- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Vivo Y28 - okkal marad az árnyékban
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Január 30-tól Magyarországon is kapható a Vivo X200 Pro
- AI: keményen kiosztotta Európát az amerikai alelnök
- Lenovo Vibe Z2 Pro - csillagromboló
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
Professzore
csendes tag
válasz
gomiregi #9070 üzenetére
Üdv,
Miért keresel szoftvert?
Minden programozás oktatási platform vagy könyv, az említésre sem méltók kivételével azzal kezdi, hogy bármennyire is bonyolult egy feladat, minden esetben kezdd azzal, hogy a legkisebb kezelhető egységekre bontod, majd ezeknek az egységeknek az egymás közötti összefüggéseit térképezd fel.
Magával a PLC-vel és a HMI-vel, pláne a bővítő modulokkal otthon nem sokat fogsz tudni kezdeni, hacsak nincs egy halom olyan alkatrészed, amelyekből valós visszacsatolást tudsz produkálni. Mert az addig jó, hogy egy gombot megnyomsz, ez alapján a PLC aktivál egy kimenetet, de utána?! Nyilván a szimuláció sem old meg mindent, de a tanulás kezdeti fázisában bőven elég (sőt).
Nagy gépsorokat kezelő szoftvereket vizsgálni addig jó, amíg normális szakember normális konvenciók (és szabványok) szerint írta meg, megfelelően van dokumentálva és egyébként jól működik. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor csak rossz megszokásokat fogsz megtanulni.
A tanulás során az első dolog, amihez egy sima txt szerkesztő kevés lesz, az az idődiagram, de ehhez is elég egy sima négyzethálós papír. -
DasBoot
aktív tag
válasz
Szirtimorc #9074 üzenetére
Jó szerencsét! A Zelio2-t szeretném összekötni Altivar12-ve. Lényeges, hogy modbus-on keresztül. Előbbihez rendelkezem csatlakozóval, mindháromhoz van magyar nyelvű használati utasításom. Az összekötés sem gond, csak a használat. Ez azért több, mint az alapok, de valóban, hátha. Üdv.: Joe
[ Szerkesztve ]
LEGO-ból bármit megépíteni, csak idő kérdése.
-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Szeretnék kérdezni és írni olyan hozzáértőtől és hozzáértőnek, aki segítene Nekem Schneider Electric szoftverekkel és eszközökkel kapcsolatban. Elsősorban Zelio2, modbus és Altivar 12 témában. Üdv.: Joe
-
gomiregi
csendes tag
válasz
ZetorGumi #9068 üzenetére
szia, a fórum benyelte az első - hosszabb -válaszomat, de a lényeg: 60+ os vagyok, számomra a kézzelfogható dolgok fontosak, nem volt kocsi-ló ára, ráadásul terveim is vannak (most még csak tervek) ahol remélem jól szolgálnak majd.
egészen biztos, hogy előbb utóbb ez vagy az lesz, így vagy úgy.
-
gomiregi
csendes tag
válasz
spkkill #9069 üzenetére
szia, nekem még minden feladat bonyolult, ezért gondoltam, hogy van valami egyszerűen használható program, ahol a tervezett program alapja vizuálisan áttekinthető formában elkészíthető. Napi szinten kötelezett vagyok World - Excell - Teams, és egyéb vackok használatára ezért kellő képen utálom is őket, marad a papír és ceruza.
egészen biztos, hogy előbb utóbb ez vagy az lesz, így vagy úgy.
-
ZetorGumi
addikt
-
gomiregi
csendes tag
Sziasztok, segítséget kérnék - ki hogyan kezd hozzá egy adott feladat plc-s megoldásához? Nem egy konkrét feladatról van szó, magamnak, gyakorlás képen szeretnék készíteni elsőre kisebb programokat. Van ahol Visio-t, Lucidchart-ot, vagy a Libre Draw-ot javasolják a folyamatok megfogalmazásához - ti - ki mit, és hogyan kezdi?
Karbantartóként dolgozom, szeretnék előre lépni, és megismerkedni a plc világgal, ehhez beszereztem s7-1200 1215, basic hmi-t, meg néhány io modult. Munkahelyemen néha van lehetőségem automata gépsorokhoz csatlakozni, a működésüket monitorozni.
előre is köszönöm, további szép napotegészen biztos, hogy előbb utóbb ez vagy az lesz, így vagy úgy.
-
-
Magic
tag
Sziasztok, S7-es Simenes PLC-ről szeretném lementeni programot, de GSDML fájlokat kér a letöltéshez. Javát sikerült importálnom, de van pár aminek nem találom meg ugyanazt a verzióját. Az újabb verziót pedig hiába importáltam be, figyelmen kívül hagyja. Hogyan lehet ezt kiküszöbölni?
-
spkkill
tag
Van esetleg olyan tag aki találkozott már blockchain-el a gyártás során?
-
spkkill
tag
válasz
Alcsi69 #9056 üzenetére
Függ attól is, hogy milyen cégnél dolgozol. Gépépítő cégnél a telepítések miatt sok utazással jár a dolog. Én multinál/fix helyen de ügyelet is van, havonta pár nap, akkor bármikor hívhatnak. Viszont, ha akkor a baj amihez nem tudnak nélkülözni akkor kénytelen vagyok segíteni, akár be is menni ügyeleten kívül is. Ha nagy a baj munkaidő után is bent kell maradni, ha nincs aki "leváltson" akkor nem csukhatod össze a gépet és vonulhatsz haza, hogy "holnap reggel megeszem a rántottát aztán újra nekilátok, addig áll a cég". Felelősséggel jár, mert ha valami miattad akad meg, vagy akár egy külföldi gépgyártó idetelepített gépének hibájától akad meg akkor is meg kell oldani a problémát, nem állhat egy komplett gyár órákig. Villamos és alap gépészeti ismeretek is kellenek, mert tőled várják mindig, hogy mond meg miért nem megy. Az átlag gépész/villamos "szakember" is csak rád fog várni, megmond, hogy mit tegyen. Sokszor jön a kérdés hogyan tudod áthidalni mechanikus problémákat PLC programban, hogy még kibírja a következő megállásig.
-
spkkill
tag
Én is elkezdtem anno AI hanggal pár videót összerakni, de elég kevés időm volt rá. Ez az a szakma ami mellett nem sok szabadideje marad az embernek.
[link] -
spkkill
tag
válasz
Alcsi69 #9052 üzenetére
Szia!
Egy Tia Portal-ra és a Factory IO-ra lesz szükséged. Annyiban tér el a valóságtól, hogy a device config összetettebb a terepen és sokszor többféle gyártó eszközeivel kell dolgozni, kommunikációt összehozni. Alap programozási nyelvek: LAD, FBD, STL, SCL, GRAPH.
Az Ő videóit tudom ajánlani: [link]
Ha kérdés van szívesen segítek. -
Alcsi69
senior tag
Sziasztok!
Annak ellenere hogy villamosmernok vegzettseggel rendelkezem, illetve a specializacio egyik fo eleme az automatizalas/iranyitastechnika volt, sajnos nem annyira kaptunk normalis oktatast velemenyem szerint PLC-kkel kapcsolatban.
Ezt szeretnem egy kicsit kikuszobolni azzal, hogy valamennyire elmelyulnek a PLC-s temaban egy idore, hogy egyaltalan lassam azt hogy en bloc erdekel-e es szivesen dolgoznek-e ilyesmikkel (jelenleg energetikai rendszereket tervezek, szoval kicsit mas az irany, viszont itt is hasznalunk azert PLC-ket es hasonlo eszkozoket). Amiatt is jo lenne ezt eldontenem viszonylag hamar, mert MSc-t is szeretnek csinalni, es ha ez a PLC-s dolog megtetszik pl., akkor lehet hogy a Mechatronika MSc-t valasztanam mondjuk egy mernokinformatika helyett.
Szoval a kerdesem arra iranyulna, hogy letezik-e valamilyen szimulator szeruseg illetve hozza valami guide vagy akar egy video sorozat vagy konyv vagy hasonlo, amivel ugy nagyjabol elindulhatnek es lathatnam viszonylag hamar hogy erdekel-e a tema?
Koszonom szepen elore is a valaszokat.
-
Tomika86
senior tag
-
DasBoot
aktív tag
válasz
Professzore #9047 üzenetére
Jó szerencsét! Korábban ott is próbálkoztam, eredménytelenül. Akár lehetne 65000-ért venni, de arra ilyen-olyan vám-költség rákerül. Üdv.: Joe
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok
Nem plc, de hátha
Egy Omron V430 kódolvasó kamerat üzemeltem be nemrég. A beállítasahoz egy samsung galaxy tab a8 tablet van usb-c dokkolóval, etherneten keresztül chrome-ban jön be a webszerver oldala.
A hiba ott van hogy amikor a match kódot beírnám a tablet felugró billentyűzetével nem sikerül.
Pharmakódról van szó ami egy pozitív egész szám, pl 965.
Ha átírom és megnyomom a bevitel gombot akkor az előző marad ott. Van ott egy ascii jelző mellette.Na most ha a dokkolóba dugok usb billentyűzetet akkor simán át tudom írni enter gombbal.
Hogy tudom megoldani hogy ne kelljen külső billentyűzet?
Köszönöm
-
Professzore
csendes tag
válasz
DasBoot #9046 üzenetére
Szia,
Esélyes, hogy figyelik, de használt cuccok (magyar vonatkozással) a face adok-veszek szak"csoport"jában nagyobb valószínűséggel lesznek fellelhetőt. Allen-Bradley viszonylag ritka, de azért előfordul. Nem egy fiatal cucc, úgyhogy ha találsz működőt, akkor nem kell érte eladnod a vesédet valószínűleg. -
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Mivel errefelé ez az egyetlen PLC-s fórum, ezért itt kérdezem. Szeretnék vásárolni egy Allen-Bradley 1769-SM2 típusú modbus modult. Amennyiben tud valaki ilyen eladót, kérem üzenjen. Köszönettel: Joe
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Régi S7-315-el Step7-ben meg lehet számolni normálisan egy vízóra impulzusait "mezei" digitális bemeneti csatornán?
Vagy kell hozzá spéci számlálóa kártya?Köszi előre is a segítséget!
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
-
ZetorGumi
addikt
válasz
Professzore #9039 üzenetére
FactoryIO + TIA Portal kombó szerintem is megfelelő alany tanulni.
FactosyIO-ból is van trial. Azzal az Ultimate Editiont tudod 30 napig kipróbálni.
TIA-ban tudsz HMI-t szimulálni, így arra sem kell
beruháznod.[ Szerkesztve ]
New Mixes: http://www.mixcloud.com/ZetorGumi | VW Passat B8 2.0CRTDI CRL
-
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill #9038 üzenetére
Ah, "nincs az a pénz", hogy én itthon ilyet csináljak. :-D
Ezt írtam korábban: „Elsőre a cél: alapvetően tanulás, tapasztalatszerzés, alap projektek megvalósítása (vízkezelő berendezéstől kezdve automata esővízelosztáson át automatizált ipari csarnokvilágításig).”
Az utolsónak jelen állás szerint a nullánál nagyobb esélye van fizetős projektként megvalósulni, bár ehhez speciel HMI nem kell.
A FactoryIO-t megnézem, köszönöm a tippet! -
spkkill
tag
válasz
Professzore #9037 üzenetére
Azt gondoltam lesz ház automatizálás lesz, kicsit félreértettem. Szimulációs projektekhez jó szívvel tudom ajánlani a FactoryIO-t. Sok tanulságos projektet lehet benne összehozni. [link]
-
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill #9036 üzenetére
Nem itthoni felhasználásra vettem, hanem tapasztalatszerzésre és tanulásra. Itthonra brutális overkill, de ha kvázi "hobbi" (nevezzük inkább szimulációs) projekteken végigtolomo a szopórollert, akkor éles helyzetben nem azzal megy a drága idő, hogy megoldást keresek. A beágyazott fejlesztésben pont ez az (egyik) jelentős korlát, mert míg az a) projektnél problémamentesen implementálható és parádésan működik egy megoldás, addig b) projektnél csupán néhány (bár jelentős) alkatrész csere miatt hetek, sőt, hónapok mennek el megoldáskereséssel. Oké, hogy a PLC alapú megoldásoknál kis túlzással legóból épkítkezés szajlik, szemben a nullszériás és prototípus beágyazott fejlesztéssel, ahol meg az építőkockák és alkatrészek összerakása és egymáshoz illesztése zajlik.
Milyen részlet(ek)re vagy(tok) kíváncsi(ak)? -
spkkill
tag
válasz
Professzore #9035 üzenetére
Szuper. Én a HMI-kkel azért nem vennék otthoni célra, mert drága a pótlása, illetve vannak korlátai, főleg, ha nem comfort panel. Ha esetleg van fejlemény a rendszerrel kapcsolatban szívesen látnánk itt pár részletet.
-
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill #9020 üzenetére
Köszi, ez lett.
Két CPU és egy HMI ketyeg az asztalon, utóbbi még nem élesztve, de a gyári csomagolásból kivéve tápra dugva megy. TIA Portal próba fut, a nagyobb CPU firmware-e miatt már kiabál (újabb a firmware, mint amit az aktuálisan felrakott V14 Trial támogat), de ezt leszámítva hiba nélkül programozza.
Kicsit amiatt vagyok mondjuk csalódott, hogy a tizenév beágyazott fejlesztés során véghezvitt eszelős szívásokat ha ebbe tettem volna, már tartanék valahol... De utólag könnyű ugye okosnak lenni... -
Professzore
csendes tag
válasz
Primary92 #9032 üzenetére
A rugalmassága és az egyszerűsége megvan hozzá, a támogatás is nagyjából. Ha meg tudod oldani, hogy teljesen szeparált legyen a külvilágtól, akkor a legfontosabb kiberbiztonsági téma kipipálva (persze ettől még be lehet menni, de az esélye elég pici lesz).
A többi elvileg alkalmas rá, de ahogy elnézem, nem két hétvége lesz összerakni. :-)
A Loxone valóban pusztulat drága. -
spkkill
tag
Én is játszottam már ezzel az okosotthon dologgal gondolatban. Én a runtime-ot egy mini-PC-n képzeltem el vagy S7.NET.
-
Primary92
senior tag
válasz
Professzore #9031 üzenetére
A Loxone azt más nagyságrend árban.
Annyira nem szeretném az internetre lógatni. -
Professzore
csendes tag
válasz
Primary92 #9030 üzenetére
Üdv,
Én más (embedded) fejlesztői alapvetés mentén azt mondanám, hogy aminek nyílt forráskódú az alapja (RPi az), azt vagy nem kötjük netre egyáltalán vagy az első hardveres réteg fölötti szinttől magunk írjuk meg. (Tankönyvi "hogyan ne csináljuk" példa rá a most épp a Google égisze alatt működő Nest, amelyhez korábban, még a StartUp kezdeti fázisában kis túlzással csak az nem tudott hozzáférni, aki nem akart.)
Ha nem barkácsolni akarsz és van forrás, akkor pl. a Loxone kellemes alternatív irány, de ez azért költségigény tekintetében más liga. -
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Eljött az ideje, hogy az otthonautomatizálásban a tettek mezejére lépjek.
Megerősítést vagy cáfolást kérnék, hogy működőképes/jó/költséghatékony megoldás-e az alábbi kombó:Raspberry Pi
CODESYS Control for Raspberry Pi SL
EtherCat Remote IO (Kinco RP00EC)
Ezen felül valószínűleg lesz nélhány Modbus TCP és RTU eszköz
A többi kevésbé lényeges okosotthon cucc miatt MQTT-hez Iot library:
CODESYS IIoT Libraries SLA ház fontos dolgaira nem szívesen használnék mindenféle wireless cuccot, meg kerülném ezek állandó hegesztését. Meg amúgy is PLC-s oldalról jövök (Mitsu különböző motyói), és a Codesys tapasztalat is jól jönne.
-
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill #9028 üzenetére
Nem ismerem a részleteket, így nem tudok róla nyilatkozni, de az érintettnek láthatóan PTSD-s utórezgései vannak a kódra gondolva.
Nem csodálkozom rajta. Látva pár Arduinos oktatási anyagot, pár koncepciót, ami mentén közel sorozatgyártott termékek kódbázisát összerakták, hajlok rá, hogy az alapértelmezés nem az, hogy jó (és karbantartható) legyen, hanem az, hogy működjön. -
spkkill
tag
válasz
Professzore #9027 üzenetére
Igen. Elég baj, ha ennyire szétszórt a társaság. A legnehezebb része talán az, hogy megértsd a másik mit akart. A legjobb erre, ha Te magad is kipróbálsz minden technikát és sok programot nézegetsz, elemezgetsz, debugolsz. Mindenkinek megvan a maga berögződése. Én pl. ha nem érdekel, hogy a kollégák érteni fogják-e akkor mindent SCL-ben készítek el, objektum orientált elrendezéssel, multiinstanz-okkal és merkerek nélkül.
-
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill #9026 üzenetére
DB, FB lesz, az előbbi pont most szerdán lett napirendre tűzve, de széttart a csapat erősen, így nem jutottunk el odáig. A DB-t érintettük említés szinjtjén.
UDT nekem megvan az embedded vonalról.
Multi-Instance napi szinten szembe jön, de nem ebben a megközelítésben, hanem hibaként. :-D Mármint, megpróbáljuk, de nem megy. Egyszer bele kell sétálni az utcába, hogy tudjuk a megoldást.
Indirect addressing valószínűleg messze túlmutat a vizsga keretein, valószerűtlen, hogy érinteni fogjuk, persze csodák még előfordulhatnak.
Végtelenül vegyes a társaság, van, akinek fogalma sincs, hogy merre van előre (1-2 kihagyott óra neki már behozhatatlan), de olyan is van, aki már élesben tart karban (próbál meg karbantartni) több ezer blokkos működő kódokat, amiket ahány "mérnök", annyi féle kódolási konvenció mellett rakott össze, úgyhogy minden, a 61131 szerinti két- és hárombetűs előfordul. -
spkkill
tag
válasz
Professzore #9023 üzenetére
Igen elég más világ, sőt az alap PLC programok messze is vannak az igazi programozástól. Ráadásul egy átlag tanfolyamon pár LAD network-ön kívül nem sok idő jut a programozásra. Alap dolgok is szokszor kimaradnak. DB, FB, UDT, Multi-Instanz, Indirect addressing.....
-
Professzore
csendes tag
Erősen leesett az állam.
Az első iskolai alkalomkor nagyjából a bevezető "dumcsi" alatt unalmamban rákerestem a vezérlő árára (wago 750-8202), a bővítő modulokkal (8DI, 8DQ, lezáró) egy szett "ajándékba", táp nélkül bő 600 000-re jött ki.
S7-1200-ból ez 175000... Már csak a liszensz ára kell, de ez nagyjából így el is dőlt. -
Professzore
csendes tag
Szia,
Köszönöm, hasznos volt.
EATON-ra lásd az előző hozzászólást, a Moeller itthon nyomokban sem elérhető, ahogy láttam, Mitsubishi, Honeywell oldalait rövid keresés után bezártam, túl specializáltnak tűntek (ami persze, ahogy írtam, lehet tájékozatlanság is a részemről).
Az S7-1200-ba beleásom magam. A TIA Portal V13 demóját most leszedtem, 3 hétig tudom nyúzni, utána meglátom. Így legalább kiderül, hogy a szimulációs modulja mennyire működik. -
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill #9020 üzenetére
Köszönöm a választ!
A Codesys, legalábbis a 2-es, amin tanulunk, tizenéves embedded fejlesztői tapasztalattal borzalmas kín. Oké, hogy szabványos megfelelés, de kilométerekre van a karbantarthatóságtól, személyre szabhatóságtól, stb. (és nem csak én sírok miatta). A V3 valószínűleg más tészta. Az irány itt sem lenne rossz, de a gyártók listáját végignézve a 90% teljesen ismeretlen, a maradék egy részét kizártam. Felmerült az EATON, mint lehetséges köztes megoldás, de a honlapjuk, a magyar is és az angol is még a normális beetetéshez szükséges információkat sem tartalmazza.
Most megnéztem az RS-nél, az alap SIEMENS HMI 100 000 körül van. Nem bagatell, de simán kifizethető. -
spkkill
tag
Sőt az 1200-as mellet szól még az is, hogy szoktak új darabokat árulni 40-50ezer forinttól. Hobbi, tanulási célra ajándék ennyiért.
-
And
veterán
válasz
Professzore #9019 üzenetére
Szia, a listádhoz:
- ABB: nagy folyamatirányító (DCS-) rendszereknél szeretik (hasonló pl. az Emerson, Yokogawa),
- Siemens: az S5 vagy két évtizede nem támogatott, már semmilyen formában nem beszerezhető. Már az S7-300/400 is kifutó sorozat.
Ami pedig kimaradt, pl.: Mitsubishi, Honeywell, Schneider.
Sok gyártónak van olcsó, Moeller/Eaton Easy- vagy Siemens Logo-szerű egyszerű PLC-je, programozható reléje. Egy átlagos PLC-fórumban - ahogy itt is - nagyon nagy arányban a Siemens a téma, pedig elég húzós áraik vannak, az S7-1200 sorozat talán a kivétel. A Schneider pl. eléggé hanyagolt errefelé, pedig nekik is széles a palettájuk, és némely sorozathoz még mindig lehet ingyenesen regisztrálható programot használni. -
spkkill
tag
válasz
Professzore #9019 üzenetére
Szia!
Szerintem nagyon jól látod a különböző gyártókat. Rivevtec(tényleg olcsó kínai cucc) és LOGOT-t felejtsd el szerintem, még hobbistáknak sem ajánlanám. Azok inkább "programozható" relé kategória. Én Siemens párti vagyok, nálunk az a standard. Programozás szempontjából a Codesys kompatibilis eszközök azok amik talán a legnagyobb szabadságot tudják nyújtani. Ami viszont ár-érték arányban verhetetlen szerintem az a Siemens 1200, Profineten tudod bőviteni ET200SP modulokkal is, programozható SCL-ben. A TIA basic verziót olcsóbban is be tudod szerezni. HMI pedig fontos dolog, de azt tudod szimulálni is magadnak a gépeden tanulási céllal. -
Professzore
csendes tag
Üdv mindenkinek,
Kis ötletbörzét tartanék, engedelmetekkel. Folyamatban lévő tanfolyam kereteit kezdem (khm., kb. a 0. perctől kezdve) kini, de ettől még a látásmód és pár jó ötlet miatt nyilván maradok a végéig. Meg azért komolyan is gondolom. De...
Elgondokodtam saját úton járáson hardver tekintetében, így sok (20+) órát bíbelődtem azzal, hogy értelmes gyártók értelmes termékpalettáját összehasonlítottam egymással, de csak első lépéseken és felismeréseken vagyok túl, odáig nem jutottam el, hogy elkötelezzem magam.
Elsőre a cél: alapvetően tanulás, tapasztalatszerzés, alap projektek megvalósítása (vízkezelő berendezéstől kezdve automata esővízelosztástól kezdve automatizált ipari csarnokvilágításig). Ipari gépeket, gyártósorokat egyelőre csak érintőlegesen, ha lesz rá igény, a tapasztalat alapján gyorsan fogok tudni betanulni. Az eszköznek tehát modulárisnak, bővíthetőnek kell lennie, a nagyon nagy ipari rendszerek együttműködési/kommunikációs varázslatai nélkül. Ötven körüli nagyságrendig bővíthető ki- és bemenetek, köztük analóg is (bemenet mindenképp, valós vagy pwm analóg kimenet jó opció). Boldog lennék, ha a PLC-hez adnának szoftvert, de pár tízezer forint évente bőven belefér (több is, ha van értelme és potenciálja). HMI egyelőre nem szempont, de később az lehet.
Eddig eljutottam:
+ WAGO (PFC200-ason tanulunk): sok szempontból overkill, de mindenesetre istentelenül drága, az itthoni képviselet ilyen igénnyel kinevet, eddig "csak" három e-mailre nem válaszoltak. Egy PFC100-as szettet elvileg fél millió alatt össze tudnék rakni "szinte" mindennel, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy jó választás.
+ Siemens: S5 és S7 egyértelműen overkill-közeli, de sokan használják és szeretik, árakat nem találtam, de félek, hogy pariban van a Wago-val, illetve az tántorít el, hogy elképesztően nagy a választék és nem magától értetődő a kiválasztási folyamat. Alternatíva lehetne a LOGO, de az külső relékkel körülményes(ebben) használható, nagyon alap és nagyon szűken bővíthető.
+ ABB: teljes overkill, itthon nagyon nem látom nyomukat. Az AC500-eCo rokonszenves lenne, pár szép megoldása van.
+ Allen-Bradley/Rockwell: mint az ABB.
+ Rievtech: nekem súlyosan "kínai" érzésem van vele kapcsolatban, ezen kívül sima relés kimeneteket kínál alap esetben, az meg sok dologra jó, de többmindenre nem, ami a listámon célként van.
+ Omron: ahogy néztem, elsősorban motormeghajtásra van kitalálva, nem nyerő.
+ LOXONE: inkább épület (otthon) automatizálás, abban erősek, de most nem ez a cél.
+ Beckhoff: A CX7000/CX8000 első blikkre tök jó lenne, de a Windows valahogy hidegrázás. Árakat nem tudok, a használt piacon egész barátságosak.
Nyilván felmerült (suliban ajánlották), hogy hát milyen nagyszerű az OpenPLC platform. Eltöltöttem pár évet Arduino közelében és mostanra oda jutottam, hogy sikítófrász közepette menekülök tőle. Attól meg, hogy egy LD-ből fordít egy arduino-szerű kódot, amit linkel meglévő arduino könyvtárakból és működő arduino kódokból, majd ezt használja, attól engem konkrétan kiver a víz. Nem tudom komolyan venni.
Itt tartok. A fő kérdés, hova, pontosabban melyik rendszer felé tovább?
A fentiekben bizonyára van sok tájékozatlanság és hiba, nyugodtan cincáljátok, pláne, ha konstruktív.
Üdv,
Prof -
Steve_Brown
senior tag
válasz
Tomika86 #9010 üzenetére
Attól is függhet, hogy a CPU tud-e olyan kommunikációt a CP kártyán, nem csak a standard TCP-IP üzeneteket képes küldeni/fogadni.
Illetve a CP kártyán is lehet valamilyen beállítás, hogy csak valamilyen aláírt üzeneteket fogad el.
+ a Process Image mérete is számottevő. Ha 512-es Process Imaget tud a CPU akkor jó lehet mert alapértelmezetten a 25X. címre kerül a CP kártya. Ha beviszed a címének kezdését, hogy beleférjen úgy is működhet.
-
ZetorGumi
addikt
válasz
temporary #9013 üzenetére
Sitrain oktatás darabja 3-400k, és legalább 3 van, ami érdemes (Ez csak PLC)
Anyagokat már csak digitálisan kapod meg, dátummal, és emailcímmel vízjelezve.
Magukkal az anyagokkal sokkal kevesebbet kezd az ember, szerintem jobb az oktatással egyben.[ Szerkesztve ]
New Mixes: http://www.mixcloud.com/ZetorGumi | VW Passat B8 2.0CRTDI CRL
-
-
temporary
friss újonc
Sziasztok! TIA Portal (v17) magyar nyelvű kézikönyvre lenne szükségem. (Elsősorban programozás). Tud valaki ilyen hozzáférést?
-
Tomika86
senior tag
válasz
Steve_Brown #9007 üzenetére
De tudja, ha csinálnak gsd fájlt ami s7-300-hoz tartozik akkor tudja.
Egyébként a következő a gond:
CP343 lévén ami a telegrammnál megvan adva IO tartomány az a CP kártya memóriatartományában van. A CPU esetén hiába olvasom azt a tartományt, nem az.
A megoldás az lehetne, hogy a PNIO_SEND és PNIO_RECV blokkokkal a CP kártya megadott memória tartományát másolom DB-be és DB-ből olvasok.
Így DB-be érkezne a telegramm és a DB-ből tudnék a telegramba is írni.
Amit szeretnék egy motornál csak megadott fordulatszám és nyomatékkorlát beállítás.
Ez menne is simán, minden speciális blokk nélkül (SINA_SPEED telegram 1-et tud, S210 meg telegram 1-et nem)
Viszont kettő motorral kellene pozició szabályozást csinálnom. Na ezzel nem cseszném el az időmet (van SINA_POS blokk, de az a fent írt DB-ből nem tudna adatot venni és annak átadni)
A legegyszerűbb az lesz, hogy PN/DP CPU-ra váltok és annál nem kell másolgatnom. -
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
S7-300 sorozatot szeretnék összehozni az új S210 meghajtással.
Okozhat gondot az szerintetek, hogy a CPU nem Profinetes és CP343-1EX30 kártyán van a szervó vezérlő?
Az a helyzet, hogy összehoztam annyira a rendszert, hogy minden kommunikáció jó volt, zöld volt minden. Diagnosztikában ok volt minden. Standard Telegram 3 kiválasztva a meghajtásban(startdrive-al felkonfigolva) és a plc projektben is (TIA Portal V17), de minden telegram cím 0 értéken volt.
Valaki tud ebben állás foglalni?
Köszönöm! -
cellpeti
nagyúr
Sziasztok! Teljesen kezdő vagyok. Milyen könyvet ajánlotok?
Tigris, tigris, csóvafény...
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Van itt valaki Vas megyéből? Celldömölk - Sárvár - Szombathely környékéről?
Tigris, tigris, csóvafény...
-