- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Otthon van valaki ARM témákban?
Lenne egy macerás AXP20x chippel bajomEzzel összefüggésben proci feszeléssel, ilyesmivel.
Az alany egy Colorfly E708q1 tablet, ami Sunxi Linux támogatott. Egy régi kernellel (5.10) sikerült működésre bírni a wifit, kijelzőt is, de a táp IC (az AXP) nem akarja az igazságot. Nem látszik a /sys/class-ban, csak az USB oldal, az akku nem, és a proci is elég meleg, gondolom nem működik az órajelszabályzás.
Ha már az utóbbit meg lehetne oldani, örülnék.Sajnos alig van valami infó ARM-ra ilyesmiről, hogy egyáltalán merre lehet elindulni hibakeresésben, vagy hogy kéne működnie a cpufreq-nak, stb.
-
válasz
GuMipOkE #34831 üzenetére
Nekem egy ilyennek az elektronikája van, kókányolt házban, szépen megy róla a Debil, de mondjuk nem volt egyszerű. Később csináltam UEFI-st meg 64 bitest is.
-
Erre valakinek esetleg ötlete?
ARM architektúrás Arch Qemu-n... -
-
Hello,
Olyat látott már valaki, hogy rootként be lehet jelentkezni (sshd, permitrootlogin=yes) de scp nem megy rootként?
-
-
-
Nem, de ez sem éppen elfogadható, hogy nincs HW hiba (már) de nem tudsz vele mit kezdeni. Nem lehet egy hibás file-t törölni, az mi?
Gondolom az történt, hogy sikerült leírnia pár rekordot hibásan mind a két diszkre, és annak nem jó a checksumja. De hogy nem lehet azt mondani, hogy mindenképpen törölje azokat a rekordokat, az nonszensz.Azt nem is mondom, hogy ugyanígy táp kontakthiba esetén a tükör nem védett meg az adatvesztéstől (mondjuk az egy frissen telepített virtuálgép volt, szóval csak újra kellett rakni, de hát elvileg pont ez ellen védene
)
-
-
-
-
ZFS mitől dobhat olyat file törlése/bármijére, hogy
rm: cannot remove '/store/.......izé00011': Invalid exchange
?
Volt némi kiesés a mirrorból, gondolom elment az egyik winyó tápja (köszi kontaktos SATA táp toldók), és azóta ez. Tudom, mi volt írás alatt, éppen másoltam a cuccra, szóval töröl, újra odamásol, az nem lenne gond.A status szerint degraded, clear után megint az lesz.
root@a8host:~# zpool status -v
pool: naspool
state: DEGRADED
status: One or more devices has experienced an error resulting in data
corruption. Applications may be affected.
action: Restore the file in question if possible. Otherwise restore the
entire pool from backup.
see: https://openzfs.github.io/openzfs-docs/msg/ZFS-8000-8A
scan: scrub in progress since Sat Jan 4 13:16:39 2025
1.29T / 2.06T scanned at 2.13G/s, 66.6G / 2.06T issued at 110M/s
0B repaired, 3.16% done, 05:15:38 to go
config:
NAME STATE READ WRITE CKSUM
naspool DEGRADED 0 0 0
mirror-0 DEGRADED 0 0 0
wwn-0x5000c500c5973297 DEGRADED 0 0 1.18K too many errors
wwn-0x50014ee213e9cd11 DEGRADED 0 0 1.18K too many errors
errors: Permanent errors have been detected in the following files:
naspool/store:<0x289f82>
naspool/store:<0x289f85>
naspool/store:<0x289ebe>
naspool/store:<0x289eca>
naspool/store:<0x289dd6>
naspool/store:<0x289ee5>
naspool/store:<0x289ee8>
naspool/store:<0x289deb>
naspool/store:<0x289dee>
-
-
válasz
lionhearted #34263 üzenetére
Nem akarnék VPN-t, van a szerveren olyan rész, amit elérhetnek ismerősök/családtagok.
-
-
válasz
lionhearted #34259 üzenetére
HTTPS már most is. De pont a "mit csinál a webszerver" része az érdekes. Basic auth, és .htaccess (ja, hogy ezzel kellett volna kezdeni). Szóval akkor .htaccess helyett...?
-
válasz
lionhearted #34257 üzenetére
Ezért kérdezem
Van-e ilyesmi, ami helyben fut, biztonságos, és nem külső szolgáltatás. A basic auth pl. tud adatbázisból authentikálni. Az jobb-e?
-
válasz
lionhearted #34254 üzenetére
Ez viszont fontos szempont, biztonságosabb legyen, és ne külső cucc
Olyasmi pl. érdekes lenne, amit nem kell külön kiengedni.
-
válasz
lionhearted #34252 üzenetére
Ja, igen. Következő feltétel. Nem külső szolgáltatás
Tehát helyben fusson. (De amiket írtál, megnézem.)
-
-
-
-
Hello,
Keresek lehetőségeket az itthoni infra biztonságosabbá tételére... Van egy Apache2, ami a home szerveren fut, ez elérhető kintről. Az egyik porton jelenleg basic auth-al van megoldva a hitelesítés. Ehelyett mi lehet értelmes?
LDAP azért overkill lenne 2 userre, OpenID-t nézegettem, hogy elférne itt egy provider. Szerintetek?
-
-
-
-
válasz
#78522999 #34165 üzenetére
Érdekes, mindenesetre
"Nem tudom, de esetleg maradhatna a phpmyadmin ssh-tunnel-el?"
Én simán megoldanám, ha muszáj. Bár ha meg lehet oldani másképpen, amiket csinálsz azon keresztül, akkor nem.
@Sh4dow : Ha valaki bejut, akkor már mindegy@bambano : Na de a hacker is lusta, oda megy inkább, ahol van mit keresni
Egy DNS bejegyzés szerintem tábortűz a sötét erdőben.
-
-
-
-
-
válasz
sh4d0w #34141 üzenetére
Ha valami a helyi gépen képes a bármelyik portra indítani valamit, akkor már bent van az illető
@urandom0 : "(ha csak nincs valami local privilege escalation vulnerability a rendszerben)"
Onnantól kezdve meg nem fog ezzel szórakozni
Nekem sem a 22-n van az sshd, bár nem magason, csak kicsit máshol -
ZFS hírek. Tehát konkrétan ugyanazon a hardveren, ahol csak az ext4-es winyó cserélődött ZFS-es winyóra (mondjuk újabb, nagyobb, gyorsabbra), gyorsabban futnak a virtuálgépek...
Ugyan az állandósult írás csak 40MB/s, de amikor még nincs dugig a cache, akkor 10-20x értékek is vannak...
(2x500GB RAID tükör cserélődött 2x4TB ZFS mirrorra.) -
-
-
-
Nem, amúgy nem, ezért kérdezek. És konkrétan ezért érdekelnének a buktatók.
Absztrakciók egymáson, az amúgy is van, és nem látom, hogy különösebb gondot okozna, nem csak itt, hanem nagyobb cuccokon sem. (Meg most az a sok absztrakció egymáson, hogy van egy valamilyen RAID tükröm, és azon egy virtuális diszk file? Hát ha ettől baja lesz, akkor a fél világ virtualizációja össze kéne dőljön naponta...)Truenas-t? Ez volt az eredeti kérdés.
OK, ha jól látom, lehet rajta futtatni VM-et, de... na, nem arra való.
Mezei Debian lesz, a kérdés csak a megvalósítás, meg a filerendszer.Az adat fontos, ezért van róla backup, de az meg ugye online nem elérhető.
-
válasz
lionhearted #34107 üzenetére
Pont erre voltam kíváncsi. Van valami jellemző hátránya a ZFS vagy egyébnek ilyen szempontból, hogy pl. hajlamos összeborulni? Meg hát ezért lenne RAID-ben.
Amúgy az adatról van backup, a VM-ek nagy része meg nem égető fontos. Amelyik igen, arról van backup
Nyilván az egyszerűbb eset, hogy simán egy winyón vannak az adatok, de egy winyóhiba akkor is egy winyóhiba. VM diszk file meg eddigi tapasztalat alapján nem megy magától tönkre. -
válasz
lionhearted #34105 üzenetére
"És egy compute node nem úgy néz ki mint egy SAN. Ezt értem keverés alatt."
Ja, de ha van is local diszkje, akkor sem lesz belőle SAN.
Meg hát mi a helyzet a vSAN-szerű dolgokkal?Ezek nem feltétlen fekete-fehér dolgok.
"És magad is hoztál rá példát."
Nem, amit én írtam, az az volt, hogy a VM local diszken fut az egyik compute node-on, és a VM virtuális diszkjén van az adat isEgy gép, saját virtuális diszkjeivel.
Ja, meg azért raktunk pl. pár gépet local diszkre, mert olyan szinten dugig volt a közös storage, és késett a csere." A diszk csere akkor is a HDD fizikai kicserélésével jár, és pont. "
Igen, megfogtad a lényeget, az a legnagyobb meló benne, ja, nem"Ugye a direkt hozzáférésben az a lényeg, hogy nincs meg, legalább is a storage-et illetően"
És esetemben a NAS-nak majdnem mindegy teljesítmény szempontjából, hogy direktben kap-e diszket, vagy virtuálisan. Minden más esetben meg kb. kényelmesebb a virtuális diszk. -
válasz
lionhearted #34101 üzenetére
Keverni? Amikor egymás mellett fut 200 gép egy Power vason, az keverés?
" másra van szükség adott funkcionalitáshoz, más-más az optimum... de szükség törvényt bont,"
Igen, ezért kérdeztem, hogy mi az, ami az adott céloknek egyszerre meg tud felelni"A fizikai diszket nem tudod könnyen költöztetni?"
Lássuk, nagyobb diszkre költöznél, akkor a RAID tömböt macerálni kell. Meghal egy diszk, RAID macera. Partíciókat kell macerálni. Stb. Egy qcow2 esetén meg a NAS-nak mindegy, mi van alatta.A plusz réteg meg minden VM esetén megvan, szóval...
"Nem tudom ki hol találkozott enterprise-szal, vagy én vagyok túlságosan közel a hiperkonvergenciához, de mifelénk nincs a compute node (legyen az kvm vagy kubernetes worker) lokális diszkjein megőrzendő adat."
Hát, mi sem ezt mondtuk, hanem hogy a VM diszkjén van adat. És khm, az sem szokás, hogy a VM local diszken, az adat meg SAN-on, akkor már a VM is a SAN-ról fut, a hostban nem is kell legyen diszk. (BTW a SAN storage is mit csinál, valamilyen saját filerendszeren tárol, szóval az is egy plusz réteg, csak nem látod. Azt se feltétlen látod, miről van kiosztva neked hely.)
BTW most muszáj volt némi gépet local diszkre tenni nálunk, mert volt olyan alkalmazás, aminek az optikán lógó SAN lassú volt (másik 20 gép szó nélkül fut róla) , és csak local diszken hajlandó normálisan működni (magyar bérszámfejtő cégek gyöngyének cucca).
Itthon meg nincs storage
Szóval ha akarnám sem tudnám egy redundáns, külső SAN-ra tenni.
-
válasz
f_sanyee #34099 üzenetére
Miért ne futhatna?
Most 2 külön gép, két gép helyét foglalja, két macera, főleg ha a RAID-en csinálni kell valamit a NAS-on. Két macera az OS-re odafigyelni, HW-re... a NAS nem sok erőforrás, csak hely kell sok.
És mind a kettő elég régi, ideje lenne cserélni, pénz akad most éppen rá. -
válasz
f_sanyee #34096 üzenetére
Leírtam
SMB általában, amin hozzáférek. Meg SSH. Meg van GUI-ja is, kényelmi okokból (különben mezei Debian). Meg van rajta egy Filebrowser is. -
WTF. Miért ne lenne ilyen... Ritkábban látok olyat, hogy külön fizikai eszköz van odaadva (kivéve SAN-os storage-okon persze, de általában az sem annyi, hogy 1diszk=valamelyik VM-é).
Backup szempontból is egyszerű, hiszen magán a VM-en is futhat valami, ami az adatot menti máshová, de ha olyan a cucc, akkor akár a diszk file-t magát is mentheted/snapshotolhatod.
De OK, nem kell egy lemeznek lennie, lehet külön a virtuális OS diszk is, meg az is egy virtuális diszk, amin az adat van. -
válasz
lionhearted #34092 üzenetére
OK, én arra vagyok kíváncsi, hogy melyik a jobb megoldás. Ha a VM egy file, akkor azt könnyebben tudom költöztetni, és diszket növelni, ha cserélem alatta a winyót később. Ha a VM file egy ZFS-en van, ami tükör filerendszer szinten, annak mi a hátránya?
-
válasz
lionhearted #34089 üzenetére
A bitrot elleni védelem pl. ér, meg az is, hogy FS szintű a RAID. És egy szoftver mdraid-en nem igazán van bitrot védelem.
A virtuális diszken meg mondjuk Ext4 van, mivel az alatt már van egy RAID. -
válasz
bambano #34086 üzenetére
Na, itt az van, hogy a NAS az kb. egy archív. Redundánsnak kell lennie, amin van, de nyilván van róla backup is.
A KVM host meg egy mezei asztali gép.@lionhearted : Miért?
Néztem, hogy 2012-es fórumokon meg előadásokon van szó több terás guest diszkekről KVM-en.A ZFS csak egy lehetőség. Pont az a kérdés, hogy ha ilyen eset van, akkor mit érdemes, ami RAID0, FS szinten, és jó VM alá.
Az Ext4 nem olyan jó, az FS szintű tükröt nem tud, a software raid mondjuk OK, de elég rugalmatlan.
Janos666 kifejtette múltkor, de ott még csak NAS felhasználás volt a cél. -
-
Újra aktuális kérdés.
NAS átalakítás. Elvekkel ellentétben a virtuális hostom és a NAS összevonódna, hogy csak 1 ház foglalja a helyet. A jelenlegi hostra kerülne minden, 2x4TB HDD-re (esetleg egy SSD vagy "nem érdekes mi van vele" gépeknek HDD.). (Később maga a host is cserélődne, valami újabbra, de amúgy a proci, RAM most is elég.)
Az érdekelne, hogy melyik architektúra az értelmesebb, és pl. milyen filerendszerrel.
(Ezek a gépek alapból sleep vagy offban vannak, WOL vagy bekapcsgombbal ébrednek, szóval fogyasztás nem annyira érdekes.)- A hostra kerül egy GUI (a hoston most nincs, a NAS néha van azzal is használva, kényelmi okokból), a NAS tartalma külön partíción van, amúgy a KVM elvan, ha kell, akkor indítok virtuálgépet. A NAS tartalma is valamilyen RAID-ben van
- A NAS virtuális gép, a diszkje egy 3TB-os file (praktikusan qcow2), így a jelenlegi hoston semmit nem kell macerálni, csak +2 diszk, valami RAID-ben
- A NAS virtuális gép, de a tartalma egy sima partíción van (nem szimpatikus)
Milyen filerendszer lenne jó ez alá? Btrfs nem ajánlott elvileg VM alá (lassú), azt tudom. RAID mindenképpen kéne, és filerendszer szinten (tükörben a 2x4TB). (ZFS? )
Mennyire értelmezhető ilyen 3-4TB-os diszk imagek kezelése KVM-en? Eddig a legnagyobb VM-em 250GB volt, Android fordításhoz, az azért nem egy nagy cucc. Mondjuk mivel a KVM használatos azért komolyabb helyeken is, gondolom nincs gond több terás virtuál diszkekkel.Köszi minden javaslat
-
-
-
-
-
-
válasz
Antaran #33609 üzenetére
Ld. korábban; ha tudsz olyan tárhelyet, amire fel tudok tölteni 8-10GB, akkor tudom adni imageben is. Mondjuk rém fapad.
@5leteseN : " egy VMWare, vagy hasonló elvesztett teljesítménye sem kell(amit nem tudom mennyi! Mennyi)"
Nem sok."Valamelyik bootmanager nem tudja meghivni a ramdisket/toram-ot,"
Nem, mert az a kernel tulajdonsága. Illetve a GRUB nem fog neked konfigot generálni magától boot közben (OS-eket keresni), mert nem az a dolga.
Azt be tudod drótozni menüpontokra, hogy próbáljon meg az első, második winyó első, második... partíciójáról indítani. (Kísérletezd ki, hogy mi a megfelelő eljárás rá.) -
-
válasz
5leteseN #33594 üzenetére
Na azt jól benéztem, mert 11.x-hez volt
Ez jobb lesz
A mkusb tudja, arrafelé gugliznék."várom annak a GRUB/LILO/... programnak a nevét ami ezer éve tudja a "bármi-telepitett-OS" RAMdrive másolását majd indítását!"
GRUB, meg a Linux kernel. Ott is van az USB-s Debianos cikkemben, csak azt elég macera összerakni a nulláról -
válasz
5leteseN #33589 üzenetére
USB-ről lehet futtatni Linuxot, ha USB3, akkor kb. ugyanaz a sebesség, mint a beépített SSD-ről (amíg nem swappel).
USB2-n gondolkodósabb, de használható.
Mondjuk pendrive-ről nem is érdemes, hamar megöli, én is SSD-t használok.Mehet ez is akár RAM-ból, csak minek; én ilyet használok utazáshoz, de asszony is ilyenről nyomja a gépeit
Illetve : nem kell neked ehhez visszafele szinkron; a home könyvtáradat kell visszamásolni egy megfelelő partícióra a pendrive-on.
Ha nagyon kell, mondj egy tárhelyet, és diszk image-ként tudok adni egy belakottat. (16GB)
-
válasz
5leteseN #33586 üzenetére
Plop bootmanager-re emléxek ilyen svájcibicskának, de az nem erre való volt, csak bármiről tudott indítani. A Super GRUB Disk pl. ilyen bootjavítós cucc.
BTW ha csak annyi kell, hogy megmaradjanak a Live CD-ről az adatok, akkor pl. lehet ilyet, hogy pendrive-ra teszed, és azon van egy partíció, amire lehet menteni. (Preserved space.)
-
válasz
5leteseN #33582 üzenetére
Amúgy mi a cél? Hátha az segítene. (@Sh4d0w, ezért mondtam a Dockert, mert hátha igazából az a funkcionalitás kell neki.)
Openwrt fut hasonlóan, overlayben. Lehet az overlaynek kéne utánagugliznod.Egyklikkes megoldás amúgy nem hiszem, hogy lesz.
Itt valami olyan a megoldás, hogy RAID1-el a meglevő diszkhez a Ramdisket.
-
-
-
-
Köszi!
Havonta automatikusan - na itt ezzel lesz gond, ugyanis nem megy 0-24 a NAS
Ez ugye a NAS-om, és általában off van.
De gondolom scrub futtatható cron-ból is, azaz ilyesmit olvastam.
Az a bajom, hogy 5 SATA-s a lap, tehát nem tudom, bele tudok-e dobálni még egy 500-as winyót; akkor lehetne Raid-Z2, vagy mezei RAID6 is.
Még annak utánanézek, hogy mennyire macera pl. kicserélni alatta a diszketet, meg méretezni. (Alapvetően 250GB-os winyókkal kezdte ez a tömb, és 2x lett alatta mind cserélve.)Illetve; sebességben milyen a viszonya ennek egy mezei md RAID5-höz?
-
Adott sw RAID5 tömb, kb. 2T. 5x500GB HDD.
Mivel olvasom, hogy a mdraid nem véd bit rot ellen, váltanék valamire, ami véd diszk halál ellen is, meg bit rot ellen is.
Ki mit használ? Van olyan, akinek régebb óta van btrfs-e, vagy ZFS-e? (És stabil?)
Olyan megoldást keresek, ami 1 winyó halálát túléli, és rendes checksum számítás van... -
-
-
Hello,
südő.
Olyat kéne csinálnom, hogy a sudo userként egy admin user jelszavát kéri (ami nem a root, mert a root ugye tiltva).
Defaults runaspw,runas_default=admin egész addig jó, amíg nem akarok sudo su - , mert akkor bekéri a root jelszavát (és a su kéri), mindegy milyen userből adom ki
Runaspw nélkül ugye normálisan működik minden.
Mit nem veszek észre?
Az se lenne rossz, ha bizonyos dolgokat (pl. apt) a saját jelszavával tudna futtatni.
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
olivera88 #33276 üzenetére
KDE bug, nem Debian függő.
Kompozitor az az eleme az ablakkezelésnek, ami az asztali effekteket + működést oldja meg a 3D gyorsítóval. (Ez úgy 2005 óta a fullosabb asztali környezeteken alap, hogy használja az OpenGL 3D rendert az asztalhoz, mert úgyis mindenben van.)
Kikapcsolni, bekapcsolni így : https://askubuntu.com/questions/758250/how-to-deactivate-all-the-desktop-effects-of-kde-permanentlyIlletve ha a tálca nem trér magához, akkor egy
plasmashell &
grafikus terminálba (és utána ne zárt be a terminált)
-
válasz
olivera88 #33274 üzenetére
Alt-Tab-ra reagál?
Ha igen, akkor : a KDE-nek volt mostanában egy ilyen bugja, hogy eldobja a kompozitort, és az ablakkezelő nem igazán működik. A kompozitálás kikapcsolása segít (akkor nem csinálja). Ha meg megállt, akkor átmész az egyik szöveges konzolra, és sima userkéntkwin -- replace
(ehhez nem kell kijelentkezni a grafikusról, azért jó).
Mondjuk nekem ez csak pár naponta jött elő (sleepben van a gép, nem lekapcsolom). -
-
-
-
válasz
vargalex #33267 üzenetére
Köszi!
Közben felkalapáltam SD-re egy Libre-t, az jól megy. Az Armbian-ra rakott Kodi nem az igazi, megy, de még működő 3D gyorsítással is lassú a lejátszás. (Néha meg szaggat.)
Libre-el meg sima ügy a FullHD.A Core-t megnézem, főleg, ha az megy a belső flashre. (De ahogy nézem, az se, szóval ugyanott vagyok, kivéve, ha az updatelése kényelmesebb.)
-
Hello,
Bárki futtat Armbiant, Kodit, Libreelecet S912-n még?
Meg lehet egyáltalán oldani, hogy FullHD -t lejátsszon normálisan?
A gyári droidal nem szívesen tenném rokonnál hálóra, Kodival viszont pl. tök jó lenne, csak szaggat a HEVC/H264, ilyesmi. Nincs sok ilyen videóm, de azzal a párral minddel elkezt szaggatni, pedig a Kodi szerint jó a 3D gyorsítás, és alapból a felület is gyors, procihasználat minimális. (Beelink GT-1 az eszköz, állítólag ennek 4K is kéne játszania... 8 mag, meg ilyesmi.)
Köszi minden infót -
válasz
lionhearted #33221 üzenetére
Ja, egy lemezt szeretnék újrasyncelni, mert amikor cseréltem, valószínűleg nem volt resync. Fura, de nagyon nem láttam futni.
-
Hello,
Sehol nem találok erről semmit; egy sw RAID-en hogyan tudom elérni, hogy mindenképpen synceljen újra egy diszket? sima remove-add nem igazán megy, azaz megcsinálja, de nem rebuildeli, azt hiszi, hogy minden jó a lemezen, szerintem meg nem feltétlen -
válasz
arcoskönyv #33167 üzenetére
Itt közben lement a long test
$ sudo smartctl -a /dev/sdd
[sudo] colt jelszava:
smartctl 6.6 2016-05-31 r4324 [x86_64-linux-4.15.0-206-generic] (local build)
Copyright (C) 2002-16, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
=== START OF INFORMATION SECTION ===
Model Family: Western Digital Black
Device Model: WDC WD5000BPKT-00PK4T0
Serial Number: WD-WX21A82A7161
LU WWN Device Id: 5 0014ee 6581ba668
Firmware Version: 01.01A01
User Capacity: 500.107.862.016 bytes [500 GB]
Sector Sizes: 512 bytes logical, 4096 bytes physical
Rotation Rate: 7200 rpm
Device is: In smartctl database [for details use: -P show]
ATA Version is: ATA8-ACS (minor revision not indicated)
SATA Version is: SATA 2.6, 3.0 Gb/s
Local Time is: Wed Mar 8 20:13:26 2023 CET
SMART support is: Available - device has SMART capability.
SMART support is: Enabled
=== START OF READ SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED
General SMART Values:
Offline data collection status: (0x00) Offline data collection activity
was never started.
Auto Offline Data Collection: Disabled.
Self-test execution status: ( 0) The previous self-test routine completed
without error or no self-test has ever
been run.
Total time to complete Offline
data collection: ( 8700) seconds.
Offline data collection
capabilities: (0x7b) SMART execute Offline immediate.
Auto Offline data collection on/off support.
Suspend Offline collection upon new
command.
Offline surface scan supported.
Self-test supported.
Conveyance Self-test supported.
Selective Self-test supported.
SMART capabilities: (0x0003) Saves SMART data before entering
power-saving mode.
Supports SMART auto save timer.
Error logging capability: (0x01) Error logging supported.
General Purpose Logging supported.
Short self-test routine
recommended polling time: ( 2) minutes.
Extended self-test routine
recommended polling time: ( 88) minutes.
Conveyance self-test routine
recommended polling time: ( 5) minutes.
SCT capabilities: (0x7035) SCT Status supported.
SCT Feature Control supported.
SCT Data Table supported.
SMART Attributes Data Structure revision number: 16
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
1 Raw_Read_Error_Rate 0x002f 200 200 051 Pre-fail Always - 0
3 Spin_Up_Time 0x0027 190 164 021 Pre-fail Always - 1466
4 Start_Stop_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 657
5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 200 200 140 Pre-fail Always - 0
7 Seek_Error_Rate 0x002e 200 200 000 Old_age Always - 0
9 Power_On_Hours 0x0032 098 098 000 Old_age Always - 1870
10 Spin_Retry_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
11 Calibration_Retry_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
12 Power_Cycle_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 489
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 166
193 Load_Cycle_Count 0x0032 190 190 000 Old_age Always - 31703
194 Temperature_Celsius 0x0022 122 092 000 Old_age Always - 25
196 Reallocated_Event_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
197 Current_Pending_Sector 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
198 Offline_Uncorrectable 0x0030 100 253 000 Old_age Offline - 0
199 UDMA_CRC_Error_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
200 Multi_Zone_Error_Rate 0x0008 200 200 000 Old_age Offline - 0
SMART Error Log Version: 1
No Errors Logged
SMART Self-test log structure revision number 1
Num Test_Description Status Remaining LifeTime(hours) LBA_of_first_error
# 1 Extended offline Completed without error 00% 1869 -
SMART Selective self-test log data structure revision number 1
SPAN MIN_LBA MAX_LBA CURRENT_TEST_STATUS
1 0 0 Not_testing
2 0 0 Not_testing
3 0 0 Not_testing
4 0 0 Not_testing
5 0 0 Not_testing
Selective self-test flags (0x0):
After scanning selected spans, do NOT read-scan remainder of disk.
If Selective self-test is pending on power-up, resume after 0 minute delay.
Ez alapján sincs semmi baja. És most gyors is.
De akkor mi a frász volt a baja az előző pár boot alkalmával? :SGondolom ha 1 hétig nem használom megint, akkor megint tetű módban fog indulni...
-
válasz
arcoskönyv #33165 üzenetére
Nézz meg más videokártyákat a KVM alá, mert van, amelyiknél lehet állítani a VRAM mennyiségét. De ha VB és KVM alatt is ilyen, akkor ott a host OS-en lesz valami para.
-
válasz
arcoskönyv #33162 üzenetére
Normális, ha nincsenek fent az esetleges zárt driverek, meg esetleg nézd meg a videogyorsítás beállításait a böngészőben.
Illetve, RAM van elég? Háttértár gyors? Winyós gépen nekem csinált olyat Youtube, hogy szaggatott, ugyanaz a gép SSD-vel nem...
Illetve min keresztül nézed a virtuálgépet? -
válasz
arcoskönyv #33160 üzenetére
HDD. SSHD a hibrid
-
válasz
arcoskönyv #33158 üzenetére
HDD-k, és az ötből csak 1? Kábel nekem is gyanús, de akkor is loggolna kommunikációs hibát...
-
-
válasz
arcoskönyv #33153 üzenetére
Nem loggol le hibát a SMART error logba. Ilyen szintű belassulásnál már kéne neki... :S
-
-
válasz
arcoskönyv #33148 üzenetére
Azám, de a mdstat nem mondja, hogy lenne rebuild. Láttam olyat, hogy akkor mond ilyet, ha másik mdadm processz fut. És fut is egy.
-
válasz
arcoskönyv #33146 üzenetére
De nem esett szét
Meg rendesen, csak tetű.
A smartmon-t majd lenyomom akkor hosszú teszttel, bár eddig ha bárminek baja volt, azt letárolta hibának. -
válasz
arcoskönyv #33144 üzenetére
#33143-ben : "SMART hiba nincs, HDD Sentinel szerint is jó."
Ami furcsa volt, hogy a mdadm --monitor szerint
mdadm: Warning: One autorebuild process already running.
De ennek sem volt nyoma a mdstat-ban... Lehet hogy a háttérben futó másik mdadm okozza. -
Szerintetek is döglődik a sdd?
(Ezek egy RAID5 részei.)
Device r/s w/s rkB/s wkB/s rrqm/s wrqm/s %rrqm %wrqm r_await w_await aqu-sz rareq-sz wareq-sz svctm %util
sda 0,00 3,20 0,00 1331,20 0,00 329,60 0,00 99,04 0,00 8,50 0,03 0,00 416,00 2,50 0,80
sdb 0,20 3,00 0,80 1332,00 0,00 330,00 0,00 99,10 4,00 17,33 0,05 4,00 444,00 4,00 1,28
sdc 0,20 3,00 6,40 1324,80 1,40 328,20 87,50 99,09 16,00 5,60 0,02 32,00 441,60 2,50 0,80
sdd 0,20 2,80 0,80 1325,60 0,00 330,20 0,00 99,16 20,00 1670,29 8,93 4,00 473,43 333,33 100,00
sde 0,00 3,00 0,00 1331,20 0,00 329,80 0,00 99,10 0,00 19,47 0,06 0,00 443,73 4,53 1,36
Veszem észre, hogy lassú a NAS.
SMART hiba nincs, HDD Sentinel szerint is jó.
De a smartctl -a gyanúsan sokat vár a sdd-n akkor is, ha nem csinálok semmit. -
válasz
arcoskönyv #33136 üzenetére
A hardlink működéséből adódóan azzal ugye nincs gond, mert akkor gyak. ott van az egész könyvtár a git-ben. Persze klónozáskor akadhatnak gondok azzal is
-
válasz
arcoskönyv #33130 üzenetére
A Git alapvetően arra való, hogy verziókat szinkronizálj vele, legalábbis én arra szoktam
@urandom0 :
Vagy feltol valamit, ami a rendszer része, és letöltéskor valakinél felülírja... nem vicces
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest