab-ot.
[Szerkesztve] -
Dzsekó
addikt
A boot sectort kell helyrehoznod.
1. Bootolj be annak a linuxnak az 1. cd-jével biztonságos módban, ami gajra ment.
2. Csatold fel root-ot: mount /dev/sda2 /
Lehet, hogy nem jó az sda2. Így meg tudod nézni: cat /etc/fstab
Ezután gépeld be a parancssorba:
grub <enter>
root (hd0,2) <enter>
setup (hd0) <enter>
quit <enter>
Ezután indítsd újra a gépet, és remélhetőleg jó lesz.
Ha primary master a vinyód, akkor hd0. -
Dzsekó
addikt
Kérdezted 2 napja az iso-t.
Ezt próbáld ki:
cat /dev/dvdrom > proba.img
Próbáld ki, nekem működött. Ugyanez floppyval:
cat /dev/fd0 > image.img
/media alatt nézd meg, hogy biztos dvdrom az eszközöd neve. Értelemszerűen változik a cdimage-s sor, ha más neked.
Ez ugyan nem iso asszem, de olvassa minden.
[Szerkesztve] -
Dzsekó
addikt
válasz
ngabor2 #3750 üzenetére
Igazából nem is próbáltam, mert eléggé más a 10-es suse.
9.1 alá felment a 9.0-s cucc. Inkább befordítom. Köszi, mert ezt a berlios oldalt nem ismertem. a valknut/dclib az a 2 cucc egyben? Szóval elég csak azt leszednem? Te állítottál már be lirc-et távirányítóhoz?
[Szerkesztve] -
Dzsekó
addikt
Igazából az explorer vagy valami 5. próbálkozásom volt. Explorert nem akarom linux alatt futtatni, csak láttam képeket, amin rajta volt, ezért gondoltam hátha megy.
Jó a Suse-s firefox. Ami kellene az msn messenger, word-excel esetleg, DC++, Torrent,
stb. Nem tudja valaki, hogy Netrádiót hogy lehet az XMMS-be betenni?
webcím/listen.pls nem működik, szal nem teljesen olyan mint a winamp. -
Dzsekó
addikt
A másik dolog, amiben segítség kellene. Szeretnék emulálni 1-2 win cuccot.
Van a linuxomban wine, de ha beírom wine iexplore.exe (elérési úttal) akkor valami lefut, de errorral leáll. Hogy kell ezt a wine-t pontosan használni? -
Dzsekó
addikt
Kis segítséget szeretnék kérni, hogy hogyan kell Suse linux 10 alá távirányítót beröffenteni? Van a yastban egy IR kezelő, ami elindul linux startkor, de kell neki a lirc. Viszont a lirc.org-on annyi minden van, lirc, xirw, lircrc, remotes, pontosan nem tudom melyiket hova kell betenni.
Segítségeteket előre is köszi!
Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 06.05
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z390 i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest