- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Fotók, videók mobillal
- 7000 mAh fölé lőne a következő OnePlus Ace
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic7 Lite - erősítést kérek
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Anakin007
aktív tag
válasz CPT.Pirk #34184 üzenetére
A 24.04.-ben csesztek (?) el valamit szerintem. Lenovo T410-em úgy fejre állt az upgrade következtében, hogy ki sem tud loggolni semmit, azonnal kifagyott, amint X-et indítottam. Furcsa, de kb. 10/1 próbálkozással nem fagyott ki, elindult a KDE is, de még az egér is darabosan mozgott, majd kifagyott. Annyi derült ki, hogy valami a VGA driver-el volt, ami kernel-panic -ot okozott. Másoknak is volt ugyanilyen gondja, de megoldást nem talált rá senki tudtommal.
Csináltam custom kernel-t, 6.9.3-al, de ugyanaz történt. Szerintem a 6.8.xx-es kernelnél lett valami, ami alapból van a 24.04 LTS-ben is. Tovább nem szórakoztam, visszatettem a Kubi 22.04 LTS-t, mivel desktop-nak kell. Esetleg, ha mindenképp 24.04-et akarsz, egy korábbi, 6.6.xx -es kernelt dobj alá, hátha.. Jah, nekem régi Intel-es, integrált VGA-m van, ami ezt okozta.Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
válasz Victoryus #27992 üzenetére
Hangszóró ikonon jobb klikk és beállítások. Ott az 'Audio volume" gomb, majd az 'Advanced' fül. Ott a "Built in audio" legördülőben kiválasztod, hogy "Digital stereo (HDMI) output és kimegy a hang. Kde Neon-on pont tegnap néztem így filmet, T410-es lenovo-n. Igaz, ehhez az is kell, hogy a Display Port --> HDMI átalakító is tudja ill. maga a Display port is megfelelő verzió legyen hardveresen a gépen, aszem 1.2 v. 2.0, nem rémlik már pontosan.
Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
válasz s1999xx #27984 üzenetére
Titkosított $HOME partíciók vannak, telepítéskor választottam ki és mindent 'magától' csinált a default telepítő. Ez az egy stimmel. Nem hiszem, hogy kernel bug, 2016-os bejegyzést is találtam. Arra gondoltam, engedélyezem a direkt root logint átmenetileg. Elvileg pam-ban kell beálltani, legalábbis a /etc/pam.d/login -t futottam át, ott találtam erre bejegyzést kifejezetten konzolra. Ha nem jön be, kipróbálok egy sokkal régebbi kernelt. Régebben gyakran gyártottam custom-kernelt, remélem, menni fog és akkor kiderül... Ha ez lesz, mennyire menjek vissza szerintetek? Melyik verziójú kernelig?
Az egyik notin gáz van az inteles VGA driverrel, emiatt lelőttem az ablakkezelőt, X-et, mindent, hogy kipróbáljak valamit, aztán jött a sz*pás a konzollal.
-
Anakin007
aktív tag
guis terminálon ok, tehát a konsole, KDE-n. Csak a 'mélyterminál' csinálja ezt. sudo-zni tudok konsole-on, X -en, a sudo su is működik itt 'fenn'. Két notin intel-es, az asztali gépen Nvidia VGA van.
Nem tudom, számít-e, de egyiken sincs wheel csoport.
[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
UPDATE: tökmindegy, milyen user nevet írok be. Beletenyereltem a bill.-zetbe, ugyanúgy elszáll...
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Konzolos login problémám van, 3db gépen is. X-en, pl. a konsole-on nincs gond, failsafe módban indítva a gépet, X nélkül, úgy sincs gond. Normál indítás esetén ha átlépek CTRL+ALT+Fx -el, beírom a user nevet és ENTER-t ütök, megjelenik a "Password", de a kurzor kapásból alatta van, mintha üresen nyomtam volna ENTER-t, majd kiírja, "login failure". Ezután már user nevet se tudok beírni, mert amint megjelenik újra a "Login" felirat, máris alá kerül a kurzor, üres ENTER effektus, majd már 2x egymás alá a "Password" felirat, majd "login failure". Ezzel végtelen ciklusba is kerül amíg újra nem indítom a gépet. Az összes konzol elszáll ilyenkor, hiába lépek át akármelyikre. Másik topikban javasolták, X-en, konsole-ból indítottam egy journalctl --follow -t, majd átléptem konzolra és megpróbáltam belépni. Ezt dobta ki:
systemd[1]: Started Getty on tty2.
login[3495]: pam_unix(login:auth): conversation failed
login[3495]: pam_unix(login:auth): auth could not identify password for [USER]
login[3495]: FAILED LOGIN (1) on '/dev/tty2' FOR 'USER', Authentication failure
login[3495]: pam_securetty(login:auth): cannot determine username
login[3495]: FAILED LOGIN (2) on '/dev/tty2' FOR 'UNKNOWN', Error in service module
systemd[1]: getty@tty2.service: Service has no hold-off time, scheduling restart.
systemd[1]: getty@tty2.service: Scheduled restart job, restart counter is at 1.
systemd[1]: Stopped Getty on tty2.
systemd[1]: Started Getty on tty2.A user name jól van beírva, root-al is próbáltam, de úgyis elszáll ugyanígy.
Mindkét gépemen 64 bites Mint 19 fut, de ahogy látom neten, ugyanez előjött CentOS-en, redhat-on, ubuntu-n, Arch-on is. Az a gáz, hogy SEHOL nincs megoldás, sok helyen még csak hozzá se szagoltak soha ill. SSH-s csatlakozásnál jelent meg ilyen probléma. Van egy asztali gépem is, azon KDE Neon linux (ubuntu alapú) fut, szűz telepítés, kb. 1 hetes és ugyanez a probléma!
Egyik sem volt buherálva, nem piszkáltam PAM-ot, stb.Magyarok! Oldjuk már meg valahogy! Merre induljak egyáltalán?
[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
válasz szőr Artúr #24901 üzenetére
Egyáltalán nem sürgős, kb. fél éve van ez a gond, csak most fogyott el a türelmem és ötletem. Amiket említettél, nekem új dolgok Ha utánna nézel, azt megköszönöm, én sem maradok tétlen, megpróbálok ezen a vonalon.. Sztem sokaknak lehet hasznos még, biztos sokan vannak, akik nem elégedetetek a teljesítménnyel és nem a vas hibája.
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Optimalizációban szeretnék egy kis segítséget kérni, 64 bites Mint 17.3 kde-vel, Aspire E5-ös gép, uccsó degenerációs I3, 4gb ram, tehát van azért erőforrás egy alap kde-hez
Indítás után napokig jó, de mivel nem szoktam kikapcsolni, csal lecsukással elküldeni aludni, egyre lassabb lesz de annyira, hogy egy új lap a böngészőben (Chromium) v. egy kate elindítása 5-10mp-et is igénybe vesz néha, mint egy szar windows 5 év után, swap-el ezerrel.... Restart, utána jó 1-2 napig.
Most is pl. a mem azt jelzi, hogy ~200Mb szabad ram van a 4gigábaól és csak egy chromium fut 1 füllel a céges proginkal és egy opera szintén 1 füllel, benne most a PH!, meg egy skype....
Nem részletezem honnan, miért tudom, hogy a Chromium benne van a lehetséges okokban, de nem nélkülözhetem sajnos, a céges szoftverünk csak ebben fut majdnem hibátlanul az IE-n kívűl, más weboldalakat más böngészőben nézek, mert 5-6 fül a Chromiumban és kifagy a gép szinte, kb. 5 perc mire eljutok egy konzolig és kill-el kilövöm... utána sem olyan gyors, fél perc mire elment 4-5 excel-t és újrainditható..
Valahogy nem lehet korlátozni a memória használatot egyes programokra v. hogy maximalizálni a szálak számát? Hogy tudom megnézni, mi foglal és mennyi ram-ot a top-on kívűl? V. vmi liuxos "memória felszabadító" eszköz, amit cron-al indítgathatnék X időközöként ?[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
válasz ubyegon2 #20067 üzenetére
Sziasztok!
Opera-nál ti is taőasztaltátok, hogy a youtube "átlátszó"? Engem nagyon idegesít és nem tudtam még ezt a dolgot megszűntetni. Linux Mint, legújabb opera az opera.com-ról letöltött .deb binárisú.
Konkrétan azt történik, ha opera-ban megy egy youtube videó, akkor az "átüt" ha pl. új lapot vagy akár új ablakot vagy másik böngészőt indítok, Mintha transzparens lenne az új lap, böngészőablak, stb. Csak feketénél jön ki és irtó idegesítő, ha pl. fórumot akarok olvasni, mert az éppen aktuális videotartalmat lehet látni a betűk fekete vonalaiban. Csak opera-ban jelentkezik. Most csak úgy jó, ha leminimalizálom a youtube-os ablakot panelre. Egyáltalán találkozott már vki ilyennel?Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Itt is megkérdem: hogyan lehet felhasználókat chroot-olni ftpd-n? Debian-ra felraktam az ftpd-t, inetd alól működik is, csak chroot-olni nem tudom az usereket és kimehetnek a gyökérkönyvtárba is. A maximum az az volt miután beírtam a /etc/ftpchroot-ba az adott felhasználót, hogy egy tök üres könyvtárat látott, amibe írhatott, de nem látszott, tehát hiba nélkül felmásolhatott akármit pl. XP alól tcmd-vel, de a művelet után maradt a tök üres a könyvtár. Aztán ha beléptem debian-on az user $HOME könyvtárába, akkor meg ott volt minden, amit előzőleg ftp-n felmásolt....Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Még mindig exim4-es gondom van, gondoltam, kezdjük a kályhától Szóval digikábeles hálózaton van egy router és az mögött egy debian, amin fut az exim4. Van dyndns, a routeren állítottam be virtual server-t többek között a 25-ös portra is, ami a debian ip-jére forwardol, mert kívűlről is szeretném elérni (ez pl. ssh-val tök jól is működik). Az exim-nek mit kell ilyenkor beállítani pl. hostname-nek és mailname-nek? localhost? Gépnév? dyndns-cím?
Beállítottam smarthost-nak egyenlőre a kölcsönkapott t-online-os smtp acc-ot, de ugyanaz van a log-ban és nem megy ki:2014 may. 4 - 4Rdh1Y-0002TQ-Ek == email@domain.com R=dnslookup T=remote_smtp defer (-53): retry time not reached for any host
Outlook-ból rendesen működik a t-online-os acc, tehát biztos nem a szolgáltatóm a gond. Any ideas?
-
Anakin007
aktív tag
Bocsi, hogy ilyen vihart kavartam, nem volt szándékomban
Viszont a probléma ugyanaz, mert akkor maximum nem a 25-ös porton fog az exim ketyegni, hanem valami máson és látatlanban megmerem kockáztatni, hogy ugyanúgy nem lesz jó (este kipróbálom azért).
Közben szereztem egy t-online-os és egy externetes smtp accot tesztelni és valóban: blokkolják a 25-ös portot, telnettel se érem el pl. a mail.externet.hu-t digikábel hálózatából. A t-s pedig 465-ös porton, SSL-el működik.
Kb. 10 évvel ezelőt pedig megcsináltam, működött, majdnem tök ugyanígy, csak postfix-el (sztem lényegtelen az MTA): volt egy szerver-masina, debian woody, egy postfix és egy bind + teljes SSL support a postfix-nek. Elsődleges nameserver-nek önmaga volt beállítva, MX10-es bejegyzéssel és akkor se volt szolgáltatói smtp-m. Simán működött, XP-s kliens gépről, outlook-ból és magáról a szerverről is, mutt-ból lehetett levelet küldeni, akár nemlétező feladói e-mail címmel is . Annyi gyíkja volt, hogy néhány szolgáltató visszadobta a levelet, mert open-relay -nak észlelte még ha a saját mail-címemről ment is ki, de ezt is megoldottam anno vhogy.
Azt nem hiszem, hogy csak a portszűrés miatt nem megy, tutira elcsesztem valamit, mert ezekkel az FQDN meg host nevekkel mindig is problémáim voltak, nem vagyok képbenVan egy ukrán ingyenes mail acc-om, ami támogat SSL-t levél küldéskor és letöltéskor(!) is, tudok levelet küldeni pl. outlook-al vele bármilyen hálózatból, de csak ha a saját ukrán email-címem van feladónak beállítva, amit viszont nem szeretnék mindenkinek elárulni. Kiküldi azért akkor is a levelet, ha teljesen más a feladó e-mail domain neve, de ilyenkor kb. 1 perces késleltetéssel "díjazza" és néhány ilyen móka után bannol 24 órára webes felületen is.
Szóval szeretném ezt megoldani valahogy aztán akár közzétenni, hátha másnak is kéne...Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
exim4-ben kérném a segítségetek. LAN-on, egy router mögött csücsül a host (debian) és smtp-nek szeretném itthonra beállítani, mivel a szolgáltatómtól nem kaptam levelezési szolgáltatást (digi). Lefuttattam a dpkg-reconfigure exim4-config parancsot és ott internet site opciót állítottam be, a többi kérdésre leírás alapján próbáltam meg helyesen válaszolni, de valami mégsem jó, nem megy ki levél. Van egy valódi user, ahhoz felraktam a mutt-ot és localból próbáltam levelet küldeni valós címre, de ez keletkezik a maillogban:2014-04-29 22:12:11 1WfENu-0003T5-VQ <= letezo-nev@freemail.hu U=debian-user P=local S=337
2014-04-29 22:12:11 1WfENu-0003T5-VQ mail28.indamail.hu [91.83.45.28] Connection refused
2014-04-29 22:12:11 1WfENu-0003T5-VQ mail30.indamail.hu [91.83.45.30] Connection refused
2014-04-29 22:12:11 1WfENu-0003T5-VQ mail29.indamail.hu [91.83.45.29] Connection refused
2014-04-29 22:12:11 1WfENu-0003T5-VQ mail27.indamail.hu [91.83.45.27] Connection refused
2014-04-29 22:12:11 1WfENu-0003T5-VQ == letezo-cimzett@index.hu R=dnslookup T=remote_smtp defer (111): Connection refusedAztán mókoltam az update-exim4.conf.conf-ban a hostnévvel, exim4 restart, majd ezt üzeni:
2014-04-29 22:14:07 exim 4.80 daemon started: pid=13640, -q30m, listening for SMTP on [127.0.0.1]:25 [192.168.0.110]:25
2014-04-29 22:14:07 Start queue run: pid=13642
2014-04-29 22:14:07 1WfENu-0003T5-VQ == letezo-cimzett@index.hu R=dnslookup T=remote_smtp defer (-53): retry time not reached for any host
2014-04-29 22:14:07 End queue run: pid=13642A debian-user -re csináltam az email-adresses-ben egy aliast egy létező email-címre (letezo-nev@freemail.hu). A config file amit csinált:
dc_eximconfig_configtype='internet'
dc_other_hostnames='xxx.homedns.net; debian; localhost'
dc_local_interfaces='127.0.0.1 ; 192.168.0.110'
dc_readhost='debian'
dc_relay_domains=''
dc_minimaldns='false'
dc_relay_nets='192.168.0.0/24'
dc_smarthost='localhost'
CFILEMODE='644'
dc_use_split_config='false'
dc_hide_mailname='true'
dc_mailname_in_oh='true'
dc_localdelivery='mail_spool'regisztráltam egy dyndns-t is, mert szeretném kívülről is elérni. Ez működik is, mert az sshd-t hibátlanul elérem messziről, de nem tudom, ez kavar-e be. A "debian" a hostneve az egyszerűség kedvéért, mást nem állítottam be telepítéskor. Mi nem jó szerintetek?
-
Anakin007
aktív tag
válasz utgyuru #17563 üzenetére
Keresd meg a wicd beállítófile-t és töröld ki. Valszeg .wicd a neve az user home könyvtárában. Ugyanígy jártam én is wicd-vel, csak knoppixen (tökmind1). Akkor spec. a lan kártyám ment el vadászni dmesg-ben nem szemetel olyanokat a wlan-nál, hogy couldn't calibrate frequency xx.xxxmhz?
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Egy win-es share-t szeretnék linux alá csatolni de úgy, hogy ne kelljen jelszót és user nevet beleírnom az fstab-ba. Tudom, egyszerűbb csak root-ra tekerni az fstab jogait, de anno mandriva-n láttam erre elegánsabb megoldást is, asszem credenstial (ha jól írtam) alkalmazásával. Tudja esetleg valaki hogyan tudok ilyet csinálni kézzel?
Köszönöm előre is!
-
Anakin007
aktív tag
válasz bambano #13503 üzenetére
"mit is nyitnak ki egy hiper-szuper debianon? sorolj konkrétumokat, mert ekkora fudot még fizetett ms bérencek se mernek leírni."
Konkrétan a cd-t Ezelőtt x éve, amikor stabil lett a woody, kezdtem ismerkedni debian-al. Raktam rá apache-t, samba-t, proftpd-t, squid-ot, postfix-et, meg még pár vmit, lényegtelen, átjárónak és házi mindenes-szervernek készült, vegyes klientúrával, tanulási célra. Felmásztam az ELTE irc-jére a #debian csatira. Kérdeztem pár buta dolgot és kb. fél óra múlva azzal mutatták meg a szűz telepítésű űbertuti debian hiányosságait, hogy nyitogatták a cd-t a serveren meg sorolták, milyen filmjeim vannak a nagyvinyón. Senkinek semilyen acc-ot nem adtam, még ip-t se, de az nem ügy (ha érdekel, privátba megmondom a nick-eket is, tartjuk a kapcsolatot azóta is).
iptables -L
és tök üres, default policy ACCEPT.Mandriva server:
friss telepítés után feltettem ugyanezeket a progikat. Csekkoltam iptables-t, hát.. több tucat oldalnyi szabály, szépen kitöltött hosts file-ok, sshd csak localhostból, összes szolgáltatás csak lan-felől látszik kivéve rpcinfo (ezt kézzel kellett orvosolni).
Jah és kapásból működő postfix (néhány katt után ment, hihetetlen). Levél kijelölt felhasználónak azonnal, amint pl. egy gyökér nmap-olt.A vírusos résszel egyetértek.
És még1x, utoljára: direkt lüke user szempontból nézem, aki csak kattintgatni tud. Kíváncsiság, meddig juthat az átlag v. alatti. Abba direkt nem mennék bele, hogy ha 1x van egy akármilyen linux disztród jól beállítva, 100év múlva is menni fog, ami az ms termékekről nem mernék kijelenteni, de más tészta.
Na jó, stop.Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
válasz CPT.Pirk #13509 üzenetére
Ezekre gondolok konkrétan:
ibm-acpi - IBM ThinkPad ACPI Extras configuration scripts
configure-thinkpad - Utility to configure IBM Thinkpad behaviour
dkms-thinkpad - DKMS-ready module adding kernel support for older Thinkpad laptops A középső ibm utility valami grafikus herkentyű (lenne) de nem indul, mert nem jöttek létre a szükséges eszközök a /dev/thinkpad alatt
-
Anakin007
aktív tag
válasz CPT.Pirk #13499 üzenetére
Akkor mázlid van, több féle vga-val szerelték a T61-at (is). google-n szinte mindenhol ati x1300-at (vagy x1100-et? ) említenek T60-nál. Nekem viszont ez van:
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
A kijelzőm is 1024x768-as, nem 1440xvalahányas, ami szokott lenni ennél a méretnél.
Egyébként nem rossz, csak pár dolog zavar még, ami ugyanezzel a disztróval a Thinkpad T4x sorozatán (több géppel is próbálva) nem volt.
Amúgy pl. laptop-mode megy nálad? IBM kernel modulok lefordulnak? Se a binárisból telepített ibm support csomagokkal, se letöltött forrásból nem tudom lefordítani őket. Előbbi esetén 2 perc a boot time a dm-ig, mert próbálkozik az ibm acpi meg hasonló modulok legyártásával, míg hibaüzenettel feladja és továbblép. Direkt megnéztem a changelog-ot, támogatnia kell minden T60-at, szal vmit biztosan benézek.
Amióta megjelent a chrome, azóta nem firefoxozok, win alatt se. Sokkal gyorsabb és nem annyira erőforrás igényes (még az explorernél is gyorsabb xp alatt). Van a munkahelyemen egy hulladék gép amit főleg eeprom égetésre használunk, egy 1200-as cerka 768M ram-al. Nah azon stopper nélkül is látszik a különbség. Mire az ie elindul InPrivate módban, addig a chrome be is tölti az oldalt. Firefox annyira megfingatja üresen is, hogy kb. 2-3 sec-re látszólag lefagy a gép, egér akadozik. Miután elindult, ablakváltásnál az asztal nem frissül azonnal, mintha ram hibás lenne a gép, képernyő tele szeméttel, stb.Utánna lassacskán azért helyreáll a rend Ez a firefox. Lehet röhögni, hogy ma már senki nem használ ilyen hulladékot, de szemléltetni azért jó.
-
Anakin007
aktív tag
Lehet, de gépek hálózatba kötése nem éppen mindennapos, átlag felhasználós gyakorlat.
Az iso-ról a legtöbben azt se tudják, mi az, mármint a hétköznapi userek.
De ne érts félre Te sem és más se: nem szívózni akarok, csak száraz, tényszerű, reális szempontok alapján vizsgálni a témát, ami szerintem örök.Mit akar az átlagos jónép inkább: ssh kapcsolatot csinálni win7/xp és a telefonja között vagy szkennelni?
Viszont a digitális fényképezőgépek és a telefonok világában egyértelműen a linuxok a jobbak, eddig bármilyen disztró bármilyen ablakkezelővel gond nélkül kezelte ezeket, mindenféle telepítgetés nélkül. Legalábbis nem tudok ellenkezőjéről, sőt: saját tapasztalat, az iphone-om is azonnal látszott portolható médiaként mandriva-n, amint feltettem az 1db kis csomagot binárisból, amit felajánlott iphone szűrés után a csomagkezelő.
-
Anakin007
aktív tag
Van mindkettő, de előszőr nem jutott eszembe az smplayer, ami végülis elketyeg elég jól. mplayer-t használok amúgy cmd-ből, de most igyekeztem egérőrült userként hozzáállni a dolgokhoz.
A vicc, hogy a 2009-es powerpack-ban tizedennyi gondom se volt.A képernyővédős gond: nem lehet ritka, ha benne van az mplayer hivatalos oldalán a faq-ban.... egyébként nekem se jött elő korábban
flash: tök jó, hogy firefox-hoz van, de én chrome-ot használok meg operát, meg elég sok más user, ha hinni lehet a felméréseknek, de különben is: a kb. 5 legelterjedtebb böngészőből 1-hez van 1db plugin... Mandriva-n is van binárisból flash plugin firefoxhoz, de nem működött egyből, kellett terminál. De többek között ezt is elsírtam a mandriva-nak. És a többi? java legalábbis szinte mindig kell, olyanról, mint pl. shockwave plugin már nem is beszélek.
Alapszinten itt is megy minden, van kép-hang, wifi, BT, eth, stb., még az ujjlenyomat olvasó is működik, de ha kicsit elkezd az ember matatni, akkor jönnek a turpisságok.Kubuntu-m volt régen, de amikor vmi olyan kellett, ami nem volt hozzá "gyárilag" binárisban vagy túl régi volt, akkor cumi, forrásból ment fel csak, hiába volt meg ugyanaz a progi másik 15 disztróhoz binárisban. Emlékeim szerint a sane-val volt ilyen gond. Szkenner, ami debian-on 5 perc múlva működött, kubuntu-n a fél rendszert le kellett szednem és forrásból vissza az eltérő/ütköző/hiányzó binárisok miatt, pedig egy sima középkategóriás samuról volt szó.
wlan megoldódott közben, küldtek egy módosított knetworkmanager csomagot meg pár lib-et mellé, frissítettem és azóta.... lekopogom, jó. Valszeg már megint bug-ot találtam és ezt követően már jó lesz.
Direkt választottam mandriva-t, mint az elmúlt évek egyik legkedveltebb disztróját. Valamit nagyon elb....tak idén, ez tény sajnos, pedig imádtam.
-
Anakin007
aktív tag
válasz bucihost #13474 üzenetére
Hááát... aktuális tapasztalat, előre szólok: nem fikázni akarok. Nemrég vettem (pénzért, nem észre és nem el) egy mandriva powerpack-ot, 32bites verziót. Utóbbi pár évben használok mandriva-t, szerintem ez hasonlít könnyebségben leginkább mondjuk egy xp-hez. Szinte mindent kilehet kattintgatni, nagyon pompás (volt eddig ez a disztro).
De most, valami röhej, hogy 26. program feltétele után tudtam csak megnézni ill. elindítani egy nyomorult menüs dvd-t, egy több hangsávú xvid avi lejátszása még mindig hagy némi kívánnivalót maga után, de mind1.
Még mindig nem megoldott az X server drivere, sose hittem volna, hogy 2012-ben, egy kb. 5 éves, nem túl ritka (Lenovo T60) inteles (i810) alaplapi vga-ja gondot okozhat linux alatt. Van driver, csak hulladék, opengl támogatás szinte nulla, egy ócska UT2004 is nyögvenyelősen fut, pedig ugyanezen a gépen XP alatt bármilyen beállításban hasít. Na mind1.
1 napig nem bírtam .mov támogatást feltenni, de sikerült, parancsorból; rapszódikus módon,néha "átíródik" a wifi lanom jelszava a networkmanager-ben és az istenért sem hajlandó connectálni. Akármit csinálok, a beállított idő után akkor is beteszi a képernyővédőt, ha filmet nézek. Ha kikapcsolom, akkor feketére vált a kijelző. Oké, hogy a képernyővédők készítői nem tudnak egy egységes API-t készíteni és mindenféle furmányokat kell alkalmazni (infó az mplayer hivatalos oldaláról), de akkor is röhej.
Egy java vagy flashplayer plugin telepítése még mindig parancssort kíván, ez is röhej. Feltettem egy xmms-t, mp3-nak, de nincs hang, mert elfelejtettem pulseaudio vagy alsa output plugint is mellé tenni, ami alapértelmezett és még sorolhatnám reggelig a problémákat. Persze igyekeztem "átlagos felhasználó" szemével látni és láttatni a realitásokat, amivel egy átlagos home vagy office-user találkozhat amikor kipróbál egy desktopra szánt linux disztrót.
Az oké, hogy én vagy az itt fórumozó Tisztelt Tömbtársak kb. 10 perc alatt megoldják a problémák 95%-át, no de egy átlagos xp user, aki azé vette a ikpét, mer abba van a internet? (Mi tudjuk, hogy cd-n is van, de az mellékes )
1 szó, mint 100, bármilyen linux disztró olyan messze van még a kész és könnyen kezelhető desktop rendszertől, mint Makó Jeruzsálemtől. Irtó jó ez a nagy szabadság, hogy a kb.150 disztró, meg azt csinálsz amit akarsz és hű de gyors meg biztonságos, stb., sorolhatnám a szokásos közhelyeket, de ez már a ló másik oldala, emiatt nem lehet pl. az előbb említett böngésző pluginok telepítésére sem egy pár soros szkriptet írni, ami bemásolja, symlinkeli a szükséges állományokat, függetlenül a disztrótól. Ha meg mégis lehetne, akkor meg?Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
válasz bucihost #13483 üzenetére
Ez szubjektív. Ha nem értesz mondjuk az iptables-hez, a hiper-szuper debian linuxodat is úgy kinyitják pillanatok alatt, mint a zsebórát. Egy jól beállított win server pár kattintással biztonságosabbá tehető, mint egy akármilyen linux disztróból szögelt server. A pár kattintást úgy kell érteni, hogy sokkal gyorsabb, mint végigolvasni egy iptables manualt és rájönni/megérteni használatát.
-
Anakin007
aktív tag
válasz Speeedfire #13405 üzenetére
A nagybetűs láncnevek az alapértelmezettek, itt most van 3 saját lánc a 3 beépített mellett
Default policy drop legalábbHa Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
válasz Speeedfire #13404 üzenetére
Az gáz. Ha nincs ilyen állományod, akkor nf_conntrack_ipv4.ko kernel modulod sincs vagy nincs betöltve, ugyanis az első icmp csomag a NEW direktíva alá esik (mint a többi tipus), az összes többit pedig a RELATED,ESTABLISHED szabály kezeli szűz rendszernél. Ezeket a fenti modul hivatott létrehozni, ami valamiért nincs a futó kerneledben, ezért ezeket nem "ismeri" és ezért nem működik semmi, amit eddig próbáltál. Az első ilyenre hivatkozó szabály hozzáadásakor automatikusan be kéne hogy húzza a szükséges modult/modulokat és ezt kéne látni a /proc alatt...
Ha van ilyen modulod, töltsd be kézzel, a modprobe-al és nézd meg ismét a /proc alatt, létrejött-e a bejegyzés. Esetleg nézz szét a kernel moduljai között, hátha nálad valamiért nem pont így hívják.Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Ezt a fail2ban-t nem ismerem, mégcsak nem is hallottam róla Viszont kevered szerintem a shorewall-al, mert a xinetd-nek semmi köze az iptableshez. Ezért is írtam, hogy kiszolgáló alkalmazásokhoz tökéletes, egyszerű, mint az ék.
sshd-val sok mindent lehet mókázni csak az a gond, hogy ahol tényleg fontos lenne a titkosított adatfolyam (pl. wifi) nem támogatják az egyéb eszközök, pl. AP v. router. Nyilván itt az otthonra v. kis hálózatokra szánt ketyerékre gondolok, nem a drága cisco cuccokra.[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
válasz Speeedfire #13393 üzenetére
Ha van kisbetűvel is input meg output, stb lánc, akkor ott a gond. Számít a kisbetű, szal INPUT != input
Olvasd át ezt (nem olyan hosszú).
-
Anakin007
aktív tag
válasz Speeedfire #13386 üzenetére
root-ként:
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/icmp_echo_ignore_all
Beteszed a /etc/rc.local állomány legvégére hogy konzisztens maradjon és jónapot.
iptables - L INPUT és listázza az élő szabályokat, főleg az első sora érdekes, hogy mi a default policy. Ha nem akarsz 600 oldalt olvasgatni az iptables-ről és nem a cia.com-ot üzemelteted, ideális lehetőség a shorewall. Sokkal könnyebb konfigolni, mint iptables-t közvetlenül, pedig az iptables-t hívja meg. "Parancssoros frontend"
Az ssh-t meg nem iptables-el szokták mojoltatni, hanem magában az sshd_config -ban keresel egy olyan sort, hogy
MaxAuthTries
Alapból benne van minden közismert disztó alaptelepítése után, csak kivan kommentezve. Van mögötte egy szám, nálam pl. 6, vagyis 6db próbálkozás engedélyezett bármilyen hostról. A számot mögötte átírod amennyire akarod, restartolod az sshd-d és kész.
De ha nagyon f@sz@ gyerek akarsz lenni és mondjuk napokhoz, napszakokhoz vagy konkrét időpontokhoz vagy hostokhoz, ip címtartományokhoz, stb. akarod kötni az sshd-d elérését netről, akkor xinetd-t használsz.
Sokak által méltatlanul lenézett xinetd az egyik legkirályabb találmány unixban, bár lustaságra nevel, mivel nem kell 25 kiszolgáló progi auth és egyébb connectálási lehetőségeit átolvasni, elég csak 1db progi részletes ismerete. De ez magánvélemény.[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
válasz Siriusb #13365 üzenetére
Sehogy se jó, ha 127.0.0.1/valami.php vagy localhost/valami.php, ugyanaz. Ha simán csak localhost, akkor megjelenik az index.html. most néztem, van ebben php engedélyezés, csak nem a httpd.conf-ban. Kicsit szét vannak kapva a dolgok: a httpd.conf-ban van egy olyan sor, hogy:
Include modules.d/*.conf
Include conf.d/*.confA modules.d alatt van 2 file, 70_mod_php.conf és A36_mod_suphp.conf néven.
Az elsőben ez van:
<IfDefine HAVE_PHP5>
<IfModule !mod_php5.c>
LoadModule php5_module extramodules/mod_php5.so
</IfModule>
</IfDefine>
<IfModule mod_mime.c>
AddType application/x-httpd-php .php
AddType application/x-httpd-php .phtml
AddType application/x-httpd-php-source .phps
</IfModule>
<IfModule mod_php5.c>
<IfModule mod_dir.c>
DirectoryIndex index.php index.phtml
</IfModule>
</IfModule>A másodikban:
<IfDefine HAVE_SUPHP>
<IfModule !mod_suphp.c>
LoadModule suphp_module extramodules/mod_suphp.so
</IfModule>
</IfDefine>
<IfDefine HAVE_SUPHP_FCGI>
<IfModule !mod_suphp_fcgi.c>
#LoadModule suphp_fcgi_module extramodules/mod_suphp_fcgi.so
</IfModule>
</IfDefine>
<IfModule mod_suphp.c>
AddHandler x-httpd-php .php
suPHP_Engine on
#suPHP_Config /etc/
#suPHP_UserGroup foouser bargroup
</IfModule>
<IfModule mod_suphp_fcgi.c>
AddHandler x-httpd-php .php
suPHP_fcgi_Engine on
#suPHP_Config /etc/
#suPHP_UserGroup foouser bargroup
</IfModule>Egyébként binárisból telepítettem és alapbeállítások vannak csak, nem nyúltam bele sehova külön. Ezért sem értem, miér nem megy 'alapból', mint régen....
-
Anakin007
aktív tag
válasz Siriusb #13350 üzenetére
Most már igen, bár nem találtam semilyen php-t tartalmazó sztringet a httpd.conf-ban, kommentezve sem, amit furcsállok kicsit. Nálam az apache modules könyvtárában semilyen php-s modul sincs, az extramodules könyvtárban viszont van 3db modul:mod_php5.so, mod_subphp.so, mod_suphp_fcgi.so
Mindhármat betöltöttem a mintád alapján, valahogy így:
LoadModule php5_module extramodules/mod_php5.so
LoadModule suphp_module extramodules/mod_suphp.so
LoadModule suphp_fcgi_module extramodules/mod_suphp_fcgi.sorestart neki, logban hiba nincs, de a helyzet változatlan: továbbra is letöltik a böngészők a php-s állományokat. Még mi lehet a hiba?
[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Apache/2.2.22 (Mandriva Linux/PREFORK-0.1)-m és a legújabb php telepítve. A httpd.conf -ba betettem, hogy
AddType application/x-httpd-php .php .php3
AddType application/x-httpd-php-source .phpsde ennek ellenére semilyen böngésző nem jeleníti meg a php tartalmú oldalakat, még a legprimitívebb 3 sorost se, csak letölti... mit felejtettem el szerintetek?
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok Márklárok!
Mi lehet a gond, ha linux alatt érzéketlenebb a wifi? Perpill egy D-Link Airplus DWL-G520 van a gépben, de más kariknál is előállt a szitu. Most is pl. XP alatt kell ezt írnom, mert linux alól alig látszik pár elérhető hálózat (csak a legerősebbek) és azok egyikére se tudok perpill csatlakozni, olyan gyenge a jel. XP alól jóval több wifi hálózat látszik mindig és a legtöbb plafon térerővel (a kártya utilja szerint) és simén tudok is csatlakozni bármelyikre.
Ugyanez történik más kártyával más gépen ill. laptopon is próbáltam. Mandriva+KDE és Debian+KDE kombinációkban próbáltam eddig, mindenféle kernellel és -próbából- ndiswrapperel is.
Külső antennám van, úgyhogy hihető is, a nagy jelszint XP alatt.Valami 5let Márklárok?
-
Anakin007
aktív tag
Üdv mindenkinek, a köv. problémát kéne orvosolnom: lassú a lanom linux-linux esetben, 30-35mbit/s a plafon. Vasak ugyanazok, kliensen ha XP fut, 80-90mbit/s mindig van. Linux alól ugyanúgy smbfs-el érem el a szervert, mint XP alól. 3.x.x samba, kliensen 2.6.22.18-as kernel. 5let?
-
Anakin007
aktív tag
Keine panic, nem bánt senki, ez csak a hibás tűzfalbeállításaidtól van
Valamiért rosszúl működik az útválasztás/csomagfordítás. Attól lehet pl., ha átjárónak van konfigolva a gép, de nincs mögötte LAN. Ő meg saját magának próbál routingolni. Nézd át az iptables szkriptjeid és/vagy shorewall beállításaid.Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
válasz Studiossrác #6120 üzenetére
Mandriva-n tutira megy, pont ilyenem volt Binárisból, a saját csomagkezelőjével kellett csak feltenni a madwifi nevű csomagot és szalad. (Mandriva 2008.0-ás Powerpack-on).
-
Anakin007
aktív tag
Új hírek: átmásoltam az etch kernelét és azzal szó nélkül indul Igaz, hogy nincs se hang, se hálózat, de elindul. Grafikus felületen újrakattintgtattam a grub-ot, eredeti kernele akkor sem butul. Azt mondja, error 6 mounting ext3 blablabla. Utánna újrapróbálja flag-ok nélkül, de úgysem sikerül. Aztán csak olvasható módban próbál mountolni, de továbbra is error 6 és kernel panic
-
Anakin007
aktív tag
Köszi mindkettőtöknek, sikerült. Lehúztam egy debian netinstall-t, az csak 50 mega. Felhúztam sebtiben egy üres partícionálatlan területre egy etch-t és lilo-val sikerült feléleszteni mindkettő rendszert a régi hdd-n
Viszont: a régi hdd SATA-s, az új meg PATA-s. Elkövettem ezeket:
lehúztam a régi hdd-t és az újon átírtam az fstab-ot, sda-kat kisceréltem hda-kra (partíciók számai nem változtak).
etch alól symlinkel 'lecseréltem' az etch /boot dir-jét a másolat /boot-jára és szögeltem hozzávaló lilo.conf-ot. lilo lefut hiba nélkül, minden rendben, ám mégsem bootol, kernel panic...Heccből visszaraktam a régi (sata-s) hdd-t, etch indít és elkövettem ugyanazokat, mint előbb, amikor csak a PATA-s HDD volt a rendszerben és láss csodát: SATA vinyóról szó nélkül indul lilo-val. Szal nem szúrtam el a lilo.conf-ot. Mi lehet ilyenkor a nyűgje? Gyári, initrd-s kernelke és nem hiszem, hogy alapból nincs benne ata support
Vagy mondjatok bármi más 5letet, hogyan költöztessek át másik HDD-re linuxot sata-ról pata-ra, mert nem nem naon van 5letem
-
Anakin007
aktív tag
Amikor grub csak promptot ad induláskor, hogyan lehet vele XP-t indítani?
Új HDD-re költöztettem a rendszereimet, XP-t ghostoltam, linuxot partíciónként klónoztam a dd-vel (ahogy régen is). Utána XP indult is szépen, csak linux nem. Régi HDD visszarak, úgy már indult. Trükközgettem linux alól a grub reinstallal mindent, de nem sikerült. Most az van, hogy grub nem indul grafikus felületen, csak egy csökkentett mód-szerű promptot ad.
Linuxra rátudtam indíttatni ('kernel vmlinuz', aztán meg 'boot'), de leáll kernel panic-al. Most nem is érdekelne annyira linux, XP is elég lenne, azon gépen vannak a céges dolgaim Szal XP indításra kéne most csak 5let sebtiben. Thnx!Jah és Live cd-m nincs.
[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
Az nem jó A via-s driverrel el sem indul, viaarena-s volt eddig. Bár nálam ahogy elnézem 2007.06.11-i a driver. A legújabbat, source-ból meg nem tudom lefordítani, mert ócska az is és Xfree86-hoz van tervezve, nem xorg-hoz.
A viaarena.com-on van bináris is kifejezetten erre a mandrivára, de az is leáll, mondván csak gyári kernellel működik (2.6.9). Idióták, telepítés után a 2008.0-ás mandriva is amint meglátja a netet, első körben frissíti a kernelt 2.6.19-re. Downgrade-olni meg nem fogok emiatt.Vicces volt, mert annak ellenére, hogy 600hiba után sem állt le az installer szkript, elindította a telepítőt, keresztbe-kasba symlinkelve az egész /usr alatti világot rég kihalt (kb. 5éve deprecated állapotú) könyvtárakat létrehozva. Fél órámba telt kiírtani a telepítő által szétfosott működésképtelen állományokat úgy,hogy nehogy régi cuccokat is kitöröljek.
De hagyjuk, vesa driverrel szépen ketyeg, az alaplapi VGA 3D-s teljesítménye nem ér annyit, hogy miatta szétszögeljem az egész konfigot.
Azért kössz az erőfeszítéseket!Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Újabb sux, totem-et indítva azonnal restartolja magát az X s a konzolom is gajra megy... az gáz, mert át kéne állítani a videokimenetet, de nem lehet eljutni odáig
Maradt a sima vesa driver ... ha valaki talál vhol házi készítésű, openSource viaarena drivert , az szóljon már legyen szíves! Thnx.
-
Anakin007
aktív tag
Sux, nem jött be, nem fagyott. Lehúztam egy új drivert a a viaarena.com-ról és annak a util-ja vágta haza, ha rákattintottam az Overlay fülre. Az ajánlott parancsaidtól nem fagyott meg (fura módon), de vannak gondok, pl:
$ glxinfo
name of display: :0.0
X Error of failed request: BadAlloc (insufficient resources for operation)
Major opcode of failed request: 145 (GLX)
Minor opcode of failed request: 3 (X_GLXCreateContext)
Serial number of failed request: 16
Current serial number in output stream: 17Viszont! Mandriva fórumon awilliamson mondott egy működő trükköt:
mplayer -vo x11 somefile.avi
Nah így már jó, megy full screenben is. Sajnos úgy tűnik, naon nem egyedi ez a probléma ezeknél a VIA-s alaplapi VGA-knál és a disztró is tökmind1, ratyik a driverek.
-
Anakin007
aktív tag
viaarena driverrel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Előbb is véletlenül rányomtam egy avi-ra és leállt az xserver...qrva idegesítő, mert voltak nem mentett feljegyzéseim
-
Anakin007
aktív tag
dos-os fdisk-el nem tudod törölni az összes partíciót? Azzal tudnád igazán tisztára mosni a HDD-t.
Ha sehogyem, inkább a vasadhoz keresgélj topikot, biztos van itt, mert ennek már nemigazán van köze linuxhoz és -bár sokan szeretnek itt segíteni- nem kéne szétoffolni vele ezt a topikotHa Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
"fdisk /mbr meg semmit se csnál"
Dehogynem, csak azt az 1db, 512byte-os sectort felülírni nem jelent akkora feladatot, amit 'kívülről' észrevennél. Ha nincs hiba utána és szépen visszadja a prompt-ot, akkor megcsinálta. Letesztelheted, nem indul semmi a hdd-ről.Ha folyamatosan világít a HDD LED miután felpörgött az XP cd és úgy hal meg, akkor vissza a win98-hoz, fdisk-et futtasd paraméterek nélkül és töröld az összes partíciót (3-as menüpont). Régebbi XP telepítők alergiásak, ha az első partíció túllóg az 1024-ik cylinderen. Tanult kolegák, akik telepítik/előtelepítik az ilyen linuxos notikra az akármilyen linuxot, hajlamosak 1 partícióra tenni az egészet (+swap)
Ha az XP telepítő nem tartalmaz SP2-t alapból (ahogy feljebb írták) akkor cseszheted ígyis, úgyis...
-
Anakin007
aktív tag
Akkor BIOS-ban bevan kapcsolva a vírusvédelem. Ez pont akkor lövi le a gépet, amikor piszkálni akarják az MBR-t.
Amúgy igazuk van feljebb, mert amikor nem a szokásos DOS-os MBR van a vinyón (mert GRUB/LILO v. akármi lakik épp ott), akkor el sem indul az XP telepítő, hanem kapásból, mindjárt a cd felpörgése után feketén maradt képernyővel szeretkezik Jézussal az idők végezetéig. Ha már elindul a telepítő és irogatja a sok érdekes betűt, onnantól kezdve nem a linux miatt van dráma.
Abbahagytam, tényleg nem erre való a topic, a végén a többiek +keresnek, kivisznek a bányába és jól körbelőnek
[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
LAN-on van egy ethernetes Ricoh (pontos tipust most nem tudok, melóhelyemen van) multifunkciós irodai ketyere. samba-val nem bírom észrevetetni sehogysem, ha kézzel próbálom úgy, hogy megadom a Ricoh ip-jét, akkor se lát semmit, amikor csak sima hálózati nyomtatónak akarom beállítani. Valami 5let?
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
1.3.0.0-ás xserver-xorg, KDE3.5, UniChrome Pro IGP [VIA P4M890 Chipset] alaplapi VGA. Bármilyen videót indítok, restartol egyet az X
Akármilyen lejátszó, ha full screen-ben, ha ablakban indítom, akkor is. .Xsession-errors-ba semmi, syslogban ez:Jul 1 12:45:34 talicska mdkapplet[13119]: Mandriva Online seems to be reinstalled, reloading applet ....
Jul 1 12:45:34 talicska gconfd (anakin-13102): 15 szignál érkezett, tiszta leállás következik.
Jul 1 12:45:34 talicska kdm[4074]: X server for display :0 terminated unexpectedly
Jul 1 12:45:34 talicska gconfd (anakin-13102): Kilépés
Jul 1 12:45:34 talicska acpid: client connected from 13492[0:0]
Jul 1 12:45:37 talicska kdm_greet[13500]: Can't open default user face
Jul 1 12:45:45 talicska gconfd (anakin-13700): indulás (2.20.0 verzió), pid: 13700, felhasználó: "anakin"Többi már szokásos. "viaarena" driver van az xorg.conf-ban. Valami 5let?
-
Anakin007
aktív tag
evolution-nál valahogy meglehet oldani hogy hozzáférjen a "Global Adress list" címlistához exchange szerver esetén? Kéri a jelszót de nem fogadja el (ugyanazt, amivel a leveleket is elérem). Esetleg külön jelszó van erre windows-on? Kössz előre is mindenkitől!
-
Anakin007
aktív tag
-
Anakin007
aktív tag
Üdv Tömbtársak, evolution-os kérdésem lenne: amikor pl. válasz levelet írok, szeretnék egy vízszintes elválasztót tenni a régi és az új üzenet közé, ,ám a 'Beszúrás'--> 'Vonal' menüpont inaktív, akármit is csinálok. Mi kell hozzá hogy működjön? evolution 2.12.3 a konkrét verzióm.
Kössz mindenkitől előre is!
-
Anakin007
aktív tag
Üdv!
Egyik SMTP-nken keresztül nem tudunk levelet küldeni, mert ez jön vissza:
'550 HELO/EHLO must contain your FQDN or IP literal'
Összes gép egy átjáró mögött van és outlook express-el próbálkozunk. Mi lehet a gond ilyenkor?
Kössz előre is!Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
-
-
Anakin007
aktív tag
Ha nem tudsz közvetlenül root-ként belépni az azért van mandiván, mert 3-as fölé állítottad a secure level-t telepítéskor v. a vezérlőpultban az msec beállításainál (tiltott közvetlen root login). Ilyenkor login sima userként, aztán "su" (kötőjel meg minden nélkül), majd a root jelszó, ahogy feljebb írta a kolega. Ehhez persze feltétel, hogy az usered a wheel csoport tagja legyen. Ha ez teljesül, akkor enegdi a su-t használni és root vagy.
Nem biztos, de nem árt, ha hagysz egy üres sort az utolsó bejegyzés után, hátha hártlis a sorvége karakterre.Nem tom, mi ez az emerald, de nem lehet, hogy az ablakkezelő elindulása után kéne végrehajtatni ezt a parancsot?
-
Anakin007
aktív tag
válasz dr_strange #5730 üzenetére
Nem.
#!/bin/sh
#
# This script will be executed *after* all the other init scripts.
# You can put your own initialization stuff in here if you don't
# want to do the full Sys V style init stuff.Gyárilag van kicsillagozva az "after". Mandriván így van, neki meg az van
-
Anakin007
aktív tag
válasz bambano #5704 üzenetére
Nem nyert, nincs beragadt ghostscript
Ez látszik a beragadás után (most pl. egy pdf):processing since Sun May 18 16:15:30 2008
"Sent print file, 252095 bytes..."A következő egy jpg lenne, ez már csak várakozik:
pending since Sun May 18 16:16:53 2008
"Sent print file, 252095 bytes..."Cancelezem az elsőt és egyből kiköpi a másodikat. Nem vágom...
-
Anakin007
aktív tag
Világért sem akar erre járni egy CUPS szagértő?
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Cups (vagy vmi más) problémám lenne, konkrétan cups-1.4svn-r7527, a2ps-4.14, ghostscript-8.62, foomatic-db-20080330, foomatic-db-engine-3.0-20080504, foomatic-db-hpijs-20080330 vannak telepítve forrásból. A printer egy párhuzamos portos laserjet 4L.
Probléma akkor van, ha 1-nél több jpeg v. más képfile-t akarok kinyomtatni egymás után: az elsőt még kinyomtatja, ám aztán beragad a nyomtatási sorba "queued" állapottal és aztán sehova tovább. A következő kép v. bármi más csak akkor nyomtatódik ki, ha előbb törlöm a nyomtatási sorból a korábban kinyomtatott (és beragadt) nyomtatási feladatot
error.log-ban ennyi van ilyenkor:
I [11/May/2008:13:09:47 +0200] [Job 124] Adding start banner page "none".
I [11/May/2008:13:09:47 +0200] [Job 124] Adding job file of type application/vnd.cups-raw.
I [11/May/2008:13:09:47 +0200] [Job 124] Adding end banner page "none".
I [11/May/2008:13:09:47 +0200] [Job 124] Queued on "laser" by "jurij".
I [11/May/2008:13:09:47 +0200] [Job 124] Started backend /usr/lib/cups/backend/parallel (PID 23173)
I [11/May/2008:13:10:47 +0200] Saving job cache file "/var/cache/cups/job.cache"...
I [11/May/2008:13:10:59 +0200] [Job 125] Adding start banner page "none".
I [11/May/2008:13:10:59 +0200] [Job 125] Adding job file of type application/vnd.cups-raw.
I [11/May/2008:13:10:59 +0200] [Job 125] Adding end banner page "none".
I [11/May/2008:13:10:59 +0200] [Job 125] Queued on "laser" by "jurij".
I [11/May/2008:13:11:36 +0200] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/jobs.cgi" (pid=23184)
I [11/May/2008:13:11:59 +0200] Saving job cache file "/var/cache/cups/job.cache"...Szal másodjára nem indítja a backendet. Íme a job lista, a 124-es a hibátlanul kinyomtatott file bejegyzése, a 125. ami már nem jött ki:
laser-124 smbprn.00000163 Z:\K�pek\avatar-1353.jpg jurij 184k 1 processing since
Sun May 11 13:09:47 2008
"Sent print file, 187431 bytes..."laser-125 smbprn.00000164 Z:\K�pek\C2003A.jpg jurij 96k Unknown pending since
Sun May 11 13:10:59 2008
"Sent print file, 187431 bytes..."Az elsőnél még kiírja, hogy 1 lap, a másodiknál meg már csak hogy ismeretlen-t ír oldalszámnak...
Mi a p*csa lehet vele?
-
Anakin007
aktív tag
Egy kis kieg: dhcp-n mennek a kliensek, a dhcpd is a samba szerveren fut, ami wins szerver ip-t is kioszt a kliensnek.
-
Anakin007
aktív tag
Üres a tallózó listám, pedig a samba szerver van beállítva master browser-nak. 5let?
Így néz ki a global szekció vonatkozó része (meg egy kicsi, hátha számít):
[global]
.....
local master = yes
domain master = yes
domain logons = no
preferred master = yes
enable privileges = yes
wins support = yes
name resolve order = lmhosts hosts
dns proxy = no
os level = 128
.....Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Hááát, elég talicskán néz ki a mandriva-féle "Hálózati kapcsolatok" -hoz képest ifconfig -a mit mond?
Amúgy madwifi akkor kell általában, ha még driver szinten van gondja. A mellékelt ábra szerint viszont él a wifi, csak épp sz@rt se lehet csinálni a majdnem semmit mondó, tök értelmetlen csilli-villi ablakocskában
Szvsz kell 1 konzol meg az ifconfig.Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Még 1 kérdés: mit kell tenni, ha nem akarom hogy frissüljön a resolv.conf-om amikor kapcsolódom a nethez? ADSL-em van, /etc/ppp/pppoe.conf -ban PEERDNS=no, /etc/ppp/options-ban usepeerdns opció kikommentezve, /etc/dhclient-eth0.conf van még csak , de az meg a LAN kártyáé. Mit hagytam ki?
RedHat-ról van szó 1ébként.[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
A teljesség kedvéért az smb.conf vonatkozó része:
[laser]
path = /var/spool/samba/
printable = yes
browseable = yes
write list = @adm root
guest ok = yes
inherit permissions = yesEnnyi.
-
Anakin007
aktív tag
Csak 1 apró kérdés: ha van 1 cups és 1 samba, amin keresztül érem el lan-on xp-s kliensekről a nyomtatót, akkor miért írja XP a nyomtatóhoz, hogy "Hozzáférés megtagadva, bla-bla-bla...", miközben szépen lehet printelni? cups-on anonim hozzáférést állítottam be, samba-n guest = ok.
-
Anakin007
aktív tag
urpmq a megoldás Ez még nem keres leírásokban, csak csomagnévben, de megjeleníti a telepített/telepíthető találatokat.
Ennyi a használata:
urpmq keresendő_kifejezésHa Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Köszi a linkeket, örök hálám üldözni fog, amiért tettél is vmit hogy segíthess. Amúgy végigbogarásztam az rpm és az urpmi manját, megkérdeztem egy nálam sokkal okosabb, jártasabb embereket gyűjtő chat-en is. Ők oltottak le, hogy nem tudja, és ne tépjem, mint flokki a lábtörlőt. Az tény, hogy az ottlévő 2-300 ember 90%-a debian-t nyüstöl, a maradék 10% meg gentoo-t v. bsd-t és lövésük sincs az rpm-ről....
Miután kipróbáltam a manokban lévő, számomra nem világos jelentésű kapcsolókat is és irc-ztem is, utánna jöttem már ide, hátha majd vki profi rávágja, hogy rpm --everything string v. vmi a válasz
Pedig kell tudnia, mert az rpmdrake is képes rá, hogy telepítetlen csomagok közt is keressen leírásban, megjegyzésben, akármiben, de az nem fut konzolon. Az rpm is sokmident tud, de csak a telepített csomagokról, nekem meg pont a telepítetlenről kellene. Persze az is lehet, hogy maga az rpmdrake is vmi külső progit v. szkriptet hív meg ilyenkor. Ezesetben szívás. Nah mind1, ha lesz vmi, majd jól közzéteszem, főleg mert sztem nem egy triviális dolog ezHa Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Azt amúgy megtudná vki mondani, hogy mi az rpm-es megfelelője az apt-cache search -nek? Szerettem volna parancssorból feltelepíteni az initramfs-tools csomagot, de se az urpmi, se az rpm nem ismeri v. csak máshogy hívják. urpmi legalább felszokott dobni választási lehetőségeket, ha vmi hasonlót talál, de most nem hozott eredményt. Az rpm-et meg hiába böngészem, semilyen kapcsolóval nem tudok vele csomagleírásokra v. szóelőfordulásokra keresni Tudom, én vok a láma, ezért kérném a közönség segítségét.
-
Anakin007
aktív tag
Nem történt kernel-frissítés, 2 hónapra visszamenőleg tudom csak megnézni a logokat. Azóta folyamatosan hisztizik emiatt. Egy IBM vason futó mandriva szerverről van szó 1ébként, de csak mert C+4-re nem tudtam shorewall-t fordítani
Jól látom, hogy az IBM nem igazán kedvelt gyártó linux szemszögből? Ma vettem észre, hogy vmi IBM ACPI Tables-ekkel is baja van, konkrétat este tudok majd írni.
Van egy IBM T42 notim, szintén mandriva fut rajta, minden kiválló, csak az IBM ACPI Util nem hajlandó működni és ha suspend-be küldöm, nem kapcsol ki semmit az LCD-n kívül.Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
ACPI: Looking for DSDT in initramfs... error, file /DSDT.aml not found.
Mi ez és mi van ilyenkor? Amúgy semmi hiba nincs látszólag.
-
Anakin007
aktív tag
Kb. 1 éve használtam valknut-ot, de sosem volt probléma vele, kiválló strong-klónnak mutatkozott debian-on. Sztem ez is disztró-függő, mint annyi minden linuxon.
-
Anakin007
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Még mindig a nyomtatással bajlódom. Adott egy cups és egy samba. Jelenleg úgy megy, hogy samba-n keresztül lehet lan-ról nyomtatni (már ha van ideje kivárni az embernek).
samba-server-3.0.20-3.2.20060mdk és cups-1.1.23-17.2.20060mdk vannak konkrétan telepítve. Az a bajom, hogy ha XP alól csak az elérhető nyomtatókat akarom megnézni, legalább 1 percig tart, mire beszerzi a listát a szervertől. Azt látom a switch-en, h vadul megy az adat LAN-on és nem történik semmi 1 percig. Miután sikerült felvenni az XP-s kliensen a hálózati nyomtatót és kapásból nyomtatni szeretnék, kb. 1-2perc, mire elindul a nyomtatás, sima notepad-ból is egy 1 szavas szöveg.
Logokban semmi, pedig debug-ra állítottam már a a samba-t.
Ha magáról a szerverről akarok nyomtatni, szinte azonnal megindul és hibátLAN. 5let everybody?Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Jah és a szerveren magán hibátlanul jelnnek meg a bötűk, kicsi és nagy is.
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Ősi kérdés vindóz-linux lan-hoz, samba-val: milyen karakterkódolást kell beállítani samba-serveren és kliensen h minden jó legyen? Kezd tele lenni a hócipőm,h vmi szar, de naon. Most még az UTF8 a legjobb, így csak a Ű,ű karakterek szarok,minden más jó. V. ratyi a samba serverem? Mandriva 2006 serveren fut a binárisból feltett samba 3.0.20-3.2.20060mdk a pontos verziószám.
Kipróbáltam többféle kliensről (debian, mandriva2008PowerPack,Fedora,SüSü,knoppix),de mindenhogy ratyi,szal tutira a server beállításai nem okésak. Régen debian alól futott samba-server és nem emléxem,h bármilyen karakterkódolási baj lett volna.
Az árvíztűrő tükörfúrógépet vindóz alól hozom létre és úgy nem jó linux alól nézve.Ha Isten létezne, hinnék benne.
Új hozzászólás Aktív témák
- TCL LCD és LED TV-k
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Építő/felújító topik
- Torrent meghívó kunyeráló
- PH! Darts
- Szállingóznak a képek az érkező új VGA-król
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Újévi kedvező ár!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition
- EREDETI JÁTÉK KULCSOK - STEAM, EA, UBISOFT, EPIC GAMES - LEGJOBB ÁRON
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest