Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Android szakmai topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Az 5 legnagyobb bénázás a mobilpiacon idén
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Yettel topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Primary92
senior tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Ezekkel szoktam megoldani:
https://www.icotek.com/en/products/emc-cable-shield-clamps
Lehet mintát kérni -
spkkill
tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
A többiek már jól leírták a jelkábeleket. A frekvenciaváltónál érdemes még nagyon figyelni, hogy szekrényen belül is legyen a motorkábel végig árnyékolt. Megtörtént eset, hogy a villanyszerelő kolléga 80cm hosszan megblankolta a motorkábelt és behajtotta az ereket a 24V-os vezetékek közé. Világított a robotcellán az összes nyomógomb a frekvenciaváltó működése közben.
-
moseras
tag
-
n0rbert0
senior tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Le kell földelni, de csak az egyik oldalt, általában a vezérlőszekrény felöl szokták.
Analóg jeleknél javasolt, föleg ha nagy a környezeti zaj. Szekrényen belül, ha sorkapocsra van kifejtve a kábel, akkor a sorkapocstól a PLC-ig nem feltétlen kell árnyékolt kábel, max ha pl. magas frekvenciás kábelek mellett fut a vezeték, ami egy jól elrendezett szekrényben nem jellemző. -
HollyBoni
veterán
válasz
Professzore
üzenetére
Azt hittem analóg dolgoknál kb. muszáj, ezek szerint nem? Annak örülnék.
Lesznek 4-20mA bemenetek és kimenetek, 2-3db 3 vezetékes PT100 közvetlen a PLC-be, lesz egy frekvenciaváltó is a szekrényben.
Alapból szerintem max 3-5m lesz a táv, de lesz 1db PT100 és egy 4-20mA ami tuti lesz 10-15m.Csak hogy tuti ne beszéljek hülyeségeket, árnyékolt kábel alatt ezt értem. Fém sodrat a vezetékek körül, amit úgy tudom földelni kell.
-
Professzore
csendes tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Miért akarsz árnyékolt kábelt? A legtöbb analóg jelforrás (már ha az áramerősséges megoldást nézzük) elég jelentős hosszakat kibír TP vagy sima vezetéken is.
Árnyékolásnál a gyártói előírásokat kell figyelembe venni, mert a bemenetet úgy tervezik (RF illesztés/szupresszió többek között). Ha valahol csinálsz ezzel egy hurkot (ami földeléssel annyira nem nehéz), akkor lesz egy több tíz (vagy száz) méteres antennád. Többet ártasz vele, mint használsz. -
HollyBoni
veterán
Árnyékolt kábelnél magának az árnyékolásnak a földelését hogy érdemes megoldani?
Látom hogy pl. a Phoenix Contact csinál olyan sorkapcsokat amin 2-3 csatlakozás van, és egy föld csatlakozás ami a DIN sínnel érintkezik. Csak ha ezt az összes analóg kimenethez és bemenethez megveszem, azért nem olcsó mulatság.
Illetve ha jól látom, itt a sorkapocs másik felén a PLC-hez általában sima, nem árnyékolt kábelt használnak, ez nem okoz gondot?
Van esetleg valami más megoldás, ami nem túl "gány"? -
spkkill
tag
válasz
Professzore
üzenetére
Én azért nem nézem jó szemmel őket, mert HMI ritkán kerül mellé és álatalában nem túl hozzáértő emberek programozzák. A program egy pár komolyabb feladat után általában átláthatatlan. Akad néha olyan berendezés amit hozzánk szállítottak kézi kiszolgálással tökéletesen üzemelt, de jött az igény, hogy robotcellába szeretnék PN/PN csatolóval üzemeltetni. Itt már egy PLC csere rögtön befigyel. Több százezer eurós berendezésen sikerült anno 200€-t spórolni.
-
HollyBoni
veterán
válasz
Professzore
üzenetére
Egy ~25 fős cégnél dolgozok műszakis mindenesként egy üzemben. Jelenleg ott tartunk hogy már van keret fejlesztésekre, de még nem szívesen fizetnek milliókat mérnöki irodáknak, ezért inkább én oldom meg a dolgok nagy részét házon belül.
Mondjuk nekem is már elegem van kicsit a külsős "szakemberekből", mikor mondjuk az épületgépészeti cég egy tiplit nem tud normálisan berakni a falba, vagy mikor nekem kell rajzokat küldenem az értetlenkedő mérnököknek (egy olyan cégnél ami saját területén elvileg a legjobb Magyarországon), mert ők totál hülyén akarják megoldani a dolgokat. Lenne még kismillió példám, pl. szétégett villany bekötések stb.
Kb. fél éve csináltam egy hűtő/fűtő rendszert egy ~15 milliós kínai gépnek, mert gyárilag konkrétan használhatatlan volt. Annak is laikusként fogtam hozzá, de azóta hibátlanul üzemel. Ott annyit tanultam, hogy ennek a rendszernek már egész magabiztosan állok neki, persze így is nagyon sok újdonság és tanulni való van. -
HollyBoni
veterán
válasz
Professzore
üzenetére
Köszi a segítséget.
Mindenképp csinálok egy normális szekrényt, szerelősínnel és kábelcsatornákkal, mert egész sok minden összejött amit el kéne helyezni.
(A PID csak annyi, hogy van egy másik gép amiben van egy PID vezérlő. Analóg kimeneten fűtőszálakat vezérel, relés kimeneten ugyanettől a gyártótól egy 4 vezetékes golyóscsapot.) -
Professzore
csendes tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Ez elég érdekes kérdés. Én két irányból mennék neki. Egyrészt, irányítástechnikai "szakemberként" mindenkint próbálok lebeszélni arról, hogy komoly otthoni alap rendszereket automatizáljon. Világítás, fűtés, HMV. Hajmeresztő megoldásokat láttam (dugpaneles áramkör, Arduino UNO, mindebből kettő darab, ami mindenestül szabályoz egy ház fűtést, palletes, aktívan szellőztetett égésterű kazánnal). Egy Rievtech (vagy tetszőleges másik kvázi-ipari programozható relé) ennél már sok klasszissal jobb. Abban biztos vagyok, hogy maga a folyamat, hogy újdonságot fedezel fel, tanulsz és fejlődsz, önmagában baromi jó. Ha ezt módszeresen és átgondoltan teszed, a megfelelő pontokon meg segítséget kérsz (és nem az internet "szakértő" népétől), akkor még az eredmény is jó lesz. 5-6 év üzemet ezeknek illene kibírnia. S7-1200-nak 10-et legalább. Mondjuk az már más liga.
-
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill
üzenetére
Én rendszeresen belefutok ipari környezetben LOGO!-kba. Egy brutál előnye van (ami hátrány is egyben), hogy egy rahedli paramétert tudsz menüből állítani, nem kell hozzá szoftver. Sok alap feladatra szerintem bőven megteszi. A Riectech sem feltétlen elvetendő, bár ott azért van pár kimagasló hülyeség. Vagy nézd meg Dani legújabb filmjét az APB-ről. Én állati jól szórakoztam rajta (és most szakmai hibát sem láttam benne). :-)
-
Professzore
csendes tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Szuper, köszönöm!
A Rievtechnek is megvan a helye, a LOGO!-nak is, meg az S7-1500-nak is, nem nagyon csereszabatosak. A Sitop volt kissé overkill, nem a Riectechet szóltam le, pláne hogy van nála rosszabb is. :-D
Szóval, attól függően, hogy melyik verziót használod, alapvetően jó lesz a relés megoldás. Az például, amelyiken a zöld és a kék rövidre zárásával tudod nyitni (és a szakadással zárni) a szelepet, nagy valószínűséggel még a gyári relét sem fogja túl gyorsan tönkretenni. Pont a Riectechekben lévő relék kb. 10000 kapcsolásra vannak hitelesítve. Ha ez sima szárazkontakt a túloldalon, tehát nem lesz brutál áram vagy jelentős induktív terhelés rajta, akkor ezt tudni fogja, nem kell külön modul hozzá. Adatlapon nem találtam, érdemes megmérni.
Védelemre: mivel 24 V 6 W az 250 mA, 0,5-1 A körül biztosítanám sima olvadóbiztosítékkal (ha tudsz terhelési görbét mérni, akkor ahhoz kell igazítani a biztosíték jelleggörbét). Ha kalapsínes szerelést csinálsz, akkor pl. a Weidmüllernek van biztosítékos átmenő sorkapcsa. Vagy ha ez "sok", akkor sima autóipari késes biztosítékot beteszel értelmes érintésvédelemmel.
A PID-es szelepszabályozást nem egészen értem, de biztos van létjogosultsága. -
HollyBoni
veterán
válasz
spkkill
üzenetére
Az én projektemhez szerintem pont elég a Rievtech és LOGO szint, illetve full kezdő vagyok, de így is nagyjából sikerül kibogarászni a szoftvert. De ahogy néztem kb. ugyanaz az XLogic meg a LOGO szoftvere, csak igen az XLogic ingyenes.
Én nem a marketing miatt vettem. Na jó, bejátszott egy akció is, ami vagy valós, vagy marketing.
De amúgy szimplán összeadtam hogy LOGO-nál meg Rievtech-nél mennyire jönne ki az összes analóg input és output ami kell, és a Rievtech jött ki jobban. Amit pont leakcióztak Rievtech az meg pl. alapból tud kezelni 3db PT100 hőmérőt, ami nekem pont jól jött.
Ami hátrány, hogy Rievtech-hez sok infó nincs a neten, LOGO-hoz meg dögivel van, viszont a Rievtech mögött eddig úgy néz ki elég jó és lelkes "hivatalos" support van itthon. Pl. nekem múltkor vasárnap válaszoltak.
De aztán lehet tök hülyeség volt megvenni, nekem ez az egész új. -
spkkill
tag
válasz
Professzore
üzenetére
A SITOP-ot csak példának írtam, vannak olcsóbb megoldások is. A Rievtech-nek marha jó marketingje van. Pont 2000huf-al többért van jelenleg ugyanolyan kategóriájú LOGO-t. Talán a szoftver hozzáférhetősége ami nagy előny. Személy szerint egy LOGO-tól is kiráz a hideg, ha meglátom ipari környezetben.

-
HollyBoni
veterán
válasz
Professzore
üzenetére
Na, ne csúfold ki a Rievtech-em.
Innen tervezek golyóscsapokat beszerezni. Sok különböző verziójuk van, a képek között van leírás melyik hogy működik. Van tőlük már 230v-os szintén 4 vezetékes verzió, azt egy PID vezérlő relé kimenete hajtja közvetlen egy ideje. Miért nem ideális amúgy ezt relével hajtani? Sokat kapcsolgatva nem lesz, max pár alkalommal naponta.
-
HollyBoni
veterán
válasz
spkkill
üzenetére
Köszi.
Olyan golyóscsapot tervezek használni, amin 4 vezeték van. 1-es és 2-es vezetéken kap folyamatos 24V tápot, a 3-as és 4-es vezetéket zárja vagy nyitja a PLC relé kimenete, így zár vagy nyit a golyóscsap. Ilyen esetben is érdemes relézni?
A PLC-t és a többi 24V-os eszközt érdemes két külön tápegységre rakni, vagy semmi értelme és mehet nyugodtan minden egy nagyobb 24V tápegységről? -
spkkill
tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Szia!
Ha tekercs van a golyóscsapokon, induktív fogyasztó. Így érdemes megrelézni, hogy ne a "PLC" belső reléje menjen tönkre hiba vagy nagy induktivítás esetén. Elég pici relék vannnak bennük és könnyen be tudnak égni induktív terheléstől is. Jelenleg elektronikus kismegszakítókat használunk védelmi célra. Pl.: SITOP PSE200U, de rengeteg gyártónak van. -
HollyBoni
veterán
Nem teljesen PLC-s kérdés, de remélem belefér. Be is szereztem egy Rievtech PLC-t, és dolgozok a hűtőrendszeren amit fentebb említettem.
Lesz 6db 24V DC három utas golyóscsap a rendszerben. Ha minden igaz 6W-ot eszik egy golyóscsap.
Túláram és rövidzárlat ellen milyen védelmet szoktak beépíteni kis teljesítményű 24V DC eszközöknél? Biztosíték? Kismegszakító? Kismegszakítóból látok DC specifikus típusokat, de leginkább 6A-től felfele vannak. -
Tomika86
senior tag
Köszi mindenkinek a segítséget a keverős ultrahangos feladatban.
Régebben említett mitsubishi fx2n koppintással kapcsolatban írtam. Megoldottam mindent a programmal.
Feltörtem a jelszót, kitaláltam a 8pin din csati kiosztást(ami a mitsu rs422 helyett sima ttl rs232 volt ), módosítottam a programot is. Kész a gép.Viszont egy dolog van, ha a laptopom nem töltőről ment akkor nem tudtam a plcre csatlakozni.
Ez mi miatt lehetett?
Csak érdekel, már rá nem csatlakozokKöszönöm
-
HollyBoni
veterán
válasz
Professzore
üzenetére
Semmi gond, köszi hogy megerősítetted!
-
HollyBoni
veterán
válasz
Professzore
üzenetére
Ez tuti? Mindenhol azt látom hogy ellenállást vagy bővítő modult írnak ha 0-20mA kell.
-
HollyBoni
veterán
válasz
Professzore
üzenetére
Köszi!
Igen, ez az xLogic meg a Siemens Logo szoftvere elég érdekes. Lehet én vagyok béna, de xLogic-hoz egyelőre túl sok oktató anyagot sem találok, viszont a Logo dolgokkal tele az internet (de úgy látom szinte kb. ugyanaz a két szoftver). Viszont amit én akarok csinálni, szerintem egy hozzáértő leprogramozná 10 perc alatt bármilyen szoftverben.
Lenne egy szárazhűtő a rendszerben. Ezen vagy valamilyen combos 3 fázisú AC ventik lesznek, vagy vezérelhető EC ventik.
Több gép is lesz a hűtőkörön, mindegyik más méret, más hőterheléssel. Simán lehet, hogy nagy téli hidegben túl sok lesz a szárazhűtő, ilyenkor kéne beállítanom hogy mondjuk 10C hűtővíz alatt kezdjenek el visszavenni/kikapcsolni a ventik, mert ennél hidegebb hűtővíz felesleges, és ekkora méretű ventik kajálnak rendesen (összesen 2-2.2kw körül). +-2-3C hiszterézis szerintem lazán belefér.
Ide gondoltam fordulatszám vezérlést, vagy a PLC által, vagy egy külön PID vezérlő által. A PLC egyszerűbbnek tűnt, ha már úgy is lesz a rendszerben.A Logo-nál és alap Rievtech cuccoknál úgy látom mindenhol 0-10V van írva a bemenetnél, és a 0-20/4-20mA bemenethez mindenképp bővítő kell. A Rievtech-nek van picit drágább modellje ahol már írnak 0-20mA bemenetet alapból.
-
Professzore
csendes tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Részletesen...
Az xLogic „fentről” nézve rettenetesen fáj, nagyon erősen korlátos, de működik.
Az „alap” PLC-k és a LOGO/Rievtech között koncepcióban, rugalmasságban, kontrollban, szabványossági megfelelőségben és még rettenetesen sok mindenben fényévnyi távolság van. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne elképesztően sok dolgot megvalósítani velük. Legfeljebb jóval rögösebb az út (bár mondjuk könnyebb is beletanulni). Ha a rendelkezésre álló eszközkészlettel megvalósítható a célod, felesleges feljebb lépni.
PI működik ezekben, aztán az, hogy sikerül-e úgy paraméterezni, hogy az elvárt működést hozza, már más kérdés, de nem zárnám ki. Viszont azzal számolj, hogy itt félvezető-alapú kimenettel hajtott, a célra megfelelő kapcsolóelem kell majd, mert egy relét elképesztően gyorsan ki tudsz nyírni így. A „nagyjából” tartanihoz nem kell PI. Ha a hiszterézis paramétereit pontosan adod meg, akkor lehet eldönteni, hogy indokolt-e bármi más megoldás, mint a sima fel/le kapcsolgatás.
Ez az ellenállásos megoldás nem feltétlen a legjobb megoldás. Működik, de bukhatod a linearitást és egy rosszul választott ellenállásal tönkre tudod tenni a szenzort és a PLC bemenetét is. Az analóg bemeneteknél rendszerint választható a 2+1 üzemmód (0-10 V feszültség, 0-20 mA áram + 4-20 mA áram). Vezetékezésnél, méretezésnél azért figyelembe kell venni a gyártói előírásokat (szenzorra is, PLC-re is), de ezek jobbára egybevágnak többé-kevésbé.
Amivel még számolni kell, ha "feljebb" lépnél az az, hogy hirtelen el fognak tűnni az ingyenes szoftverek és szemmel láthatólag meg fog ugrani a bővítő modulok ára. Nem annyira kétségbeejtően nehéz egy 40 centis kalapsínre felpakolni 1-1,5 millió értékben cuccokat. -
HollyBoni
veterán
Kicsit jobban beleástam magam ebbe a PLC dologba. Kipróbáltam az xLogic szoftvert, nagyjából sikerült is felépíteni a logika egy részét amit meg akarok valósítani.
Közben picit tovább gondoltam a dolgokat, kicsit több mindenre használnám a PLC-t.
Kellene bemenetből: 3db 4--20mA, 2db PT100, 3db DI.
Kimenetből: 3db DI, 2db 4-20mAPersze ez csak első körben, valószínű később még fejleszteném a dolgokat.
Továbbra is érdemes valami alap PLC-ben gondolkozni mint Logo és társai mert ez még semmi, vagy jobb lenne beruházni valami komolyabbra?
Illetve látom hogy a Logo és alap Rievtech is tud PI vezérlést. Ez a valóságban mennyire használható? Elég alap dolgokra kellene, pl. két nagyobb hűtőradiátor ventilátort szabályozni frekiváltóval hogy nagyjából tudjanak tartani egy bizonyos hűtőfolyadék hőmérsékletet, de nem kell halál pontosnak lenni.Látom hogy sok PLC-nél az analóg bemenet 0-10V, de olvastam hogy egy sima ellenállással ezekre rá tudok kötni 4-20mA cuccokat is. A valóságban ez mennyire megbízható megoldás?
-
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Codesys-ben kicsit el vagyok veszve. Keresek olyan valakit aki segítene ebben, nem feltétlen ingyen.
Főleg Mitsubishi R, Q FX tapasztalatom van, meg pár egyszerűbb PLC. Saját célra szeretnék egy rendszert csinálni, ami tud MQTT-vel, Modbus TCP-vel és esetleg RTU-val kommunikációt Raspberry Pi 5-ön. -
HollyBoni
veterán
válasz
Professzore
üzenetére
Köszi!
Megpróbálok majd dobni egy rajzot (amúgy van, csak inkább áramlási irányokra, szivattyúkra stb. koncentrál, PID-ből még nincs is rajta az összes).
Kicsit jobban körbeírom a rendszert azért.
Kozmetikai keverőgépekről van szó. Köpenyes hűtés, fűtés. Van saját beépített fűtőszáluk, ezt saját PID vezérli 4-20mA jellel, fesz szabályzással. A hűtés csak ON/OFF, itt nincs semmi finom szabályzás, ezt ugyanaz a PID vezérlő intézi mint a fűtést.
Így nézne ki egy hűtési ciklus:
Keverőgép hűtést kér. Elindít egy szivattyút, kapcsol egy szelepet. Ezt a saját PID vezérlője intézi. Elindul a víz a hűtőrendszerben. Itt pedig két irányba tud menni. Vagy a chiller felé, vagy a szárazhűtő felé. Ezt döntené el a PLC úgy, hogy nézi a környezeti hőmérsékletet, illetve a termék hőmérsékletét ami a keverőgépben van. A termék hőmérsékletről jelet pedig a keverőgép saját PID vezérlőjétől kapná. (Gondoltam ez egyszerűbben megoldható mintha egy szenzort több dolog használna, aztán lehet nem).Tehát itt szerintem nem lenne beavatkozás a PID körök között, a másik körtől csak infót kérne. Meg ugye az egész vezérlés eléggé ON/OFF, csak a fűtőszálaknál van igazi PID vezérlés.
-
Professzore
csendes tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Ez 4-5 sor/blokk nagyjából és teljesen felesleges külső, már megírt függvényekkel szórakozni. Beállítasz egy értelmes ciklusidőt (nem a futásra, bár arra sem feltétlen elvetendő, hanem a mérésre), csinálsz 1(-2-3) mérést, ha többet, azokat gyorsan leátlagolod, összeveted az előző ciklus eredményével. Ha ez a várható töltési/ürítési sebességhez képest számolt várható értékeken durván kívül esik, akkor eldobod a mérést, mert belelógott a kar. Ha benne van és elérte a felső/alsó kapcsolási értéket, akkor beavatkozol, ha nem, akkor méred a következőt. Ha egymás után 2-3 mérést el kell dobni, akkor nyilván valami hiba van, vagyis esélyes, hogy le kell állni. Nyilván az eldobott mérés után a várt értéket korrigálni kell.
-
Professzore
csendes tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Üdv,
Rajzold fel kérlek egy végtelenül egyszerű lapra a szabályozási köröket, kérlek!
A PID-ekkel az a baj, hogy csak lineáris bemeneti feltételekkel működnek megbízhatóan (néha még akkor sem). Vagyis ha a saját szabályozási körükre kívülről beavatozol (egyensúlyt bontasz), akkor más P/I/D konstansokra kell azonnal átállni. PLC-vel ilyen szabályozási feladatok megoldhatók (már amelyikben van ugye).
Műszakilag négy 0-20 mA analóg bemenet kell és ha jól látom, három szárazkontakt. Ezt a legegyszerűbb Siemens LOGO is tudja, még ha nem is közvetlenül meghajtva a kimeneteket. Talán még valamelyik Rievtech is. -
rsf
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére
A keverő mentes szakaszon kívül kell (pl. közepén x ideig) mintát venni.
Ezt akár egy felhegesztett zászló+ induktív szenzorral figyelheted.
Ennél egyszerűbb megoldás nincs.
Persze ha lassú a bemenet és lassú az ultrahangos szenzor akkor nem fog pontosan működni. De ebben az esetben semmi nem lesz igazán jó. -
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Sosem nyúltam még PLC-hez, viszont most lesz egy projektem ahol szerintem már egyszerűbb/célszerűbb lenne PLC-t használni.
Egy hűtőrendszerről van szó amiben egy chiller és szárazhűtő dolgozik, több gépet hűtök. Azt kéne megoldanom, hogy minden gép ami hűtést kér, teljesen függetlenül egymástól tudjon váltani a chiller és szárazhűtő között, úgy hogy a környezeti hőmérsékletet nézi egy fix hőmérséklet különbséggel.Lenne egy szenzor ami a környezeti hőt nézi, és lenne 3 szenzor ami a gépek hőmérsékletét nézi. A 3 gépből 2 gépnél van már egy PID vezérlő ami azt a hőmérséklet szenzort nézi ami nekem kéne. Itt a PID 4-20mA transmission kimenetét használnám, ha ez lehetséges. Pár váltószelepet kéne kapcsolgatni a hőmérséklettől függően. Konkrét példák:
Környezeti hőm. szenzor érték +10C kevesebb mint Gép 1 hőm. szenzor érték, váltószelep 1 nyit
Környezeti hőm. szenzor érték +10C egyenlő Gép 1 hőm. szenzor érték, váltószelep 1 zár
Környezeti hőm. szenzor érték +10C több mint Gép 1 hőm. szenzor érték, váltószelep 1 zárUgyanez menne a másik 2 gépnél is.
Igazából a kérdés az lenne, hogy szerintetek merre induljak el, milyen PLC (vagy PLC szerűség) lenne jó kezdésnek, amivel meg tudnám tanulni hogy hogyan vezéreljem le ezt az egész történetet?
-
n0rbert0
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Egy alul áteresztő szűrővel kicsit símítod a jelet, illetve ha az aktuális mérés nagyon eltér a korábbítól, akkor azt a mérést dobod, nem veszed figyelembe. Nyílván ezt be kell hangolni, hogy az adott folyamathoz megfelelő gyorsaságú legyen. Ennél a megoldásnál azért az fontos, hogy a lapát merevítője ne percek alatt haladjon el a szenzor alatt. No offense, de hatékonyabban lehetne segíteni, ha nem csak csepegtetnéd az infókat.
-
Professzore
csendes tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Ha ez bárhogy megvalósítható, egy töltési görbét (amit a PLC-n figyelsz) dobj fel ide releváns vízszintes (idő) lefolyással. Tippem szerint ez egy átlós vonal lesz kiugrásokkal benne.
Több módon lehet szűrni, de hogy melyik a jó, az pont ettől a jelleggörbétől függ.
U.i.: turbiditás szenzorokban a külső fény hatását analóg szűréssel (erősítés -- negáció -- differenciálás) módszertannal szűrik. Parádésan működik, valami hasonlót itt is lehet eszközölni. -
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Cj1M plcvel egy tartályban ultrahangos szenzorral szintet mérek 4-20mA segítségével. A tartályban van egy keverő, ami jelen esetben egy 8mm-es rúd ami keresztben elmegy a szenzor elött. Ilyenkor természetesen a kijelzett szint felugrik arra a mgasságra ahol van a keverő szára.
A kérdésem arra irányul, hogy milyen eljárással tudom ezt kiszűrni, hogy a mért jelben ne mutatkozzon a keverő? Esetleg kész FB blokkot találok-e erre? A szűréssel a jelet nem szeretném késleltetni, mert ez alapján töltve is van a tartály és nem késhet a jel a gyors töltés miatt.
Köszönöm! -
moseras
tag
válasz
Primary92
üzenetére
Hello,
Az OSCAT-ot itt találod:
OSCAT - Neuigkeiten -
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Elkezdtem ismerkedni a Codesys-szel egy Raspberry Pi 3-on.
Viszonylag hamar sikerült összehegeszteni egy Modbus TCP kommunikációt, viszont az eddig az MQTT kifog rajtam.Ezzel az MQTT könyvtárral próbálkozom, de egy csomó függőség hiányzik.

A githubján szereplő összes könyvtárt telepítettem, de ezek hiányoznak továbbra is. 2 éves az MQTT könyvtár utolsó verziója, lehetséges kompatibilitási gondok vannak?Egyelőre próbálom elkerülni, hogy a 70 eurós CODESYS IIoT Libraries SL-t meg kelljen vennem. Csak a CODESYS Control for Raspberry Pi SL-t terveztem megvenni
hardverkulccsal, hogy egy RPi cserénél ne kelljen új liszensz.
Egyébként otthon automatizálás a cél, plusz a Codesys-es gyakorlat megszerzése.
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Mi ez az STL S36?
És miért S?
Az oké, hogy jelzi ha elérte a beállított darabszámot
-
Tomika86
senior tag
Annyira jó ez a Mitsubishi klón, hogy ha az RS485-ön van a HMI, akkor a pc sorosport nem fér a plc-hez, gondolom ugyanazt a portot használja a mikrovezérlő. Így a HMI adatbeviteli mezőit beazonosítottam, de a többi bitet, egyebeket nem.
-
Professzore
csendes tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Nyilván vicc. Sheldon meg ebben a jelenetben különösen jó ide.
Kivételesen kevés jól dokumentált és jól kommentált kódot láttam, amelyek ráadásul még többé-kevésbé olvashatók is voltak az elfogadható változó nevezéktantól.
Egyébként az én aktuális kedvencem egy török cucc, amin konkrétan próba-szerencse alapon kellett beállítani a működési paramétereket, mert sem az elnevezésekben, sem a használati utasításban (már amit úgy adtak hozzá, hogy az az, valójában egy vicc volt) nem volt egyértelmű, hogy mi merre hány méter. Ehhez szerencsére nem kellett hozzányúlnom, bár azért a szakállamat szaggattam egy ideig, hogy milyen ún. brilliáns megoldások vannak benne (elektromosan). -
Tomika86
senior tag
válasz
Professzore
üzenetére
Nem tudom viccként írtad-e vagy komolyan

Utálom a mitsubishit alapból.
Az a baj a szekrényhez amit kínából vásároltak még kapcsolási rajz sincs.Nem újdonság nekem sem a nyers kód -
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
A képeken látható kínai remekműhöz kérnék segítséget. GX Developer látja, de nem tudom letölteni a tartalmat mert kéri a jelszót.
Ez elvileg FX2 klón, bár a 8pines csatija se mitsubishi, hanem sima rs232. Az FX2 szériához talált Unlocker nem működik.
Van aki tud ebben segíteni mit próbálhatnék még meg? Kellene a tartalom, mert módosítani kellene.
Köszönöm!
[kép]
[kép] -
ReWGeT
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Adott egy Moeller PS4-141-es PLC, ami elfelejtette a programot. A programot nagy nehezen sikerült megtalálnunk (.QLS fájlok), programozó kábelt is sikerült csinálni, azonban a neten fellelhető Sucosoft S40 5.0 csak demo verzióban található, amellyel elvileg nem lehet programot feltölteni. Valakinek nincs meg esetleg egy teljes verzió?
(Ha minden igaz Sucosoft S30-S4 v2.0 kéne ehhez, de ezt se találtam)
Előre is köszi -
Alcsi69
senior tag
Sziasztok!
Milyen Bp-n, vagy az agglomeracioban levo ertelmes ipari automatizalassal, robotikaval foglalkozo cegek vannak?
-
spkkill
tag
válasz
Professzore
üzenetére
Igen. A PLC programozás világa már csak ilyen. Hardver közeli és bőven lehet szívni, ha valami nem úgy van ahogy gondoltad.
-
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill
üzenetére
Nagyon leegyszerűsítve nem gyerekjáték. Valóban bármit (is) meg lehet vele csinálni, viszont az optimális használathoz nagyon kell (1) a gyorstalpalós tudáson túl jelentős önszorgalom, (2) a teljes programozói környezet (TIA) és az eszköz (PLC) lehetőségeinek ismerete, (3) a hatékonyságot, karbantarthatóságot javító programozási eljárások, megoldások ismerete.
A LOGO!-val kis túlzással egy intelligensebb goldi is elboldogul (oké, inkább egy vizsla :-D). -
spkkill
tag
válasz
Professzore
üzenetére
A Logo-hoz képest mindenképp az. Milyen kihívások?
-
spkkill
tag
válasz
Professzore
üzenetére
Hidd el a Logo és hasonló eszközökhöz képest egy rendkívül kompromisszum mentes PLC.
-
Professzore
csendes tag
Sziasztok,
Köszönöm a válaszokat.
Árnyalom kicsit a képet, részben reagálva a felmerült ötletekre.
Én is az 1200-at preferálom, minden nehézsége és kihívása ellenére, ugyanakkor az fontos, hogy az egész koncepció célja, hogy ne kelljen rengeteget utazni annak a pár adatnak a leolvasásáért, ami alapján kiderül, szükség van-e beavatkozásra.
Nekem most az a részben önként vállalt feladatom, hogy egy olyan prototípust rakjak össze, ami később átfordítható az új és a retrofit telepítésekbe, és egyensúlyban van a költség/megbízhatóság/kényelem háromszögben.
A kódok módosítása nem gond, azokban a már telepített szekrényekben, ahol meglévő PLC alapú vezérlés van, a PLC cseréjével a kérdés megoldottá válik. Ahol cél elektronika vezérel, ott vagy lecseréljük saját PLC alapú (egyen) rendszerre, vagy nem lesz távfelügyelet.
Alapvetően kevés adat kell, a logolás másodlagos, a cél inkább az, hogy fény derüljön trendszerű változások elemzésével arra, hogy az üzemzavaroknak van-e szisztémás okuk (vagyis a hardver vagy annak beállítása rossz-e). Mivel viszonylag egyszerű (kb. PLC gyorstalpaló tanfolyam bonyolultságú) eszközökről van szó, a kifinomult távfelügyeleti/táv-beavatkozó rendszereket eleve kizárnám (elsősorban az ár és a komplexitás miatt).
A legfontosabb információ az, hogy milyen paraméterek mentén és mikor futott hibára a rendszer. A log (ami még a legelvetemültebb esetekben is napi maximum 1500 sort tartalmaz, alapértelmezésben úgy 20-40-et) arra kell, hogy a historikus adatokból kiderüljön, hogy van-e trend, illetve van-e olyan tipikus együttállás, amely hibára futtatja a rendszert.
Az MQTT-t egyelőre jegelem. Köszönöm a tanácsokat! -
spkkill
tag
válasz
n0rbert0
üzenetére
A VBScriptet azért említettem meg mert sokkal többet lehet kihozni belőle mint a gyári HMI logging funkció. Igen, valóban szükség lehet PLC program módosításra, de én úgy értelmeztem, hogy ez még egy fejlesztés alatt álló rendszer. A pénz, idő, tudás arányát szerintem mindenki saját belátása szerint osztja be.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
spkkill
üzenetére
Szia,
Jók az ötletek, kicsit árnyalnám
-PLC-vel loggolássan én 2 problémát látok: az egyik az hogy az összes szoftvert le kell módosítani vagy az összes gépgyártóval le kell egyeztetni, hogy a loggolást valósítsák meg, illetve az adatok kielemzése is problémássabb, pl egy távoli hozzáférés esetén.
-Logoláshoz nem kell feltétlen VBScript, de az igaz hogy az olcsóbb Siemens panelek nem tudnak emailezni. De nem feltétlen kell siemens panel.
-PC+HMI RT. Itt azért meg kell említeni, hogy egy RT licensz sem olcsó, ha nem okosban oldod meg.
-PC+valamilyen comm protokol+egyedi szoftver. Talán ez tud a legolcsóbb lenni induló költségben, de szerintem a legmunkásabb is, így a végén nem biztos, hogy olyan költség és időhatékony lesz (kivéve ha van valamilyen alap már). Illetve az egyedi szoftverek robosztussága se mindig elég jó. Valamint itt is simán lehet hogy matatni kell a beszállítók PLC kódjában, esetleg módosítani azt (pl egy modbus esetén). -
spkkill
tag
válasz
Professzore
üzenetére
Szia!
Ha ez az én feladatom lenne, csak is 1200-as jöhetne szóba. Az olcsóbbak majdnem egy árban vannak a LOGO-val és tudásban össze sem lehet hasonlítani. Érdemes figyelembe venni, hogy a webszerver bekapcsolása jelentős memóriát emészt fel a PLC-ben és elég macerás.
-PLC saját kártyára logolni az eseményeket, emailben kiküldeni.
-HMI-re logolni VBScript segítségével (olcsó HMI-k nem tudják), innen is lehet továbbítani.
-PC+HMI runtime kombó, szintén VBScript-el. Termelési adatokat én így gyűjtöm.
-PC+S7.net vagy OPC egyedi JavaScript vagy C# datalog.
+1 rendesen SQL adatbázisba küldeni az adatokat, a VBSrcipt-el is meg lehet oldani.
Nekem hirtelen ezek jutnak eszembe. -
n0rbert0
senior tag
válasz
Professzore
üzenetére
Szia,
HMI-vel tudsz logolni, emailezni és távolról is eltudod érni, ha pl raksz mellé egy 4g képes VPN routert. Ha nem akarsz sok adatot tárolni és nem akarod sürűn írni, akkor akár egy SD kártya is elegendő lehet amire tárolsz.
Az áramkimaradást meg szünetmentes táppal tudsz "figyelni". A szünetmentes kimenetét bekötöd bármelyik plc bemenetére amit logolsz a HMI-vel és emait küldesz, ha áramkimaradás volt. Nyilván a PLC, HMI és a router legyen rákötve a szünetmentes tápegységre. -
Professzore
csendes tag
Sziasztok,
Kis közös gondolkodásra hívnálak benneteket, egyelőre teoretikus/pilot/PoC-szintű a dolog, de nem lenne ártalom 2-3 héten belül egy működő rendszerrel megörvendeztetni a leendő megrendelőt.
A peremfeltételek: adott több, önálló, független ipari berendezés, mind azonos elven működik: vagy érzékelőpárok küszöbértékeinek átlépésekor vagy adott idő elteltével aktiválnak egy működési szekvenciát. Az érzékelőpárokból 1-2(-3) lehet, de 3 csak kivételes (egyetlen egy ilyen gép megy most). A gépek nem köthetők vezetékes netre, elvileg áramot is szinte csak jófejségből kapnak, így az adatforgalom minimális lehet (valószínűleg egy LTE AP lesz a megoldás, de még keresem a lehetőségeket -- egyelőre nem ez a fő kérdés). Szinte minden gép évente legalább egyszer-kétszer random hibára fut, vagyis teljesen véletlenszerűen vagy a kelleténél jóval többször indul el, vagy – hiába az időzítés vagy a feltételek teljesülése – egyáltalán nem indul el. Ezt jó esetben az üzemeltetők jelzik, akkor a fenntartó autóba pattan és 1-5 órán belül már a helyszínen is van, hogy felmérje, mi van. Legtöbbször NEM derül ki a rendellenes működés oka (szenzorok épek, működnek, szoftver, vezérlés megy, beavatkozók működőképesek). Előfordul az is, hogy az üzemeltetők csak az időszakos karbantartásnál mondják, hogy "ja, volt 3 hete valami gond, de nem szóltunk és már el is felejtettük, hogy mi volt az".
Az igény: a megrendelő egy másik projekthez vett egy Rievtechet (azóta beépítettük, 2 évet kell mennie, utána ipari hulladék lesz belőle). Rövid rábeszélés után rájött, hogy a Rievtechben nagyjából az ára jó, a projekt nagysága és a fő megbízó költségviselő képessége alapján vagy LOGO vagy inkább S7-1200 lesz telepítve mindenhova (az egyik beszállítója egész jól összerakott, ellenben teljesen karbantarthatatlan megoldásokban szállít LOGO-kat; az is cél, hogy ezeket a szekrényeket teljesen kiváltsuk, mert előfordul, hogy változik a hardver és utána a jelenlegi gyakorlat szerint egy komplett új szekrényt küldenek teljes áron, a régi meg ment a kukába -- eddig egy ilyen eset volt, az is több éve). A Rievtech honlapot böngészve látta, hogy van ám itt webszerver meg minden ilyen csoda, és de jó lenne, ha...
1. látná valós időben, hogy az adott rendszer épp milyen paraméterekkel üzemel, illetve mikor futott le a legutóbbi aktiválási ciklus,
2. látná, hogy 7-14-30-akárnány napra visszamenőleg az aktiválások mikor történtek, mennyi ideig futottak, mi volt a kiváltó ok (idő vagy paraméter), és mi volt a szenzorok által rögzített érték az aktiválások kezdetekor és a befejezést követően (ez mondjuk 7 adat: kezdőidőbélyeg; ok; szenzor1kezdeti; szenzor1vég; szenzor2kezdeti; szenzor2vég, lejárati időbélyeg),
3. látná, ha rendkívüli esemény történt (táp hiánya, valamely szenzor kritikus értéke, végtelen ciklusra futó kód, időtúllépés stb.), erről remek lenne aktív értesítés is (e-mail vagy még inkább sms), ebbe nem kell adat, de a fenti 2. pont alatti logba kell a hibajelzés is.
És végül a kérdés: Mindkettő (S7-1200, LOGO) tud webszerver szolgáltatást és tud MQTT-t is. Előbbi elvileg sima feladat, bár némi nehézség a hosszú távú logolás és a felhasználói felület, viszont ha nem elérhető a PLC, akkor adathozzáférés sincs. SMS csak külön eszközzel, körülményesen. MQTT jóval rugalmasabbnak tűnik (adatforgalom is kisebb), van backup, tehát ha a PLC elfossa magát, az utolsó adat időpontja még elérhető. Cserébe kell mögé egy bróker, egy adatbázis, és egy on-line elérhető felület. Tehát praktikusan valami aggregátort kellene találnom, aki biztosít nekem erőforrást az MQTT brókerhez, az adatbázishoz meg a felhasználói felülethez, méghozzá viszonylag kis mérettől indulva, nagyon finoman skálázhatóan. 10+ éve a LOSANT-nak volt ilyen szolgáltatása, azt tesztelési célokra teljesen jól tudtam használni, pilot/PoC szintű projekt futott rajta parádésan, csak ők eléggé szintet léptek felfelé. Nem kell csicsamicsa, nem kell komoly vizualizáció. Kell viszont szinte plug-and-play egyszerűségű alkalmazhatóság (tehát ne legyen olyan, hogy itt van minden, DE egyébként kérlek még ezt, ezt, ezt meg még azt is csináld meg, hogy használni tudd). Továbbá lehetőleg egy mobilelőfizetés árának megfelelő havi előfizetési díj eszközönként.
Milyen megoldást ajánlatnátok erre, akár a "dobozon kívül"?
Amit néztem: LOSANT (skálázható, de elég magasról indul az alja is); HiveMQ (havi 100000 forintért kis túlzással én leautózok); HomeAssistant (ha jól láttam, ingyenes, alapvetően más célt szolgál, sms nincs, de ami a legnagyobb baj, hogy -- legalábbis a jelenlegi megértésem alapján -- legalább egy hardveres réteg kell a PLC és a szerver közé); EMQX (van ingyenes, pay-as-you-go megoldásuk, ami rokonszenves, ellenben kell egy futó PC-n egy futó applikáció, hogy működjön).
Köszönöm szépen előre is! -
DasBoot
aktív tag
válasz
moseras
üzenetére
Uraim! Mindenkinek köszönöm az apró segítséget, de egyszerre mind hasznos volt és elindult a motor. Örömöm határtalan. Az gyári értékek visszaállítása volt a kulcs. Valószínűleg párat elpiszkáltam, nem úgy volt beállítva, ahogy kellett volna. Másrészt, amiket itt leírtak, azok helyesek voltak. Nemsokára jövök egy újabb kérdéssel. Most csak annyi, hogy Zelio2-ről szeretném modbus-szal szabályozni, pl. a frekvenciát. Kommunikációs mudullal rendelkezem, kábelekkel is. Üdv.: Joe
-
n0rbert0
senior tag
válasz
DasBoot
üzenetére
A LISI megfelelően mutatja mind a 4 logikai bemenet szintjét, igaz furcsa, hogy 8-at jelenít meg, nem 4-et, de utóbbi mindegy.
Aha..
Kérlek, csinálj egy gyári beállításokra vissza állítást és utána próbáld meg amit leírtunk és oszd meg a kapcsolási rajzot, akkor többet tudunk segíteni. -
DasBoot
aktív tag
válasz
moseras
üzenetére
Köszönöm a gondolatmenetet.Kérdésekre a válaszok. Li1-et zárom, indul a RUN-nal, remote-ban. Local-ban ezzel indítható és a frekvencia szabályozása is működik. +24VDC-ot a sajátjáról kapja. A LISI megfelelően mutatja mind a 4 logikai bemenet szintjét, igaz furcsa, hogy 8-at jelenít meg, nem 4-et, de utóbbi mindegy.Közben variáltam, mert az ATV +24V-os feszültségét vezettem a PLC modul közös pontjára, ez hiba, javítottam, egy relével, ettől függetlenül nem változott semmi.
-
moseras
tag
-
n0rbert0
senior tag
válasz
moseras
üzenetére
Szerintem ennek nem sok köze van hozzá.
Úgy vélem, hogy arra irányul a válaszod, hogy a következőt írta:ne kelljen plusszba megnyomni a start gombot
.
Itt szerintem a RUN gombra gondolt a készülék előlapján, de ezt ugye akkor kell csak megtenni, ha local módban van a készülék.
Ez mind feltételezés, addig ameddig a fórumtárs nem írja le pontosan mit szeretne... -
-
DasBoot
aktív tag
válasz
n0rbert0
üzenetére
Jó szerencsét! A kérdéseim, hogy hogyan tudom elindítani az Altivar-t egy PLC relés kimenetről, viszont a frekvenciát a szabályozógombbal beállítani. Illetve milyen módon lehet úgy indítani, hogy ne kelljen plusszba megnyomni a start gombot, tehát automatikusan induljon el. A PLC-ről a startjelet megkapja. Természetesen végigolvastam a paraméterlistát, de biztosan valamelyik részlet elkerülte a figyelmem. A quick start-ot is, a remote-ot, a local beállításokat szinten. A típus: ATV012H018M2. Másrészt local mode-ban teljesen jól indítható.
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Szeretnék írogatni olyasvalakivel, aki járatos Schneider Electric frekvenciaváltó paraméterezésében. Konkrétan egy Altivar12-ről van szó. Részletekről a továbbiakban. Üdv.: Joe
-
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Kinco K6S PLC-t használt valaki a gyakorlatban?
A DialCompos ár sem vészes, de Alin 255 USD 1 PLC + 3 db 8be-8ki kártya. Remote IO-ként használnám, de egy pár apró feladatot szeretnék benne megoldani. -
Professzore
csendes tag
válasz
Watchdog
üzenetére
Szia,
Köszi!
Megpróbáltam, de úgy eldobta magát tőle a TIA, hogy „öröm” volt nézni.
Pár kört futottam az elmúlt – ha jól nézem – bő 4 órában, kezdve azzal, amit mondtál (nyilván nem egyszer). A CPU nem engedi a downgrade-et (van ilyen, ismert „feature”), a 4.53-mal semmit nem tudtam előre lépni, úgyhogy most utolsó mentsvárként felhúztam rá a legújabbat (4.7). Az sem volt egyszerű. Így most zöld pipás az RS232 modul is, úgyhogy bíztató a helyzet. Éles kóddal még nem próbáltam, az most jön, remélem nem 2 órát fog tartani.
Köszönöm még egyszer! -
Watchdog
aktív tag
válasz
Professzore
üzenetére
Üdv., próbáld meg az online menüben az "Upload device as new station (hardware and software)" parancsot kiadni, és a kiolvasott konfigot megvizsgálni, hogy miben tér el a fejlesztői projektben lévő konfigtól.
-
Professzore
csendes tag
válasz
Professzore
üzenetére
U.i.: a vonalkódolvasó él egyébként, a saját (kissé őskövület) szofverével USB-n teszi a dolgát. Kommunikációs beállítások is jók (egyeznek azzal, ami a TIA beállításokban van.
-
Professzore
csendes tag
Üdv,
Kezdek erősen nyűgös lenni két nap kínlódás után.
S7-1200 1215 (6ES7 215-1AG40-0XB0, fw 4.5) plusz CM 1241(6ES7 241-1AH32-0XB0 fw 2.2), TIA 20 Basic.
Eddig bármilyen eljárást próbáltam, nem sikerült „rendre” bírnom: olyan, mintha a TIA nagyjából látná (pl. firmware-t tudtam rajta frissíteni), de kezelni már nem igazán hajlandó. Egy Keyence SR-610 vonalkódolvasó lóg rajta, a Keyence gyári mintakódján kívül még számos más módszerrel próbáltam, eredménytelenül. Már az RS-232 vonal sem „szólal meg”. Minden maximum warningokkal fordul, de a legutóbbi kódok már ennyivel sem terheltek, fel is megy a PLC-re, de azon kívül, hogy egyébként rendesen fut, nem azt csinálja, amit kellene neki.
Egyelőre ott vagyok megakadva (az egyetlen látható hibaként), hogy a Device view-nál a kommunikációs panelre tájékoztatást dob, hogy az on-line diagnosztika nem megy.
Screenshot itt: (a legutóbbit is elrontottam): https://www.dropbox.com/scl/fi/6rtmyw3n9irdo3088kst5/2025-07-31_14h49_02.png?rlkey=i9268xztrw29d6o4lyrfz062q&dl=0
Először ezt szeretném ráncba szedni (nem találtam rá működő forrást), ha egyáltalán van rá mód (és indok). Aztán kerítek egy másik RS-232 eszközt (vagy bekapcsolom a szkópot).
Minden javaslatot, tanácsot szívesen fogadok!
Üdv! -
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill
üzenetére
Szia!
Fontos! Bármiféle rosszindulat nélkül, csak ha már szembejött, akkor gondoltam, megosztom.
Vadzsi új, 1200 G2 analóg bővítő kártya. Mi néz rajta szembe? STM32G070.
Nem vagyok nagyon meglepve, végignézném (fogom is) a lánc minden elemét. Az már eleve tetszik, hogy nem a saját belső ADC-jét használják, hanem egy dedikált eszközt (ADS8675, 10 bites, paraméterezhető, finom kis cucc, bár nem az ipar csúcsa).
Ha nem látod az e-mailt, írj majd privát üzenetet, ezen a héten káosz van, utána pihi jön, ráérek.
-
spkkill
tag
válasz
Professzore
üzenetére
Köszönöm a felajánlást, visszatérünk rá.
-
spkkill
tag
válasz
Professzore
üzenetére
Köszönöm!
Valóban rengeteg félrevezető infó volt benne. Talán ez a téma így nem is állja meg a helyét, egyelőre félreraktam. Én inkább csak PLC-s szemmel látom a dolgot. -
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill
üzenetére
Üdv,
A témáknak semmi köze a gyakorlati megvalósításhoz. Ezek olyan szintű fundamentumok, minthogy egy autószerelőnek tisztában kell lennie a dízel és az otto motor közötti különbséggel. Azt láttam, hogy a nyelveknél a hibát kijavítottad, ez kafa. A PLC-s részben csak (részben az eltérő látásmódból adódó) féligazságok vannak, igazából egyik sem kritikus és nincs belőle sok. Viszont a mikrovezérlős részben írt szempontok és tények majdnem fele egyáltalán nem igaz, negyede féligazság.
Az igazán szűk keresztmetszet szerintem a terminológiában van, már amennyiben (például):
-- láthatólag a mikrovezérlőkre úgy tekintesz, mintha azok kimerülnének az előre gyártott fejlesztői panelekben (pedig nem),
-- nem ugrott be, hogy a PLC-k egy része kifejezetten mikrovezérlő-alapú (vagy azokhoz nagyon hasonló felépítésű és működésű SoC lapka az agyuk),
-- a „fától” nem láttad, hogy az Arduino nem mikrovezérlő, pláne nem nyelv, hanem egy gyártó, akinek speciel van mikrokontroller (STM32F747XI) alapú, szabványos (61131-3) nyelvekből fordító IDE-vel programozható PLC-je.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 15T Pro 512GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Felsőkategóriás Gamer PC! Csere-Beszámítás! R9 9800X3D / RTX 5080 16GB / 32GB DDR5 / 2TB SSD!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3944
- iPhone 17 256 GB Levander - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Illetve ha jól látom, itt a sorkapocs másik felén a PLC-hez általában sima, nem árnyékolt kábelt használnak, ez nem okoz gondot?
De amúgy szimplán összeadtam hogy LOGO-nál meg Rievtech-nél mennyire jönne ki az összes analóg input és output ami kell, és a Rievtech jött ki jobban. Amit pont leakcióztak Rievtech az meg pl. alapból tud kezelni 3db PT100 hőmérőt, ami nekem pont jól jött.