- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Íme az új Android Auto!
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Friss rendereken a Galaxy S25 Slim
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Három új órát hozott a Samsung, a csúcson az Ultra
- Nagyot fejlődhet a Galaxy Ultra periszkópos kamerája
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz Takhanto #13597 üzenetére
Igen, ez tényleg frissítés miatt. De a szoftverközpontnak, vagy csomagkezelőnek a menüben ott kéne lennie (mondjuk a frissítés miatt azzal is csak akkor tudod feltenni a krómot, ha végzett a frissülés).
Java-t ugyanúgy szoftverközpontból vagy terminálból telepíts.
(A terminálos parancs ugyanaz mint a chrome-hoz, csak sun-java -t írsz a végére, meg egy icedtea -t is érdemes feltenni.)[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Takhanto
őstag
Linux RPM filesize: 20.2 MB Instructions
Verify NowAfter installing Java, restart your browser and verify Java has been installed correctly.
Linux (self-extracting file) filesize: 20.7 MB Instructions
Linux x64 * filesize: 20.3 MB Instructions
Linux x64 RPM * filesize: 19.7 MB InstructionsMelyik java lesz a megfelelő? Hogy tudom megnézni 32 vagy 64 bit-es ubuntum van?
Az újságírás abból áll, hogy az olvasókkal,akik nem is tudtak arról, hogy Lord Jones élt, közlik, hogy Lord Jones meghalt.
-
Takhanto
őstag
E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11: Erőforrás átmenetileg nem érhető el)
E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, lehet hogy másik folyamat használja?Lehet hogy frissítés van folyamatban és az végett nem megy?
Az újságírás abból áll, hogy az olvasókkal,akik nem is tudtak arról, hogy Lord Jones élt, közlik, hogy Lord Jones meghalt.
-
válasz Takhanto #13593 üzenetére
Ja, akkor lehet, hogy csomagkezelő kéne, nem szoftverközpont. Végülis a szoftverközpont csak csicsa.
De ha nyitsz egy terminált és
sudo apt-get install google-chrome
vagy
sudo apt-get install chromium-browser
vagy
sudo apt-get install chromiumAkkor is letölti és felteszi.
[ Szerkesztve ]
-
lapa
veterán
válasz Takhanto #13592 üzenetére
mik vannak, ha a start menüre klikkelsz?
egyébként mégegszer: szerintem elég rizikós amit csinálsz, szerintem kezdd inkább újra. vagy rakj fel egy 10.04-et, az nagyon stabil. vagy rakj fel eleve egy 11.10-et, mert az a jelenlegi legfrissebb.
a 10.10-et kétszer upgradelni szerintem nagyon rossz ötlet, lehetnek rejtélyes hibáid, és elmegy a kedved a küzdelemtől.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz Takhanto #13583 üzenetére
Nem kell letölteni, nem windóz ez.
A szoftverközpontban kiválasztod, és nyomsz egy telepítést, megoldja magától.
Ha mindenáron telepíteni akarod, amit leszedtél, akkor jobb gombot nyomsz rajta, és "megnyitás mással", csomagkezelővel megnyitod.Mutogatni való hater díszpinty
-
Takhanto
őstag
Ma telepítettem fel az ubuntu 10.10-est,most éppen frissíti 11-re. Letőltöttem google chrome böngészőt, hogy kell feltelepíteni?
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz bambano #13577 üzenetére
Megoldódott azóta. az rsrc_nonstatic modul kellett még, és helyből látja.
Most ép az X szerverrel küzdök, azaz már fent van, kb. működik is, csak egy Openbox vagy Blackbox kéne, és nem emléxem, hogyan állítottam be a virtuális gépen az 1. displayt
@Bici : Ezek mindegyike lehetséges. HTML5 tuti van, azt már én is használom, Webgl meg ilyesmi meg vagy van, vagy lesz mire lesz procid.
-
Narancs
őstag
válasz Narancs #13555 üzenetére
Mégsem jó
Azóta nem látja az USB-s billeket a gép. Hármat kipróbáltam, BIOS-ban még tudok lépegetni, UBUNTU 11.04 alatt már nem működnek. Azóta annyit csináltam, hogy megpróbáltam elindítani egy videót, amihez le akart szedni három csomagot. Kérte a jelszót, majd rögtön ki is írt valami ilyesmit, hogy "hiba, eza művelet nem irányítható távolről, háttér daemon leáll". Hogy azóta nincs bill, vagy azóta nincs, hogy újrakonfigoltam a phpmyadmin-t, nem tudom, de mást nem csináltam a géppel ez biztos.
Mi lehet a gond?[ Szerkesztve ]
Beauty is pain
-
félisten
Sziasztok!
A Linux jelenleg hogy áll a jövő Webes és multimédiás szabványaival? Pl.: webGL, és társai.
Eddig ilyesmire alkalmatlan gépeken használtam csak linuxot, így még a videolejátszást sem próbáltam ki, de most gondolkodom, hogy linuxot rakok egy AMD-s HTPC-re. Érdemes?
Gentoo linux lenne a kiválasztott, és a gép valszeg egy Trinity procis barebone lesz majd amikor megjelenik. Igazi multimédia gépet szeretnék faragni belőle: több monitor, fullos videolejátszás, compiz, Webes csicsák, játékok, stb.
Tudom, hogy nagy fába vágom a fejszémet, de szóljatok ha a lehetetlenre vállalkozom!
Rászánom az időt és energiát, ha van értelme, de irreálisan sok munkát nem akarok fordítani egy félmegoldásra.
Köszi!
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
klambi
addikt
ACL-ekben tudna nekem valaki kicsit segíteni?
"Mond szépen angolul: Gyors róka!"
-
Na idevágó kérdés.
Debian Lenny. Csücsül egy laptopon, amiben van egy PCMCIA aljzat, és abban egy 3c572 hálókártya.
Hogy lehet életre kelteni?A telepítő felismeri, az i82092 és a pcmcia, pcmcia_core modult tölti be a PCMCIA-hoz. A hálókártyához jó 3c574_cs modul. Ezeket betöltöm, de ettől még nem lesz eth0-m, meg hálózati kapcsolat sem... (A telepítő jól detektálja, de a telepítés után nem műxik.)
A lspcmcia é pccardctl meg semmit nem mond a modulok betöltése után a kártyára.
A kernel 2.6.26-2-486.Mit lehet ezzel csinálni? :S Létre kéne hozni neki valahogy /dev eszközöket gondolom, de azt hogyan?
[ Szerkesztve ]
-
JA, nálunk windóz alapú a céges cucc Ott csak a VPN-hez használom a kártyát. Az elvileg kidob, ha kiveszed, gyakorlatilag meg néha még kártya ki, és megy tovább - akkor is, ha közben sleepbe tettem a vasat, és fél óra múlva ébresztem
Baromi biztonságos ámMutogatni való hater díszpinty
-
lapa
veterán
mondjuk nálam úgy van, hogy hitelesítesz, aztán viheted a kártyát amerre látsz. szóval ugyanaz a rendszer, mint jelszóval, nem szarakodtam hogy lockoljon ha kihúzom vagy ilyenek. a kártyát eleve nem lockolhatod, mert mittomén először sudo-zol, aztán nyitod a truecryptet. ezt egy klikkre csak úgy tudod megtenni, ha elengedi sudo után a kártyát.
a fogyasztásmániával meg nagyon szépeket lehet alakítani, csak a kompromisszumokat kell kikerülni valahogy.
[ Szerkesztve ]
-
Jaj. A fogyasztásmániás
Amúgy remélem az UJJabbak már nem verhetők át.
Sajnos a mostani cégesemben nincs (nem ez a legrosszabb benne), így macerás mindig beírni a jelszót.
Smartcardot meg nem olvassa a kapunyitó, ha a gépben van[ Szerkesztve ]
-
lapa
veterán
látni láttam, de nem vagyok teljesen képben melyik mit néz. ha minden igaz nem minden esetben triviális a fakelés. de mivel nagy ívben kikerülöm a részleteket nem ismerem. a gépen első dolgom volt lehúzni a szalagkábelt, nekem ne fogyassza a fél tizedwattot. nem lopom én az áramot.
-
Ja, az én céges gépemen ott nem sok értelmes dolog volt. Meg akkor már úgyis mindegy volt a cégnek.
Igazából a gépre lehetett ujjlenyomattal bejutni, de azzal a userrel sokat úgysem tudott kezdeni senki, mert adatok a hálón, ahhoz jelszó kell, szerverekhez jelszó kellett, stb.A legnagyobb előnye az volt, hogy az egyik ujjam helyére behúztuk az asszonyét, és amikor otthon volt a masina, ő is használhatta
Különben láttad a (asszem) Mythbusters-ben az ujjlenyomatolvasós tesztet? Zselével is, meg FÉNYMÁSOLATTAL is átverték
[ Szerkesztve ]
-
lapa
veterán
azért privát adatokat nem bízok ujjlenyomatra. ahogy mondani szokták mindenre felírod, amit megfogsz. akkor már inkább a jelszó, még mindig megnyugtatóbb implementációs oldalról.
vpn kapcsán egyelőre örülök, hogy legalább egy xauth-os ipsecet összehoztam, pláne androidon küzdöttem eleget. ez is a nevetségesség teteje a cisco részirűl hogy nincs működő kliens, mindegy. mindenesetre a certifikás-smart cardos vpn szép feladat, majd egyszer talán nekifutok. de szerintem a fritzbox nem fogja támogatni, csak hekkelt fw-rel.
-
-
bambano
titán
debianra kellene nekem valami egyszerű tartalommenedzsment cucc. web szerverre kellene feltöltögetni időnként pár fájlt, lehetőleg biztonságosan.
valakinek valami jó ötlete? tapasztalatok? wordpresst épp most törik rommá, a drupal meg a joomla szerintem nagy ahhoz, ami nekem kellene.esetleg dotcms-t ismeri valaki?
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
lapa
veterán
válasz MacCaine #13564 üzenetére
igen, így remek. mondom, működött eddig is, csak a szerver gépen nem tudtam egyből azzal bejelentkezni. várnom kellett nagyjából 10 mp-et, csak utána kérte a pint, addig jelszavazni akart.
egyébként smart kártya for prez. a hálózati meghajtóktól a távoli asztalon át a truecryptig (meg persze a loginig) minden nagyon kényelmes vele.
persze azért relatíve egyszerű dolgom volt, mert nekem az sshfs és a tsvnc is ssh, szóval az ssh-hoz belőve minden arra épülő cucc automatikusan használja.
talán az egyetlen hiányzó részlet, hogy az ubuntu beépített home titkolása nem tudja használni, ezért lett a truecrypt a b terv. már könyörögtem itt-ott egy fde implementációért, és van is egy elvileg működő pakk, de gyak dokumentáció nélkül, szóval az nekem nem elég.
-
rt06
veterán
nem, a K a kill, vagyis a leallitas sorrendjere van befolyassal, neked olyan kellene, ami S betuvel kezdodik (elvileg 2-5 runlevel-en ilyeneknek kellene lennie, a K helye inkabb a 0/1/6-os runlevel)
viszont a szam csokkentesekor ugyelj arra, hogy mindenkepp a fuggosegei utan indist a daemon-t (nem tudom, a disztrod tudja-e ezt ertelmesen is kezelni, vagy neked kell ra ugyelni) - szerk.: ok, ertoolvasas egyes, latom errol irtal magad is
az update-rc.d sugojat nezd meg, azzal meg tudod adni a szam erteket is (akar kulon start-hoz es kill-hez), peldaul: update-rc.d pcscd defaults 20, vagy update-rc.d pcscd defaults 00 99 (ez utobbi elsokent fogja inditani, s utolsokent leallitani, mert S00 es K99 kezdetu file-okat csinal - mondjuk ez csak peldanak jo, de nem igazan ajanlott)
[ Szerkesztve ]
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
lapa
veterán
válasz MacCaine #13560 üzenetére
köszi, félig értem. rc 0-tól 6-ig mindegyik könyvtárban van ilyen:
... K50pcscd -> ../init.d/pcscd*
szóval akkor a K50-et mindegyikben átírom K20-ra (csak mondtam valamit, látom van egy lehetséges függősége egy másik daemon személyében), és aztán
update-rc.d K20pcscd defaults
? vagy a daemon nevét adom meg
update-rc.d pcscd defaults
?
-
MacCaine
őstag
-
lapa
veterán
üdv. van egy olyanom, hogy ubuntun a login képernyőnél elsőre nem akarja elfogadni a smart kártyát. az a vélelmem, hogy ez csak időzítési gond, egyszerűen nem fut még a daemon. ezt abból vontam le, hogy idővel elsőre is elfogadja, és ennek a gépnek a klónján kevesebb daemonnal nincs gond.
a kérdés, hogy rá tudom-e beszéln arra, hogy mindenképp indítsa el, mire a login greeter megjelenik. köszi.
[ Szerkesztve ]
-
-
pschio
őstag
hi all!
egy ideje már túrom a netet de semmi használhatót nem találok.
olyan leírást keresek amivel meg tudnék csinálni egy debian serveren egy openvpn ssl +qos kombót. simán openvpn-es leírásokat találtam. a célom egy olyan vpn szerver lenne amin az egyes usereknek egyenként szabályozhatnám a sávszélességét a felépült kapcsolaton.
lehetséges egyáltalán?
''Én nem süllyedek a hülyék szintjére, mert ott legyőznének a rutinjukkal''
-
Narancs
őstag
válasz Jester01 #13552 üzenetére
köszi a választ!
Az első megoldásra jelszó megadása után ezt írja: add meg egy újrakonfigurálandó csomagot, a második módszerre meg azt, hogy rendszergazda jogokat igényel. Plz help me! Tök jó olyan dolgokat csinálni amiről fogalmam sincs hogy kell[ Szerkesztve ]
Beauty is pain
-
Narancs
őstag
válasz Speeedfire #13550 üzenetére
Video kommentjei között van valaki aki ugyanezzel szív, és ezt írja megoldásnak:
found the answer, when installing threw the terminal and you have to chose between apache2 and the other one, u have to press space first to select it then enter! im so sillyTehát a phpmyadmin install során ki kell jelölni az Apache webservert a lighttpd ellenében. A jel alapból rajta van, én sem nyomtam space-t külön, lehet ez a baj? Az a baj, hiába tettem fel újra (szedtem le és úgy) ezt a kérdést többet nem tette fel csak leges-legelőször.
[ Szerkesztve ]
Beauty is pain
-
Narancs
őstag
Sziasztok!
Ubuntu 11.10 -re szerettem volna feltolni LAMP-ot, ez alapján a vid alapján:
[link]Lényegében ezt pötyögtem a terminálba:
sudo apt-get install apache2 libapache2-mod-php5 mysql-server phpmyadmin
Majd követtem mindent ahogy a videón. Apache működik, PHP műsködik, de a localhost/phpmyadmin nem található
Próbáltam feltenni külön-külön újra mindent, azt mondja minden fent van és mindenből a legújabb. Mi lehet a gáz?
Egyenként leszedtem (sudo apt-get remove) őket és egyenként újra feltettem, de ugyanez. Localhost-ot beírva kijön, hogy Itworks!, le tudtam kérni a PHP verziószámát is, csak a phpmyadmin nem megyBeauty is pain
-
-
bambano
titán
nem baj, engem nem zavar, ha olyat állítasz rólam, ami igaz.
és igen, ez egy szakmai fórum, linux szakmai fórum. ide minek jön windowsos kérdéssel villogni? lassan el kell tűrni, hogy tisztán windowsos kérdéseket rakjanak fel itt, linux fórumon és nem lehet ellene semmit tenni?akár windowsos fórumon tette volna fel ezt a kérdést, akár itt, mindkét esetben ugyanolyan, de tükrözött választ kapott volna.
a magam részéről azt szeretném, ha ez linuxos fórum maradna. ne legyen már az egész világ windows.
-
rt06
veterán
válasz bambano #13542 üzenetére
varja', nem boknak szantam
egesz egyszeruen nem ertem, hogy ha felmerul egy olyan kerdes, mint a #13482, akkor 2-3 ember megerti es probal valaszolni, a tobbi meg elkezd agy nelkul teriteni, meg versengeni, hogy ki tud nagyobbat hazudniszerk.: bar belegondolva, igaza van sh4d0w-nak, en vagyok az idiota, amiert azt gondoltam, egy szakmai forumon, szakmai kerdesre lehet ertelmes valaszt is adni
sh4d0w: amiota fontosnak tartod minden adodo alkalommal elmondani azt, akar kerdeztek, akar nem (tobbnyire nem), fuggetlenul attol, hogy erdekel(sz)-e egyaltalan valakit (megintcsak, tobbnyire nem)
[ Szerkesztve ]
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
-
bambano
titán
válasz Speeedfire #13529 üzenetére
posix acl-ekkel szerintem lehet.
-
-
VIC20
őstag
Mindenkinek köszönöm szépen a segítséget és a linkeket!
-
Amikor nem volt Vista és XP, akkor a winfanok azt bizonygatták, hogy az XP a jobb, most meg már ne vessem össze őket? Jó.
Hány virtuális desktopot tud egy alaptelepítésű Win7?
Fórumtárs mondanivalójáról később kiderült, hogy fudol, mert a debian 3-as alapján ítél a mostani 6-osról...
https://www.coreinfinity.tech
-
MacCaine
őstag
válasz Speeedfire #13531 üzenetére
Új csoport, felhasználókat meg bele...
(#13532) pnauser: akárhányszor rátéved a szemem a nick-edre, véletlenül mindig egy i-vel többet olvasok...
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
válasz Braddock #13532 üzenetére
semmiben sem különbözik.
azért van többféle ISO, mert minek töltsek le egy 8GB-s DualDVD méretű fájlt, benne 30 grafikus rendszerrel, ha abból úgyis csak egyet fogok használni?Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
őstag
Sziasztok!
Szeretnék tisztán látni.
A kérdésem, hogy a különféle disztrók iso-ját le lehet tölteni különféle GUI-val.
Mondjuk van LMDE Gnome és XFCE válatozat.
Vagy Ubuntu + XFCE, LMDE, KDE és van alapból Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu)De, ha Én letöltöm az UBI-t, feltelepítem, majd utána szoftverközpontból letöltöm és telepítem rá az XFCE, LMDE, KDE GUI-it, akkor az miben különbözik attól, mint ha alapból a Xubuntu, Lubuntu, KDE-s iso-t telepítettem volna? Így utólagosan, nem épül úgy be?
Gondolom nem véletlenül van többféle iso, és nem egy, ami tartalmazza a sok GUI-t.
Mondhatjuk, hogy optimálisabb egy olyan GUI-s iso-t letölteni, amit használni szeretnék?Köszönöm!
-
MacCaine
őstag
válasz Speeedfire #13529 üzenetére
Nem lehet.
Valami olyasmi. -
Speeedfire
félisten
Lehet egy mappának/fájlnak több csoportja/felhasználója? Vagy ilyenkor nincs más megoldás mint, új csoport létrehozása? Majd a felhasználókat a csoportba rakni?
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
-
Lenry
félisten
csak hogy egy kicsit szakmaibb mederbe tereljem a topikot
nem mondom, hogy ennél komolyabb probléma nincs, de hogy én vért sz*rtam, mire megoldottam, az is biztos.
a lényeg, hogy a xorg bizony így jó, ahogy van. egyszerűen a Linux nincs felkészítve erre. a Xinerama nem kezel kétféle GPU-t, anélkül meg két külön desktopom van, amik közt csak az egérnek van átjárása, a programoknak nincs.apró megkerülési lehetőség, hogy célzottan az adott képernyőre küldöm ki a programot:
DISPLAY=":0.1" program_neve (ezutón is köszönöm a Gentoo wiki idevágó részének a segítséget)
így most már oda tudtam küldeni az XBMC-t, már csak azt kellene elmagyarázni a Linuxnak, hogy a HDMI-n hang is jön ki.ami külön móka lesz, mert már abba is belezavarodott az ALSA, hogy az új NVIDIA VGA-mon is van egy hangkeltő, azóta is csak a szentlélek tartja össze az egész hangrendszert, fogalmam sincs, hogy adjak be neki egy harmadik hangkártyát, amire már boot alatt hibaüzenetet dob...
na mindegy. ráérek.
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
kovaax
őstag
Először is: ÉN KÉREK ELNÉZÉST!
Egyébként meg 94 szeptembere óta unix alatt dolgozom, majdhogynem kizárólag parancssorban (AIX, HP-UX, OSF/1, SunOS, Linux). 95-96 magasságában raktam fel az első linuxot az otthoni gépemre, azóta csak az van rajta. Pár év RedHat után Debianra váltottam. Ez persze nem jelenti azt, hogy Nagy Unix Jedi vagyok, inkább egy szorgos kis padawan.
2-3 éve böffent fel, hogy megnézem mit tudnak a deszktop linuxok, és azokat egységsugarú júzerként próbálom használni (ha okoskodni akarok, akkor arra ott a Debian).Nnna, ehhez képest fogalmazzátok újra a nekem írt válaszokat.
Szerk.: A vindózhoz meg tök süket vagyok, többet foglalkoztatom a deszktoposainkat, mint Micike néni az iktatóból.
[ Szerkesztve ]
-=- There's no place like /home -=-
-
bambano
titán
válasz Anakin007 #13520 üzenetére
oké, tehát, mert a 3-as debianodban, a wudiban kinyitották a te gépedet, ezért a 6-os debian, a squeeze vagy a 7-es wheeze, pár hét híján 10 évvel később lyukas.
nincs mit hozzáfűznöm.volt a wudiban egy ssh-pam összefogásból kihozható remote root exploit. ennyi.
-
válasz Anakin007 #13520 üzenetére
@Lenry : Áh, nekem azt se szokták megérteni, hogy írjanak be valamit Onnan kezdve, hogy gépelni kell.
@Anakin007 : Azért elhiheted, hogy az ELTE-n akadt pár arc, aki mélyen benne volt a Linuxban, és egy alaptelepítésű stable cucc hiányosságait a kiadás után egy idővel már úgyis tudja mindenki
-
Fooler89
őstag
Nem lehetne itt folytatni? [link]
Csak a topic szakmaisága miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
válasz bambano #13503 üzenetére
"mit is nyitnak ki egy hiper-szuper debianon? sorolj konkrétumokat, mert ekkora fudot még fizetett ms bérencek se mernek leírni."
Konkrétan a cd-t Ezelőtt x éve, amikor stabil lett a woody, kezdtem ismerkedni debian-al. Raktam rá apache-t, samba-t, proftpd-t, squid-ot, postfix-et, meg még pár vmit, lényegtelen, átjárónak és házi mindenes-szervernek készült, vegyes klientúrával, tanulási célra. Felmásztam az ELTE irc-jére a #debian csatira. Kérdeztem pár buta dolgot és kb. fél óra múlva azzal mutatták meg a szűz telepítésű űbertuti debian hiányosságait, hogy nyitogatták a cd-t a serveren meg sorolták, milyen filmjeim vannak a nagyvinyón. Senkinek semilyen acc-ot nem adtam, még ip-t se, de az nem ügy (ha érdekel, privátba megmondom a nick-eket is, tartjuk a kapcsolatot azóta is).
iptables -L
és tök üres, default policy ACCEPT.Mandriva server:
friss telepítés után feltettem ugyanezeket a progikat. Csekkoltam iptables-t, hát.. több tucat oldalnyi szabály, szépen kitöltött hosts file-ok, sshd csak localhostból, összes szolgáltatás csak lan-felől látszik kivéve rpcinfo (ezt kézzel kellett orvosolni).
Jah és kapásból működő postfix (néhány katt után ment, hihetetlen). Levél kijelölt felhasználónak azonnal, amint pl. egy gyökér nmap-olt.A vírusos résszel egyetértek.
És még1x, utoljára: direkt lüke user szempontból nézem, aki csak kattintgatni tud. Kíváncsiság, meddig juthat az átlag v. alatti. Abba direkt nem mennék bele, hogy ha 1x van egy akármilyen linux disztród jól beállítva, 100év múlva is menni fog, ami az ms termékekről nem mernék kijelenteni, de más tészta.
Na jó, stop.Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Lenry
félisten
na pont a telefonos hibaelhárítás volt, ahol ez jól jött. az, hogy nyomd meg ezt és ezt a gombot, aztán a fekete ablakba írd be ezt és ezt, aztán olvasd fel, hogy mit írt ki. erre bárki képes.
de hogy
-kattints arra a kis fehér kockaszerű képecskére, ott az óra mellett... nincs? akkor a kis háromszögre mellette... nem, nem arra.nem, nem is ott. (hol a p*csában kattingathat ez?)... aztán ami eljött ablak, annak ott fölül a fülei közül válaszd ki a...(húúú hogy is hívják azt a fület?)... a fül az a kis (hogy magyarázzam el, hogy mi az a fül?), igen ott rákattintasz a ...erre nekem nincs idegem
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Ja. Windózon :
Jobb gomb a hálózati kapcsolat ikonon a tálcán - tulajdonságok - mittoménmelyik fül - támogatás - aztán ha kihúzod a kábelt, akkor vagy frissül, vagy nem...OK, mondjuk a userek nagy része nem tudja, mi az az IP, vagy csak homályosan, de mire elmagyarázod, hát inkább a parancssor. (Mondjuk telefonban hibaelhárítasz )
[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
válasz CPT.Pirk #13509 üzenetére
Ezekre gondolok konkrétan:
ibm-acpi - IBM ThinkPad ACPI Extras configuration scripts
configure-thinkpad - Utility to configure IBM Thinkpad behaviour
dkms-thinkpad - DKMS-ready module adding kernel support for older Thinkpad laptops A középső ibm utility valami grafikus herkentyű (lenne) de nem indul, mert nem jöttek létre a szükséges eszközök a /dev/thinkpad alatt
Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Lenry
félisten
válasz kovaax #13486 üzenetére
és az miért baj?
kb 1 millió példa ugrik be, aminél egyszerűbb bepötyögni pár karaktert, mint kattintgatni jobbra-balra...pl: hogyan kéred le az IP címet?
Win alatt - Win+R - cmd - ipconfig /all
Linux alatt - Alt+F2 - terminal - ip addrez volt 4 másodperc bármelyik rendszeren. GUI-ban még most is keresgélnéd
-
lapa
veterán
be is tenne nem tudnék ssh-zni teló meg gép közt, milyen kocka már. meg nagyon jól jön a linuxos tudás pl ha androidon cisco ipsec vpn-t akar az ember. csak úgy repkednek a mountok meg az insmodok.
scanneléssel sose volt gond, szerintem ami twain azt rádug-scannel. mondjuk szerintem az xsane írója eléggé besavazott, de az ubu-s simple scan elsőre is felfogható.
-
válasz Anakin007 #13502 üzenetére
"Lehet, de gépek hálózatba kötése nem éppen mindennapos, átlag felhasználós gyakorlat."
Hogy miiiiii? Mikor már mindenkinek wifi rútere van, meg több gép, minden családtagnak laptopja? Wifis okostelefonja?
"Az iso-ról a legtöbben azt se tudják, mi az, mármint a hétköznapi userek."
Csak Vérpistike, aki a letöltött warez játékait isoból tolja be a Daemon toolsba
"Mit akar az átlagos jónép inkább: ssh kapcsolatot csinálni win7/xp és a telefonja között vagy szkennelni?"
Ez néha Winnyóz alatt is elég meredek ám. Különben a jónép mind a kettőt akarja, csak a felhasználás célja változóHibái mind a két rendszernek vannak, de a windózért elkérnek 30 ropit, és rámondja a MS, hogy csak ez z egy igaz renccer, Linuxot meg tudod, hogy össze kell kalapálni, de utána atombiztos.
Aki folyamatosan hackelni akarja a gépét, annak ott a windóz, mert akiket ismerek, mindig valamit telepítgetnek rá, öszeborítják, rakják újra - aki csak használja a gépét, annak Linux.
Különben nekem most pont Linuxon van bajom, mert nincs semmi, ami kezelné az 1100D-m RAW file-jait, (az 1000D-t viszi minden, kb. azonos a kettő ), így kénytelen vagyok jpegbe fotózni :S
@rt06 & Sh4d0W : Igen, a mai Ubik ellenfele a Win7 és 8 - na a Win7-et simán verik
A XP-Ubi összehasonlítás az Lubuntu+XP vonalon értelmes, azokon a gépeken, amikre nem lehet XP-t rakni. Nekem van ilyenem, és még az Lubuntu is gyorsabb az XP-nél, ráadásul ugye az Lubi friss.
Amire meg egy Pentium M-es laptopot használ az ember, arra egy Lubuntu megfelelő.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Több raklapnyi könyv van. Milyen mélységig akarod megismerni? Tehát pl akarsz e kernel pecselni saját kóddal?
Ja jó, nézem mi érdekel. Igazából tök mindegy, melyik disztrót teszed fel. De debian, arch vagy esetleg centos jó, azokat nyugodtan szétberhelheted. A nagyondesktopdisztrók sok esetben úgy vannak összerakva - sajnos - hogy nagyon ne tudd büntetlenül szétszedni.
egy ideig gyűjtögettem az rtfmeket. Eddig jutottam. Nézd át.
Ha meg már elmélyültél benne, és konkrét ismeret kell, biztos fogunk tudni még olvasmányt adni.
(#13475) CPT.Pirk:
Igaz, elég nehéz így segíteni a kezdőnek, de az is megfontolást igényel, hogy mit nyernénk a linuksz deszktop évével?
Én semmit.
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
lapa
veterán
válasz CPT.Pirk #13509 üzenetére
merevlemez-védelem, akksi töltésvezérlés (mittomén csak 40-60% között töltsön)
laptop-mode se nagyon kell lucidon, ha kell energiatakarékos cucc akkor bemásolom. azért egy phc (2.6.32-31) nem árt, az sokat hoz akksiidőben.
a firefox még thinkpad t21-en 384 rammal is elfutott, igaz vicikvacak ssd volt benne vmi udma 1 speeddel.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Anakin007 #13507 üzenetére
Ugyanolyan T60-unk van, 14 col, ujjlenyomat olvasó, 1024*768-as kijelző, GMA945 VGA-val, mint neked. (1951-CTO néven létezik enyém, meg azt hiszem, T60P a teljes típusa)
Van egy csapat, akik írják a GMA cuccok Linux drivereit, de ez fejből nem ugrik be, ott lehetett több féle képességű driver közül lefordítani a neked kellőt, de nagyon sok munka.
Mi az a laptop mode? Meg IBM kernel modulok? Nem kerültek elő ilyesmik még semmilyen Linuxon, pedig Mint, Ubuntu, Debian és Chakra is járt a gépen. Semmilyen hosszú boot problémát nem tapasztaltam egyiken sem.
Használtam Firefoxot 384Mb rammal ellátott P3-as gépen Ubuntu alatt, lehet vele netezni, egyáltalán nem szörnyű. A Chrome nekem fapados.
lapa: pendriveról fut az Ubuntu nálam egy scope progi miatt kell, de amit írsz, az mire van? Minden megy vele gond nélkül.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
lapa
veterán
válasz Anakin007 #13507 üzenetére
ubuntun egy thinkpadet belakni kábé apt-get intall tp-smapi-dkms.
elég baj lenne egy intel igp-vel küzdene a linux. legalább egy usb live ubuntu lts-t nézz meg, látni fogod hogy jé, minden műx.
a támogatás annyira nem érint, meg backportolnak mindenfélét. a kritikus cuccok eddig se jöttek (pl apache) de majd megnézem utána mi van. gondolom nagyjából mint vagy debian van, esetleg valami hekkelt gnome a precízre.
-
Anakin007
aktív tag
válasz CPT.Pirk #13499 üzenetére
Akkor mázlid van, több féle vga-val szerelték a T61-at (is). google-n szinte mindenhol ati x1300-at (vagy x1100-et? ) említenek T60-nál. Nekem viszont ez van:
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
A kijelzőm is 1024x768-as, nem 1440xvalahányas, ami szokott lenni ennél a méretnél.
Egyébként nem rossz, csak pár dolog zavar még, ami ugyanezzel a disztróval a Thinkpad T4x sorozatán (több géppel is próbálva) nem volt.
Amúgy pl. laptop-mode megy nálad? IBM kernel modulok lefordulnak? Se a binárisból telepített ibm support csomagokkal, se letöltött forrásból nem tudom lefordítani őket. Előbbi esetén 2 perc a boot time a dm-ig, mert próbálkozik az ibm acpi meg hasonló modulok legyártásával, míg hibaüzenettel feladja és továbblép. Direkt megnéztem a changelog-ot, támogatnia kell minden T60-at, szal vmit biztosan benézek.
Amióta megjelent a chrome, azóta nem firefoxozok, win alatt se. Sokkal gyorsabb és nem annyira erőforrás igényes (még az explorernél is gyorsabb xp alatt). Van a munkahelyemen egy hulladék gép amit főleg eeprom égetésre használunk, egy 1200-as cerka 768M ram-al. Nah azon stopper nélkül is látszik a különbség. Mire az ie elindul InPrivate módban, addig a chrome be is tölti az oldalt. Firefox annyira megfingatja üresen is, hogy kb. 2-3 sec-re látszólag lefagy a gép, egér akadozik. Miután elindult, ablakváltásnál az asztal nem frissül azonnal, mintha ram hibás lenne a gép, képernyő tele szeméttel, stb.Utánna lassacskán azért helyreáll a rend Ez a firefox. Lehet röhögni, hogy ma már senki nem használ ilyen hulladékot, de szemléltetni azért jó.
-
bambano
titán
válasz Anakin007 #13495 üzenetére
tök frankón nem fikázni akarsz, de megveszel egy ezeréves, gazdasági csődben döglődő disztrót és akkor az neked általános vélemény a linuxról? utána elsorolsz egy csomó tévedést, és akkor a linux az olyan, amilyennek hiszed. hát persze, ahogy móricka elképzeli.
debian squeeze-ben például megmondod a telepítőnek, hogy desktop gépet akarsz, és felrak gyakorlatilag mindent, ami kell hozzá. egyetlen kivétel van, az amcsi importkorlátozás alá eső libdvdcss, azt synapticból kézzel kell feltenni. de ezt leírják, persze aki windowson is csak klikkel, mert ott sem kell olvasni, az nyilván nem olvas el linuxon se semmit, csak veri az asztalt.
"Még mindig nem megoldott az X server drivere": 13-14 éves chipset lehet, úgyhogy az nem 5 éves, max a gép, amiben megvetted.
"rapszódikus módon,néha "átíródik" a wifi lanom jelszava a networkmanager-ben": a hülye network managert a hozzád hasonló kettősklikkelők miatt rakják bele a disztrókba, pedig ipari hulladék. nélküle tök vidáman működik minden.
nekem debianon teljesen hibátlanul megy az mplayer és a képernyővédő. mondjuk az igaz, hogy működő, támogatással rendelkező disztrót választottam.
sem a java, sem a flashplugin telepítése nem kíván paranccsort. el kell olvasni a programok listáját, meg kell találni benne a sun-java6-plugin-t és a flashplugin-nonfree csomagokat, és azt kell telepíteni. egyébként érdekelne, xp-n nem kell külön telepíteni mindkettőt?
hanglejátszót rak fel a debian. továbbra is csak azt tudom forszírozni, hogy kerüljük az összeomlás szélén álló disztrókat.
te is azok közé tartozol, vannak páran, akik azt akarják, hogy a linuxuk ne működjön és ezért mindent megtesznek. hogy miért fontos szétoffolni egy szakmai topicot, csak azért, mert nem az ő kedvencükről van szó, az, számomra, egy érthetetlen feltűnési viszketegség. Én pl. egyetlen windowsos topicot se offoltam szét, pedig megtehetném.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A 10.04 lts tényleg jól sikerült, de csak jövő áprilisig van támogatása. Utána meg már kérdés, hogy tetszik-e az, amit a 12.04-es lts-el csinálnak. Aki 10.04-et szokta meg, az szerintem keresni fog egy másik disztrót inkább.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
lapa
veterán
válasz Anakin007 #13501 üzenetére
én csak annyit tudok mondani, hogy 0 ismeretem van linuxról úgy általában, de szerintem a 10.04 ubuntu olyan jó, hogy nagyon alapos érvelés kéne ahhoz, hogy bármire váltsak. nem a legfrissebb, szóval pölö v4l-lel szívni kell, de ha fenn van akkor onnantól én akárkinek fel merem rakni mert tartósan és jól működik. pedig fut rajta tolna, baranya, a zinternet iso cd-ripből stb.
egyetlen fájdalmam volt, a vdr-ben a dvb-s hang laggolt. miután szétküzdöttem az agyam (szó szerint, mert volt v4l-media-dkms, v4l-dvb-dkms, liplianin ezer verzió, 3.2.2 kernel meg 860 féle konfig) kiderült, hogy a pulseaudio szivatott. szóval ez volt végülis az egyetlen, amire aszondom ezt mégse kellett volna így előadni. persze elég bénán lehet csak leszedni, de ezzel együtt is oké.
-
bambano
titán
válasz Anakin007 #13493 üzenetére
marhaság.
mit is nyitnak ki egy hiper-szuper debianon? sorolj konkrétumokat, mert ekkora fudot még fizetett ms bérencek se mernek leírni.
"Egy jól beállított win server pár kattintással biztonságosabbá tehető": biztos... ja. miközben a neten forgolódó spamek 99%-át windows gépekről tolják ki a vírusok. persze nyilván egetverő különbség van a windows server meg a desktop között. oh wait. mégse. meg windowson sem kell semmit olvasni, megérteni, hogy mit miért, csak klikkelni kell.
marhaság.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Anakin007
aktív tag
Lehet, de gépek hálózatba kötése nem éppen mindennapos, átlag felhasználós gyakorlat.
Az iso-ról a legtöbben azt se tudják, mi az, mármint a hétköznapi userek.
De ne érts félre Te sem és más se: nem szívózni akarok, csak száraz, tényszerű, reális szempontok alapján vizsgálni a témát, ami szerintem örök.Mit akar az átlagos jónép inkább: ssh kapcsolatot csinálni win7/xp és a telefonja között vagy szkennelni?
Viszont a digitális fényképezőgépek és a telefonok világában egyértelműen a linuxok a jobbak, eddig bármilyen disztró bármilyen ablakkezelővel gond nélkül kezelte ezeket, mindenféle telepítgetés nélkül. Legalábbis nem tudok ellenkezőjéről, sőt: saját tapasztalat, az iphone-om is azonnal látszott portolható médiaként mandriva-n, amint feltettem az 1db kis csomagot binárisból, amit felajánlott iphone szűrés után a csomagkezelő.
-
Anakin007
aktív tag
Van mindkettő, de előszőr nem jutott eszembe az smplayer, ami végülis elketyeg elég jól. mplayer-t használok amúgy cmd-ből, de most igyekeztem egérőrült userként hozzáállni a dolgokhoz.
A vicc, hogy a 2009-es powerpack-ban tizedennyi gondom se volt.A képernyővédős gond: nem lehet ritka, ha benne van az mplayer hivatalos oldalán a faq-ban.... egyébként nekem se jött elő korábban
flash: tök jó, hogy firefox-hoz van, de én chrome-ot használok meg operát, meg elég sok más user, ha hinni lehet a felméréseknek, de különben is: a kb. 5 legelterjedtebb böngészőből 1-hez van 1db plugin... Mandriva-n is van binárisból flash plugin firefoxhoz, de nem működött egyből, kellett terminál. De többek között ezt is elsírtam a mandriva-nak. És a többi? java legalábbis szinte mindig kell, olyanról, mint pl. shockwave plugin már nem is beszélek.
Alapszinten itt is megy minden, van kép-hang, wifi, BT, eth, stb., még az ujjlenyomat olvasó is működik, de ha kicsit elkezd az ember matatni, akkor jönnek a turpisságok.Kubuntu-m volt régen, de amikor vmi olyan kellett, ami nem volt hozzá "gyárilag" binárisban vagy túl régi volt, akkor cumi, forrásból ment fel csak, hiába volt meg ugyanaz a progi másik 15 disztróhoz binárisban. Emlékeim szerint a sane-val volt ilyen gond. Szkenner, ami debian-on 5 perc múlva működött, kubuntu-n a fél rendszert le kellett szednem és forrásból vissza az eltérő/ütköző/hiányzó binárisok miatt, pedig egy sima középkategóriás samuról volt szó.
wlan megoldódott közben, küldtek egy módosított knetworkmanager csomagot meg pár lib-et mellé, frissítettem és azóta.... lekopogom, jó. Valszeg már megint bug-ot találtam és ezt követően már jó lesz.
Direkt választottam mandriva-t, mint az elmúlt évek egyik legkedveltebb disztróját. Valamit nagyon elb....tak idén, ez tény sajnos, pedig imádtam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Indiana Jones and the Great Circle kód - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam