- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bambano #13091 üzenetére
strace -f -p 6480 2>&1| grep open
[pid 6708] open("/etc/hosts.allow", O_RDONLY <unfinished ...>
[pid 6708] <... open resumed> ) = 4
[pid 6708] open("/etc/hosts.deny", O_RDONLY) = 4
[pid 6708] open("/srv/tftp/pxelinux.0", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)Nem mond mást, mint amit a kliens :S
-
kakaogo
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy hova is kéne írnom remélem ide megfelel.
Linux rendszergazdát keresnék.
Aki ebben tudna segíteni PM-be jelezze.
Előre is köszönöm!
-
-
törölt tag
üdv
Puppy linuxot instalálnék egy gépre, rendben lefut a másolás, a hdd-n rajta vannak a fájlok. Grubbal viszont meggyűlt a bajom, nem tudom telepíteni.
Egy partíció van, azon vannak a fájlok. Megkérdezi a grub, hogy hova tegye a fájlokat, és itt a gondom. Ha beírom neki: /dev/sda1/boot az írja rá ,,The partition ,/dev/sda1/boot, is not Linux". Ilyenkor mi a teendő? Ext2-re van formázva a hdd (nincs rajta semilyen oprendszer, csak a puppy legyen rajta). Valamit máshogy kéne csinálnom a gparted-el? -
-
válasz
bambano #13089 üzenetére
drwxrwxr-- 2 nobody xxxx 4096 2012-02-10 21:18 boot-screens
-rwxrwxr-- 1 nobody nogroup 11838766 2012-02-07 20:15 initrd.gz
-rwxrwxr-- 1 nobody nogroup 5004384 2012-02-07 20:15 linux
-rwxrwxr-- 1 nobody nogroup 26461 2012-02-07 20:15 pxelinux.0
drwxrwxr-- 2 nobody nogroup 4096 2012-02-10 21:18 pxelinux.cfgTud ez mindent
Ezekre még kézzel nyomtam rá egy chmodot... (egyre inkább érdekel, hogy ha egyszer meg lett mondva neki, hogy az elkönyvtárakra is állítsa át a tulajt, meg a jogokat, akkor miért nem teszi? :S ) -
válasz
bambano #13087 üzenetére
Nem a teljes konfig volt,ezek benne vannak, NAT működik, az IP osztás is szépen megy :S
xxxx@xxxx:~$ sudo ls -l /tftpboot
összesen 8
lrwxrwxrwx 1 nobody xxxx 42 2012-02-10 21:21 pxelinux.0 -> /tftpboot/ubuntu-installer/i386/pxelinux.0
lrwxrwxrwx 1 nobody xxxx 34 2012-02-10 21:18 pxelinux.cfg -> ubuntu-installer/i386/pxelinux.cfg
drwxrwxr-- 3 nobody nogroup 4096 2012-02-10 21:18 ubuntu-installer
-rwxrwxr-- 1 nobody nogroup 58 2012-02-07 20:15 version.infoMondjuk elég érdekes, hogy miért én vagyok a tulaja az első kettőnek, amikor már (rootként) chmodoltam... és rekurzívan...
-
válasz
bambano #13085 üzenetére
subnet 192.168.2.0 netmask 255.255.255.0 {
range 192.168.2.2 192.168.2.10;
filename "pxelinux.0";
next-server 192.168.2.1;
}Azért kicsit még vizsgáltam a dolgot, azért akármit nem visz át, a gpxelinux.0 -t le tudom tölteni a kliensgépen sima tftp klienssel, a pxelinux.0 -t nem... (Akkor sem, ha nem csak link a file-ra, hanem kimásolom a /tftpboot-ba.)
-
válasz
bambano #13083 üzenetére
Na pontosabb leírás.
A /tftpboot -ba bemásoltam az Ubi netintsallt. Nyilván nem működött, az udhcpd-vel ugyanúgy megállt, mint a dhcpd-vel. (Közben cseréltem dhcp szervert is).Elkezdtem tftp klienssel tesztelni, és kiderült, hogy ha a cuccaim közül bármit odamásolok a /tftpboot- ba, akkor le tudom szedni. De az ubi netinstall file-jait meg látja. (Error code 1 : File not found)
Chmod -R, meg chown -R is volt már...Atftpd konfig :
USE_INETD=false
OPTIONS="--tftpd-timeout 300 --retry-timeout 5 --mcast-port 1758 --mcast-addr 239.239.239.0-255 --mcast-ttl 1 --maxthread 100 --verbose=5 /tftpboot"Inetd van fent, mert az apt-get leszedi mellé.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ki kellene próbálnom egy Samsung, TV tetejére szerelhető USB-s kütyüt, amiben van kamera, mikrofon, hangszóró, stb. Ilyen konverencia hívások, stb. dologra jó elvileg, és az új, modern TV-k be kell bedugni.
Samsung TV camera CY-STC1100
Gépre dugva lsusb-nél látszik a felsorolásban, ilyenkor hogyan lehetne megtudni, hogy csinál-e valamit? Skype nem látja, mint videó eszközt, de ez nem lep meg.
-
Ebbe a PXE-be fogok beleőszülni
Cseréltem DHCP szervert. Most ISC DHCP szerver...
És akkor innentől kezdve a TFTP megszűnt működni.
A logban írja, hogy átadja a file-t, ha kliensgépről tftp progival tesztelem, sőt, szerinte meg is kapja, ha feltöltök valamit, de a kliens közli, hogy nincs ilyen file, illetve a szerveren sem jelenik meg semmi... -
-
törölt tag
sziasztok. egy kérdéssel fordulnék hozzátok. próbáltam googlival találni rá megoldást de nem dob értelmeset vagy csak én kotorászok rossz fele...
Mintet használok, és a vinyóm általában nem igazán van terhelve... hallom hogy parkolóra teszi a fejet, koppan egyet, majd pár másodpercre rá megint felpörgeti. valamiért nem hagyja kikapcsolni valami energiamanagement vagy kideríthető hogy mi piszkálja, mert igazából a memó 17%-a van csak használva, tehát elférne ott bármi.
kezd kissé idegesítő lenni ez a monoton csapkodás
-
bambano
titán
olyan jó, könnyen telepíthető linuxos vpn szerver progi kellene nekem, amihez van normális windowsos kliens, xp, w7.
tia
-
-
törölt tag
válasz
Speeedfire #13071 üzenetére
Cégben vagyok, otthonról benézek SSH-n és kipróbálom.
Köszönöm ! -
törölt tag
Sziasztok,
Debian topic-ban nem kaptam erre választ, hátha itt:
A /var/auth.log -om tele van ilyenekkel:
Feb 8 20:17:01 kukacka CRON[17677]: pam_unix(cron:session): session opened for user root by (uid=0)
Feb 8 20:17:01 kukacka CRON[17677]: pam_unix(cron:session): session closed for user rootFeb 8 21:17:01 kukacka CRON[17716]: pam_unix(cron:session): session opened for user root by (uid=0)
Feb 8 21:17:01 kukacka CRON[17716]: pam_unix(cron:session): session closed for user rootFeb 8 22:17:01 kukacka CRON[17753]: pam_unix(cron:session): session opened for user root by (uid=0)
Feb 8 22:17:01 kukacka CRON[17753]: pam_unix(cron:session): session closed for user rootMi erre a megoldás, hogy ne szemetelje a cron tele az auth.log- ot ? A logrotate ugyan elintézi a dolgot, de engem kb. "optikailag" iszonyatosan zavar.
Szerk.: guglin már találtam mind Debilre, mind Redhat-re egy megoldást, de a Debian verzió nem hatott nálam, továbbra is ezt produkálja.
-
gbal65
aktív tag
Sziasztok! Segítség kellene, visszaolvasni kevésbé van msot időm. Szóval megszereztem a Ubuntu KDE 11.10-es telepítőt, elindítom a telepítőt (boot cd), majd amint valami grafikát kellene megjeleníteni egyből szétesik a kép... az elsőnek leírt gépnél van ez (adatlap), természetesen Desktop pc-re menne. Mi a teendő? A vga-m rendesen megy pedig, a HD6790..
A telepítő kölcsönkért, jól működik. A gépem is teljesen stabil tuninggal van hajtva (gondolok itt a procira). Másik telepítőval ha telepítem win alól az Kubuntut, akkor 'prefix is not set' üzenetet kapok... Unetbootin-nel is próbáltam felrakni, persze pendrive-val, akkor is mikor tölteném be az ubuntut szétesik a kép -
-
bambano
titán
válasz
Fooler89 #13060 üzenetére
szerintem nyissunk egy külön topicot, mert ebből flame lesz
nyitottam hozzá trollmágnes topicot, szerintem folytassuk ott!De itt semmiképpen.
-
Fooler89
őstag
-
aag
őstag
Ti most melyik linuxot ajánljátok asztali gépre desktopként internetező-amatőrnek?
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #13057 üzenetére
azért nem látod, mert nem találja a helyén a css-t a webszerver, vagy nem tudja olvasni, mert nincs hozzá joga.
egyébként ne aggódj, a phpmyadmint percek alatt fel fogják törni, majd helyrerakják neked a css-t, ha zavarja őket.
-
Speeedfire
félisten
Ez nginx-el kapcsolatban annyi kiderült, hogy valami miatt dobja a css-t, de az error log-ban semmi infó nincs, hogy ezt miért csinálja.
config tartalma, hátha valaki látja a hibát.
-
bambano
titán
válasz
#40935168 #13055 üzenetére
az alapkérdés az, hogy a vm-ekben futó szervereknek látni kell egymás fájljait? mert ha nem, akkor az egész kérdéskör felesleges.
azt én nem tartom jó megoldásnak, hogy egy webszerver fájlszerverről töltse a fájlokat.
debianok között fájlmegosztásra egyébként az nfs való.
szerk: gondolom most partíciókon vannak a guestek adatai, ha osztani kell a szervert, akkor a partíciót kell másolni és kész.
-
törölt tag
Sziasztok,
van egy vasam, amit betettem BIX-be. Elvan. Debil, stable, KVM alatt 4-5 VM fut rajta.
Egyelőre játszadozom vele, de később komolyabb dolgokban szeretnék gondolkodni, emiatt mostanság is úgy építem fel az egész rendszert (host-ot és VM-eket), hogy skálázható legyen.
Ami kb. azt jelenti, hogy ha egy VM-et egyszercsak úgy döntök, hogy kiteszek egy második fizikai gépre a host mellé, akkor ezt gyorsan meg tudjam tenni, különösebb szívás nélkül.
Vagy ha a VM-et nem is, az általa használt fájlokat igen. Például ha ez egy webszerver, akkor az általa szolgáltatott honlapok fájljait .. tehát storage legyen a példa..
És akkor jönne a kérdésem: hogyan osztanátok meg host-on lévő könyvtárat egy adott VM-mel ? Van ugyan rendesen overhead-je, de iscsi lenne, vagy mit választanátok, ha később a VM fizikai gépre költözik és minden egyéb marad ?
Host és VM között ott a virtio p9 megosztás is, de - ugyan lassabb, de egyszerűbb - az iscsi fele kacsingatok erősen. Jó az irány, vagy van más ötlet ?
Thx.
-
válasz
bambano #13052 üzenetére
Kipróbáltam ez alapján, de ugyanott áll meg
-
-
-
Melack
veterán
Valaki esetleg segítene nekem ebben? Köszönöm előre is ismét!
-
válasz
bambano #13044 üzenetére
A default fileban van egy bejegyzés, ami ugyan nem mutat valós helyre, de gondolom a menüt ki kéne dobnia, illetve a hibaüzenet fura. (Aztán jobban megnéztem, és tényleg, ahonnan a lehetséges hibát szedtem, ott nem egészen ez volt a gond, sry.)
Megpróbálok összehozni egy jó menüt, aztán meglátjuk.
-
Speeedfire
félisten
Gondoltam lecserélem a lighttpd-t nginx-re, de nem 100-as így valami miatt.
Pl az sql buddy error-t ír ki. A phpmyadmin css meg összeomlik. Maga a php és a html azért fut. -
rt06
veterán
ugy remlik, ennek van egy olyan jotulajdonsaga, hogy a meghatarozott duid-hoz tartozo ip cimeket is kiosztja, igy amikor az adott duid-hoz kellene ip-t adni, az masikat kap ahelyett, mint ami "jarna" neki
illetve ez sem tud, csak duid alapjan ip-t osztani (volt egy, ami nezi melle az iaid-t is, de azt evek ota nem fejlesztettek (emiatt ki is kerult a gentoo csomagok kozul)
-
bambano
titán
mert mostanában isc-dhcp-server van, nem dhcpd3
/srv/tftp# apt-cache search isc-dhcp |grep server
isc-dhcp-dev - API for accessing and modifying the DHCP server and client state
isc-dhcp-server-dbg - ISC DHCP server for automatic IP address assignment (debug)
isc-dhcp-server-ldap - DHCP server able to use LDAP as backend
isc-dhcp-server - ISC DHCP server for automatic IP address assignment -
-
rt06
veterán
tudnatok nekem dhcpv6 szervert javasolni?
jelenleg a dibbler-t hasznalom, viszont idonkent gondol egyet es meghal, magaval vive az egyik cpu 100%-ata legjobb valami olyan lenne, ami nem csak duid alapjan tud ip-t rendelni az eszkozokhoz (van par eszkoz, aminek fix ip kellene), ugyanis ez gepenkent egy van, s van olyan eszkoz, ami hol kabelen, hol anelkul, hol mindkettovel kapcsolodik a halozathoz (s ekkor jo lenne, ha meg tudnam mondani, hogy az egyik kapcsolaton ezt, a masikon azt a cimet kapja)
az sem baj, ha van belole gentoo csomag, bar ezt konnyebben oldom meg, mint az elobbi problemat -
lapa
veterán
én annyit csináltam, hogy apt-get install ltsp-server-standalone és minden készen volt, inkluzíve dhcp konfig. nem kérdeztem nagyon az ubuntut, hogy ő melyiket szeresse alapértetlenkedni.
ha nem építesz klienst szerintem nem sok helyet foglal. ha tolsz rá egy ltsp-build-client -et, akkor már megszalad persze.
-
Nem nem jó, csak az Ubuntu alapértelmezése az udhcpd, azt már belőttem, és elvileg az is tud PXE alá dolgozni, IP-t osztott rendesen, gondoltam nekem ugyan megfelel
Elvileg a konfigommal nincs baja (avagy nem jutottam el addig, hogy baja legyen), meg a pxelinux.0-t átadja, az benne van a logban. Utána áll meg, gúglival kiderítettem, hogy azért, mert a next-servert nem kapja meg.
-
lapa
veterán
nemtom segít-e bármit is, de nekem így néz ki a gyökér:
root@inox:/var/lib/tftpboot/ltsp/i386# ls
abi-2.6.32-38-generic pxelinux.cfg
config-2.6.32-38-generic System.map-2.6.32-38-generic
initrd.img vmcoreinfo-2.6.32-38-generic
initrd.img-2.6.32-38-generic vmlinuz
pxelinux.0 vmlinuz-2.6.32-38-generica dhcpd.conf meg így:
next-server 192.168.0.1;
# get-lease-hostnames true;
option subnet-mask 255.255.255.0;
option root-path "/opt/ltsp/i386";
if substring( option vendor-class-identifier, 0, 9 ) = "PXEClient" {
filename "/ltsp/i386/pxelinux.0";
} else {
filename "/ltsp/i386/pxelinux.0";
}szóval nálam a pxelinux.0 az első file. de nem nagyon értek hozzá, szóval tényleg csak infóként.
-
Drótszamár
őstag
válasz
Drótszamár #13018 üzenetére
Új pendrive-ra tettem egy új Debiant, feltettem a szükséges csomagokat, és nemrég ez is dobott egy hátast
Asszem veszek egy netbookot, és megoldom winxp-vel a feltöltést.
Nem otthon vagyok, nem tudom mi a gond, csak azt hogy nem jönnek az adatok.
Este kiderül van e log. -
válasz
bambano #13033 üzenetére
Megáll, hogy
"TFTP prefix :
Trying to load : pxelinux.cfg/000000-00000000-00000000"Arra már rájöttem, hogy ez a next-server paraméter hiánya miatt van. Na most elvileg az udhcpd is át tudja ezt adni, be is van állítva, de valamiért mégsem. (Udhcpd -ül ezt siaddr -nek hívják. Elvileg ez a TFTP szerver címe, ha ott van a boot image is, de nekem nem akarja...)
A logból látszik, hogy a szerver kiadja a konfigot :
Feb 7 21:50:24 colt atftpd[8942]: Serving pxelinux.cfg/C0 to 192.168.2.2:49160
Feb 7 21:50:24 colt atftpd[8942]: Serving pxelinux.cfg/C to 192.168.2.2:49161
Feb 7 21:50:24 colt atftpd[8942]: Serving pxelinux.cfg/default to 192.168.2.2:49162 -
-
Udhcpd -hez ért valaki? Amit a sima dhcpd3 -ban next-server -nek hívnak, azt az udhcpd-ben minek?
Ezért nemmegy a PXE szerverem, hogy...
Gúgli meg szinte csak és kizárólag dhcpd -s találatokat dob rá...
-
Melack
veterán
Helló!
Akkor itt is nekiindulok a körnek: openSUSE alatt szeretném lecserélni a Network Managert, mert nem az igazi. hcl fórumtárs javallotta a Wicdet, ami szerinte is jó lehet. Kérdés: van e ez 1.7es verzióban SUSEra, és ha igen, hol lehet fellelni? Repo vagy egyéb? Esetleg alternatív és használható network manager ötlete vkinek?
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
MacCaine
őstag
válasz
Speeedfire #13027 üzenetére
Rhythmbox?
-
Speeedfire
félisten
Exaile alá nem létezik cue support? Az amarokot néztem még alternatív zene lejátszónak, de a kde miatt egy csomó vackot feltenne...
Más egyéb lehetőség? -
-
Ja, mondjuk nemsokára szükségem is lesz arra, hogy swapfile-al telepítsek Linuxot, arról van valami okosság, hogy hogyan kell?
@Drótszamár : Minimálisan deformált kodni az ferde, vagy púpos? Mert ha ferde, az lehet, hogy úgy van beszerelve, ha púpos akármennyire is, akkor csere.
-
lapa
veterán
válasz
bambano #13022 üzenetére
oké, csak azt nem tudom hogyan tudok root lenni a távoli ("ottani") gépen. meg tudom oldani valahogy, hogy az ottani rendszert szinkolom ide?
arra rájöttem menet közben, hogy beléphetnék az ottani rendszerre, ott sudo, és akkor onnan indítom az rsyncelést ide. azt nem tudom viszont, hogy ugyanez menne-e az ottanira belépős vargabetű nélkül.
nemtom mennyire világos, a permitrootlogin = no felállás a kritikus pont. erre van valami varázslat automatizáláshoz, hogy kicserélik az rsyncet sudo rsyncre meg /etc/sudoers-be rakják és végül ssh kulccsal csatlakozik. de én ilyet nem kívánok, csak valami olyasmire gondoltam, hogy az rsync bekéri az ottani sudo jelszót vagy ilyesmi. de eddig ilyet nem olvastam sehol, azért gondoltam inkább rákérdezek.
-
lapa
veterán
válasz
bambano #13020 üzenetére
itt van mellettem egy gép, arról szerettem volna áttükrözni a rencört ennek a gépnek a második lemezére ami előtt most ülök. egyszeri alkalom.
gondolom a démon az tűzfalazás meg miegymás, most inkább betoltam egy tarba és áthúzom úgy. csak kíváncsi vagyok van-e valamilyen ad-hoc megoldás.
-
lapa
veterán
jól értem, hogy ubuntuk alatt csak kulccsal meg további varázslattal fogok tudni teljes rendszert rsynccel másolni? köszi.
-
Drótszamár
őstag
válasz
Drótszamár #13017 üzenetére
Na. 1,5 óra alatt ez is hanyadt dobta magát...
Akkor jön a reinstall, ha lesz egy fél nap szabad időm
A pendrive-on pár napja csináltam egy "felület tesztet", nem mutott hibás szektort.
-
-
bambano
titán
a linux rendszerint minden memóriát cache-nek használ, ami nem kell a programoknak, meg néha többet is.
swap-re (amit egyébként helytelenül nevezünk swap-nek, pagefile-nak kellene hívni) akkor kerül egy memóriaterület, ha elfogyott a szabad memória és fel kell szabadítani valamennyit. na ezt a felszabadítandó területet cache-re rögtön lefoglalni eléggé hülye ötletnek tűnik.
-
-
MacCaine
őstag
válasz
Speeedfire #13007 üzenetére
Igen.
-
Speeedfire
félisten
A linux mint alapból uborka alapú?
-
lapa
veterán
(bocs, a kérdés máshol merült fel, de inkább ide írom a választ. hátha jól szétszednek érte akiknek fogalmuk is van a dologról... szóval rendszer mentése hogyan a téma)
azt tudom röviden leírni ahogy én csinálom a mentéseimet ubuntu 10.04 alatt - a felelősség kizárásával. egyszeri előkészület (minden rootként):
apt-get install gnupg gnupg-agent
aztán a bakup így:
tar cpfz /dev/stdout --exclude=/proc --exclude=/lost+found
--exclude=/media --exclude=/mnt --exclude=/sys
--exclude=/home/juzer / | gpg -c -z 0 -o /media/masiklemez/rendszer_$(date
+%Y%m%d-%H%M%S).tar.gpgez kér tőled egy jelszót, aztán megerősítést. az eredmény egy szép nagy titkosított fájl lesz /media/masiklemez/ könyvtárban. fontos, hogy a célkönyvtárat nyilván nem mentem (a /media/ -t jellemzően amúgy se - legalábbis nem itt).
ahogy látható ebben nincs benne a júzer (pontosabban csak a juzer júzer) home könyvtára sem. nekem ott sok minden van és külön mentem ugyanezzel a titkolós módszerrel. a módszer hátránya, hogy vagy egy az egyben visszaállítod, vagy ki kell csomiznod (szintén egy az egyben) valahová ha turkálni akarsz benne.
a visszaállítás: live rendszer (usb kulcsról) elindít, terminál --> sudo -i --> titkoló szintén telepít apt-get install gnupg gnupg-agent paranccsal. tegyük fel az elhalálozott rendszer /media/eredeti/ , míg a bakupot okosan eleve másik vinyóra raktuk (ez volt fentebb is /media/masiklemez/).
két jellemző eset van: vagy a rendszer halt el (partíció ép), vagy a lemez halt el és új lemez lett helyette. első esetben én kitörlöm egyesével (ez tuti lámaság) a könyvtárakat /media/eredeti/ alól, kivéve jelen esetben a /home/juzer/ -t. utóbbi esetben már a live usb-s rendszer alól gparted-del partícionálok, majd az új rendszerpartíciót mountolom /media/eredeti/ -ként. mountolom a mentést tartalmazó partíciót is /media/masiklemez/ alá.
gpg -d /media/masiklemez/rendszer_20090918-192917.tar.gpg | tar xvpfz /dev/stdin -C /media/eredeti/
nyilván akárhova kicsomagolhatod, nem csak az eredeti helyére. utána cd /media/eredeti/ és visszacsináljuk azokat a könyvtárakat, amiket szándékosan nem mentettünk el: mkdir media mnt proc sys dev tmp .
ha csak a rendszert gyalultuk, akkor kész. ha új vinyó lett, akkor még az /etc/fstab módosítandó, mert abban a régi vinyó UUID-ja van. blkid megmondja az új UUID-et.
új diszknél a boot javításához a live sticken nekem mindig van boot-repair. az "ajánlott javítás" gomb ha minden igaz meggyógyítja.
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair && sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repairpár gondolat még:
a home könyvtárban jellemzően lakik egy virtualbox win image, ami még xp esetén is elég böszme lehet. minimalizálása a következőképp (xp esetén):
1. defragold a wint.
2. ms-től leszeded az egykori sysinternals sdelete utilját, majd win alatt sdelete -c C:
3. ubuntu alatt a saját júzered (tehát nem root) jogokkal a leállított virtuálgépre ráereszted ezt: VBoxManage modifyvdi /home/juzer/.VirtualBox/HardDisks/xp.vdi compactugyancsak le szoktam gyalulni pár más dolgot, bizonyára a teljesség igénye nélkül:
rm -r /home/.Trash-0/info/*
rm -r /home/.Trash-0/files/*
rm -r /home/juzer/.local/share/Trash/info/*
rm -r /home/juzer/.local/share/Trash/files/*
rm -r /root/.local/share/Trash/info/*
rm -r /root/.local/share/Trash/files/*
rm -r /root/.thumbnails/normal/*
rm -r /home/juzer/.thumbnails/normal/*
rm -r /home/juzer/.thumbnails/large/*
rm -r /home/juzer/.wine/drive_c/windows/temp/*
apt-get -qq autoremove
apt-get -qq cleanennél persze egyszerűbb az egész mentés tematika, ha az ember egyszerűen csinál egy
rsync -avz --delete / /media/masiklemez/mentes/ parancsot, és baj esetén live usb alól visszacsinálja (ez legyalulja a /home könyvtárat is, szóval csak akkor jó ha a /home más partíción van):
rsync -avz --delete /media/masiklemez/mentes/ /media/eredeti/
[ Módosította: doc ]
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EA Sports WRC '23
- Milyen monitort vegyek?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Trollok komolyan
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Fotók, videók mobillal
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Honda topik
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest