- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- iPhone topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
HollyBoni
veterán
válasz
Professzore
üzenetére
Én nem hinném hogy gond lenne magával a PLC-vel. Nem fog napi 24 órában menni, ha pedig bármi gebasz van semmi nem fog felrobbanni miatta.
Így is jóval drágább lett a projekt mint először gondoltam...
-
HollyBoni
veterán
válasz
Professzore
üzenetére
Köszi a sok infót.
Továbbra is egy Rievtech valamit használok, így gondolom a PLC-nek nevezés vitatható.
Mágneskapcsolóknál mindegyikre raktam amúgy szupresszort. -
Professzore
tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Üdv,
Belekotyogok kissé, bár esélyes, hogy nem fogok újdonságot mondani.
Röviden: szekrényen belül nagyon valószerűtlen ilyen helyzetből a hibás működés, ennyire azért a legtöbb normális PLC (nem programozható relé) DI/DQ tekintetében szépen védve van gyárilag (tokon belül).
Hosszan. Abból kell kiindulni, hogy milyen olyan elektromos vezető, ami áramkörbe van kötve, a szó fizikai értelmében RLC kétpólus. Magyarul: a három fő elektromos tulajdonság (R = ellenállás, L = induktivitás, C = kapacitás) közül mind a hárommal rendelkezik kisebb-nagyobb mértékben. Ez tervezésnél lehet előny, viszont ha hátrány, akkor kompenzálni kell. Ipari automatizálásnál alapvetően két probléma szokott jelentkezni, az egyik az analóg jelnél a nem kontrollált LRC-összefüggés ki és be is. A másik pedig a kapcsolási tranziens, leánykori nevén a bekapcsolási áramlöket. A „kábelt hosszan egymás mellett ne vezessünk” ökölszabály ebből következik. Tranziensnél történik az, hogy a párhuzamosan (és rosszul) vezetett kábelben, ha az áramkörbe van kötve, jelentős áramok indukálódhatnak (Kirchoff). Ha ez épp akkor lép fel, amikor a bemenet beolvasása (A/D átalakítás) történik, akkor rútul meg tudja tréfálni a kiértékelést. És itt az A/D nem csak analóg, hanem bizony digitális jelekre is igaz. Különböző terheléseknél eltérő tranziensek vannak. Egy LED tápegység máshogy ránt, mint egy 3 fázisú motor, vagy mint egy mágneskapcsoló (akár 230 V váltóáramú, akár 24 V egyenáramú a tekercsfeszültsége). A hatás az áramok, a vezeték/kábelhosszok, a vezetékek egymáshoz képesti távolsága, a vezetékek/kábelek kialakítása (árnyékolt, TP, stb.), illetve az egyéb műszaki megoldásoktól (pl. szupresszor dióda, lágyindító stb.) függnek. Ezért van az, hogy ilyen kis távolságon, ilyen kis teljesítménnyel valószínűleg nem lesz probléma (teljesen persze nem lehet kizárni). -
HollyBoni
veterán
Jelenleg konkrétan 2 eset van. Meg kell hajtanom egy mágneskapcsolót aminek 24V-os tekercse van. A másik egy PLC bemenet, egy mágneskapcsoló szárazkontaktról vennék le 24V jelet. Mindkettőnél 230v és 400v között kéne vinnem a 24V-os kábelt, de csak szekrényen belül.
Az analóg dolgokat le tudtam szépen különíteni, de ezeknél sehogy nem fog összejönni.
-
PHM
addikt
válasz
HollyBoni
üzenetére
Attól függ, mit értesz digitális jelek alatt.
Egy relé, vagy lámpa meghajtásánál nincs különösebb gond, kivéve, ha nagy távon
futnak egymás közelében a kábelek.
Azonban például egy PLC bemenet erét ilyenkor már illik árnyékolt kábelben vezetni.
Vezérlő szekrényen belül csupán 1-2 m-es távok vannak, ott nem szokott az
ilyesmi problémát okozni. -
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Egy 24V DC vezeték ami egy sima digitális jelet visz, mennyire érzékeny ha közel van 230V/400V vezetékekhez?
Olvastam, hogy nem szabad őket közel vinni, nem szabad egy kábelcsatornában stb. Viszont nem teljesen értem, hogy mondjuk ez egy mágneskapcsolónál hogy kivitelezhető, amiben 24V DC tekercs van, és 3 fázist kapcsolok vele.
A való életben mennyire gáz, ha kicsit együtt megy szekrényen belül a 24V DC és 230/400V AC?
Nem tudom számít e, de kis áramerősségekről van szó. Pl. 550W szivattyú, 500W ventilátor stb. -
n0rbert0
senior tag
Azért a szabvány egyáltalán nem szigorú ilyen tekintetben, a vezetékek színére is csak ajánlás tesz. Tény, hogy jelölni kell a vezetékek két végét (összekeverhetetlenül), de pl. a gyári számozást elfogadja amit a kábelgyártó nyom rá. Kábeleket egyedi azonosítóval kell ellátni mind a két végén. Minden jelölés (szín, szám) a doksiban is részletezni kell.
Bármi lehet azonosító, ha ez a doksival egyezik (kábel1, kábel2, kiskutya, kismacsaka stb...).
Ha az ügyfélnek, végfelhasználónak van standardja az általábban szigorúbb szokott lenni főleg az autóiparban (pl. Daimler, BMW, stb...). -
PHM
addikt
Köztes megoldásként mi 9-10 különböző színű vezetéket használunk,
az átvitt jel, vagy tápfeszültség függvényében.
Plusz a ki és bemeneti sorkapcsok is színekkel vannak megkülönböztetve.
Emellett persze az eszközök mind tervjellel vannak ellátva, így könnyen
nyomon követhető a kapcsolás.
Az érszámokkal az a gond, hogy gyakran nehezen hozzáférhetők, és/vagy
nehezen leolvashatók, néha pedig el is tűnnek egy vezérlő szekrény élete folyamán. -
rsf
senior tag
válasz
spkkill
üzenetére
Miért lenne túlzás? Látom nem kerestél még hibát egy bonyolultabb gépen.
Amúgy én is csak mostanában találkoztam olyan gépekkel ahol nincsenek jelölve a kábel erei. De ezek mind a legolcsóbb szegmensben lévő gyártók gépei voltak.
Elég szívás ereket jelölni ezt aláírom de előírás
Na de jöjjön amit megigértem:MSZ EN 60204-1:2019 (IEC 60204-1:2016 modified) 13.2.1 Fejezetben van írva erről. Minden egyes vezető mindegyik vége a műszaki dokumentáció szerint azonosítható kell legyen.... IEC 62491 iránymutatásokat tartalmaz az erek/vezetők feliratozására.
Üdv.
-
Professzore
tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Szabvány van rá. Nem túl szép és a legkevésbé sem logikus. Ha teljesen saját lesz a cucc, és/vagy ha van mellé jó dokumentáció, amin a jelöléseket is feltünteted, akkor "gyárthatsz" saját jelölésrendszert is. Mondjuk a tervezőprogramok nem feltétlen fogják tolerálni, de (szinte) minden megoldható némi nehézség árán.
-
spkkill
tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Szia!
Mi saját elosztókban érjelölést nem használunk, de sok gyártó jelöléseit láttam már a gépgyártóktól. Akinek van rajzolvasási készsége annak felesleges az érjelölés. Vannak akik sorszámokat adnak neki, pl. bemenet cím alapján. Van aki az adott eszközszámot és csatlakozásait jelöli, A1, A2, 13, 14..... Így egy relé csere esetén könnyebb dolga van a szakinak. (persze ha jól jelölték
) Van olyan gyártó rányomtatja minden érre, hogy melyik sorkapocsból indul és hová érkezik. Én az eszköz szám és a csatlakozási pont neve alapján jelölném. Pl: F1 3 vagy 100X1 6. -
HollyBoni
veterán
Épülget a vezérlésem, kezdem nemsokára a szekrényt berendezni. A vezetékek jelölésével kapcsolatban lenne amatőr kérdésem.
Nem lesz egy túl bonyolult rendszer, de szeretném jelölni a vezetékeket hogy később ne szivassam meg saját magam.
Amiről nem nagyon találtam infót, az az hogy milyen logika alapján érdemes jelölni a vezetékeket? Jelöljek meg minden kismegszakítót, sorkapcsot stb. és írjam rá a vezetékekre mi hova megy? Vagy csak simán adjak minden vezetéknek mondjuk egy számot, és legyen egy részletesebb rajz ami alapján be lehet azonosítani?
Mi alapján könnyebb később kibogarászni a hibákat? -
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Többedszer hozom fel a problémám, mivel eddig még nem találtam megoldást.Szeretnék Modbus eszközöket használni egy Allen-Bradley PLC és néhány Telemecanique Zelio, Magelis HMI, Altivar között. Amennyiben valaki tudna segíteni, szívesen venném. Akkor konkrétan leírom, hogy milyen eszközeim vannak. Köszönöm: Joe
-
-
Senki9876
tag
válasz
Professzore
üzenetére
Eredetileg a géphez amit a program vezérel, nincsen limitácio a minimum értékre. A limitációt egy harmadik fél tette rá csak hát ezt a gépet most próbálom feléleszteni több év után és a 3. fél már nem létezik. A limitációt pont megakadályozza a művelet finomhangolását. A PLC programozásában nem vagyok vakon csak pár éve nem volt rá szükségem és így megkoptak az emlékek és az is hátrány hogy HMI -be még nem kellett belenyúlnom. Nekem az lenne a fontos hogy online legyen lehetőségem belenyúlni
-
Professzore
tag
válasz
Senki9876
üzenetére
Szia,
spkkill megírta a gyakorlati részt, én egy praktikusat tennék hozzá. Egyáltalán nem biztos, hogy véletlen a minimális érték. Ha a motor/áttétel/rendszer gyártója a meghajtó fokozattól a kihajtásig ezt írta elő, akkor -- hiába sok a célra -- nem túl szerencsés módosítani, mert gyorsan kinyírhatja a lánc bármelyik elemét.
Szóval még ha sikerülne is megteremteni a feltételeket a módosításhoz, akkor sem biztos, hogy jó ötlet piszkálni. -
Senki9876
tag
Sziasztok
Egy kis segítségre lenne szükségem. Adott egy simatic s7 1200 + ktp700 basic (hmi panel). A grafikus kezelőfelületen van egy beállítási lehetőség ami a motor minimum forgatónyomatékat lehet állítani csak a gond hogy a minimum érték 10 amit enged beállitani de nekem kellene még alacsonyabb mert még mindig túl erős. Tudna valaki segíteni hogy tudnám megoldani hogy engedje az alacsonyabb értéket?
Előre is köszönöm a válaszokat.
-
PHM
addikt
válasz
Professzore
üzenetére
Nem figyeltél arra, amit írtam:
Két bemenet párhuzamosan kötve, mindkét bemeneten 1-1 1 Kohmos sönttel.
Az eredő ellenállás 500 ohm lesz, ezen a 0-20 mA 0-10 V-ot fog ejteni.
Mivel a feszültség helyileg keletkezik, így megmarad az áramhurok zavartűrése.
Néha szükség van trükközésre, még ipari területen is. -
HollyBoni
veterán
válasz
Professzore
üzenetére
Megcsinálom inkább normálisan két külön 4-20mA kimeneten. Biztos ki tudnék még találni valamit amit rá lehetne kötni az 1db analóg kimenetre ami szabadon maradna ha mókolnék, de igazából létfontosságú dolog nincs.
Frekiváltón gondolkoztam hogy összekötöm a PLC-vel, de arra meg ott az RS485 amivel ráadásul még sokkal több dolgot lehet csinálni. -
Professzore
tag
Javíts ki, ha rosszul számolok, de 1000 ohm ellenállásnál 0,02 A áram 20 V feszültségesést fog produkálni. Erre jön rá a vezeték ellenállása (pár tíz ohm), plusz a "fogyasztó" kétpólusának belső ellenállása (ehhez adatlap kell, ideálisan a végtelenhez tart, de legalábbis több nagyságrenddel nagyobb, mint a többi kétpólus belső ellenállása), ennek eredményeképp a 0-10 V bemenetre "sikerül" uszkve 19 V-ot ráereszteni. Nem biztos, hogy jó ötlet.
Szóval ha már van valami, ami tud áramot generálni és van valami, ami tud ilyen folyamatjelet fogadni, akkor azt kell használni, trükközés nélkül. Kivéve, ha a vezetékszakadásra is fel akarunk készülni, de az meg ugye külön program.
Nem rossz leírás a témában a Phoenixnél:
https://www.phoenixcontact.com/hu-hu/technologiak/ipari-jelfeldolgozas/digitalis-analog-jelillesztes -
PHM
addikt
válasz
HollyBoni
üzenetére
Ha a 0-10V-os bemeneteket használod, azokat kötheted párhuzamosan.
Mindkét bemenetre kötsz 1-1 db 1 Kohmos ellenállást, s ezekre kötöd a PLC
4-20 mA-es kimenetét. (Ha megoldható a 0-20 mA, még jobb a helyzet.)
Igazából a 2db 1 Kohm köthető közvetlenül a PLC kimenetére is. -
Professzore
tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Én is a common ground-ra tippeltem. Ha a tervező nem akar magával kiszúrni nagyon (vagy okosabbnak lenni mindenkinél is), akkor nem tesz dedikált GND-t (AGND) az analóg bemenetre.
A többi így kerek. 8750 Hz így a teljes fordultaszám, 60 kHz-en ez szűk 6,5-szeres mintavételezés, valószínűleg nem lesz gond vele. Ha tudsz majd szűrőzni a bemeneten, akkor fél másodperces kijelző frissítéssel nagyon stabil és egészen pontos kijelzést fogsz kapni.
Az, hogy elővetted az adatlapot, dícséretes! -
HollyBoni
veterán
Köszi.

Majd meglátom a valóságban hogy néz ki a 4-20mA bemenet. A 4-20mA bekötésről csak ennyi van:

Gondolom ha külön GND lenne akkor szerepelt volna a csatlakozóknál, de ki tudja.A PLC-n van 4db HS input ami 60kHz-et tud, szóval a fordulat számlálásnál nem lesz gond. A venti amúgy 5 impulzust küld fordulatonként, és 1750rpm-et tud. Szóval max 145hz?
-
n0rbert0
senior tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Szia
Ahogy Professzore említette, ha sorba kötöd őket akkor tud működni, csak ellenőrizd, hogy a motorvezérlőnek a bemenetei galvanikusan le legyenek választva (a képről amit megosztottál gyanítom, hogy levannak), illetve nézd meg hogy mekkora a bemeneti impedanciája a vezérlőnek, hogy a plc analóg kimenete megtudja hajtani mindkettőt.
Nálunk működik így vezérlés. -
Professzore
tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Direktben csak úgy fogod tudni osztani, ha sorba kötöd a két motort (0-10 V-ot tudnál párhuzamosítani). Körülményes és nem biztos, hogy az elvártak szerint fog működni.
Az FG-hez jó eséllyel HSC kell majd (vagy valami hasonló megoldás, ami az adott PLC-n implementálva van). Gépkönyvből nézd ki, hogy milyen értékek jöhetnek rajta (frekvencia), aztán nézd meg, hogy a PLC-n van-e olyan dedikált bemeneti mód, ami direktben tud, praktikusan legalább egy nagyságrenddel nagyobb frekvencián mintavételezni. Vagyis ha 1 kHz-es négyszögjel jön az FB-ről, akkor 10 kHz-től felfelé fogsz tudni látencia nélkül, értelmes felbontással mintavételezni. -
HollyBoni
veterán
Köszi a segítséget mindenki.
Jövök is újabb kérdéssel.
Lesz egy szárazhűtő 2db ugyanolyan EC ventivel, mindkettőt szeretném vezérelni 4-20mA jellel. Bekötés:
Az FG egy fordulatszám visszajelző impulzus jel, ezt mindkét ventin külön fogom nézni, úgy tűnik már sikerült is kibogarászni hogy tudok belőle RPM-et kijelezni.Mivel a két venti teljesen ugyanolyan, mindig csak egyszerre fognak menni, ezért nem lenne rossz őket 1db analóg kimenetről vezérelni, hogy maradjon +1 szabad analóg kimenetem a PLC-n.
A 4-20mA jel kétfelé elosztása hogy lenne a legjobb, legegyszerűbb, egyáltalán érdemes így csinálni? Láttam, hogy árulnak kifejezetten signal splitter kütyüket. Ha simán elosztom valahol a jelet egy sorkapoccsal vagy hasonlóval, nem fog normálisan működni?
A szárazhűtő kint lesz, kb. 15m a kábel hossz a PLC-től, ebből 2-3m biztos lesz kültéren, többi beltér. A venti motorján elvileg két tömszelence van, gondolom egyik a táp, másik vezérlés. (Maga a szárazhűtő még nincs nálam). -
Primary92
senior tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Ezekkel szoktam megoldani:
https://www.icotek.com/en/products/emc-cable-shield-clamps
Lehet mintát kérni -
spkkill
tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
A többiek már jól leírták a jelkábeleket. A frekvenciaváltónál érdemes még nagyon figyelni, hogy szekrényen belül is legyen a motorkábel végig árnyékolt. Megtörtént eset, hogy a villanyszerelő kolléga 80cm hosszan megblankolta a motorkábelt és behajtotta az ereket a 24V-os vezetékek közé. Világított a robotcellán az összes nyomógomb a frekvenciaváltó működése közben.
-
moseras
tag
-
n0rbert0
senior tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Le kell földelni, de csak az egyik oldalt, általában a vezérlőszekrény felöl szokták.
Analóg jeleknél javasolt, föleg ha nagy a környezeti zaj. Szekrényen belül, ha sorkapocsra van kifejtve a kábel, akkor a sorkapocstól a PLC-ig nem feltétlen kell árnyékolt kábel, max ha pl. magas frekvenciás kábelek mellett fut a vezeték, ami egy jól elrendezett szekrényben nem jellemző. -
HollyBoni
veterán
válasz
Professzore
üzenetére
Azt hittem analóg dolgoknál kb. muszáj, ezek szerint nem? Annak örülnék.
Lesznek 4-20mA bemenetek és kimenetek, 2-3db 3 vezetékes PT100 közvetlen a PLC-be, lesz egy frekvenciaváltó is a szekrényben.
Alapból szerintem max 3-5m lesz a táv, de lesz 1db PT100 és egy 4-20mA ami tuti lesz 10-15m.Csak hogy tuti ne beszéljek hülyeségeket, árnyékolt kábel alatt ezt értem. Fém sodrat a vezetékek körül, amit úgy tudom földelni kell.
-
Professzore
tag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Miért akarsz árnyékolt kábelt? A legtöbb analóg jelforrás (már ha az áramerősséges megoldást nézzük) elég jelentős hosszakat kibír TP vagy sima vezetéken is.
Árnyékolásnál a gyártói előírásokat kell figyelembe venni, mert a bemenetet úgy tervezik (RF illesztés/szupresszió többek között). Ha valahol csinálsz ezzel egy hurkot (ami földeléssel annyira nem nehéz), akkor lesz egy több tíz (vagy száz) méteres antennád. Többet ártasz vele, mint használsz. -
HollyBoni
veterán
Árnyékolt kábelnél magának az árnyékolásnak a földelését hogy érdemes megoldani?
Látom hogy pl. a Phoenix Contact csinál olyan sorkapcsokat amin 2-3 csatlakozás van, és egy föld csatlakozás ami a DIN sínnel érintkezik. Csak ha ezt az összes analóg kimenethez és bemenethez megveszem, azért nem olcsó mulatság.
Illetve ha jól látom, itt a sorkapocs másik felén a PLC-hez általában sima, nem árnyékolt kábelt használnak, ez nem okoz gondot?
Van esetleg valami más megoldás, ami nem túl "gány"? -
spkkill
tag
válasz
Professzore
üzenetére
Én azért nem nézem jó szemmel őket, mert HMI ritkán kerül mellé és álatalában nem túl hozzáértő emberek programozzák. A program egy pár komolyabb feladat után általában átláthatatlan. Akad néha olyan berendezés amit hozzánk szállítottak kézi kiszolgálással tökéletesen üzemelt, de jött az igény, hogy robotcellába szeretnék PN/PN csatolóval üzemeltetni. Itt már egy PLC csere rögtön befigyel. Több százezer eurós berendezésen sikerült anno 200€-t spórolni.
-
HollyBoni
veterán
válasz
Professzore
üzenetére
Egy ~25 fős cégnél dolgozok műszakis mindenesként egy üzemben. Jelenleg ott tartunk hogy már van keret fejlesztésekre, de még nem szívesen fizetnek milliókat mérnöki irodáknak, ezért inkább én oldom meg a dolgok nagy részét házon belül.
Mondjuk nekem is már elegem van kicsit a külsős "szakemberekből", mikor mondjuk az épületgépészeti cég egy tiplit nem tud normálisan berakni a falba, vagy mikor nekem kell rajzokat küldenem az értetlenkedő mérnököknek (egy olyan cégnél ami saját területén elvileg a legjobb Magyarországon), mert ők totál hülyén akarják megoldani a dolgokat. Lenne még kismillió példám, pl. szétégett villany bekötések stb.
Kb. fél éve csináltam egy hűtő/fűtő rendszert egy ~15 milliós kínai gépnek, mert gyárilag konkrétan használhatatlan volt. Annak is laikusként fogtam hozzá, de azóta hibátlanul üzemel. Ott annyit tanultam, hogy ennek a rendszernek már egész magabiztosan állok neki, persze így is nagyon sok újdonság és tanulni való van. -
HollyBoni
veterán
válasz
Professzore
üzenetére
Köszi a segítséget.
Mindenképp csinálok egy normális szekrényt, szerelősínnel és kábelcsatornákkal, mert egész sok minden összejött amit el kéne helyezni.
(A PID csak annyi, hogy van egy másik gép amiben van egy PID vezérlő. Analóg kimeneten fűtőszálakat vezérel, relés kimeneten ugyanettől a gyártótól egy 4 vezetékes golyóscsapot.)
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Távcső topik
- Diablo II: Classic és Resurrected
- Marathon (2025)
- Mesterséges intelligencia topik
- Milyen légtisztítót vegyek?
- Milyen hangkártyát vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- 246 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell P2419H / P2719H Full HD LED IPS 24"-27" LCD monitorok
- Arany János - Kapcsos könyv
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Mágneskapcsolóknál mindegyikre raktam amúgy szupresszort.

)
Illetve ha jól látom, itt a sorkapocs másik felén a PLC-hez általában sima, nem árnyékolt kábelt használnak, ez nem okoz gondot?