- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz Anakin007 #13493 üzenetére
És használható is?
Nekem most kellett visszatérnem Ubunturól XP-re visszatérnem a céges gépen, de határozottan sokkal rosszabb rendszer. Kényelmetlen, buta, lassú. Nincs multiple desktop - Ubuntu tudja alapból. Wifi állandóan leszakad, Linux alatt csak megvártam, míg kapok IP-t és szakadás nélkül ment.
Gondolkodom azon, hogy némi rambővítés után visszarakom az Ubuntut.
https://www.coreinfinity.tech
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Anakin007 #13495 üzenetére
Pont ilyen laptopot hajtok én is Linux alatt. Milyen vga driver problémákat találtál? Én pl. Minecraftozni szoktam, az pont annyi fps-t csinál Linuxon (Debianon és Chakrán is megnéztem), mint ugyanezen a gépen XP-n.
Egyéb problémákkal nem találkoztam. Am. egy időben még külön VGA drivert is fordítottam, csak kegyetlen sok csomag telepítését igényelte és igazából nem lett tőle gyorsabb a játék, egyszerűen a videokártyának csúfolt gma valami elérte maximumát....
Most Chakra Projectet használok a laposon, ott van egy bundle telepítő a csomagkezelő mellett, onnan ha felrakod a Firefoxot, egyből teszi a flashplayert is. (nem is szerepel külön a csomagkezelőben a Firefox)
Filmezésre meg felraktam egy VLC-t, az egyben nálam a DVB-T tuner szerepét is betölti, simán visz mindent probléma nélkül.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Hát
Ma a melóhelyen windóz alól másolni akartam. Új gépek, Win7 (jogtiszta).
Nos, 3x próbáltam meg egy másik, hálózatban levő gépre másolni, és 3x feküdt meg tőle a gépem. (Mindegyik alkalommal csontkeményre fagyott, újra kellett indítani).Ilyen problémák windóz alatt is előfordulnak, amiket te írtál, hogy nincs driver/rossz a driver (ez azért nem annyira az oprendszer hibája na - OK, az X-hez készülhetne driver, de mondjuk az Intel is adhatna ki, ha már az Nvidia meg az AMD tud...), illetve a Win7 se játszik le natívban avi-t, mov-ot, stb...
Ennyiből hozhatnám a Windóz ellen azt is, hogy natív nem lehet vele ISO-t megnyitni.
Mutogatni való hater díszpinty
-
lapa
veterán
ebben a mandrivában nincs smplayer vagy vlc?
egyébként az smplayer telepítése ubuntun tán a legbonyolultabb feladat, amivel az 1.0 találkozik. azon kívül minden megy alapból.
és azért ilyen anomáliák eléggé nincsenek, hogy küzdeni kell a wlannal vagy a képernyőkímélővel.
flash player plugin szerintem firefox flash-aid pluginja, 0 terminál.
[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
válasz bucihost #13474 üzenetére
Hááát... aktuális tapasztalat, előre szólok: nem fikázni akarok. Nemrég vettem (pénzért, nem észre és nem el) egy mandriva powerpack-ot, 32bites verziót. Utóbbi pár évben használok mandriva-t, szerintem ez hasonlít könnyebségben leginkább mondjuk egy xp-hez. Szinte mindent kilehet kattintgatni, nagyon pompás (volt eddig ez a disztro).
De most, valami röhej, hogy 26. program feltétele után tudtam csak megnézni ill. elindítani egy nyomorult menüs dvd-t, egy több hangsávú xvid avi lejátszása még mindig hagy némi kívánnivalót maga után, de mind1.
Még mindig nem megoldott az X server drivere, sose hittem volna, hogy 2012-ben, egy kb. 5 éves, nem túl ritka (Lenovo T60) inteles (i810) alaplapi vga-ja gondot okozhat linux alatt. Van driver, csak hulladék, opengl támogatás szinte nulla, egy ócska UT2004 is nyögvenyelősen fut, pedig ugyanezen a gépen XP alatt bármilyen beállításban hasít. Na mind1.
1 napig nem bírtam .mov támogatást feltenni, de sikerült, parancsorból; rapszódikus módon,néha "átíródik" a wifi lanom jelszava a networkmanager-ben és az istenért sem hajlandó connectálni. Akármit csinálok, a beállított idő után akkor is beteszi a képernyővédőt, ha filmet nézek. Ha kikapcsolom, akkor feketére vált a kijelző. Oké, hogy a képernyővédők készítői nem tudnak egy egységes API-t készíteni és mindenféle furmányokat kell alkalmazni (infó az mplayer hivatalos oldaláról), de akkor is röhej.
Egy java vagy flashplayer plugin telepítése még mindig parancssort kíván, ez is röhej. Feltettem egy xmms-t, mp3-nak, de nincs hang, mert elfelejtettem pulseaudio vagy alsa output plugint is mellé tenni, ami alapértelmezett és még sorolhatnám reggelig a problémákat. Persze igyekeztem "átlagos felhasználó" szemével látni és láttatni a realitásokat, amivel egy átlagos home vagy office-user találkozhat amikor kipróbál egy desktopra szánt linux disztrót.
Az oké, hogy én vagy az itt fórumozó Tisztelt Tömbtársak kb. 10 perc alatt megoldják a problémák 95%-át, no de egy átlagos xp user, aki azé vette a ikpét, mer abba van a internet? (Mi tudjuk, hogy cd-n is van, de az mellékes )
1 szó, mint 100, bármilyen linux disztró olyan messze van még a kész és könnyen kezelhető desktop rendszertől, mint Makó Jeruzsálemtől. Irtó jó ez a nagy szabadság, hogy a kb.150 disztró, meg azt csinálsz amit akarsz és hű de gyors meg biztonságos, stb., sorolhatnám a szokásos közhelyeket, de ez már a ló másik oldala, emiatt nem lehet pl. az előbb említett böngésző pluginok telepítésére sem egy pár soros szkriptet írni, ami bemásolja, symlinkeli a szükséges állományokat, függetlenül a disztrótól. Ha meg mégis lehetne, akkor meg?Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
"shutdown -i"
Ja, hogy a Win7 startmenü alján levő mezőbe? Azért az erősen parancssor jellegű. Legalábbis ha egy windózhoz szokott emberkének azt mondom, hogy gépeljen be valamit, akkor furcsán szokott nézni, ha meg ugyanezt Linuxon teszi (pl. KDE alatt ESC-re előjövő futtatás ablakban) akkor meg már terminált emleget (ami igaz is )
-
Anakin007
aktív tag
válasz bucihost #13483 üzenetére
Ez szubjektív. Ha nem értesz mondjuk az iptables-hez, a hiper-szuper debian linuxodat is úgy kinyitják pillanatok alatt, mint a zsebórát. Egy jól beállított win server pár kattintással biztonságosabbá tehető, mint egy akármilyen linux disztróból szögelt server. A pár kattintást úgy kell érteni, hogy sokkal gyorsabb, mint végigolvasni egy iptables manualt és rájönni/megérteni használatát.
Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
lapa
veterán
válasz kovaax #13486 üzenetére
szerintem winen sose kell a registry-t hekkelni. vagyis várj csak. mintha múltkor lett volna valami ilyen... na mindegy, én csak hallottam és ez a linux topik.
legviccesebb múltkor volt, mikor (nem támogatott) celeron 1 mag --> amd 3 mag migrációról olvastam, sysprep és restart után elhalt, "setup cannot continue"-vel loopolt safe módban is. ilyenkor csak egy 1-et kell 0-ra átírnod a registryben, amit a linuxos live cédés regeditorral lehet csak. de azzal lehet. persze parancssor kell hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
ebben nincs parancssor, ez feldob egy ablakot, ahol kivalogathatod mely gepe(ke)t szeretned leallitani/ujrainditani, meg mennyi ido mulva, s mit uzensz a gep elott uloknek
akar parancskont is csinalhatsz hozza, s akkor a start menube sem kell mindig beirnod
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
-
válasz kovaax #13486 üzenetére
Hát, én a legutóbbi cikkemben meg sem kellett volna említsem a parancssort.
Leginkább azért használom amúgy, mert egyszerűbb, mint kattintgatva, illetve pl. windóz alatt is eleget parancssorozik az ember, ha bármi nem általánosat akar csinálni (pl. hogy kapcsolsz ki egy gépet távolról windóz alatt)?Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz lakatosturbo #13482 üzenetére
Hát, ha tartománykiszolgálóban gondolkodsz, akkor winnyóz. Ha bármi egyébben, akkor Linux.
-
rt06
veterán
leginkabb attol fugg, mire hasznalnad a szervert es milyen eloismereteid vannak a ket platformmal
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
törölt tag
attol fugg mi a feladat. allitolag par dologra kifejezetten jo a win server. de.
1. en csak hallottam
2. ez itt a linux topic -
bucihost
senior tag
stabilitás és védelem szempontjából linux szerintem. (én is azt használok).
-
lakatosturbo
aktív tag
Szerintetek ha szerverezni akarok akkor beleássam magam a windows 2003 megismerésébe vagy kapásból linux szerverrel foglalkozzak?
Origin: viktorvill Steam: viktorvill
-
-
bucihost
senior tag
Az alábbi Oldalt csak ajánlani tudom. Sok linuxos dologhoz van elég egyértelmű és érthető leírás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz bambano #13473 üzenetére
Hmm, ebben biztos voltam, hogy te fogod ezt leírni. Lehet lottóznom kellene.
Minden tisztelettel, de az ilyen típusú hozzászólások, meg pl. az ilyenek: "a Linux felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait" stílusú kijelentések nem igen segítik elő, hogy eljöjjön a "Linux desktop" éve.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bucihost
senior tag
válasz bambano #13473 üzenetére
csatlakozom.. A linux desktop éve már rég eljött (szerintem). Szinte minden programnak megvan a linuxos megfelelője is, ha véletlen egy adott program "klónja" mégse található meg Linux ra, akkor is ott a wine, playonlinux, cedega és sok más emulátor is, amik elég jól emulálják a windows-ra írt programokat. Az én meglátásom szerint a mai linuxok 90% a eléggé felhasználó barát semmi ördöngősség nincs a használatukban, valamint 1000% stabilabbak és biztonságosabbak mint a windows bármelyik változata.
-
lapa
veterán
amennyire én értem a kevés tapasztalatommal ilyen univerzális leírást nehezen fogsz találni.
azaz végülis te (a posztod szerint) főként a kernel működésére vagy kíváncsi, de szerintem egy ilyennek konkrét cél nélkül nekiállni elég száraz.
lehet, hogy pont az én példám nem hétköznapi, de nekem bőven elég volt az ubuntu ahhoz, hogy jobban megismerjem mi merre. és belegondolva ez főleg azért van, mert én (céges meg otthoni hobbi rendszergazdaként) sok szolgáltatást használtam windowson is, amiket újra akartam / kellett alkotnom linuxon.
szóval ha az embernek nincs szüksége sok extrára az átlag desktop igényeken felül, akkor végülis jogos lehet, hogy az ubuntun "nincs mit csinálni". és innentől én kérek elnézést, mert jogos hogy nem értesz egyet azzal amit írtam.
mondjuk szerintem ha van otthon legalább egy kis hálózat, vagy ha notiról van szó, akkor már biztosan lehet elfoglaltságot találni (mentések, titkosítás, hozzáférések-megosztások, tűzfal, energiatakarékosság stb.).
talán van ezekre (is) jobban összeszedett dokumentáció, de ahogy én láttam eddig inkább a guglizás meg a dirib-darab infók összelegózása megy. emellett ez a helyzet szerintem tökéletes a tanulásra, mindig csak egy adott témára tud fókuszálni az ember.
a b terv az ekönyvek olvasgatása.
hozzáteszem a kernelen is folyton reszelnek nem elhanyagolható dolgokat, szóval egy újabb kernel memóriakiosztása esetleg tök más, mint az előzőé. bár gondolom pont a memóriakiosztás meg a kernel modulok rendszere (driver modell) nem változik napról napra, csak a példa miatt írtam ezt.
[ Szerkesztve ]
-
MacCaine
őstag
Mivel a disztribúciók száma a végtelenhez közelít ( ), elég nehéz átfogó dokumentációt írni meg frissen tartani. Van egy olyan mondás, hogy a linux apja Linus torvalds, az anyja meg az internet, tehát ha valamire nem tudod a választ, kérdezd meg a google-t. (Vagy minket. )
Ha meg ismered a parancsot, csak nem tudod hogyan működik: man <command>. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha KDE-t szereted, akkor nem javaslom a Debiant, mert a stabil ágban lévő KDE nagyon régi, tele van buggal, újabbat meg csak a nem stabil repók használatával lehet rátenni. Annak meg lett néhány káros mellékhatása nálam.
-
VIC20
őstag
Bocs, nem akartam offenzív lenni. Csak az zavart, hogy igazolva láttam: azért nem jön el a desktop éve, mert nincs olyan átfogó anyag (könyv, doksi), ami eligazítást nyújtana. Hiába felhasználóbarát már a rendszer, ha pl. fórumhozzászólásokból kell összevadászni a megoldást egy-egy felmerülő problémára.
Engem az érdekelne, hogy hogy épül fel a rendszer, van-e olyan driver-modell, mint a windows-nál, hogy néz ki a memória-kiosztása, stb, stb. Ehhez keresnék anyagokat.
A Debianon én is agyaltam már, de most, hogy megerősítettél benne, lehet, hogy nekiugrom.
-
lapa
veterán
nézd, az eseted szerintem nem speciális, sőt inkább jellemző. az ubuntu az, ami erre van. képes vagy feltelepíteni, de lehetőséget ad arra hogy akármilyen mélyen belenyúlj.
az, hogy ezt a kérdést feltetted nekem azt jelenti, hogy te ubuntuval szeretnél foglalkozni. illetve szerinted nem, mert írtad hogy az neked túl egyszerű. onnan a következő lépés a debian, fuss neki annak, nézd meg elég nagy kihívás-e. ha a debiant végigjátszottad, akkor jöhet a bsd.
btw mi köze ennek a desktop évéhez?
-
Siriusb
veterán
Nos, ha valóban meg akarod ismerni a linux működését, egy járható út, ha feltelepíted az Arch Linuxot. Nagyon jó a wikije, rögtön kezdheted is a beginners' guide-dal.
Azért felhívom a figyelmed, hogy ez idő- és munkaigényes folyamat lesz.Szerk::
Egyébként lapa is jókat írt, csak nem felhasználóbarát módon.
Linuxnál nem telepítjük újra a rendszert, ha elszúrunk valamit, hanem helyrehozzuk. És ebből lehet igazán sokat tanulni, mert kénytelen vagy beleásni magad a témába.
A másik fontos dolog, amit említett, a terminál. Arch Linuxnál ez különösen igaz, bár hozzá kell tennem, ma már rengeteg minden megoldható grafikus felületen (legtöbb disztrónál), főleg, ha DE-t (Desktop Enviroment: Gnome, KDE stb.) használ az emberfia.[ Szerkesztve ]
-
lapa
veterán
-
VIC20
őstag
Sziasztok!
Őőőő, nem tudom, jó helyen kopogtatok-e. Szeretnék Linux-szal foglalkozni.
Magamról annyit, hogy C-64-essel kezdtem, aztán jött a PC DOS-szal, aztán persze a Windows-ok. Ameddig tehettem, igyekeztem a "motorháztető alá nézni", tehát megérteni, hogyan működik az egész. Ezért speciális az én esetem: olyan anyagokat keresek, amelyek a Microsoftos cuccokon nevelkedett felhasználónak is megkönnyítik az átállást, de azért a Linuxot mélységében is bemutatják. (Telepítettem és használtam is rövid ideig Ubuntut, meg OpenSuSét, dehát ezeket a hülye is fölrakja és aztán kattintgat ide-oda...)Létezik ilyen, vagy ez már a rendszerprogramozók felségterülete?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz CPT.Pirk #13462 üzenetére
Oh rájöttem, hogy eddig csak a runtime volt telepítve az adept Linuxos verziójából, maga a letöltő progi nem. Így már mindjárt megy gond nélkül a programozás. Jáááááááj.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Jester01 #13460 üzenetére
Na csak annyi kellett, hogy a /usr/local/bin-ben kellett make -et csinálni a proginak.
Aztán megcsináltam az ftd2xx, libftd, UrJtag progikat is, így végre lefut a progi. Persze nekem nem nesys2 cuccom van, hanem basys2, így nem látja, én meg azt nem, hogyan lehetne átírni.
Van még lehetőség a WINE-s Adept (ez gyári cucc a basys2-höz) futtatására, az feltelepül és el is indul, de nem látja az USB eszközt. Ahogy itt olvasom, nem is igen van felkészítve a WINE usb eszközök kezelésére. [link]
lsusb szerint: Bus 004 Device 002: ID 1443:0007 Digilent CoolRunner-II CPLD Starter Kit
Van valami tippetek?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Jester01 #13454 üzenetére
Igen, az impact az egy része a Xilinx ISE-nek, és azt is tudom, hol van az indító fájl-ja.
export PATH=/win/d/Xilinix/ISE_DS/ISE/bin/lin/
Ezt most megcsináltam, túljutott ezen a részen. Viszont ez csak egyszeri beállítás, ha jól értem. Lehetne ezt valahogy állandóra megcsinálni úgy, hogy másnak ne zavarjon be?
Valamint még annyi a gondom, hogy csak simán az fxload futtatható állományát nem találja. Én sem.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Jester01 #13452 üzenetére
Hopp, na ezt elfelejtettem megcsinálni, így már látja.
Viszont persze nem találja a telepített Xilinx fejlesztőkörnyezetet, gondolom valami környezeti változót kereshet itt:
sub find_xilinx {
my $ise = `which impact`;
$ise = qx(cd `dirname $ise`; /bin/pwd);
chomp $ise;
die "Cannot find Xilinx ISE installation directory.\n"
if $ise !~ /ISE\/bin\/lin$/;
$ise =~ s/\/bin\/lin$//;
die "Cannot understand Xilinx ISE installation tree.\n"
if !-d "$ise/spartan3e/data" or !-f "$ise/xcf/data/xcf04s.bsd";
$XILINX = $ise;
vlog("Located Xilinx ISE installation in $XILINX.\n");
}Csak nem igazán tudom, hogy mit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szeretnék FPGA-t programozni, de a .bit fájl USB-n letöltése kb. mint a szemműtét a végbélen át esete...
Van itt egy script, ami elvileg megcsinálja:
./nexys2prog topmodul.bit
which: no fxload in (/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/sbin:/usr/sbin:/sbin:/root/.cinstall/launchers/:/opt/java/jre/bin:/usr/bin/vendor_perl:/usr/bin/core_perl)
Cannot find fxload executable.
Try: "apt-get install fxload" ?Keresi az fxload progit.
Ez most Chakra Project, és nincs rajta alapból fxload csomag a csomagkezelőben. Letöltöttem az fxload forrását [link], de azzal sem jutok semmire ezen kívül:$ make
cc -c -O -Wall ezusb.c -o ezusb.o
cc -c -O -Wall main.c -o main.o
cc -o fxload ezusb.o main.oSzóval van valami ötletetek, hogyan tudnám ezeket működésre bírni?
[ Szerkesztve ]
-
kicsimo18
csendes tag
Üdv. valaki nem tudja véletlen hogy puppy linux 4.2.1 alatt hol találhdató meg a virtuális billentyűzet,vagy hogy van-e benne? mert nem találok és szükség lenne rá!kösz előrte is üdv.
Chuck Norris egyszer olyan korán kelt, hogy látta aludni saját magát!! :D
-
Fooler89
őstag
Megkérdezem, hátha ti tudtok segíteni.
Videolejátszás gyorsítását szerettem volna megoldani ati kártyával, de több problémába is ütköztem.
Az smplayer hibával leáll pedig mindent a wiki alapján állítottam be. A vlc random ad hangot, ha add akkor meg recseg függetlenül a hardveres kodolástól, ja és a hangerő állításnál elállítja a főhangerőt a rendszeren. A gnome playerben működik a gyorsítás le is veszi a cpuról a terhet viszont sehogy se tudom beállítani, hogy a feliratban helyesen mutassa az ékezetes betűket(érdekesség, hogy csak az É Ű betűket nem jeleníti meg) (kódolás volt unicode,utf8,iso8859-2, nyelvet hun-ra állítottam)
A terminálból indított mplayer működik de használata számomra kényelmetlen.
Azt se értem, hogy mplayer-vaapi csomaggal miért müködik jól működik a lejátszás, az eredeti mplayerrel meg nincs hang, hiába írom be a megfelelő kapcsolókat.Kérdés, érdemes lenne megpróbálni az opensource drivert? Egyáltalán támogatja az APU-kat?
Én nem találtam erre vonatkozó írást.[fooler@fooler ~]$ glxinfo | grep direct
direct rendering: Yes
GL_AMD_multi_draw_indirect, GL_AMD_name_gen_delete,
GL_ARB_draw_indirect, GL_ARB_draw_instanced,
GL_EXT_copy_buffer, GL_EXT_copy_texture, GL_EXT_direct_state_access,[ Szerkesztve ]
-
Konflikt
addikt
sziasztok,
RHEL-es topicot nemtalaltam, csak nagyon regit, ezert bedobom ide, hatha..
tegnap leszedtem a RHEV3.0-nak a 60napos evaljat kiprobalni. Felraktam egy RHEL 6.2-ot, beallitottam RHEV-Managernek, egy FreeNAS-t belottem iSCSI storge-nak, es felhuztam (egyelore csak) egy RHEV hypervisort. Hypervervisor-t, storage-t hozzaadtam a managerben, itt tartok most.a problemam: a local-iso-share library-t nem tudja attacholni, hibat dob:
"cannot find master domain", error code 304.nevfeloldas megy, DNS elerheto. van valami otletetek mi lehet?
koszonom elore is.Commodore Amiga 500 - es a kepzeleteinek tobbe semmi nem szab hatart! // VCIX-DCV&CMA
-
-
lapa
veterán
válasz bambano #13439 üzenetére
én ha meg akarom nézni mennyi pénz van a modemen, akkor gammu / wammu. asszem kolléga anno erre (meg az én már akkor nyugdíjas siemens s25-ömre) épített kitűnő sms-szervert, ami vagy 6-7 éve megy. már púpos volt az akksi rajta, meg minden reggel ébresztett a szerverteremben, de nyomta. asszem másfél éve hívtak fel pánikolva (már rég nem dolgoztam ott), hogy a 3 fázisú ups elment balra, a telefon meg kikapcsolt és most készülékkódot kér. mákjuk volt mert tudtam. szerintem az 5 év uptime megvolt, telefonnál nem rossz. napi 100-150 kimenő sms-t csinált.
én úgy gondolom minden stickkel megy, ami modemként megy.
-
válasz Speeedfire #13441 üzenetére
Ilyesmik, igazából főleg nosztalgiagép, de a Linuxot chatkliensnek akarom belőni
Netezni nem jó, Mp3 lejátszás simán megy rajta.
Plusz szép lenne rajta egy Win98, mint a MS teljesítménye öreg gép esetén, és egy friss LinuxMutogatni való hater díszpinty
-
válasz Speeedfire #13437 üzenetére
Az 5-ös felment virtuálgépen 64Mb-ra Openbox-szal, ha a Slitaz fórumon nem mondanak értelmeset, akkor az lesz
Plusz virtuálgépen próba majd CD bootoló floppyval.
-
bambano
titán
tud valaki jól működő sms küldő-fogadó megoldásra linuxon? minimális darabszám lenne (napi 2-3 darab), de azt stabilan kellene. ilyenekre gondolok, hogy menj be a rózsaszín mobiloshoz, vedd meg ezt meg ezt a sticket és az jó vagy valami hasonló választ szeretnék.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Lenry
félisten
hol a hiba ebben a Xorg.confban, hogy a #13388-ban leírt hibát okozza?
#Section "ServerFlags"
# Option "Xinerama" "true"
#EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "Tri-Monitor"
Screen 0 "kep_bal" 0 0
Screen 1 "kep_kozep" RightOf "kep_bal"
Screen 2 "kep_jobb" RightOf "kep_kozep"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
EndSection
Section "Files"
EndSection
Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Emulate3Buttons" "no"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection
Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "LG_bal"
VendorName "LG"
ModelName "LG Electronics L1953S"
HorizSync 30.0 - 83.0
VertRefresh 56.0 - 75.0
Option "DPMS"
EndSection
Section "Monitor"
# HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
Identifier "LG_jobb"
VendorName "LG"
ModelName "LG Electronics L1953S"
HorizSync 30.0 - 83.0
VertRefresh 56.0 - 75.0
Option "DPMS"
EndSection
Section "Monitor"
# HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
Identifier "TV"
VendorName "Panasonic"
ModelName "TX-P42S30E"
Option "DPMS"
VertRefresh 24.0 - 60.0
EndSection
Section "Device"
Identifier "GeForce"
Driver "nouveau"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce GTX 460"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Intel"
Driver "intel"
VendorName "Intel Corporation"
BoardName "Intel HD GMA 3000"
BusID "PCI:0:2:0"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "kep_bal"
Device "GeForce"
Monitor "LG_bal"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Modes "1280x1024_60.00"
Depth 24
EndSubSection
EndSection
Section "Screen"
Identifier "kep_kozep"
Device "GeForce"
Monitor "LG_jobb"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Modes "1280x1024_60.00"
Depth 24
EndSubSection
EndSection
Section "Screen"
Identifier "kep_jobb"
Device "Intel"
Monitor "TV"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Modes "1920x1080_60.00"
Depth 24
EndSubSection
EndSection[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Siriusb
veterán
válasz kovaax #13435 üzenetére
Ha olyan jó memóriád van, hogy megjegyzel 50 felhasználónév / jelszó párost, nem szóltam.
Másrészt, ha értelmesen akarsz hozzászólni, akkor legalább próbálj meg úgy kommunikálni, hogy az olyan hátrányos helyzetűek, mint én is, megértsék, mit akarsz mondani.Bocsánat, hogy nem érek fel szellemi nagyságodhoz és nem tudom követni a gondolatmenetedet. Azért köszönöm, hogy ilyen szépen elmagyaráztad eredeti mondandód értelmét, ez igazán kedves volt tőled. Szívemet melengeti jóindulatod és segítőkészséged.
[ Szerkesztve ]
-
Siriusb
veterán
válasz Jester01 #13427 üzenetére
LOL
Bevallom, mivel sokan dicsérik mc-t, amikor elkezdtem linuxszal ismerkedni felraktam, de nem igazán használtam. Amikor egyszer-egyszer jól jött kétpaneles fájlkezelés, akkor Tux Commander segített, de nem igazán van rájuk szükségem. Ott a terminal vagy a Thunar.
Más témakör:
Meguntam a Firefox lomhaságát és mostanában Operát vagy Iront használok. Mivel FF-ben van elmentve minden username/password, ezeket jó lenne elérnem az Operában is. Direkt importra nincs lehetőség, most vagy megnézem az adatbázisokat, hogy manuálisan át tudom-e pakolni, vagy külső alkalmazást használok. Nézegettem pl. a KeePass-t.
Nektek mi a véleményetek, javaslatotok, tapasztalatotok ezen a téren? -
válasz Speeedfire #13428 üzenetére
Laptop, EDO rammal A CD csak egyszer írhatót olvas, és natív bootolni se tud cd-ről, csak egy speckó floppyval, ami bebootolja a CD-t.
TCL és Slitaz elvérzik rajta. A TCL-nek nincs grafikus felülete, a Slitaz meg kernel pánikot dob, mert nem látja a meghajtókat boot közben (a TCL is ezért nem ad X-et).A Debian 5 netinstall a virtuális gépen úgy tűnik, megy. (Sőt, feltelepült, most azon kínlódok, hogy az Openbox elinduljon... )
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
Virtuális gépen kipróbáltam 64Mb-al, de a Debian 6 alternate telepítő elhal csomagtelepítés közben.
Régebbi verziót próbálj meg esetleg. A scriptet csak azért linkeltem, hogy sok dolog van benne amit lehet kukázni és marad erőforrás. De szerintem ne ragaszkodj ennyire a debianhoz. Van sok más distro ami direkt kis gépekhez kell csinálva.
pl ez, debianra épül és gyors. A 64MB ram már kérdéses. Nem tudsz a telepítés idejére szerezni valakitől ramot?
Győr környékén tudnék adni, edo és ddr1 ramot is.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
válasz Speeedfire #13424 üzenetére
Nekem egy minimál renccer kéne, amin viszont van GUI (Openboxra gondoltam, vagy még inkább Blackbox - utóbbi egy 10-es Slackware-el rendben futkorászik az adott gépen, csak a Slack 10-re nincs friss sw, ami kéne).
(Különben egy Pidgint kéne felvarázsolni rá, a Slack 10-en nem fordul le, csomag meg nincs, túl régi már a 10-es )Virtuális gépen kipróbáltam 64Mb-al, de a Debian 6 alternate telepítő elhal csomagtelepítés közben.
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
-
Debian 64Mb RAM-ra kérdésre, van valakinek ötlete?
-
bambano
titán
válasz Jester01 #13417 üzenetére
a pontosan melyik shellt is a pontosan melyik unixon?
(#13418) Siriusb: HOPPÁ. a -c -t azért szoktam kiírni, hogy biztosan a rövid listát adja az ls, de most, hogy kérdésed nyomán megint belenéztem a man-ba, kiderült, hogy tévedésben vagyok. az lett volna az eszmém, hogy a sima ls formátuma nem biztos, hogy ugyanaz minden unixon, ezért akartam a -c-vel rákényszeríteni, hogy csak a neveket listázza, vagy adjon hibaüzenetet. hát a debianon nem erre való az -c. így jártam
-
lapa
veterán
válasz bambano #13415 üzenetére
a működési elv mássága megvolt, csak a gyakorlati rész érdekelt. azaz hogy érdemes-e küzdenem fail2ban-ról xinetd-re váltással.
ahogy én gondolom az xinetd kisebb erőforrásigényű mert közvetlenebb és nem a logokat molyolja. a fail2ban viszont ha jól értem bizonyos mértékben ddos-t is tud kezelni és minimál konfigurációt igényel.
-
bambano
titán
a kettőnek semmi köze egymáshoz.
az xinetd saját maga kezeli az access listákat, még azokból az időkből, amikor nem volt a unixokon csomagszűrő (nem csak linuxon ment, hanem bármin), a fail2ban meg a különböző logokba írt authentikációs hibaüzenetek alapján csomagszűri a próbálkozót.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Valakinek van ötlete/tuti tippje Debian telepítésre 64Mb RAM-ra, i386 architektúrára?
Melyik telepítőt, és mit kell vele elkövetni? Tegnap kipróbáltam, még csak virtuális gépre, és a csomagadatbázisnál a businesscard telepítő is elhasalt.Mutogatni való hater díszpinty
-
bambano
titán
példa kedvéért: tegyük fel, át akarsz nevezni minden .txt végű fájlt .TXT-re:
ls -c *txt |sed -e 's/.*/mv & &/' -e 's/.txt$/.TXT/' | sh
nyilván a fordítottja értelmesebb, mert pl. kamerák .JPG kiterjesztéssel mentik a fotót és ezt jobb kicsire alakítani.
ezt pl. mawk-kal:ls -c *JPG| mawk '{printf "mv %s %s\n",$1,tolower($1)}' | sh
az alap az, hogy minden, ami ascii txt-ben van, azt unixon nagyon gyorsan és nagyon hatékonyan lehet kezelni. de mivel gyakorlatilag minden ez...
-
lapa
veterán
válasz bambano #13411 üzenetére
ezt (meg az előzőben lévőt) kiegészítenéd egy konkrét példával? csak hogy legalább megértsem hogy ezek valamik vagy mennek valahová. mondjuk minden "DSC" előfordulást "nyaralás"-ra. thx.
lámaságból nekem is a metamorphose2 jött be eddig a legjobban, de egy ilyen kopipésztes egysoros olcsóbban kijönne.
[ Szerkesztve ]
-
Siriusb
veterán
Még mindig elámulok a linux nagyszerűségen, egy feladatot hányféleképpen meg lehet oldani.
Egy levelezőlistán megjelent a kérdés, miként nevezzünk át több fájlt egyszerre. A szokásos rename, mv, script lehetőségek mellett olvastam egy-két újdonságot is:$ ls | vim -
majd ":%s/foo/bar" jellegű utasításokkal minden sorban egységesen létrehozzuk a kívánt parancsot, soronként testre szabhatjuk, végül:
:w !shVagy a moreutils csomagból ott a (I)vidir(/I).
GUI-val: metamorphose2, illetve az általam is használt GPRename.
Ez a sokszínűség fantasztikus. És mindez térítés nélkül közzétéve.
Szerk:
formázás miatt[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
válasz Speeedfire #13405 üzenetére
A nagybetűs láncnevek az alapértelmezettek, itt most van 3 saját lánc a 3 beépített mellett
Default policy drop legalábbHa Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
válasz Speeedfire #13404 üzenetére
Az gáz. Ha nincs ilyen állományod, akkor nf_conntrack_ipv4.ko kernel modulod sincs vagy nincs betöltve, ugyanis az első icmp csomag a NEW direktíva alá esik (mint a többi tipus), az összes többit pedig a RELATED,ESTABLISHED szabály kezeli szűz rendszernél. Ezeket a fenti modul hivatott létrehozni, ami valamiért nincs a futó kerneledben, ezért ezeket nem "ismeri" és ezért nem működik semmi, amit eddig próbáltál. Az első ilyenre hivatkozó szabály hozzáadásakor automatikusan be kéne hogy húzza a szükséges modult/modulokat és ezt kéne látni a /proc alatt...
Ha van ilyen modulod, töltsd be kézzel, a modprobe-al és nézd meg ismét a /proc alatt, létrejött-e a bejegyzés. Esetleg nézz szét a kernel moduljai között, hátha nálad valamiért nem pont így hívják.Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
lapa
veterán
válasz Anakin007 #13402 üzenetére
én nem az xinetd kapcsán írtam az iptablest, csak azért mert ott kezdődött az adott téma. de valszeg félreérhető volt.
se sambám nincs (sshfs van), se outlook expressem. imap van ssl/tls-sel, de kintről még az sincs. ha kéne, akkor is csak személyes használat lenne és vpn.
-
Speeedfire
félisten
Uhh. Átírtam, de durva lett a cucc.
A routerről tudtam pingelni, meg feloldadni DNS-t is, de már gépről semmi. Teljesen levágott az iptables. Se net, se ping, semmi.# ping
iptables -A input -p icmp -m limit --limit 2/second -j ACCEPT
iptables -A input -p icmp -j DROP
iptables -A output -p icmp -j ACCEPT
# rossz fiuk
iptables -A input -m recent --rcheck --seconds 60 -m limit --limit 10/second -j LOG --log-prefix "BG "
iptables -A input -m recent --update --seconds 60 -j DROP
# ssh brute force
iptables -A input -p tcp --dport 2222 -m recent --rcheck --seconds 60 --hitcount 3 --name SSH -j LOG --log-prefix "SH "
iptables -A input -p tcp --dport 2222 -m recent --update --seconds 60 --hitcount 3 --name SSH -j DROP
iptables -A input -p tcp --dport 2222 -m state --state NEW -m recent --set --name SSH -j ACCEPT
# log dropping
iptables -A input -j LOG --log-prefix "IN "
iptables -A input -j REJECT --reject-with icmp-port-unreachable
iptables -A input -j LOG --log-prefix "OU "
iptables -A output -j REJECT --reject-with icmp-port-unreachable
iptables -A forward -j LOG --log-prefix "FW "
iptables -A forward -j REJECT --reject-with icmp-port-unreachable
# zero packets
iptables -A input -p tcp --tcp-flags ALL NONE -j DROPFotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Speeedfire
félisten
válasz Anakin007 #13399 üzenetére
Nem ilyen egyszerű a helyzet.
Alapból nincs is ilyen állományom, hogy icmp_echo_ingore_all
Maradnék az iptables mellett, erre több anyag van.
Sshd meg nincs, csak dropbear, amiben kevesebb a lehetőség, mint az sshd-ben.
Lehet, akkor tényleg az a baj, hogy van kis és nagybetűs input is. Ugyan így output is.
Ezeket átírom, aztán meglátom mi lesz..
A cikket meg végigolvasom.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Anakin007
aktív tag
Ezt a fail2ban-t nem ismerem, mégcsak nem is hallottam róla Viszont kevered szerintem a shorewall-al, mert a xinetd-nek semmi köze az iptableshez. Ezért is írtam, hogy kiszolgáló alkalmazásokhoz tökéletes, egyszerű, mint az ék.
sshd-val sok mindent lehet mókázni csak az a gond, hogy ahol tényleg fontos lenne a titkosított adatfolyam (pl. wifi) nem támogatják az egyéb eszközök, pl. AP v. router. Nyilván itt az otthonra v. kis hálózatokra szánt ketyerékre gondolok, nem a drága cisco cuccokra.[ Szerkesztve ]
Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
lapa
veterán
válasz Anakin007 #13399 üzenetére
ez az xinetd hogyan aránylik a fail2ban-hoz? mert az nagyjából ugyanezt csinálja és asszem az is iptables rulét csinál. persze sokkal fapadosabb.
egyszer már nekifutottam az spa-nak, az lenne az igazi hawaii. mondjuk odáig megvagyok, hogy a lanon (is) minden ssh-n megy, szóval nem lenne akkora nagy ügy implementálni.
...azért ez is, hogy 2005 óta nem volt bug... ezek engem annyira lenyűgöznek, hogy ott van ingyé, vegyed-vigyed.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Újévi kedvező ár!
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest